Nem akar rágni

A napokban megkeresett egy anyuka, akinek a kisfia nem volt hajlandó megenni sem a kenyeret, sem a kiflit. Ők arra gondoltak, hogy valami súlyos problémája van, nem tud rágni vagy ilyesmi. De közben meg minden más vígan megevett. De akkor mi lehet a gond?

Nem akar rágniAz anyák gyakran hiszik azt, hogy a baba furcsaságait valamilyen szervi gond okozza. Túl sokat aggódunk azért, hogy a kicsi vajon megfelelően fejlődik-e, nincs-e valamilyen baja, nincs-e lemaradva a többiektől és ezért esünk ilyen tévedésekbe.

Ezzel szemben a tapasztalataim azt mutatják, hogy az esetek döntő többségében egész egyszerűen mi szoktatjuk rá valamire a kicsit, . Ha például nagy feneket kerítesz az evésnek (mert kevésbé jó étvágyú a baba, vagy korábban gondok voltak az anyatej mennyiségével), ha körbeugrálod a kicsit, amikor eszik, akkor az egész elveszíti az élvezeti jellegét. Te azt gondolod, hogy az evés, az etetés probléma és ezt a kicsi is érzi, megtanulja és ő sem fogja élvezni, kedvetlenül eszik majd, étvágytalan lesz.

Ha állandóan „rendes” evésre próbálod okítani, megigazítod a kanalat a kezében, miközben eszik állandóan törölgetsz körülötte, akkor elveszed a kedvét az önálló evéstől, ráadásul ettől annyira lassú lesz az egész etetés, hogy végül azért nem eszik rendesen a baba, mert nincs türelme kivárni.

Mikor fog már végre önállóan enni? Hogyan térhetnénk át végre a hozzátáplálásra? Miért nem eszik rendesen? Segítség itt! >>

Ha mindig te eteted és nem ösztönzöd rá, hogy néha maga csipegessen, és amikor ő akarja megfogni a kanalat, poharat, akkor nem hagyod neki „mert még kicsi hozzá”, akkor éppen az ösztönös kíváncsiságát töröd le és magad lassítod a fejlődését.

Az a helyzet, hogy az önálló evés megtanulása hosszú folyamat. Ami már korán megkezdődik. A legtöbb baba 8 hónapos kora körül már képes kézzel a szájába tömni a puhább falatokat és ha hagyjuk nekik, akkor egyre ügyesebben oldják meg azt. Felkockázott puha gyümölcsök, párolt répa karikák, sült alma, sültkrumpli, kölesgolyó és még egy sor más puha, könnyen megrágható, kézbevehető zöldség és gyümölcs gyarapíthatja az első önállóan felcsipegetett ételek listáját.

Igen, az önálló evés maszatolással is jár, a földre is lehullik belőle, sőt gyakran több vész kárba, mint amennyit sikerül bejuttatni a pocakba, de a fejlődéshez kellenek ezek a lépések. Először enni kell megtanulni és csak utána szépen enni: a kettő nem megy egyszerre.

Visszatérve a kenyeret meg nem evő baba esetéhez: a gond az volt, hogy az anyuka szépen felszelve adta oda a kenyeret és így a kisfiú egy picit belekóstolt, aztán meg inkább csak játszott vele, mert túlságosan nehéz és komplikált lett volna neki megenni. Azt javasoltam, próbálják meg neki felkockázva adni a kenyeret a héja nélkül (ezt még 2 foggal úgysem tudja megrágni) és láss csodát: máris lelkesen ette a kenyérfalatkákat, nem voltak rágási problémái 🙂

Amikor még csak ismerkedik a baba a darabos ételekkel, akkor felkockázva érdemes adni a kenyeret és a többi ételt (felvágottat, sajtot stb.) is. Amikor már ezeket ügyesen eszi, fokozatosan meg lehet kínálni nagyobb darabokkal, de az sem gond, ha még 2 évesen is inkább a felkockázott változatot szereti jobban.

Mikor vezessem be a reggelit? Mennyi tejre van szüksége egy 10 hónapos babának? Hogyan tanítsam meg önállóan inni a pohárból? Segítség itt! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

63 Comments

Comment navigation

  • Szilvia

    2011. május 13. péntek

    Tisztelt Ági!

    Kislányom közel 13 hónapos,időre született 2700g/50 cm-el.1 évesen 8850g/77,5cm.Ügyesen áll és sétál,de egy újjamat fogja mindig,így vezet engem,minket.A gond az,hogy nem hajlandó rágni.Alapvető gond,hogy nem igazán jól evő baba,most kap Vitacolant,így kicsit jobb.Önállóan evésről,ivásról nálunk szó sincs még,sajnos,annak is örülök,ha azt megeszi amit bevarázsolok a szájába.Kenyeret,kalácsot,kelt tésztából készült sülteket eszeget,puffasztott kukoricát is,kekszet is.De a kanállal adható főzelékeket csak akkor eszi meg ha jól össze van turmixolva.Ha van benne néhány darab,azt vagy kilöki a nyelvével,vagy öklendezik.Számtalanszor próbálkoztunk,általában öklendezés és hányás a vége.Elsősorban még most is szívesebben eszi a bébiételeket,mint azt amit mi,levest iszik.Ezért még sokféle ennivalót nem tudtam neki adni,mert van ami turmixolva ehetetlen.Én azt látom,hogy kényelmes és óvatos tipus,bár nagyon érdeklődő,de mi van,ha rosszul látom és másról van szó?Hogyan tanítsam meg rágni???Sokszor szembe ülök vele és mutatom,hogy én,hogyan rágok és nyammogok,de hiába.Iszik bolti tehéntejet,nagyon szereti 5-6 decinyit iszik meg,ezzel alszik el.Hogyan tanítsam meg rágni???
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ha a kenyeret képes megenni, akkor az azt jelenti, hogy tud rágni, legfeljebb nem akar, illetve a főzelékeket így nem fogadja el, mert azt pépesen szokta meg. Semmi gond, hiszen nem kell neki már igazán főzelékeket ennie, inkább a ti ételeiteket kapja darabos formában. Lehet, hogy a tiétekből most még kevesebbet eszik, de ha nincs más, akkor idővel ebből is többet fog, ha viszont inkább bébiételt adsz neki csak azért, mert abból többet eszik, akkor sokkal nehezebben fogja megszokni a rendes ételeket.

  • Évcsi

    2011. február 19. szombat

    Szia Ági!
    Ismét kérdéssel fordulok hozzád, remélem, megint megnyugtató választ kapok.
    Kisfiam 8 hónapos, alul van 2 foga, és a felső 2 épphogy kibújt. Minden érdekli, mindent meg akar fogni, forog szépen, mostanában „kutyázik”.
    Az egyik problémánk az, hogy ha már 1 kis darab krumpli vagy valami marad a pürében, meg akar fulladni tőle. A másik, hogy ő nemnagyon vesz a szájába semmit. Néha rágcsálja a kezét, néha a rágókát, de „vizsgálatra” nem kóstol meg semmit. Így aztán hiába adunk a kezébe babapiskótát, banánt vagy almát, nem csinál vele semmit. Egyszer én tartottam neki a babapiskótát, és akkor ízlett neki, de levált róla egy darab és attól is fuldoklott. Megijedtünk, és én nem akarom erőltetni.
    Egyébként mi mindig nagyon megijedünk, ha megakad a torkán valami, itt olvastam, hogy ez is rossz hatással lehet rá. Ahogy az is, hogy én nem engedem, hogy belenyúljon a tálkába, amiből etetem, mert nem akarom, hogy tiszta pancs legyen minden.
    Kérdésem, hogy vajon ezek miatt nem vesz a szájába ételt és vajon miért nem tud lenyelni nagyobb darabot?
    A védőnő azt tanácsolta, hogy ha ennyire félünk, akkor 1 éves korig ne adjunk darabosat.
    Válaszodat kíváncsian várom és köszönöm előre is: Évi

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Nem kell semmit erőltetni, egyszerűen csak még nem érett meg arra, hogy darabos ételeket kapjon, ez pár héten belül megváltozhat. Néha óvatosan lehet próbálkozni, de ne kemény ételekkel, hanem olyanokkal, ami szétolvad a szájában, ezért nem olyan könnyű félrenyelni (pl. kukorica pufi, kölesgolyó)

  • Noémi

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ági!

    A következő lenne a kérdésem/problémám:
    11 hónapos a kisfiam és nem akar egyáltalán darabosat enni.
    Kb. 9 hónapos volt, amikor először megpróbáltam a főzeléket darabosan adni neki, ekkor bár ici-pici lenyelhető darabkák voltak csak a főzelékben, mégis nagyon öklendezett, és még a szeme is könnyezett tőle.
    Ha a főzelékben véletlenül marad a turmixolás után egy kis darabka, akkor addig nem eszik tovább, míg azt ki nem vettem a szájából, vagy kilöki a nyelvével.
    Próbáltam neki banánt is adni villával összetörve, első alkalommal néhány kanállal evett belőle, majd annyit tornázott utána, hogy visszajött az egész. Egy hét múlva megint újra próbálkoztam, 2 kanállal evett belőle, többet nem volt hajlandó. Majd 1 hét múlva (ma) próbáltam darabosan adni a főzeléket, ici-pici darabkák voltak benne. Az első falatot nagy grimaszolások után nagy nehezen lenyelte, viszont a 2.falatnál már nagyon öklendezett.
    Hogyan tudnám rászoktatni a darabos ételre?
    A kenyeret megeszi, igaz abból is csak néhány falatkát kb.2-3-at.
    (Egyébként súlyproblémánk nincs, mert 11 hónapos, és kb.10kg.)
    Köszönettel:
    Noémi

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      A darabos ételekre úgy lehet rászoktatni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

  • Ildikó

    2011. február 08. kedd

    Kedves Ági,

    Kisfiam a héten lesz 11 hónapos, két-két foga van fent és lent. Kis kockákban adom neki a kenyeret, általában valami általam elkészített krémmel, péppel megkenve. Úgy veszem észre hogy csak a nyelvével próbálja megdolgozni a falatot, aztán úgy ahogy van egyszerre lenyeli. Többször megijedtem már, hogy megfullad amikor egy nagyobb falat után elkezdett köhögni meg öklendezni. Ha csak két foga van akkor is rágnia illene? A tejcsitől 1 héttel ezelőtt elfordult, azóta szenvedünk a reggelikkel.
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      A rágás képessége nem függ a fogak számától, idegrendszeri érettség, arcizmok és gyakorlás kérdése. Nyugodtan adhatsz neki már kenyérkockákat, ez gyakorlásnak jó, idővel egyre alaposabban fogja megrágni majd őket.

  • seres beatrix

    2011. január 13. csütörtök

    Üvözlöm önöket! SEGITSÉGET SZERETNÉK KÉRNI ÖNÖKTÖL. KISFIAM 7 ÉVES ÉS MÉG NEM RÁG.DE SAJNOS SZELLEMI ELMARADÁSA VAN. HOGY SEGITSEK RAJTA,SPECIÁLIS OVIBA JÁR,MEG CUMISÜVEGEZI,NEM BIROM LESZOGTATNI KÉREM SZÉPEN ÖNÖKET SEGITSENEK!!! KÖSZÖNETTEL SERES BEATRIX

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Meg kéne mutatni neurológusnak és gyógytornásznak, elképzelhető, hogy speciális tornával meg tudnák tanítani rágni.

      • seres beatrix

        2011. január 16. vasárnap

        járunk neurolgushoz de öse tud mit mondani! 1 évesen megmütötték vizsérvel és több altatot kapot és vissza van maradva,én már mindentt megtettem éste voltunk pesten kivizsgáláson,ctén és nem mutatott ki semmit,most meg nov,23-én mütötték kancsalság ellen ,és sükerült a szeme.szeptemberbe kezdi a sulit de már én ugy félek tölle !! kérem szépen önnöket hogy segitjenek rajtunk,hogy tanitcsan jo legyen.köszönettel: seres beatrix, egy elkeseredett anyuka!

        • Vida Agi

          2011. január 17. hétfő

          Gyógypedagógus vagy logopédus segíthet ilyen esetben a rágás megtanulásában, de ha a megfelelő agyi területek nem működnek, akkor ők sem feltétlenül tudnak eredményt elérni majd, ezért kell a neurológus szakvéleménye (esetleg fel lehet keresni egy másik neurológust, ha a mostani nem ad véleményt a témában)

  • Edit

    2010. október 06. szerda

    Kedves Ági!

    A kislányom most 6 hónapos, de egyáltalán nem hajlandó hason feküdni. Ha hasra fordítom, pár percig nézelődik és kapargatja a szőnyeget, majd leteszi a fejét és sírdogálni kezd. A hátáról már jó ideje átfordul a hasára, de a hasáról nem is próbál visszafordulni.

    Mit tegyünk ebben az esetben?

    Előre is köszönöm.

    Válasz: Tegyétek minél többet hasra, de mindig csak addig, amíg bírja, utána fordítsd át. Ha naponta 5-6 alkalommal megcsinálod ezt, idővel meg fogja kedvelni.

Comment navigation