A borsó meg a héja

Adhatom-e gyümölcsök héját a babának és milyen formában? Mit tegyek, ha valaminek a héját nem eszi meg a baba?

 A borsó meg a héjaKezdetben, 6-7 hónapos korban, a hozzátáplálás kezdetén érdemes még héja nélkül adni a gyümölcsöket a babának, abban a pillanatoban azonban, hogy a szilárdabb ételeket is megeszi, a péphez hozzáturmixolhatod a gyümölcs héját is (pl. almánál, őszibaracknál, körténél, szőlőnél)

A borsó héját kezdetben ne adjuk, mert puffaszt, de ha az első 2-3 alkalommal nem okozott hasfájást, akkor nem muszáj már passzírozni, odaadhatjuk a kicsinek héjával együtt is a borsót.

Amikor már darabolva kapja a gyerkőc a gyümölcsöket, lehet, hogy nem fogja megenni a gyümölcs héját, de azért olykor kínáld meg vele, így idővel megszokja, hogy a gyümölcs héját is megegye.

    És a Nagy Babaszakácskönyvet letöltötted már? Hogyan tanítsd meg önállóan enni a babát? Mikor kezd el a hozzátáplálást? Milyen ételeket főzzél neki? Hogyan egyeztesd össze a család etetését és a babának való főzőcskét? INGYEN E-BOOK! Katt ide a letöltéshez!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

  • Tünde

    2008. november 24. hétfő

    Szia Ági! Eszegetünk már a levélváltásunk óta pirítóst saját készítésű lekvárral,most viszont az a gondom hogy pár napja alig akar főzeléket enni.Már nem turmixolom, csak villával töröm össze, lehet hogy ez a gond, hogy ez neki még szokatlan? Lehetséges hogy ezért még a kedvencét, a sárgarépát sem akarja megenni? Milyen ötleted van erre? Ennie kell.Tegnap pl. egy üveges bébiételt megevett ebédre, de előtte a húslevest nem (volt benne répa, karalábé, krumpli, husi+lé).Vacsira főztem neki rizst répával, nem ette, tettem bele almát (az is az egyik kedvence) és így is csak 2-3 kanállal, aztán megettünk egy almát hogy egyen valamit.Várom az ötletedet, mit tehetnék? Más ízeket próbáljak, miket?

    Válasz: Lehet, hogy az új állag nem tetszik neki, de egyébként is lehetnek olyan időszakok a babánál, amikor megváltozik az ízlése. Pl addig kedvelt ételeket egyszeriben nem akar elfogadni. ezt okozhatja a fogzás is, vagy lappangó betegség (pl. kicsit piros a torka, ezért nehezebben nyel), vagy egyszerűen csak nincs türelme az evéshez. Vannak ilyen néhány napos időszakok, de ezek el szoktak múlni, nem kell erőltetni az evést ilyenkor sem, ha nem fogadja el, adjál neki abból, amit elfogad, éhenhalni nem fog, mert a babáknak még jók az ösztöneik, annyit még a nehéz időszakokban is esznek, amennyit muszáj.

  • Vida Agi

    2008. november 11. kedd

    Vajas kenyeret adhatsz vacsorára is, vagy akár uzsonnára és a többit is.
    A sült krumplit sütheted sütőben vagy olajban is, csak ha olajban sütöd, akkor itasd le róla az olajat pl. konyhai törlővel vagy egy szelet kenyérrel,hogy ne legyen olyan zsíros.

  • Tünde

    2008. november 10. hétfő

    A vajas kenyeret gondolom reggelire és a többit? Sült krumpli sütőben sütve?

  • Tünde

    2008. november 10. hétfő

    Kérdezném h mikortól adjak darabosat a 9,5 hós babámnak és miket? Kölesgolyót rágcsál már és ma reggel pár falat pirítóst is ettünk.Bébiételt próbáltam neki adni darabosat de nem fogadta el.

    Válasz: Adhatsz neki darabosat már nyugodtan. Olyasmiket próbálj, amiket ő tud csipegetni, ettől a kis önállóságtól általában jobban lesz kedvük a darabos ételhez is. Nyugodtan kaphat már vajaskenyeret felkockázva, trappista sajtot felkockázva, ült krumplit, főtt sárgarépa karikákat, amiket ő tud felcsipegtni a kezével.