Öltöztetési dili

Az első gyermekes anyukák gyakran mondják azt, milyen nehéz öltöztetni a babát, mert még nem tartja magát, emelgetni kell, milyen jó lesz, ha már nagyobb lesz és tud segíteni az öltözésben… Aki rohant már a pulóverrel az üvöltő másfél évese után, az visszasírja az első hónapokat, amikor gond nélkül fel lehetett öltöztetni a kis kópét. Mit tehetsz, ha minden egyes elindulás kész diliház, mert a gyerek utál öltözni?

nem lehet felöltöztetniA probléma általában ott szokott kezdődni, hogy gyorsan akarunk elindulni otthonról. Amikor még kicsi a baba, akkor viszonylag gyorsan fel tudjuk öltöztetni, amikor mászni kezd, akkor bizony már számolni kell vele, hogy sokkal többet mozog, sokkal inkább ellenkezhet az öltözésnél, tehát ahogy nagyobb lesz, egyre hosszabb időt kell ráhagyni az indulásra. Ráadásul, ahogy egyre nagyobb, egyre elmélyültebben tud játszani, és akaratosabbá is válik, ezért kis lépésekben kell elérni nála, hogy kizökkenjen a játékból és akarjon együttműködni veled.

Tehát már indulás előtt 10 perccel szólj neki, hogy „nemsokára el kell indulnunk, tologasd vissza a kisautókat a garázsba, aztán felöltözünk.”, hogy ne érje váratlanul, amikor anya megjelenik kezében a harisnyával, ruhákkal és minden egyébbel.

A taktikák

1. A sorozatöltöztetős Előrelátó anyukák bevált taktikája, hogy nem egyszerre öltöztetik fel a babát, pláne télen, amikor 2-3 réteg ruhát kell ráadni, hanem már 1 órával korábban megkezdik a „hadműveletet”: először csak a rugit veszik le a babáról és ráadják a harisnyát. Aztán fél óra múlva ráadják a nadrágot is. Aztán 10 perc múlva dögönyözés (figyelemelterelés) keretében rácsempészik a pulóvert. Ezzel elkerülhető a hiszti és a huzavona, de előrelátó tervezést igénylő praktika, amit nehéz bevetni akkor, ha le kéne szaladni a boltba 5 percre, mert főzés közben észrevetted, hogy kifogyott az olaj.

2. A figyelemelterelős Gyakran alkalmazott technika: egy játékkal, anya mobiltelefonjával, kiflicsücsökkel lekötni a babát, amíg anya rászenvedi a ruházatot. Ráadásul van egy olyan hátránya, hogy néha működik, néha nem.

3. A „csináljuk együtt” Ha már úgyis előkészítetted a terepet és szóltál (akár többször is) a kicsinek, hogy indulás lesz, akkor bevonhatod őt a ruhák kiválasztásába is. Ez azért, jó, mert ez segít neki azonosulni a céljaiddal 🙂 és ráhangolódni arra, hogy mi következik. Felmutathatsz neki két pulóvert, hogy melyik tetszik jobban. Hagyhatod, hogy ő vegye ki a szekrényből a nadrágot.
Sok totyogó ki nem állhatja a fekve öltöztetést, így inaktívnak és tehetetlennek érzik magukat, ne erőltesd hát, öltöztesd inkább állva, ez neki is jobban fog tetszeni.

Legyél határozott és céltudatos. Sokan rontják el ott, hogy már-már könyörögnek a gyereknek, hogy „légyszíves add ide a lábadat, legyél jó kislány, bújjunk bele a nadrágba” Ettől a gyerek úgy érzi, hatalma van feletted, úgy gondolja, most ő irányít, hiszen anya „elgyengült”, és ettől még idegtépőbbé válik a helyzet. Ehelyett inkább legyél határozott: „Add a lábad, feladom rád a nadrágot!” vagy „Vedd fel a sapkát!” – ilyen helyzetekben egyszerű mondatokkal mondd el neki, mi a teendő, mi fog történni.

A humor a jóbarátunk 🙂 Sokkal könnyebben fogadja a kicsi az öltözést, ha játéknak tekinti, mintha felesleges macerának. Ha hisztizni kezd, látod rajta, hogy már „megint kezdődik”, kezd bepörögni, akkor dögönyözd meg, viccelődj vele, zökkentsd ki a hisztiből, mielőtt teljesen belelovallja magát és kézzel-lábbal tiltakozni kezd ellene.

Sokat segíthet, ha az elindulásoknak rendje van. Ezt is épp úgy szokássá lehet tenni, mint az esti altatási rutint. Saját tapasztalatom, hogy ha egymás után sorra kapják a gyerekek ilyenkor a kis feladatokat, a lépéseket, amiket meg kell tenniük, akkor együttműködőbbek, mintha a saját dolgaimmal vagyok elfoglalva és két apró teendő között még a fejükbe akarom húzni a sapkát is.

És még egy: kisgyermekkel elindulni otthonról nagyon nehéz és fárasztó. De ha ezt a tényt elfogadod és nem próbálsz hadakozni ellene már attól is sokkal könnyebb lesz a dolog.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.