A baba alvása és étele: van összefüggés?

Ha a baba alvásáról beszélünk, csak egészen kis korában merül fel, hogy az alvásnak bármi köze is lehetne a kicsi nappali evési szokásaihoz. Pedig gyakran előfordul, hogy a kettő szoros összefüggésben van egymással. Lássuk milyen problémákat okozhat a táplálkozás az alvásban!

A baba alvása és étele: van összefüggés?4 hónapos korig szinte mindig enni kel fel éjjel a baba. Teljesen természetes és normális dolog, hogy 3-4 óránként éjjel is megéhezik. El kell felejteni azokat a szólamokat, hogy „ennyi idősen már aludnia kellene”, mert minden gyerek más, és -hozzáteszem- minden gyerek emésztése is más, igenis vannak olyan babák, akik gyorsabban emésztenek (főként ha a szüleik is ilyenek), ők még 4 hónaposan is ehetnek 3 óránként éjjel, mert valóban éhesek.

Segíthet a helyzeten, ha estefelé gyakrabban eteted a babát, vagy ha mielőtt este lefekszel, félálomban kiveszed a kiságyból és megszoptatod (ún. álometetés).

Nem szabad megfeledkeznünk a növekedési ugrásokról sem, 4-6 hetes korban, 3 és 6 hónapos kor körül egyaránt jelentkezhetnek emiatt alvászavarok a babánál, éjjel megint felébred, mert éhes, ilyenkor a hiányt nappal kell pótolnunk.

4-6 hónapos kor között újabb gondok léphetnek fel két téren is. Egyrészt a baba már képes tökéletesen megemészteni a tejet, ezért egyre ritkábban kakil és némely babánál ez a helyzet pocakfájást okozhat. Másrészt a babát már annyira érdekli a világ, hogy nappal nem eszik eleget és a hiányt éjjel pótolja be. Te csak annyit tapasztalsz a dologból, hogy nappal 5 perc alatt végez az evéssel, esetleg némi szopisztrájkot is tart, éjjel pedig elkezd gyakrabban kelni. No, ilyenkor kell odafigyelni arra, hogy nappal valóban jól is lakjon!

Ezt többféleképpen valósíthatod meg. Az első dolog, amire oda kell figyelned, hogy nappal nyugodt környezetben szopizzatok, ne legyen semmi, ami elvonja a kicsi figyelmét az evésről: ne menjen a tévé, a rádió, ne olvasgass közben. Beválhat, ha fekve szoptatod, még a redőnyt is félig leeresztheted a szoptatás idejére.

Ilyenkor is jól jolly joker módszer, ha este gyakrabban szoptatod, az álometetés azonban már nem javasolt, mert ebben a korban már könnyen lehet, hogy teljesen felébreszted vele a babát.

6 hónapos kor után, illetve a hozzátáplálás kezdetétől gyakran az új ételek okozzák az alvászavarokat. Alapszabály, hogy az új ételeket sose délután és este próbáljuk ki, mindig délelőtt vagy délben kóstolgassunk és amikor már naponta többször eszik kanalasat a baba, az új ételekre mindig dél előtt kerüljön sor. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a puffasztó ételek hatása nem fog éjjel jelentkezni, tehát, amikor már nem ártalmatlan gyümölcsöket, hanem kukoricát, borsót és hasonlókat adunk a babának, akkor számítanunk kell rá, hogy ennek éjjel is lehetnek hatásai (ezért kell elsőre csak nagyon keveset adni belőle).

Amikor már változatosan étkezik a baba, gyakori hiba, hogy nyalánkságokat is adunk neki és nem gondolunk rá, hogy ezek nem csak a fogának ártanak, hanem alvászavarokat is okozhatnak. Ha totyogó korú gyermeked alvásával gondok vannak, érdemes belegondolni, mennyi édességet eszik össze egy nap. A legnagyobb veszélyforrás a kakaó (sokan még a tápszerbe is beleteszik, csak hogy megigya a baba), amiben koffein van (igen, a Nesquickben is :)) és ugyanez vonatkozik a csokoládéra is. Az édességek, cukorkák pedig a cukoranyagcserét borítják fel teljesen, a gyerek túlpörög tőle, felélénkül, ezért ezeket csak mértékkel és ha mégis, akkor lehetőleg délelőtt adjuk nekik.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

66 Comments

Comment navigation

  • Barbara

    2009. február 13. péntek

    Kedves Eperanyu!
    Lehet, hogy mar teljesen eleged van a Nok Lapjas cikk kuldozgetesetol, de meg van egy ici-pici energiad, at tudnad nekem is kuldeni? Az en babom ket eves mult es meg mindig tobbszor ebred, cicin altatom el, velunk alszik… En ugy erzem, ez nem baj, de azert kivancsi vagyok a cikkre.
    A cimem: bcsullog@yahoo.fr
    Koszonom elore is!
    Barbara

  • Meli

    2009. február 13. péntek

    Szia Eperkeanyu!

    Kérlek nekem is küldd el a cikket.
    Előre is köszönöm!
    melinda78@freemail.hu

  • Melinda

    2009. február 12. csütörtök

    Kedves Eperkeanyu!
    Légy szíves elküldeni nekem is a cikket!

    Köszi
    angel@gylcomp.hu

  • Tanarilla

    2009. február 12. csütörtök

    Kedves Eperkeanyu!
    Beállnék a Nők Lapjás cikket kunyerálók sorába! Kösziiii!
    lorinczgabi@gmail.com

  • Vali

    2009. február 11. szerda

    Sziasztok!

    Kedves Ági!

    6 hónapos nagyfiam magától elalszik és átalussza az éjszakát, nagyon ügyes! 🙂

    A napközbeni alvással viszont gondunk van: délelőtt 10 körül elálmosodik sír, van amikor cicin elalszik kb. 30 percet, de altattam már a hordozójában is, hagytam sírni is, hátha elalszik a kiságyában, de még rosszabb lett a helyzet, ordításba torkolott… Ebéd után kimegyünk sétálni, szinte minden nap és akkor alszik 1,5-2 órát, csak akkor ha mozog a babakocsi.
    Mit csináljak, hogy legalább egy órácskát aludjon bent, ami alatt egy kis házi munkát el tudok végezni?
    Várom a segítséged/segítségeteket!
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Fél évesen általában már kétszer alszanak csak napközben a babák, de előfordul ez a háromszori is még. Most alszanak a legkevesebbet napközben, összesen általában másfél-2 órát, ez jelentősen megnő, amikor már kúsznak-másznak és fizikailag is lefáradnak napközben (kb 3 órára nő összesen)

    A nappali alvás általában azért ilyen rövid, mert amikor leteszed aludni, nem elég álmos, illetve, mert nem magától alszik el, hanem elaltatod, amikor szerinted aludni kellene. Ebben a korban kb. 3-4 órát tud egyhuzamban ébren lenni a baba, ha ennél hamarabb teszed le aludni, akkor csak ilyen rövid ideig alszik.

    Levegőn általában jobban alszanak a babák, hosszabban, ezért alszik ott tovább.

  • Szabó Timi

    2009. február 10. kedd

    Sziasztok!

    Eperke anyuka, én szívesen venném a cikket, előre is köszi!
    e-mail: szabotimi1002@freemail.hu

  • Erika

    2009. február 10. kedd

    Sziasztok!
    Az en lanyom 3 eves koraig ejelente 10 szer is felebredt azota viszont ugy alszik ,hogy ha veletlenul elalszik tv. nezes kozben a mi agyunkba alig tudom felebreszteni ,hogy menjen a sajat agyaba. A fiam most 19 hos es otet nagyon nehezen szoktattuk meg az alvasra .Amig a kisagyba aludt o is tobszor felkelt es nagy sirasba kezdett .Miota vettem nekik emeletes agyat es ott alszik este sem kell mar ringatni be megyen mikor 9 fele almos felfekszik az agyara es en oda bujok melle es mar 10 perc es alszik es ejszaka sem kel fel maximum 2 szer.Nekem inkabb az lenne a kerdesem Agi ,hogy tudnam leszoktatni a sok teazasrol van ,hogy mikor megebred tobb mint egy fel liter teat is megiszik volt mar ,hogy vizre csereltem gondolvan ,hogy felalomba nem veszi eszre de olyan siras lett a vege ami ejjel3 tol reggelig tartott.De Eperkeanyu cikere en is kivancsi lennek .Legyszives kuld el ffyerika@yahoo.com ra .Koszi Erika.

  • konczy

    2009. február 09. hétfő

    Kedves krl!

    Próbáltál már tápszer helyett főzeléket, vagy tejpépet adni a kicsinek az esti szopi előtt? Mert ezek talán jobban telítik a pociját, és még a szopika sem marad el:).

    Bár nálunk a fogak, vagy betegségek nagyon felborították az éjszakát, a tejpép nagyon jól bevált 🙂

    Szép napot, nyugodt éjszakákat!

    konczy

  • Heni

    2009. február 09. hétfő

    Szia Eperkeanyu!

    El tudnád küldeni nekem is a cikket a Nők Lapjából.
    porosheni@freemail.hu címre. Köszönöm, Heni

  • Emcsi

    2009. február 09. hétfő

    Szerintem sem véletlen, ha egy gyerek nem alszik, és tuti, hogy nem rossz szokás. Nekünk két gyermekünk van, a nagylányunk 3 hónapos korától átaludta az éjszakát, pedig semmit sem tettem érte! A fiunk már másfél éves, de még egy éjszakát sem aludt át! Általában azért nem panaszkodhatok, mert egy-két percnél többet nincs fenn, szopik, és már alszik is tovább. De van, mikor szopi nélkül is visszaalszik, elég ha hozzászólok, vagy odaadom a takaróját. Természetesen, már nem azon vagyok, hogy rögtön a cicit tömjem a szájába, de bizony van, mikor egyértelműen most már kimondja, hogy neki „cici” kell..:) még éjjel is. Biztos nem éhes, de biztos vagyok benne, hogy szüksége van rá.
    Egyébként a párom a minap mondta, hogy hát még ez a gyerek, hogy nem alszik éjszaka, majd hozzátette, hogy ő volt ilyen kicsi korában, olyan kis félős volt, hogy emlékszik előfordult, hogy még 10 éves korában is bekéredzkedett az anyjához….:) szóval úgy néz ki genetikus a dolog….ja, és mivel már tudjuk, hogy milyen gyorsan felnőnek a gyerekek, nem csak én, de a párom sem aggódik emiatt. A lányunk 17 lesz nyáron, pont ma mondta, hogy úgy érzi annyira megszeretett egy fiút, hogy neki már lehet nemsokára odaadja a „lányságát”, és hát tavaszi szünetben esetleg itt aludhatna-e a fiú nálunk…???!!! Na, hát kérem erre nem lehet eléggé felkészülni!:) Szóval hamar megnőnek, és hamar eljön az idő, hogy már nem akarnak velünk aludni, higyjétek el!!!:)

  • Anita

    2009. február 08. vasárnap

    Sziasztok! EPERKEANYU én is megkaphatnám azt a cikket?!! Előre is köszi! a címem: bakuraani@citromail.hu

  • ikres Timi

    2009. február 08. vasárnap

    Sziasztok!

    Eperkeanyu! Nekem is elküldenéd a cikket???? Előre is köszi! Ikreimmel rendesen elrontottam az elalvás megtanítását, most próbálok javítani… már egy évesek… és este Panni nagyon sokszor kel 🙁

    Üdv: T

  • Addi

    2009. február 08. vasárnap

    Kedves Eperanyu! Én is kíváncsi vagyok a NŐk Lapja cikkre. Kérlek küldd át! Előre is köszönöm

  • Vivien

    2009. február 08. vasárnap

    Eperkeanyu,
    a vivienhorvath@hotmail.com-ra is, légy szíves, egy régóta nem alvó anyukának!
    köszönöm

  • Dudásné Demeter Ildikó

    2009. február 08. vasárnap

    Sziasztok!

    Nekem 17 hónapos ikerlányaim vannak. Amit Éva írt az szinte szóról szóra igaz ránk is. Ha a délutáni alvás tovább tart, mint 15.00, akkor borul az egész. Nálunk általában nincs nagy sírás-rívás, inkább gügyörészés, nevetgélés, sikkongatás. Hajnaltájt pedig pelust kell cserélni (szigorúan csöndben és sötétben, hogy ne ébredjenek fel teljesen), utána reggel 8-ig úgy alszanak, mint a tej. Réka lányom például nagyon szereti, ha peluscsere után pár percig sétálok vele, közben a vállamra hajtja a fejecskéjét és tente van.
    Ildi

  • Kata

    2009. február 08. vasárnap

    Kedves Eperkeanyu!

    Szintén jelentkezném a cikkre! Örömmel elolvasnám.
    E-mail címem: szollka@citromail.hu

    Előre is köszönöm: Kata

  • Gitta

    2009. február 07. szombat

    Sziasztok,

    Éva történetére (13 hónapos kisfiú anyukája) válaszolnám:
    Az én kislányom 16 hónapos, folyamatosan előfordult, hogy letettem aludni, majd pár óra elteltével felébredt és nagyon (vígasztalhatatlanúl) elkezdett sírni, ez sokszor eltartott 1-2 órán át és persze utánna nem volt hajlandó visszaaludni, ki kellett várnunk a következő alvási időt. Egy idő után feltűnt, hogy ezeket a sírásokat a kislányunk akkor produkálja, ha a nap folyamán nagyon sok inger érte. Pl. végig rohangálta a napot az Unokatesóval (hiába aludt délután) vagy a Nagyszülők a túlzott szeretetük miatt folyamatosan foglalkoztatták őt, sőt ha tanácsadásra vittem az is kimerítette.
    Azért, hogy elkerüljük ezeket az éjszakákat, nagyon odafigyelek arra, hogy mennyi inger éri a kislányt, sőt egy mozgalmasabb nap után mindig pihenő napot tartunk (ekkor nem megyünk sehova, otthon játszunk csak a szokásos délelőtti séta a plussz , de ilyenkor a délutáni sétát is kihagyjuk) eddig sok esetben ezekkel a „tükkökkel ” kiküszöböltük a sírást.
    Van,hogy nagyritkán még sem járunk sikerrel, de erre is kitaláltunk egy módszert. A kislányunk imádja a zenét, mondókákat, ezért mikor látom, hogy ismét a „túlpörgős ” sírás veszi kezdetét( ez pár perc alatt kiderűl), fogom magunkat leülünk a számítógép elé és megnézzük /hallgatjuk az egyik gyerekeknek szánt videóklippet (persze nem valami pörgős számot, inkább nyugtató, lágy dallamokat) 10szer (de lehet többször is:-))ettől megnyukszik és el is álmosodik ismét,így vihetem vissza aludni.

  • Betti

    2009. február 07. szombat

    Eperkeanyu, elküldenéd nekem is a Nők Lapjában lévő cikket?
    Köszönöm!
    kovacs.bettina@hotmail.com

    Mi is ilyen problémával küzdünk sajnos.

  • Anita

    2009. február 07. szombat

    Nem lehet az a hasfajas oka, hogy a gyerek az anya mellett biztonsagban akarja erezni magat??

    Az en kislanyom is kulon kisagyban aludt egy honapos koraig, aztan egy este nagy volt a siras-rivas, nem nyugodott a pocija miatt (gondoltuk), es vegul velunk aludt. Aztan a kovetkezo napokban is probaltam ot a kisagyba letenni este, siras-rivas lett a vege, mintha valami miatt nem nyugodna. Attol kezdve velunk alszik, es hasfajasa sincs.

    Van egy cikk angolul, http://www.continuum-concept.org/cc_defined.html, ha erdekel a tema, olvass utanna.

    En hiszek a termeszetes nevelesben, es abban, hogy hallgatok a belso megerzeseimre. A vilag a baba korul minden nap ujat tartogat, mindezt fel kell neki dolgoznia. Szerintem egy kisbabanak nem gyerekszobara van szuksege, hanem olyan szulokre, akik mindig mellette vannak, tamogatjak, erositik. Ehhez pedig elengedhetetlen a testi kontaktus anya, apa es gyermekuk kozott.

    Kulonben mindenki ugy neveli a gyereket, ahogy jonak latja/erzi.

  • Zsu

    2009. február 07. szombat

    Kedves Eperkeanyu!
    Légy kedves elküldeni nekem is a cikket!
    Sokat segítenél!
    Köszi

  • Ildi

    2009. február 07. szombat

    Sziasztok!

    Megtaláltam a cikket. Ha a Google-n keresitek a címet beírva, már az első oldalon kiadja.

  • Ildi

    2009. február 07. szombat

    Sziasztok!

    Eperkeanyu, én szívesen venném a cikket, előre is köszi!

  • krl

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok!

    Olvasgatva a hozzászólásokat, meglepően sok hasonló eset van, mint a miénk.
    9-10 hónaposan a kislányom kb. 10-20 alkalommal ébredt fel éjszaka és sírt, rengeteget ivott, aztán gyorsan vissza is aludt. Nagyon fárasztó volt az éjszakázás. Ez idő alatt jött ki a fölső 4 foga és alul még 1 a meglévő kettőhöz, így összesen 7 fogacskája lett. Érdekes módon ez a rengeteg felkelés és sok folyadék ivászat (tea, víz, tejet akkor nem adtam) teljesen magától megszünt.
    Most múlt 1 éves a Kiscsillag és most újra 1-2 szer felébred, néha elég a cumi, de sokszor kell a tápszer is!!!
    Valószínűleg megint a fogak bántják, de gyanítom, hogy este nem elég a tejcsi sem.
    Úgyanis reggel-este még szopik és az esti szopin alszik el. A tejem már kevés neki, este és reggel is ki kell pótolni tápszerrel. Igen ám, de a tápszert piszkosul nem szereti, nem hajlandó meginni, hanem inkább szopizni akar. Azon elalszik, majd hamarosan felébred, hogy bizony ő még éhes és akkor jöhet a tápszer!
    Gondolom, ha majd nem szoptatom, akkor rendeződik fog ez is, bár egyenlőre nem akarom elválasztani, sokszor volt beteg és szüksége van az anyatejre.

  • zsuzsimuzsika

    2009. február 06. péntek

    Sokan írtok hasfájósságról. Én azt tapasztaltam a kislányommal, hogy ez bizony allergia. Amíg csak szopizott (fél éves koráig), addig két dolog okozta: a tej, amit én megittam(egy korty is elég volt, sőt olyan sütit sem ehettem, aminek a tésztájában volt tej), illetve bármilyen termék, ami szója fehérjét, vagy szójalecitint tartalmaz. (Emulgeálószerként gyakori). Amikor erre rájöttünk, könnyen vissza lehetett következtetni, a hasgörcsöket pont akkor kapta, amikor én x-y kaját megettem/megittam előtte kb. 6-10 órával (mert ennyi idő alatt ment át nálunk az anyatejbe, de ez változó lehet állítólag anyánként). Vagy amikor én ettem egy zacskó sós mogyorót, az is kiütötte. Szóval érdemes kísérletezgetni a legfontosabb allergénekkel, és pontról-pontra megnézni, hogy mit is eszik az anyuka. (Megdöbbentő, hogy mi mindenben van szója, az ember nem is gondolná: mélyfagyasztott pizza, csokoládék csomagolt kalács stb.) Ha pl. elhagyjuk a tejtermék fogysztást 2-3 napra, akkor könnyen kiderül, az volt-e a baj, ha nincs semmi változás, akkor tovább lehet menni másra.
    Amióta eszik, már az ő ételét is figyelni kell, pontosan visszavezethető, hogyha egyszer egyszer görcse van, akkor megint evett valamit, amit nem bír, kb. 4-6 órával előtte. (Most már 17 hónapos hamarosan.) Bizonyos babák belei nagyon érzékenyek, szerintem nem balhéznak csak azért, hogy minket bosszantsanak, főleg nem a fél évnél kisebbek. (Persze ha rászoktattuk az éjszakai rituálékra, akkor nyilván arról nehéz leszokni, de nem erre gondolok, hanem amikor látszik, hogy tényleg fájdalma van.)

  • Zbrigi

    2009. február 06. péntek

    Szia Eperkeanyu!
    A NŐK LAPJA JAN.28-i számából, a MIÉRT NEM ALSIK A BABA című cikket el tudnaád nekem küldeni a zbrigi@yahoo.com címre. Nagyon megköszönném. Előre is köszike.

  • anita54

    2009. február 06. péntek

    Kedves Annamari!
    Ne haragudj,de nem értek egyet veled….így a kisbabád szépen azt is megtanulta, minek ordibálok,minek sírok, anyukámat egyáltalán nem érdelki, be se ön hozzám, nem is figyel rám….jó akkor nem kiabálok tovább, a gyereknek ez rögzül, minek szóljak, úgyse figyel rám anyum. Majd pár hónap, év múlva ne csodálkozz, ha nem mondja el neked a gondjait…..
    Nem magamtól írok ilyeneket, több pszichológus, és szoptatási tanácsadó ír hasonlókat. Idővel minden gyerek megtanul szépen egyedül aludni, nem kell erőltetni semmit, és ha ő csak egy kis szeretetre vágyik (?), rosszat álmodott, stb. nem értem miért gond ha velünk akar lenni….
    Az én kisbabám 8 hónapos, még egy éjszakát sem aludt át, hulla fáradt vagyok, de az én gyerekem. Ki nyugtassa meg ha nem én? Ha szól megyek, illetve fordulok, mert mi együtt alszunk. Ő ilyen baba, biztos van aki nem igényel ennyi törődést, odafigyelést, annak kicsit talán könnyebb…

    Mindenesetre én ilyennek szeretem.

  • VB

    2009. február 06. péntek

    SZia Eperkeanyu! Légyszives küldd el nekem a Nők Lapjás cikket a bvajda@freemail.hu -ra. Elore is koszonom. B.

  • Erika

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok!

    Én Eperkeanyunak üzenném hogy szívesen elolvasnám azt a cikket.

  • Annamaria

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok, en legfokeppen szeretnek tanacsot adni Kolczonay Judit-nak, akinek a levelet olvasva magamra(unkra) ismertem. Az en kisfiam 14 honapos, de egy par honnappal ezelott nekunk is ugyan olyan problemaim voltak, mint juditeknak. Nekem legfokeppen az segitett, hogy megrtettem es elhittem azt, hogy egy 6 honaposnal idosebb kisbaba nem azert kel fel az ejszaka kozepen akar tobbszor is mert ehes!! Ha Te tudod magadrol, hogy a gyermeked igen is evett a nap folyaman rendessen, akkor ne aggodj! Nem az a baj, hogy ehes, mert akarmilyen furcsa is de En mindenhol azt hallom, olvasom stb..,hogy az egy ev koruli kisbabak emesztorendszere az mar teljesen kifejlodott es nagyon hasonlit a felnottekehez. Tehat nem lehet ures a pocijuk az ejszaka fojaman, de folleg nem tobbszor is, igaz? Tudjatok mi ez? Ez egy nagyon rosz rutin, amit felvettek ezek a picibabak es csak mi anyukak tudjuk errol oket leszoktatni, ugy ahogy mi is szoktattuk ra oket! Ugyebar korabban ahogy felsirtak az ejszaka kozepen mi egybol adtuk a citit v. tapszert. Ok mara mar tudjak,hogy akarmikor sirok jon a finom tejcsike, mert ok imadjak azt,ugye? Gondoljatok bele, hogy mi felnottek is felkelunk az ejszaka fojaman tobbszor, de mi ugye mar tudjuk, hogy vissza kell aludnunk magunktol. A KISBABAK IS MEGTUDJAK TANULNI „VISSZA ALTATNI” MAGUKAT!!! Az En taktikam az volt, hogy betettem a babam a kisagyba, megpusziltam es kijottem SZO NELKUL a szobabol…Persze O sirt..Vartam kinnt 2 percet..Visszamentem egy kicsit hosszabb puszi es kis simogatas utan kijottem megint…Vartam 3 percet..Ez sokszor meg kell csinalni egymas utan es nagyon sok energia kell hozza, de csak mi tanithatjuk meg oket! Az En kisfiam kb 2 het utan mar egyszer sem sirt, mikor elhagytam a szobat, mert megtanulta, hogy ugy is aludnia kell,akkor meg minek ez a sok siras? Szerintem ,ha Te nem adod fel, akkor Ok fogjak es csak felfogjak venni ezt az uj rutint, ami nekik is sokkal jobb. Nagyon fontos,hogy mikor visszamesz a szobaba, ne vedd ki a kisagyabol, es legy hatarozott! Az ejszakai felkelesnel pedig ne rohanj azonnal be a szobajaba, mert lehet, hogy csak egy kis nyoszorges es nem is lenne rad szugsege a babanak, de Te az egybol berohanasoddal ELKENYEZTETED!! Az ejszakai etetesrol nagyon nehez oket leszoktatni, de itt is az ervenyes hogy ne add fel, semmi sem lehetetlen. Itt is szeretnem elmondani, hogy En mit csinaltam: Amikor az ejszaka kozepen felsirt a baba egyszeruen csak nem adtam neki azt amiert O felkelt, a tapszert, hamem addig velemaradtam amig O vissza nem aludt. Ez alltalaban orakig tartott!!Majdnem minden ejjel es az egesz ejszakank irto rossz volt, neha En elalutam elobb, mint O, de mikor felebredtem es lattam,hogy O alszik mellettem, az nagyon jo volt! Nagyon makacsok tudnak lenni, mert nagyon idegesek attol, hogy „hol van az ami eddig mindig itt volt”??? Egyszeruen ELVONOKURAN volt a babam addig amig megtanult elni nelkule! De megtanulta es mara mar, ha neha felkell akkor is csak nyoszorog egy picit es egybol visszaalszik magatol!Remellem sokat segitettem, bar a legfontosabb tenyleg Te vagy, hogy legy erosebb, mint a kisbabad,ami neha nagyon nehez tud lenni, folleg az ejszaka kozepen, de tartsd magad,mert sokkal jobb tul lenni rajta, mint tobbszor felkelni,majdnem minden ejszaka akar meg egy evig is,nem?Ami szerintem egy masik nagyon fontos dolog, hogy aki parkapcsolatban van annak gondolnia kell a kapcsolatara is es ez nagyon nehez tud lenni, amikor mindenki fusztralt es faradt. Legy eros anyuka, ez sajnos csak a mi kezunkben van! Minden jot, szep almokat mindenkinek!
    annamariafarkas@freemail.hu

  • Gyöngyi

    2009. február 06. péntek

    Kedves Ági
    Kisebbik lányom 4 és fél hónapos,és az esti elalvással vannak gondjaink,már hónapok óta.
    Pár hetes korától átalussza az éjszakát, este 9-10 között eszik utoljára, és aztán reggel kb.4-6 között,és utána még visszaalszik kb. fél10-10-ig.Csak anyatejen él,rendesen szopizik,nappal 7-10 perc alatt végez,és viszonylag könnyen elalszik,akár úgy is,ha berakom az ágyába,és pár perc alatt elalszik, legfeljebb egy pici sírás van,de este kb.másfél órán keresztül szoktunk küzdeni.Minden este,kivétel nélkül.
    Hozzá kell tennem, hogy kb.2 hetes kora óta nagyon hasfájós (volt),szinte minden étkezések között sírt,fájt a hasa, napszaktól függetlenül,akár reggel hatkor is+ még az esti küzdés. Manapság már nappal ritkábban fáj a hasa,elég jól el van,egyedül is elnézelődik sokáig.De este, az utolsó szopi után (ami kicsit hosszabb szokott lenni, mint a nappaliak,mert elaszik rajta),kezdődik a sírás. Eddig azt gondoltam, fáj a hasa, és biztos sok ilyen is volt, de most már elbizonytalanodtam, lehet, hogy inkább csak vissza szeretne kerülni a cicire,mert kipróbáltam,arra általában megnyugszik..(nem mindig)
    De egyrészt nem szeretném, ha csak cicin tudna elaludni(érdekes, nappal meg nem igényli ezt?!),másrészt pedig bármeddig is hagynám cicin, egyszer úgyis be kell tennem az ágyába,és akkor felébred.Nem hiszem, hogy éhes lenne, mert amikor visszateszem a cicire, akkor csak „cumizik” rajta, nem szívja. Meg néha próbálok kicsi tápszert adni üvegből,amikor már az ágyában van,kicsit néha beleszív, de azon is inkább cumizik.A cumit egyébként nem nagyon fogadja el. Persze mindenféle hasfájás elleni szert kipróbáltunk, meg a pocak melegítését,és maszírozását, de pukik nem nagyon jönnek, csak néha egy-egy. Széklete kb.naponta vagy kétnaponta egy van.
    Lehetséges, hogy ez még mindig az a bizonyos szokásos, esti,”menetrendszerinti” sírás,nyűgösség, amire azt szokták mondani, hogy 3 hónapos kor körül elmúlik, csak nálunk még nem múlt el?!?Egyébként őt az álmosság szokta nappal is nyűgössé tenni,akkor sír,ha álmos,ha éhes akkor ritkán.Az esti fürdés végétől is már sírni szokott (gondolom az álmosság miatt),aztán szopi, és utána megint sírás.
    Amúgy jól fejlődik,több,mint 7 kg.,és jó kedélyű kisbaba.Csak ezek az esti hosszadalmas küzdelmek már nagyon kimerítőek.
    Mi lehet a baj????
    Köszönettel,Gyöngyi

    Válasz: A baba pontosan tudja, mikor van este, ilyenkor ugyanis már néhány hetesen tudatosan tovább van ébren, tovább bírja cérnával, mint két napközbeni alvás között. Először is, ami fontos, hogy ilyenkor tovább legyen ébren, mint két nappali alvás között, másrészt azt javaslom, hogy az esti időszakban szoptasd gyakrabban, ez be szokott válni az ilyen esti nyűgösködő babáknál.

  • Éva

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok!
    Nekem 13 hónapos múlt a fiam, és eddig még nem vettem észre, hogy különösebb összefüggés lenne az étkezés és az alvás milyensége között. Kb. 5 hónapos volt, amikor elkezdte átaludni az éjszakát, akkor költöztünk ki mellőle, és azóta csak ritkán van olyan, hogy nem ébred fel éjszaka. Pedig az esti elalvás néha nagyon nehéz. 6 óra körül kap szilárdabb ételt, majd 8-kor megiszik 260ml tápot. Ettől általában bealszik. Ha nem, akkor nagyon nehéz elaltatni. Nem számít, hogy ég egy irányfény, hogy ott vagyok mellette, esetleg fel is veszem. Éber marad. Arra rájöttem, hogy az viszont számít, hogy délután meddig alszik. Kb. 11 hónapos volt, amikor leszokott a délelőtti alvásról, ugyanis mindig egyre később aludt el. Volt nekem is olyan gondom, mint Kolczonay Juditnak, hogy ebédre már túl álmos volt. Ezért próbáltam a tízórait korábbra hozni és kevesebbet adni, de volt olyan is, hogy egy falat ebédet sem evett utána, de aludt 2-2,5 órát.
    A legkiborítóbbak viszont az éjszakai felébredések. Ha csak felsír, vagy kicsit nyöszörög, nem megyünk be hozzá, mert szerintem azzal csak még jobban felébresztenénk. Viszont ha folytatja, és főleg ha ordítani kezd, akkor már igen. Egy ideje azt csinálja, hogy kb. 40 percet ordít (ha ölben van, ha ágyban, ha köztünk, ha ringatjuk, mindegy), aztán abbahagyja és utána 1,5 órán keresztül nem akar aludni. És hogy mi a megoldás? Várjuk a 1,5 óra végét, amikorra már elfárad.

  • Réka

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok!
    Az én kicsi fiam 5hónapos. 8 hetes kora óta átalussza az éjszakát. 9 körül cicin bealudt, és reggel 6, 7ig. Egy hónapja kezdődtek nálunk a gondok. Gondolom a foga, mert nyáladzik elég rendesen és éjszaka 4-5x fent van és sírdogál. Ki kell venni, mászkálni vele és karban alszik vissza. Fárasztó! A Védőnőnk azt mondta,hogy hagyjam sírni. Majd megtanul magától visszaaludni.. Nem volt szivem. Szerintem ha egy kisbaba sír, annak oka van! Állítólag rászoktattam a karban visszaalvásra. A párom a nappaliban alszik… én meg a gyerekkel virrasztok. Köszönöm előre is a segítséget. R

  • Eperkeanyu

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok! Olvastam mindenki írását, és sokatoknak (legtöbbeteknek) magyarázat az alvás-felébredés, karbanalvás és számos hasonló dolgokra a NŐK LAPJA JAN.28-i számából, a MIÉRT NEM ALSIK A BABA című cikk.
    Ami eddig ösztönként bennem volt, azt a cikk csodásan leírja, és annyira másképp szemlélem a felébredés dolgot! Már értem azt amit eddig nem.
    HA KELL VALAKINEK BESZKENNELEM ÉS ELKÜLDÖM! Én azóta teljesen megnyugodtam!!!!!!!! Hogy miért: mert rájöttem JÓL csináltam!!!! És teljesen másként állok a dolgokhoz.
    Üdv: Andi

    Küldöm a cikket, ha kell!!!

  • K. Judit

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok! Én nem tudom, ki hogy van vele, de mi az elejétől úgy szoktattuk a lányunkat, h tudjon, és szeressen is egyedül aludni. Igaz, a táplálásról szól a poszt, de elkanyarodtunk az altatás felé is. Csak az első néhány alkalom volt szívet szorító, de azóta teljességgel megszokta és szereti is. Pár hetes kora óta egyedül alszik, és igazából nem is értem, h miért kell ölben altatni egy csecsemőt. Szeretni lehet altatás előtt, és ébredés után is. Fontos, h tudja anya, és apa akkor is ott vannak, amikor ő ébred. Nem is tudna a nagyágyban aludni, mert nem azt szokta meg. A szülőknek is megvan a magánélete, amit egymással, s nem a gyerekkel osztanak meg. Szerintem csak szoktatás kérdése az egész, mint minden más apróság a gyermek életében. Bár valószínüleg szerencsések vagyunk, nagyon jó evő és alvó kiscsajjal vagyunk megáldva, de más esetben is így szokatnám.
    Ismerőseink körében is bejött a tanács, úgyhogy bátran merem ajánlani mindenkinek. olyanná lesz a gyermek, amilyenné mi, felnőttek tesszük őket. Akár étkezésbeli, akár alvási szokásokról beszélünk.

  • Csilla

    2009. február 06. péntek

    Az én lányom lassan 17 hónapos, szépen el alszik egyedül este is nappal is, ritka esetben ébred csak fel éjjel. Este tejes cumisüveggel alszik el (mire behörböli a 250 ml tejet már alszik is), napközben meg teával (teljesen cukor nélküli tea, gyümölcs vagy bébi tea). Nem tudom, hogyan tudnám rászoktatni, hogy este mese és szundi, pohárból tej és nem cumizás alvás előtt. A mese könyvet kiveszi a kezemből és felélénkül tőle, nem álmosodik el. Jó lenne rászoktani valami vigasztárgyra, hogy elhagyjuk lassan már a cumiból itókázást, hisz már nagy lány, de nem tudom hogyan. Amugy játék cumit soha nem igényelt csak így cumisüveget, amihez ragaszkodik. Napközben is csak nagy ritkán hajlandó pohárból inni, két korty és utánna szökőkutast játszik, megissza de nem nyeli le hanem amint nincs a pohár a szájánál kiköpi. Ági arra adj tippet, hogyan szoktassam rá vigasztárgyra, mert így talán elhagyjuk az alvás előtti ivást.

    Válasz: Próbáljatok többféle vigasztárgyat tesztelni, van olyan gyerkőc, akinek inkább a nagyobb méretű állatkák jönnek be, van, akiknek a pelus vagy a kispárna, esetleg anya kispárnája (mert annak anyaszaga van :)) A vigasztárgyat nappal játszani is odaadhatod neki. A fiam pl. magától talált rá a neki tetsző macira és azóta elválaszthatatlanok 🙂

  • Szabó Timi

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok!

    Az én kisfiam 23 hónapos, de még sosem aludta végig az éjszakát. Az elalvásnál semmi gond, odafekszek mellé, mindig olvasni kell neki, közben megissza az üveg tejet, ha vége a mesének akkor lekapcsolom a villanyt, oda kell neki nyújtanom a kisujjamat, mert csak úgy tud elaludni. De sajnos többször felkel éjjel, mocorog, forgolódik, nyöszörög, de ha odaadom neki a kezemet, akkor alszik tovább, de ez nagyon sokszor van így éjszaka. Teljesen mindegy, hogy jól bekajált-e vacsorára, vagy sem, mindig ezt csinálja. Amúgy nagyon-nagyon rossz evő, alig tudom beletuszkolni a kaját. A lányom most 12 éves, ő kb. 4 éves korában aludta át először az éjszakát. Én sem tudom, hogy mi a megoldás, mit lehetne tenni.

  • KomiViki

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok!
    Az én lánykám 13 hónapos, és ő sem aludta még át az éjszakákat. Amikor elkezdtek a rágófogai nőni, akár óránként is felkelt, és kb 4 ébredésre sikerült redukálni a homeós bogyókkal, de így legalább könnyen visszaalszik. Ő sem alszik el magától – az ölemben altattam eddig – előtte szopival. Most úgy néz ki, változik – és lassanként talán megoldódik a kis életünk – MAGÁTÓL! Pár napja kis ébredéseket leszámítva, amit hátsimogatással meg tudok oldani csak hajnalban ébred fel – ekkorra már majdnem kialussza magát, úgyhogy nehezen alszik vissza, úgyhogy jön bújni anya mellé az ágyba, és szinte kivétel nélkül a párnámon tud még 2-3 órát szunyálni (de ma 6-kor ébresztő volt a famíliának), és a napközben is ott alszik, mert ott akár 2 órát is lehúz, az ágyában max fél órát – úgyhogy anyaszag nekünk is bevált. Tegnap meg csoda történt: nem akart a kezemben elaludni, letettem az ágyba, és ott simogattam álomba – ezt nemrég remélni sem mertem volna…
    Tegnap beszéltem gyerekpszichológussal erről, ő is azzal bíztatott, szépen lassan megoldódik, ha engem ez nem zavar túlzottan (2-3 ébredés egyáltalán nem…), ne foglalkozzak vele, ki mit mond, hogy már végig kellene aludnia az ájszakát!
    Ja, és Nóri életében 3-szor evett eddig csokit, akkor sem túl sokat, kakaót nem iszik egyáltalán, édesség meg túrókrém, gyümölcsös joghurt, meg hasonlók 😉

  • Anita

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok,
    az en kislanyom meg 6 honapos. Hogy hogy lesz kesobb, nem tudom, de ahogy most van:
    Este kb. 9.30-10-kor alszik el a kovetkezo menetrend utan: vacsora/szopizas, kb. fel ora jatszas apaval, furdes es jatszas anyaval, versike, Micimacko mese, altatodal, szopizas. 6-7 orat alszik egyhuzamban. Aztan reggel 8-ig ketszer szopizik. Ekkor apa indul dolgozni, es o kelt bennunket.
    Aztan en megcsinalom a reggeli tornamat (a szules ota faj a hatam, ha nem csinalom a gyakorlatokat, az egesz napom odavan), reggeli, jatszas, feloltozes, szopizas, 1-1,5 ora alvas. Aztan jatszas, del korul ebed (most kezdtuk el az etetest), 1 korul szopizas es ujbol 1 ora alvas. Aztan meg egyszer alszik egy orat 5 korul.
    Napkozben van, amikor felebred almabol, es olyankor vissza kell ot altatni egy kicsit. Ilyenkor szopizik egy kicsit meg erzi, hogy mellette vagyok.
    A bufiztetes kerdese: mielott teljesen bealudna megbufiztetem, es arra meg egy kicsit szopizik es elalszik. A gyerekorvosunk ezt a modszert ellenezi, de megszuletese ota igy alakult ki a dolog.
    Amugy mi az agyunkba vettuk ot, mert ugy gondoljuk, nyugodtabban alszik, es jobb lesz neki az erzelmi fejlodeseben. A parkapcsolatunkat ez egyenlore nem zavarja meg, egy masik szoba csak apae-anyae.
    Hisszuk, hogy ha nekunk szuloknek van egy napi rutinunk, akkor a baba is ki fogja alakitani a szamara megfelelo rutint igazodva a mi rutinunkhoz.
    – Anita

  • Kriszti

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok

    Az én 9 hónapos fiam mostanában legalább 10-15x megébred fel éjjel. Minden alkalommal pukizik. Biztos vagyok benne hogy a hasa görcsöl ilyenkor. Minden alkalommal cumit adok a szájába hasra fordítom és már alszik is tovább. Már mindenféle kaját eszik, kivéve a puffasztókat. Karalábét, borsót, kukoricát nem kap. Reggel szopik, délelőtt gyümölcspép, délben főzelék, délután gyümölcspép, este tejpép és szopi. Már próbálkoztam többfajta tejpéppel is, más-más gyümölcsökkel, de hiába. Azt a tejpépet amit most adok, már kb 2 hete eszi. A múlt héten volt hogy jobban aludt, de az utóbbi 4 éjjel iszonyatos. Úgyhogy nem az a gond. Új ételt nem kapott, én sem ettem puffasztót. Kapott már Sab Simplex cseppeket, kentem a hasát mentolos krémmel így kibírja kb 2-3 ig aztán kezdődik. Éjjel már enni nem szokott.

    Légyszi segítsetek!

    Hátha van valamilyen ötletetek.
    Előre is köszönöm.
    Krisztina

    Válasz: Édeskömény teával vagy Gripe Waterrel segíthetsz neki, ha ez sem segít, akkor érdemes felkeresni egy homeopátiás gyermekorvost, aki tud segíteni.

  • T.Éva

    2009. február 06. péntek

    Szia Ági!
    Lányom két éves múlt. Eddig semmi gondunk nem volt, átaludta az éjszakákat. Két hónapja azonban minden éjjel felkel és képtelen visszaaludni. Tesója négy hónapos, ő velünk alszik egy szobában. Anna is átjön a mi ágyunkba éjjel, de csak vergődik szegény. Gondolom némi testvérféltékenység állhat a dolog mögött, de mit tehetnénk, hogy a helyzet megváltozzon?
    Éva

    Válasz: Legyetek nagyon türelmesek most vele. Nem egyértelműen testvérféltékenységről van szó, inkább arról, hogy a család változásai megviselik, előbb-utóbb minden testvérnél jelentkezik ez. A tesó veletek alszik, a lányod is veletek szeretne lenni inkább, legyetek most türelmesek vele, idővel rendeződni fog a helyzet.

  • Kolczonay Judit

    2009. február 06. péntek

    Kedves Ági!
    Tanácsot szeretnék kérni!
    Kisfiam 11 hónapos. Még nem aludta végig sosem az éjszakát.
    Idáig ölben aludt el napkoözben és este is, negyedóra-20perc alatt.
    Aztán kezdődtek a gondok, hogy már nem jó az ölben altatás.
    Pár hete elkezdtem úgy megpróbálni altatni, hogy leteszem a kiságyba és ha sír kiveszem és megnyugtatom. De ez nem nagyon tetszik neki, amint leteszem a kezemből már üvölt, hogy vegyem vissza, de legalábbis maradjak az ágya mellett.
    Az este altatások átmentek másfél órákab, ami nagyon fárasztó.
    Mindegy, hogy elötte milyen álmos, amint lekerül a kiságya felpattan és játszana és mondja mondja a magáét.
    Csak hosszas idő után alszik el (másfél óra) úgy ahogy, ha ott állok az ágyánál és beszélek hozzá és/vagy simogatom a hátát, de még igy is dobálja magát.
    Korábban 2x kelt fel enni tápszert, de mostanában többszőr is felébred éjszaka a 2x-i evés mellett… Esetleg van olyan tápszer ami jobban eltelít egy 11 hónapos babát?
    A napirendünk is borult kicsit, mert mostanában (8-as kelés után), nem elég fáradt. hogy délelött aludjon. Viszont az ebédre meg pont olyan fáradt lesz, hogy alig akar enni valamit. Ha így próbálom meg letenni, akkor viszonylag könnyebben alszik el, de akkor sírás és legalább fél óra – mindegy milyen álmos.
    És ha koradélután felébred akkor du-5-6 körül akarna aludni… Hogyan állíthanám vissza vagy új napirendet?
    A nyála is folyik eléggé pár hete, de nem érzem, hogy újabb foga jönne. De ha mégis, akkor a homeopátiát milyen hosszú ideig lehet adni neki? Hetekig is, amíg a nyála folyik?
    Mit tanácsolsz?
    Az éjjeli evésről magától fog leszokni vagy nekem kellene leszoktatnom (már ha lehet ilyet).
    Az esti altatásnál égjen egy kislámpa vagy sötétben próbáljuk (bár már igy is próbáltam, de igy sem akaródzótt aludni).
    Mit tehetnék még?

    Köszönettel
    Judit

  • Nagy Katalin

    2009. február 06. péntek

    sziasztok!
    Lányom 16hónapos és még 1 éjszakát sem aludt végig!!Ő nem iszik kakaót mert nem szereti,édesség :napi 1 kinder csoki.Szóval semmi olyan ami esetleg zavarhatná az alvását és még sem.Van olyan éjszaka,hogy 10-15alkalommal van fen,vergődik rugkapál,nyüszög és ha nem veszek róla tudomást akkor felül néz ,sírni nem szokott de kiköveteli magának ,hogy igenis paskoljam a fenekét és simogassam.
    Én már hulla vagyok,borzalmasan kivagyok merűlve,szerintem ennek soha nem lesz vége.
    Köszönöm előre is a tanácsokat,segítséget!!!
    szép napot !
    Kata

  • n.niki

    2009. február 06. péntek

    Szia Andi!Az én lányomnál is volt ilyen probléma és én úgy oldottam meg hogy az én takarómmal takartam be.Nálunk ez bevált.Igaz elöte sok mindent kipróbáltam de az volt a furcsa hogy ha megsimogattam vagy csak rá raktam a kezem megnyugodott és egyik éjjel kicseréltem a takaróját az enyémre amit előtte már használtam és „anya” illata volt és azóta nyugodtan alszik.Remélem sikerült segítenem.

  • Sacka

    2009. február 06. péntek

    Kedves Andrea!

    Az én nagyobbik fiam, most már két és fél éves, és magától alszik el a saját ágyában.
    Ám 9 hónaposan még ő is az ölemben aludt el. Saját magától fokozatosan, szinte észre sem vettem, ezért a folyamatot le sem tudnám írni, átállt arra, hogy elalszik egyedül.
    Én igyekeztem mindig azt tenni, ami neki jó volt. Persze voltak álmatlan éjszakák, és fotelban alvások, ölemben a kisfiammal, de elmúlt. Most már sokszor sajnálom is, hogy nem engedi, hogy mellé bújjak, vagy az ölembe vegyem altatáshoz.
    Igényli, hogy a szobából ne menjek ki, ott ülök kb. 10 percet egy kis sámlin az ajtóban, aztán amikor hallom a szuszogásán, hogy elaludt, akkor kimegyek és ő alszik reggelig.

    A hajnali 4 órás tejről is kb. fél éve szoktunk le, ő is kérte a cumisüvegből a tejcsit. Aztán pár hajnali sírásba ugyan beletelt, de abbahagyta. Akkor mindig odamentem hozzá, átöleltem és megmondtam neki, hogy majd, amikor már világos lesz, akkor lesz reggel és reggel kap tejcsit, most még sötét van és aludni kell, valamint felajánlottam neki a vizet, amit az ágya melletti kisszekrényre helyeztem el még este. Persze ő kapálózott, rúgott, ordított és követelt… Nem adtam… Nem adtam… Nem adtam… próbáltam türelmesen elmondani százszor is, hogy nem kap. Aztán ez is elmúlt.

    Szóval annyit tudok mondani, hogy minden elmúlik egyszer és nem így fog oviba menni. 🙂

  • Laura

    2009. február 06. péntek

    Lányom 8 hónapos, ritkán átalussza az éjszakát, de a legtöbbször sokszor felébred, 2-6 alkalom közötti a felébredések száma. Kb. 6-7 hetes korától 3,5 hónapos koráig átaludta az éjszakát, max. hajnalban kellett szoptatnom. Amikor elkezdtük a hozzátáplálást óvatosan, egyenként bevezetve az ételeket, akkor is felkelt. Napközben most már főzeléketek, gyümölcsturmixokat eszik, összesen kb. 800 ml-eket naponta a 2 szopizáson kívül, 8 kg-os már. Éjszaka a visszaaltatások nem hosszúak, hátsimi, popsiütögetés, cumi segít a visszaalvásban. Valamikor nem adtunk neki cumit, úgyis megnyugodott a cumi hiányát kizárom. Nappal sokat kakil, nagyon ritkán éjszaka is, ekkor valószínűleg a kaki miatt kelhet fel, de ez kb. 5-10%-ban.
    Védőnőnk az alváslabort javasolja, nem tudom, szükség van-e erre. Azt mondta, h „ugráltat” minket éjszaka, és ki kéne deríteni az okát, miért kel fel ilyen sokszor. Azt is olvastam valahol, talán a Suttogóban, hogy segíteni kell nekik az elalvást. Valószínű, hogy a mélyalvása nem túl jó, de miért?

    Nagyon köszönöm előre is a válaszod.

    Laura

    Válasz: Nem a mélyalvásával van a gond. A baba alvásciklusa úgy működik, hogy kb. 20 perc kell neki az elalváshoz, aztán 30-45 perc mélyalvás következik, majd 10 perc felületes alvás, ilyenkor, ha valami megzavarja, felébred. Ebből adódik, hogy ha a babának valami baja van, akkor 45-60 percenként is megébredhet akár. A mélyalvással akkor van gond, ha ennél gyakrabban ébred fel.
    Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Krisztike

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok!
    Az én kisfiam most 13 hónapos. És már nagyon régóta, 9 hónapos kora óta átalussza az éjszakát. Ugyan 9-11 hónapos kora között egyszer-egyszer felébredt, de csak egy pohár vizet ivott. Most már nincs ilyen, ha meg igen, akkor kiszolgálja magát, elveszi a kiságya mellett lévő asztalkára készített teát vagy vizet, iszik egy kicsit, és visszafekszik aludni.
    Akkor nyugtalanabb ő éjszakánként, ha beteg, de ez nagyon ritka.
    Szóval én nem tapasztalok semmi különöset, jól alszik, lefekvés előtt eszik, vagy tápszert eszik egy keveset.

  • Zsuffa Éva

    2009. február 06. péntek

    Kislányom 6 hónapos, éjszaka még mindig szopizik, ami számomra még nem jelent gondot (tapasztalom amit írtál, hogy napközben nem mindig eszik eleget, és éjszaka pótolja be), amivel gondom van, hogy rendszeresen felébred hajnali 3 körül, és csak nagyon nehezen tudom visszaaltatni. Általában este 9 – 1/2 10 fele alszik el, 1 óra körül szopizik. Nem tudom, hogy mi okozhatja a 3 órai ébredést, lámpát nem kapcsolok, csend van, nem pelenkázom át, nem beszélek hozzá. A visszaalvás csak hosszas ringatás után sikerül, és akkor is csak úgy, ha mellettem fekszik. Ha nem altatom, csak fekszünk a sötét szobában, akkor beszélget, nyöszörög és kb. 5 körül alszik el, simgatásra.
    Van valami tanácsod, hogy mivel tudnám rávenni, hogy leszokjon erről a (számomra) kellemetlen szokásáról?
    Köszönöm: Éva

    Válasz: Az ilyen hosszas éjszakai ébrenlétek oka általában a nappalokban keresendő. Általában az szokott lenni a gond, hogy túl korán fektetik a babát (este 9 előtt), nem elég fáradt amikor lefekszik este (legalább 3-4 órát legyen ébren előtte) vagy túl sokat alszik nappal (az összes nappali alvása 3 óránál több).
    Ezenkívül az anya kávéfogyasztása és csokifogyasztása (ha még szopizik a baba) is gond lehet.

    Ha ezek egyike sem áll fent nálatok, akkor valószínűleg a fogzás az ok. Homeopátiás szerekkel tudsz segíteni rajta. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz ezekről részletesebb leírást.

  • Gabriella

    2009. február 06. péntek

    Kisfiam 7 és fél hónapos. 6 hónapos koráig semmi gond nem volt vele éjszaka.Kétszer -háromszor megszoptattam éjszaka,és aludt tovább.De mostanában 2-3 óránként felkel,és sír.Ha nem veszem fel a kiságyából,akkor egyre jobban.Csak egy kis szopi nyugtatja meg.De már én is kezdem úgy érezni,hogy egy ekkora kisgyereknek már nem kellene éjszaka ennyiszer enni.Kipróbáltam azt is,hogy nappal a szilárd ételek mellett többször teszem mellre,de akkor is sokszor kel éjszaka.A fogzásra sem lehet fogni az éjszakai sírást,mert ha átteszem a mi ágyunkba,akkor sikongat és játszani kezd,fájdalomnak semmi jele.Már nem tudom,hogy mit lehetne még kipróbálni.
    Várom tanácsaidat
    Előre is köszönöm
    Gabi

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. Nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Bistey Andi

    2009. február 06. péntek

    Nagyobbik fiam 2 és fél éves, és mióta a világon van küzdünk az alvással. Minden alkalommal, minden nap a délutáni és esti alvásnál is hatalmas sírást hisztit csap, h. nem akar aludni vagy kitalálja, h. nem csukódik le a szeme. Már mindent bevetettem az ügy érdekében, meg beszéltem vele ha rendesen alszik akkor alvás után sütünk finom sütit, v. kap ajándékot. De már ez sem segít. Mindig mellé kell feküdni és el kell altatni. Egyedül szinte nem is tud. Csináltam neki bunkert az ágya fölé hát ha jobban élvezi majd de….Nem tudom mivel kellene próbálkoznom, h. megszeresse az alvást. Azt hozzá tenném, h. egész nap pörög, nagyon aktív kisfiú, még azt sem lehet mondani, h. nem fárad el, minden nap le van kellőképpen fáradva. A kicsi fiú 1 éves, vele eddig nem volt gond, de mostanában leteszem aludni és 3-4 óra múlva fel kell, sír és csak mellettem tud vissza aludni. Nála is megpróbáltam, h. a helyén altatom vissza, simogatom, nyugtatom. De amint mellé fekszem mint ha mi sem történt volna alszik tovább. Válaszukat előre is köszönöm.
    Andi

    Válasz:
    Ebben a korban sok minden okozhatja a kicsinél azt, hogy nem szeret aludni. Legyél nagyon türelmes vele és hagyd, hogy melletted aludjon, amikor óvodába kerül, az ottani rendszeresség és a sok élmény jelentősen javítani fogja az alvási szokásait.

  • Tamas Andrea

    2009. február 06. péntek

    Lányom lassan 9 hónapos, ritkan átalussza az éjszakát, de a legtöbbször sokszor felébred.Ilyenkor általában elég, ha felkelek hozzá és hátára teszem a kezem, vagy ölbe veszem egy kis időre majd visszaalszik.Volt egy időszak, hogy elhagytuk az éjszakai etetést, de mostanában reggel 4 körül annyira sír,csukott szemmel, hogy ilyenkor tejjel nyugtatom meg.Megissza mind az üvegből! Nem tudom vajon tényleg éhes, vagy csak rosszat álmodik? Az éjszaka többszöri ébredésnek, gondolom az az oka, hogy nem tud egyedül elaludni.Ölben alszik el!Nem tudom, hogy lehetne könnyek nélkül leszoktatni erről.Most még nem zavar, de persze nem szeretném, hogy 3 évesen is ölben aludjon el!
    Előre is köszönöm a hasznos tanácsokat.
    Andrea

Comment navigation