Nem akar rágni

A napokban megkeresett egy anyuka, akinek a kisfia nem volt hajlandó megenni sem a kenyeret, sem a kiflit. Ők arra gondoltak, hogy valami súlyos problémája van, nem tud rágni vagy ilyesmi. De közben meg minden más vígan megevett. De akkor mi lehet a gond?

Nem akar rágniAz anyák gyakran hiszik azt, hogy a baba furcsaságait valamilyen szervi gond okozza. Túl sokat aggódunk azért, hogy a kicsi vajon megfelelően fejlődik-e, nincs-e valamilyen baja, nincs-e lemaradva a többiektől és ezért esünk ilyen tévedésekbe.

Ezzel szemben a tapasztalataim azt mutatják, hogy az esetek döntő többségében egész egyszerűen mi szoktatjuk rá valamire a kicsit, . Ha például nagy feneket kerítesz az evésnek (mert kevésbé jó étvágyú a baba, vagy korábban gondok voltak az anyatej mennyiségével), ha körbeugrálod a kicsit, amikor eszik, akkor az egész elveszíti az élvezeti jellegét. Te azt gondolod, hogy az evés, az etetés probléma és ezt a kicsi is érzi, megtanulja és ő sem fogja élvezni, kedvetlenül eszik majd, étvágytalan lesz.

Ha állandóan „rendes” evésre próbálod okítani, megigazítod a kanalat a kezében, miközben eszik állandóan törölgetsz körülötte, akkor elveszed a kedvét az önálló evéstől, ráadásul ettől annyira lassú lesz az egész etetés, hogy végül azért nem eszik rendesen a baba, mert nincs türelme kivárni.

Mikor fog már végre önállóan enni? Hogyan térhetnénk át végre a hozzátáplálásra? Miért nem eszik rendesen? Segítség itt! >>

Ha mindig te eteted és nem ösztönzöd rá, hogy néha maga csipegessen, és amikor ő akarja megfogni a kanalat, poharat, akkor nem hagyod neki „mert még kicsi hozzá”, akkor éppen az ösztönös kíváncsiságát töröd le és magad lassítod a fejlődését.

Az a helyzet, hogy az önálló evés megtanulása hosszú folyamat. Ami már korán megkezdődik. A legtöbb baba 8 hónapos kora körül már képes kézzel a szájába tömni a puhább falatokat és ha hagyjuk nekik, akkor egyre ügyesebben oldják meg azt. Felkockázott puha gyümölcsök, párolt répa karikák, sült alma, sültkrumpli, kölesgolyó és még egy sor más puha, könnyen megrágható, kézbevehető zöldség és gyümölcs gyarapíthatja az első önállóan felcsipegetett ételek listáját.

Igen, az önálló evés maszatolással is jár, a földre is lehullik belőle, sőt gyakran több vész kárba, mint amennyit sikerül bejuttatni a pocakba, de a fejlődéshez kellenek ezek a lépések. Először enni kell megtanulni és csak utána szépen enni: a kettő nem megy egyszerre.

Visszatérve a kenyeret meg nem evő baba esetéhez: a gond az volt, hogy az anyuka szépen felszelve adta oda a kenyeret és így a kisfiú egy picit belekóstolt, aztán meg inkább csak játszott vele, mert túlságosan nehéz és komplikált lett volna neki megenni. Azt javasoltam, próbálják meg neki felkockázva adni a kenyeret a héja nélkül (ezt még 2 foggal úgysem tudja megrágni) és láss csodát: máris lelkesen ette a kenyérfalatkákat, nem voltak rágási problémái 🙂

Amikor még csak ismerkedik a baba a darabos ételekkel, akkor felkockázva érdemes adni a kenyeret és a többi ételt (felvágottat, sajtot stb.) is. Amikor már ezeket ügyesen eszi, fokozatosan meg lehet kínálni nagyobb darabokkal, de az sem gond, ha még 2 évesen is inkább a felkockázott változatot szereti jobban.

Mikor vezessem be a reggelit? Mennyi tejre van szüksége egy 10 hónapos babának? Hogyan tanítsam meg önállóan inni a pohárból? Segítség itt! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

63 Comments

Comment navigation

  • Vivien

    2010. október 06. szerda

    Kedves Ági!

    Fiam 17 hónapos, nagy darab legényke. Aktivitásával semmi gondom. De már nem tudom eldönteni, h rossz v. válogatós v. nem rág. Persze ha az eszemre hallgatok be kell lássam, h rágó mozdulatot még nem láttam az arcocskáján.
    Reggelente már nem mindig issza meg a tejét, általában 7-kor kel. 8 körül reggeli egy rozsos toast kenyér lenne, amit néha megesz, de inkább csak nem. Általában kockára vágom neki. Legjobban úgy enné meg, ha nem teszek rá semmi feltétet csak magában és most jön a kulcsszó natúr joghurttal.
    Tízóraira általában egy gyümis joghurt, vagy egy alma egy kis sajt…szóval vmi laza dolog.
    Ebédre általában az amit mi eszünk, de nyilván miatta több főzeléket főzök. A legtöbb ételt joghurttal szeretné enni illetve csak úgy eszi meg, különben kiköpi. De még a kelkáposztafőzeléket is csak úgy, ha a kanálra joghurtot teszek. Illetve nem túlzok, ha azt mondom tényleg mindent csak így hajlandó enni. Ha nem adok hozzá, akkor nem eszik semmit, csak hisztizik, bezárja a száját és kész. Ha vmit mégis bekapna, akkor ki is köpi rögtön. Az új dolgokat nem is hajlandó megkóstolni.
    Uzsira általában vmi gyümölcs esetleg túró rudi (az bezzeg menne állandóan). Újabban a negyedelt almát sem eszi meg, csak ha egyben adom neki oda az almát, akkor le-le harapdál belőle. Tegnap már kénytelen voltam turmixolni a gyümiket, h vmi vitamint is egyen.
    A levelesek leve viszont nagyon-nagyon menne neki….
    Vacsi ált. ua mint az ebéd. Éjszakára 300 mili vízzel kell neki tápszer kiegészítve 2 kanál sinlaccal, különben nem alszik éjjel…
    Most vagyunk túl egy igen hosszú időn, hogy nem aludt éjjel, így vezettem be a sinlacot, mert már totál padlón voltam és persze az ő napjai is borzalmasak voltak. Emellett persze 85 cm, 14 kg, megtermett gyerek..
    Látom más egykorú babákat, h vígan esznek kóstolnak meg mindent, legyen az akármekkora, akármilyen állagú dolog. Neki már van 16 foga és mégsem:(
    Saját nyelvén jól elgagyarászik, mond is néhány szót, de érthetően még keveset.
    Már nagyon el vagyok keseredve, mert a legtöbb étkezésünk kész kínszenvedés.

    Köszönöm előre is segítségét!
    Vivien

    Válasz: Az égvilágon semmi baj nincs a kisfiaddal. Biztosan hallottad már, hogy vannak időszakok, amikor a szervezet fokozottan igényel bizonyos tápanyagokat, vitaminokat, ilyenkor van az, hogy bizonyos ételeket nagyon kívánunk. A gyerekeknél ez gyakran a kalciumot és vasat tartalmazó ételeknél szokott lenni: sok tejet, tejterméket, húst kívánnak. Ezért akar ő mindent joghurttal enni. Örülj neki, kapjon mindent joghurttal, ha azt kívánja. Ez nem válogatósság, csak most erre van szüksége.
    Ha nem tudna rágni, akkor az egész almát sem enné meg. Add neki nyugodtan egészben az almát, joghurttal turmixolva a gyümölcsöket, leszemezve a szőlőt stb.

  • Brigi

    2010. május 26. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 1 hét múlva lesz 11 hónapos és imádja a pékárukat. Kérdésem az lenne, hogy nem probléma, hogy még nincs 1 éves és a reggeli és vacsora nagy része kenyér, pogácsa vagy kifli? Amit korábban csináltam neki (gyümipép+ gabonapép)egyszerűen nem kell neki már több hete. Kb. 2 hétig szenvedtem vele, hogy mindig megcsináltam a pépet, de ki kellett folyton dobni, mert nem eszi meg. Viszont hogy adjam a gyümölcsöt neki darabosan, amikor nem rág, hanem csak nyel?? Mert ez a másik probléma, hogy szereti enni a darabos ételeket, (van már 8 foga) de meg sem próbálja rágni őket, csak nyeli. Ezért sokszor vissza is öklendezi őket, mert túl nagyok. Csak megforgatja 1-2-szer a szájába és már nyeli is. Miért nem próbál meg rágni? Igaz hátul még nincs foga, de akkor legalább lassabban ehetne. De olyan mohón tömi magába az ételt, hogy nem tehetek elé csak egyszerre 1 darabot, mert ami előtte van mindet betömné:-)
    Jól van ez így? Adjak neki ennek ellenére darabos ételt? Pl. a párolt zöldséget, husit adhatom kisebb darabokban? Félek baja lesz a gyomrának, hogy egyben lenyeli őket. És a pékárut adhatom 1 nap 2-szer is ebben a korban? Van egy pici allergiája, 1-2 helyen ki ekcémásodik folyton a bőre. De csak pici foltok. Ha kenem 2 nap alatt el is múlik, de jön helyette újabb. Mit tegyek?
    Előre is köszönöm!
    Brigi(32)

    Válasz: Nyugodtan adhatod neki a darabos ételeket, rá fog jönni a technikára. Adhatsz párolt zöldséget és húst is kis darabokban, ettől nem lesz semmi baja. Pékárut is kaphat reggelire vacsorára. Az ekcéma valamilyen allergiának a jele, ez lehet a mosószertől, öblítőtől, babafürdetőtől, de tejtermékre is lehet allergiás, ki kell deríteni az okát.

  • Szabó Ibolya

    2010. március 30. kedd

    Elnézést azt elfelejtettem leírni, hogynemolyan régen egy kis almadarabot nyelt félre még korházba is kellett mennünk mert ahogy félrenyelte ordított vörösödött a feje-jó időbe telt mire kiszedtük de kis véres nyúlványok voltak körülötte- a korházban azt mondták az erőlködés miatt volt.-de eléggé megijedtem mert azt mondták ez lehetett volna rosszabb kivitelű is.-ezért félek nagyon–és várom válaszát.
    Köszönöm

  • Szabó Ibolya

    2010. március 30. kedd

    Kedves Ágnes.
    19 hónapos kisfiam van, 12 fogacskája van–az a gondom hogy nagyon mohó, nem rág mindent egybe akar lenyelni, nagyonsokszor kellett már lenyúlnom a torkán vagy ütögetnem a kis hátacskáját.Próbálom mutatni neki, hogy rágni kell de csak viccnek veszi.
    Nagyon félek egyszer úgy félrenyel hogy nem tudom kiszedni kiütögetni.
    Kérem segítsen , hogy tudnám rávenni a rágásra??
    Köszönöm

    Válasz: Megtanítani nem lehet rá, de segít, ha nem akarod etetni, hanem együtt eszel vele, tehát akkor eszik ő is, amikor te is, így ő is türelmesebb, látja, hogy te is komótosan eszel, jó példát mutatsz neki.

  • Németh Hajnalka

    2010. február 17. szerda

    Kedves Ágnes!

    Az én kislányom 2 éves,és nem rágja meg a darabos ételt.Ha darabosat adok neki,megpróbálja lenyelni,de végül öklendezik,és kihányja.Eddig már megpróbáltam mindent,babapiskóta,kifli stb.,de eredménytelenül jártam.16 foga van,tehát még ez sem lenne akadály a rágásban.
    A napi menüje:
    -reggelire tejpép
    -ebédre bébiétel(amiben nincsenek darabok)
    -uzsonnára joghurtot,vagy túrókrémet stb.
    -vacsorára szintén bébiétel
    -elalvás előtt cumisüvegből éjszakai tápszer.
    A nővérem bölcsődében dolgozik,és megkérdezte az egyik gondozónőt,hogy ebben az esetben mit javasol.Az ajánlotta,hogy innentől kezdve ne pépesítsek semmilyen ételt,csak apró darabokra törjem.Hozzátette,nem lesz könnyű,mert lehet,hogy nem fog enni napokig,de ha éhes lesz,megfogja enni a darabos ételt.20 éves tapasztalat van a háta mögött,és azt mondta,ez be fog válni.
    Már 2 napja nem evett szinte semmit,csak iszik.Alig evett pár falatot,és abból is kiköpi a nagy részét.Én is kezdek kikészülni,mert majd megszakad a szívem,és azt hiszem inkább feladom,és újra előveszem a turmixot.
    Ön szerint ez a helyes megoldás?Vagy hagyjam,és majd ha jobban megérti rágni fog?Teljesen tanácstalan vagyok!
    Kérem segítsen!
    Köszönettel:Hajni

    Válasz: Ez tényleg helyes megoldás, hiszen nála csak rossz megszokásról van szó, másként nem lehet leszoktatni róla.

  • Mónika

    2009. november 17. kedd

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 17 hónapos. Mindig jó evő volt. Amit csak elé tettem megette. Különösen szereti a paradicsomot, kovászos ubit, csemege ubit, feta sajtot, olivabogyót. Ezekből hányásik képes lenne enni.

    Étekezései így néz ki:
    Reggel 5 órakkor 180ml tejcsi.
    9 óra körül könnyű kis reggeli (müzli, zabpehely, gyümölcs vagy kompót). Próbáltam tartalmas ételeket adni neki, de reggelire nem kéri. Néha elfogadja a kiflit, de csak üresen.
    Az ebéd 11:30-kor van ami tartalmas (főzelék, rizs vagy krumpli, tészta húsival, párolt zöldséggel), természetesen abból amit mi eszünk. Ügyesen kanalazza vagy villázza a szájába. Ebéd után alvás max. 2 és fél órát, aztán uzsira gyümölcsöt adok neki, hogy kibírja vacsoráig.
    Vacsora este 6-kor. Eddig egy nagy szelet kenyér feltéttel a tetején lecsúszott, mellé zöldség vagy kefir.
    19:30-kor pancsi és az ágyban 210ml tejcsivel zárta a napot.

    A problémám az, hogy kb. 2 hete a vacsoránál nem eszi meg a kenyeret. Ha kockákra vágom leeszi a feltétet róla és ledobja a földre. Természetesen utána követeli a felvágottat vagy a sajtot CSAK MAGÁBA.

    Mit tegyek? Hogyan kezeljem? Természetes ez?

    Válaszodat köszönöm!
    Mónika

    Válasz: Igen, ez természetes. Az emberi szervezet úgy van „kitalálva”, hogy este már inkább csak fehérjét (hús, sajt, tej stb.) szeretne, reggel pedig szénhidrátot (kenyér, édes ízek stb.)

  • Ibolya

    2009. október 24. szombat

    Mégsem megy. Sajnos a kezdeti lelkesedésemet elvesztettem, amikor észrevettem, hogy bár az ételt a szájába veszi, leharapja, de nem rágja, egyben lenyeli, ha tudja – ha nem akkor kiöklendi. Mit a teendő?

  • Ibolya

    2009. szeptember 10. csütörtök

    Köszönöm!
    Végre elnyammogja a fagylalt tölcsért, igaz nem mindet de már ez is valami. A főzelékeket és püréket is kicsit darabosabbra csinálom (egész pici darabkák) és így megeszegeti, ez már haladás.
    Még egyszer köszönöm a segítséget.
    (A nápolyit, simát, nem töltöttet adhatok neki?)

  • Ibolya

    2009. szeptember 08. kedd

    Örülök neki, hogy a legtöbb baba szépen eszi a darabosat, csak sajnos ez nálunk még nem megy. A lányom 1 éves, mindent megeszik amit összeturmixolok neki, csak darabos ne legyen. Próbálkoztunk kenyérdarabokkal, és párat le is nyelt, de nagyon fintorgott, és minden nyelés után összerázkódott. 4-5 nyelés után elfogyott a türelme, és nem ette. Ez odáig fajult hogy már a pépes étellel szemben is gyanakvó, sokszor nem akarja megenni. Mit tegyek, mindenki csak azt hajtja a környezetemben hogy már régen a kiflit…stb kellene ennie. A legjobb, hogy még szopizik, bár inkább este meg hajnalban, de sokaktól azt hallom már „öreg” a baba az ilyesmihez, és szoktassam le. Ugyan miért?
    Segítségeteket előre is köszönöm!

    Válasz: A szopiról nem kell leszoktatni, nincs igazuk azoknak, akik ezt mondják, nem „öreg” még hozzá, ez badarság. Szopizzon, ameddig jólesik neki, amíg magától el nem hagyja.
    Próbáld meg, hogy a főzelékének a 3/4-ét turmixolod, a többit villával nyomkodod össze, majd a kettőt összekevered, ettől kicsit darabosabb lesz, így szokja a darabosat is, aztán egyre növelheted a darabos mennyiségét.
    Kenyér helyett próbáld meg a kölesgolyót, a bio bulátát, puffasztott kukoricát, fagylalttölcsért először, mert ezek szétolvadnak a szájában, nem fog öklendezni tőle.
    Ha már ezeket elfogadja, akkor jöhet a kifli, a kenyér és a többi darabos étel.

  • Zita

    2009. augusztus 05. szerda

    Szia!

    Ha a kislányomnak még nincs foga (8 és fél hónapos), akkor is adhatok már neki reggelire vajaskenyérkockákat? Babapiskótát (Manner) már megeszik, kiflicsücsköt rágcsálja, kölesgolyót megfelezve elnyammogja. A babapiskótával kapcsolatban kérdésem, hogy nem baj, hogy abban van tojás?

    Válasz: Igen, adhatsz. Nem, nem baj.

  • Evelin

    2009. április 15. szerda

    Sziasztok!
    Az én kislányom 8 hónapos,5 hónapos volt,mikor kibújt az alsó két fogacska.Már szépen eszik darabos ételt(többnyire én főztömet),kukit,babpiskótát is szereti rágcsálni.Elé szoktam tenni az etetőszék tálcájára ész szépen felveszi magának és eszegeti.
    Szerencsémre nem válogatós,így nincs sok gondom a változatos étrendjével.

  • ildikó

    2009. április 02. csütörtök

    Sziasztok, az én kislányom 18 hónapos. Nagyon hamar nőttek a fogai, de kb. 2 hónapja rágja meg az ételt. Addig csak forgatta a szájában és többnyire egészben nyelte le. Éppen ezért nagyon sokáig pépesítettem neki a darabosabb ételeket. Most már nincs gond.

  • Zsana

    2009. március 30. hétfő

    Harmadik gyermekem 9 és fél hónapos. Teljesen másképpen alakul vele a fejlődés minden téren, mint a nagyokkal: a mai napig a fő eledele az anyatej. 4 hónapja próbálom a hozzátáplálást – eleinte almalé, almapüré, banánnal, sárgarépa, burgonya, sütőtök…stb. – már a kanál látványára szorosan összezárta kicsi száját és ingatta a fejét. Ha nagy nehezen egy kis mennyiséget sikerült becsempészni, kilökte a nyelvével. Nem öklendezett, nem fintorgott – egyszerűen csak nem kérte. Nem az ízekkel volt a probléma, hanem a kanállal és a pempő állagával. Ugyanis az almát nagyon szerette nyalogatni.
    Egyszer kipróbáltam a banánt darabosan: azt elfogadta. No nem nagy mennyiséget, de legalább falatozott. Így tértünk át egyből a darabos ételekre: főtt alma, banán, aztán kenyérdarabok, sajt, kivi.
    Pár hete kibújt az első foga és elkezdett „mozogni”, ” közlekedni”. Talán az új dolgokra megérett – mert hirtelen elfogadta a kanalat és végre elkezdtük a pürék idejét! De még mindig nem tudok kiváltani egy szoptatást se, mert annyit nem hajlandó enni. Így maradt a 3-4 óránkénti szopizás és emellett a darabos és pürés ételek. Reggel velem reggelizik, ebédre kap pár falatot az ebédemből (igyekszem olyat készíteni, amiből ő is ehet) , délután gyümölcspüré (frissen készített, így a 9 éves tesó is eszik legalább valami vitamint!), este ott ül velünk az asztalnál és kap pár falat sajtot és kenyeret. De a fő étel még mindig az anyatej.
    Egyenlőre elég a tejem, de remélem, lassan sikerül egy-egy étkezést kiváltani. Nekem is jó lenne egy kis „szabadidő” és hát a kislányomnak is szüksége lenne az ételekre, a különböző tápanyagokra.
    De egy biztos, minden gyerek teljesen másképpen fejlődik és nem nagyon szabad erőltetni, amíg nem káros az egészségére.

  • Hauer Hajnalka

    2009. március 28. szombat

    Sziasztok! Az én kisfiam 13,5 hónapos és 8 foga van már.Mi ételünket eszi , de néha azért még adok neki üveges ételt is ha valami olyan ételt csinálok amit még nem nagyon ehet.6 hónaposan már két fogacskája kibújt, 7 hónaposan kezdtem el adni neki a kiflit+ a babapiskótát nagyon ügyesen ette.9-10 hónaposan kezdtem el adni neki a darabos ételeket de sokáig öklendezet tőle, de most már szépen megeszi.Reggel és este még cumisüvegből eszi a tápszert+tejpépet.Túró rúdit is adtam már neki de egyszer sem utasitotta vissza ,az édességeket nagyon szereti.

  • Mónika

    2009. március 27. péntek

    Az én kislányom most 6 hónapos,mi már 3 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást,ugyanis én csak 2 hónapig tudtam szoptatni.Tápszer mellett 3 hónaposan próbáltuk az első ízeket,először gyümölcsel keztük,és nagyon kicsi adagokat.4 és fél hónaposan bújtak ki az első fogacskái,egyszerre 2.Még darabos étet nem adtam neki.

  • Dávidné Szabó Beatrix Ágnes

    2009. március 27. péntek

    Sziasztok Az én kisfiam Domika pont ma 11hónapos ö már 4hónaposan elkezte a finomabnál finobab kajákat én föztem neki néha kapott üvegeset valami okbol kifolyolag utazás stb.nem volt mazatolos soha és még most is igy van, aminek örülök nagyon én mindég hagyom hagy legyen önálo 6honaposan már kenyér babapiskota rágása ment inkább tömésa a szájába de megbirkozott vele gond nélkül a foga csak 2009 01 10 11én jött ki egyszere a 2 azota semi a buáta és a piritos vajas kenyé a tányérbol ügyesen eszi én oda felesleges vagyok

  • Anda79

    2009. március 27. péntek

    Sziasztok!

    Nálunk szerencsére eddig nem volt gond a darabos ételekkel. Hat hónaposan kezdtük a hozzátáplálást, de nyolc hónapos koráig jóformán csak szopizott.
    Mindent szépen megevett. A kedvence a húsleves volt, tele zöldséggel.
    A napokban lesz egy éves, már nyolc foga van nagyon szépen rágicsál, viszont most mintha megunta volna az ételeket és nagyon keveset eszik. Válogatós lett.
    A tejtermékeken kívül már mindent eszik, viszont most elkezdte kiköpdösni az ételt.
    Kicsit tanácstalan vagyok, hogy mit csináljak. Van olyan nap amikor két-háromfélét is próbálok neki adni, csak hogy legyen valami a pocakban, de mindegyikből csak néhány falatot eszik és utána nem kell több.
    Legtöbbször külön főzök neki, mert mi kicsit fűszeresebben eszünk és arra nem szeretném egyelőre rászoktatni, de előfordult, hogy kapott a miénkből is.
    Vannak napok, amikor az üveges bolti bébiételeket fogadja csak el.
    Nem erőltettem soha, ha nem kellett még az etetőszékből is kivettem, hogy nehogy kényszerként élje meg az étkezést.

  • Tamas Andrea

    2009. március 27. péntek

    Sziasztok.
    Lányom 10 és fél hónapos. 8 foga van, már legalább 2 hónapja jött ki a nyolcadik. Ügyesen rágja velük a kenyérhéjat, babapiskótát, almát, banánt. Úgy 7 hónapos kora körül volt először beteg, kissé kétségbe voltam esve, mert 3 napig csak tejet ivott, és utána is csak lassan kezdett el enni. Viszont 2-3 héten belül megjött az étvágya.Mostanában nagyon örvend az ételnek.Jól eszik, de miután jelzi, hogy többet nem kér akkor nem lehet neki többet adni.Nem is erőltetem.Szerintem ő pontosan tudja mennyire van szüksége.
    Szép napot mindenkinek!
    Andrea

  • Regina

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok!
    Az én kisfiam nagyon nehezen fogadta el a darabos ételeket, még most is csak az elején vagyunk, pedig már 13 hónapos és 8 foga van. Egyszerűen fuldokolt ha egy picike darabkát megérzett a nyelvén. Most már elrágcsálja a kiflit, szépen fogja a kezében, apró kenyérdarabokat felcsipeget, már elfogadta a gyümölcsdarabokat is a joghurtban. Próbálkozik maga enni kanállal, mindig a tányérba akarja tenni, amelyből etetem 🙂 Ez sok morzsával és maszatolással jár, de szívesen takarítok utána, sőt „segít” porszívózni is 🙂 Lassan próbálok átállni a darabos ételekre, nehogy túl gyors legyen neki és elmenjen tőle a kedve. Remélem türelemmel szépen lassan megtanul rágni 🙂

  • Vica

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok! Kislányunk 8 hónapos, de már egy hónapja eszünk darabosat. Csak gratulálni tudok Áginak a babaszakácskönyvhöz, rengeteg jó ötletet merítettünk belőle, többek között a buláta és az amaranttallér is innen jött – kislányunk imádja, önállóan szedegeti ki a tányérjából és rágcsálja nagy élvezettel, így legalább addig én is nyugodtan tudok enni. Nálunk bevált a felkockázott főtt krumpli és a karalábé, és persze a kenyérbél is nyerő. A bulátát mindenkinek tudom ajánlani aki fél a darabostól, mert elolvad a pici szájában. Ez úton is szeretném megköszönni Áginak a remek könyvet!

  • veroni

    2009. március 26. csütörtök

    Hat igen nek0nk is sok problémánk volt az evéssel.Most másfél eves a husit most sem eszi meg csak a levesbe persze azt meg mixerelem csak igy hajlandó megenni.Tudom ezt én rontottam el,de örültem hogy eszik,és sajnos ez a szokás megmaradt ha darabos a kaja öklödik.Persze minden mást megeszik lehet az kenyér,kifli a mi kajankból is szépen eszik,szóval szerintem ez csak egy rossz szokas lett. szia mindenki

  • geszil

    2009. március 26. csütörtök

    Nekem is volt ilyen jellegű problémám. A fiam csak tejen evett 2 éves koráig.Az öccse 2 évvel fiatalabb, és vele együtt szokta meg az ételek izét,rágását. Én rontottam el ,már tudom. Kórházba kerültünk 7 hónaposan és mindig etettem, nehogy éhen haljon.

  • tütüke

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok!

    A kisfiam nemsokára az 1 évet tölti. A napokban bújt ki a 7. foga. Már 7-8 hónapos korában adtam neki kölesgolyót, sárgarépát, almát darabolva. Ma már ott tartunk, hogy nem hajlandó a pépes ételeket megenni, csak a darabosat. Általában házi kosztot kapott, csak sürgős esetekben, ritkán bontottam neki bébiételt. Nagyon szívesen eszik a mi ételeinkből. De tejtermékből például még csak sajtot kapott vagy 3*.Emellett még mindig szopizik is. Egy egész kiflit nyugodtan adok a kezébe, és általában a háromnegyedét szépen megeszegeti. Vagy harapja, és rágja, vagy lecsíp belőle egy kis darabot, és bekapja. Szóval nagyon ügyesen eszik, szerencsénk van, mert sosem volt probléma az evéssel.
    Itatni mindig pohárból itattam elejétől fogva. Most már nagyon szépen iszik egyedül bögréből! Sőt, mivel mi mindig üvegből iszunk, ő is tud üvegből is szépen kortyolgatni!

    És még valami: olvastam, hogy virsit, párizsit, miegymást adtok a babáknak. Miért? az a legalja a húskészítményeknek. Tele van ízfokozóval, aromával, tartósítószerrel, E betűkkel. Biztos, hogy a kisbabáitoknak erre van szükségük???

  • Szabina

    2009. március 26. csütörtök

    Az én kisfiam 9 hónapos és még mindig szopizik de ez mellett 3-4.szer eszik zöldség,husi,gyümölcspürét.Fogacskája még egy sincs,de már adtam a kezébe sárgarépát és ma próbálkoztunk először a kenyérrel.Hát tényleg több volt a földön mint a szájába,amúgy a kisfiam nem válógatos eddig mindent megevett szerinte a kenyér nem ízlik neki.Nem siettetek semmit majd szép lassan rájön magától hogy hogy kell enni a darabos ételeket.Nem aggódok a a babák nagyon okosak és Ő is hamar ráfog jönni hogy milyen finomak is a darabos ételek,csak az a lényeg hogy amikor eszik mindig legyünk mellette nehogy félrenyeljen.Üdv mindenkinek Szabina

  • Laura

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok
    Az én kicsi manóm csak áprilisban lessz hat hónapos,úgy hogy csak pépet kap,de azt repesve várja.Kikapja a kanalat a kezemből és nagy lelkesedéssel rágja,de biztos azért mert viszket az inyje.Bármit adhatok neki,mert megesszi.Neked kitartast kivanok,előbb vagy utóbb fog rágni.Ha valakinek van ötlete hogy a sárgarépán és az almán kivül még mit lehet adni nagyon meg köszöném.
    Minden jót
    Laura

    Válasz: Adhatsz sütőtököt, céklát, gesztenyét, krumplit, körtét, őszibarackot, meggyet.

  • Andrea

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok!

    Az én lányom jövőhéten lesz 1 éves és még nincs foga,de mindent rág az inyével amit adok neki.Kiflicsücske,kenyérhéj,zöldborsó a babapiskótát nem szereti én csodálkozom ezen semmi gyümivel nem eszi meg.Kezdem már neki odaadni a kanalat,de még több kerül a földre mint a szájába és a phárból már elég ügyesen iszik.Néha megloccsan a nyakába.Az eszi amit mi kezdetben én is bébiételt adtam ,még néha most is amikor olyat főzök amit ö nem ehet még.Még néha kiköpi a darabos ételt ha véletlen nagyok darabok,de a pépes kaja még mindig jobban csúszik mint a darabos.Én nem aggódok e miatt majd kialakul hagyom,hogy saját ütemében fejlődjön nincs semmivel elkésve.

  • Réka

    2009. március 26. csütörtök

    türelem, asszem az elég jól bejön.
    mi pl türelmesen várjuk, hogy a rágcsálási kedv és a fogak száma találkozzon a kisfiunknál. jelenleg ugyanis az előbbi jelentős (mondjuk kizárólag ennivalót rágcsál), az utóbbi, vagyis a fogak pedig 20hónaposan is csupán öt. :o)

  • Kohi

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok, kisfiam holnap lesz 9 hónapos, már 6 kis foga van. Hatalmasakat tud harapni , igen fájdalmasakat a fogaival, de a darabos étel még nem nagyon megy. Bár amit mi eszünk és abból adok egy darabot, az persze megy. Amikor a saját étkezése következik, saját tányér-saját kis kanállal, akkor rögtön öklendezik ha nem elég pépes.
    Gondolom , legalábbis remélem csak eljön majd az ideje a rágásnak.:-)

  • Évi

    2009. március 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az én lányom 3-án lesz 17 hónapos,szépen eszi a darabosat minde este vacsorára parizel vagy más felvágott kenyérrel a vacsora,napi 6 dl tejet iszik meg.Reggel 2dl kakaó,délben 2dl tej,igy alszik egy nagyot,a fözeléket hussal,majd amikor felkel akkor eszi meg.este pedig2dl tej tejpép hozzáadásával.Amikor délután megyünk sétálni,mindig van nállam valami rágnivaló,vagy sós kuki,vagy pogácsa.beleteszem a kezébe,és had egyen.3 hónapos volt amikor elkeztem a hozzátáplálást,mert mi nyitott gyomorszájjal és rövidebb nyelöcsövel születtünk,és két hetesen kezdte el visszadobni az ételt.3 hétbe teltt mire kiderült mi a baj,addig ugyszolván éhezett.nincs senki rokonom akitöl segitséget kérhetnék,és nagyon rossz volt a memóriám is.mindent le kellett irnom mikor mit teszek,és a doktornönek is késön szoltam mi a baj.utána átálltunk tápszerre,aztán minden rendezödött,de nagyon sokat evett egy nap,volt ugy,hogy 8szor is evett.gyümölccsel kezdtünk,eleinte én is bébiételt vettem neki a boltból,de 1 hónap után rájöttem sokkal olcsobb,ha én fözök,és szerencsémre idöben váltottam,még egy kis fintorgást láttam rajta de megette,na persze nem eröltettem semmit.Nekünk a fogzással nem volt probléma,hiszen7 honaposan kibujt neki az elsö hat foga,egy honap alatt.utána szépen sorban az többi,most már 16 van neki.a mai napig az én föztömet eszi,már darabosan is egy kicsit hiszen nekem várnom kellett ahhoz,hogy meg tudja rágni a darabos fözeléket,hiszen sokszor visszahányta.15 honaposan tudta szépen megenni.a fött zöldséggel viszont nem volt baj sose.nálunk még inkább az a baj,hogy nem adtam ugy a kezébe a kanalat mint már kellett volna.szerinted el vagyok késve?

    Válasz: Nem vagy elkésve, a legtöbb baba csak másfél éves kora után kezd el kanalazni, addig nem érdekli őket.

  • Andi

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok!
    Kisfiam kilenc hónapos, épp most bújik ki a harmadik fogacskája (a két alsó mellett megint egy alsó), nagyon szereti a darabos ételeket, a babapiskóta és a kenyér a kedvence. Először apró kockákra vágtam a kenyér belét, és úgy adtam oda neki, de úgy csak dobálta. Végül csak levágtam a héjat és egyben odaadtam a puha kenyeret. Két kézzel vigyorogva megmarkolta, a szájába tömte, aztán kivette és magának tépkedte darabokra :))

  • Gina

    2009. március 26. csütörtök

    A kisfiam 9 hónapos, foga még nincs, de a sajtos virslit és a barna kenyeret marok számra tolja a kis szájába. Korán kezdtük a hozzátáplálást, hol reszelt almával, hol bébiétellel, de igyekeztem hozzászoktatni a házikoszthoz:) És sikerült is! Akkor is kér enni, ha látja hogy elkészült az ebéd vagy vacsora, és előtte 10 perccel evett. Szóval én szerencsésnek mondom magam….de ez gyerekfüggő, mint sok más.

  • Gyulai Judit

    2009. március 26. csütörtök

    Az en kislanyom 7honapos es ket hetes Nincs foga:) Darabos etelt nem adok neki de neha elszopogat babapiskotat vagy megkostolja amit mi eszunk ugy villaval szetnyomva kenyer darabkakat is lenyel mar. Igaz koszt csinal maga mellett mert egy ido utan csak jatszik vele nem pedig megeszi. De mindezt persze mikor melette vagyok Egyedul meg nem hagytam hogy darabost egyen nehogy megfuladjon mivel nem tud meg ragni, nincs mivel 🙂

  • Korosi Timea

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok!

    Hat ugy latom ezen az etetes dolgon sem en aggodom egyedul:) Az en kislanyom most lesz 8 honapos. Teljesen kesz voltam, mert mi is a bolti bebi etelekkel kezdtuk, de ma mar tuti maskepp csinalnam. Ugyanis nagyon nagyon nehezen szokik ra a foztomre. Mivel a bebi etelek szinte egy izre epulnek igy akar hogy szerettem volna egy ido utan a hazai kosztot adni neki, nem ment. Olyan fintorgast vagott, hogy nem is gondoltam volna soha, hogy ennyire nehez lesz. Igy ismet vettunk uveges etelt, hisz nem akart enni mast.
    Most bujt ki a felso kis foga es probaltam adni neki baba piskotat a kezecskejebe, kenyeret, almat, de meg csak megfogni sem hajlando. Mint aki meg van sertodve:D Elforditja fejet es ha szolok neki ram sem figyel csak vigyorog, mert tudja mit szeretnek, de O nem hajlando:) Hat ez van. Gondolom majd eljon az ideje ennek is.
    Most ott tartunk, hogy foztem neki tegnap 3 fele etelt is, ugyanis a fogzas miatt az etvagya nagyon valtozo es mar azt hittem beteg, vagy a torka faj es ez az oka az etvagytalansagnak. De nem. Mert csak idegesitett a dolog es levittem a dokihoz. De O mindent rendben talat.
    Ugyhogy a 3 fele etlbol vegul a krumlifozelek gyozott:) Huu, nagyon boldog voltam. Eroltetni nem akartam es nem is szoktam soha, de azert aggodik az ember, ha delutan 3 oratol masnap reggel is csak 50 ml tapszert hajlando elfogadni. De egyszeruen nem kellett neki mas, mert meg tejpeppel is megkinaltam, hatha a tapszer az ok, ugyanis mostmar egyaltalan nem kell neki. Szerintem a mar a fulen folyik ki, pedig mar izesitettem gyumolccsel, pici kakaoval, karamellt csinaltam es azzal, de semmi.

    A kanalas etelt is inkabb kedvetol fuggoen fogadja el. Es azert nehez ilyenkor, mert egy nagyon jo etvagyu babarol van szo aki mar majdnem 9 kilo es eddig szepen megevett mindent:) De a fogzas nagyon megviseli es el kell fogadni, hogy szinte naprol napra valtoznak dolgok. A darabos etltol pedig egyenesen fuldoklik. Hat en elmondhatom, hogy az en kislanyom nem akar meg ragni. De gondolom ez ebben a korban meg nem olyan nagy baj??? Vagy igen?

  • Bea

    2009. március 26. csütörtök

    9 hónapos a kislányom,most bújik az első fogacska,ezért darabosat nem igen kapott még,mert a főzelékből ha darab kerül a szájába,őklendezik tőle.Kenyérhajat és babapiskótát adtam már a kezébe,majszolgatta.

  • Karola

    2009. március 26. csütörtök

    Szia kedves Ági!

    Az én kisfiam már 14hónapos és szépen rág egyre nagyobb falatokat. 8fogacskája van és most jön még egyszerre négy, lehet hogy emiatt is kezdett többet rágni. A rágókákat soha nem szerette. 8hónaposan egyáltalán nem rágott, mindentől öklendezett ami szilárd volt és meg voltunk ijedve hogy nem fog enni, aztán egyszer csak megette a puffasztott kukoricát és utána egyre több mindent elfogadott. Szeret kiflit, kenyeret majszolni és már a baba piskótát is ügyesen megeszi, piciket harap, ha túl nagy a falat kiköpi!
    Mindenki megijed ha nem olyan ütemben fejlődik a gyereke mint ahogy a többieknél látja, de minden picinek más az életritmusa, olyan nincs hogy nem tanul meg enni csak türelem kell, ezt nem lehet siettetni! attól még nem butább az a baba, csak később érez rá a dolgok ízére!

    Üdvözlettel:Kertiné

  • nikolett

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok! Az én kisfiam, most 9 hónapos, és hála Istennek nagyon jó etvággyal eszik, igaz már rég kibújt két kis foga, most várjuk a következőt. Szivesen rágicsálja a babapiskótát, és a darabos ételekkel is próbálkozunk. Persze neki is van olyan napja, amikor jól ismert dolgot nem akar megenni, biztosan megunta. A hozzátáplálás elején pl az almát nehezen tudtam megeteni vele, persze azért, mert legelőször banánnal kínáltam és jobban ízlettek neki az édesebb falatok. Lehet, hogy a szóbanforgó gyereknek nem a rágással van gondja, csak egyszerűen ízetlennek tűnik neki a kenyér a sok fínom falat után. Az én kismanóm már annyira megszokta a kanállal való evést(persze még én etetem), hogy napközben nem is hajlandó cumisüveges tápszert fogyasztani, hanem elutasítja és várja az „igazi” ételt. Eleinte én is aggódtam, mert sokszor hiányzott neki az üveg és alig tudtam kanállal etetni. Mindenhez türelem kell, a gyerek nem egy számítógét, amely mindent időre végez.
    Sok sikert és türelmet mindenkinek, előbb, vagy utóbb mindent elsajátítanak, ami szükséges az élethez.

  • Kika 82

    2009. március 26. csütörtök

    Az én lányom 9 hónapos , de nincs még foga ,ám szivesen majszolgatja a kenyér héját , a darabos étkekkel azonban sokszor bajban vagyunk , mert elkezd fuldoklani úgyhogy egyenlőre pépesitve kapja őket.
    Nem gondolom , hogy siettetni kellene a dolgot rá fog jönni a rágásra és az evés lényegére is amikor már készen áll rá.
    Szép napot!

  • Anita

    2009. március 26. csütörtök

    Az én kisfiam most lesz 16 hónapos. Elég későn bújtak ki a fogai, bár, tudom, ez nem jelent sokmindent. Egy éves koráig babakajákat kapott, üvegeset, de reggelire már a kenyér belét megette, elég lassú tempóban. Aztán apuka egyik nap azt mondta, hogy le kell tenni a babakajákat, és többet nem vásárolhattam. Elkezdtük azt enni, amit a család. Perszeelőször nehezen akarta rágni a felnőtt ételeket, de szép lassan megszokta, és egyre ügyesebben rágott. És egyik nap azt vettem észre, hogy a kenyérhéjat tömi magába. Azóta is mindig kap a kezébe reggelinél, és főzeléknél, imádja a kenyeret rágni, igaz, némi piszkolással jár, hisz egy idő után már dobálja, de inkább takarítok utána. Mára azt mondhatom, szeret rágni, próbálkozik az egyedül evéssel, én pedig hagyom, hadd próbálkozzon.

  • Tóth Mária

    2009. március 26. csütörtök

    Szijasztok. Az énfijam még nem volt egy éves, mán rágot! Én ugy szoktatam rá hogy a leves bemártotam a kenyeret! Lehet hogy csak az a hiba hogy mindig ráhagyta nem probált egy kicsit akaratos leni.

  • Szabóné Beatrix

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok!

    Nekem egy 15 hónapos kisfiam van, úgyhogy a táplálkozásban a többiekhez képest élen járunk.
    A kenyeret én úgy kezdtem neki, hogy a friss kenyér csücskét mindig megkapta (ez azóta is minden reggel így van), ezzel azt csinált, amit akart. IGen, legtöbbször a fele persze a földön végzi, mert ha kirágzta, lerágta a sarkot és már kellőképpen megunta, egyszerűen ledobja a földre. 🙂
    A belsejét pedig eleinte csipegettem és falatonként vajaztam neki, imádta. Mára ott tartunk, hogy a kenyeret bárhol, bármikor megeszi. A héját levágom, a szép felét odaadom neki, amig bajlódok a kenéssel (hatalmas élvezettel csámcsogja rágcsálja, pedig csak 6 fogunk van kettő lent és négy fent). Aztán a belsejét a kenyérnek már harapja, de még nem adom neki egyben oda, mert képzelhetitek, hogy mi az eredmény. 🙂
    Van saját lapos tányérja, arra teszem, és figyelem, hgoy mikor ette meg az előző falatot. Együtt reggelizünk, úgyhogy evés közben azt is látja, hogy hogyan kell enni.
    Nekem bevállt.

  • Pongorné Borsos Melinda

    2009. március 26. csütörtök

    Az én kis lányom 9 hónapos és nagyon ügyesen rágcsál. Igaz még csak 1 ici pici foga van , de ügyeskedik. Nekünk elég nehezen jön a fogunk, de a Védőnő azt mondta hogy miért aggódni.Szereti a zsemlét és a kenyeret is.Ügyesen eszi már a darabos ételeket, mint például a csirkehúst.De nagyon oda figyelek hogy még véletlenül se kerüljön a szájába túl nagy falat. Ez nagyon fontos, mert veszélyes lehet a baba számára ha nagy falatot nyel le. Szerintem ha egy baba már el múlt 8 hónapos , és még nincsen fogacskája akkór is lehet neki pici falatokat adni. Melinda!

  • kisbatyu

    2009. március 26. csütörtök

    A lányomnak 2 foga volt alul, amikor répát adtam a kezébe. Nagyon aranyosan farigcsálta. Amikor kibújt a két felső foga is, elvettem tőle, nehogy nagyot harapjon belőle és megfulladjon.

  • Erika

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok,
    Az én kislányom pár nap múlva lesz 11 honapos, kb. 8-9 honaposan kezdtem el neki adni kenyeret, darabos ételeket kockákra fölvágva. Akkor kezdett el bújni az elsö 2 fogacskája ( mai napig sincs még több), de gyönyörüen megeszik, felcsipeget mindent. Ami fontos : az ételt nem a kezébe adom, hanem leteszem elé az etetöszék tálcájára !!! Mindennap gyönyörködöm ügyességében és megdicsérem, mert rendkívül aranyosan-komotosan eszik, nem tömi tele a száját több darabbal (így is jut a földre is, de csak nagyon kevés) és határozottan jollakik, ö maga tudja mikor elég ( nem a szájába rakja, már csak játszik vele). Amíg babám eszeget én is kényelmesen jollakom. Babapiskotát, kekszeket, rizst, tésztafélét stb. is egyedül eszik. Büszkén állíthatom nagyon jo evö, jo étvágyú baba. Mindenkinek ajánlani tudom, bízzon meg csemetéjében, és hagyja hogy egyedül boldoguljon …

  • Ibolya

    2009. március 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    A lányom 7 hónapos múlt a napokban, 2 fogacskája már kibújt, és szerencsémre szeret enni bébiételeket kanállal. (természetesen még szoptatom, de mellé eszik is naponta 3-szor a baba püréket, főzeléket)
    Mióta kibújtak a fogai mindent megrág. Sokan azt javasolják adjak neki kekszet vagy kiflivéget, de bevallom nem merem. A gyümölcsöket eddig is szívesen szopogatta, de nemrég leharapott egy darabot a narancs cikkből, és majdnem szívinfarktust kaptam, hogy hová tehette a darabkát. Megrágta, de le nem nyelte, a szájában járatta körbe, körbe. Végül kihorgásztam mert féltem hogy megfulladhat tőle.
    A kérdésem az lenne, mit adhatok neki biztonsággal, amivel próbálgathat darabos ételt enni?

    Segítségedet előre is köszönöm!

  • merai zoltan

    2009. március 26. csütörtök

    az en fiaim 9 honaposok es mindent megranak

  • Linda

    2009. március 26. csütörtök

    Az én kisfiam 8 hónapos múlt, nincsen még foga. Ennek ellenére szívesen „nyammog” el néhány dolgot, kenyérhéjat, babapiskótát. Ezek után nyúl is, fogja és egyedül eszi őket. Azt gondolom, hogy erre egy babának meg kell érnie, igényének kell rá lennie. Ha nem érdekli, nem kívánja, nem szívesen eszi még, akkor ráér az anyuka később is megkínálni 😀 Én legalábbis ilyenkor néhány hét után újra próbálkozom.
    Arra vigyázok csupán a legjobban, hogy bármit eszik önállóan, mindig figyeljek rá és ott legyek a közelében. Ez nagyon fontos.
    Linda

  • Mazsola

    2009. március 26. csütörtök

    Szia Kriszti!
    Bár nekünk már 3 hónapos korunkban kijött az alsó két fogacskánk és 7 hónaposan már 4 fogunk volt, kislányom még sokáig nem tudta(akarta) megenni a 8 hónapos, darabosabb ételeket, pedig szét volt főzve benne minden, így nagy munkával nem járt a dolgot. Egy kicsit szüneteltettem a dolgot, aztán mikor újra megpróbáltam már nem volt semmi gond. Adj neki kenyeret vagy kiflit megvajazva, úgy jobban elnyammogja, és jobban is csúszik lefelé. Ha virslit vagy párizsit adsz neki törd össze villával se nem kicsire, de mégis apróra. Kockasajtot is adhatsz neki magában és azzal is könnyebben megtanulhatja hogyan nyammogja szét az ínyével!
    Remélem tudtam egy kicsit segíteni!?

  • Enikő

    2009. március 26. csütörtök

    Szia!

    Az én kislányom 8 hónapos. Gyakorlatilag mindent megeszik. A rágást úgy tanulta meg,hogy gyakran ettünk előtte,látta ahogy rágunk,és mindig adtam neki egy-egy falat kenyeret. Már a második napon elkezdett utánozni,és úgy csinált mint aki rág,eből kifolyólag egy hét sem telt el,és kiválóan rágott.
    Kriszti: a kiflit az én kislányom sem ette eleinte egyedül,mert türelmetlen volt hozzá….
    ugye idő mire „megpuhítja” a kiflit vagy babapiskótát,stb. Ő pedig minél hamarabb hozzá akart jutni a finom falatokhoz. 🙂 Kitartás,megfogja tanulni,nem késtek le semmiről,minden babának más a tempója,más ütemben fejlődik. Így én sem aggódom,hogy még nem tud mászni,de sétálni annál inkább. 🙂
    Minden jót kívánok.
    Enikő

  • Károlyi Tünde

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok!

    Az én lánykám 16 hónapos 12 foga van 🙂 nekünk a husival van gondunk, szívesen elfogadja és amikor már azt gondoltam, hogy lecsúszott 2-3 falat után kiköpi az egészet, nem tudom mi lehet az oka, hogy miért nem rágja el, de én nem fogom fel tragikusan, majd megy ez később….remélem! 🙂
    Tündi

  • Kriszti

    2009. március 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 10 hónapos elmúlt, nincs még foga 🙂 , de ennek ellenére próbálkozom a darabos ételekkel. Az az észrevételem, hogy gyakorlatilag pár nyammogás után már nyel is, elképzelhetetlen számomra, hogy ő tényleg „megrágta” a kis ínyével azt a darabot ennyi idő alatt. Ez beigazolódni látszik azon is, hogy egészben látom viszont a székletében pl. a répát, vagy amit épp darabosan adtam neki.
    A gyerekorvosunk teljesen odavolt, hogy ne adjak darabosat a babának, amíg nincs foga. Most akkor mit tegyünk????
    A másik gondom az, hogy szívesen odaadnám a kisfiam kezébe a kekszet, kiflivéget, stb., de csak akkor hajlandó „nyammogni”, ha én fogom, és tartom a szájánál. Ő magának nem tartja. Lehet, hogy nem érti, mit akarok tőle?? Vagy amíg nincs foga, ne próbálkozzak ilyenekkel?
    Bocsánat, hogy ilyen bő lére eresztettem, válaszodat előre is köszönöm.
    Kriszti

Comment navigation