Csomagoljunk egy kis nyarat!

Lassan vége a nyárnak, és a hozzátáplálás bizony döcögősebben szokott menni a téli hónapokban, amikor nincs akkora gyümölcsválaszték. Szerencsére a legtöbb gyümölcs fagyasztható vagy más módon eltehető, így a hideg, sötét téli hónapokban is varázsolhatunk belőle finomságokat a babának. Lássuk, hogyan!

Csomagoljunk egy kis nyarat!Mit lehet lefagyasztani?
Szinte bármit! Málnát, ribizkét, nyári almát, meggyet, sárgabarackot, zöldbabot, paprikát, zöldborsót, kukoricát, paradicsomot, spenótot, sóskát, brokkolit, kelbimbót, karfiolt és a többit.
Amit rizikós: körte, őszibarack (állagát veszti és bebarnul ezért inkább csak pürésítve fagyasszuk le).

Hogyan fagyasszunk?
Mossuk meg alaposan a gyümölcsöt, szedjük le a szárát és magozzuk ki. Ezután konyharuhával alaposan törölgessük át, így nem fog bejegesedni. Zacskóban vagy műanyag dobozban fagyasszuk le, kisebb adagonként.

A zöldségféléket (zöldborsó, zöldbab stb.) érdemess 8-10 percig forró vízben előfőzni, majd azonnal hideg vízzel meghűteni és utána lefagyasztani, így a fagyasztás során nem vesztik el a vitamintartalmukat.

Finomságok dunsztban
Saját „találmányom” a paradicsom eltevés, amit úgy szoktam csinálni, hogy megmosom, félbevágom a paradicsomokat, forró vízben (épp csak ellepje) kb. fél órát főzöm (egyszer megforralom az egészet aztán még 10 percet főzöm), aztán tiszta üvegekbe teszem, lezárom és beteszem 1 hétre az ágyneműtartóba. Így a tél közepén is tudok paradicsomízű szószokat vagy akár lecsót gyártani tartósítószermentes alapanyagból.

És a Nagy Babaszakácskönyvet letöltötted már?

Még nem??? Hát akkor nosza: Katt ide az ingyenes babaszakácskönyvért!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • bettibea

    2008. szeptember 04. csütörtök

    Szia Ági!

    Nem tudtam pontosan melyik kategóriába írjak, így hát ide írok. Azt szeretném kérdezni, hogy mikortól lehet a babának adni szénsavmentes ásványvizet. Itt nem babavízre gondolok,hanem rendes mentes vízre amit mi is iszunk,pl.Szentkikályi, Nestlé Aquarel… 6 hónapos a fiam,szerinted adhatok már neki? Mostanáig forralt vizet adtam neki. Köszi

    Válasz: 6 hónapos kor után már lehet adni (a Szentkirályi és az Óbudai egyébként eleve bababarát, tehát azokat eddig is adhattad volna)