Napirend: Te hogyan oldod meg?

A napirend a „babanevelés” egyik legsarkalatosabb pontja. Szüleink idejében még a kötött napirend volt a „trend”: már születésétől kezdve hozzászoktatták a babát a 3 óránként evéshez, az éjszaka átalvásához, akár akarta, akár nem.
Napirend: Te hogyan oldod meg?Mostanában ennél bonyolultabb a helyzet: az egyik családban teljesen a baba irányít, az ő igényeihez igazítják az etetéseket, az alvásokat és akár a családi programokat is. A másik családban lavírozni próbálnak a kicsi igényei és a saját elvárások között – több-kevesebb sikerrel. Te hogyan oldod meg?

A lavírozásról és az igények összeegyeztetéséről írni könnyű, megvalósítani azonban annál nehezebb. Az a helyzet, hogy a babának még nincs időérzéke, ezért fogalma sincs, hogy szerinted neki 2-kor kéne ennie és 4-kor aludnia, ellenben van neki bioritmusa, ami nagyjából pontosan működik. Az alvásciklus például kb. 45-60 perces ciklusokban. Ennek köszönhető, hogy a baba mindig pont ugyanazokban az időpontokban ébred fel éjszaka, és nappal is kb. ugyanolyan hosszan alszik (kivéve, ha valamilyen módon beleavatkozol ebbe a ciklusba, például elaltatod, vagy felkelted)

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

Az ébrenlét is ugyanilyen ciklusokra tagozódik: ébredés után élénk, aztán bizonyos idő elteltével elálmosodik, de még nem igazán fáradt, ezután megint felélénkül, majd pedig egy idő múltán igazán elálmosodik: ilyenkor lehet lefektetni aludni. Hogy egy ilyen ébrenléti ciklus milyen hosszú, az attól függ, mennyi idős a baba: 6 hetes korban 1-1,5 órát tud egyhuzamban ébrenlenni, 3 hónaposan 2-2,5 órát, 6 hónaposan 3 órát, 8 hónaposan 4 órát, 1 évesen 5 órát van ébren két alvás között.

Mivel a babának nincs időérzéke, nekünk kell megtanítani neki, mikor van éjszaka és mikor nappal, illetve nekünk kell megadni számára azokat a kapaszkodókat, amikből megtanulja, mikor van ideje az alvásnak, a játéknak, a sétának és az evésnek. Neked kell figyelned rá, mikor álmosodott el, mikor éhes, mikor unatkozik – a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ha bizonytalan vagy benne, hogy most azért reklamál, mert unatkozik vagy azért mert álmos, akkor meg kell nézni, milyen régóta van fent: vajon már elálmosodhatott vagy még nincs itt az ideje?

[poll id=”7″]

Milyen az a napirend, ami követi a baba fejlődését és igényeit, és mindeközben a Te számodra is átlátható és szervezhető mindennapokat tesz lehetővé? Katt ide a válaszért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

94 Comments

Comment navigation

  • SzJudit

    2011. július 06. szerda

    Kedves Ági!

    Én is a véleményedet szeretném kérni. Pici fiam 4 hetes, 3350 g-mal született ma már 4300 g, szépen fejlődik. Eleinte próbáltuk mi is a 2,5-3 óránkénti szoptatást (csak anyatejet eszik), de ehhez mindig ébreszteni kellett, akkor erőtlenül szopott, majd szopás után éberebb lett, „játszottunk”, de mire aludni kellett volna, megint éhes lett, de akkor már az újabb álmosság miatt szopott keveset, majd elaludt mellen. 2 hete úgy döntöttem, hogy hagyom aludni, így az evések nappal csak 3,5-4 óránként vannak, farkaséhesen ébred és eszik 80-130 g között, utána ébren van, és kocsizással, ringatással könnyen elalszik újabb szopás nélkül. (nappal kétszer is a kertben alszik, de ha bent altatom, akkor is ilyen sokat, egyhuzamban). Viszont éjszaka más a helyzet, 8-9 között alszik el, és hajnal 1-kor ébred magától (ez a leghosszabb alvása, viszont ezt követően gyakrabban szopik, mint nappal, 4-kor és 6-7 körül. A kérdésem az lenne, hogy miért van az, hogy hajnalban a 4 óra helyett csak 2-3 órát bír a pocija? vagy nem is igazán éhes, csak mivel egyből visszaaltatom éjjel (nincs játék), hamarabb ébred ugyanannyi alvással, és akkor már enni is szeretne? (Éjjel persze kevesebbet eszik, mert nagyon álmos, az is közrejátszhat, hogy kevesebbet bír.) Jó lenne, ha egy kicsit hosszabban aludna éjjel is, tudjuk ezt befolyásolni anélkül, hogy ő megszenvedné?
    A védőnőnk azt mondja, hogy hosszabbítja az alvását, ha kiköltözöm a szobájából (van bébiőr és légzésfigyelő is), mert akkor nem érzi a tejszagot, és nem élénkül fel tőle. Te mit gondolsz erről?

    Másrészt a hajnal 4-es szopizásra már nagyon kakis a pelenkája, ilyenkor muszáj vagyok átpelenkázni, mert sajnálom, féltem a bőrét, másrészt gondolom, az is zavarhatja a visszaalvásban. Viszont több helyen olvastam, hogy ezzel kiverem az álmot a szeméből. Te mit javasolsz?
    Előre is köszönöm a válaszod!

    • SzJudit

      2011. július 07. csütörtök

      Kedves Ági!

      Még annyi kiegészítés lenne, hogy akkor is 1-kor ébred éjjel, ha 19:30-kor vagy 21:30-kor alszik el. Ezek szerint nem az éhségével függ össze? …és 4-kor is pontban jelez, igaz még nem sír, csak nyüszög, tekergődzik. A 4-es etetés után pedig már nagyon nyugtalan, éberen alszik. Olyan, mintha a hasa fájna, de napközben az éjszaka többi részében nem szokott.

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      4 hetesen még minden normálisnak számít. Etesd úgy, mint eddig, ne akarj még változtatni se az éjszakai evésen (erre még szüksége van, annyiszor és akkor, amikor ő kéri), se a nappalon (örülj, hogy ilyen jól alszik nappal). Én nem javaslom az éjszakai pelenkázást, mert tényleg felébredhet tőle teljesen a baba, legfeljebb azt lehet, hogy ha nagyon kakis, akkor etetés előtt gyorsan pelusozd át (de ne kapcsolj lámpát, ne cipeld át a másik szobába csak gyorsan ott, ahol vagytok, cseréld le) és utána etesd meg, így az etetésbe belealszik megint.
      Nappal ne altasd kocsiban, mert erre viszont rászokik és később nehéz lesz leszoktatni róla, az alvások többsége a saját ágyában legyen.

  • Henna

    2011. július 02. szombat

    Kedves Ági!

    Újra a segítségedet szeretném kérni, most más témában. Kislányom 9 hetes, igény szerint szopizik, ami gyakran napi 14 mellre tételt jelent. Nagyon nehezen indult be a tejem, és nehezítette a szoptatást az is, hogy a kislányom pár perc szopi után elaludt a cicin. Ma már sokkal jobb a helyzet, de ez a jó szokása megmaradt, mármint, hogy a cicin alszik el. 🙂
    Majdnem napi szinten olvasom a blogodat, és próbálom kialakítani az ébredés-evés-pelus csere-játék-alvás napirendet, de sajnos nem megy.
    Ébredés után mindig cicire teszem, utána jön a pelus csere, játék, de mikor elálmosodik rögtön elkezd sírni. Mindenhol azt olvasom, hogy egy pár hetes csecsemő minden egyes sírására mellre tétellel kell reagálni, amit én szívesen meg is teszek, és az ösztöneim is ezt diktálják. Tehát amikor elálmosodik, és rázendít, rövid dajkálás után cicire teszem. Eszik valamennyit, majd elalszik a mellemen, és amikor kb. 20-30 perc múlva megpróbálom letenni, 5 perc szundi után felébred. Ekkor megint rázendít, és kezdődik újra az evés-pelus csere-játék-alvás stb.
    Én cumi ellenes vagyok, és a környezetem nyomása ellenére eddig kitartottam amellet, hogy megoldom a helyzetet cumi nélkül is, de lehet, hogy mégis a cumi lenne a megoldás. 🙁 Mivel a kislányom nehezen tanult meg szopizni, és elég keveset eszik (3880 g-al született, most 5200 g, és nem eszik többet napi 500-550 g-nál, de ennek ellenére hízik heti 100-150 g-ot) attól félek, hogy a cumi bezavarna, esetleg kevesebbet enne.

    Mi a véleményed? Meg lehet oldani a helyzetet cumi nélkül is? Segítségedet előre is köszönöm!

    • Judit

      2011. július 05. kedd

      Szia! Én is próbáltam az alvás utánra időzíteni az etetést, de nem ment, mindig szopizás közben aludt el.
      Én úgy gondolom, ne stresszelj, nem kell erőltetni, picike még. Aludjon csak kaja után, legalább tele a pocija 🙂

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ez a módszer úgy is működik, ha van az ébredés utáni etetés-szopi és az elalvás előtti altatás-szopi, ettől még a sorrend a lényeg, tehát alvás-evés-játék-evés-alvás. Ha megfigyeled, alvás előtt rövidebben szopizik , nem eszik olyan sokat, ez tehát nem gond, ha téged nem zavar és szeretsz szoptatni.

  • Bota Viktória

    2011. június 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 2 nap múlva 8 hetes. Napirendünk, amelyen nagyjából ő alakított magának, az alábbi:
    Reggeli ébredés 7 körül, szopi, büfi, pelenkacsere és átöltözés, játék a kiságyban egyedül, majd ha elunja és elálmosodik, kb. 9 körül, kiviszem a levegőre a babakocsiban. Így átalszik egy etetést és dél körül én keltem fel sokszor, mert magától még aludna (nem tudom meddig, mert nem próbáltam).
    Délben szopi, büfi, peluscsere, játék, majd alvás…következne, mert nem igazán akar aludni, max 30-40 percet alszik. 3 körül szopi és a szokásos ceremónia, majd ismét nem igazán alszik, csak 30-40 percet. 6 körül ismét szopi és a szokásos. Ezt követően már sokszor van ölben, az apja van vele (aki ilyenkor ér haza a munkából), többnyire szunyókál is egy kicsit így. Fürdetés 8-fél9 körül, majd szopi és altatás immár játék nélkül. Ezekután 2-3 körül ébred szopizni, majd kezdődik 7 körül az új nap.
    Kérdésem, hogy jó-e ez így? (Különösen a déli keltegetés).
    Másik kérdésem a szoptatással, illetve fejéssel kapcsolatos:
    3480 g-mal született, 3100-zal hoztuk haza, jelenleg 4420 g. Napi 620-660 g-okat szopizik, napi 6x, reggel többet, este kevesebbet, alkalmanként 20-40 percig komfortszopival együtt, a cicit ő engedi el. Elég-e neki ennyi tejcsi? (Csak szopizik, nincs hozzááplálás), megfelelő-e a hízása?
    Két mellből szoptatok, mert a bal mellemben nagyon kevés tej van, illetve lehet, hogy lenne több, de nem hajlandó szopizni belőle, általában sír, ha mellre rakom, kiköpködi a cicit, megfeszíti magát, tekereg, szerintem nem úgy jön a tejcsi, mint ahogy szeretné. Mindig rárakom előbb a bal cicire, majd a jobbra. Jobb mellemben elég tej van önmagában is, sőt még fejni is tudok belőle szopi után. Minden alkalommal lefejem mindkét mellem. Kérdésem, hogy meddig kell fejni (hány hetes korig), illetve fejjem-e a jobb mellemet is vagy csak a balt, amiből nem szopizik rendesen, vagy azt se? Vagy csak akkor fejjek, ha feszül a mellem?
    Hogyan tudnám elérni, hogy a bal mellemből is szopizzon? Van ne erőltessem, hanem nyugodjak bele, hogy csak a jobb mellből szopizik?
    Amikor este, illetve hajlalban félálomban nyög, csapkod, tekereg, de nem ébred fel teljesn, akkor a hasa fáj? Mit tehetnék, hogy jobban aludjon? Espumisan-t kap szopik előtt, illetve én szedek köménymag olajat.

    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Teljesen normális ez így, délben azért alszik ilyen mélyen, mert a levegőn van. Jobb lenne, ha ilyenkor is a saját ágyában aludna, így kicsit rövidebb lenne ez az alvás. A gyarapodása tökéletes, biztosan elég neki a tej. A legtöbb anyukának kevesebb a bal mellében a tej, ez normális. Fejni már nem kell csak akkor, ha úgy érzed, nagyon túltelítődik a melled, akkor egy kicsit le kell fejni belőle. Szoptasd mind a két melledből és először mindig a bal mellel kezdd, hogy kapjon ingert, utána tedd át a jobbra.

  • Ildikó

    2011. június 24. péntek

    Kedves Ági!

    6 és fél hónapos a kisfiam és úgy gondolom, hogy itt lenne az ideje, egy napirend kialakításának. Valamiféle rendszerünk van, de nem minden nap egyforma.
    6-kor ébred, játék, peluscsere
    7-kor szopi, játék, kicsit egyedül is, bár nem nagyon van el egyedül
    8 körül alvás 30-60 perc
    9-10 körül szopi, játék
    11 körül gyümölcs, vagy főzelék olyan 60 gramm
    12 körül alvás kb 2 óra, de nem mindig
    Fél 2-2 fele szopi, játék
    15-kor újabb 60 gramm gyümi+rizspehely
    16-körül séta, ekkor alszik 20-40 percet
    18 óra fele szopi, játék
    19 óra fürdés
    Fél 8-8 óra szopi, alvás
    Éjfél-szopi
    Fél 4 szopi (innentől kezdve 6-ig sokszor felsír)

    Szeretném a véleményedet kérni, hogy jó-e ez így, vagy tudnék-e jobb napirendet kialakítani és hogyan? Pl. lehetne-e a 3 nappali alvásából kettőt csinálni, vagy majd ő fogja magától? Illetve az éjszakai evésekről le kell-e szoktatnom,ha igen, hogyan?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Teljesen jó ez a napirend. A két alvásra magától át fog térni úgy, hogy egyre nehezebben alszik majd el nappal, tovább akar fennmaradni és csak utána fárad el, így végül az alvás elmarad. Az éjszakai szopi 6 hónaposan még normális, ha kb. 3-4 óránként szopizik.

  • Renáta

    2011. június 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    A mi napirendünk két hete volt számomra csodálatra méltó. Kisfiam jún. 25. lesz 4 hónapos, leírom hogy érthető legyen.

    Első 3 hónap: Természetesen az első hetekben rengeteget aludt, aztán jött a hasfájás volt hogy éjjel 3-4 órákat voltunk fent vele, aztán elmúlt a hasfájás szerencsére. Reggeli 8 körüli kelés, evés, játék, és visszaalvás, majd ugyanez délután is. Egészen 5 óráig mikoris fürdés következett, azért ilyen korán mert volt olyan időszaka még a hasfájásnál mikor fürdés után felélénkült majd gondolom a hasfájás miatt sokat sírt, és volt hogy csak este 11, vagy éjfél körül tudtuk lefektetni, gondolom itt annyira kifáradt hogy azért ébredt csak valamikor éjjel 4-5óra fele. Ez az időszak elmúlt de az 5 órai fürdéshez meg már hozzászoktunk.

    3 hónap: Maga a csoda természetesen csak két hétig!  Szinte minden stimmel a korábbiakkal csak annyi hogy az 5 órai fürdés után még alszik egyet, nincs rosszkedve nincs sírás. 9, fél 10 fele az utolsó evés után lerakom aludni nyitott szemmel ( bár ugyan cumizza az ujját) de elalszik magától, és csak hajnal 4-5 óra fele kel elsőnek aztán meg 7-8 körül. Na ez az amit 3 hónapos babával álmodni sem mertem. Aztán jött valami amire hátha tudsz választ adni:

    3 és fél hónap után: Már egy hete mintha visszatértünk volna a 4-5 hetes korszakhoz. Napközben nincs gond, 5 óra fürdés utána alszik egyet. 9kor lerakom és szinte 2-3óránként kel és eszik. Pedig van tejem, mást még nem kap, már igazából a frontra sem tudom fogni. Van hogy próbáljuk kicsit még kitolni az elalvást de most nagyon ráált erre a 9 órási elalvásra.

    A fürdésidőn is próbáltunk változtatni hogy visszatértjünk a 7-8 órási fürdéshez, de ez sem segített. Pedig szerintem ha majd két hétig bírta hogy éjjel csak egyszer eszik, akkor nem értem mi lehet most a baj. Bál lehet nem is számít bajnak csak hozzászoktam a jóhoz 

    Segítségedet előre is köszönöm!
    Reni

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

  • Sára

    2011. május 31. kedd

    Kedves Ági!

    Sokat segített nekem az oldalad, szerencsére a válaszaid között általában megtalálom a mi problémáinkra is a választ. A mostani dologgal kapcsolatban sajnos eddig nem találkoztam feltett kérdéssel, ezért fordulok hozzád. 6 hónapos kislányom éppen akkor tért át a napi kétszeri alvásra, amikor elkezdtük a hozzátáplálást, így a tökéletesre fejlesztett napirendünk teljesen felborult. Eddig követtük az alvás-szopi-játék-alvás sorrendet, de most ez felborulni látszik. A kisasszony 7-8 körül kel, ekkor megszoptatom. Kb. 3 órát tud fent maradni, és itt jön az én problémám. Ha lefekvés előtt adok neki tízórait (gyümölcs), akkor nem elég éhes ahhoz, hogy megegyen egy egész mennyiséget, és általában kínszenvedés az egész etetés. Ha megvárom az alvás végét, ami kb. 4,5-5 órával van a reggeli után, megeszik egy egész mennyiséget, viszont nem vagyok benne biztos, hogy így nem éhesen alszik-e el. Ami itt még probléma lehet, hogy így a tízórai kerül délre. Délután ugyanez a probléma, hiszen, ha délben kel és eszik, akkor 3-kor fekszik le, így megint kérdéses az etetés ideje…
    Viszont ha az alvások között etetek, 6x eszik egy nap, amiből 4-szer ciciből, 2-szer szilárd táplálékot. Tudsz nekem segíteni abban, hogy hogy változtassak a napirendjén? Maradjon-e meg az eddigi alvás-evés-játék-alvás, 5 órás részletekben, vagy a játékidőbe tegyem be az uzsonnát és tízórait (így viszont 2 óránkánként fog enni, és gyötrelem minden egyes „szilárd”etetés.)

    Köszönettel,

    Sára

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Igen, 2 alvásnál már nem lehet tartani a sorrendet, nem is kell. Ha alvás előtt nem tud enni, akkor adj neki alvás után, ne aggódj, ha éhes lenne, akkor enne alvás előtt.

  • Ildiko

    2011. május 29. vasárnap

    Szia Agi!

    Az en kisfiam egy het mulva lesz 6 honapos es mi napirendunkel nagyjabol igy zajlik:
    kb. reggel 7-8 ora korul ebred, szopik majd 10 orakor cicin egy fel /egy orat alszik.
    Majd 12 korul kap egy kis bebikajat utana szopi es 12,30- 13 ora korul babkocsiba (hosszu seta utan) fel orat alszik. Van amikor behozom a babakocsibol szopizik es cicin alszik meg kb fel orat de ez ritka.
    Kb 4 korul kap egy kis gyumit majd szopi, jatek majd 17 orakor megint egy fel orat alszik. Mikor folkel egy hete szopik es nyugos (nem tudom miert ez kb 7 oraig tart ) majd jatszik es szopik meg 2-3 alkalommal.
    Aztan 8- 8,15 korul furdes majd alvas persze cicin. Ejjel kb. 4 korul es van amikor 6kor folebred jollakik majd alszik tovabb.
    Kerdeseim:
    -jo ez a napirend?
    -baj, hogy cici nelkul nem alszik el? persze en is szeretnem ha nem cicin aludna el, probaltam cumit de csak jatszik vele majd kikopi , a rongyot is probaltuk de azzal is csak jatszik. Korulbelol 11-12 honapos koraban szeretnem bolcsodebe adni arra jo lenne ha leszoknank a nappali cicrol.
    -le lehet szoktatni siras nelkul a cicirol?
    – ket het mulva egy hosszabb utazasra megyunk autoval egy 24 oras autout(nagyon tartok tole )ugyanis kulfoldon elunk es 5 hetre megyunk haza. ha tartom a napirendet otthon is akkor gondolom nem viseli meg nagyon? van olyan dolog amire figyelnem kell, hogy ne legyen problemank kesobb?
    eddig olyan draga volt szinte sosem sirt vagy nyugolt , nagyon jo baba nem akarom, hogy ez az en figyelmetlensegem miatt megvaltozon.
    – szinte mindig a hasan alszik mert hasfajos volt es igy tobbet es nyugotabban alszik. baj az, hogy majdnem mindig a hasan alszik?

    Tudom, hogy sok a kerdes de kerlek valszolj ra szeretnem tudni, ha valamit rosszul csinalok. Koszonom elore is.

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Igen, ez jó napirend.
      Nem baj, ha szereted így altatni és könnyen elalszik így, akkor lehet.
      Egy kis sírás mindenképpen lesz, mert ragaszkodik a megszokott altatási módhoz. Minél hamarabb szoktatod le, annál kevesebb sírással fog járni.
      Ha tartod a napirendet, nem lesz gond, de az előfordulhat, hogy az első 1-2 napban még nyűgösebb, anyásabb lesz, mint máskor.
      Egyáltalán nem gond, hogy hason alszik.

  • Zsuzsa

    2011. május 28. szombat

    Kedves Ági,

    nagyon várom a május 14-én feltett kérdésemrea választ.

    • Zsuzsa

      2011. május 28. szombat

      Köszönöm 🙂

  • MELINDA

    2011. május 26. csütörtök

    KEDVES ÁGI! KISFIAM 4HÓS LESZ JUN. 4-ÉN.AZT SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI,HOGY AZ ITTHON FELÁLLITOTT MEDENCÉBEN BELEMEHETÜNK MAJD FÜRÖDNI?PERSZE,HA MEGFELELÖ HÖMÉRSÉKLETÜ LESZ A VIZ.MÁR A NAGYKÁDBAN-EGYÜTT SZOKTUNK FÜRÖDNI ÉS NAGYON ÉLVEZI,MÁR CSAK A FEJÉNÉL KELL TARTANI,SZÉPEN LEBEG.MINDIG ELSZOKTAM NEKI MONDANI,HOGY A VIZ A BARÁTUNK ÉS ANYA POCIJÁBAN IS IGY LEBEGTÉL.EKKOR MOSOLYOG EGYET ÉS CSAPKOD TOVÁBB!VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM!

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Igen, lehet az otthoni medencében együtt fürdeni, csak a víz tisztaságára ügyeljetek.

  • Márti

    2011. május 25. szerda

    Szia Ági!

    Nálunk most lesz 7 hónapos Balázs. Nem mindig ugyanolyanok az éjszakák, de átlagosan így telnek:
    ~4-5 szopi
    alvás
    ~8-9 szopi
    játék, (hol egyedül hol velem)
    ~10-11 gyümölcsös keksz
    játék van hogy kicsit alszik fél órát
    ~12-13 szopi
    alvás 1/1,5 órát változó.
    ~15-16 főzelék vagy zöldség+szopi
    hosszú séta közben alvás
    ~18-19 szopi
    játék apával, együtt.
    20 kor fürdés szopi és alvás
    Kérdéseim:
    1. Ez megfelel egy 7 hónapos baba napirendjének, ha lehet ezt annak venni? Van hogy éjjel 1-2 körül még megébred akkor is csak cicit adok.

    A Balázs nagyon mosolygós baba, rajta nem veszem észre hogy gond lenne bármi is. De kiváncsi vagyok a te véleményedre is.
    Köszönöm: Márti

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Igen, ez napirend és teljesen a korának megfelelő.

  • Veronika

    2011. május 20. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 3 és fél hónapos, a kérdésem az lenne, hogy mivel kb 2 hete már nem alszik el a cicin az esti evés után szerinted lehet -e vele még villanyfényben játszani valamit, amíg magától elálmosodik(ez kb még fél óra) és ha igen, akkor mit? Eddig az utolsó szopi alatt már csak egy kevés világítás volt a szobában és gondolom ehhez már hozzászokott. Nem szeretném megzavarni a nagy fényáradattal hiszen olyan jól kialakult már a napirendje, hogy fürdés, szopi, alvás, viszont annál a világításnál ami most van a szobájában nem sok mindent lehet játszani. Jelenleg énekléssel, mesemondással próbálom elütni az időt, amíg el nem álmosodik. Ez nem minden alkalommal tetszik neki, olyankor apa cipeli míg el nem alszik.
    A napirendje kb így néz ki.
    Amennyiben éjszaka nem szopizik, reggel 6-fél 7 körül kel, szopi, visszaalvás 10-ig, szopi, játék, alvás 12-kb13-ig, evés, játék,alvás 15-kb16-ig, evés, játék, babakocsival séta, itt mindig alszik kb fél órát, úgy fél 6-6 körül, 7- fél 8-kor fürdés,szopi és 8-9 körül alvás. Ha éjszaka szopizik, akkor a reggel 6 órás kelést általában kihagyja és csak fél10-10 körül ébred.
    És szerinted rendben van így a napirendje?

    Válaszodat köszönöm!
    Veronika

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Nem szerencsés, ha az esti rutin végén játék van, ez most még nem gond, de 2-3 hónap múlva nem lehet majd kikapcsolni a gyereket a sok játékból. Ezért inkább szerintem fektesd este eleve fél órával később, és fürdés, majd szopi után aludjon el. A napirendje egyébként jó így.

  • Hella

    2011. május 19. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kérdésem a napirend változásával és nappali alvásproblémákkal kapcsolatos.

    Kislányom jövő héten lesz 4 hónapos,5 hetes kora óta igyekeztem mindent az általad leírt módszerek alapján csinálni nála, nem is volt semmi gond. Anyatejes, igény szerint szoptatott baba, 2-3 óránként eszik nappal (valószínű gyors az emésztése, amúgy rendesen fejlődik). Múlt hétig tudtam tartani az alszik-eszik-játszik napirendi sorrendet: 1-1,5 óra ébrenlét után nyűgös lett, akkor letettem az ágyába (ébrenléti állapotban, és simogattam, susogtam neki), és 3-4 nyafogás után önállóan elaludt (cumit mostanában kiköpi, vagy be sem veszi, pedig eddig nappal mindig azzal aludt el, éjjel eddig sem igényelte). Napi 3×1-1,5 órákat aludt. Éjszakai alvása kb. 21:30-9:30, közben egyszer kel fel enni, 5-6 óra körül, azzal (eddig még) nincs probléma.

    Most azonban nappal többet szeretne ébren lenni (2-3 órát is), és itt kezdődik a problémám: így egyszerre lesz álmos és éhes. Pl. 2 óra ébrenlét után nyűgösködik, leteszem az ágyába, dobálja magát, és ordít, hiába simizem, mint korábban, nem nyugszik meg. Látszik, hogy álmos, mégsem tud elaludni, valószínű az éhség miatt. Ilyenkor kiveszem megszoptatni (nagy intenzitással, örömmel eszik is). Ilyenkor bealszik a cicin és nem ébred fel böfizésre sem, tehát nem tudom ébren letenni az ágyába; vagy a másik lehetőség, hogy 20 perc szopi alatt kipiheni magát és nem akar aludni. Így nappal 1-szer 2-3 órát alszik az ágyában (9:30 és 21:30 között), ezen kívül csak a cicin pihen vagy a babakocsiban napi 1-szer, de ott sem alszik be igazán, csak elpilled 10-20 percre.

    Kérdéseim: így a napirend így néz ki: alszik-eszik-játszik-eszik. Ez nem gond? Mert így sajnos nem tudom elsőre, hogy 2.5 óra ébrenlét, játék után azért nyafog –e, mert éhes, vagy mert álmos. Ha az ágyban 5 perc után is ordít, csak abból látom, hogy éhes. Szoptassam meg automatikusan lefektetés előtt, vagy várjam meg, amíg ordít és vegyem ki az ágyból? Mert a napirend lényege ugye pont a kiszámíthatóság lenne …. De ha kiveszem, akkor azt tanítom meg neki, hogy ordítson az ágyban, mert úgy juthat csak ételhez; ha meg automatikusan megetetem, akkor meg azt tanulja meg, hogy csak szoptatással aludjon el. Melyik a jobb? (Harmadik alternatívát sajnos nem látok.) Illetve erőltessem –e az önálló elalvást (ébresszem –e fel a cicis bealvás után, mielőtt letenném az ágyba). Alszik így egyáltalán eleget? (Az alvási időről írtak alapján igen, csak egy részletben, de ahhoz még nem kicsi, hogy csak egyszer aludjon nappal?)

    Válaszod előre is köszönöm szépen!

    Hella

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Szerintem nem az éhség a gond, hanem, hogy nem tud elaludni. 4 hónapos kor körül van egy időszak, amikor a kicsinél, mintha egy kapcsolót felkapcsoltak volna, hirtelen jobban zavarják a fények, a hangok, mint korábban, ezért nehezebben „kapcsol ki” elalváskor is. Szerintem, ha most tovább akar már fentlenni, akkor legyen fent tovább, amikor már nagyon álmos, dédelgesd meg, sötétíts be a szobájában, dédelgesd meg és fektesd le. Legyél mellette és simogasd a hátát, amíg el nem alszik, az első alkalom talán nehezebben fog sikerülni, de minden egyes alkalommal egyre könnyebben megy majd.
      Ha úgy érzed, cicin szeretnéd inkább altatni, akkor viszont mindig szopizzon, amikor álmos, de utána tedd be az ágyába, ne hagyd, hogy a cicin kialudja magát. Erről később talán nehezebb leszoktatni, másrészről viszont praktikus dolog, mert az örökmozgó másfél éves is gond nélkül elpilled a cicin délután, nincs alvási huzavona.

      A napi 1 alvás semmiképpen sem elég, mindenképpen kell legalább 2 hosszabb vagy 3 rövidebb alvás ebben a korban.

      • Hella

        2011. május 28. szombat

        Köszönöm a választ! Igazad lehetett, mert az elmúlt 1 hétben próbáltam türelmesebben altatni, és visszaállt nagyjából a régi rend. Az első altatások újra hosszú időt vettek igénybe (7-10 perc), de mostanra legtöbbször már 1 perc után megnyugszik. Újra 3x alszik 🙂
        Szerintem érezte rajtam a feszültséget és hogy 1-2 napig hirtelen nem tudtam mit kezdeni a nem alvásával, de ahogy erőt vettem magamon, ő is visszakapta a biztonság-tudatát.

  • Nemes Bea

    2011. május 17. kedd

    Szia Ági!
    Kérdésem nekem is a napirendhez kapcsolódik, de egyszerre két baba napirendjét érinti. Két gyerekünk van, a nagyobb 21 hónapos, a kicsi 3. A nagyobbiknak szépen kialakult napirendje van, egy délutáni alvással, utána sétával. A kicsinek is kialakult már a rendje: gyakorlatilag még mindig egész nap alszik. Etetés után berakom a kiságyba és kb fél óra múlva már alszik is, egészen a következő etetésig. Ez, bár nagyon jól hangzik, azért gondot is okoz, ugyanis ha bármit is akarunk intézni (pl gyerekorvos) mindig ébreszteni kell a kicsit, amit nagyon nem szeretek, de sajnos nincs más lehetőségem, mert sajnos segítségem nekem sincs. A legnagyobb gondot a délutáni séták okozzák: fel kell ébreszteni a kicsit, hogy el tudjunk menni sétálni és mivel a nagyobbikkal még nem sétálunk intenzíven, inkább csak totyogunk, meg-megállunk, illetve a játszótéren vagyunk, a kicsi nem tud aludni a babakocsiban. Ha néha-néha valaki el tud jönni velünk sétálni, akkor a nagyobbat otthagyom a játszón, a kicsit pedig rendes tempóban tolom, akkor alszik. Ha nem alszik, akkor a késő délutáni etetés után már nagyon fáradt (kb délután 3-tól fent van este 8-ig), ami miatt már nem tud aludni és nagy sírás lesz a vége. (Már gondoltam arra is, hogy a fürdést előrébb hozzuk, de mivel a gyerekek egy szobában vannak, ezt is igen nehéz lenne kivitelezni)
    Te mit javasolsz, hogy lehetne megoldani a helyzetet? Vagy ne törődjek vele, majd a kicsi megszokja?

    • Vida Agi

      2011. május 28. szombat

      Nincs mese, sajnos, a második gyereknek alkalmazkodni kell a nagyhoz valamelyest és ez most, amikor még sokat alszik, nehezebb. Próbáld meg a babakocsiban hason altatni (ha a kiságyban is így szokott), ez segíthet, hogy mélyebben aludjon, vagy az elalvás idejére sétánál tedd hordozókendőbe, ott könnyebben elalszik majd. Vagy vehetsz egy testvérfellépőt, a séta elején azzal tempósabban haladhattok, hogy elaludjon a kicsi és utána már lehet totyogni a naggyal. A sétát és az elmenetelt időzítsd úgy, hogy akkor induljatok, amikor a kicsi úgyis éppen elaludna, így a kocsiban tud aludni alapból, nem kell ébreszteni.

  • Wildy

    2011. május 17. kedd

    Kedves Ági, nekem a napiend és sport témában lenne kérdésem.
    Kislányom 1 éves lesz hétfőn, s úgy érzem, jó lenne bevezetni a sportot, a rendszeres mozgást az életünkbe – nem csak magam miatt, de persze szeretnék én is kondiban lenni, hanem hogy ő is a jó példát lássa, és megszokja, a mozgás életünk része.

    Olvastam cikkedet Simonfi Ágnes pilátesz oktatóval, s érdekelne az ő és persze a te véleményed is – hogyan teszitek a sportot mindennapotok részévé, mi a napirend ebből a szempontból.
    Gyerekeitekkel együtt mozogtok, vagy elmentek futni minden nap magatok, míg a többiek alszanak, vagy esetleg elmentek edzeni többször egy héten, míg más van velük?

    Köszönöm fáradozásod, maradok hűséges olvasód és reklámozód 🙂
    Ildikó
    Delftből

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Én a gyerekeket is bevonom a mozgásba, pl. velem ugrálnak kazettára (a hastáncot különösen szeretik), vagy együtt tornászunk, 2-3 évesen már lelkesen utánozták a gyakorlatokat. Nekem ez vált be, egy darabig csináltam, hogy heti 1x emellett még elmentem úszni vagy edzőterembe, amíg a dédi vigyázott rájuk, de a napi rendszeres mozgást jobban szeretem.

  • Zsuzsa

    2011. május 14. szombat

    Kedves Ági,

    kislányom nem rég múlt 7 hónapos. Jelenleg 4 órás napirendünk van, ami nem is okoz neki gondot, csak az én fejemben van ezzel kapcsolatban kérdés:
    jelenlegi napirend:
    7 kor – tápszer (ilyenkor mindig csak keveset hajlandó enni 100-120 ml
    11 kor – gyümölcs, abból sokat szokott 190-240 gramm között
    15 kor – főzelék + tápszer (itt a tápszer max 60ml kb., összesen 180-200)
    19 kor – tápszer megint (nagyon változó mennyit eszik 140-190ml)
    23 kor – álmában megiszik még 130 ml tápszert. (kezdetektől fogva ha elkezdte az éjjeli alvását, már az etetés alatt nem ébredt fel)

    Kérdésem az lenne:
    1- ez a napirend kb rendben van e egy 7 hónaposnak?
    2- az érdekelne, hogy ebből hogyan alakul ki a mi általunk, felnőttek által elnevezett tízórai , uzsonna, ebéd , vacsora,reggeli időpontjai? Ami gondolom kb így nézne ki:
    7 reggeli,
    10 tízórai,
    12-13körül ebéd,
    15-16 körül uzsonna,
    18-19 vacsora

    a fenti időpontok se 3, se 4 órásak. Magától kialakul, hogy többet eszik egyszerre és így szépen kialakítható, vagy ezt is nekem kell majd átállítani?

    Köszönöm a válaszod előre is.

    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. május 28. szombat

      1. Igen, ez így jó.

      2. Türelem. Ez idővel ki fog alakulni magától, ahogy egyre több szilárd ételt eszik. Igazából a legtöbb gyereknél nem fér bele a napirendbe az 5 alkalom úgy, hogy napközben legyen és 4 óra legyen közte, általában a tízórai és az uzsonna kevesebb és közelebb van az előző étkezéshez, mint 4 óra, viszont a 3 főétkezés pedig több. De erre még rengeteg időtök van, hogy kialakuljon.

  • Niki

    2011. május 10. kedd

    Kedves Ági!

    Mint már sokszor, most is hozzád fordulok segítségért, és én sem győzöm mondani, hogy mennyire jó ez a honlap és ha van egy kis időm mindig a hasznosabbnál hasznosabb tanácsaidat olvasgatom.:)
    Most a napirendünkkel lenne probléma, ill. nem tudom, hogy ez gond-e?4 hónapos kislányom reggel 6:00 körül kel, ekkor szopizik, játék majd 8:00 körül alszik kb. 1-1,5 órát, 9:30 körül megint szopi, játék majd 12:00 körül alszik el, ekkor 2, de van hogy 2,5-3 órát alszik, 14-15:00 körül szopizik (így 5 óra telik el 2szopi között)majd a 3. alvás 17:00 körül van, ez általában 20-30 perc, utána szopi, játék, fürdés , szopi, alvás a sorrend.A gond csak az, hogy így hamar elfárad, ált. 20:30 körül alszik el és nekem nagyon korai a 6 órai kelés (van hogy ez fél6).Próbáltuk kitolni a fürdés, lefekvés idejét, ahogy tanácsoltad (először csak 10 perc), de egyrészt 21:00 körül már hullafáradt és végigsírja a fürdést, (tegnap már az öltözés közben elaludt) másrészt másnap ugyanúgy 6-kor kel (vidáman, mosolyogva nézelődik a kiságyban, éjszaka 1x még szopizik, változó időpontban).A kérdésem az lenne, hogy jó-e ez így vagy próbáljam meg reggel mindenképp visszaaltatni valahogy ill. ha délután kevesebbet aludna, estefelé pedig többet akkor lehetne később lefektetni. Vagy ez így jó és ha sikerül 21:00 körül fektetni előbb utóbb később is kel?
    Remélem érthető, hogy mit szeretnék kérdezni. Köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Tökéletes ez a napirend, ha elkezded direkt visszaaltatni, vagy ébren tartani, amikor ő már aludna, azzal csak összezavarod.

  • Nóri

    2011. május 02. hétfő

    Szia Ági!
    A mi napirendünk már a kislányom pár hetes korában kialakult saját magától, ami azt jelentette, hogy: evés, játék, alvás az ő tempójában, este 8-9 köröl fürcsi, evés és alvás reggel 5-ig!!! 🙂
    Néhány nap múlva öt hónapos lesz és az éjszakáink 2-3 hete elkezdtek „tönkre menni”. Van, hogy 3-4x is felkel és csak cicivel lehet megnyugtatni. Néha felsír elalvás után 2 órával és alig lehet megnyugtatni. Tudom, túl jó dolgunk volt azzal a korai egész estés alvásokkal, de ez vajon mitől változhatott meg ennyire? Talán a foga kínozza?
    Válaszod előre is köszönöm! Üdv.: Nóri

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Pontosan. A legtöbb baba 5 hónaposa kor körül „romlik el” és ennek szinte mindig a fogzás a kiváltó oka.

  • Zsuzsa

    2011. április 27. szerda

    Kedves Ági,

    kislányom három és fél hónapos, a napirendünk nagyjából magától beállt, kivéve, hogy mivel cicin szeret elaludni, így a sorrend alvás-evés-játék-evés-alvásra módosult. Az alvás előtti szopásnál úgy a harmadát eszi a rendes mennyiségnek (egyébként két mellből szoptatom, ilyenor általában eggyel is beéri, és max 5-10 percet szopik), ez inkább komfortszopás, mint rendes étkezés, viszont cici nélkül nem tudom letenni. Próbálkoztam cumival, kétféle formájút is vettem, de egyiket se kéri: mohón rácuppant, aztán kitolja a nyelvével (nem sír utána, tehát nem az a baja, hogy nem jön belőle tej, egyszerűen csak kényelmetlen/nem kell). Most kapott egy rongyit, azt nagyon lelkesen szivattyúzza, de hasra fektetve altatom, így pedig az első fejfordításnál kisodródik a szájából (és aztán üvöltés, felébredés, elölrőlkezdés :))
    Kérlek, adj tanácsot,
    – hogyan tudnám leszoktatni a cicin elalvásról
    – hogyan lehet egy babát rászoktatni a cumira, ha nem kéri?

    Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Mivel neki fontos, hogy valamit cumizhasson alváskor ezért vagy add neki a cumit és mindig adogasd vissza, ha kiköpi egészen addig, amíg el nem fogadja, vagy csináljátok ugyanezt a rongyival, ha azt jobban szereti.

  • Dóri

    2011. április 12. kedd

    Kedves Ági!

    Szerinted jó ez a napirend 7 hónaposan?Reggel fél 7.kor kell 7-kor tápszer(kb 220ml)majd visszaalszik ha egyből akkor 8-ig ha nem akkor kb 9-ig.Majd öltözés,peluscsere,játék.10-kor tápszer(kb 220ml)Majd ha dolgunk van és jó sz idő séta,ha nem bent játék.Olyan fél 12 körül elálmosodik alszik 1 órát.13-kor ebéd(1 üveg bébikaja+tea)2-fél3 körül jó esetben megint alszik 1 órát.Majd 4.kor uzsonna(gyümi,tejpép)Ezután játék fürdésig,de ezt már van hogy nyűgösen fejezzük be,7 körül fürdés,majd tápszer(kb 220ml) és innentől kezdve alszik másnap reggelig.

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Teljesen jó ez a napirend.

  • Gigi

    2011. március 18. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam pár nap múlva lesz 7 hónapos. Születése óta tudtuk tartani kb. 6 hónapos koráig az evés-játék-alvás napirendet. Mostanára sajnos nem tudom, hogy csináljam, hogy jó legyen. 2 hónapja átálltunk napközben a 2szeri alvásra, 3-4 órát van ébren, 1,5-2 órát alszik, így akár 4-5 óra is eltelik 2 szopi között. -Reggel 7 körül kel, utána szopizik. Utána együtt teszünk-veszünk, közben éneklünk, játszunk.
    -A tízórait (általában szopi nélkül) 9,30-10 között illesztettem be (6hós kora óta), végigkóstoltuk az első körben javasolt gyümölcsöket/zöldségeket, 100g körül eszik belőlük. Ezután 10,30-11től sétálunk, közben alszik 0,5-1 órát.
    -12.30-13körül szopizik (a nap folyamán ilyenkor szokott a legtöbbet). Ezután játék amíg el nem álmosodik (kb. 3-3,5 óra ébrenlét után). Itthon 1,5-2órát alszik.
    -16-17körül (déli szopi után 4,5-5 órával) nagyon éhesen, sírva ébred, szopizik, aztán játszás. 19 körül apa masszírozza és fürdeti, nagy kacagásokkal.
    -20 körül szopizik. Általában utána újra felébred. Ha pedig bealszik evés közben, akkor 1 óra múlva kipihenten ébred, és 2 órán át nem alszik el újra.
    -21-22 körül újra szopi, ami közben, vagy közvetlen utána elalszik. Szépen alszik, általában egyszer 2körül szopizik.
    A legnagyobb gondom most az, hogy mikor és hogyan illesszem be az ebédet a napirendünkbe. Úgy érzem, a délutáni alvás elé még kéne egy evés, ezzel teljesen felborul az evés-játék-alvás napirendünk. Vagy ha több tízórait adok neki, akkor a délelőtti alvás után még nem lesz éhes, és később legyen az ebéd, hogy utána bírja a köv. alvás végéig? Meddig lenne javasolt ez az e-j-a napirend? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Kétszeri alvásnál már nem lehet az alvás-evés-játék-alvás sorrendet tartani. Az ebédet igazából a déli szopi időszakában kéne tartani. Próbáld meg, hogy ilyenkor szopi előtt kap főzeléket és utána jön a szopi, aztán később, ha már teljes adagot megeszik, a főzelék utáni szopi elhagyható, így nem lesz olyan éhes ébredéskor.

  • Eni

    2011. március 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisbabám 7hós lesz pár nap múlva. Eddigi szokásai teljesen fölborultak,a gond az,hogy eddig este 7 órától hajnal 3ig aludt majd evett és ismét aludt reggel 5-6. most több mint 1hete akkorát változott a kislányom,h nemtudom mire vélni. Már este 6kor alszik,és kb 2től óránkánt sirva ébred,amit csakis kizárólag pár percnyi szopizással tudok enyhiteni. Ekkor ismét vissza alszik beteszem a kiságyába ,de rá 1órára ismét kezdődik minden előrről. És ez igy megy reggel 5ig. Nem fály semmije foga jön talán,de nem ugy sir mint akinek fájna ,hasa sem fáj tehát a szepparációs szorongás még amire gondlok,hiszen apánál sincs el,ha meglát,h kimegyek üvölt,egyébként is érzékeny baba elég sokat voltunk korházban,és teljesen egyedül vagyok vele,nincs nagyi aki segitsen vagy bárki estig csak ő és én. Tehát itt az éjszakai ébredés a kérdés meddig marad ez igy? hagyjam vagy ne? könyvek amiket olvasok a kulcs mondatjuk,3-5-7 9 percig hagyjuk sirni és 1hét mulva beáll minden. Nos sajnos erre képtelen vagyok. Érzem,h szüksége van rám,a cicire ami megnyugtatja,hát mért vonjam meg tőle? A bizalmamat érezheti igy,ha elvenném mit kapna? azt,h nem számithat rám,és oda sem megyek hozzá? Mikor mulik ez el? egyáltalán? más barátnőm szerint hülyeséget csinálok és ez csak roszabb lesz,még talán 2éves korában is alvás zavarokkal fog küszködni. Eddig tökéletes volt az alávása,most a mozgás fejlődés és a fog mai szóba jöhet? miért sir föl? talán csak engem akar érezni? A nappalok jól tellnek van 2nagyobb alvása 10-11 ig majd séta,és 14-15 ig a másik alvás utána már este /tól alszik és ahogy irtam óránként ébred. Enni eszik mindent már persze a fő tápláléka az anyatej, De kapott már husikát ,és halat is. Zöld főzeléket,mindent imád,éjszaka nem gondolnám,h éhes és ezért riad föl,igazából nem üvölt csak nyöszörög és nem találja a helyét. Beüti a fejét és a saját mozgására ébred föl. Nemtudom…segits kérlek?! Előre is köszönettel!

  • evelin

    2011. március 03. csütörtök

    Szia Ági!

    segítenél kialakítani egy jó napirendet?
    kisfiam 6 és fél hónapos,nálunk így néz ki a helyzet:
    -7 körül ébredés,7 15-30 körül szopi+tápszer,játék,9-re már álmos,alvás 1,5 óra
    -11-kor ebéd/főzelék/játék fél 1-1 körül alvás 1,5 óra
    -15-kor szopi+tápszer,játék,fél 6 körül lavás 1 óra
    -18 45 sinlac vagy tejpép
    -21-kor tápszer+szopi,alvás
    a problémám csak annyi,hogy délelőtt szeretnék még neki gyümölcsöt is adni.azt még reggeli után 1 órával jobb vagy inkább ebéd előtt fél órával.így hogy ennyit alszik nem tudom hova becsempészni.ha meg későbbre tolom az ebédet akkor tolódik az esti lefekvés is.
    és az nem túl kevés idő,ami eltelik este a két evés közt,nem túl megterhelő a gyomrának?
    ha megtennéd leírnál egy általános napirendet erre a korra?egyébként nagyon igényli,hogy ennyit aludhasson nappal is,nem én eröltetem.
    előre is köszi

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Igazából itt az lehetne a megoldás, ha a 11-es étkezés lenne a gyümölcs és a 15 órás tápszer helyett lenne az ebéd. Egyébként minden mást teljesen jól csináltok.

  • Emi

    2011. január 05. szerda

    …elnézést, elfelejtettem megkérdezni, hogy a gyakori, egyre gyakoribb éjszakai szoptatás nem üt-e vissza később? Arra gondolok, hogy mostanra úgy tűnik, mintha nagyrészt éjszaka enne, napközben ritkábban és kevesebbet eszik, és tartok tőle, hogy ez esetleg nem jó szokás.

    mégegyszer köszönöm
    Emi

  • Emi

    2011. január 05. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam négy hónapos. kb. három hónapos koráig működött, hogy hatkor elaludt, és háromóránkénti evésekkel reggel fél hét-hétig aludt. ez nagyon jól igazodott a mi életünkhöz is, de alapvetően ő igényelte így (már sötétedéskor „éjszakai módba” kezdett kerülni)
    kb. egy hónapja elkezdett éjjel két-három óra körül bekakilni, és a tisztábatevés (néha átöltöztetés) hatására felébredni, és sokszor egy órát, másfelet is próbálom visszaaltatni. kb. két hete sikerült kitolni az elalvást este hét-nyolc óra körülre, abban bízva, hogy majd később fog ébredni. Ezt sikerült is, de most az van, hogy elalvás után első etetésig 3-4 órát alszik, második etetésig 2,5-3 órát, és innentől reggelig másfél-kétóránként… nagy ritkán előfordul, hogy sikerül visszaaltatni cumival, vagy kis ringatással, de általában cicire kell tenni, különben felüvölt mindenkit. Pedig valójában fel sem ébred, a szeme csukva, és jellegzetesen sír, ahogy a megzavart alvásból felriadva szokott.

    Napközben általában 3 x 20 percet alszik. Néha-néha (pl. ha front van) napi egyszer-kétszer 2-3 órákat is alszik egyben napkközben, de ilyenkor ez az éjszakai alvását nem változtatja.
    Kérdésem, hogy tehetek-e valamit annak érdekében, hogy visszaálljon a háromóránkénti (vagy ritkább) evés? Arra is gondoltam, hogy talán szomjas lehet, esetleg adjak vizet neki minden második ébredésre?

    Napközben a tevékenységtől függ, mikor fárad el, ha fáradt, könnyen és azonnal elalszik, kiságy, cumi, orrig betakarom,és már alszik is. ahogy telik a nap, egyre sűrűbben fárad el. Végül megfürdetem, és ha még nagyon éber, kicsit játszunk, ha már az öltöztetésnél nyűgösködik, akkor rögtön utána leteszem és alszik.

    Előre is köszönöm válaszát.

    Emi

  • Emi

    2011. január 05. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam négy hónapos. kb. három hónapos koráig működött, hogy hatkor elaludt, és háromóránkénti evésekkel reggel fél hét-hétig aludt. ez nagyon jól igazodott a mi életünkhöz is, de alapvetően ő igényelte így (már sötétedéskor „éjszakai módba” kezdett kerülni)
    kb. egy hónapja elkezdett éjjel két-három óra körül bekakilni, és a tisztábatevés (néha átöltöztetés) hatására felébredni, és sokszor egy órát, másfelet is próbálom visszaaltatni. kb. két hete sikerült kitolni az elalvást este hét-nyolc óra körülre, abban bízva, hogy majd később fog ébredni. Ezt sikerült is, de most az van, hogy elalvás után első etetésig 3-4 órát alszik, második etetésig 2,5-3 órát, és innentől reggelig másfél-kétóránként… nagy ritkán előfordul, hogy sikerül visszaaltatni cumival, vagy kis ringatással, de általában cicire kell tenni, különben felüvölt mindenkit. Pedig valójában fel sem ébred, a szeme csukva, és jellegzetesen sír, ahogy a megzavart alvásból felriadva szokott.

    Napközben általában 3 x 20 percet alszik. Néha-néha (pl. ha front van) napi egyszer-kétszer 2-3 órákat is alszik egyben napkközben, de ilyenkor ez az éjszakai alvását nem változtatja.
    Kérdésem, hogy tehetek-e valamit annak érdekében, hogy visszaálljon a háromóránkénti (vagy ritkább) evés? Arra is gondoltam, hogy talán szomjas lehet, esetleg adjak vizet neki minden második ébredésre?

    Napközben a tevékenységtől függ, mikor fárad el, ha fáradt, könnyen és azonnal elalszik, kiságy, cumi, orrig betakarom,és már alszik is. ahogy telik a nap, egyre sűrűbben fárad el. Végül megfürdetem, és ha még nagyon éber, kicsit játszunk, ha már az öltöztetésnél nyűgösködik, akkor rögtön utána leteszem és alszik.

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      A probléma az, hogy túl korán fekszik, és mivel ebben a korban már sok baba átáll a 10-11 órás éjszakai ciklusra, ezért hajnalban már nagyon éber.

      Próbáld meg, hogy késő délután, amikor elálmosodik, alszik még egyet vagy szopizik és ettől kicsit pihen, így este később tudod lefektetni (8-9 felé legkorábban). Nagyjából 4 nap kell, mire teljesen átáll a bioritmusa az új rendszerre és kevesebbet fog felébredni, mélyebben aludni.

  • Emese

    2010. december 15. szerda

    Kedves Ági!

    Az én problémám tulajdonképpen annyiban probléma, hogy elég nehéz megszervezni, ha el akarunk menni valahová.
    4 hónapos a kislányom és még mindig 2-2,5 óránként eszik. Tartjuk az alvás-szopi-büfi-pelus-játék-alvás sorrendet, de másfél óra ébrenlét után már olyan fáradt, hogy kiabál, sír, ha leteszem cumival szinte azonnal elalszik, kb. 45 perc múlva ébred többnyire mosolygósan, de farkaséhesen. Két mellből szoptatom, mert az egyikben olyan kevés a tej, hogy semmiképp nem lenne elég. Jóllakik, ha később kínálom, nem kéri. Elég nagy baba, 7100 g és 65cm.
    A kérdésem tulajdonképpen annyi lenne, hogy ez majd alakul magától illetve a hozzátáplálással vagy nekem kell ügyeskednem? Ha igen, akkor hogyan? Úgy látom, az ébrenléti időket egyelőre nem tudom kitolni, de hiába is tolnám, mert az éhség úgyis felébreszti. Így Ő még 4x alszik napközben és összesen 8x eszik a 2 éjjeli szopit beleszámítva.
    Nagyon gyors lehet az emésztése, mert még mindig napi 3-4 kaki van. Ez nem gond? Nem lehet, hogy még nem alakult ki rendesen a bélflóra? Kell ezen segíteni? Császárral született.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Emese

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Semmiképpen nem neked kell ügyeskedned, idővel egyre többet tud fentlenni és akkor majd szépen odébbcsúszik ez a ritmus, légy türelemmel. Nem gond, ha gyors az emésztése, ezen nem kell változtatni, eljön majd ennek is a maga ideje. Mivel még szopizik, ezért nem olyan nehéz a szervezés, hiszen szoptatni bárhol lehet 😉

  • Enikő

    2010. november 19. péntek

    Kedves Ági!
    Ismét kérdésekkel fordulok hozzád a napirenddel kapcsolatban.
    – tartjuk a szopi, büfi, peluscsere, játék, alvás sorrendet, de ha előbb felébred, és még van 30-45 perc a következő szopiig, és láthatóan nem éhes, akkor játszunk.
    Így evés-játék-alvás-játék-evés lesz a sorrend, ez nem baj?
    -Mostanában van hogy éjjel szopi után 1,5 vagy 2 óra múlva felébred /5-6 óra között/szerintem nem éhes.Ilyenkor cicivel altassam el, vagy ahogy a nappali altatáskor?
    Nem fog belezavarodni,hogy egyszer így, máskor úgy alszik el?
    – mostanában nagyon nehezen alszik el este.17-18-30-ig alszik, ez a 4.alvás a babakocsis, mert akkor apával megyünk.
    Amikor már nagyon fáradt 8-8.15-kor viszem maszírozni,/nappal 1 órát bír fent lenni/ fürdetni,8.45-kor állunk neki szopizni, és akkor felélénkül. Tegnap este is 1 órát szopizott,cumizott.Régen egyből belealudt.Mi lehet a baj?
    Köszönöm a segítséget!

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Ilyen kis korban még nem gond, ha nem mindig ugyanaz a sorrend, de törekedni kell rá.

      Hajnalban szopival altasd vissza, különben felébred teljesen.

      Azért nem alszik el este, mert tovább kéne fentlennie, este sokkal hosszabban szoktak fentlenni a babák, mint nappal két alvás között, ebben a korban kb. 2 órát, ezután fektesd csak le.

  • Enikő

    2010. november 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    A napirenddel kapcsolatban lenne kérdésem.Kislányom 7 hetes,nappal szopi után büfi,peluscsere, játék, és alvás.Ringatás után magától alszik el kb 1-1,5 óra ébrenlét után./második fáradt szakasz után/Mégis felébred 30 perc után, és nehezen, vagy sehogy sem tudom visszaaltatni.Mit csináljak ilyenkor, lehet,hogy éhes, mert délelőtt 2-2,5 óránként szopizik.Ez normális? Túl vagyunk a 6 hetes növekedési ugráson.

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

      Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

      7 hetesen még normális, ha 2-2,5 óránként akar enni, így érthető, hogy 30 perc után enni kel fel. Ha tartod ezt a rendszert, akkor szépen növekedni fognak az alvásidők.

  • edina

    2010. október 30. szombat

    Kedves Milananyu!
    Köszi a tanácsodat.Megpróbálom.
    Gyermekem ma napközbeni altatáskor majd kiesett a kezemből. Jó Neked, hogy nappal is maga elalszik a babád. Annyiszor próbáltam már leszoktatni,átszoktatni. Berakva a kiságyba fél órát biztos keservesen üvöltene,(már próbáltam) mire elaludna. Nincs szívem hozzá, mindig megsajnálom.(Nagyon-nagyon ritkán sír, általában csak akkor ha álmos és lerakom napközben a kiságyba) Pedig az esti elalvást sem szoktattam, egyik napról a másikra aludt el maga.
    Edina

  • milananyu

    2010. október 28. csütörtök

    Edina, az én kisfiam is 9 hónapos múlt, én már nem erőltetem a két alvást, kb két hete egyet alszik, általánab 2-3 órát akkor.Ha ennél kevesebbet akkor alszik du de csak fél órát, annyit hagyok neki:)De ez a ritkább inkább csak egy alvás van.Nekem este s nappal is maga alszik el egyedüla kiságyában, este 3/4 8-8 kor elalszik, s reggel 7 felé kel van h később, éjjel nem ébred.Sztem így kipiheni magát ezért nem alszik mér kétszer, sztem ha a te kisfiad se nyügös, elvan játszik akkor próbáld meg egy alvással te is.Minden jót Nektek!

  • edina

    2010. október 28. csütörtök

    Kedves Ági!
    Ismét hozzád fordulok kérdésemmel. Kisfiam betöltötte a 9. hónapot, naponta 2x alszik, pont ezzel kapcsolatosan van gondom. Este maga elalszik kb fél 9 körül, napközben viszont altatni kell kézben:-))))Némi tiltakozás után gyorsan elalszik. Hozzáteszem csak egy kicsit tűnik álmosnak, de ezt szokta meg, ez ad számára biztonságot. Kb 3-max. 3,5 órát van fenn két alvás között, de ahogy látom a fentiekben 9 hónaposan akár több mint 4 órát is fennt tudnak lenni.
    Ha így csináljuk:
    Marci kb fél-negyed 8-ig alszik reggel, majd eltelik négy óra, fél 12-fél 1 között alszik, majd eltelik megint 4 óra, és alszik fél 5től fél 6ig. Ezzel csak az a gondom, hogy így este 10 körül sem tudom ágyba rakni. Mit csináljak? Maradjak még egy ideig a megszokott rendnél, vagy térjek át az egyszeri alvásra. /Ha a fiamon múlna du. 4-ig sem aludna :-),/

    Köszönöm segítségedet

    Edina

    Válasz: Nincs ezzel a napirenddel semmi gond, ha így alszik, akkor tényleg csak este 10-kor álmosodik el, ez egyáltalán nem gond, szerintem jobb, ha később fekszik és így nem kel fel hajnalban, mintha erőltetik az este 8 órát, aztán meg csodálkoznak, hogy a gyerek már fél6-6-kor kelni akar. Még nincs itt az ideje az egyszeri alvásnak, majd látni fogod, hogy a déli alvás magától kitolódik és hosszabb lesz, akkor jön el az egyszeri alvás ideje.

  • Agica24

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Agnes!!

    Az en kislanyom 4 hetes..es ugy gondolom itt lenne az ideje egyfajta napirendet kialakitani nala!!Amirol fogalmam sem volt hogy ennyire bonyolult dolog…Szuletese ota nagyon jo alvo…de sajnos csak nappal…Este mar alszik 8-9 ora korul,felebred ejfel 1 ora korul..es utana csak 2-3 sokszor 4 ora elteltevel sikerul visszaaltatni!!Nem mindig sir,az elso orakban meg egesz vidam, elenk…szoptatom tisztabateszem,bufiztetem(ha sikerul ugyanis nagyon nehezen bufizik)utana sokat van olben mivel a kisagyaban keptelen viszaaludni..Gondoltam nem-e faj a hasa,vagy annyira mozognak a kis belei hogy emiatt nem jon alom a szemere,de erre azt mondtak hogy egy hasfajos baba sokkal rosszabb!!Az lenne a kerdesem hogy lehet nala ezeket a dolgokat rendszerezni,vagy orvosolni!!(Sokan azt mondjak hogy varjak turelmesen mert meg pici egy napirendhez es hogy osszecsereli az ejjelt a nappalal,de ez majd 3 honapos kora utan valtozni fog)Szeretnek tisztabban latni ez ugyben..es valami rendszeresseget vinni az eletunkbe..A sok tanacs es praktika ellenere nem tudom mit tegyek!!Valaszat elore is koszonom!!

    Válasz: Ez nem a hasfájás miatt van, hanem nappal kialussza magát, így éjjel van ébren, azaz összecseréli a nappalt és az éjszakát. Ebben a korban a babák nappal kb.3-4x 1-2 órát szoktak aludni. Próbáld meg, hogy etetés után ezentúl alaposan megbüfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ha már nagyon álmos (kb. 1 óra játék után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog. Ne hagyd 2 óránál hosszabban aludni nappal és sose tedd le evés után azonnal, hanem pelenkázd be (erre akkor is felébred, ha egyébként elszenderült szopi közben). Kell néhány nap, amíg a bioritmusa átáll az új rendszerre, utána már megszűnik az éjjeli ébrenlét.

  • Georgina

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 3,5 hónapos. Korábban kapott pótlást a szopik mellé, akkor napi3kaki, nappal 3alvás(de.45perc,délben1,5óra, du.30perc) megvolt. Már egy ideje nem adok neki pótlást, viszont kaki már csak napi egy van, illetve habár a 3alvása megmaradt, egyik sem tart tovább 45percnél, tehát a hosszú alvása is lerövidült. Nem lehet hogy ez a napirend miatt van? Értem ezalatt azt, hogy ha pl.7kor eszik, utána 2óra ébrenlét/játék jön 9ig, majd fél10/10kor alvás. És mivel 3óránként eszik a fiam, max egy fél óra múlva már ébred is, mert letelt a 3óra, így nem tud aludni egy jót. Emiatt ekkor a szopiba is bealszik, ennek köszönhetően pedig nem eszik eleget, és korábban éhezik meg… Szóval én úgy látom nem lehet tartani ezt az alvás-evés-játék-alvás ceremóniát. Vagy ha lenne valami tanácsod, akkor azt szívesen fogadom!
    Az éjszakánk elég jó, este7kor van fürdés (sokkal jobbnak tartom azt, hogy ilyen „korán” van a fürdés, a kisfiam már alszik 8kor és ekkor még magamra, apára is jut időm, vagy ha fáradtak vagyunk, akkor korán ágyba bújhatunk, minthogy este10kor kerüljön a pici ágyba, és utána mi is hullaként zuhanjunk a sajátunkba), fürdés után szopi, és 8kor már alszik is. Legközelebb csak3kor kel, akkor eszik, és 6ig alszik tovább. Nagy álom lenne ha fél7-7kor kelne, látsz erre valamiilyen úton-módon esélyt?
    Illetve mikor vigym őt sétálni? Mivel ilyenkor mindig bealszik, egyrészt nem szeretném azt, hogy babakocsihoz kösse azz alvást, tehát nem akarom őt alvásidőben kivinni kocsizni. Másrészt ha viszont ébrenléti időben viszem őt kocsizni, akkor is bealszik, és akkor ott tartunk, hogy nappal már nemcsak 3szor, hanem 4szer alszik, és nehezebben alszik el este…
    És mégegy kérdés az altatásról.
    Ha a hátát simizem mikor altatom el, akkor nem fogja azt megszokni, hogy neki hátsimi kell az elalváshoz? Korábban volt egy könyvből kiírt napirendünk, amit percre pontosan kellett tartani. A kisfiamnak ez nem okozott gondot, igazából csak nekem lett elegem az állandó óranézegetésből, a pici nagyon hamar ráállt, és még ásítozni is percre pontosan kezdett el. De már nem csináljuk, mert nekem merev volt. Mindamellett szabadságot is adott, mert így tudtam tervezni.
    Szóval amikor ezt a napirendet csináltuk, amikor letettem az ágyába, magától elaludt. De mostanában 5perc után nagyon sír… Ekkor jön a hátsimi, de egyáltalán nem nyugtatja meg, ha meg kiveszem, hogy kézben megnyugtassam, akkor meg aztán még jobban üvölt. Mintha neki a sírás kellene az elalváshoz, és ha én „birizgálom” azzal csak beavatkoznék az elalvási folyamatába.
    Illetve még annyi, hogy abban sem vagyok biztos, hogy nappal azért ébredne fel, mert éhes lenne. Ugyanis felébred mosolygósan, és még fél órát is elvan, és csak utána kér kaját. A kérdésem, hogy ha felébred, akkor is adjak neki enni (a napirend betartása miatt), még ha nem kérne csak később?
    Fhú, nagyon sokat írtam, kicsit össze-vissza, de remélem érted a lényegeket… Megvettem a Babastart-odat és az Álomba ringató praktikákat is, de gondoltam ha itt kérdezek talán jobban „megvilágosodom”!
    Várom válaszod,
    Üdv.
    Georgina

    Válasz: Az anyatejben kevesebb a rostanyag, ezért van ritkábban kaki, ez így normális.
    A nappali alvása is teljesen normális, korának megfelelő mennyiség.
    AZ éjszakák így teljesen rendben vannak, ezen nem szabad változtatni, ebben a korban pont ennyit és így kell éjjel megébredni: egy hosszabb alvási periódus után (7 óra) 3 óra múlva ébred megint enni – ez így van megírva a Nagykönyvben is 🙂

    Miért változtattál a korábbi napirenden? Nekem úgy tűnik, az teljesen jó volt mindkettőtök számára… Szerintem térjetek vissza rá, ha az bevált.

    Mivel láthatóan nem szereti, ha altatják, ne is akard altatni, hagyd, hogy maga altassa el magát (vannak olyan babák, akik sírva altatják magukat)

    Valószínűleg most nem azért kel fel 30 perc után, mert éhes, ahogyan te is írod, hanem azért, mert a felszínes alvási szakaszba érve felriad. Mivel jókedvű ilyenkor, ebből látszik, hogy ekkorra már kipihente magát és nem akar tovább aludni. Vagy térj vissza a korábbi napirendre, vagy ha az alvás-evés-játék napirendet csinálod, akkor legyél következetes és ha felébredt, adj neki mindig enni.

    Ha még elalszik séta közben, akkor az egyik nappali alvás lehet séta közben, mert különben játékidőben fog aludni.

  • Zsuzsa

    2010. október 06. szerda

    Szia Ági!

    Kislányom 3 hónapos, és napközben kezdettől fogva nem alszik valami jól. Ez azt jelenti, hogy nem rendszeresen és nem hosszan. Másfél óránál többet nem tud ébren lenni, vagyis csak kínlódva, sokszor viszont felébred 30-45 perc alvás után, függetlenül attól, hogy ébren tettük-e ágyba, babakocsiban van-e, vagy ringatjuk. Visszaaltatni sem mindig sikerül, de ez is kiszámíthatatlan. Éjjel viszont remekül alszik, és napközben is van 1 hosszabb, akár 3 órás alvása.

    2500 grammal született, mostanra 4700 fölött van. A szopizást 10 perc alatt lerendezi, így arra gondoltam, ehetne most már 4 óránként. De hogy lehet ezt bevezetni, ha nem alszik jól? Hogy bekkeljük ki a két evés közötti időt? Nálunk az nincs meg, hogy 3-4x alszik egy nap… Az evések, illetve a reggeli ébredés, az esti fürdetés időpontja fix, csak az alvásokkal kínlódunk.

    Mit lehet ilyenkor csinálni?
    Köszönöm a választ!
    Zsuzsa

    Válasz: nem kell kínlódni az alvásokkal, mert felesleges, nincs rá szüksége. Kis súllyal született babáknak sokáig szükségük van a 3 óránkénti evésre, nem szabad áttérni a 4 órára, amíg az a napirendből nem adódik magától. Most tökéletes a napirendje: 10 percet eszik, másfél órát ébren van, 30-45 percet alszik, amikor felébred éhes és eszik – ezt kell továbbra is tartani. A jó napirendben nem fix az evések időpontja, hanem a dolgok sorrendje állandó: alvás, evés, játék, alvás. Ha már tovább tud ébren lenni, és kicsit tovább alszik, mert nem ébreszti fel az éhség, akkor érett meg arra, hogy 4 óránként egyen és ez természetszerűleg fog adódni a napirendből.

  • Romhányiné Ilyés Andrea

    2010. július 30. péntek

    Szia Ági!
    A kislányom 2 hónapos és az esti napirend kialakítása körül vannak gondjaim. Hét óra körül fürcsizünk, majd szopizás, de nem alszik el csak talán 10-11 óra felé, ha újra evett. Akkor alszik hajnal 3-4 óráig majd újra eszik és alszik reggel 8-ig. A 7 órai szopi után a férjem játszani szokott vele, akár még 9 órakor is. Ez jó vagy akkor már ne játszunk vele csak rakjuk le? Többen tanácsolták anyukák, hogy a 7 órai fürdés, szopi után már ne legyen játék, hanem be a kiságyba (még ha sírdogál is) és alvás. Mit tanácsolsz mit tegyek? Ha változtatok akkor az éjszakai rend is változik?

    Válasz: Nem javaslom, hogfy este 7-kor fektesd le, a korán lefektetett babák reggel is korán kelnek, és nehéz leszoktatni róla. Viszont az elalvás előtt közvetlenül már ne legyen játék, ez most még nem gond, de 2 hónap múlva annyira túlpörög majd tőle, hogy nem tud utána majd elaludni. Szóval inkább 7-kor legyen a játék és amikor elfáradt benne, akkor következzen a fürdés, a szopi és az alvás, ez segít neki az alvás előtti ellazulásban is. Az éjszakák ettől nem változnak majd (legfeljebb jobbak lehetnek)

  • Andi

    2010. július 22. csütörtök

    Szia!
    Kicsi fiam 6 hetes,tápszerrel táplálom(sajnos).Este 7 és 8 között alszik el,alszik éjfélig aztán kezdődnek a gondok 1 másfél órkat alszik és nem tudom mit tegyek már nagyon fáradtak vagyunk.Felkel eszik vagy iszik cumival hamar visszaalszik,ez így megy reggel 6-ig nappal ébredések után másfél órával jelzi,hogy álmos és kb másfél 2 órára elalszik,ha a tesó hagyja aludni.éjjel miért nem tud kicsit hosszabb ciklusokban aludni?

    Válasz:Valószínűleg még nem állt be nála a nappalok és éjszakák ritmusa, illetve hasfájás is okozhatja a gondot, evések előtt adj neki Gripe Watet, ez segíthet. Valamint meg kell nézni, milyen az amikor felkel. Ha sír, akkor ez tényleg ébredés, de ebben a korban nagyon aktívan alszanak a babák, amit sok szülő tévedésből ébredésnek vél és rohan a babához, holott a kicsit csak nyöszörög, forgolódik, nem pedig az éhséget jelzi.

  • Juli

    2010. július 06. kedd

    Szia Ági!

    Kisfiam ma 4 hónapos. Már kb 1 hónapja nagyon klassz napirendünk volt. Reggel 6, fél7 felé ébredt, szopi, pelus, átöltözés. Utána elvolt egy jó fél órát magában és néha el is aludt még egy 20-30 percre. Utána újra szopi, játék, nézelődés. 11 óra felé szopi és utána aludt 3 órát. Aztán szopi, pelus, újra magában játszott, azután velünk is játszott, séta. Fél 7 felé szopi, 7-kor fürdés, kicsi játék, szopi és 8, fél 9 felé aludt. Most viszont pár napja borul minden. 11 óra felé nem alszik, de még 1-kor sem. Folyamatosan ébren van reggel 6-tól és jó esetben fél 2, 2 felé elalszik de csak 30-50 percre. Utána estig ébren van újra és csak 9 felé alszik el. 2 felé is úgy sikerül elaltatnom, hogy szopi közben elalszik, akkor beteszem az ágyába, sírni kezd és jó 5-10 perc után alszik el. Mi történt??? Kezdhetem újra a napirend szoktatást? Milyen napirendet csináljak? Eddig olyan jól ment. Előre is köszi a segítséget. Juli

    Válasz: Ebben a korban általában 3 nappali alvás van, és általában 2-2,5 órát tudnak ébrenlenni jókedvűen a babák, utána már fáradtan, nyűgösek. Tehát a délelőtti 8-fél9-es alvás után, ha felébred legyen fent legalább 2,5 órát és utána aludjon megint. Ha felébredt, legyen megint fent 2-2,5 órát és amikor álmos, akkor fektesd le megint. Az evés mindig akkor legyen, amikor felébred az alvásból. Nagyjából így kell kinézni egy átlagos 4 hónapos napirendjének. Persze lehetnek egyéni eltérések, de a napirend a babával változik, és ez így van rendjén.

  • Mária

    2010. június 23. szerda

    Szia Ági!

    Kisfiam egy hete volt 3 hónapos. Idáig volt egy napirendünk, ami kb így zajlott: 7-8 óra között kelt fel, utána szopizás, majd önállóan elgügyögött a kiságyban, miközben ismét elaludt kb.10 óráig. Felkelés után szopizás, közös játék, majd 11 óra körül egy hosszabb alvás, ami 14-15 óráig is eltartott. Utána szopizás és az időjárástól függően séta -közben alvás – vagy rossz idő esetén itthon játék, foglalkozás, 17 óra körül egy rövidebb alvás kb.30 perc, majd szopi,aztán apával társalgás, 20 óra körül megint szopi, utána vagy elaludt, vagy ébren volt az esti 21.30-kor történő fürdetésig, majd szopi és alvás. Eleinte 2-3 óra között ébresztett, ami egyre jobban tolódott ki,akár 4 óráig, majd indult a reggel szokásosan 7-8 óra felé.
    Ez a rendszer egy másfél hete teljesen kezd felborulni. Az esti lefekvés megmaradt, de hajnalban ismét 2 óra felé ébreszt, majd reggel 5.30-kor és utána már nem is alszik vissza vigyorog és gügyög én pedig elolvadok a mosolyától és feladom, hogy még egy picit alhatnék. 8-kor megint szopizik, majd 11 körül, és délután teljesen más időpontokban általában egy plusz szoptatást beiktatva, tehát reggel is és délután is van egy plusz étkezés. A napközbeni alvások is kicsit rendszertelenebbek és nyűgösebb is mostanában. Olyan is előfordult, hogy etetésnél bekapja a cicit egy pillanatra, majd elutasítja és keserves sírásba kezd, ilyenkor nehezen lehet megvigasztalni.
    A növekedési kiugrás okozhatja a fent említett dolgokat? Ha már volt egy megszokott napirendünk és az felborult ez nem okozhat gondot a babánál? Hogyan tudjuk ismét visszaállítani a napirendet?
    Kiegyensúlyozott,de elég aktív baba. Fekve szoptatom -nekünk ez vált be- de van, hogy szopizás közben izeg-mozog és úgy jár a keze, hogy a fejecskéjét többször megüti, ez természetes dolog egy aktív babánál?

    Válaszod előre is köszönöm!
    Marcsi

    Válasz: A nyugtalanságot egyrészt az okozhatja, hogy csökken az alvásigénye. Eddig 4x aludt napközben, 3 hónaposan viszont már a babák többnyire áttérnek a 3x-i alvásra és két alvás között legalább 2-2,5 órát ébrenvannak, tehát ne fektesd le ennél gyakrabban és úgy, hogy csak kevesebbet van ébren, mert az az éjszakai alvás rovására megy majd. Másrészt 3 hónaposan valóban van egy növekedési ugrás is, amikor valóban gyakrabban kér enni a kicsi nappal és éjjel is, ez általában 1-2 hét után elmúlik, ha igény szerint szoptatod addig.

    Ez a nyüzsgés normális ebben a korban. Ne a régi napirendet akard visszaállítani, hiszen ő is nő, változik, egyik napról a másikra kevesebbet alszik és ritkábban eszik majd, ahogy egyre nő, ezt el kell fogadnod. Egy-egy napirend a babánál nagyjából 1-2 hónapot tart, majd változik, ahogy maga a baba is növekszik, nyit a világra, egyre többet tud, ameddig nem tér át az egyszeri napközbeni alvásra, ez így is lesz, tehát havonta-másfél havonta változni fog valami a napirendben.

  • Bea

    2010. június 12. szombat

    Szia Ági!
    Előre is nagyon köszi, ha segítesz. Kisfiunk 7 hónapos, és egyre nagyobb a kavarodás az esti elalvás körül. Úgy sejtem, hogy ez a napirend hiánya miatt lehet, sajnos nálunk nagyon ritkán van, hogy két egymást követő nap hasonlóképpen alakul, tudom, hogy ez az én hibám, de mindig máskor van séta, beugrik valaki látogatóba, jön egy intéznivaló, stb. Még majdnem kizárólag anyatejen él, öt hónapos kora óta megy a kóstolgatás, de még nem kapott rá igazán semminek az ízére sem, a kanállal sincs túl jóban, véleményem szerint azért, mert kb. a kóstoltatás idejével egyidőben el kellett kezdenem vasat adogatni, amit kifejezetten nem szeret. Este az elalvás pedig a mellemen történik, kivéve, ha nagyon-nagyon fáradt, ilyenkor el tud aludni hosszabb-rövidebb fészkelődés után a kiságyában is. Alapvetően az lenne a kérdésem, hogy nagy baj-e, ha nálunk napközben is úgy alakult, hogy evés UTÁN jön az alvás, és nem fordítva? Annyiban nagyjából hasonlítanak a napok, hogy általában három alvás van, 20-60 percesek, de a sorrend úgy néz ki, hogy a reggeli ébredés után játék van (valamikor 5-6 között eszik még majdnem félálomban) majd 10 óra körül lesz éhes, utána rögtön alszik, aztán játszunk, 12-13 körül jön a két kiskanálnyi valami (gyümölcspüré vagy főzelék), és innentől olyan összevissza a délután, van, hogy csak 17 óra körül megyünk sétálni, van, hogy már kora délután, mindenesetre az a jellemző, hogy ha itthon vagyunk, akkor evéskor bealszik a cicin. Tudom, hogy büfiztetni kellene szoptatás után, de ha olyankor felveszem, akkor nyűgös lesz, sírni kezd, én meg nem tudom, mivel teszek jót. Valahol elrontottam a dolgokat, mindenképpen át kellene állni az evés – játék – alvás – evés sorrendre?
    Remélem, nem túl zavaros, vagy ha igen, akkor is sikerül meglátnod a lényeget – én nem tudom, hogy mennyire rossz így, csak azt látom, hogy az esték zavarosak, mert a nap korábbi eseményeitől függően jobban vagy kevésbé álmos a kicsi a fürdetés után. Van (ma este is így volt), hogy egy kis energiagombócot szedek ki a kádból, aki még 22 órakor is vidáman kurjongat, hiába húzódunk be nyugodtan szopizni, próbálom lazítani, de egyáltalán nem álmos, majd egyszerre csak már azt látom, hogy túlpörgött, azért nem bír elaludni. Máskor pedig álmosan pislog, miközben öltöztetem, és alig várja, hogy kezdődjön a vacsi, 10 perc múlva pedig elalhasson rajtam. Elrontok-e valamit, és ha nem, akkor mit? 😀
    Nagyon megköszönném, ha lenne valami jó tanácsod! Sőt, ígérem, hogy megfogadom!
    Bea

    Válasz:A babák alapvető tulajdonsága az, hogy este lefekvés előtt vannak a leghosszabban ébren, ha ez nincs meg, akkor nem elég álmosak ahhoz, hogy elaludjanak. Tehát nem az a lényeg, hogy a fürdés ugyanabban az időben legyen, hanem, hogy az utolsó délutáni felébredés után elteljen ebben a korban legalább 3 óra, amikor fürdeni megy és utána azonnal legyen az esti szopi és a lefekvés. A fürdés már eleve segít ellazulni, főként, ha már elég fáradt a kicsi akkorra.

  • Erika

    2010. május 04. kedd

    Szia Agi!!
    A kisfiam 3 honapos es igazan meg nincs napirendje.5 alkalommal eszik egy nap es meg van ugy hogy alkalmanket alszik 2-2.5
    orakat etetesek kozott,igy jocskan tolodnak az etetesi idoszakok, felebreszteni nem akarom, de tanacsot kerek hogy vezessek be igy napirendet?
    Valaszod elore is koszonom!

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik.

    3 hónaposan a babák alvás után kb. 2-2,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2-2,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

  • Timi

    2009. április 17. péntek

    A kisfiam 16 hetes, 34 hétre született. Még naponta többször, általában háromszor alszik, de ez is sok mindentől függ, mint pl az időjárás. Ha lemegyünk sétálni azt végigalussza, tehát nem várhatom el, hogy fent is aludjon.Amikor rossz az idő, sétára nem alkalmas) akkor felborul minden…Két biztos dolog van eddig az életünkben, az a fürdetés és lefekvés, valamint az első ébredés és evés. Mindig evés előtt teszem tisztába, mert masszírozom a pociját, utána játék és ha látom hogy álmos, akkor teszem le.Ez most baj?Hiszen nekünk sem egyformák a napjaink…?

    Válasz: Nem gond. Nem kell papírforma szerint nevelni a gyerekeket. MIndig azt mondom, hogy ha a kicsi elégedett és nyugodt, kiegyensúlyozott, akkor nem kell változtatni, csak azért mások másként csinálják vagy javasolják.

  • Andi

    2009. április 06. hétfő

    Nálunk a biztos pont az evések és az esti alvás ideje. A fiam 9 hónapos, és születése óta keveset alszik nappal. Megfigyeltem, hogy mindig beáll egy számára megfelelő alvásmennyiségre nappal, aztán amikor változás történik az életében (új mozgásformát kezd el csinálni, fogzik, most éppen meleg lett) akkor mindig felborul a nappali alvás, és kell nagyjából két hét mire megint kialakul valami. Ez megmarad pár hétig, majd megint átalakul. Az alvásban nincs rendszeresség, de mindig ugyanaz a rutin : amikor látom, hogy fáradt mindig beteszem a kiságyba, megkapja az alvós pólót amit morzsolgat, és hagyom hogy elaltassa magát.
    A kevés nappali alvás nekem azt jelenti, hogy állandóan gondban vagyok, hogy mikor főzzek és végezzem el a házimunkát. Ti ezt hogy oldanátok meg?

    Válasz: Én úgy oldottam meg, hogy nem alvásidőben végeztem, hanem a kicsivel együtt. Ott volt mellettem hordozóban, amikor már mászott, akkor odapakolta a játékokat mellém, mindent együtt csináltunk. Később kapott kis seprűt, szivacsot, ő is törölgetett, sepert, nagyon élvezte.

  • N.ÉVa

    2009. március 26. csütörtök

    Kicsit mindig irigyeltem azokat az anyukákat, akinek alszik a gyereke. A nagyobbik fiam 16-18 hónapos kora óta egyáltalán nem alszik napközben. És még így is – minden rendszer ellenére – két hónapunkba telt, hogy éjfél helyett nyolckor kerüljön ágyba. Most lesz három éves, de ha nem tesszük le aludni, akkor jobban bírja a fentlétet, mint mi. A kisebbik fiam is most 20 hónapos, és már kezdődik az ellenállás a déli alvásnál. Mivel a nagyobbik fent van, ő is szeretne még játszani.
    Már megszoktam, hogy a két gyerek (május után már három) mellett kell mindent megoldanom, főleg, hogy se közel se távol,nincs segítségünk, se nagyi, se barát…
    A gyereknek is vannak igényei, de azt vettük észre, ha egy kicsit is hezitálunk a döntéssel, azt megérzi. Amióta határozottabban mondunk nemet, vagy igent, azóta kicsit könnyebb a dolgunk, de persze megvan a saját akaratuk, főleg mostanában..

  • Éva

    2009. március 19. csütörtök

    Az 1 éves fiam 2x alszik még mindig, amit nem is bánok.
    Nagyon jó napirendet alakítottunk ki együtt: a nővére kiscsoportos,reggel 8ra elsétálunk(a vinnyogásról és a NEEM AKAROOOK MENNI-ről remélem leszokunk hamar:( ), délben megyünk érte, előtte persze alszik egy jó nagyot, hogy háziasszonyi teendőimet el tudjam végezni – persze csendben, mert nagyon jó füle van az öcskösnek:o)
    dél után együtt játszik a nővérével (a nővére kevésbé akar vele játszani, bár imádja) – és persze velem, aztán kidől még az esti macera előtt, akkor végre csak a lányomé vagyok, majd apa hazajön, vacsi, fürdés, 8kor már alszik is mindkét gyerek, éjjel felváltva sírdogálnak álmukban, a fiam szopizik is rendesen…
    Ez az esetek 80 %-ában van így persze :))))))))

  • Zsuzsa

    2009. március 13. péntek

    A kisfiam 13 hónapos és egyik pillanatról a másikra szüntette meg az alvásait. Már 3-4 hónapos kora óta figyelve az igényeit próbálunk egy adott napirendet tartani (persze mindig változik egy kicsit). 5x kaja egy nap nagyjából ugyanabban az időben, és mivel reggel fél 7-7 körül issza a reggeli tejcsit, így én még visszateszem az ágyikóba és rend szerint vissza is alszik kb. 9-ig. Így a délelőtti alvás megszűnt, és délután fél-2 körül alszik egy nagyot (2,5-3 óra :-)), aztán este 8-ig tud ébren maradni. Lezajlik az esti vacsi, fürcsi és teszem az ágyikóba. Szerencsés vagyok, mert minden sírás nélkül, szinte a kezdetektől fogva egyedül alszik el. Viszont én azt látom a babámon, hogy a napirend betartásával nagyon kiegyensúlyozott és könnyebb megértenem őt, ha esetleg nyűgösködik, vagy sír valamiért, mivel ha az órára pillantok, sejtem, hogy mi lehet a gond.

  • Heni

    2009. március 12. csütörtök

    Patricia 19 hónapos, s az elején ő alakította a napirendemet,napirendünket,aztán kezdtük
    tanítani némi rendszerre,pl. az esti fürdés nálunk 6 és fél 7 között van,később,amikor
    már velünk vacsizott,vacsora-utána fürdés,ezt nagyon jó megszokta, kéri is,viszont az
    elalvás kitolódott este 8-ról,9-re, s ha délután később alszik el, később is álmosodik el.Ha jól emlékszem 14 hónapos kora óta alszik egyszer napközben.
    Ezt ő irányítja, ha jobban fárasztanám, úgy látom „túlpörög”, s akkor is fél 9-9között alszik
    el.Éjjel 1x ébred – ha nem jön a fogacska,vagy a szél vagy a telihold…..ez sem egy
    állandó időpont.
    Összességében azt tudom mondani,hogy őt figyelve alakítjuk a család napirendjét, inkább megpróbálom összehangolni.Finoman próbálom bevezetni az ő életébe az elképzeléseimet akár az evés időt tekintve,
    akár a játék, akár a séta vagy a szopi idejét tekintve.Többségében sikerül is.

  • Éva

    2009. március 12. csütörtök

    A gond nem a babával, hanem a mamával van:
    Elég napirend nélküli független nőként éltem a fiam születése előtt. (Egyedül laktam egy családi házban, sokat dolgoztam, másodállásom is volt, és persze barátnők… szóval szingli nőként, hogy divatos szóval éljek).
    Hát baba mellett megtanultam gondos háziasszony lenni, beosztani a saját időmet is. Hálistennek a gyerek nagyon „képlékeny”, vagyis veszi az adást, hogy mikor várom tőle, hogy na most már alvás (pl. a délutáni szundi a babakocsiban, levegőn soha nem okoz gondot, és este is tudja, ha beteszem a babaágyba, szopi után, simi-puszi, és jó éjt kívánok, hogy most már aludnia kell. Dünnyög egy kicsit „Bohóc-barátnak” (ez egy felszerelt játék) és már csukja is a szemecskéjét.
    Szerencsés anyuka vagyok, ugye? :o)))

  • Jné Büki Krisztina

    2009. március 12. csütörtök

    Az én egyéves lányom sem bír délelőtt 3 óránál tovább ébren maradni. Délután legfeljebb 4-5 órát bír egyhuzamban, de estére már nagyon nyűgös lesz. Még nyoma sincs, hogy egyszer akarna aludni egy nap.

  • Klarissz

    2009. március 12. csütörtök

    Huhh, kicsit meglepődtem, mikor azt olvastam, hogy a nyolc hónapos baba egyhuzamban négy órát van fent. Csongor lassan kilenc hónapos, és a délelőtti alvás után két órával már alig bírom ébren tartani, megebédel és fél órán belül kidől. A délutáni alvás után van, hogy fent van négy órát, de akkor már nagyon nyűgös. Szóval ő amolyan nagy alvó baba, még kb. négy órát alszik napközben, ezt két alvással, de még van hogy alszik harmadikat is. Mikor állnak át a babák a két alvásra a háromról (a nagy átlag)? Akkor már talán kihúzza ő is tovább ébren.

  • Nagy Eszter

    2009. március 12. csütörtök

    Mikor kicsi volt a baba és babakocsival jártunk mindenhova egyáltalán nem jelentett gondot, hogy mikor alszik és mikor eszik. A babakocsiban bármikor, bárhol képes volt elaludni, mondhatom, hogy az volt a kedvenc helye. Enni pedig szintén bármikor és bárhol lehet… Igen, még szoptatni is, hiszen bárhol van egy zug ahova el lehet húzódni, ha más nem egy pad a parkban, egy félreesőbb helyen. Télen kicsit macerásabb, de arra is van megoldás, hiszen olyankor inkább ismerősökhöz megyünk látogatóba, akik szintén megértik, hogy a baba szükségleteit ki kell elégíteni.
    Most hogy nagyobb, már nem alszik el bárhol, így a déli alvás idején itthon kell lennünk, vagy egy olyan helyen, ahol tudjuk, hogy nyugodtan tud aludni, például a szüleimnél.
    Amúgy utazni most sem gond, az autóban képes szinte bármikor elaludni, így egy hosszabb utazás végén ő pihenten és tettrekészen ébred.

Comment navigation