6 dolog, amit a legtöbben rosszul tudnak a hozzátáplálásról

A hozzátáplálás megkezdése számos kérdést vet fel a szülőkben. Pláne, ha a saját kérdéseik mellé még jótanácsokat is kapnak, hogyan kéne elkezdeni, mit kéne adni a babának és miért. Összegyűjtöttem a leggyakrabban előforduló tévhiteket:

1) Ha a babának székrekedése van, el kell kezdeni a hozzátáplálást

A székrekedéssel küszködő babák szüleinek gyakran javasolják, hogy kezdjék el a hozzátáplálást és az majd megoldja a gondokat. Már a 2-3 hónapos babáknál előfordul, hogy azt javasolják, adjon nekik a szülő narancslevet, szilvát, sárgabarackot, csipkebogyót stb. Ez azonban egyáltalán nem javasolt.

Először is fontos tudni, hogy valóban székrekedésről van-e szó. Anyatejes babáknál akár 7-10 napig is kimaradhat a széklet anélkül, hogy a babát ez zavarná, ennek az oka az, hogy az anyatejnek kisebb a rosttartalma, valamint a baba egy bizonyos kor után szinte teljesen képes feldolgozni azt.
Amennyiben a babának fáj a pocakja, puffadt a hasa, erőlködik, házi praktikák bevetése helyett székrekedés esetén forduljunk a gyermekorvoshoz! Néha a tápszer cseréjére lehet szükség, de az is lehet, hogy valamilyen allergia áll a háttérben.

A hozzátáplálás megkezdése sok esetben csak tovább ront a székrekedéses tüneteken, mert a hozzátáplálás kezdetén adható ételek többsége székletfogó (sárgarépa, alma, krumpli stb.). A székletvisszatartás pedig egy egészen más jelenség, többnyire egy korábbi nehéz székelés miatt kialakult félelem okozza.

2) Ha az anyatej már nem elég, el kell kezdeni a hozzátáplálást

Ha az anyatej már nem elég a babának és még nem érett meg a hozzátáplálásra, a hiányzó mennyiséget tápszerrel kell pótolni és törekedni kell a anyatej mennyiségének növelésére. A baba emésztőrendszere 5-6 hónapos kor között érik meg az anyatejtől/tápszertől eltérő ételek emésztésére, a korábban elkezdett hozzátáplálás túlterheli az emésztőrendszert, ami emésztőrendszeri zavarokat (pl. székrekedést, hasfájást) okozhat és a későbbi allergiák (táplálékallergia, szénanátha stb.) forrása lehet.

3) Ha a baba nem hízik eléggé az anyatejtől/tápszertől, el kell kezdeni a hozzátáplálást

Ha a baba igény szerint eszik, a testsúlyának megfelelő mértékben (5 kilós súly felett 120 gramm/testsúlykilogramm/nap a csecsemő tápanyagigénye), naponta 5-6x pisil vagy kakil, legalább havonta 400 grammot hízik és evés után nem keresi az anyamellet, nem kér többet enni, elégedettnek, jóllakottnak tűnik, akkor a lassú hízás általában alkati okokból adódik, amit nem old meg a korábban elkezdett hozzátáplálás.

Ez az elmélet, hogy a főzelékektől jobban hízik majd a baba, mint az anyatejtől már csak azért sem helytálló, mert a 6 hónapos kor előtt elkezdett hozzátáplálás esetén a baba szervezete nem tudja teljesen megemészteni a bevitt táplálékot, ezért amit megeszik, annak javarésze ki is jön, nem szívódik fel olyan jól, mint ahogyan a tejalapú táplálék felszívódni képes.

4) Ha a baba már kap főzeléket, de kevés az anyatej, tápszert kell kapnia

A főzelékek, pépek mellett nyugodtan szoptass igény szerint, és hagyd, hogy a babád maga hagyja el az egyes étkezéseknél a szoptatást! A babák ösztönei jól működnek: hidd el, ha kevés neki az anyatej, több főzeléket fog enni, ameddig pedig a szervezetének inkább anyatejre van szüksége, abból fog többet elfogadni.

5) Ha a babának nincs foga nem tudja megrágni a darabos ételeket

A babák az ínyükkel is meg tudják rágni a puhára főzött darabos ételeket, de még a kiflit, kenyeret is! Ez nem lehet akadálya a darabos ételek bevezetésének. Csupán a könnyen félrenyelhető, keményebb nyers gyümölcsökkel (pl. alma) és a szálasabb húsokkal (pl. marhahús vagy nagyon száraz csirkemell) kell vigyáznod!

6) 4-5 hónapos kor között már reszelt háztartási kekszet kell adni, hogy megelőzd a gluténallergiát

Pár évvel ezelőtt a gluténféléket (pl. lisztet, kenyeret) még fokozatosan ajánlották bevezetni és csak 8-9 hónapos kortól javasolták elkezdeni adni. A jelenlegi védőnői ajánlás szerint kizárólagos anyatejes táplálás esetén a csecsemő 6 hónapos korában, a vegyesen vagy csak tápszerrel táplált csecsemőknél 4-6 hónapos kor között lehet bevezetni a gluténféléket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kicsi mostantól mindenféle pékárút ehet, hanem ebben is a fokozatosság a fontos: a napi főzelékeket egy csapott mokkáskanál (a kiskanálnál kisebb kanál és nem púpozva) liszttel sűríthetjük vagy adhatunk naponta egy fél vagy kétnaponta 1 db reszelt babakekszet vagy gabonapépet a gyümölcspürébe vagy anyatejbe keverve. A háztartási keksz nem alkalmas erre a célra, tele van cukorral és más káros alapanyagokkal, amiket jobb elkerülni.

Fontos továbbá, hogy amennyiben van rá mód, a glutén bevezetése után még legalább 3 hónapig kapjon a baba anyatejet is, mert ez is csökkenti a gluténallergia kialakulásának kockázatát.

Hogyan kezdd el a hozzátáplálást? Melyik ételt mikor vezetheted be? Honnan tudhatod, hogy már megérett a kicsi a hozzátáplálásra? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

121 Comments

Comment navigation

  • Erika

    2014. szeptember 04. csütörtök

    Kedves Ági!
    Remélem nem haragszol,hogy itt kérdezek de nem tudtam megoldani máshogy.Pici lányom (2.baba) lassan 8 hónapos lesz,és szinte még mindig 100%-ban anyatejen él.Éjjel is ébred még 2-3-szor és ilyenkor eszik is.A hozzátáplálást elkezdtük 6 hónaposan de nem nagyon haladunk vele.Nem hajlandó enni csak pár kanállal,és inkább a gyümölcsök ízlenek neki.A mozgásfejlődéssel nincs gond,egyedül ül,kúszik és már mászni is elkezdett.A problémám az lenne,hogy decemberben vissza kell mennem dolgozni(külföldön élünk),ekkor lesz 11 hónapos,igaz csak 5-6 napról van szó egy hónapban.Az igazi gond,hogy éjszaka fogok dolgozni,este 19- hajnali 4-ig.Tehát az esti szopit is érinteni fogja és félek,hogy mivel nem eszik elég szilárdat probléma lesz,hogy este nem tud szopizni.Cumisüvegből nem szokott inni és fejni sem szoktam de ha muszály megpróbálom.Nagy szükségem lenne a tanácsodra mert már olyan sokszor segítettél! Első gyermekünknél nem volt gond a hozzátáplálással,igaz ő sajnos 1 hónapos korától tápszeres volt. 🙁
    Köszönettel,Erika

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Türelem. 2-3 hónap ebben a korban nagy idő. Kóstolgassatok tovább és mire eljön az idő, megjön majd a kedve az evéshez is.

      • Erika

        2014. szeptember 10. szerda

        Szia!

        Nagyon szépen köszönöm a gyors választ,úgy néz ki már el is kezdett eszegetni,no nem nagy adagokat de azért eszeget. 🙂 Bár most bújik ki a két alsó foga és ez kicsit bezavar de azt hiszem minden rendben lesz. :)Érdekes mert ahogy leírtam neked a panaszomat másnap el is kezdett eszegetni. Talán érezte,hogy kicsit megnyugodtam azzal,hogy leírtam. 😀

        Erika

  • Sz Edina

    2014. augusztus 31. vasárnap

    Kedves Ági,

    Kislányom május 8-an született farfekvése miatt császárral, 3800grammal (50 centivel) Angliában. Par nap mulva lesz 4 honapos es 5400 gramm.
    Az elso ket hetben nem sikerult a szoptatas, igy lefejtem a tejet es cumisuvegbol adtam neki, amit tapszerrel egeszitettem ki. Aztan megtanultunk szopizni es kizarolag anyatejet evett. Sajnos a sulyaval nem voltak elegedettek odakint, elkuldtek szoptatasi tanacsadohoz, aki azt mondta h nem jol kapja be a bimbot, az a problema h nem masszirozza az allkapcsaval elore a zsiros tejet, csak a vizeset eszi, ezert nem gyarapszik. Ezutan ‘pumpaltam’ szoptatas kozben a melleimet, h elorearamoljon a zsiros tej, plusz ugyanarra a mellemre tettem 2-3szor egymas utan vissza, h biztosan megkapja a zsiros tejet. Gyarapodott, de csak 80 grammot 1 het alatt. Akkor ratertunk az etkezesre, es szerintuk nem eszek eleg kaloriadus eteleket, es nem eszek eleget. Aznaptol napi 4-5szor etkeztem, nassoltam (ezt is tanacsoltak, egyek csokit is sokat …..) es kovetkezo heten a merleg plusz 140gr-ot mutatott. Azt hittuk ez a megoldas, de ….
    Hazajottunk masfel hete Magyarorszagra es elvittem az itteni vedonohoz is. Megallapitotta, hogy bar vekonyabb a baba mint az atlag, de eros, jokedvu es igazabol picit hosszabb is az atlagosnal, nameg genetika is lehet.. Szval addig amig nem stagnal vagy esik a sulya, o nem aggodna. Gondoltam itthon Edesanyam fosztjetol majd biztos jobban hizik majd a baba is. Ra egy hetre mentunk ujra ellenirizni a sulyat, es azt hittem elajulok amikor meglattam a merleg kijelzojet. Nemhogy 1 grammot nem hizott, 10gr-mal kevesebbett mutatott a merleg. Bocsanat – de vegigzabaltam a hetet, es a babam nem gyarapodott semmit sem. A vedono azt tanacsolta, h kezdjuk el a hozzataplalast, hisz par nap mulva 4 honapos, felesleges erre a par napra tapszert adni neki. ( Egyebkent probaltam adni neki az angolok tanacsara, de nem nagyon fogadta el ). Elkuldott a haziorvoshoz is, aki szinten megallapitotta h eleg vekonka, de egeszseges, aktiv, boldog babanak tunik. Nagyon sokat mosolyog, es allandoan rug-kapal, leteve ide-oda porog forog, allandoan felulne, es nagyon erdeklodo, imad nezelodni. Nem eleg a tejem neki, ezt mondta a doktorno. Irt fel neki tejpepet, es ezt adom neki szopizas utan 2 napja. Ugy nez ki tetszeni fog neki. De nagyon el vagyok keseredve, mert szinte mindenhol azt olvasom h rossz anyatej nincs; az anyatej pontosan olyan amire a babamnak szuksege van…
    Fontos informacio lehet, h soha nem evett nagyon sokat es nagyon sokaig a babam, es nem tul jo alvo. Van amikor egesz nap ossz vissz 1-2 orat alszik napkozben. Ejszaka a mai napig 2szer szopizik.
    Talan meg fontos lehet az is, hogy szinte mindenki vekonyabb testalkatu az en, es a parom csaladjaban is. A parom is es en is inkabb massziv babak voltunk mint ducik. Gyerrekkent is sovanykak voltunk, es a parom noverenek mind a 3 gyermeke vekony baba volt, es a mai napig nagyon vekony, de egeszseges gyerekek.

    Teljesen el vagyok keseredve, szerettem volna fel eves koraig csak szoptatni, nem gondoltam h mar 4 hosan hozzataplalnunk kell majd. Persze szerencses is vagyok, hogy egyaltalan tudom szoptatni.
    Mit gondol, mi lehet a ‘problema’? Es ha mar hozzataplalunk, mit javasol? Csak tejpep szoptatas utan? Minden szoptatas utan? Vagy mar kezdjuk lassan a zoldsegeket, gyumolcsoket, kekszeket?

    Elore is koszonom, Edina

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Nehogy elkezdd a hozzátáplálást! Még csak 4 hónapos, az emésztőrendszere nem érett meg rá, ráadásul a korai hozzátáplálástól nem fog jobban hízni, mert az első ételek tápanyagtartalma meg sem közelíti az anyatejét. Ha legalább napi 5-6x pisil vagy kakil és emellett jókedvű, kiegyensúlyozott, akkor elég neki a tej. Ha úgy látod, hogy nem, akkor szoptasd gyakrabban pár napig, akár 1-2 óránként is, hogy több tejed termelődjön, emellett pedig fogadd el, hogy ez alkati dolog is: vannak olyan babák, akik nem gyorsan híznak, hanem lassan, apránként. Felesleges hetente méricskélni, csak havonta kell.

  • Elza

    2014. augusztus 26. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam most 2 és fél hónapos. Körülbelül 5 hetes kora óta nem tud magától kakilni,csak ha adok neki kúpot. A doktornő és a védőnő szerint ez nem baj, majd beindul egyszer. Én aggódom emiatt.
    Mi a véleményed erről?

    Köszi

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Valóban vannak ilyen babák, ha az orvos nem találta semmilyen okát, akkor általában a hozzátáplálás megkezdése 6 hónaposan megoldást szokott jelenteni (előbb emiatt nem szabad elkezdeni!). Ha anyatejes a baba, akkor megpróbálhatod azt is, hogy te táplálkozol rostosabban (gyümölcsök, zöldségek, őszibarack, szilva, teljes kiőrlésű gabona)

  • barbi

    2014. augusztus 25. hétfő

    Szia!
    Sok kerdesem lenne igy nem tudtam hogy hol tegyem fel…
    A hozzataplalashoz az hogy mindjart 10honaposak vagyunk szereti a kajat 😉 de szopika is kell!
    Foleg reggel es este(alvas elott)
    Mikortol lehet neki joghurtot adni?

    Olvastam olyat is ha nem vafyok biztos honnam jon a zoldseg vagy a gyumolcs inkabb uveges kajat vegyek … de legyunk oszintek azert azok meg dragak!

    A pici mar volt hogy csak hajnali 4kor szopizot de lulonben at aludt… most hogy jott a nyar allig aludtunk… vagy meleg volt vagy a pocak vagy a fonti fogak… valami mindig volt… parom meg mondta csak bekepzelem… tenyleg igy van?
    De hat nem akarom sirni hagyni mert akkor meg tenyleg fel kell es akkor 1orat van fent…
    igy csak folkapom megszoptatom vagy setalgatok vele egy picit…igy csak 10percet kell foglalkoznom…
    Vagy rossz igy ahogy csinalom?
    De ma eszre vettem hogy 2fog egyszere kibujt… akkor csak ez volt az ok az orankenti este kelesnek nem?

    Lenne meg tobb kerdesem…
    Van arra is lehetoseg hogy privatban lehet valahol fel tenni vagy csak itt a forumban?

    Koszonom!!!
    Udv barbi

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 26. kedd

      10 hónaposan már adhatsz neki joghurtot.
      Inkább házi főzeléket adj neki, mint üvegest.
      Az a jó, ha felveszed, dédelgeted, nem hagyod ilyenkor magára. Mindig oka van annak, ha a kicsi sír, nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jól csinálod 🙂
      Privátban csak tanácsadás keretében lehet kérdezni, ha érdekel, írj az asszisztensemnek: beatrix@kismamablog.hu

  • Tóth Viktorné Bettina

    2014. augusztus 22. péntek

    Az lenne még a kérdésem, hogy valamikor nagyon be van horpadva a kutacsa, próbáltam neki adni vizet, mecsek baba teát, a vizet pici cukorral, citrommal ízesítve, de semmit nem fogad el. Sem cumisüvegből, sem kínáló. :/
    Még az az ötletem van, hogy hipp instant babateát veszek, gyümölcsöset, de csak 4hónapos kortól adható. Szerinted adhatom már neki? Csak 3hónapos, de ezek régen újszülött kortól voltak.
    Válaszod előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Bettina

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Semmiképpen ne adj instant teákat, se cukrosat, mert a cukortól éber lesz a kicsi és nem fog tudni jól aludni, plusz a fogkezdeményeket is tönkreteszi még az íny alatt is! Ha szomjas, szoptasd meg, vagy adj neki forralt vizet kiskanállal. De hidd el, ha szomjas lenne, sírna és inni kérne! Bízz a baba ösztöneiben 🙂

  • Tóth Viktorné Bettina

    2014. augusztus 21. csütörtök

    Szia Ági!

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom növelni a tej mennyiségét. 3hónaposak leszünk 2nap múlva, nem szeretném sem tápszerezni, sem a hozzátáplálást nem szeretném még elkezdeni.
    Császáros voltam a második nap gyönyörűen beindult a tejem, annyi volt, hogy 2-3 hetesen megevett 150et is, és még egyszer ennyit le is tudtam fejni, ami a fagyasztóba pihen a hozzátáplálásig, most viszont csak annyi van, amennyit épp megeszik, nem tudok fejni, és van, hogy estére éhes marad, mert nem termelődik vissza csak 70-90 amit kevesell, de még így is szépen atalussza az éjszakát. Mindig csak egy mellből eszik. Félek odaadni mindkettőt, nem tudom, hogy akkor következő évesre lesz-e neki. Egy nap 5x eszik 3 óránként, ő igényli így.
    Válaszod előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Bettina

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Úgy tudod növelni a tejmennyiséget, ha minden etetésnél mindkét melledet odaadod neki. A tej nem attól termelődik, ha kivárod és nem adod oda, hanem az ingertől, hogy a baba szopizza. Tehát ha mindkét melledet odaadod, akkor több tejed termelődik. Ha este úgy érzed, kevés neki, kínáld fel a másik melledet is.

  • Lotti

    2014. augusztus 18. hétfő

    Sziasztok anyukák!
    Nekem még nincs gyermekem,a baratnőimnek van.
    Ezzel kapcsolatos lenne a kérdéseim:
    -az egyik barátnőm eléggé lusta anyuka,9 hónapos a picije,es nem nagyon kezdte el a hozzátáplálást,hiába „unszoljuk” ( eüben végeztünk,plusz újszülött-csecsemőgondozással),nem készít neki semmilyen főtt ételt,csak valamilyen gyümölcsöt turmixolva(max napi egyszer) kap,mellette anyatej. ( a védőnője sem tud sajnos mit tenni,hiszen ha azt mondja pl. neki, hogy persze eszik ezt meg azt,de persze sajnos ez nem igaz). Ha kinálgatjuk a babáját kiflicsücsökkel,v bármi mással,mindig azt mondja, hogy nem ehet semmit. ( amikor rákérdeztünk, hogy miket főz a babának,a válsz szinte mindig az, hogy semmit,mert a cici a legegyszerűbb-lustaság-)
    Ilyenkor mit lehet tenni?

    A másik kérdésem:

    Hogy-hogy manapság nem „lehet” 3-4 hónapos kortól esetleg reszelt alma levet,v reszelt almát adni a csecsemőknek?
    Mi 6an vagyunk tesók,van 5 unokatesóm,és mindannyiunk 3 hónapos korunk utan kaptuk az anyatej melle. (Jelzem egyik csaladtagomnak nincs semmilyen allaergiája)
    Nekem ez nagyon furcsa… Természetesen szoptatni szerintem is NAGYON fontos.
    Csak nem értem ezt a nagy ” tiltakozást”.

    Köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Ha a baba megfelelően fejlődik, hízik, eleget pisil-kakil, akkor nem gond, ha elsősorban még csak anyatej a tápláléka és mellette annyi gyümölcs, amennyit elfogad.

      Nem lehet adni 3-4 hónapos kortól, mert azok az emésztőenzimek, amik képesek megemészteni az anyatejtől eltérő táplálékot csak 17-24 hetes kor között valamikor jelennek meg a szervezetben. A régebbi generációknál valóban hamar kezdték, de pont emiatt nagyon sok az emésztőrendszeri zavar, a felnőttkorban jelentkező allergia vagy táplálékallergia. Ez nem azt jelenti, hogy 100%-ban mindenkinél előjön, de statisztikailag nagyobb az esélye, hogy a korai hozzátáplálás, az emésztőrendszer korai túlterhelése miatt előjöjjön valamilyen allergiás probléma.

      • Lotti

        2014. augusztus 25. hétfő

        Köszönöm a választ. A hízásról sajnos nincs pontos információnk.
        Engem a nem-törődömség zavar,a lustaság.

        Az étel-allergia szerintem(nem vagyok orvos,csak a józan paraszti eszemmel/logikával) a rengeteg új,szintetikus,mesterséges hozzáadott anyagok miatt alakulhat ki az emberekben,nem a 3-4 hónapos kori hozzátáplálástól. (Gondoljunk csak bele..az ételallergia viszonylag „új” betegség,pl.15 évvel ezelőtt nem nagyon hallottunk olyan emberről aki a lisztre,vagy tojásra allergiás lett )

  • Emese

    2014. augusztus 14. csütörtök

    Kedves Ági,
    A tanácsodat szeretném kérni.
    Kislányom szombaton lesz 10 hónapos. 3800 grammal született, Sajnos viszonylag korán tápszeres baba lett, ráadásul az elején sokat bukott, így a doktornő a BEBA HA/AR tápszert írta fel. Ez gyakorlatilag megoldotta a problémát. 4,5 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást, ezzel is minden rendben ment.
    A legutóbbi látogatásunkkor kérdeztem a doktornőt, hogy nem szükséges-e váltani már tápszert, de az mondta, ha ezzel nincs baja a babának, akkor nem.
    Ez a 0+-os tápszer vajon tartalmaz elegendő tápanyagot egy 10 hós babának. Napi 3x kap egyébként tápszert, összesen kb. 530 ml-t.
    Meddig és mennyi tápszert szükséges kapnia a babának?
    Köszönöm válaszod! Emese

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Tényleg nem muszáj váltani. 1 éves korig kell tápszert adni legalább napi 2 alkalommal.

  • Endrédy Anikó

    2014. augusztus 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Első gyerekes anyuka vagyok és a segítsédeget szeretném kérni hozzátáplálás ügyben. Anyatejes baba nem issza meg az anyatejet! Miért? Pontosabban mostanában szinte semmit sem eszik. Előtörténet: a kislányom most 7 hónapos, nagyjából 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott (legutóbb már simán megivott 160 ml-t), de már úgy 5,5 hónaptól elkezdtük az almát, barackot, körtét amiket azóta is szeret egy kis keksszel vegyítve. Ámde a zöldségekkel már bajban vagyunk: répát, krumplit szinte alig pár kanállal eszik, azt is úgy kell belediktálni. Ilyenkor természetesen megkapja az anyatej adagját mellette, de az utóbbi 3 hétben katasztrófa az étkezés! Kb. a 160 ml tej helyett most 40, max 80 ml-t eszik, úgy hogy csak belekóstolgat a pépekbe (doktornő javasolta a Milumil Sinemilt, kiváltottuk, szereti). Próbáltuk úgy hogy kevesebb tej, és több pép (100 ml pép, 80 tej) vagy fordítva 100 tej és pár kanálka pép (40-50 ml). Legalábbis a terv ez volt, de mindenbe csak belekap és ordítva kifeszíti magát és nem kell neki sem ez sem az. Kezdek teljesen kétségbeesni mit fog így enni. Nap közben a gyümölcsöket szívesebben eszi (30-50 ml), de amikor jön a rendes étkezés nekem már görcsbe réndul a gyormom az egész cirkusztól. Egyébként egy fogacsája kibújt már alul. Ez az egész nem lehet hogy a foga miatt van? Ha mégis, akkor a többi is ki fog jönni és már előre rettegek mit fog enni ez a gyerek. Kérlek segíts, mert nem tudom mit csinálok rosszul. Köszönöm szépen.
    Anikó

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Nem az anyatejjel van a gond, hanem a fogzással. Evés előtt kend be az ínyét fogzáskönnyítő géllel és az megoldja a problémát.

  • Eszter

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!

    Ismerőseim folyamatosan azzal zaklatnak, hogy elkezdtem-e már gyümölcsöt kóstoltatni a 3 és fél hónapos fiammal. Egyre több babáról hallok, akiknek már 3 hónaposan adnak egy-egy kiskanál pépes gyümölcsöt. Erről mi a véleményed? Nem korai még? A védőnőm 4 hónapos kortól javasolta a kóstoltatást, ha pár héttel előbbre hoznám, lehet belőleg gond? Zalán tápszeres egyébként 3 hetes kora óta, BEBA HA1-et eszik, 180gramm/étkezés.
    Illetve, mi a véleményed az üveges gyümölcsdesszertekről? Nézegettem a 4 hós kortól adható termékeket, mindegyik édesített, így kicsit félek tőlük, idényben van lehetőségünk hazait adni Zalánnak, de mi lesz télen?
    Válaszod előre is köszönöm 🙂

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Korai még. Az emésztőrendszer 5-6 hónapos korra érik meg a hozzátáplálásra, akkorra jelennek meg benne azok az enzimek, amik képesek megemészteni az anyatejtől eltérő ételeket is. A korábban elkezdett hozzátáplálás emésztőrendszeri panaszokat okoz, a későbbi emésztőrendszeri allergiák forrása lehet (sokszor csak felnőtt korban jönnek elő).

      Elsősorban a szezonális gyümölcsöket kell adni a babának. Télen is lehet almát, körtét, sütőtököt, céklát, gesztenyét, szőlőt stb. adni, de már most le lehet fagyasztani őszibarackot, sárgabarackot neki. Nem rosszak a mirelit gyümölcsök sem, azok legalább nincsenek édesítve. És léteznek olyan gyümölcspépek is, amikben tényleg csak gyümölcs van, alaposan nézd végig a csomagolásokat, de a netről is lehet rendelni ilyeneket 🙂

  • Pannika

    2014. augusztus 05. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 hónapos elmúlt. Amíg nem jött meg a tejem, addig tápszert kapott, majd kb. 2 hónapos kora után szopizott 2 óránként. Hasfájós baba volt, sokat sírt. De ez elmúlt.
    A napokban kezdtem a hozzátáplálást, mert nagyon sűrűn szopizott, szinte óránként. Úgy éreztem, hogy nem elég neki a tej, és 6 hét alatt 36 dkg-ot hízott. Vizet is adtam neki, szopi után 1 órával, hátha szomjas, mert nagy a hőség. Rágta is, mert az ínye is duzzadt, de amint elvettem tőle ( nem igazán ivott), már sírt is, és cicire tettem, ahol szopizott.
    A napi kaki 3-4 rendben volt.
    Egy kis kanál almát kapott, de nyűgös volt szinte egész nap, sokat sírt. Vendégségben voltunk, azt gondoltam azért. Másnap megint adtam neki, azt is jóízűen kanalazta, kb. 1-1,5 kanállal. Aztán megint sírt jó sokáig. Húzogatta a lábát, nem tudtam megvigasztalni, szopizás közben is sírt. Javasolták, hogy még aznap délután adjak neki krumplit. Adtam neki és ízlett is, nem volt sírás. Másnap krumplit és sárgarépát kapott, amit nem igazán szeretett, mert kevés ízlelgetés után nem nyitotta ki a száját, megfeszítette magát és jelezte, hogy nem kér többet. Napközben nem sírt úgy mint máskor.
    Azt olvastam, hogy egyféle ételt, legalább 3 napig adjak neki. Én nagyon nem így tettem. Remélem nem rontottam el nagyon a dolgot. Hogy csináljam tovább?

    A másik kérdésem pedig a szoptatással, tápszerrel kapcsolatos. Írtam már, hogy nagyon sűrűn, óránként szopizik, valószínűleg nem lakik jól csak tejjel. Mindig beleizzad, folyik róla a víz és nyöszörög. Az estéink sok sírással, nehéz elalvással telnek. Adtam neki tápszert kb. 3 hónap után megint. Első este kb. 90 ml-t evett meg. Aztán béke volt, elaludt. Előtte szopizott. Másnap megint nagyon sírt, akkor már csak 60 ml- t evett szopi után és szépen el is aludt.
    Napközben iszom a tejszaporító teát, megettem fél dinnyét, ittam vizet, fejtem szopi után, amit a következő szopi után mindig oda is adok neki. Ennek ellenére este megtudott inni még 60 ml-t.
    Régóta csak az egyik mellemből szopizik igazán, a másikon csak úgy elvan. Nem erőlteti meg magát. De ha átteszem, akkor már tapad is a cicire.

    A kérdésem az, hogy elkezdtük a hozzátáplálást elég zavarosan. Akkor most hogyan folytassam? Jó, hogy adok neki tápszert? Mit tegyek? Az elmúlt napokhoz köthető, hogy csak 1× kakilt 1 nap alatt? Nagyon nyöszörög, hangosan. Próbálgatja a hangját, vagy nem tud kakilni, ezért erőlködik?

    Körülöttem mindenki azt mondja (látja), hogy reszketek a gyerek miatt(?). Első gyermekes anyuka vagyok, akiben ezer kérdés merül fel naponta, és nincs aki megválaszolja, vagy segítsen. Igyekszem nem idegeskedni, de szeretném jól és nem valahogyan csinálni.
    Tudsz segíteni?

    Köszönöm.

    Anna

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 07. csütörtök

      Az első ételek okozhatnak emésztési zavarokat, főként, ha még korai a hozzátáplálás. Egy hétig hagyd most a hozzátáplálást, aztán 1 hét múlva térjetek rá vissza megint. Apránként, egyszerre egy ételt bevezetve, lassan kóstolgatva.

      Szerintem nem a tejjel van a baj, inkább a meleg a probléma és a fogzás, ezért szopizik nehezen és izzad közben. Segíthet, ha szopi előtt fogzáskönnyítő géllel bekened az ínyét.

  • B.Timi

    2014. augusztus 03. vasárnap

    Szia!!!Tanácsra lenne szükségem kicsit el vagyok keseredve van egy 10-hónapos kislányom nem eszi meg csak a üveges bébikaját és a darabosat se.az a baj hogy a semmit nem vesz a szájába se a babapiskotát ,kukit ,kölesgolyod kiflit semmit se igy nagyon nehéz.és az még a ërdekes hogy amint egy kis darabot is ëszlel képes olyan gyorsan sűgárba hányni:-(ebbe szeretnék tanäcsokat kérni.köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 07. csütörtök

      Légy türelmes vele! Még nem érett meg a darabos ételekre, de majd eljön az ideje. Ha 1 éves korban is fentáll még ez a probléma, érdemes orvoshoz fordulni vele.

  • Andi

    2014. augusztus 01. péntek

    Szia,
    A segítségedet, tanácsodat szeretném kérni.
    1 hét múlva 9 hónapos kislányom 7 kg, és 70cm. 3600gr-mal született, és fél évesen is csak 6500Gr-ot nyomott (nem duplázott).Fél éves koráig kizárólag szopizott (erőltetni kellett), utána azt gyorsan elhagyta, tejpépeket, főzeléket kapott. Elvittem gyerekorvoshoz,tápszert írtak fel neki, amit nem eszik meg (többet is próbáltam), csak, ha tejpépet is keverek bele (amég teljesen el nyomja az ízét). Amúgy rettentő boldog, mosolygós baba, mászik, most lassan üldögél (már néha nem támaszkodik).Egyáltalán nem tudom, hogy idegeskedjek emiatt?(csak félek, hogy nem kap meg minden tápanyagot). Mivel kb napi 3-4 széklete van (nem csoda, amennyit etetem) érdemes lenne gasztroenterológushoz elvinni (80 km-re van a legközelebb hozzánk)?Nagyon várom a válaszod..Köszönettel, Andi

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 07. csütörtök

      Nem kell idegeskedned. Ha nem szereti a tápszert nem kell adni neki, a tejpép, a tejtermékek és a főzelékek is elég neki, mindent megkap belőle, ami kell, ha változatosan adod neki.

  • Csima Niki

    2014. július 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom augusztus 3-n tölti a 7 hónapot. Kb másfél hónapja megkezdtem a hozzátáplálást, viszont még csak gyümölcslevet (meggyet, almát, őszibarackot)hajlandó inni pohárból (max fél decit egy alkalommal) , a kanalat, és így a pürét is, nem fogadja el. Csak ebéd környékén kap gyümölcslevet (minden nap próbálkozok a pürével, de max addig jutunk, hogy az egész őszibarackot szopogatja). Kérdésem a következő lenne: a nap más szakában is megkínálhatom gyümölcslével?Mással (pl krumpli) próbálkozzak, vagy várjam meg míg a gyümölcspürét elfogadja? A glutén bevezetését hogyan oldjam meg,csak simán keverjem bele a lisztet a gyümölcslébe?
    A választ előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Igen, megpróbálhatod a nap más szakában is kínálni, ilyenkor más ételt adhatsz, mint ebédkor. A glutént a gyümölcshöz keverheted.

  • timi

    2014. július 25. péntek

    Kedves ÁGI!
    Tanácsot szeretnék kérni van egy10hónapos kislányom és nem eszi meg nekem csak a bébi üveges kaját de abbol is a pépesed mert ha kis darab is a szájába kerül akkor már öklendezik mitől van?hogy tudnám a főztömre szoktatni?köszönöm előre is Timi.

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Ne főzelékben adj neki darabosat, mert azt sok baba nem szereti, hanem olyan ételeket kezdj el adni neki, amiket a kezébe foghat és úgy tanulhatja rajtuk a rágást (pl. kölesgolyó, puffasztott kukorica, banánkarika). Ha ez már megy, akkor kaphatja a többi darabos ételt és akkor már a főzelékből sem fogja zavarni a darabos.

  • Ági

    2014. július 22. kedd

    szia!
    5 és fél hónapos a kisfiam. Tápszeres baba, 3 hete írtak fel tejpépet, amit imádott, de nagyon csúnya szorulása lett tőle, meg én egyébként se szívesen adtam neki mert nagyon édes. Pár napig csak tápszert kapott, megszenvedtük de kijött belőle minden. Azóta megkezdtem (egy hete)a hozzátáplálást őszibarackkal, és a barackos rész puha is a kakijában, de mindig van benne egy nagyobb „dugó”. Ma adtam neki répát, de almát, krumplit nem igazán merek mert félek hogy nagyon beleszorul, de barackot sem adhatok neki a végtelenségig. Még nem mondtam hogy kétszer kap gyümit egy nap (délelőtt, és délután) mert a tápszer nem igazán kell neki,így most újra felkel éjszaka és megeszik egy nagyobb adagot (150-180 gr) de napközben 60-90 grammot eszik csak, a reggeli meg 30 gramm ha van. A melegben csipkebogyó teával pótoltam a folyadékot, mert 3 hete még 180-210 grammot evet napi 5ször, volt egy két kiugró 240es adag de a 180 volt neki a normál adag. tudom hogy a fogzásra sok mindent rá lehet fogni, (vasárnap kijött az első, de jön mellette a másik) és a védőnő szerint amíg jókedvő addig minden rendben van, és igaza van, csak ezek a folytonos rögök a kakijában.. szegénynek tegnap a könnye csorgott úgy erőlködött. Elnézést hogy ilyen bő lére ereszttem, mindenki azt mondja hogy ez a normális de én aggódom!
    Válaszát előre is köszönöm!
    Ági

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Még nem elég érett az emésztése, azért ilyen szorulós. Adj most még csak gyümölcsöket, várj a krumplival! Majd ráér 6 hónapos kora után megkóstolni a krumplit, répát először gyümölccsel keverve. Érdemes kipróbálni a szilvát is, az is sokat segít, hogy ne legyen kemény a kaki.

  • Anna

    2014. július 22. kedd

    Kedves Ági!

    A problémám a következő. A lányom 14 hós, anyatejes baba. Fél éves koráig kizárólag igény szerint szopizott. 6 ósan kezdtük a hozzátáplálást, ami eleinte nagyon jól ment. Viszont egy húzósabb nátha és a fogzás közbeszólt és azóta nem szívesen eszik. Voltunk orvosnál, kivizsgálták, nem-e allergiás stb. Az eredmény: teljesen egészséges, felszívódási zavara sincs, mégsem hízik a megfelelő ütemben. Az ok: mert nem eszik eleget. 3000g-mal született, lassan lesz 9kg.
    Kap felzárkóztató tápszert, ebből 2 dl kell megennie, ezt gyümölccsel, rizspehellyel szoktam dúsítani kb a duplájára. Ez 2x étkezés. Emellet maximum még 2dl főzeléket hajlandó megenni, de ezt is különféle trükkökkel. Aminek nem örülök. Magától kb a felét enné meg ennek. Főztem neki mindenfélét, darabodat, pépeset, színeset; együtt ettünk stb. Semmi.
    Nem hagyhatom rá, mert akkor képes nem enni. Napokig.
    Reggel és este még szopik.

    Mit csinálok rosszul?
    Anna

  • edo

    2014. július 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    Újra a segítségedet szeretném kérni.

    Az egyik ok ami miatt írok, az az éjszakai evés. Legutóbb amikor ezzel kapcsolatban írtam neked 6 hónapos volt a kisfiam. Most 9 hónapos és még mindig 2-szer eszik (tápszert) az éjszakai (11-12 óra) alvása alatt. Nem is próbálkozok teával vagy vízzel, mert tutira éhes. kb 150 ml-t eszik meg egy evésnél. Ebben a korban ez még mindig normális és hagyjam, majd leszokik róla? Mondjuk azt hozzá kell tennem, hogy ő nem az a tipikus hurkás baba. Kis vékony derekú fitt úrfi :). Mindig is ilyen volt. Nem tudom pontosan, hogy hány kg de úgy 7 és 8 között lehet. Kúszik, mászik. Van egy harmadik ok is amiben a segítségedet kérem. Kb 2 hónapja jön felül a fogunk és kb 1 hónapja nem hajlandó SEMMILYEN ételt elfogadni kanálból, csak cumisüvegből. Pedig 5 hónapos kora óra gyönyörűen kanalaztunk. Szinte mindennap próbálkozok kanállal hátha, de vagy az első falat után elfordítja a fejét vagy meg sem kóstolja és már elhúzza a száját. A cumisüvegből gond nélkül megeszik mindent. Főzeléket, gyümölcsöt, pépet stb. Félek attól hogy úgy rászokik a cumisüvegre hogy már nem lesz hajlandó többet kanállal enni. Most arra várok, hogy ha áttöri a felső fog az ínyt akkor újra megpróbálom a kanalat, de ha akkor sem fogadja el akkor mit tegyek? hagyjam és majd magától visszaszokik a kanálra vagy legyek drasztikus és ha éhes ne adjak neki cumisüveget, mert ha nagyon éhes lesz akkor majd ráfanyalodik a kanálra? Megmondom őszintén, hogy sosem voltam az erőszakosság híve, mindig hagytam, hagyom hogy ő „irányítsa” ezeket a dolgokat.

    köszönöm

  • Henrietta

    2014. július 13. vasárnap

    Kedves Ági!

    Röviden leírom a történetünket. 2014.01.21.-én született meg a lányom 2750grammal. 3,5hónaposak voltunk mikor elkezdtük a gyümölcsöket -mai napig anyatejes baba-,de nekem az tünt fel,hogy többször kelt fel éjjel,ezért annyiba hagytam. Újra próbálkoztunk,de a probléma továbbra is fent maradt. Azóta már szinte mindent megeszik ami a kórának megfelelő és adható.Na,de éjjelente ugyan ugy felkell. Létezik,hogy azért mert túl korán kezdtük el a hozzátáplálást? Ha igen akkor helyre tudom valamivel hozni? Válaszát köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Nem azért kel fel, mert korán kezdted a hozzátáplálást. Ha 3-4 óránként kel, akkor az éhség miatt kel, ami ebben a korban még normális. Ha 1-2 óránként inkább, abban általában a fogzás szokott lenni a ludas.

  • Gabriella

    2014. július 07. hétfő

    Kedves Ági! Lenne egy kérdésem: Jól csinálom a hozzátáplálást? (már túl vagyunk pár gyümin, krumplin, csirkehusin is, egy kis megerősítésre lenne szükségem, hogy egy hónap elteltével ez így jó e…) Kisbabám egy hét múlva lesz 7 hónapos, elvileg már egész sok mindent ehet, én igyekszem betartani a lehető legfrissebb és számomra legésszerűbb ajánlást ami a hamiztatást illeti. Szopizni kb. 1 hónapja már sehogysem akar napközben, így el is kezdtük a hozzátáplálást. Még néha hajnalban ha felkel és megkínálom, úgy még elfogadja a cickóm, de már szinte semmi tejcsim sincs 🙁 . Reggel korának megfelelő BEBAtápit kap, tízóraira valami gyümit – előtte egy fél adag tápival, hogy ne a savas gyümi kerüljön először a pocakba -, ebédre pl. zöldséges csirkehusi – valami laktatóbb -, uzsira tápis gyümiturmix, vacsira pedig Sinlacot kap olyan sűrűre keverve, hogy még iható cucuból – nagyon szereti és így ha cumisüvegből kapja, el is alszik szépen utána:) Nagyon megköszönöm, ha válaszolsz nekem! Üdv, Gabi

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Jól csinálod 🙂 Ha az ő igényeit figyeled, elégedett, jóllakott, jól hízik, nem fáj a pocak, akkor nincs miért aggódni.

  • Kriszti

    2014. június 27. péntek

    Kedves Ági!!Az lenne a kérdesem,hogy a babám 13-án lessz 5 honapos 1 hete hagyta abba a cicizést azota tápszert kap szoktam neki adni ebédre bébiételt. Az gond ha esetleg nem tudok neki adni pár napon keresztül csak tápszert 3-4 oránként.PL:3 4 naponta adok hozzá táplálást?Válaszod elöre is köszönöm.Üdvözlettel Kriszti

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Mivel még csak 5 hónapos, ezért nem gond.

  • Erika

    2014. június 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 23hetes múlt, anyatejes baba 3200g-mal született, most 7750g, még nem alussza át az éjszakát, sokszor ő 2 óránként eszik, van, hogy másfél.Napirendünket megprobálom röviden vázolni:5:00 ébredés, szopi, játék,7:00 szopi alvás 8:00 ébredés, szopi, játék, 10:00/10:30 szopi, alvás, 11:00 ébredés, játék 13:30 szopi alvás 14:30 ébredés, szopi, játék 17:30 szopi, alvás, 18:30 ébredés kis masszírozás, játék és 19:30 fürdetés utána alszik olyan 20:30 körül és 23:30kor kell enni, és 01:30 körül, de csak szopizni 5percre, 03:00 körül szintén 5percre, és mindig pontosan 05:00kor kell, már nem alszik vissza és kezdődik elölről!Kérdésem, véleményed szerint kevés lehet a tejem? azért eszik ilyen sűrűn, vagy én rontok el valamit? Nehéz helyzetben vagyok, mert külföldön élek itt nincs védőnő, édesanyám túl messze lakik nem tud segíteni, teljesen egyedül vagyok, csak interneten tájékozódom, a hozzátáplálást megkezdjem??Ha igen mikor és almával kezdjem vagy olvastam van aki sinlac-kal kezdi? Szeretném addig szoptatni míg ő szeretne…kérlek ne haragudj, hogy egy egész kis regényt írok de egy kicsit tartok a hozzátáplálás témától és az orvosunk felhívtam aki azt mondta, hogy ha időpontom van megbeszéljük,addig járjak kicsit utána az interneten,de az másfél hónap múlva lesz és akkor már 7 hónaposak is elmúlunk!válaszod előre is köszönöm és a sok hasznos információt is!!!

  • Mózer-Stibernik Renáta

    2014. június 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    Abban szeretném a segítséged kérni, hogy 11 hónapos kislányom mostanában éjjel gyakran felkel. 8-9óra között alszik el majd fél1-kor nekiáll „nyüszögni”. Nincs teljesen ébren, szeme becsukva, de nem tud visszaaludni. Jó ideje nem vesszük fel éjjel-nem is volt rá szükség, egyszer ébredt, ivott egy kis vizet és aludt 5-6-ig, amikor szopizik, majd újra visszaalszik-most viszont fel kell, mert máshogy nem alszik vissza, ha simogatjuk vagy kicsit rázzuk a popóját, az sem segít. Fél 1-től így megy ez kb. óránként hajnalig, amikor szopizk és még kb. 2 órát alszik. Mi lehet a gond? Lehet éhes? Segítséged előre is köszönöm! További szép napot! Reni

    • Vida Ágnes

      2014. június 27. péntek

      Ezeket az ébredéseket okozhatja fogzás, de az is lehet, hogy egyszerűen csak szomjas éjszaka, mert most melegebb van.

  • Manna Anna

    2014. június 25. szerda

    Kedves Ági!
    4 hónapos kisfiam furcsán viselkedik: össze-vissza kapálózik a levegőben, tágra nyitja a szemét, mindig rúg-kapál. Nem tud lenyugodni. Újabban meg álmában is gyakran csapkod a levegőben, a fejét dobálja, mondjuk, gondoltam arra is, hogy támasztékot keres a fejének, de akkor is ott van az, hog ya kezével is hadonászik a levegőben. Napközben meg nehezen alszik el, kizárólag csak szopizással, és nem tudom, mennyit kell aludniuk a 4 hónapos babáknak, de ő délután 1 órától este 10 ig, jó ha alszik kétszer egy-egy, vagy kétszer másfél órát. Kérlek, írd meg, mennyiben kórosak a leírtak. Anna

    • Vida Ágnes

      2014. június 27. péntek

      Ha ezt csak naponta 1-1 alkalommal csinálja, nincs miért aggódni miatta, egyszerű idegrendszeri éretlenségről van szó, amit ki fog majd nőni. Ha naponta sokszor csinálja és egyre növekvő számban, akkor viszont forduljatok orvoshoz.

  • Zsuzsa

    2014. június 23. hétfő

    Még lenne egy kérdésem, amit mindig fel szerettem volna tenni Neked, de mindig elfelejtettem…
    Jelenleg külföldön élünk, ahol a legtöbb zöldség import. Én nagyon aggódom a sok vegyszerezett import zöldség miatt. Te mit gondolsz erről? Adhatok majd ilyenekből készült pürét, főzeléket a babának…? Ha nem, mit javasolsz helyette…?

    Köszönöm a véleményedet! További sok sikert kívánok, és gratulálok a bloghoz, szerintem nagyon hasznos, amit itt csinálsz.

    • Vida Ágnes

      2014. június 24. kedd

      Arra figyelj, hogy elsősorban szezonális zöldségeket, gyümölcsöket adj. Ha erre nincs lehetőség (mert pl. télen nincs friss zöldborsó), akkor a mirelitet válaszd helyette.

  • Zsuzsa

    2014. június 23. hétfő

    Bocsánat: a hozzátáplálásról elfelejtettem kérdezni.

    Mivel ennyire összevissza eszik, vajon melyiket kezdhetem el „kiváltani”? Csak válasszak ki egy délutáni alkalmat? Ezzel nagyon elronthatok valamit?

    És a másik kérdés: mikor kell elkezdeni vizet is adni a babának, ha elkezdtem a hozzátáplálást? Már az első kanalaknál, vagy ha már kiváltottunk egy étkezést?

    Nagyon szépen köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. június 24. kedd

      Először délután kezdd el. Nem rontasz el vele semmit, egyen akkor, amikor szokott. Evés után mindig kínáld meg egy kis vízzel, ha utána már nem szopizik.

  • Zsuzsa

    2014. június 23. hétfő

    Kedves Ági,
    lemaradtam a pénteki fogadóóráról, azt hittem, most a héten lesz… remélem, lesz lehetőséged válaszolni, amit előre is köszönök!

    A kislányom négy hónapos lesz a héten, 3310 grammal született, a három hónapos mérésen 5820 g volt (akkor pár napja kezdett kiegészítésképpen tápszert kapni, addig csak anyatejet kapott, azóta viszont teljesen tápszeres lett). Éjszaka szépen alszik, általában fél 8-tól fél 8-ig, és csak enni kel fel. Nappal rövideket alszik, max 40 percet, ezt mostanában átlagban 4-szer egy nap (ez nem tudom, normális-e..?)

    Két kérdésem van: egy a napközbeni etetésekről, egy a hozzátáplálásról.

    A napközbeni evések kezdik káoszba dönteni az életünket. 5 hetes korától 11 hetes koráig (a három hónapos növekedési ugrásig) jól tudtuk alkalmazni az alvás-evés-ébrenlét módszert, azóta viszont összevissza eszik (még mindig). Nyilván benne van az is, hogy félórás alvás után nem éhezik meg azonnal… de van, hogy 4 órán keresztül nem éhes (különösen reggel, miután az egyszeri éjjeli evéskor megevett 180 ml-t mondjuk…), aztán óránként egyszer éhenhalási tüneteket produkál, majd 20-30, max. 50 ml után kacarászva ellöki az üveget, nem kér többet. Aztán egy óra múlva megint. Ezt játszuk egész nap, aztán este betol 210 ml-t egyben.
    Esténként még az is gyakran előfordul, hogy elfogy 20-30 ml, utána kéri a cumiját, aludna, aztán felébred megint, megeszi az egész üveget, sír, ha elfogy, de az újabb adagot már nem kéri mégsem, de egy negyedóra múlva megeszi. Akkor alszik el. Ezek alatt gyakran sírdogál is (lehet, hogy a fogzás miatt bántja az üveg az ínyét?). Napközben nincs sírás.

    Egyébként kedves, vidám, boldog baba.

    Mit csinálok rosszul?? Mit tehetnék, hogy kicsit kiszámíthatóbb legyen (a kislányom számára is)? Nagyon várom a válaszodat…

    Előre is köszönöm:
    Zsuzsa

    • Vida Ágnes

      2014. június 23. hétfő

      Valószínűleg napközben, amikor enni kér, még nem mindig éhes, hanem néha csak szomjas, ezért kér csak kevesebbet. Ha még nincs etetési idő, akkor elsőként vízzel kínáld meg, ha az nem elég neki, hanem tényleg éhes, akkor kérni fogja helyette a tápszert is.

      Valószínűleg a kezdődő fogzás miatt érzékenyebb az ínye és ezért eszik ilyen hektikusan néha. Evés előtt kend be az ínyét fogzáskönnyítő géllel, és utána már el fogja fogadni a tápszert.
      Emellett azonban szájpenész is lehet a háttérben. Kukucskálj be a szájába és nézd meg, nincs-e benne fehér lepedék! Ha igen, akkor szájpenésze van és azt kell kezelni (a gyerekorvos ír rá Boraxot)

      • Zsuzsa

        2014. június 23. hétfő

        Hihetetlen, hogy eddig senki nem mondta (SENKI, se védőnő, se gyerekorvos, senki), hogy a tápszeres babának vizet is kell adni…
        Mennyivel érdemes kínálni? Pár kiskanállal? Vagy tegyem a cunisüvegébe?
        Nagyon köszönöm, Ági!

  • Horváth Petra

    2014. június 19. csütörtök

    Kedves Ági!!
    Kérlek segíts!
    9 hónapos a kisfiam és három napja lázas kedden kezdődött egész nap 38,5 körül volt adtam neki láz kúpot, majd éjjel 39,5 volt a láza kihívtam az ügyeletet kapott kúpot majd hűtőfürdőt is alkalmaztam. Az le vitte neki de szerdán is 39 körül volt a láza, majd fel hívtam a mentőket kerdezttem mit tegyek azt mondták semmit pár nap és meg gyógyulén azt feleltem neki nem kaphat láz görcsöt? Erre ő azt felelte NEM!! El vittem tegnap a házi orvoshoz és szinte csak mosolygott ez egy vírusos garat gyulladás!És hogy a Bal füleben hámosodás van és ha gyakran nyul a füléhez vigyem vissza! Nem kaptunk rá semmi orvosságot. Ma el kezdet öklendezni és szintén lázas volt 38,4 volt a láza be adtam neki a kúpot és láz kiütése is van és el vittem ujjra az orvoshoz és azt felelte a doki! Valószínűleg holnapra már nem lesz láza de a kiütései egyre sűrűbbek lehetnek. Ja és hogy a torka egyre pirosabb. Én azt feleltem nem kaphatna rá valami orvosságot mire ő nem mert ő nem felnőtt.Azt felelte hogy ha nem mulik a láza vigyem vissza! A kis fiam napok óta nem eszik inni iszik de már azt sem akar hasmenése van. Ma hányt először. Rettenetesen nyűgös folyton sír . Azt szeretném meg tudni nem fulladhat meg mert folyton öklendezik? És nem eszik. Szeretném meg tudni be vigyem a korházba egy alaposabb kivizsgálásra? Mit tanácsolsz?

    Előre is Köszönöm :
    Petra

    • Vida Ágnes

      2014. június 24. kedd

      Ha nem múlik, menjetek orvoshoz. Az normális, ha most nem eszik (fáj neki a nyelés), itasd, amennyit csak lehet, és kínálgasd étellel is, aztán ha majd már tud enni, el fogja fogadni.

  • barbybaba

    2014. június 19. csütörtök

    Kedves Ági’ Köszönöm szépen az eddigi segítségedet, most ismét tanácsodat szeretném kérni.
    1. Kisfiam 4,5 hónapos allergiamentes tápszert kap, Nan1 H.A., MERT A RENDES TÁPSZERTŐL KIÜTÉSES VOLT. A 4. hónaptól elkezdtem a hozzátáplálást, reszelt alma egy fél 1 db keksszel, most már ez a napi adagja. Valamint már kóstoltattam sárgarépát vele, és vettem kész pépet am 4 hónapos kortól volt. A problémám, hogy a napokban nem mindig akarja most már a tápszert fogyasztani, pedig eddig soha nem utasitotta el. Vajon mitől lehet, napi 6-szor eszik 150 ml-t. és dél körül a két étkezés között kapja az almát kekszel. S vagy 3 szor teázik 60ml, babycalm tea.Mit lehetne még bevezetni?

    2. Mikortol karonülő a baba? azért kérdezem, mert szemmel nekem az ölömbe még mindig nem tarja stabilan magát, már kellene a csipőmön megtartania magát?? máskülönben állandóan erőlködik, ülne felfele, nem marad hanyatt az ölömbe, a kiskocsiba is húzza magát fölfele, de ha ujjainál fogva megfogom még görbe a kis háta, s pár másodperc után a kis fejét is leengedi picit. Hason 4-5 percig tarja fent magát, egyik kezére támaszkodik inkább, a másikkal már próbálja odakaparászni magához a játékokat, de utána a két lábát húzza maga alá fele, a fenekét felnyomja, s a fejét az ágyba dugja s visít, hogy nem jut előre. Naponta hányszor kell hason legyen, s mennyi ideig?? Megtennék mindent annak érdekében, hogy erősödjön, mert meséltem, hogy 2,5 hónaposan a neurológus azt mondta hipoton, gyógytornát javasolt. A gyógytornász felmérte azt mondta 7 reakcióból 3 ami nem igazán van helyén, 1,5 hónap vojta-féle gyógytorna kell, de a férjem nem engedte hogy vigyem. Az ortopéd orvos 3,5 hónaposan megnézte azt mondja ennek a gyereknek anyuka semmi baja, nem hipoton. Én már nem tduom mit tegyek, te mit tanácsolsz Ági, mert azt sem szeretném hogy nagyon lemaradjon.

    Válaszodat előre is köszönöm. szép napot.

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      1. A táblázatból a 6 hónapos korig adhatóakat vezetheted be fokozatosan: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/hozzataplalas-tablazat

      2. Ha már magától felül. Addig ne ültesd semmilyen formában (kivéve ölben, teljesen megtámasztva a fejét, hátát).,
      Hason legalább naponta 5-6 alkalommal 5-5 percet legyen.

  • terra

    2014. június 19. csütörtök

    Kedves Ági,

    7 hónapos babámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni. 5 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott, azóta próbálkozom a hozzátáplálással. Naponta 5x eszik, de még egyiket sem tudtam kiváltani. A problémám az, hogy csak a gyümölcsöt hajlandó megenni. Próbáltam krumplit, céklát, sütőtököt, répát. Semmi nem kell neki. Csak akkor hajlandó megenni, ha annyi almát teszek hozzá, hogy már a zöldség íz nem is érzik. Lassan már szeretném kiváltani a szoptatásokat tízóraival, ebéddel, uzsonnával, hogy visszatudjak menni dolgozni, de így mit adjak neki? A csak gyümölcs zabpehellyel nem elég.. Nem tudom mivel próbálkozhatnék még… (az üveges zöldségek sem mennek… )

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Még csak 7 hónapos, nem kell siettetni a dolgokat. Ha hagyod a saját tempójában kóstolgatni, 1 éves korára mindent el fog fogadni, ha erőlteted, az csak rosszabb. Ha 1 éves kora előtt kell bölcsibe adnod, akkor ott is figyelembe fogják venni, mit fogad már el és mit nem, emiatt nem kell semmit erőltetni, amit nem fogad el. Nyugodtan kiválthatsz étkezéseket gyümölccsel is.

  • Bernadett

    2014. június 14. szombat

    Kedves Ágnes!

    Június 21.-én lesz lányom 7 hónapos és 3 tápszeres.
    3 óránként eszik /napi 6 alkalommal/, reggel 6 körül ébredés után tápszer, a következő 3 étkezést már kiváltottuk kanalas pépes étkezésre /2. étkezésre gyümölcs, 3. étkezésre zöldség 4.-re gyümölcs gabonapehellyel vagy tejpéppel/ majd az 5. és utolsó 6. étkezés tápszer.
    Az 5. tápszeres étkezést is szeretném kiváltani, mert a mozgékonysága miatt sokat bukik a tápszertől. Mit javasolna lehet-e? és milyen ételtipussal?

    Válaszára várva és köszönettel!
    Bernadett

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      Emiatt ne válts ki étkezést, mert a pépes ételeket is ugyanúgy ki fogja bukni és ez normális ebben a korban. Ebben a korban bőven elég, ha 3 étkezésre már mást kap, nem kell siettetni.

      • Bernadett

        2014. június 14. szombat

        Köszönöm válaszát.
        Mikor javasolt a 4. étkezés kiváltása?

        • Vida Ágnes

          2014. június 15. vasárnap

          9 hónapos kor körül.

  • barbybaba

    2014. június 10. kedd

    Kedves Ági. Ismét tanácsodat kérem Kisfiam 4 hónapos és 1 hetes, de a szülésem elhúzódott, ezért 7/8/1o az apgarja. S amint nem sirt fel, s megmondták a jegyet, én rosszul lettem, mert tudom akkor kapnak kisebb osztályzatot ha volt egy kis oxigénhiányos állapot, s ez valóban szerepel is a záróján. Minden nap azon agyalok, hogy rendben van e vele minden. Leirom neked, hogy miket csinál: 5 hetes kora óta mindent követ a szemével, az apró tárgyakat is. A játékok után nyúl, két kézzel fogja , s utána a szájába tömi majd eldobja. A cumiját három ujjal megfoja kiveszi nézegeti, majd utána tenné visszafele a szájába, párszor sikerült is. Mosolyog, főleg a családtagokra, s akiket ismer. Ha magasba emeljük, hápcizunk neki, kukucs játékot játszunk hangosan kacag. A nevére kezd figyelni, de még nem mindig fordul oda ha szolunk neki, viszont, ha a zörgőt rázom és nem lát akkor odafordul. A mozgás: ülőhelyzetbe húzza magát ha megfogom a két kezét, sőt hanyat fekve poloját fogja s úgy emeli fel a fejét és a mellkasát az ágyról. Nem akar feküdni, s mindig szemmel kifelé akar lenni az ölünkbe. Az aggaszt, hogy szemmel nekem a csipőn még nem tarja magát, s nem is akar úgy maradni, rugja el magát. S most a napokba szemmel kifelé meg nagyon előrehajol és bekapja az öklét azt szopogatja. Gagyogni is legtöbbször csak úgy gagyog, hogy ökle a szájába, s ilyenkor fújja a nyálát, és hosszan pppp, ggg. Hason nem igazán szeret lenni, de marad 2-3 percet, olyankor tarja a fejét, ma már egyik kezével megpróbált a játék után nyúlni. Lábait emelgeti, de viszont a lábát még nem fedezte fel. Még nem fordul csak néha oldalra, de úgy sem szeret feküdni, ha én úgy teszem le, akkor vagy hasra fordul vagy vissza hanyatt.Súlya 7,50…tápszeres baba, 3,70el született. MIT GONDOLSZ NEM LESZ-E SZELLEMILEG LEMARADVA VAGY MOZGÁSILAG???jÓL FEJLŐDIK? eLŐRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLASZODAT ÉS A TANÁCSODAT.

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      Ne aggódj! A leírásod alapján mindent úgy csinál, ahogy a kora szerint kéne. Valószínűleg jön a foga és azért van ennyit a szájában a keze.

  • Kata

    2014. június 10. kedd

    Kedves Ági,

    Mozgásfejlődéssel kapcsolatban lenne kérdésem. 9 és fél hónapos a kislányom. 6 hónaposan forgott (hasról hátra és vissza), 7 hónaposan körbe-körbe kúszott, 8 hónaposan elindult felfedezni a világot,de nem szabályosan kúszik, hanem páros kézzel húzza magát, a lábait megfeszíti. Nagyon-nagyon ritkán segíti a kúszását a lábával, az egész testét a karjával húzza. Négykézlábra felhúzza a lábait és ringatja, erősíti magát. Oldalazva négykézláb váltogatja a kezét, de előre nem tud elindulni.Jelenleg térdelve felülülést gyakorolja. Próbáltam tornáztatni, kicsit segíteni neki, hogy a váltott kéz-láb mozgást elkezdje, de nem jártam sikerrel. Ez a fajta mozgásfejlődés mennyire van rendben? Kicsit aggaszt a „páros kézen kúszás” dolog.Előre is köszönöm a tanácsot! Üdv. Kata

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      Valószínűleg minden rendben van vele, de ha nagyon aggaszt, érdemes megmutatni korai fejlesztőben a mozgását, mit gondolnak róla a szakemberek, ha látják.

  • Kata

    2014. június 10. kedd

    Kedves Ági!

    Bizonytalan vagyok, ezért kérném a segítséged. A babám 4 hónapos és 1 hetes kislány, a mai mérésen 5150 g és 65 cm volt. Eddig csak anyatejet kapott igény szerint- 5-6szor naponta. Éjszaka nem kér enni, nyugodtan alszik, napközben jókedvű,mozgékony, evés után nem keresi a cicit. A gyerekorvos aggódik, azt mondja, éppen a minimumot hízza. Azt tanácsolta, hogy Sinlacot adjak neki, és kezdjem is el a hozzátáplálást. Én viszont aggódom, hogy túl hamar kezdjük el, úgy terveztem, hogy 5-6 hónapos koráig anyatejet fog csak kapni. Mit gondolsz, mi lehet a jó megoldás? Nagyon köszönöm, Kata

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      Ez teljesen normális, 4 hónapos kor körül már lelassul a hízás, hiszen a baba is többet mozog már. Ha igény szerint eszik, kiegyensúlyozott, naponta 5-6x pisil vagy kakil, akkor biztosan nem éhes.

  • Zsóka

    2014. június 09. hétfő

    Kedves Ági!
    A 6 és fél hónapos kisfiammal kapcsolatban kérdeznék. 6 hónaposan kezdtük a kóstolgatást, addig kizárólag anyatejes volt, és azóta is sokat szopizik. Amíg kizárólag anyatejes volt, addig is napi 2-3-4 széklet volt naponta, sokszor túrós jellegű, nem ritkult meg a számuk, ahogy nőtt a baba. Mióta hozzátáplálunk is napi többször van széklete, szinte minden pelusban. Az aggaszt, hogy amit délelőtt megeszik a gyümölcsből vagy főzelékből, az délután 4-6 közt biztosan már a pelenkában van. Állagra némileg sűrűbb, mint maga a pép volt, de még a színe is stimmel, nagyon emésztetlennek tűnik. Most a répát kóstoljuk 4 napja, ugyanolyan élénk narancs színű a pelusban is, mint eredetileg. Tudom, hogy egy darabig még normális, ha nem emészti meg jól, de ebben mikor várható változás? És mitől lehet, hogy ennyire gyors az emésztése? A mai répa-alma pürével az etetése után alig 2 óra elteltével már “találkoztam”. Nagyon aggódom miatta, kérdeztem erről a gyerekorvost, de ő azt mondta, amíg kiegyensúlyozott, jól fejlődő baba, addig ezzel nem küld sehová, mivel nem sír sokat, nem fáj a hasa, könnyen pukizik, kakál, és jókedvű. Tényleg nincs gond, vagy érdemes lenne kivizsgáltatni a kicsit? Nem lehet a dolog mögött valamilyen felszívódási zavar, hogy ennyire sok a kakás pelus? Előre is nagyon köszönöm, ha megtisztelt a válaszoddal. Üdv.: Zsóka

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      Ebben a korban a zöldségek egy része még visszaköszön a pelusban, ez normális, néhány hét és elmúlik majd. Az is normális, ha a hozzátáplálás mellett sokat szopizó babának gyakoribb a széklete, majd amikor már sok darabos ételt eszik, ritkulni kezd.

  • Laura

    2014. június 06. péntek

    Szia Ági! Kisfiam 8 hónapos és még nem mertem neki elkezdeni a darabos ételek bevezetését, gond e? Vagyis adtam neki már kölesgolyót, letörtem belőle és azt szépen elmajszolta, de az egész golyót nem merem a kis kezébe adni elég nagy ahhoz hogy bekapja. meg kenyérhéjjal próbálkoztam de abból le harap darabot és öklendezik, és babapiskótát szopogatott picit azt adhatok már neki? kenyérféleségeket nem merek neki még adni, tudnál ötletek mivel folytassam? Főtt zöldségek, gyümik, villával összetörve vagy hogy? Más ilyenkor sok helyen olvasom mindent ad ilyen korban, és már kis kocka kenyereket eszik felvágottal, stb… első baba és én táblázat szerint megyek úgy vagyok vele engem ez nyugtat meg, nem érdekel más, mert családból is hallom már lehet adni mindent. igaz alul kettő, és felül kettő fogacska van már középen. k betűs zöldeket adhatok már neki, mehetek a táblázat szerint amit írtál ? szóval még inkább pépesitve adom. tizóraira és uzsira mit javasolsz ? eddig tizóraira gyümit, uzsira gyümi vagy főzeléket kap . még szopik, napközbe is kéri nemcsak reggel,este és éjjel 2-3szor. vehetek neki tejpépet ? úgy érzem elég a tejem még, de néha adnék neki kis pótlást estére mert kicsit fáradt vagyok éjjel ébredni már. Szept. lesz az 1 éves sznapja milyen játékokat javasolsz? kefir, natur joghr. hogy adjam neki ? túrót már kapott majd a sajt jön. köszi szépen

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Jól csinálod, ebben a korban ennyire elég még ennie a darabosakat. Kipróbálhatod a bulátát is, az hosszúkás, könnyebb megfogni és nem tudja egyben a szájába tenni. Ha ez már megy, lehet próbálkozni akár kenyérdarabkával, akár kiflicsücsökkel.

      A főtt zöldséget villával összetörheted neki.

      Uzsira, tízóraira gyümölcsöt, kölesgolyót, joghurtot, tejpépet lehet adni.

      Játékötleteket itt találsz: http://www.okosbaba.hu/jatekok/jatekotletek/96-jatekos-fejlesztesi-lehetosegek-otletek-1-2-eves-korban

  • barbybaba

    2014. június 03. kedd

    Kedves Ági 🙂 ismét a tanácsodat kérném, 4 hónapos babámmal ha friss levegőn vagyunk kb egy fél óra múlva elalszik. Meg aggaszt hogy kint nem úgy figyeli a környezetét, mint bent a szobába, ha sokan vannak körülötte, ő inkább nézi a rózsabokrot, a fákat, de úgy nem figyel, s olyan kis bágyadtnak látszik. Ezt mi okozhatja. A szobába viszont szemkontaktust tart ha beszél valaki hozzá, minden eseményt követ. De akkor kint miért nincs olyan figyelmes, néha már restelem, mikor szólnak hozzá és ő csak úgy elnézzelődik, igaz még a napfény is kicsit zavarja. Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. június 10. kedd

      Ne aggódj! Odakint oxigéndúsabb a levegő, ezért könnyen elalszik, ez normális, idővel egyre érdeklődőbb lesz és kinövi majd.

  • Gábor

    2014. június 01. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    A problémám a következő lenne. Kisfiúnk, Balázs (aki 4 és fél hónapos és a kezdetektől tápszeres) kb. két hete majdnem minden evést úgy kezd, hogy megfeszíti magát. Reggel az első alkalommal még úgy ahogy elkezdi az evést de aztán egy-két szívás vagy kb. 30ml kaja és utána ha akarjuk etetni, mindig megfeszíti magát. Akkor pihi 10-20 perc és utána felszívja a kaja felét, 2/3-át. Aztán megint 10-20 perc pihi és a maradék is lemegy. Így egy evés (150ml) kb. 30-45 perc. Amúgy az evés tiszta ideje úgy kb. 15 perc. Olyan, mintha eleinte nem lenne éhes, aztán mégis meggondolná magát és elkezd enni. Már orvoshoz is el akartam vinni, mert nehogy valami baja legyen. De a feleségem e téren még várna.

    A 4 hónapos védőoltás után a széklete is bekeményedett. Sokat nyálazik, rág mindent. Babe pro HA start a tápszer, amit váltottunk 1-esre.

    Az is a baj, hogy a feleségemmel már kissé kétségbe vagyunk esve, mert ugyan a babánk fejlődik és mosolygós de ez az evés már nekünk okoz stresszt.

    Ha az email címemre tudna válaszolni, azt nagyon megköszönném. Első gyermek és el szeretnénk ennek a problémának a megoldását valahol kezdeni.

    Köszönettel: Gábor

    • Vida Ágnes

      2014. június 01. vasárnap

      Valószínűleg azért csinálja ezt, mert jön a foga. Evés előtt pár perccel kenjétek be az ínyét fogzáskönnyítő géllel (patikában többféle is kapható), így nem fog fájni az ínye evéskor.

      • Brigi

        2014. június 05. csütörtök

        Kedves Ágnes!
        Elnézést, hogy ide írok, nem a témába vág de nem nagyon tudtam besorolni a problémánkat.
        Kisfiam 4 hónapos, vidám, nyitott, játékos baba. Egy jelenséggel kapcsolatban kérném tanácsát amit 2 hónapos kora óta produkál. Már jártunk neurológusnál is ahol mindent rendben találtak nála, sőt Dévény tornára is járunk bár ez sem feltétlenül indokolt tekintve, hogy mindent csinál amit a kora alapján kell.Tehát a jelenség: Hanyatt fekve rendszeresen behomorítja a gerincét(kicsit opistotonus szerűen) és a tekintetével próbál fölfelé, vagyis inkább maga mögé nézni, mindeközben pedig szabálytalanul veszi a levelegőt (vissza-vissza tartja közben). A Védőnőnek Gyerekorvosnak ötlete sincs, a Neurológus szerint rossz szokás, unatkozik és majd elhagyja. Minket azért roppant mód idegesít, egyébként teljesen akaratlagos, mert bármikor ki lehet ebből zökkenteni, ha eltereljük a figyelmét. Mi lehet ez?!
        Válaszát előre is köszönöm!
        Brigi

        • Vida Ágnes

          2014. június 14. szombat

          Mivel ki lehet zökkenteni belőle, ezért nem kell ettől tartani, szimplán csak egy fura szokásról van szó, amit kinő majd.

  • beatrix

    2014. június 01. vasárnap

    Kedves Agi!
    Kislanyom 4 honapos(27-en toltotte) es ugy erzem nem fejlodik kello keppen.2 honapos koraban rengeteget sirt azt hittuk hogy annyira hasfajos.1 honapig kuzkodtunk mire kiderult hogy vizeletfertozese van.azt kikezeltuk de az alatt a honap alatt nagyon keveset fejlodott.nem akart eni.azota hetente merem.a mult heten 240grammot hizot viszont most csak 60 grammot.igenye szerint szoptatom de ez a keves hizas nagyon megremiszt.nem jo a tejem?vagy mi lehet a problema?bele orulok ebbe az aggodasba.sokszor megfajdul a fejem is.erre sem tudom hogy mit szedhetek?
    Nagyon kerem segitsen. Elore is koszonom

    • Vida Ágnes

      2014. június 01. vasárnap

      Az anyatej mindig tökéletesen megfelelő a baba számára, de 4 hónaposan már nem hízik olyan egyenletesen, mint korábban, elég csak havonta 1x mérni a súlyát, mert a hetek között nagy eltérések lehetnek. Fejfájásra homeopátiás szereket tudsz szedni, de vannak szoptatás mellett szedhető szerek is, kérdezd meg a patikában!

  • Zsóka

    2014. május 31. szombat

    Kedves Ági!
    A 6 és fél hónapos kisfiammal kapcsolatban kérdeznék. 6 hónaposan kezdtük a kóstolgatást, addig kizárólag anyatejes volt, és azóta is sokat szopizik. Amíg kizárólag anyatejes volt, addig is napi 2-3-4 széklet volt naponta, sokszor túrós jellegű, nem ritkult meg a számuk, ahogy nőtt a baba. Mióta hozzátáplálunk is napi többször van széklete, szinte minden pelusban. Az aggaszt, hogy amit délelőtt megeszik a gyümölcsből vagy főzelékből, az délután 4-6 közt biztosan már a pelenkában van. Állagra némileg sűrűbb, mint maga a pép volt, de még a színe is stimmel, nagyon emésztetlennek tűnik. Most a répát kóstoljuk 4 napja, ugyanolyan élénk narancs színű a pelusban is, mint eredetileg. Tudom, hogy egy darabig még normális, ha nem emészti meg jól, de ebben mikor várható változás? És mitől lehet, hogy ennyire gyors az emésztése? A mai répa-alma pürével az etetése után alig 2 óra elteltével már „találkoztam”. Nagyon aggódom miatta, kérdeztem erről a gyerekorvost, de ő azt mondta, amíg kiegyensúlyozott, jól fejlődő baba, addig ezzel nem küld sehová, mivel nem sír sokat, nem fáj a hasa, könnyen pukizik, kakál, és jókedvű. Tényleg nincs gond, vagy érdemes lenne kivizsgáltatni a kicsit? Nem lehet a dolog mögött valamilyen felszívódási zavar, hogy ennyire sok a kakás pelus? Előre is nagyon köszönöm, ha megtisztelt a válaszoddal. Üdv.: Zsóka

  • Mesike

    2014. május 28. szerda

    Kedves Ági!

    Először is elnézést kérek, amiért ide írok, de sajnos nem találtam a mozgásfejlődéssel kapcsolatos részben lehetőséget írni Neked.

    14 hetes a 2. gyermekem. A múlt héten a védőnő aggasztó dologra lett figyelmes a látogatásakor.
    Háton fekvésből a kezénél fogva felhúzáskor hátra lóg a fiam feje, egyáltalán nem tartja. Valamint, amikor felveszem, általában remeg az álla.
    A háziorvos megnézte, de csak a kezemben fogva. Mivel ebben a helyzetben (a mellkasomhoz emeltem a bébit) önállóan tartja a fejét, azt mondta, hogy ne aggódjunk, semmi gond. Azóta (7 napja) minden etetést úgy kezdek, hogy a kezénél fogva emelgetem (3-5-ször), hogy erősödjön az izomzata, de nem sok változást látok. Naponta kb 20-30-szor próbálkozok, és ebből úgy 5-7-szer kezdni nem annyira lógatni a buksiját, de még koránt sem tartja úgy, mint ahogy kellene. (A bátyjából indulok ki, aki most 2 éves)

    Egyébként amiket már mozog a bébi: hason fekve az öklére támaszkodva is tartotta már magát; már párszor elfordult mindkét oldalára; amikor a hátán fekszik, próbálja a fejét megemelni, mintha fel szeretne ülni; amikor a kezemben tartom függőleges helyzetben, önállóan tartja a fejét; háton fekve 90 fokba emelgeti a lábait; és már megtalálta mindkét kezét, nézegeti, eszegeti, és az elé tett játékot ütögeti és megfogja.
    A 3 hónapos státuszvizsgálaton mindent rendben találtak (bár csak engem kérdezgettek). Mondtam ott is, hogy fekvésből ülésbe húzáskor nem tartja a fejét, de mivel nem igazán próbálgattam ezt otthon a fiammal, csak a védőnő előző nap megnézte, és onnan derült ez ki, azt mondták, hogy biztos nem volt kedve, mert éppen akkor ébredt fel.
    Még annyit írnék, hogy 37. hét 0. napon született meg, komplikációmentesen.

    A véleményedre lennék kíváncsi.
    Szerinted rendben van ez így, vagy vigyük el egy neurológushoz a csöppséget? Igazság szerint nagyon aggódok, mert bár minden más mozgásformát csinál, de ezt eléggé rossz nézni, ahogy lógatja szegénykém a fejét.

    Köszönöm a türelmedet és a segítségedet.

    Tisztelettel:
    Emese

    • Vida Ágnes

      2014. június 01. vasárnap

      Érdemes lenne megnézetni. Ilyen kis korban még minden ilyen probléma gyorsan javítható egy kis tornával, jobb, ha most kiderül, ha valami gond van.

  • Gabi

    2014. május 28. szerda

    Kedves Ági,

    Szeretném megkérdezni,hogy az almára lehet-e a baba allergiás? 5 hónapos múlt a kislányom.Elöször 4,5 hónaposan kóstoltattam alma levét de nem szerette még és piros folt lett a szemöldöke környékén meg homlokán.Aztán nem adtam és pár nap alatt elmúlt.Most megint adtam neki,két napja eddig semmi baj,de most estére megint ott a piros folt a szemöldökén.Lehet az almától ilyen?

    • Vida Ágnes

      2014. június 01. vasárnap

      Allergia bármitől kialakulhat. Ha kiütéses lett az almaevés után, akkor az alma a hibás. Ilyenkor pár hétre el kell hagyni azt az ételt, aztán újra próbálkozni vele.

  • Zsofi

    2014. május 25. vasárnap

    Szia Ági!
    Nagyon sokat segít nekem ez a blog, köszönöm a sok jótanácsot, szinte napi szinten olvasgatom. Kisfiam most múlt hét hónapos, 5 hónapos kora után kezdtem a hozzátáplálást, mindent nagyon szívesen fogyaszt, szereti a pocakját és evés után még szopizik is. Az utóbbi két hétben viszont sajnos gondok vannak az emésztésével, állandóan fel van fújódva, nagyon sűrű a széklete és csak nagy erőlködés árán sikerül neki, sokszor nyöszörög szoptatás közben és erőlködik. Látjuk, hogy fáj a hasa és kínlódik szegényke, elég sokat is pukizik. Igazából nem tudom milyen étellel lehet a baj, próbáltam újrakezedeni és figyelni a reakcióit, de most, mintha minden befogná, még az anyatej is. A köményteát nem nagyon szereti, az orvosnőnk probiotikus cseppeket ajánlott, de eddig még nem igazán segítenek. Vagy összefügghet ez a fogzással. Az egyik foga alul pont egy hete bújt ki. Van ötleted, hogy mit csináljak? Nagyon sajnálom szegénykét:(

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      A fogzás is okozhat hasonló tüneteket, de érdemes az ételeit is figyelni. Próbáld egyesével elhagyni őket és figyelni, hogyan reagál rá a kicsi (mindegyik ételt 1 napig ne add és nézd meg, van-e javulás, egyszerre mindig csak egyet hagyj el!)

  • Lia

    2014. május 25. vasárnap

    Kedves Ági!
    Tanácsot szeretnék kérni,mert már teljesen el vagyok keseredve.
    Kislányom fél éves,tápszeres baba és nem akar enni. Eddig jol evett,a hozzátáplálást is elkezdtük,szépen is haladtunk vele,de most már ezekből is max 5 kanállal eszik meg. A tápszert pedig nem hajlandó meginni,ha igen akkor is nagyon keveset. Probalkoztam többféle tápszerrel és cumisüveggel,eredménytelenül. Vérképe rendben,az orvos nem talalt semmit nála,azt mondja ő ilyen.
    Eddig álmában meg tudtam etetni,de már az sem megy.
    Egyébként jokedvű,szinte sose sír,nem is értem honnan ez a sok energiaja. Pontosabban akkor szokott sírni ha meg akarom etetni.
    3050grammal született,jelenlegi súlya 6700gramm. Az elmúlt hónapban szinte semmit nem hízott.
    Foga még nincs.

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      Valószínűleg a fogzás zavarja, emiatt étvágytalanabb most. Evés előtt kend be fogzáskönnyítő géllel az ínyét, az segíteni szokott.

  • Gabi

    2014. május 24. szombat

    Nekem a 4-s ponttal kapcsolatba lenne egy kérdésem.nekem lassan 1 éves lesz a lányom és mindene a cici vagyis a tejci és még mindig nagyon sokat szopik.kórházba voltunk és azóta jóval kevesebbet eszi,cicin kívüli ételekre gondolok.ezt meddig hagyjam neki.ahogy írtam,előtte is sokat cicizett,de ennél többet evett „rendes” ételt.ja és az is a „probléma” nálunk hogy cicin alszik el.nem szeretném leszoktatni csak félek hogy vas hiányos vagy valami más baja lesz.
    előre is köszönöm a válaszodat.

  • Doma

    2014. május 23. péntek

    Kedves Ági!

    A Pici lányunk 11 hónapos, és a következő lenne a problémánk:
    5,5 hónapos korában kezdtük a hozzátáplálást, és már az elején is gondok voltak, nagyon sokáig csak 3-5 kanállal volt hajlandó megenni mindenből, nem volt kivétel. Aztán kb. 8 hónapos korában megtört a jég, és akkor kezdett nagyobb adagokat fogyasztani. Jelenleg a következő az elfogyasztott mennyiség: 3 étkezésünk van, reggelire megeszik kb 140-160g-ot, ebédre alig 100-120-at, és vacsorára is ugyanennyit. Az evések között szopizik, illetve ezzel kezdi és zárja a napot.(Van, hogy éjjel is szopizik, főként, amikor bújik a foga.)
    Angliában élek, és itt mindenki, a védőnő is, állandóan azt hajtogatja, hogy már 200g-ot meg kellene ennie 3szor, meg hogy a napközbeni szopizásokat el kellene hagynia. Hogyan tudnám rávenni, hogy picivel többet egyen? Valóban kevés neki ez a mennyiség? Azt javasolták, hogy adjak neki multivitamint, de én nem érzem, hogy ez szükséges lenne, hiszen nagyon aktív, egészséges baba…

    Köszönöm a válaszodat.

    • Vida Ágnes

      2014. május 25. vasárnap

      Ne aggódj, a babák ösztönösen tudják, mennyi ételre van szükségük a szopi mellett. 1 éves korig az is elég, ha csak néhány kanállal fogad el és amellett szopizik, ha majd többre lesz szüksége, többet fog enni.

  • Erika

    2014. május 23. péntek

    Kedves Ági,

    5 hónapos a lányom és a gyerekorvos unszolására már 1,5 hónapja eszik a tápszer mellett meggyet, almát, répát és most pár napja tököt, próbáltam a burgonyát is de abból csak keveset mert úgy tűnik nem szereti
    remélem nem csináltam nagy bajt..:O nem szeretném ha allergiás lenne
    üdvözlettel, Erika

    • Vida Ágnes

      2014. május 25. vasárnap

      Lehetőség szerint csak keveset adj neki és még ne hagyj el egy étkezést se, maradjon a tápszer minden étkezésnél legalább 6 hónapos korig!

      • Erika

        2014. május 26. hétfő

        így teszek, köszönöm szépen!

  • edo

    2014. május 23. péntek

    Kedves Ági!

    most 7 hónapos a kisfiam.Már 4 hónapos korától adok neki gyümölcsöt kb 5 hónapos korától főzeléket. A 2 alsó fogunk kint van már de most jönnek szerintem a felsők, mert nagyon rág és éjszaka is van hogy fájdalomcsillapítóval tudom csak visszaaltatni. Nagyon rossz az elmúlt napokban az étvágya. Mondjuk én arra is gondoltam, hogy a meleg és a fogzás miatt van ez. A gyümölcsöket jobban elfogadja mint a főzelékeket. Jobban mondva semmilyen főzelék nem kell neki még az sem amit eddig nagyon szeretett. Nem akarom erőltetni mert annak semmi értelme. Azt lehet hogy most egy ideig nem adok neki főzeléket és a zöldségekben található vitaminokat nyomelemet és ásványi anyagokat gyümölccsel és egyéb gabonákkal helyettesítem?
    A másik kérdésem az lenne hogy 7 hónaposan már ehet enyhén darabosat is? vagy ha még most nem akkor mikortól lehet adni neki? Azt olvastam hogy már ehet darabosat (pl villával összetört banánt), de én még nem mertem neki adni mert félek hogy megfullad vagy öklendezni kezd a nagyobb daraboktól.

    Köszönöm a segítségedet.

    • Vida Ágnes

      2014. május 25. vasárnap

      Meleg is van, fogzik is, normális, ha kicsit kisebb az étvágya. A főzelékeket úgy tudod bevezetni, ha nem ízlik neki a zöldség, hogy a megszokott gyümölcspépekhez hozzákeversz egy kicsi zöldséget is (pl. az almához egy kiskanál krumplit), aztán a következő nap már egy kicsit többet, a következő nap megint többet, így hozzászokik az új ízhez.
      Megkóstolhatjátok már a darabosakat is, ha a kanalasat már szépen, rutinosan eszi.

  • Szikszai-Nyisztor Gabriella

    2014. május 23. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam 5 hónapos, s tanácsot szeretnék kérni a délelőtti evéssel kapcsolatban. A napirendünk nagyjából úgy néz ki, hogy 6 körül ébred (este 20.30-tól alszik, az éjszakát végigalussza) általában egy fél óra vagy egy óra múlva lesz éhes, akkor megeszi a tápszerét. Aztán 8.30 körül visszaalszik, s általában 1,5 óra és 3 óra időtartam között alszik egy nagyot. Az első alvás (8.30-as alvás) előtt már nem kap újra enni, mert nem éhes. Amikor felébred az első alvásból legyen az 10.00 óra 11.30 között, akkor kap gyümölcsöt. Ez eddig oké.
    A kérdés az, hogy a második alvás ( kezdete: 12.00-13.30) az az ébredéstől számított 2 órán belül következik be, amit nem tudok húzni, mert nem lehet. Tehát a gyerek gyümölcspéppel menjen aludni? Elég ez neki? Nem a déli alvás előtt kellene neki a főzi?
    Felvetettem a védőnőknek is a „problémát”, s kérdeztem, hogy nem hagyhatnám-e ki a déli gyümit, amit majd uzsira adnék. Azt mondta nem.
    De a mi délelőtti napirendünkbe ez nem igazán fér bele, mert a kisfiam akkor alszik a legtöbbet, délután már max egy órát alszik 4-5 között.
    Mi a véleményed?
    Köszönettel,
    Gabi

    • Vida Ágnes

      2014. május 25. vasárnap

      Végülis mindegy, mikor kapja a főzeléket és mikor a gyümölcsöt. Lehet az ebéd ébredés után is. Hidd el, ha éhes lenne, akkor felébredne az alvásból, de most neki elég a gyümi és nem éhes, tehát nem kell változtatnod ezen.

  • Kulcsárné Csanálosi Zsanett

    2014. május 23. péntek

    Szeretném megkérdezni mit tegye,az én lányom 11 hónapos de nem akar kanálal enni.öklendezik tőle.Sajnos a kiflicsücske sem megy neki.El vagyok keseredve.Mit tegyek?Most a főzeléket is cumisüvegből eszi. Köszönettel.

    • Vida Ágnes

      2014. május 25. vasárnap

      Próbálkozz darabos ételekkel elsőként, de ne kiflivel, mert azt nehezebb megenni. A legjobb a kölesgolyó és más puffasztott gabonák, ami szétolvad a szájában. Ha ez sem megy neki, akkor érdemes megmutatni orvosnak is, mert előfordul, hogy neurológiai vagy izomzattal kapcsolatos ok miatt nem tud a kicsi kanálból enni.

Comment navigation