Rovarirtás baba mellett

Így ősz elején a legtöbb háztartásban meg kel küzdeni minimum a megjelenő a hangyafalkákkal, de a molylepkék és társasházakban a csótányok sem ritkák. A babák/kisgyermekek viszont a földön kúsznak-másznak, ami megnehezíti a megszokott rovarírtási módszerek alkalmazását. Mit tehetünk a rovarok ellen a baba biztonságának figyelembevételével?

Rovarirtás baba mellett Ha eddig központi rovarírtásban vettünk részt (magyarul minden negyedévben-félévben jött egy rovarírtó ember, aki végigvegyszerezte a lakást), akkor ezt a szolgáltatást egyelőre mondjuk le. Őszintén szólva, már terhesen sem ajánlott ilyen mérgekkel együttélni.

Mit lehet tenni?

Mechanikai védelem: az ablakokon legyen szúnyogháló, a rovarok számára érdekes élelmiszereket (keksz, ropi, száraztészta, müzli, száraz kutya-macska eledel, liszt, cukor stb.) tartsuk jól záródó edényben, mert gyakran ebbe fészkelik be magukat a molylepkék, zsizsikek és kukacok.

Csapdák A rovarok elfogására a mérgek helyett használjunk olyan rovarcsapdákat, amikbe beleragad a rovar, illetve olyan rovarcsapdát, amibe belefullad.

Mérgek Ha mégis kénytelen vagy mérgeket tartalmazó rovarcsapdákat elhelyezni, akkor azt olyan helyre tedd, ahol a baba biztosan nem férhet hozzá: szekrény mögé, mélyen a szekrény alá, ahova nem tud benyúlni a kicsi.

Ha mérget vásárolsz mindig a lehető legkevésbé mérgező anyagot válaszd (itthon pl. a Biostop néven kapható termékcsaládban vannak ilyen termékek).

Szúnyog ellen az ultrahangos szúnyogriasztót érdemes választani, ez ugyanis nem bocsát ki semmilyen vegyi anyagot, míg a többi konnektoros megoldás igen.

A permetezős rovarirtást felejtsd el, amíg kisgyermek van a háznál, mert ezek a mérgek a gyerek számára is károsak lehetnek (egyébként a felnőttekre sincsenek jó hatással). Ha mégis ilyet kényszerülsz használni, akkor a babát arra az időre vidd el otthonról, vidd ki a szabadba és mielőtt visszajönne, alaposan szellőztess ki, azokban a helyiségekben pedig, ahol permeteztél, alaposan törülgess le, mossál fel.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • Rovarirtás Lapja

    2008. december 19. péntek

    Kedves Ági!

    Épp az első babánkat várjuk, és egy-két cikket nagy haszonnal forgattunk, köszönöm a munkádat.

    Szeretnénk ehhez a cikkhez szólni, mert ez teljes egészében a mi profilunk.

    Vegyszereket használni ilyenkor valóban félelmetesnem tűnhet. Érdemes mindent megtenni a megelőzés érdekében, ahogy Te is említetted, de egy fontos dolog kimaradt.

    Társasházak esetében érdemes a lakásokat a lehető legnagyobb körültekintéssel leszigetelni egymástól. Gondolok itt elsősorban a csőáttörésekre, konnektorokra. Azon keresztül csótányok, poloskák is átjöhetnek a szomszédból.

    A jó nyilászárókkal nemcsak spórolni lehet, de egyes rovarok távoltartását is el lehet vele érni.

    Ha a probléma felütné a fejét, még így is van megoldás. A géles rovarirtás (csótány, hangya) baba mellett tipikusan jó megoldás. Ez ugyanis csak néhány 15-20 darab gombostűfej nagyságú kis zselé kihelyezését jelenti, amihez gyermek biztosan nem, de még egy felnőtt is nehezen tud hozzáférni.

    Nincs illata, nem gázosodik, keresve sem hozzáférhető.

    Apropó molylepkék!

    Panelokban sok esetben a szellőzőből is jöhetnek. Ha nincs kitisztítva (már van rá lehetőség), érdemes inkább nem is használni, mert olyan vastag porréteg van rajta, amitől a szellőzőrendszer teljesen egészségtelen levegőt forgat.

    Molyok ellen jók a ragacsos csapdák, amit fajtól függően (textilmoly, élelmiszermoly) a ruhásszekrénybe, vagy konyhaszekrénybe kell beakasztani. Élelmiszermoly esetében át kell nézni a búzakészítményeket, és a száraztésztákat. Még a bontatlant is. Lehet, hogy fertőzött. Meg kell szüntetni, és a szekrényt alaposan át kell takarítani. Minden apró rést-repedést. A lárvák ugyanis bárhol lehetnek!

    Remélem hasznos lesz!

    Üdvözlettel:
    Szalai Károly