Olyan furcsákat csinál a babám…

Hörög, csapkod, fülét csavargatja, hajadat húzza, karmol és még sorolhatnánk a baba által elkövetett szokatlanságokat. De vajon normálisak ezek a jelenségek? Kell-e orvoshoz fordulni?

Nem vesz levegőt Ha sír és sírás közben pár másodpercre nem vesz levegőt az csak annak köszönhető, hogy erőlködik, nem kell miatta aggódni. Más, ha a légzésfigyelő bejelez éjszaka, ilyenkor ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni, de a legtöbb esetben ilyenkor sem légzéskimaradásról van szó, hanem csak arról, hogy a baba túl messzire mászott az érzékelőtől. A légzésfigyelő úgy van beállítva, hogy 4 mp kimaradás után jelez, tehát ha sírás közben 1 légzés kimarad, az még nem gond. Amire oda kell figyelni az az ún. affektív apnoé állapota, amikor a baba nem vesz levegőt és el is kékül, ha ez gyakran előfordul, érdemes orvoshoz fordulni.

Csukott szemmel álmában sír Ilyenkor nem kell felvenni, felébreszteni. A babák szokatlanul aktívan alszanak, különösen az első pár hétben, amikor még nincs náluk valódi mélyalvás, illetve a mélyalvási szakaszok még nagyon rövidek. Ilyenkor a baba nincs ébren, csak álmában forgolódik, nem szükséges ilyenkor költögetni. Segíthet a mélyebb alvás kialakításában, ha hason aludhat a baba, ha rugalmas pólyába tesszük alváshoz vagy, ha nem kiságyban, hanem bölcsőben vagy mózeskosárban aludhat, amiben a szűkebb hely miatt otthonosabban érzi magát.

Hajadat húzza, az arcodba belemar Ennek az az oka, hogy most fedezi fel a saját testét és a tiédet. Próbálgatja a saját testhatárait, 7-8 hónapos kor előtt ugyanis még azt hiszi, hogy ő és te egyek vagytok. Nem akar rosszat, nem akar bántani, és ezért nem is kell ilyenkor a kezére csapni. Elég, ha határozottan rászólsz (de ne túl indulatosan, mert akkor tetszeni fog neki a reakciód és a legközelebb is tesztelni fogja majd, mit reagálsz), majd megszünteted a kellemetlenséget okozó helyzetet (leteszed a kezedből a babát). A marásról bővebben itt írtam

Harap Ez is azzal függ össze, hogy még nem ismeri a saját testhatárait, fogalma sincs, hogy ezzel fájdalmat okoz neked. A teendő ugyanaz, mint a fenti esetben. Általában 2-3 hét alatt le szokott szokni róla.
Ha szopizás közben harap, akkor el kell venni tőle a cicit, határozottan rászólni, hogy „Nem”, aztán megint visszaadni. Általában ez csak véletlen szokott lenni, nem szándékos. A harapásról való leszoktatásról bővebben itt olvashatsz.


Furcsa hangokat hallat
Már az egészen kicsi babák is ijesztő hangokat adhatnak ki magukból alvás közben, ettől nem kell megijedni. Nyöszörgés, hörgés, csattogás és egyebek, ez – bár furcsán hangzik néha – mind teljesen normális 🙂

Egy pillanatra nem vesz levegőt, kezét széttárja Ez egészen kicsiknél szokott előfordulni (3 hónapos korig), a veleszületett Moro-reflex okozza. Az oka az, hogy a baba hanyattfektetve vagy számára bizonytalannak tűnő testhelyzetekben (pl ölbe ültetve) nem érzi magát biztonságban, ezért kapaszkodni próbál, ölelő mozdulatot tesz. Ijesztően néz ki, de valójában ártalmatlan jelenség, amit később kinő a baba. Ha gyakran fordul elő a babánál, érdemes rá figyelni, hogy csak ritkán legyen hanyatt fektetve és alvásnál is jobb az oldalt fektetett vagy a hason alvó testhelyzet az ilyen baba számára.

Összekarmolja magát Nagyon piciknél, újszülötteknél fordul elő, hogy csapkodnak és közben összekarmolják az arcukat. Ha nagyon aggasztó a helyzet, vehetsz neki direkt erre a célra való újszülött kesztyűt, ha nagyon aggaszt.


Fülét, orrát csavargatja, lábujját rágja
Ezek mind a saját testének felfedezését szolgálják, általában 1-2 hétig tartanak ezek a szokások, utána elhagyja őket a baba, amikor kielégítette a kíváncsiságát.

Kezét rágja 3 hónapos korig általában az éhség jele, amikor a csecsemő az öklét rágja, azt követően gyakran a fogzás okozza, de akár szájpenész is állhat a háttérben. Fél éves kor után ez egészen szélsőséges formát is ölthet, amikor a kicsi naphossza az ínyét masszírozza az ujjával, de minél jobb a kézügyessége, annál hamarabb leszokik róla, mert akkor már a játék köti le a figyelmét.

Csapkod Az egészen picik is már félelmetesen tudnak csapkodni a kezükkel, lábukkal, mert amikor ők izgalmi állapotba jönnek (éhség, álmosság miatt pl.), akkor még az egész testükkel jelzik azt és nem tudják tudatosan kontrollálni a mozgásukat. Ez teljesen normális, nem kell miatta aggódni.

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

53 Comments

  • Rea

    2011. április 14. csütörtök

    Kedves Ági!
    Segítségedet szeretném kérni.
    Kisfiam 6,5 hónapos. Most kezdett el forogni, már négykézlábra áll, rengeteget mozog, egész nap forog, mocorog, még evés közben is. Kb 1 hete furcsa mozgásokra lettem figyelmes. Nyugalmi helyzetben és mozgás közben is meg-megráng a fejecskéje. Olyan önkéntelen mozgás, amikor rám figyel és éppen mozdulatlan, akkor is jelentkezik néha néha ez az önkéntelen fejrángás, oldalra rántja a fejét, vagy pl. evés közben is hol a feje hol a lába ráng meg. A fejrángás elég ijesztő, elalvás előtt intenzívebb, akkor jobbra balra csapkodja a fejét, majd elalszik… Mi lehet ez a mozgás? Nagyon meg vagyunk ijedve, nem tudjuk kihez forduljunk. Lehet TiC? vagy valamilyen más idegrendszeri elváltozás?? Szerinted is ilyen komoly lehet a dolog vagy ez normális ebben az intenzív mozgásfejlődési szakaszban???
    Köszönjük!!!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Nem kell aggódni, a babák gyakran csinálnak ilyen furcsa mozgásokat. Elalvás előtt a leggyakrabban, olyankor ugyanis így altathatják magukat, de egyébként is előfordulhatnak akaratlan izomrángások, mert ilyenkor nagyon intenzíven fejlődik az idegrendszer és az izomzat is.

  • Ottilia

    2011. március 30. szerda

    Kedves Ági!

    A furcsa hangokkal kapcsolatban egy olyan kérdésem lenne, hogy az normális ha 5hós kisfiam egész nap ordít és sikongat? A gügyögést teljesen elhagyta és mára már nem gügyög egyáltalán,hanem ezt felváltotta a fent említett két „beszédforma”. Biztosan tetszik neki a hangja, mert próbálgatja, hogy tud-e még hangosabbat kurjantani…
    Ez normális, ugye?

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Igen, van ilyen korszak, hogy a hangjukat próbálgatják.

  • Enikő

    2011. március 03. csütörtök

    Szia Ági
    10 hónapos kislányommal kapcsolatosan tennék fel egy kérdést. Normális az, hogy időnként nagyon mérges és feszít, és ökölbe szorítja a kezét? Olyan minth anagyon nagyon ideges lenne.Ilyenkor csapkod is a kezével és a játékait is földhöz veri. Egyébként nagyon kedves, mosolygós, ügyes baba. Mászik, feláll mindenhol, mondja, hogy tátétitú, de, te, szavakat még nem használ. Ügyesen tapsol, int pá-pá-t, szereti a kukucs játékot, kb,fél óráig elszórakoztatja magát. Aggódnom kellene az úgymond idegessége miatt? Előre is köszi

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Igen, ebben a korban normális, ha mérges a baba 🙂 Életkori adottság, gyakorlatilag ezzel kezdődik a dackorszak.

  • Melcsi

    2011. február 27. vasárnap

    Szia Ági!

    Az lenne a problémánk hogy 2,5 éves Evelin lányom állandóan a fülét piszkálja, néha már véresre kikaparja. Voltunk vele fülészeten ahol semmit sem találtak. Az lenne a kérdésem hogy szerinted ez csak egy rossz szokás lehet nála és mit tehetnék ellene hogy nem piszkálja mindig a fülét.Sajnos hiába a szép szó már rácsaptunk a kezére de sajnos semmi nem használ. Köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Meg kéne figyelnetek, miért, mikor csinálja ezt. Pl. a fülpiszkálás gyakori akkor, ha álmos a kicsi, de az is lehet, hogy akkor csinálja, ha feszült valami miatt. Próbáljátok neki helyettesíteni valamivel a fülpiszkálást, pl. kapjon egy rongyit vagy puha babát, amit piszkálhat, és amikor kezdi csinálni, akkor ezt adjátok oda neki. Rácsapni a kezére nem szabad, meg kell fogni a kezét, megölelgetni a kicsit, mert ez egy ún. pótcselekvés, aminek mindig van valami a hátterében, így nyugtatja magát a kicsi (pl. akkor gyakori, ha mostanában került bölcsődébe, vagy ha más vigyáz rá, ha feszültebb otthon a légkör, nagyon elfoglaltak a szülők, vagy most született/születik testvére stb.), éppen ezért ezt nem szigorral, hanem szeretettel kell kezelni.

  • Petra

    2011. február 11. péntek

    Kedves Ági,

    9 hónapos kisfiunk furcsa szokást vett fel: húzza a saját haját… Pár napja kezdte, napi néhányszor csinálja.
    Ez gond?

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      Nem ez a testtudat kialakulásának a része, nem kell különösebben foglalkozni vele.

  • Panda

    2011. január 25. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam 4 hónapos. Hetek óta szinte egész nap sikítozik, ami néha sírásba megy át, hallása rendben, figyel hirtelen zajokra, hallásvizsgálaton is voltunk…
    mitől lehet ez a sikítozás? Tudom hogy a saját hangjukat próbálgatják, de létezik,hogy már ebben a korban és ilyen sok ideig, tehekig???

    • Panda

      2011. január 25. kedd

      azt elfelejtettem írni, hogy karácsonykor töltötte be a 3 hónapot, akkor kezdett gügyögni, volt hogy 20 percig is gügyögött egyfolytában, de mióta (kb. 3 hete) sikítozik, szinte alig gügyög, néha néha, ritkán 1 percig, ez normális? fog még gügyögni majd vagy az csak ennyi volt? 🙂

      • Vida Agi

        2011. január 30. vasárnap

        Ez normális, fog még gügyögni.

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Igen, létezik, hogy ilyen sok ideig gyakorolgat egyfajta hangot.

  • Zsomi

    2011. január 02. vasárnap

    Kedves Ági!

    A lányom most 7 hónapos, nagyon jó baba, egyetlen problémám van vele egész pici kora óta:
    Babakocsiban, hordozkában feszíti magát hídba és nagyon hangosan, torokból erőlködik. Sokszor öltözködésnél (főleg vastag kezeslábasban) és egyéb esetekben is csinálja ezt.
    Ha a saját reakciómat nézem, én azt jelezném így hogy kényelmetlen, nem tetszik.
    Ez okozhat gondot?
    Vagy tényleg csak annyiról van szó, hogy így fejezi ki, ha nem szeret valamit?

    Előre is köszönöm a segítséged!

    Zsomi

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Lehet, hogy teljesen ártalmatlan dologról van szó és tényleg nem szereti a babakocsit, hordozót, de a feszítés jelezhet izomproblémát is, ezért érdemes lenne megmutatnod őt egy gyógytornásznak.

  • Cecil

    2010. november 21. vasárnap

    Sziasztok a kisfiam állandóan lenyul a torkára, néha annyira hogy hány is tőle.
    Főleg akkor csinálja ha megakar valamit szerezni és nem adjuk oda neki. Amúgy a fentiek is rá vallanak verekszik, hajat húz, harap is. Most jelen pillanatban 16 hónapos. Próbálunk a párommal játszani vele és lefoglalni mindennel de sajnos nem nagyon sikerül leszoktatni erről a szokásáról.
    Ha valakinek van valami jó ötlete akkor kérem írjon.
    Köszi!

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Ez előfordul néha a dackorszakban. Próbáld meg, hogy ilyenkor szorosan magadhoz öleled és úgy nyugtatod, ez be szokott válni.

  • Judit

    2010. november 10. szerda

    Kedves Ági!

    Olvastam a soraidat. Próbáltam megoldást és talán magyarázatot is találni a problémámra. A lányom 11,5 hónapos, már önállóan tud járni. Három napja kezdte, hogy ha valami felbosszantja, vagy nem sikerül neki (pl. elesik, pelenkázóra teszem és ő mást szeretne, nem azonnal olvasok neki, ma már akkor is csinálta, ha nem találtam ki azonnal, hogy mire gondol)elkezdi ütni a kezével az arcát, száját, „tépi” a száját, mára már harap is. Az viszont észrevettem, hogy ha magát bántja, akkor közben gyakran figyeli az én reakciómat. Tegnap még magyaráztam neki, hogy nem szabad bántania magát, magyaráztam, hogy mit érez, de mi miatt történik az, ami történik. Ma már csak néztem „faarccal”, hogy mit csinál. Talán hamarabb abbahagyta így. S ma volt olyan, hogy csak szó nélkül átöleltem, picit lehiggadt, s utána már lehetett vele beszélni. Egyelőre csak velem viselkedik így.

    Az a kérdésem, hogy mit lehetne még tenni, hogy ezeket ne csinálja? Hogyan kellene közelítenem ehhez a problémához? Esetleg milyen jelenségekre, tünetekre figyeljek, hogy kizárjam egy esetleges betegség lehetőségét, vagy hogy azt felismerjem? Az az igazság, hogy engem nagyon megvisel ez a helyzet, ezért is írtam Neked. Mindenki, aki ismer minket azt mondja, hogy látszik milyen sokat foglalkozom a lányommal, s hogy nagyon különleges a kapcsolatunk. Sejtem, hogy nem így van, de most úgy érzem, hogy valamit nagyon nem csináltam jól….

    Lányom ezeket leszámítva kiegyensúlyozott, jó étvágyú baba, az éjszakákat már nagyon régóta átalussza. Még szopizik, de egyre kevesebb a tejcsi. Szívesen eszik önállóan, társaságban feltalálja magát, figyel mindenre, könnyen és gyorsan tanul.

    Várom válaszod!

    Üdv: Judit

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Nem arról van szó, hogy te rontottál el valamit, ez a fejlődés velejárója. Semmit nem tehetsz, hogy ne csinálja, mert ez arról szól, hogy még nem tudja kezelni az indulatait, ezért amikor dühös, így mutatja ki az indulatát. Amit tehetsz, hogy nyugodt maradsz, nem szidod le, nem emeled fel a hangod, hanem vagy eltereled a figyelmét, vagy megnyugtatod, esetleg ha mondjuk arról van szó, hogy csinálni kéne valamit, amit ő nem szeretne akkor határozottan csinálod tovább, nem engedsz a hisztinek. Ha azt látja, hogy te higgadt tudsz maradni, ő is megtanulja majd kezelni az indulatait. Az is jó megoldás, ha átöleled ilyenkor és ettől megnyugszik.

  • Henike

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    4 honapos kislányom 1 hete nagyon nyugtalanul alszik. Vagdalja jobra balra magát és tépi a fülét és a haját, de mind e közbe alszik.kiköpi a dudlit nyöszörög utánna, visszateszem a dudlit aztán megint kiköpi és ez megy oda vissza szinte egész éjjel.napközben is nyűgösebb.idáig nem szerette a babakocsid, de most csak akkor hajlando aludni ha kiviszem sétálni. 6 hétig szoptattam aztán nutrilon tápszert kapott de feszegette magát es áttértünk nutrilon comfortra.idáig nem volt vele gond. nem tudom hogy ez amit most csinal a hasátol-e van vagy valami lelki problemaja van vagy a foga? az igaz hogy nagyon dolgozik az inyével és nyálazik is de nem fehér. válaszodat elöre is köszönöm.

    Válasz: Ezt a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Nagyné Debreczeni Tímea

    2010. október 12. kedd

    Kedves Ágnes!Kislányom 7,5 hónapos!Már áll, oldalazva lépked!Minden rendben van vele azt hiszem,de egy valami nagyon zavar!Tegnap kezdett el bólogatni!Ez nem olyan játékos bólogatás hogy közben nevet!Nem is sír,de nagyon zavar hátha valami neurológiai probléma!Második babám de így is aggódom!Ha játszik,ha foglalkozik éppen valamivel,vagy éppen ül!Nem nevetek neki ,nem szoktam bólogatni előtte ,csak ritkán mikor viccelődök vele!Nem folyamatosan bólogat, hanem olyan mintha néha néha megnyeklene a feje!Fogzik!Most jön a 2 metszőfoga elől!Este alig alszik!Óránként felsír cicizni, hogy azzal vígasztalja magát!Próbálom magam nyugtatni, hogy csak kimerült és fáradt!Nagyon várom a válaszát, mert nagyon ideges vagyok hogy mi lehet ez!Köszönöm!Tisztelettel: Nagyné

    Válasz: Néha csinálnak olyan furcsaságokat a babák, amik szokatlanok, ezek általában semmilyen komoly dologra nem utalnak. Ha csak néha csinálja, akkor nincs vele semmi teendő, ha állandóvá válik, esetleg sír miatta, vagy óránként többször előfordul, akkor forduljatok orvoshoz.

  • Emese

    2010. szeptember 21. kedd

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretném kérni. A kisfiam 11 hónapos, és már megy. Egy ideje beleharap az arcunkba, lábunkba, tépi a hajamat (mindezt azonban nagyon kedvesen, mosolyogva). Bíztam benne, hogy csak a foga miatt van, és el fog múlni, azonban már egy párszor a szomszéd kisfiút is meg akarta harapni (őt is mosolyogva, mintha csak egy jó játék volna). Mások véleménye szerint, nagyon közvetlen, keves, mosolygós kisfiú. Lehet, hogy mi is hibások vagyunk, mert sokszor játszottunk vele olyat, hogy „ham-ham-ham”, megeszem ezt a kisfiút, és lehet, hogy az alakult ki benne, hogy ez egy jó játék. Nagyon el vagyok keseredve, nem tudom mit tegyek.
    Hálás köszönettel.

    Válasz: Nem ti vagytok a hibásak, minden szülő játszik ham-ham játékot, mégis vannak harapósabb és kevésbé harapós babák. Ennek az az oka, hogy ilyenkor alakul ki a testtudat és a kicsi kíváncsi, mi történik, ha megharap, vagy ha meghúzza a hajad. Minél nagyobb ilyenkor a riadalom (megszidod miatta stb.), annál inkább fogja csinálni, mert kíváncsi a következményekre. Helyette mondd azt, neki határozottan, hogy „Nem szabad”, ha a kezedben van, tedd le és ne foglalkozz vele. Ezzel hamarabb leszoktatod, mintha mindig szidást kap.

  • Gyongyi

    2010. szeptember 04. szombat

    szia Agi, lenne egy par kerdesem nekem is kerlek valaszoj mert nagyon aggodom mar es nem tudom mit tegyek.Szoval a tegnap este a 9 honapos kisfiam nagyon megijesztett amikor elkezdett nagyon sirni es siras kozben elakadt a lelegzete kikekult a szajacskaja…nagyijaval razogattuk mert mar nem birtuk nezni es nem tudom hogy jol tettuk-e vagy sem mivel aztan par masodperc mulva hejre jott.meg maskor is csinalta akkor amikor valamijert nagyon haragudt. Az este peldaul nagyon almos volt es amikor meglatta a cumisuveget es nem adtam neki oda azonnal akkor kezdett el nagyon sirni.Mit tegyek fordujak orvoshoz? Jo az hogy megrazom vagy magatol ugy is hejre jon? Elfogja noni ezt a sirast? elore is koszi a valaszt!!!kellemes napot:)

    Válasz:Előfordul ilyen sírás, ilyenkor segíthetsz is neki, de általában magától rendeződik ez. Ki fogja nőni egyébként. Ha viszont gyakran előfordul (naponta többször), akkor érdemes orvosnak is megmutatni.

  • Andrea

    2010. július 22. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Több hozzászólásnál olvastam, hogy a baba éles hangon visítozik, kiabál.
    Kislányom most 6 hónapos és ugyanezeket a dolgokat csinálja 2-3 napja. Ismerősöm azt mondta, hogy ez nem normális dolog, miért nem viszem orvoshoz.
    A pici izeg-mozog, fordul hátról hasra és vissza. Úgy gondolom ez normális dolog, mivel most fedezi fel jobban a hangját. Megnyugtatásképpen azért szeretném megkérdezni, hogy tényleg orvoshoz kellene fordulnom?
    Lenne még egy kérdésem.
    Állandóan vakargatja hátul a fejét és a fülét is huzigálja. Arra gondoltam, hogy a meleg miatt amiért leizzad a haja azért vakargatja a fejét. Fülét pedig a fülbevalója miatt huzigálja, mivel az karika. Kicseréltem neki, de még mindig megvan a fülhuzigálás.
    Állhat e fent esetleg valamilyen pszichés, fogyatékos betegség?

    Segítségedet és válaszodat előre is nagyon köszönöm!
    Tisztelettel:
    Andrea

    Válasz: A sikítozás, kiabálás normális ebben a korban, a hangját próbálgatja a kicsi.
    A fülhuzigálás is normális lehet akár a meleg miatt is, de sok baba akkor is csinálja, ha álmos, vagy nyűgös.
    Amire figyelni kell: ha korábban volt fülgyulladása, akkor abból maradhat vissza fülfájás, aminek a jele lehet a fülpiszkálás.
    Valamint a sikítozásnál akkor figyelj oda, ha mellette a kicsi nem figyel oda a hangokra, nem fordul oda a hirtelen hangokra, ezesetben kérj hallásvizsgálatot a gyermekorvostól.

  • zsuffa eva

    2010. június 23. szerda

    Kedves Ági!
    A kislányom most lesz 2 éves, most kezdte el felfedezni a testét, ami például úgy is jelentkezik, hogy amikor hajmosás közben megkaparintja a zuhanyrózsát, akkor a punciját zuhanyozza. Ez tudom, hogy normális, de mi ilyenkor a helyes magatartás? Ne vegyünk róla tudomást, vagy próbáljuk elterelni, szóljukn rá?
    Köszönöm:
    Éva

    Válasz:Ne foglalkozzatok vele. Rászólni, figyelmet elterelni pedig végképp nem kell, ezzel csak gátlásokat alakítasz ki benne. Tudom korainak tűnik, de ez a korszak, amikor a kicsi szabadon felfedezi a testét fontos a későbbi szexuális élete szempontjából, nem szabad már most gátlásokat kialakítani benne.

  • Marsi Erika

    2010. június 15. kedd

    Szia Ági!
    Tegnap is kérdéssel fordultam hozzád és most is. Kislányom 20 hónapos és felvett egy furcsa szokást. Négykézláb ereszkedik azt mondja baba/ ő a baba/ és jön felém.Naponta 2-3x. Ezt miért csinálja? Pedig sokat foglalkozom vele.Nem nagyon értem. Csak játszik? Vagy valami baj van a kislelkében?
    Nagyon sok köszönet a válaszokért.
    erika.

    Válasz: Játszik 🙂 Talán azt szeretné, hogy megölelgesd, örülj a „produkciójának” 🙂

  • Anett

    2010. március 19. péntek

    Üdvözlöm!

    Kisfiam 5 hónapos, szépen fejlődő baba.
    Kérdésem lenne, hogy kb.2-3 hónapja állandóan feszíti magát, nem sír közben, tehát biztosan nem hasfájás miatt, hanem csak úgy spontán. Olyan kemény vádlija van ettől mint egy felnőtt sportos embernek. Miközben játszik hanyatt akkor is, ha pelenkázom nevetgél, de akkor is feszít. Igaz, ő már 3,5 hónapos korától hasra fordul, tehát nagyon mozgékony baba.
    Szóval biztosan nem valamije fáj és azért csinálja, de akkor miért? Ez normális?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Igen, ez normális, próbálgatja a testét, gyakorolja a mozgásokat. Még nem tudja, mi mire való, ezért azt csinálja, amire már képes, semmi gond nincs ezzel.

  • Ági

    2010. február 16. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam most 15 hónapos és kb. 10 hónapos korától, ha valami nem tetszik neki beleveri a fejét a falba vagy a padlóba. Olvastam az előző hozzászólásokban is, hogy másokat is érint a probléma, de én kimondottan arra vagyok kíváncsi, hogy ilyenkor akadályozzam meg, hogy beleverje a fejét a földbe, vagy hagyjam rá??? kipróbáltuk azt a módszert is, hogy nem vettünk róla tudomást, de sajnos nem vált be. miután megtörténik az eset és sírni kezd én mindig megvigasztalom, és nyugodtan elmagyarázom, hogy nem szabad így viselkedni, ez jó megoldás, vagy hagyjam sírni az eset után?
    A másik kérdésem az lenne, hogy ha agresszívan viselkedik mindig elmondom, hogy nem szabad, de ezen kívül mit mutassak neki, mivel tudja levezetni az indulatait?
    Köszönöm a válaszodat.

    Válasz: Szerintem amikor csak lehet, akadályozd meg, ha el tudod kapni azt a pillanatot, amikor tudod, hogy most fogja csinálni. De ha mégsem jön össze, akkor ne foglalkozz vele. Nyugtasd meg, de nem kell elmagyarázni, hogy így nem szabad viselkedni, ebben a korban még ezt nem értik. Inkább az a fontos, hogy ne ess kétségbe, maradj higgadt, csak ölelgesd meg, magyarázat nélkül. Ha viszont sikerül megakadályozni, akkor mutasd meg neki, hogy mit kéne most csinálnia dühöngés helyett (pl. ha azért borul ki a bili, mert nem tud valamit megcsinálni, akkor segíts neki megcsinálni az adott dolgot – ne te csináld meg, csak segíts, mutasd meg ő pedig próbálja utánozni) és tudatosítsd benne az érzelmet („tudom, hogy most dühös vagy, de nézd, anya segít megcsinálni”)

  • Szilvi

    2010. február 06. szombat

    Szia Ági!

    Kicsit megijesztett minket a gyerekorvos, mikor rákérdezett, hogy gyakran nyújtogatja-e a nyelvét a baba (most 8napos). Azt mondta, hogy utalhatna idegrendszeri problémára, ha volna más tünet, de ő nem lát mást (akkor nem tudom, miért ijesztget). Szerinted kell emiatt aggódnunk? Köszi

    Válasz: Nem kell aggódni emiatt.

  • Bianka

    2009. december 19. szombat

    Kedves Ági,

    11 hónapos babánkkal kapcsolatban kérdeznék. Pár napja vettük észre, h napjában többször oldalra hajtja a fejét és picit rázogatja, Stevie Wonderes, vagy a fogyatékos emberek fejrázásához tudnám hasonlítani. Úgy vettük észre, h inkább jobbra és akármilyen helyzetben, mindentől függetlenül. Füle nem fáj sztem – nem sír, és ha mossuk, nem reagál. Szokta ugyan pöckölgetni a cimpáit, de ezt inkább függetlenül a rázástól.
    Mitől lehet ez? Aggódunk, furcsa… hogy találhatta ki? Ha meg baja van, mi lehet?
    Köszönöm válaszodat!
    Bianka

    Válasz: Elképzelhető, hogy mégiscsak fülfájás van a háttérben, vagy füldugulás. Ez utóbbi miatt érdemes lenne felkeresni a gyerekorvost, de legalább felhívni, mit gondol róla. A fülfájás inkább akkor jellemző, ha már volt középfülgyulladása, illetve ha még nem, akkor a fülfájás mellé más tünetek is társulnának. A füldugulás valószínűbb.

  • TNT

    2009. november 08. vasárnap

    Szia Ági!
    Bálint fiam lassan másfél éves, és az lenne a gondom, hogy gyakorta harap belénk, vagy belemar az arcunkba. Főleg olyankor jellemző ez nála, ha már fáradt, vagy nyűgösebb, de akkor is, ha mérges, mert valami nem úgy történik, ahogy ő szeretné. Férjemmel sajna nem igazán tudjuk leszoktatni róla, próbáljuk neki mondani, hogy ez fáj nekünk, és nem szabad, meg hogy inkább simogasson meg minket, ilyenkor gyorsan megsimizi az illetőt, de semmi egyéb hatás, fél perc múlva újra harap. Jön-megy, szaladgál, odajön hozzám, és mondjuk térden, combon, vállon, akármin harap, attól függően, hogy mit ér épp el kényelmesen. Ha meg ölben van, akkor marcangolja az arcunkat, ilyenkor egyébként a rászólás mellett általában azonnal le is tesszük. Már hónapok óta tart ez nála. Azt figyeltük meg, hogy a plüssállatait, meg a rongyiját (ez egy takaró, amit hurcol magával, mint Charlie Brown a Snoopyban :)) is harapdálja ilyenkor.
    Tudnál valami ötletet adni, hogy miként szoktassuk le erről?
    Köszönettel:
    Timi

    Válasz: Nem jó megközelítés az, hogy le kell róla szoktatni, ez ugyanis soha nem válik be, Ő ugyanis nem azért csinálja ezt, mert fájdalmat akar okozni, hanem azért, mert feszült és ő még nem tudja visszatartani vagy másként levezetni a feszültségét. Az első, amit tehettek, hogy feltárjátok azokat a helyzeteket, amitől feszült lehet, pl. kialvatlanság, nem sikerül valamit megcsinálnia, elvesznek tőle valamit, ami az övé, olyan helyzetbe kényszerítik (pl. etetőszék), amiben nem érzi jól magát. Ezeknek a helyzeteknek az esélyét csökkenteni kell.
    A másik, hogy amikor harap, akkor nem az a jó taktika, hogy megmondod neki, hogy „ez fáj, butaságot csináltál”, mert ilyenkor őt ez nem érdekli. Ilyenkor ő azzal van elfoglalva, hogy nagyon dühös, nem érzi jól magát, tehát azt kell megtanítani neki, hogyan kezelje ezeket a helyzeteket. Ebben a korban a példamutatás a legfontosabb nevelési eszköz, amit te csinálsz, azt csinálja ő is. Ha tehát amikor te dühös vagy, káromkodsz vagy kiabálsz, akkor ő is feszülten fog reagálni az ilyen helyzetekben. Ha amikor ő harap, arra feszülten reagálsz, pl. leszídod, akkor azt tanulja meg, hogy ezt így kell csinálni. Ha ehelyett türelmes maradsz, tudatosítod benne az érzését „tudom, hogy most dühös vagy” és egy alternatív levezetési módot ajánlasz: „gyere játsszunk inkább a kisautóval”, akkor abból néhány hét alatt megtanulja, hogyan kezelje az ilyen helyzeteket.

  • Robesz

    2009. október 06. kedd

    Kedves Ágnes!

    Kisfiúnk van hogy egész nap képes dünnyögni, nayfizni, de ezt megállás nélkül értsd.Ha felvesszük, le letesszük, ha játszanánk vele stb.Arra gondoltunk,hogy talán a front, de más babát nem nagyon hallottam még ilyet csinálni.Normális ez?Valaki azt mondta, ez a beszédmotorika, de ha ez az, akkor én Dartvéder vagyok:-)
    Előre is köszönöm válaszodat!

    Válasz: Igen, Dartvéder vagy 🙂 Ez tényleg lehet a beszédmotorika. Láttam már olyan fél évest, aki megállás nélkül dádádádádázott még szopi közben is így vett levegőt, normális gyerek lett belőle, szóval türelem, a fiad szimplán csak nagy dumás 🙂

  • Mónika

    2009. október 03. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 és fél hónapos és nem tudom, hogy a gondommal egyedül vagyok-e vagy ez normális. Lányom játszás közben gyakran sír. Ez úgy nyilvánul meg, hogy ha nem éri el a játékot akkor azért, ha eléri akkor azért, ha bekapja azért. Ilyenkor felveszem, megnyugtatom, vagy átviszem egy másik helyre és egy idő után előlről kezdi. Amolyan hisztinek érzem, de nem tudom eldönteni, hogy bosszankodik, mert nem úgy történik ahogy szeretné, vagy esetleg fogzik( még nem látni semmit) vagy mi lehet az oka? Mostanában már próbál kúszni is, úgy hogy szopizza a hüvelykújját és kitolja a popsiját. Fejét nem emeli fel, de mégis előre tud így jutni. Talán zavarja, hogy még nem megy neki tökéletesen? Ezek normális dolgok? Köszönöm válaszát: Mónika

    Válasz: Bosszankodik 🙂 Mivel már próbál kúszni, próbálja elérni a dolgokat, de nem megy még jól neki, ezért sokat bosszankodik, ez teljesen normális. Abban a pillanatban, hogy hatékonyabban tud majd fogni és kúszni, el fog múlni az egész.

  • Németh Barbara

    2009. október 03. szombat

    Kedves Ági!

    A problémám a következő. Kisfiam 12,5 hónapos. Rettentően akaratos, hisztis baba. Ha valami nem úgy történik ahogy azt ő szeretné, akkor a földhöz vágja magát. Kb 1 hónapja, amikor beteszem a járókába, vagy a babakocsiban ücsörög séta közben, elkezd lenyúlni a torkán. Addig öklendezik, amíg nem lesz belőle hányás. És ez nap, mint nap így megy. A háziorvosunk tanácsára, hogy próbáljak meg rákiabálni, mert ez náluk bevált, nekünk azt váltotta ki, hogy még annál is inkább csinálja. (Most jön a 4 örlő foga, rettentően be van dagadva a fogínye.) Ha megfogom a kezét, hisztizik, hogy nem csinálhatja. Pár napig nyugton volt, mikor mondogattam neki, hogy nem veszlek ki, ezzel nem érsz el semmit, stb… Aztán kezdődött minden előlről. Hiába mondogatom neki, nem megyek oda, csak figyelem a távolból, hogy azért nehogy valami komolyabb probléma legyen, nem tudok rá hatni. Van, hogy rögtön étkezés után csinálja, vagy hogy később, amikor eszébe jut.
    A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám leszoktatni erről? Voltunk fül-orr-gégén, torok leoltáson, de minden rendben volt. A következő lépés a gasztroenteorológia lesz. Ha ott is minden rendben és pszichés alapon csinálja, akkor mi a teendő vele?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm. Már nagyon el vagyok keseredve.

    Válasz: A kisebbik fiam szó szerint ugyanezt csinálta. Az oldotta meg a helyzetet, hogy ilyenkor mindig elkezdtük neki mondani, hogy nem szabad és szorosan magunkhoz öleltük, megnyugtattuk. Közben beszéltem egy kollégámmal (ő is pszichológus) és azt mondta, szerinte a gyerek a dühét akarja így kiadni, szó szerint megtisztul a dühtől.

  • Szilike

    2009. szeptember 19. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hónapos. Kb. 1 hete rendszeresen morog. Előtte is csinálta ezt, de nem ennyire sűrűn. Először azt hittem, hogy a játékaira morog azért, mert valamit nem sikerül elérnie vagy úgy megfognia, ahogy azt szeretné. De mostmár szinte egész nap ezt csinálja. Persze gagyog a saját nyelvén is, de ez elég furcsa nekem! Természetes ez?

    Válasz: Egyszerűen csak megtetszett neki a hang, és hogy ő ezt ki tudja adni. Semmi gond nincs ezzel. Lehet, hogy legközelebb a sikítozás tetszik meg neki. 🙂

  • EMira

    2009. szeptember 10. csütörtök

    tatulinak üzi:
    az én 5 hónapos babám is gyakran csinálta-csinálja ezt. Nálunk a titok nyitja a következő:

    olyan gyorsan és hevesen akar szopizni a baba, hogy levegőt nyel már a szopi elején, ami feszíti a pociját. Szopizna, de nem tud. Ilyenkor függőleges helyzetbe kell hozni, gyengéden veregetni, vagy erőteljesebben masszírozni a hátát. Ilyenkor szinte mindig van büfi! Általában hallható nagy böffenet, de néha nem is hallom, csak tapasztalom, hogy kijött aminek ki kellett. 🙂 Aztán újra próbálhatod cicire tenni. Nálunk van, hogy 4-5x is meg kell ismételni ezt a sorozatot amire végre nyugodtan tud bőven szopizni.
    Próbáld ki, hátha nálatok is ez a probléma kulcsa.
    dr.M.Edina

  • Timó

    2009. szeptember 04. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam koraszülött, 34 hétre, 1650g-mal és 41 cm-rel született, de mára már 8 hónapos (ha úgy nézem csak 7) és utólérte társait a fejlődésben, 71 cm és közel 8 kg. Szépen forog, 6 hónapos kora óta, kúszik is, de ülni nem akar. Vagyis inkább nem tud, mert annyira feszíti magát, szinte ketté lehetne törni.Ez a koraszülés miatt lehet?Mit tanácsolsz, forduljak orvoshoz?A háziorvosnak mondtam, de azt mondta, ne erőltessem.Nem is erőltetem, de aggaszt, más babáknál nem látok ilyet.Fekve is úgy megfeszíti magát, mint aki pukkadozik, vagy erőlködik…tiszta piros a feje.Pedig babamasszázst is tanultam, minden este megmaszírozom fürdetés előtt.
    Mit tanácsolsz?

    Válasz: Az erőlködés normális, azért van, mert a kicsi többet akar, mint amennyit meg tud csinálni, de ez el fog múlni. Az ülés ráér még, általában 8 hónapos korra szokott menni.

  • Nicky

    2009. szeptember 02. szerda

    Kedves Ági!

    6 és fél hónapos a kisfiam,és folyton csíp,meg tépi a bőrünket de nem is ez a bajom,mert tudom hogy azért csinálja mert simogatni még nem tud,így ismerkedik,tapogat.A gondom az hogy szinte már semmivel nem tudom megetetni,mert ahogy a kanál a szájához ér,elkezd börrögni,és mindent így köpköd kifelé.Nem akarok rászólni nehogy a megváltozott hangsúlyom annyira tetsszen neki,hogy azért csinálja már,meg amúgy se értené még.
    De akkor mit tehetek ezellen?Már hetek óta ez megy,tiszta főzelék már minden,meg mi is az etetés végére.Pár kanállal eszik még normálisan mert éhes,aztán elkezdi…
    Mondjak neki valamit vagy mit csináljak ilyenkor??
    Köszönöm a választ!

    Válasz: Nem kell semmit mondani, neki ez teljesen normális. Játszik az étellel. Ha már megette azt a néhány kanalat, amit nyugodtan meg tud enni, utána már ne adj neki és akkor nem fog játszani vele. Ennyi idősen még nem kell egy teljes adagot megennie.

  • Robesz

    2009. augusztus 26. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiúnk most tölti a 8 hónapot.Két-három napja, furcsa hangokat hallat, úgy csinál, mint aki ölnek megfele.Akár nevet, akár „sír”, nem lehet tudni mikor mi baja, csak ha az arcára nézel, akkor lehet látni, hogy most épp nevetés, vagy „hiszti”van.Mi lehet ez? Meddig tarthat?Másik furcsasága, hogy tépi a haját, üti-veri a pocakját, olyanokat dübög.Ez normális?
    Köszönettel Robesz

    Válasz: Igen, ez mind normális, majd kinövi.

  • Kata

    2009. augusztus 22. szombat

    Kedves Ági!
    Kisbabám 3 és fél hónapos,koragondozásra járunk,mert 35-36 hétre született.A legutóbbi vizsgálatnál fokpzott izomtónust állapított meg a doktornő a felső végtagokban,és hogy kezével öklöz.Azt javasolta,sokat fektessem hasra.Nincs is azzal baj mert elvan hason fekve is,fejét szépen emeli,hátára fordul.Azért aggódom egy kicsit,mert a tárgyakért még nem nyúl,két kezét nem teszi össze.Kezét sokszor ökölbe szorítja még,de főleg akkor ha idegesebb,vagy fél.Öklét a szájához emeli,sőt be is tömi a szájába,mostanában fedezte fel a kezét.Semmi más dolog nincs ami miatt aggódnom kellene,mert figyelmes,sokat mosolyog és gagyarászik,és szopizik is ügyesen.Szeretném ha megírnád ezzel kapcsolatban a véleményedet,előre is köszönöm,szia!

    Válasz: Mivel korábban született, ezért a fejlődése annyival van elmaradva, amennyivel korábban született, ezt a különbséget 2-3 éves korára be fogja majd hozni, de az is lehet, hogy még hamarabb.

  • Szilvi

    2009. augusztus 15. szombat

    A kisfiam most lesz 10hónapos.Ha tetszik,szímpatikus neki valaki,akkor első,hogy le akarja szedni az orrát,mejd jön a szája,majd megmarkolja az arcukat.Ha valaki nagyon nagyon bejön neki akkor jön a hajtépés,majd „megkóstólja” az illető arcát,magyarul megharapdálja.Egyszerűen nem tudom leszoktatani róla,pedig rászóltam kevésbbé erélyesen,erélyesen,mondtam neki,hogy nem szabad,kiszedtem a hajat a kezéből leraktam,de semmi,teljesen odáig van a hajért.Amikor fésülöm,vagy összefogom a hajamat folyamatosan vigyorog rám,mintha azt akarná közölni,hogy tök fölösleges,úgy is összekócolom,szó szerint kiröhög.Ha a hajam közelébe ér teljesen extázisba esik,vicces hangokat ad ki,majd megpróbál megenni.Iszonyú aranyos,csak roppant fájdalmas időnként.Lehet fodrász lesz?

    Válasz: A baba testképtudata így alakul ki. Ő még nem érti, hogy ez fájdalmas, de a tapasztalás módja nála az is, hogy megérinti, kipróbálja, a szájába veszi a dolgokat.
    A hajat sok baba szereti. Azt javaslom, fogd össze és tegyél rá kendőt vagy hajpántot, hogy ne tudja piszkálni, amíg ki nem növi ezt a szokását.

  • Robesz

    2009. július 08. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiúnk most 6 hónapos, még nem tud egyedül ülni.Az egyik nagy problémánk, hogy a babakocsit egyáltalán nem tűri , feszeng, visít, pukkadozik, „hisztizik” benne. Ahogy lemegyünk sétálni, kezdődik a cirkusz. Játékkal, énekkel, mondókákkal néhány percig elvan, de aztán újra kezdi.Max fél óra, és fel kell jönni!Ebben a jó időben, akár órákon át ellehetnénk, úgy mint mások. Próbáltuk már felültetni benne, hogy kilásson, de az sem vált be.
    A másik problémánk a délutáni időszakra vonatkozik.17-ig, 17:30-ig alszik egy órácskát, de ha ez elmarad akkor is estére mindíg nyűgös és sírdogálós. Már előre félünk az estéktől, mert tudjuk, hogy kezdődik a műsor. Mindíg csak külön-külön tudunk megvacsorázni is, mert amint ottmarad egyedül a játszószőnyegén visítozik.
    Mit tanácsolsz?
    Köszönettel:
    Robesz

    Válasz: Babakocsi: a kisebbik fiam jó darabig csakis hason volt el a babakocsiban, fekve-ülve utálta, ha nem akartam hogy elaludjon, akkor kenguruval mentünk, amikor már magától is tudott ülni, akkor már elvolt a babakocsiban is.

    Vacsora: ültessétek mellétek hordozóban, amíg esztek.

  • Zsolt

    2009. július 03. péntek

    Üdvözlöm!

    A kisfiam 7 hetes és az egyik furcsa dolog, hogy szinte folyamatosan jár a keze, lába, ha cumizik vagy alszik akkor nyugodtabb, de legtöbb esetben igen mozgékony. Ez természetes? A másik hogy hajnalban székelési inger jön rá és ha van széklet akkor utána is folytatja órákig. Ez mitől lehet?

    Válaszát előre is köszönöm

    Válasz: Ez teljesen normális, a baba még mindent a testével fejez ki és ha izgalmi állapotban van valami miatt, akkor is a keze-lába jár, akár fáj valamije, akár éhes, akár álmos vagy más miatt sír.

  • Timi

    2009. július 02. csütörtök

    A kisfiam 6 hónapos, 2 foga már kibújt. Eddig az éjszakákat végigaludta, viszont egy hete minden éjszaka 3 óra körül felébred sírdogálva. A fogzás miatt lehet?Mindent úgy csinálunk mint eddig.
    Még egy nagy problémám van, a gyermekem ha ébren van, nem tudok semmit csinálni, mert állandóan nyafog, visong, kiabál és veszekszik, amint otthagyom és nem szórakoztatom.Hiába van mellettem, játszani kell vele állandóan.Én rontottam el kisebb korában, hogy sokat foglalkoztam vele, vagy egyébként is vannak ilyen gyerekek, akik állandó figyelmet igényelnek? Mit tehetek, mert ez így egy kicsit “teher”, hiszen már egyre kevesebbet alszik, nem tudok mindent ez idő alatt elvégezni.
    Köszönöm: T
    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

    A játékkal kapcsolatban próbáld ki, hogy evés után, amikor jókedvű adj neki egy kedvenc játékot, és hagyd ott, ha megunta 5-10 perc után (ebben a korban kb. ennyit bírnak), akkor menj vissza, vidd át másik szobába, adj másik játékot és így tovább. A helyváltozás nagyon fontos, mert ebben a korban már nagyon igénylik a változatosságot. Ha már mindent elunt, akkor tedd oda magad mellé, mutogasd neki, amit csinálsz, beszélgess vele közben.

    A nyűgösködés lehet amiatt is, hogy már sok mindent szeretne elérni, amit nem tud, ez általában a mozgásfejlődéssel elmúlik.

  • Klári

    2009. június 30. kedd

    Kedves Ági!

    13 hónapos kislányunk néha az agresszivitás (vagy talán az erős akarat?) feltűnő jeleit mutatja: ha valamit nem kap meg, vagy nem az történik, amit ő akar, akkor néha (de nem mindig):
    1. leül, összezárja a lábait, megfeszíti kezét a combján, és összeszorított szájjal és öklökkel 1-2 másodpercig ideges, dühöskutya-szerű morgást produkál
    2. belémharap, ha a vállamon van
    3. üti a saját fejét, pedig mi nem ütjük (a sajátunkat sem)
    4. a fejét a falba, padlóba üti
    5. elkezd kiabálni (nem sírni)
    Még egy érdekesség. Amikor valamilyen cselekedete után elmondom, hogy ez fáj nekem (mert pl. nem megsimogatott, hanem megütött), akkor elkezdi húzni a saját haját úgy hogy láthatóan neki is fáj, vagy épp ütögeti a fejét.
    A kérdésem, hogy kell-e ezek miatt aggódnom, vagy tenni valamit (ha igen, akkor mit), vagy hagyjam és úgyis kinövi őket.

    Köszönöm a válaszodat.

    Válasz: Ezek teljesen normálisak minden baba csinálja ebben a korban. Ő még nem képes féken tartani az indulatait, ezt meg kell tanulnia. (az 1 éves fiam kisautókkal dobált meg mindenkit, ha nem tetszett neki valami) Amit tehetsz az az, hogy ilyenkor higgadt maradsz. Ha ugyanis hangosan rászólsz vagy a kezére csapsz, azaz te magad is agresszív leszel, azzal csak rossz példát mutatsz neki. Ha türelmesen elmagyarázod neki, hogy ez nem jó és megmutatod mit kellene helyette csinálnia, illetve segítesz értelmezni az érzelmeit, azzal hosszú távon a helyes viselkedésmódra tanítod meg. Pl. „Tudom, hogy most haragszol, mert nem sikerült összeilleszteni a kockákat, de gyere megmutatom, hogyan kell csinálni.” vagy „Tudom, hogy most dühös vagy, mert aludni kell menni, de gyere szedjük össze együtt a játékokat, dobd bele ezt a kockát a dobozba.” – és ha megteszi dicsérd meg, hogy milyen ügyes.
    Ha olyasmit csinál, ami neked fáj, akkor is próbálj meg higgadt maradni (tudom, nehéz) és mondd el neki, hogy „Anyának ez nagyon fáj, nem szabad ilyet csinálni”

  • Mártus

    2009. június 28. vasárnap

    Kisfiam 7 hónapos. Korábban már produkálta, majd elhagyta de újabban megint látjuk nála, hogy fekvő helyzetben csapkodja a fejét jobbrra-balra. Közben még akár mosolyog is – tehát nem tűnik zaklatottnak.A dolog nem állandó, most pár napja csinálja – a mai napon talán két alkalommal. Többször elalvás előtt produkálta. Mi lehet az oka? „Normális”?

    Válasz: Egész egyszerűen csak rájött, hogy tud ilyet is és gyakorolgatja.

  • Ildikó

    2009. június 23. kedd

    tatulinak üzenem, hogy nagyon megértem a problémáját. Az én babám is sokszor mocorgott a mellemen, zöldet is kakált, meg narancssárgát. A kedve amúgy jó volt, időnként kisebb „nyünyőkséget” leszámitva. Sok mindenre gyanakodtam a szopási sztájktól kezdve a túletetésen keresztül a bélférgességig, aztán egyszer nagy sokára elmúlt. Mostanában (4 hónapos), ha kicsit ficereg a mellemen, az azért van, mert rendetlenkedik a hasa és rögtön szopi után, vagy még közben megoldódik a probléma. 🙂 Tehát úgy gondolom régebben is a hasfájás lehetet nálunk az ok. Persze nem minden baba egyforma.
    A zöld kakit meg kórházban is bevizsgálták, de nem lakott benne semmi. 2 hónapig naponta 2 ampulla normaflore-t adtam neki, a védőnő tanácsára. Talán attól, talán mástól, de elmúlt. A tej miatt meg ne izgulj, hiszen eddig is tudtad szoptatni. 🙂

  • tatuli

    2009. június 21. vasárnap

    Szia Ági!

    Korábban már kértem a tanácsodat szoptatás (kevés tej) témában, amit köszönök, most más jellegű a kérdésem.

    Kisfiam 11 hetes, az utóbbi pár napban gond van a szoptatással. Napközben az alvásból hirtelen riad fel, kb. a szoptatási idő előtt 1/2 órával, de úgy gondolom, ennyi csúszás belefér, hát megetetem. 1-2 percig normálisan eszik, aztán elkezd a lábával rugdosni, a kezével össze-vissza kalimpál, eltol, a cicimet kiköpködi, aztán újra éhesen beveszi, 2-3-at szív rajta, aztán megint kiköpi, s ez így megy az egész szoptatás alatt, amíg vagy én unom el, mert teljesen úgy érzem, hogy nem is eszik semmit, csak nyünnyög, vagy ő köpi ki végleg, és már nem lehet visszaimádkozni a szájába. Pedig tejem lenne, mert ha megnyomom, bőven jön belőle, tehát ő is ki tudná szívni, de nem nagyon erőlteti meg magát. Eddig olyan 15-20 percig is szopott, elég rendesen, most ez a nyűglődés az 1-2 perc rendes szopással együtt jó, ha 10 percig tart. És nyűgös, napközben alig alszik, egész nap nyekereg, a fáradtság miatt sír, magában alig van el, pedig mostanában akár 15-20 percet is eljátszott egyedül a játszószőnyegén, vagy a pihenőszékben, stb.

    Egyszerűen nem tudom, mi baja lehet. Nem ízlik neki a tejem valamitől? Vagy a hasa fájna? Ma pl. alig volt széklete, az is erősen zöld, pedig minden nap többször is kakál, szép aranysárgát. Azt gondolom, azért kevés és zöld, mert alig eszik. Az amúgy mosolygós, kiegyensúlyozott baba ma nyűgös, rosszkedvű, türelmetlen. Esetleg a hidegfront a bűnös? Attól félek, ha keveset eszik, visszaesik az amúgy is eléggé ingadozó tejtermelődésem, és megint jó időbe fog telni, amíg visszaáll rendesen.

    Kérlek segíts, mert teljesen tanácstalan vagyok. Vagy vigyem esetleg orvoshoz?

    Előre is köszönöm,
    B-K. Gabi

    Válasz: Ez szimpla türelmetlenség. Vagy túl gyorsan jön a tej, ezért folyton kicsúszik a szájából a cici, nem tud elég hatékonyan szopizni, vagy amikor már néhány perc után lassabban jön, nincs türelme kivárni. Most már elég érdeklődő, ezért nincs türelme órákig szopizni, ez teljesen normális életkori jelenség. Ha cumizni is szokott, az is okozhatja ezt, de igen, valóban a front is bűnös lehet benne.
    A nyűgösség annak a jele, hogy nem piheni ki magát. Mivel most már nagyon élénk, ezért könnyebben felébred a felszínes alvási szakaszban. pl valamilyen zajra, de ekkor még nem elég kipihent. Próbáld meg, hogy ilyenkor kicsit simogatod a hátát, hátha még visszaalszik egy kis időre.

  • Mariann

    2009. június 11. csütörtök

    Az én kisfiam furcsasága, hogy sikítozik. Nála ez olyan mértékű, hogy néha már szinte elviselhetetlen. Közben nem sír, nem éhes, semmi problémája nincsen, de ha eszébe jut akkor sikít egy óriásit. Ez a sikitozás olyan mértékű lett, hogy be is rekedt tőle. Ekkor adtunk neki cumit, hogy tompítsunk egy kicsit rajta. A sikítás megmaradt, de már nem reked be tőle. Ha valaki tudja, hogy ez mitől van, vagy mit lehet tenni ellene, kérem segítsen?

    Válasz: Ennek az a lényege, hogy élvezi a saját hangját. Általában, ha kialvatlanok és túlpörgöttek, akkor szokták csinálni, de néha csak úgy játékból is. Majd ki fogja nőni.

  • Zsuzsa

    2009. június 11. csütörtök

    Viszont egy kérdésem is lenne hozzád Ági! Már majdnem másfél évesek vagyunk és ha a kisfiamat nagyon megnevettetjük, rögtön csuklani kezd. Ez meddig normális? Bár a csuklás nem furcsa és szokatlan a babáknál, ez mégis fura. Köszönöm válaszodat: Zsuzsa

    Válasz: Ez azért van, mert még nem teljesen zárt a gyomorszája. Kb. 2 éves korra ezek a gondok elmúlnak.

  • Zsuzsa

    2009. június 11. csütörtök

    A babám hosszú hajjal született, és miután a babahaj kikopott már fél évesen eléggé hosszú lett újra. Állandóan birizgálta a fülét és nem tudtuk miért, mi is gondoltuk, ismerkedik a testével. Aztán már egyre többet csinálta, mire rájöttünk, hogy a füle tövét csikizi a haja. Leváltam egy kicsit babaollóval mikor aludt, na onnantól nem volt fülvakarás. Már lassan másfél éves, de ha egy kicsit hosszabb a haja, már tekergeti a fülét, úgyhogy akkor már tudjuk, hogy hajnyírás következik. A kis érzékeny? :-)))))

  • Vica

    2009. június 10. szerda

    Ezt nem igazán értem, nálunk mindig csukva van a szeme ha álmában felsír, akkor ne vegyem fel? De ha nem nyugszik meg? Nem szokta abbahagyni, amíg fel nem veszem, de a szemét akkor se nyitja ki. Ilyenkor mi a teendő?

    Válasz: Ez a sírástól is függ. Van, amelyik baba sírdogál, nyekereg, de nem ébred fel, hanem magától visszaalszik. Ha viszont felriad, ha ilyenkor nem veszed fel, akkor kezdd el ilyenkor simogatni a hátát, amíg vissza nem alszik.