Utánzással tanulnak

Utánzással tanulnakSzámtalanszor írtam már róla, hogy a gyerekek utánzással tanulnak. Minket felnőtteket figyelnek, tőlünk veszik a mintát már egészen kicsi korban. Ne csodálkozzunk, ha tőlünk feszültséget, agresszivitást látnak, akkor ők is ugyanezt fogják csinálni – és bizony hiába határozod el, hogy kiegyensúlyozott viselkedést tanítasz neki, ha te magad nem ilyen példát mutatsz. Erről szól ez a nagyon szemléletes videó is:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Enikő

    2011. április 20. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 2 hét múlva egy éves lesz. Az a gondom, eddig felismerte micimackót és tigrist, ezt azonban az este már azt vettem észre, hogy nem tesz különbséget köztük annak adj a apuszit,amelyik neki szimpatikusabb.Eddig ha mondtam, hpgy adjon puszit micimackónak akkor adott és ugyanígy tigrisnek is. Most azt nem tudom eldönteni, hogy nem ismeri-e fel, tehát elfejetette, hogy melyik melyik, vagy egyszerűen nem érdekli most, egyébb dolga is van, egyfolytában mozog, egyfolytában jön-megy. Az lenne a kérdésem, hogy aggódjak, vagy ez teljesen normális most? Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Szerintem egyszerűen csak nem érdekli már ez a játék, azért nem csinálja.

  • Icus

    2011. március 25. péntek

    Kedves Vida Ági!
    Nekem elég bonyolult a problémám mert mivel ikreim vannak fiúk és 4 hónaposak minden fe minden duplázódik.
    Az alvásuk rendszertelenségével már kicsit kikészítenek és már sokan mondták hogy nekik nem kellene egy éjjel ilyen sokszor felkelni.
    Szóval négyszer kelnek este enni,hiába hagyom hátha visszaalszanak odaadom nekik a cumit vagy simogatom a hátukat addig nem alszanak vissza amíg nem ettek.Tegnap este már nem is tápszert kaptak enni hanem tejpépet ,nagyon nagy az evési igényük gondoltam hátha ezzel kicsit jobban alszanak na a fenté ugyan úgy keltek 2 óránként,talán még rosszabb is volt.Szóval este 8-kor fekszenek le vagyis már ilyenkor alszanak is szépen 10-ig ekkor kelnek először enni ha megkapták jobb esetben szépen vissza alszanak rosszabb esetben még kínlódunk egy kicsit,majd ezután kérnek enni éjfélkor hajnali kettőkor majd négykor és fél hat-hat körül van a reggeli ébredésünk.Kicsit már kivagyok mert nagyon fárasztó főleg ha még egyszerre is kelnek.Nem tudom hogy tudnám ezt a négyszeri kelést legalább kétszeri kelésre csökkenteni?!!A levegőn alszanak van mikor 4 órát is ami jó lenne ha este történne már meg.Mi tehetnék,én nem akarom hogy teljesen megszűnjön az esti kelés hisz kicsik még és szükségük van a sűrűbb evésre de legalább valahogy csökkenthetném.Mondjuk van még egy hogy szerintem zavarjuk is őket mert ahogy megmozdulok az ágyban ők is elkezdenek mozogni,szeretnék külön szobába menni de nem félek hogy akkor meg még a rohangálástól még jobban kilennék.Szerezzek be bébiőrt és próbáljam ki hátha segítene a külön alvás??Elnézést a hosszúra sikeredett levelemtől de csak így tudtam megfogalmazni a bajunkat.Köszönöm segítségét és türelmét.
    Szép napot:Icus!

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Szerintem első körben tedd át őket a saját szobába, mert az a helyzet, hogy ebben a korban már gyakran ti zajaitokra ébred fel a baba.

      A gyakori éjjeli megéhezésnek több oka is lehet:
      1. ha koraszülöttek voltak, akkor a korrigált kor miatt még lehet nagyobb a tápanyagigényük, ezért gyakrabban éheznek meg
      2. ha nappal sokat alszanak és 4 óránként esznek, akkor lehet, hogy nappal nem esznek eleget, ezért ébrednek éjjel gyakrabban, ilyenkor azt teheted, hogy nappal eteted őket gyakrabban, mint eddig.
      3. az is lehet, hogy nem mindig éhesek, hanem van, amikor szomjasak és azért kelnek fel.
      4. ha eddig ritkábban ettek, akkor növekedési ugrás is lehet a háttérben.

      • Icus

        2011. április 03. vasárnap

        Kedves Ági.
        Nagyon szépen köszönöm a válaszodat.Nem voltak koraszülöttek sőt a 37.hétre születtek 55 centivel, 3360 és 3500 grammal vagyis én meg erre gondoltam hogy mivel ilyen nagy súllyal születtek nem elég nekik a nappali evészet ezt pótolják este,csak náluk annyi a bibi hogy ők sokszor esznek keveset például 4 hónaposak és még nem ettek meg többet egyszerre mint 120 ml tápszer.Igen már próbáltam a teás dolgot is de annyit értem el vele hogy nem másfél óra múlva keltek hanem fél szóval már az a lényeg hogy kész vagyok:(Én igyekszem megtenni mindent értük és meg is fogok de az éjszaka keléseket már nagyon nem bírom,mintha lemerültem volna:(
        Nappal délelőtt alszanak egy fél órát,majd kint a levegőn hármat és ennyi ezután már csak az esti alvásuk van.Gondoltam én is a növekedési ugrásra de már 4 hónaposak meddig tart ez??Még esetleg a fogukra gyanakszom mert a nyáluk nagyon folyik mindent a szájukba vesznek.Van ilyen estekre valamilyen homeopátiás bogyó hogy nyugodtabban aludjanak??Előre is köszönöm válaszod.Szép napot kívánunk:Icus és az ikrek:)

  • TündérTanárnéni

    2011. március 19. szombat

    …Ezt az utánzásos, modellkövetéses dolgot olyan jó érzés anyaként „tetten érni” a saját gyermekünk viselkedésében. 🙂 Az egyik legkedvesebb emlék a lányom kiskorából éppen ehhez kötődik. Másfél éves volt, amikor egy védőoltásról hazatérve hasra fektette „Bíbí babát” éppen arra a textilpelenkára amelyiken előzőleg ő feküdt a doktor bácsinál…Várt egy kicsit, majd megfordította a babát, felemelte, magához ölelte és vígasztalóan mondogatta neki, hogy „Semmi baj!..semmi baj!” 🙂 / …és akkor hirtelen felismertem saját magamat Noémi mozdulataiban és szavaiban. /

  • Czako eniko

    2011. március 17. csütörtök

    Kedves Agi a kislanyom 9 honapos ,boldog vidam baba itthon de ha barhova megyunk ismerosokhoz akkor sir nem baratkozik senkivel.ahogy kozelednek hozza sir,azt mondjak hogy megigezik nem tudom ha igaz ez? Megoldas lenne ha tobbet mennenk tarsasagba?
    MASIK DOLOG HOGY NAGYON ANYAS senkivel nem ul csak anyaval ezen hogyan segithetnek?

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      Mindenképpen segít, ha többet van társaságban, de olyankor az öledben ülhet, nem próbálod senkinek odaadni, hanem meg kell várni, amíg magától kíváncsi lesz másokra, nyitni kezd feléjük.

      • Szekeres Júlia

        2011. március 31. csütörtök

        Csak igazolni tudom Ágit: az én fiam már 10 éves, így van bizonyítékom is, mert neki van a legtöbb kapcsolata a környékbeliekkel a családban. Pedig 2-3 évesen szó szerint a szoknyám alá bújt, amikor hétvégenként társaságba mentünk 🙂 Csak akkor kezdtem erről lebeszélni, amikor már túl magasra kellett emelnie a szoknyámat, hogy alábújjon 😀

  • Eszter

    2011. március 16. szerda

    Kedves Ágnes!

    Nagy bizalommal fordulok Önhöz, hogy bizonytalanságomat enyhítse, ugyanis sajnos másra nem számíthatok, ha megbízható szakvéleményre van szükségem.
    Kislányom 2010. 12. 17. napján született a 36 terhességi héten 2400 grammal. A héten lesz 3 hónapos, és 4420 gramm.
    Félelmeim: – jól gyarapszik? Most legutóbb egy hét alatt csak 50 grammot hízott, pedig előtte 180-at, korábban pedig 3 nap alatt 90-130 grammokat. Rohamosan csökken a gyarapodása. Napi hatszor eszik 80-130 gramm közötti mennyiségeket, egy nap 570-670 gramm között összesen. Két és fél hónapos kora óta csak minden 4-5 napon kakil, de akkor egyszerre rengeteget (folyós, nem bogyós).
    A fentiekben leírtakat mennyire tartja rendben levőnek?
    Másik, amiért aggódom, hogy az anyatejen kívül semmi mást nem fogad el (sem tápszert, sem vizet, teát). Így hogy fogom tudni hozzátáplálni egy hónap múlva?
    Még nem alussza át az éjszakát, de kb. 20 órától 2-3 óráig alszik, utána 6tól ismét fent van. Napközben változó. Sokszor nem sír fel hajnalban, csak 2 órát is nyüzsög.
    Utolsó, ami még kérdés, hogy a hasfájása mikor múlik el,m ert rendkívül hasfájós. Van, hogy sokat bukik, aztán napokig semmit. Ha nem büfizik, akkor többet bukik. Az urtica urens 5 ch hathat rá rosszul? szedhetem minden nap?

    Köszönöm kedves segítségét és fáradozását.

    Minden jót kívánok Önnek és az olvasóinak.
    Eszter

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      A hízásával nincs semmi gond: a baba az első hónapban hízik többet (800-1500 gramm között), a másodikban kevesebbet (600-1000 gramm között), a harmadikban még kevesebbet (400-600 gramm között), tehát teljesen normális az, ha csökken a hízás üteme, különösen, mivel ő már megduplázta a születési súlyát és ezt követően általában csökken a hízás üteme.

      A hozzátáplálást minden ajánlás szerint 6 hónaposan kell elkezdeni, az a jó, ha addig csak anyatejet kap, ugyanis addig nem tudja az anyatejtől eltérő táplálékot teljesen megemészteni, ami később táplálékallergiához vezethet. Éppen ezért nem gond, ha most még csak az anyatejet fogadja el, májusig, amikor elkezditek a hozzátáplálást még sokat fejlődhet.

      A urtica is okozhat hasfájást (ha ez felmerül, akkor teljesen abba kell hagyni a szedését), de kis súllyal született babáknál egyébként is tovább tarthat a hasfájás.