Tényleg aludni fog a baba, ha elhagyjuk a tejet? És a hisztiről is leszokik?

Facebook hozzászólásokban sokan tanácsolják egymásnak, hogy érdemes elhagyni a tejet és akkor megoldódnak a gyerekek alvás- és viselkedésproblémái. De vajon lehet-e ludas ebben a tej? És, ha igen, akkor a gyerek egyben tejallergiás is? Érdemes-e elhagyni vagy csak népi babona mindez? Utánajártam.

Röviden a válasz: ha egy kisgyerek kap tehéntejet (tej vagy tápszer formájában), illetve fogyaszt tejtermékeket és mellette nagyon rossz alvó, vagy nagyon gyakran hisztis, a tehéntej elhagyása jelentősen javíthat a helyzeten.

Természetesen ezt akkor lehet megtenni, ha a baba nem kizárólag tápszert fogyaszt, hanem mást is kellő mértékben eszik. Ha még sok tápszert iszik a hozzátáplálás mellett, megoldás lehet a hipoallergén tápszerre való áttérés is.

Hogyan csináld? Átmenetileg, legalább 2 hétre hagyjátok el teljesen az étrendjéből a tejet, tápszert, tejterméket (és az ezt tartalmazó ételeket) és figyeljétek, van-e változás.

Ha nincs, akkor az alvászavarok/hiszti nem a tejfogyasztással függenek össze. Ha van, akkor igen és ilyenkor felmerülhet, nincs-e GORD (erről bővebben lejjebb írok( vagy tejallergia a háttérben, amit viszont érdemes kipróbálni.

Anyatejes babáknál meg lehet próbálni, hogy 2 hétre az anya hagyja el teljesen a tejet/tejterméket, olykor ez is javulást hoz.

És, ha már eliminációs diéta: néha segít a jobb alvásban, ha anyatejes babák esetén az anya hagyja el teljesen a koffeint, gyerekek esetén pedig, ha elhagyjuk a kakaó és csokifogyasztást.

De miért is tanácsolják a tej elhagyását gyakran a gyerekorvosok? Azért, mert a tejallergia, illetve intolerancia kivizsgálása hosszú folyamat, míg az átmeneti elhagyással a viselkedésproblémák, alvászavarok javulni kezdenek és kiderül az is, hogy szükség van-e a további vizsgálatokra.

De pontosan mi is áll a háttérben? Miért okoz a tej alvászavart és hisztit?

A babáknak nagyjából 16%-a szenved valamiféle ételintoleranciában, amit aztán jó esetben később ki szoktak nőni, ezeket összefoglaló néven GORD-nak (ételallergia, intolerancia és reflux) nevezik. Nagyobb az esély a kialakulására ha a családban van ekcémás, atópiás dermatitiszes és szénanáthás eset.

A GORD tünetei csecsemőkorban:

– baba nyugtalan alvó, hasfájós, tekereg álmában, pukizik,
– a hasfájás estefelé és éjszaka erősödik,
– lassú hízás vagy stagnáló testsúly,
– teli hassal nem vagy csak nyugtalanul tud aludni a baba.

A GORD nem jelent még tejallergiát, az ebben szenvedő babák 5-15%-a mutat intoleranciát a tejjel szemben (amit aztán később kinő) és 2-7,5%-nak van tejallergiája.

Az allergiás babák általában a fentieknél erőteljesebb tüneteket mutatnak:

– zselé-szerű vér a székletben,
– angioödéma, duzzanat a szem és a hangszalag körül, köhögés étkezés után,
– reflux,
– hányás,

Hogyan okoz viselkedési problémákat az ételintolerancia?

Nem csak a tej, hanem a tojás vagy éppen a gluténallergia (valamint más ételintoleranciák) is okozhat viselkedészavarokat, nyugtalanságot, ingerültséget.

Ennek az az oka, hogy amikor a gyermek megiszik pl. egy pohár tejet, a szervezet elkezdi termelni a citokineket, az ebből eredő agyi gyulladás distressz hisztihez, ingerlékenységhez, szorongáshoz, depresszióhoz vagy agyködhöz vezethet. Ha gyermek már emésztési zavarokkal küzd, az ételérzékenység a szivárgó bél szindróma eredménye is lehet. A szivárgó bél a rossz felszívódás miatt vitamin- és ásványianyag-hiányt okozhat, ami hozzájárulhat a további tanulási vagy viselkedési nehézségekhez, valamint további ételérzékenység alakulhat ki.

Ha nem tudod eldönteni, mi okozhatja a tüneteket legalább hét napig vezess étkezési naplót vezet és írd fel az összes elfogyasztott ételt, valamint az ebből eredő tüneteket és viselkedést. A sértő élelmiszer eltávolítása a gyermek étrendjéből óriási változást hozhat a gyerek érzelmi és fizikai állapotában. Fontos, hogy egyszerre csak egyet hagyj el az étrendjéből és várj legalább 2 hetet. Ha ugyanis összevissza próbálkozol, egyszerre több ételt hagytok el, csak 1-2 napra hagyjátok el, akkor nem fog kiderülni, valójában mi is okozza a panaszokat.

Természetesen, ha allergiára gyanakszol, mindenképpen érdemes nem csak elhagyni az adott allergént, hanem kivizsgáltatnod a gyermekedet, hiszen lehetséges, hogy további ételekre is intoleranciát mutat vagy az allergia már emésztőrendszeri elváltozásokat is okozott, amik kezelésre szorulnak.

Gyanú esetén tehát valóban segíthet a jobb alvásban és a hisztik számának csökkenésében az allergének pl. a tej elhagyása, érdemes lehet próbálkozni vele. Ha hosszabb ideig hagyjátok el a tejet, a benne levő kalciumot, vasat, fehérjét, más forrásokból is pótolhatjátok (kalcium és vastartalmú zöldségek, hús, hüvelyesek).

Források: Food Allergies Can Affect Behaviour In Children Nicky Seabrook BSc.Dip.IONmBANT CNHC,
Cows milk protein allergy and baby sleep, Karen Faulkner

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field