Vigyázhat már más a babára?

Mikortól hagyhatjuk másra a babát? Hogyan oldjuk meg az etetést, altatást, ha a baba ilyenkor minket igényel? Kisebb korban jobb kezdeni vagy várjuk meg, amíg nagyobb lesz? Ezt a kérdéskört jártam most körbe.

babysitter, más vigyáz a babára, mikortól hagyhatom másraEgészen kis korban is szükség lehet rá, hogy 1-1 órára valaki más vigyázzon a kicsire. Míg itthon az anyák többsége, hacsak lehet magával viszi a babát mindenhova, addig pl. az Egyesült Államokban a családok fele már 1 éves kor alatt alkalmaz babysittert és 90%-uknál szokott a nagymama vigyázni a 6 hónapos kor alatti babára.

6 hónapos kor alatt többnyire az etetés és az altatás szokott gondot okozni: az anyatejes babáknál, ha már kiszámíthatóan 3-4 óránként esznek, meg lehet oldani azt, hogy anya csak a két szoptatás közötti időben menjen el, ha azonban ez sem megoldható, akkor a baba lefejt tejet kaphat, ameddig anya távol van.

Az alvás kevésbé nagy probléma, mint azt gondolnád. Habár a kicsiknek lehetnek egyéni szokásai ezen a téren (pl. csak cicin alszik el), ha más vigyáz rá, és másként kap segítséget az elalváshoz, akkor is el fog tudni aludni, sőt: ha nagyon makacsul ragaszkodik egy szokásához, a „nagyi-felügyelet” még jó hatással is lehet arra, hogy elhagyja ezt a szokását, hiszen gyakran ezek a szokások egy játszma részét képezik.

Milyen hatással van rá lelkileg, ha más vigyáz rá? Ilyen kis korban a babák még szimbiózisban érzik magukat az édesanyjukkal, de emellett 2-3 személy felé is kialakulhat a kötődés, akik rendszeresen foglalkoznak velük. Míg nekünk, anyaként nehéz feldolgozni, hogy nem tudunk mindig vele együtt lenni, ha csak 1-2 alkalommal vigyáz rá a nagymama, akár éjszakára is, az nem fog bizonytalan kötődést eredményezni. Ha rendszeresen, heti több alkalommal vigyáz a babára más, akkor arra kell ügyelni, hogy ez lehetőség szerint mindig ugyanaz az 1-2 személy legyen, erre nem csak a kötődés miatt van szükség, hanem azért is, mert így a baba szokásait, egyéni igényeit jobban figyelemmel tudják tartani.

Habár az anya számára ez nagyon rossz érzés kezdetben, a baba hosszú távon rugalmasabb, alkalmazkodóbb lesz attól, ha néha más is vigyáz rá és kevésbé alakít ki megoldhatatlannak tűnő szokásokat, amit csak az anya tud megvalósítani (pl. csak anya hajával alszik el, csak akkor eszik, ha szórakoztatják)

6-8 hónaposan már jelezhet a baba, amikor anya elbúcsúzik tőle, és előfordulhat, hogy amikor anya elmegy, sírni kezd, még akkor is, ha korábban is vigyázott rá más, tehát megszokta a helyzetet. Ennek az az oka, hogy ebben a korban kezd rájönni, hogy anya nincs mindig ott vele, ez pedig félelemmel tölti el. Ilyenkor a nagymama, vagy aki vigyáz rá, vegye kézbe, nyugtassa meg, és búcsúzzanak el közösen anyától.

Hasonló megoldás segíthet 1 éves kor után is, amikor a baba nagyon „őrizni” szeretné anyát, zokog, amikor elmegy. Ilyenkor minden egyes alkalommal el kell búcsúzni tőle, nem szabad csak úgy kisurranni, nehogy sírjon, és elmondani, mikor fogsz visszajönni (nem időpontot, ezt még nem érti, valamilyen helyzethez kell ezt kapcsolni, el kell neki mondani, mi fog vele történni addig, pl. „most játszotok egyet, aztán ebéd, alszol egy nagyot és amikor megetted az uzsonnát, megjön anya”)
Ha újra meg újra megtapasztalja, hogy „anya elmegy, de aztán visszajön”, akkor megtanulja majd kezelni a helyzetet.

Amit észlelhetünk, miután más vigyáz a kisgyermekre az az, hogy ilyenkor átmenetileg nyűgösebb lehet, 6-8 hónapos kor után egy kicsit felborulhat a napirendje, hiszen a nagymama, a babysitter sem mindent pontosan úgy csinál, ahogyan mi, 1 éves kor után pedig nagyon anyás lehet, vagy éppen a megszokottnál önállóbb. Nem kell ezek miatt aggódni, ez természetes velejárója a dolognak.
Mint ahogyan az is természetes, ha az újra találkozáskor a gyermek nem ugrik azonnal a nyakadba, hanem mintha észre sem venné, hogy megjöttél, ennek az az oka, hogy számára természetes, hogy ha elmentél, akkor vissza is jöttél, valamint a hangos üdvözlés tanult viselkedés és ilyen kis korban ezt még nem tudják a gyerekek mindig alkalmazni.

Mielőtt másra bízod, bármilyen korban, érdemes először ismerkednie azzal, aki vigyázni fog rá. Még ha a nagymama is az, akivel rendszeresen találkozni szokott, akkor is jó, ha már 20-30 perccel korábban megérkezik, és megbeszélitek egymással a baba szokásait, hogyan eszik, hogyan alszik, mit ehet és mit nem, mennyit szokott enni, mit szokott játszani stb. Már ilyenkor barátkozzon egy kicsit a baba és a babafelvigyázó, először engedd, hogy a te karodból ismerkedjen a baba az új személlyel, később pedig ő vegye át tőled.

Bár nehéz a babát másra hagyni, különösen, ha a szeparációs szorongás időszakában nehezen válik el tőled, nem kell aggódnod: a kötődés, a veled való kapcsolata nem sérül meg attól, hogy néha néhány órára vagy akár rendszeresen más vigyáz rá.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

16 Comments

  • Balla Niki

    2012. március 19. hétfő

    Kedves Ági!!!
    Mindig olvasom a hírleveledet,terhességem alatt is kaptam,és most is imádom,hogy már megszültem.
    Kisfiam 7 hetes és az lenne a kérdésem,hogy az nem-e probléma,hogy széklete reggel és késő este van. Szoptatom,szereti is a hasát-ez egy hatalmas kötelék közöttünk. Azért kérdezem,mert engem egy kicsit bosszant,és azt a kis kakit is úgy kell szinte kitornáztassam belőle! Köszönöm válaszod előre is!

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Ez nem gond, ilyen kis korban még gyakori a nehéz kakilás, ahogy érik az emésztése, ez rendeződik majd.

  • Noémi

    2012. március 03. szombat

    Kedves Ági!
    Kisbabám 6hónapos lesz. Sajnos az élet úgy hozta, hogy bármennyire is szerettem volna legalább két évig itthon lenni vele, vissza kell mennem dogozni.Nem adjuk bölcsibe mert a férjem állandó délutános én pedig állandó délelőttös leszek.Úgy szeretnénk többnyire megoldani,azt az egy másfél órát amíg váltjuk majd egymást, hogy olyan személyek vigyázzanak a kisbabánkra akik eddig is jelen voltak a kis életében (nagyi,papa,nagynéni,barátnő).Fél kettőtől maximum háromig lenne vele más.Álltalában fél kettőtöl alszik délután de változó, hogy meddig.(Egy órát biztosan.)Igazából arra lennék kiváncsi, hogy baj-e a babánknak ha nem az van mellette mikor felébred aki elaltatta vagy nem is emlékszik rá?Eddig csak egyszer fordult elő, hogy apucival ébredt mert el kellett mennem itthonról.Teljesen jól elvoltak miközben én aggódtam. 🙂 „Gondunk” még az is, hogy anyatejes baba és még nem kezdtük el a hozzátáplálást.Úgy terveztem mielőtt elmegyek reggel megetetem ez időben akkor lesz kb.ahogyan eddig is.Szerencsére későn kelő baba , kilencnél hamarabb nem kel fel de inkább tíz óra körül ébred így annyira sokáig nem lesz nélkülem. (Persze az annyira sok = a megszakad a szívemmel de próbálok megbarátkozni a dologgal mert tudom az sem jó, ha megérzi nincs minden rendben és én bizonytalan vagyok.Próbálkozom.)Kérdésem még az lenne, hogy mit csináljak ha nem sikerül elég tejet lefejnem?A fagyasztottat nem ette meg. 🙁 Tápszerről pedig hallani sem akarok.Ha pl.megszokja az almát és eljutunk odáig, hogy 150grammot eszik belőle akkor az felér egy cicizéssel?Körübelül mennyi idő mire elég lesz korán reggel cicizni és délután mikor hazaérek a délutáni alvás után?Ne haragudj, hogy ennyit kérdezek de sajnos a védőnőmre nem számíthatok. 🙁 Válaszaidat előre is köszönöm.Noémi

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Ha csak délelőtt nem vagy otthon, akkor gyakorlatilag egy vagy maximum két etetést nem lesz veled. Az egyik alkalomra megfelelő mennyiséget le is fejheted, amíg nem eszik meg annyi főzeléket, a másik alkalommal meg kaphatja a kanalas ételeket (vagy ha úgy jön ki, akkor mind a két alkalomra is fejhetsz). Kezdjétek el a kóstolgatást, ha már megeszik a gyümölcsből, főzelékből 150 grammot, akkor azzal ki lehet váltani azokat a szoptatásokat, amikor nem tudsz vele lenni.

  • Anikó

    2012. február 29. szerda

    Én Franciaországban lakom, és az itteni rendszert tekintve nagyon érdekes ezt a cikket olvasni.

    Itt ugyanis 10 héttel a szülés után (vagyis a baba 2 és fél hónapos korában) az anyukák visszamennek dolgozni. (És úgy tudom, hogy csak Mo-n maradnak otthon évekig a gyerekekkel az anyukák.) Az elején furcsa volt, de úgy látom, hogy a csecsemők ilyen pici korban is hozzászoknak ahhoz, hogy nincs velük az anyjuk egész nap. A férjem most 2 éves unokaöccse így mindenkivel nagyon jól érzi magát, sőt alig volt 1 éves, amikor 5 napig a nagyszüleivel (és velem) volt.

    Szerintem inkább az okozhat gondot, ha egyáltalán nem szokik hozzá ahhoz, hogy az anyja nélkül legyen.

    • Noémi

      2012. március 14. szerda

      Kedves Anikó!
      Igen, nagyon sokat gondolok a franciákra. 🙂 Több mint egy évig volt szerencsénk ott élni a férjemmel. 🙂 Ismerem a rendszerüket és sokat gondolok/gondoltam arra, hogy erőt merítsek.Bár még csak három napot dolgoztam mondhatom nem olyan szörnyű mint amennyire elképzelhetetlen volt számomra, hogy ne legyek vele.Megoldható és őszintén egy kicsit jó máson is gondolkozni. ui.:Te merre élsz kint?

  • Orsi

    2012. február 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Olvasom, hogy itt nem lehet kérdezni, de látom, hogy azért szoktál válaszolni. Igyekszem majd fogadóórán is kérdezni..
    Viszont Te biztos tudod a választ: pár napja éjjel akkora dorbézolást csap a csemeténk. Eddig nem volt ilyen,leraktuk aludt, 1x kelt szopizni, aludt is vissza reggelig. Pár napja viszont, hiába alszik el szokásos időben nyugodtan, 10 körül felébred, jó hangosan ordibál (nem sír tényleg, ordít szegénykém), amíg ki nem vesszük. És órákon át, amint az ágy felé közelítünk vele, nagy kiabálás a válasz. Kézben teljesen jól elvan, vigyorog, tehát nem hiszem fájna neki bármi, nappal sincs semmi baja.. Most 9 hónapos, egyszerre 4 foga jön ugyan, most állt fel, lépeget is néha kapaszkodva. Szóval ok biztos van, de azért jó lenne tudni, hogy ez csak időszakos.
    Nagyon köszönöm előre is, ha tudsz itt írni.

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Ha egyszerre 4 foga jön, akkor valószínűleg emiatt ébred. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Petra

    2012. február 26. vasárnap

    Kedves Ági!

    Tanácsot kérnék. 6 hónapos a fiam és hasra leesett az ágyról. Ami kb 35 cm. aznap és másnap nem volt semmi baja, de 3 nap múlva a szokásos esti tápszert nem ette meg. Azt nem tudom,hogy hányt,vagy bukott,mert akkor épp nem én voltam vele. lehet valami baja ebből? Még nem vittem még gyerekorvoshoz.
    Köszönöm
    Petra

    • Vida Agi

      2012. február 27. hétfő

      Ha leesik a baba, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha úgy tűnik jól van. A tápszerrel ez nincs összefüggésben, ha gond lett volna, akkor már az előző napi tápszert sem ette volna meg.

  • Papp Adrienn

    2012. február 25. szombat

    Kedves Ági

    a tavasszal szeretnénk pár napra külföldre utazni a férjemmel és szeretnénk a nagymamáéknál hagyni a 15 hónapos fiúnkat.
    A kérdéseim:
    – lehet már?
    – mennyi időre lehet éjszakára is ott hagyni?
    – ha nem tetszik neki az új rendszer nem fogunk tudni haza repülni. vagy így jobb is?

    Már előfordult, hogy a nagymamáék voltak nálunk és önállóan megcsinálták az estét, de éjszaka mi is hazajöttünk és reggel találkoztunk. olyan is volt már, hogy a gyerekkel vidéken aludtunk, de ilyenkor én is ott voltam vele.

    várom válaszod
    üdv
    Kati

    • Vida Agi

      2012. február 27. hétfő

      Ebben a korban még nincs kifejlett időérzéke a gyerekeknek, ezért gyakorlatilag mindegy neki, hogy 1 vagy 2 éjszakát van a mamánál. Ha ismeri, gyakran találkoznak, akkor nyugodtan nála aludhat már.

  • Mary

    2012. február 25. szombat

    Én úgy vagyok vele, hogy 3 éves koráig a gyereknek az anyja vagy szülei mellett a helye, mert te alapozol meg mindent a gyereked életében!Sajna nálunk a nagyik képesek titokban édességgel tömni, vagy ilyesmi, én ezért nem is bíztam rájuk. Anyósom önkényeskedő, mindig a saját érdekeit nézi, nem a gyerekét!Pl. 40 fokban képes volt sógornőm 5-6 hónapos gyerekét egész nap kocsikáztatni, mert neki csavarogni volt kedve!Mire hozzánk értek a gyerek már kivolt és nem értette mi baja!!!Na ebből én nem kérek!
    Az, hogy mindig velünk jött mindenhova a miénk csak előnyére vált, mert akárhol meg tudunk vele jelenni!!!4 évesen nagyon illedelmes, tisztelettudó..(pedig fiú)…..nekem ez számít!És mellékesen 2 éves kora előtt bekerült közösségbe, azonnal beilleszkedett,oviban sincs gond!

  • Timi

    2012. február 25. szombat

    Szia!
    Mi elég hamar elkezdtük a máshoz való szoktatást!
    A fiam kb. 4 hónapos volt, amikor időnként már egész hétvégéket töltött el hol az egyik mamánál, hol a másik mamánál.
    Megszokta, semmi gond nem volt.
    Volt időszak, amikor sírt, ha ott hagytam, de az is csak pár percig tartott.
    Egyébként lassan 3 éves lesz és most már Ő köszön el tőlem! 🙂

  • Enikő

    2012. február 25. szombat

    Kedves Ági!
    Lenó most 6hónapos. Március végén elmennénk Apával egy hosszú hétvégére nélküle. Anyukámmal maradna, akit születése óta jól ismer.
    Egy-egy éjszakát már aludt is nála minden gond nélkül. Most 4 éjszakáról lenne szó. Mi a véleményed? Nem korai? Árthat a lelkének, vagy a kapcsolatunknak?
    Válaszodat előre is köszönjük!
    Enikő

    • Vida Agi

      2012. február 27. hétfő

      Nem kell aggódnod, a babáknak ebben a korban még nincs kifejlett időérzéke, ezért gyakorlatilag mindegy, hogy 1-2 vagy 3-4 éjszakát tölt a mamánál.