Minek nevezzelek?

Sok anyuka már a pocakban beceneveket ad a babának, amely aztán csecsemőkorban is megmarad. De mi történik, ha a család nem szereti használni a becenevet? Megérti-e a gyerek a családi beceneve mellett a saját eredeti nevét is? Nem okoz-e problémát a családban használt becenév a bölcsődében, óvodában?

Manócska, Törpike, Öcsi, Cupi, Nyüzsike… – ahány pocak, annyiféle pocaklakó becenévvel találkozhatunk. Néhányan aztán szülés után a babát már a valódi “papírforma szerinti” nevén szólítják, mások azonban még jó ideig ragaszkodnak a becenévhez is. De hogy viszonyul mindehhez a család?

Minek nevezzelek? Van, ahol elfogadják a távolabbi családtagok is a becenevet és ők is használják. Másutt a nagyszülők egyike-másika tiltakozhat ellene és inkább az eredeti néven szólítja az unokát. Ez pedig néhány családban feszültség forrása lehet: Mi van, ha a gyerek nem hallgat a valódi nevére? Szerencsére 1 éves korra a babák már pontosan értik a saját neveiket és tudják, hogy mind a kettő (vagy három) hozzájuk tartozik, ehhez azonban az kell, hogy mindegyikkel rendszeresen találkozzon a kicsi.

Nagyjából egy év múltával már ez sem szükséges: ha elmondjuk neki, mi az ő valódi neve, akkor 2 éves korban már meg fogja tanulni akkor is, ha nem hallja napi rendszerességgel és később, a bölcsődében, óvodában is el fogja fogadni, hogy ott nem a becenevén, hanem az eredeti nevén szólítják.

Egyáltalán nem gond, ha vannak családi becenevek és ezeket használjuk akár még nagyobb korban is, miközben az iskolában már régen a valódi nevén szólítják a gyerekeket: ezek a közös kis szójátékok, becenevek, becézések a családi köteléket erősítik. Az a jó, ha még kamaszkorban és felnőttkorban is megmaradnak, miközben csak a családtagok tudják, melyik közös szó, melyik közös becézés mit jelent és honnan ered.

Kérdés lehet, hogy szóljunk-e az oviban arról, hogy mi a gyerek beceneve és kérjük-e, hogy úgy szólítsák. A nagyobbik fiamnál ez fel sem merült, ő már az eredeti nevén mutatkozott be az óvónéninek, viszont a kisebbik fiamat már eleve a becenevén ismerték az oviban, mivel előtte egy évig minden reggel és este együtt hoztuk-vittük a nagyot, ezért őt már a becenevén üdvözölte az óvónéni és a mai napig inkább azon szólítja mindenki.

Ennek azonban van egy praktikus előzménye is: a nagyobbik fiam beceneve inkább babakorából adódott és elég furcsán hangzana egy 5 éves nagyfiúnak, míg a kisebbik fiam becenevét a nagyobbik találta ki, még amikor a pocakban volt és nem tudta, hogyan nevezze el a pocaklakó tesót, ekkor közölte, hogy “Anya a pocakodban egy Pepebaba van” A Pepe nevet viszont akár egész életében használhatja becenévként az öcsi.

Ismerek olyan 73 éves bácsit, aki 3 lánygyermek után negyedikként fiúnak született és ezért egész életében “Öcsinek” hívták, a gyárban, ahol dolgozott pedig “Öcsi bácsinak” szólította mindenki. Szóval azért gondoljuk át, milyen becenévhez ragaszkodunk kitartóan 😉

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

 • kitti

  2010. május 05. szerda

  Sziasztok
  segítsetek választ adni:(
  A barátommal 2010.05.2-án feküdtem le és a gumi ki szakadt de az oldalán és mikor észre vettük akk már el ment és mikor a gumit le vette megnézni a lyukat akkor folyt ki a tenyerébe és a szőnyegre terhes lehet? adjatok választ,ja előző hónapban 8.-án volt meg!???

  Válasz: Ha a hüvelyedbe is kerülhetett spermium, akkor igen, lehetsz terhes, de így a ciklus vége felé nem olyan nagy az esélye. Ha netán mégis késne, érdemes minél előbb tesztelni!