Séta télen

Az óraátállítás után gondot okozhat az anyukáknak, mikor induljanak el sétálni a babával. Délelőtt még sok a teendő, délután hamar sötétedik. Mikor menjünk akkor sétálni?

Természetesen nyugodtan nekiindulhatsz a babával sétálni téli estéken is, ez jó közös családi program is lehet. Előfordulhat, hogy fél a sötéttől a baba, sírni kezd, ilyenkor segíthet, ha nem babakocsiban, hanem hordozókendővel, kenguruval sétáltok esténként. A félelem oka általában az, hogy még nem igazán látnak jól a sötétben és a babakocsiban védtelennek érezhetik magukat, mindkettőre megoldás a hordozókendőben sétáltatás.

baba szánkó

A totyogókkal is el lehet menni este sétálni, ez segíthet este az elalvásban is. Ha fél a sötéttől, akkor sétáljatok kézenfogva és mutasd meg neki, mennyi minden érdekeset lehet látni sötétben is. Nézzétek meg a Holdat, a csillagokat, a lámpákat, az autók fényét, a házak lámpáit, beszélgessetek a látottakról, ezáltal számára is érdekesebb lesz a világ sötétben.

Hóban szánkóval is sétálhattok. Amikor már tud ülni, akkor először olyan szánkóval menjetek, amibe be lehet kötni, 1 éves kor körül már szépen megtanulhat kapaszkodni is a szánkón, innentől kezdve nem kell bekötni, de a nagy lecsúszásokat még kerüljétek el.

A téli sétánál, amire figyelni kell, az a levegő minősége. Nagyon párás, ködös, szmogos időben, ha városban laktok, csak rövid ideig sétáljatok egyhuzamban, maximum 30 percet, és inkább többször kevés időre menjetek napközben a levegőre.

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • Gabi

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Ági,
    köszönöm a korábbi kérdésemre küldött válaszod. Jelenlegi problémám a kinti sétáltatással kapcsolatos. A kislányom 9 hetes, eddig még elég ritkán mentünk ki sétálni. Bevallom, ez az én hibám, a mostani téli hidegben nem mertem túl sűrűn kivinni. Amikor kezdetben mégis megpróbáltam, két réteg ruha + overall + takarók fedték a babát, ami szerintem elég kényelmetlen lehetett neki… az első 20 percet végigüvöltötte (szó szerint), utána szipogva/szunyókálva elvolt a kocsiban, néha a nyugicumiját is elfogadta (egyébként folyton kiköpi).Tudom, biztos túlaggódtam a helyzetet, és miután olvastam az itteni cikket, már csak overallt húzok és takarót teszek rá a sétához, úgy tapasztaltam hogy így sem fázik. Így talán már kényelmesebb neki, viszont továbbra is úgy indulunk el, hogy az első 20 perc üvöltéssel telik (torkaszakadtából). Utána vagy elszunnyad, vagy nyűgösen nézelődik, utána megint sír. Nem tudom miért lehet, egyszerűen utálja a babakocsis szituációt? Ő még fekve utazik, talán ez zavarja? (Aludni hason szokott.) Nem tudom mit tehetnék? Most vettünk egy kengurut is, viszont ebbe nem fér bele az overalljában, így kültéri használatra marad a tavasz… Tudnál tanácsot adni? Vagy legyek türelemmel, és várjam meg míg ülni fog? Akkor talán szórakoztatóbb lesz neki a kocsikázás? Vagy csak egyszerű megszokás kérdése? Egyszerűen nem tudom, pedig nagyon szeretném rendesen és nyugodtan sétáltatni.
    Előre is köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Vannak olyan babák, akik nem szeretik a hanyattfekvést a babakocsiban. Ha egyébként is alszik ilyenkor, akkor (ha teljesen vízszintes a babakocsi), nyugodtan hasrateheted benne. Amikor már ülni tud, akkor jobban fogja élvezni a kocsizást, mert kilát.
      Ha viszont nem mindig szokott aludni séta közben, akkor érdemes kipróbálni egy hordozókendőt, vagy vegyél neki polár overallt, az kisebb, mint a rendes overall és így belefér a kenguruba is, ráadásul a kengurunál nem kell annyira vastagon öltöztetni, mint a kocsihoz, mert ilyenkor a te testmeleged is melegíti a babát.

  • Reni

    2011. január 02. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 és 1/2 hónapos és eddig mindig a du. alvás után vittem le, de ilyenkor csak kis időre tudunk lemenni az uzsonnaidő miatt. Eddig azért nem mertem levinni sötétben, mert attól tartottam ez megzavarja a napirendjét, mert a sötét miatt azt hiszi este van már.
    Ezek szerint ez nem zavarja majd meg?

    Köszönöm válaszod

    • Vida Agi

      2011. január 07. péntek

      nem, ez nem zavarja meg.

  • anna

    2010. december 28. kedd

    Tisztelt Agi!

    Nalunk most ujabbul az a probleme,h.10 honapos fiokam utal oltozni, vetkozni, pelus cserenk is orditva zajlik, par hete van igy, ezert ha csak ketten vagyuk itthon, ki sem tudom vinni setalni,mivel nincs segitsegem…nagyon akaratos kisfiu lett, nem tudom mit tudjak meg kiprobalni,mi is szeretnenk gyakrabban kijarni.. 🙁

    • Vida Agi

      2010. december 28. kedd

      Nehogy emiatt ne vidd ki sétálni 🙂 Bizony a fiúk nagyon akaratosak tudnak lenni, én kettővel szoktam közelharcot folytatni, mire kijutunk az ajtó elé, pedig ők már részben maguk öltöznek (ha kedvük van :D) Legyél határozott, öltöztesd fel csakazértis, találd ki, mivel vonod el addig a figyelmét. Sokat segíthet, ha megtanulod állva öltöztetni, ez neki is jobban fog tetszeni, és gyorsabban is végeztek, idővel úgyis csak így lehet majd öltöztetni, nem árt, ha már most átszoktok erre.

  • Via

    2010. december 08. szerda

    Kedves Ági!

    5 hónapos kisfiam pár hete nappal nem alszik el a lakásban. Korábban sem volt egyszerű elaltatni, de mostanában végképp nem lehet sehogy, csak a levegőn. Séták alkalmával a babakocsiban könnyedén elalszik, és az erkélyen az autósülésben és a babakocsiban is.
    Tudnál segíteni, miért lehet ez? Altassam kint és majd kinövi?
    Köszönöm a választ előre is.

    • Vida Agi

      2010. december 17. péntek

      Ebben a korban általában már csak 2 nappali alvás van és két alvás között legalább 2,5-3 órát van ébren a baba, próbáld már ritkábban és kevesebbet altatni és akkor a lakásban is menni fog. Ha a kinti alváshoz szoktatod, akkor azt nem fogja csak úgy kinőni, és később nehezebb lesz róla leszoktatni.

  • Bea

    2010. december 05. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy téli hidegben mennyit alhat kint a 16 hónapos kislányom. Kint alszik babakocsiban, de nem tudom, hogy nagy hidegben mennyit lehet kint.

    Köszönöm a vélaszodat!
    Beáta

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Ha jól fel van öltöztetve, akkor bármennyit (Svédországban a legnagyobb télben is kint altatják a babákat puha szőrmepólyában).

  • Adriana

    2010. november 30. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 hónapos, és utálja a babakocsit. Születése után jól elvolt benne, nagyokat sétáltunk. Aztán kb. 4 hónapos lehetett, amikor egyik napról a másikra elkezdett tiltakozni, üvöltött benne. Ekkor áttértünk a hordozókendőre, úgy mentünk sétálni hogy magamra kötöttem, azt szerette. Most viszont hogy hideg van és mindkettőnkön több réteg ruha van és kabát, nagyon kényelmetlen lett a kendő, szeretném átszoktatni a babakocsira.
    Teljesen el vagyok keseredve emiatt, ugyanis üvölt a kocsiban, hatalmas krokodil könnyekkel sír, és nem nyugszik meg, csak akkor amikor kiveszem. Nem is nézelődik (pedig már tud ülni, ültetve viszem a babakocsiban is, úgyhogy van látnivaló). Kérlek adj tanácsot hogy szoktassam meg vele a babakocsit! Hagyjam sírni a kocsiban, ne hagyjam, vagy mit tegyek. Hetek óta ez megy, mindennap megyünk és próbálunk egy kicsit sétálni, de semmi javulást nem tapasztalok. 🙁

    Köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Ne hagyd sírni a kocsiban, a babakocsi ellen tiltakozó babák általában azért nem szeretik a kocsit, mert egy helyben kell ülni benne, nem tudnak mozogni. Vegyél egy XXL-es kendőt és sétáljatok azzal, vagy ha már ügyesen ül, akkor lehet venni szülőkormányos tricikliket háttámlával, ezzel is tudtok sétálni.