Ha már unod a banánt…

Amikor a baba elkezd végre az anyatejen kívül mást is kóstolgatni, a legtöbb anyuka még tele van fantáziadús ötletekkel a kicsi táplálását illetően. Aztán a szuper ötletek elpárolognak és egyre unalmasabbnak találod a menüt. A változatosabb főzéshez adok most néhány új receptet.
Ha már unod a banánt…BATTHYÁNY-RIZS
(6-7 hónapos kortól)
Hozzávalók: 24 dkg fényezett rizs, 2 evőkanál étolaj, 2 dkg tea vaj, 1 csomó petrezselyemzöldje, 3 dl húsleves, csipetnyi jódozott asztali só (ha a húsleves nem sós)
A megmosott rizst kevés olajban aranysárgára pirítjuk (lényeges a szín). Ezután finomra vágott petrezselyemzöldjével megszórjuk, és enyhén sózzuk. Forró, aranysárga húslevessel felöntjük, jól elkeverjük és felforraljuk. Fedő alatt, sütőben puhára pároljuk. Puhulás után vajdarabokat adunk hozzá, és lazán összekeverjük. Turmixolva vagy darabosan is adhatjuk. A levesből a zöldségeket és a husit is hozzáturmixolhatod.

SÁRGABORSÓFŐZELÉK BURGONYÁVAL
(9 hónapos kortól)
Hozzávalók: 70 gramm felesborsó, 70 gramm tisztított burgonya, 1 mokkás­kanál olaj
A sárgaborsót (felesborsót) már a főzést megelőző napon beáztatjuk hi­deg vízbe.
A főzés napján annyi forró vízzel főzzük puhára, hogy a víz éppen el­lepje. Akkor adjuk hozzá a burgonyát, ha a borsó már megpuhult. Lassú tűzön tovább főzzük 15-20 percig. Leszűrjük a főzőlevet és félretesszük. A főzeléket turmixgéppel pépesítjük, majd hozzáadagoljuk a megfele­lő mennyiségű főzőlevet, a kanál olajat, és takaréklángon újramelegít­jük. 5-6 csepp citromével megízesítve kellemes ízű főzeléket kapunk. Feltéttel tálaljuk.

SÓSKAFŐZELÉK BURGONYÁVAL
(8 hónapos kortól)
Hozzávalók: 100 gramm tisztított sóska, 50 gramm burgonya, 1 mokkáskanál olaj
A vékonyan meghámozott, feldarabolt burgonyát puhára pároljuk, hagyjuk kissé kihűlni a fózőlevében. Közben a száraitól megfosztott, gon; dosan megmosott sóskát, forró vízben 3 percig főzzük. Leszűrjük, a fÖzőf levet elöntjük, mert oxálsav tartalma miatt nem használható fel. A sóska apróra vágjuk, kanálka cukorral elkeverjük. A burgonyapépet kistányérra tesszük, a tetejére öntjük a sóskát.

BROKKOLIPÜRÉ, VAJBAN PÁROLVA
(francia módon)
Hozzávalók: 1 kg brokkoli, 8 dkg teavaj, 1 csomó petrezselyemzöldje
Az erősebb, vastagabb szárrészét levágjuk, a szétszedett rózsákat félig megfőzzük, leszűrjük és turmixoljuk. Az előmelegített vajban átforgatjuk. Ezután a finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, fedő alatt vajban megpároljuk (készítheted mirelit brokkoliból is felengedés után). Továbbiakban hasonlóan készítjük, mint a friss brokkolit. A kissé sűrűre sikerült brokkolipürét tejjel hígíthatjuk. A kézpróbát ne felejtsük el! Kínálhatjuk cumisüvegben, vagy kistányéron, kiskanállal.

SÁRGARÉPAPUDING
(9 hónapos kortól)
Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa, 1 dl tej (1 éves kor után, addig anyatejet vagy babatejet adhatsz hozzá), 8 dkg teavaj, 2 evőkanál finomliszt, 3 db tojás, 1 evőkanál kristálycukor, jódozott finomított só
A sárgarépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Enyhén sós, cukros víz­ben puhára pároljuk. Ezután szőrszitán áttörjük vagy leturmixoljuk, félre­tesszük. A vajjal és a liszttel világos vajas rántást készítünk, forró tejjel fel­engedjük és simára keverjük. Mindaddig forraljuk, míg az edény falától el nem válik. Ekkor a tűzről levesszük, és a tojások sárgáját egyenként elkever­ve beleütjük. Nagyon kevés sóval és a cukorral ízesítjük, hozzákeverjük az áttört sárgarépapürét, és végül könnyedén belekeverjük a keményre felvert tojásfehérjét. Kivajazott, belisztezett formába öntjük, vízfürdőben fedővel lefedve, 150 °C-os sütőben készre pároljuk. A puding akkor jó, ha a bele­szúrt villa tiszta marad. Tálaláskor a formából kiontjuk, szeletekre vágjuk, és kistányérra teszünk egy cikket. Kézpróba után kínáljuk a gyereknek.

Vajon eleget eszik a babám? Mikor tanul már meg magától inni? Miért nem eszi meg a darabos ételeket? Ha a hozzátáplálás állandó aggodalmat okoz nálad, akkor most klikk ide a megoldásért

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

10 Comments

  • Csilla

    2011. március 09. szerda

    Meddig lehet a babaételt hűtőben tárolni (pl főtt zöldség, főtt rizs, stb)? Az én babám ugyanis nagyon kis mennyiséget fogyaszt el belőle és sajnálom mindig kidobni a maradékot.

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      1-2 napig lehet tárolni, vagy ha csak később akarod adni, akkor le lehet fagyasztani.

  • csöppöm

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Nagyon félve merek főzni babámnak, nem tudom melyik zöldség, gyümölcs minősége milyen. A védőnőm is inkább az üveges bébiételt ajánlja. Ráadásul nehezíti a helyzetet, hogy kisfiamnál tejfehérje allergiát állapítottak meg. Szerencsére találni ma már olyan üveges ételt, amit bátran adhatok.

  • endzsi

    2009. augusztus 18. kedd

    Szia Ági!

    A kislányom 6 és fél hónapos. Megkezdtük a hozzátáplálást, és hál Istennek semmi gondunk sincs vele. A kérdésem az lenne, hogy kerestem a boltban fényezett rizst, de nem találtam. Melyik az a márka, amelyikben van ilyen? Illetve lehet e enyhén sózni a kajcsiját, vagy nem érdemes?
    A másik kérdésem nem ide tartozik. De, megkezdődött nálunk a fogzás. Megtaláltam neki a megfelelő alkati szert (mercurius). Remekül hat, de nem tudom, hogy meddig kell neki adnom.
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Endzsi

    Válasz: Fényezett rizs nálunk mindegyik környékbeli boltban van, olyan papírzacskós, 1 kilós kivitelben.
    A Mercuriust a teljes fogzás alatt végig adhatod (a 8. fog kibújásáig) Sózni még nem érdemes, később, amikor már sokfélét eszik, fokozatosan lehet egy kicsit adni neki, de addig inkább szokja meg az ételek eredeti ízét.

  • Anikó

    2009. július 17. péntek

    Miután az anyukának is illik rendesen táplálkozni, sokszor mód adódott arra, hogy a magamnak megfőzött húsleves alapot használtam fel a belefőtt répával, krumplival.
    Természetesen a sózással mértékletesen bántam, inkább utánsóztam a magamét.

  • Ewacska

    2009. július 17. péntek

    Tetszenek a receptek.
    A húsleveskocka-dilemma:
    szerintem a megmaradt kész levesből is meg lehet csinálni: lefagyasztani jégkockatartóba. (nem ugyanaz a leveskockabetét lesz, de nem is akarunk annyira fűszerezni, mikor magunk tettük bele a zöldségeket:)
    Ezt persze több levessel meg lehet csinálni. Az én babám nagyon leveses, másodikfélét nem hajlandó enni, pedig már másfél éves!!!
    Remélem lesz még több recept :o)

  • geba

    2009. július 16. csütörtök

    Igen. Olajban oldódnak ADEK vitaminok. Ezért, teszünk -lehetőleg hidegen sajtolt – olajat a már lehűlt főzelékhez, (amiben persze hús is van) decinként egy teáskanállal.

  • geba

    2009. július 15. szerda

    Az olajat nem hevítjük 1 éves korig. A kocka húsleves remélem vicc. A fagyasztott brokkolit minek engedjük ki hideg vízben? hogy kioldódjanak az értékes anyagok? Ez az írás hemzseg a szarvas (táplálási) hibáktól

    Válasz: A vitaminok hőre oldódnak ki, nem a hideg víztől. Húsleveskockából nem csak műanyag létezik, van bio szárított zöldséges változat is.

  • Nucita

    2009. július 15. szerda

    Húsleves kockát én felnőtteknek sem ajánlanám, különösen az ízfokozókra gondolok (Na-glutamát), ami nagyon káros. Vaj helyett én extra szűz olívaolajat használtam. Kristálycukrot sem adtam, maximum almával édesítettem.
    A sóska főzőtippet viszont nem tudtam, köszi.

  • Syl

    2009. július 14. kedd

    Tea vajat nem adnám 6-7 hónapos kortól, maximum 8 hónapos kortól, mert tejtermék. Húsleves kockából készült alaplét se ajánlok só és egyéb anyagok miatt. Akkor inkább bio boltokban kapható, só és tartósítószer mentes szárított leveszöldség keverék. (Pl. DM-s saját márka, Vegabond stb.)