Mire emlékszik?

Manapság sokat foglalkoztatja az anyukákat, vajon mire emlékszik a baba a magzati korból, milyen élményei vannak és vajon az első napokra, a szülés utáni élményekre emlékszik-e? Ezzel kapcsolatban szeretnék elmesélni neked két kísérletet.

Az első kísérletben a brit kutatók azt vizsgálták, vajon mire és meddig emlékszik a baba a magzati korból. Egy anyuka a terhesség 20. hetétől minden nap 1 alkalommal meghallgatta ugyanazt a Puccini áriát egészen a szülés napjáig. Utána 10 hónapon át egyáltalán nem hallgatta ezt a zenét, majd amikor a baba 10 hónapos volt, lejátszották neki a felvételt. A kicsi nemcsak felismerte a lejátszott dalt (gyorsult a szívverése, míg más lejátszott dalok esetén ez nem történt meg), hanem újra és újra le kellett játszani neki 🙂

Mire emlékszik? Ezt követően 8 hónapon át ismét nem hallotta a zenét, majd másfél évesen ismét meghallgatták. Ekkor viszont már nem emlékezett rá, egyáltalán nem reagált, tehát ekkorra felejtette el.

Egy másik kísérletben egy olyan kislány viselkedését figyelték meg, aki koraszülöttként 5 napot intenzív osztályon töltött. Másfél éves korában elvitték az intenzív osztályra és megfigyelték hogyan viselkedik. Míg más gyerekek az anyukájukhoz bújtak, megijedtek a furcsa gépektől és az idegen emberektől, addig ez a kislány bátran sétálgatott a gépek között, és hosszasan álldogált annál az inkubátornál, amiben ő feküdt születése után.

Számos olyan kísérlet is létezik, ahol felnőttek gyermekkori emlékeit vizsgálják meg. A tapasztalat azt mutatja, hogy amire magunktól emlékszünk, amit tudatosan vissza tudunk idézni, mindig jóval kevesebb és más, mint amire a szervezetünk emlékszik. Például hangokra, szagokra, ízekre nagyon pontosan emlékszünk, még évtizedek távlatából is, de csak akkor, ha megint találkozunk velük, míg az eseményeket gyakran összekeverjük a későbbi élményeinkkel.

Mi ebből a tanulság? Sok anyuka aggódva kérdezi tőlem, hogy vajon emlékszik-e majd a baba egy-egy kellemetlen emlékre. Igen, emlékszik rá. De önmagában az, hogy emlékszik, nem jelenti azt, hogy egy rossz esemény (baleset, veszekedés a családban, kórház, sírni hagyás stb.) mindenképpen negatív következményekkel jár az ő életében, hiszen ezeket kompenzálják a későbbi pozitív hatások. Ha tehát néhány napot kórházban tölt a baba, vagy más rövid ideig tartó kellemetlen élmény éri, akkor ennek a hatásait a kiegyensúlyozott, szerető környezet képes ellensúlyozni.

Azonban ha huzamosabb ideig tartó negatív hatásnak van kitéve, akkor sokkal hosszabb időre van szükség és mélyebben megmaradnak az ezzel kapcsolatos emlékek is, valamint azok a reakciók, ahogyan az adott helyzetre reagált a baba. Például azokban a családokban, ahol az anya depressziós és emiatt hosszú időn (hónapokon) át eltolja a babát magától, sokat sír, nem reagál a csecsemő viselkedésére, nem biztosít számára kiegyensúlyozott környezetet, a baba félénkebb lesz, nehezebben köt barátságokat és kevésbé ragaszkodik az édesanyjához, ennek pedig már hosszú távon is hatása van az életére. Azonban ez a helyzet sem végleges: ha a helyzet rendeződik, néhány hónap alatt a kicsi is bátrabbá, nyugodtabbá válik és az előzmények ellenére boldog életet élhet majd.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

 • Ágica

  2011. április 05. kedd

  Kedves Ági!

  Ikerélménnyel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy leánykám vajon mire emlékezhet?
  Lombikbabaként fogant, beültetéskor hárman voltak, a “Tesók” korán felszívódtak.
  Okoz(hat)-e ez lelki problémát, illetve mikor tartod célszerűnek majd beszélni fogantatása körülményeiről? Állítólag kihat(hat) életére, hogy csészikében fejlődött az első napokban, nem a pihe-puha anyaméhben…
  Vannak-e ezzel kapcsolatban kutatások, tanulmányok?
  Válaszodat előre is köszönöm,
  üdv.:
  Ági

  • Vida Agi

   2011. április 23. szombat

   Ilyen korai élményre még nem emlékezhet a kislányod, azonban arra volt már kutatás, hogy mennyiben másként élik meg az anyák a lombikterhességet és a spontán terhességet és hogy ez kihatással van a magzatra is:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20299383

   Ezenkívül ajánlom még a http://www.birthpsychology.com oldalt a témában.

   Őszintén szólva, nagy jelentősége nincsen ennek: a baba, a kisgyermek személyisége nagyon rugalmas, egy-egy rossz élmény, kellemetlen benyomás, akár a szülés előtt, akár közben, akár utána ellensúlyozható a megfelelő környezettel, kiegyensúlyozott, szerető családi kapcsolatokkal.

 • anna

  2011. január 18. kedd

  Szia Agi!
  mar irtam a peluscsere problemamrol, ami mar 2 honapja is tart, nagy nehezen tudom lecserelni 11 hos fiamat, van,h. 15 percbe is beletelik ez a folyamat, foleg ha kakis es felszokik,mielott meg letorolnem a feneket,minden kakis lesz,vegul nem tudom visszafektetni a hatara, m.ujrbol megfordul es azt hiszem rajottem,h.honnan ered a problema,csak azt nem tudom,h. hogyan orvosoljam 🙁
  Jobboldali heremutetje volt es miutan kivettek a szalakat, persze ott lefogtuk, azutan kezdodott az egesz.Talan meg elotte is figurazott, de szerintem ez lehet a baj..
  Nos most mit tudjak tenni,h. feledtessem vele az elmenyt, mindig adok a kezibe valamit,h. lekossem a figyelmet, de legtobbszor sikertelenul 🙁 LEGYSZI SEGITS, mar ki vagyokborulva

  • Vida Agi

   2011. január 25. kedd

   11 hónaposan már utálnak hanyatt feküdni a babák, ezért célszerűbb áttérni az állva pelenkázásra (az elején furcsa, de még legalább 2,5-3 éves koráig pelenkázod és idővel úgyis csak állva fogja hagyni)
   Ez nem a műtét miatt van, hanem azért, mert nyugton kell maradni és az ebben a korban nem megy 🙂

   • anna

    2011. január 28. péntek

    hat nagyon szepen koszonom,walahogy elboldogulunk 🙂 ez eleg erdekes modszer:), mi ilyesmit nem csinaltunk edesanyankkal :)legalabb tudom,h. nem a mutet wiselte meg 🙂
    ha mar most ilyen, frelek a towabbiakban,h. mi lesz 😀

 • HARGITA

  2010. szeptember 21. kedd

  En a terhessegem alatt folyton idegeskedtem,sokat sirtam mert ezt hozta ki belolem a kornyezetem!
  ugyanebben a kornyezetben kell majd a picibabamat megszulnom es felnevelnem is!minden tolem telhetot megteszek majd a kettonk nyugalmaert,de sajnos elore tudom h nem lesz teljes a nyugalmunk!
  mit tegyek hogy a picim ne erezze az itthoni feszultseget se rajtam se a kornyezeteben?Segitsetek nekem!

  Válasz: Nem tudom, miért feszült a környezet, de ilyenkor a megoldás általában az, hogy keress magadnak olyan embereket máshol, akikbe kapaszkodhatsz, barátokat (pl. más kismamákat, akivel beszélgethettek, összejárhattok néha), így felül tudsz emelkedni az otthoni rossz hangulaton és ezzel a babád is kiegyensúlyozott lesz majd.

 • Anett

  2010. június 10. csütörtök

  Szia Agi,

  Kislanyunk most 18 honapos.Az edesapjanak(ferjem) a munkajabol kifolyolag sajnos 1 evre tavol kell lennie tolunk.ez ido alatt osszesen egyszer johet haza 2 hetre! 🙁

  A kerdesem az lenne,hogy szerinted mit tudok tenni annak erdekeben,hogy megkonnyitsem a gyermekemnek ezt az idoszakot.Nagyon szereti apucijat ragaszkodik is hozza,de azert persze meg mindig inkabb anyas!Arra az idore kozelebb koltozunk a nagyihoz,hogy a nagy csalad lefoglalja ot is engem is! 🙂
  Szerinted fog erre emlekezni kesobb?Nem fog nagyon csalodni,serulni hogy egyik naprol a masikra az egesz eletunk ennyire megvaltozik?

  Elore is koszonom a valaszodat!

  Válasz: Sérülni nem fog tőle, de az furcsa lesz neki, hogy elköltöztök arra az időre. Összességében ez azonban nem okoz neki sérülést, ha szerető közeg veszi körül, viszont a költözés az új helyzet átmenetileg okozhat nála alvászavart, evészavart, szokatlan viselkedést, de ez hamar elmúlik majd.