Mikor kezdődik a kisgyermekkor?

Sok szülő még a másfél éves gyermekét is kisbabának tartja, miközben a pszichológusok szerint a kisgyermekkor már 8-11 hónapos kor körül megkezdődik. Honnan tudhatod babádról, hogy már átlépte a kisgyermekkor küszöbét?

 Mikor kezdődik a kisgyermekkor?Egyre akaratosabb Olykor már hisztizik is, ha valami nem az elképzeléseinek megfelelően alakul. Követelőzik. Játék közben, ha valami nem sikerül neki, bosszankodik, sír.

Fix alvásideje van Általában már csak naponta egyszer alszik, de ha az alvásidő elcsúszik, lerövidül vagy kimarad, akkor nyűgös lesz. Minden programot ahhoz kell igazítani, mikor alszik a gyerek, különben gond van.

Nem lehet vele étterembe menni Meg úgy általában semmilyen olyan helyre nem lehet bevinni, ahol nyugton kell maradni, mert erre már nem képes. Most már nem lehet a figyelmét lekötni valamilyen játékkal, új helyen azonnal felfedezőkörútra akar indulni és fel van háborodva, ha ebben korlátozzák.

Folyton rohangálni kell utána Mert mindent megnéz, kipróbál, megfog, szétpakol, újra és újra bajba keveri magát. Percről percre újabb meglepő ötleteket tartogat, mindig valami olyat csinál, amire nem számítottál volna.

Állandóan nemet mondasz neki Mert úgy tűnik, szinte csak rosszat tud csinálni, csak olyasvalamit, amivel kárt okozhat magában vagy másban, vagy a nagymama porcelán étkészletében.

Mindent tud Naponta többször megdöbbensz azon, hogy pontosan tudja, minek hol a helye, hogyan működik, hol kell bekapcsolni, mit szoktunk csinálni vele.

Utánoz A gyerek utánozva tanul, a kisgyermek pedig még inkább utánozva tanul. Ha fésülködsz, akkor ő is fésülködni akar. Veled takarít, veled főz, ő is tolni akarja a bevásárlókocsit a boltban.

Megérteti magát Talán még nem beszél, de pontosan el tudja mondani, mutogatni, hogy mit akar. Felemeli a kezét, ha azt szeretné, hogy vedd fel, rámutat arra az ételre, amit meg szeretne enni, arra a játékra, amit meg szeretne kapni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

41 Comments

  • Reni

    2011. május 12. csütörtök

    Mint ha csak az én kislányomat olvastam volna.
    Nagyon köszi az észrevételeket, mindig nagy segítség nekem.

  • Zsolt

    2011. április 13. szerda

    Kedves Ági,
    Mi 3 nap múlva leszünk 10 hónaposak. Mindenre ráismerek amit írtál. Nálunk napi 2 alvás van, 30 perctől 2 óráig tarthat. Ha valamelyik kimarad annak nyűgösség a vége. Az estéink kb. 1 hónapja mennyeiek. Magától alszik, kis babusgatással, majd még ágyiban egy kis simivel. Szerencsére magától kezdte el. Este 8 körül fekszünk,hajnal 4 körül eszik egy kicsit, aztán 6-és 8 között kelünk, mikor hogy. 10.3 kiló és 74 cm. Nagyon mozgékony, forog minden felé, puha és kemény felületen is. Mászni nem nagyon szeret, inkább kúszik, mert az sokkal gyorsabb és közben a kezébe kerülő tárgyakat is megvizsgálhatja. Viszont magától nem ül fel. Sosem próbálta. Ha már valami akkor inkább állásba küzdi magát szinte mindenen. Stabilan áll támaszkodva és nagyon szereti ha kezét fogva megyünk körbe. De ahogy olvasom a másoknak adott válaszaidban ezt nem biztos, hogy jól tesszük. Viszont ha nem totyogunk pedig neki olyan kedve van, akkor nem oldja meg másképpen, hanem hisztibe kezd. De könnyű elterelni a hisztijét.
    Hagynunk kellene, hogy erőlködjön és ne járkáljunk vele a kezét fogva?
    Kompozni imád, de igyekszünk minél kevesebbet benne tartani, mert olvastuk, hogy nem tesz jót a mozgásfejlődésnek. De néha muszáj bele rakni, ha az anyukája szeretne valamit csinálni (kaja,porszívó, stb.) A járókában már nem ül meg és ahogy írtad, inkább szeret a dolgok sűrűjében lenni anyával, legyen az porszívózás vagy más házi munka.
    Nem nagyon aggódunk, mert erős és mozgékony gyerek, gondolom ez a felülés dolog is eljön majd. Szerinted?:-)
    Köszi minden hasznos tanácsot: Zsolt

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Hagyjátok erőlködni és ne sétáltassátok. Erre nagyon rá tudnak szokni a babák, ha hagyjátok neki és akkor egész nap nyafogás lesz, hogy sétáljatok már vele, jobb megelőzni ezt a helyzetet még most, amíg lehet.
      A felülés általában a mászásból szokott következni: a kicsi négykézlábból hátratolja a popsit és már ül is, tehát ez majd meglesz, ha már mászik.

  • Lívia

    2011. január 15. szombat

    Kedves Ágnes.
    Bár az én fiam-Balázs a szaladgálást még csak a járókában teszi az biztos hogy semmi nem maradhat elötte rejtet dolog. Nagyon kivácsi, minden érdekli, ha tudna akkor amikor csupaszon van man szaladna el tőlem, a kis huncut mindíg meglep valamivel az apja pedig alig tud vele lépést tartani- mivel dolgozi sok dolgot csak akkor lát amikor én már pár napja felfedeztem.
    Semmi komoj gond nem lenne, csak az evése lenne kicsit jobb. Hamarább megeszi az üveges kaját mint azt amit én csinálok neki.Pedig nemfüszerezem nem cukrozom neki.Normális ez???
    Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Nem kell aggódnod, vannak babák, akik jobban szeretik a bébiételt, mint a házikosztot, ha rendszeresen adod neki a házi ételeket és finoman elkezded fűszerezni neki, idővel jobban fogja szeretni.

  • Judit

    2011. január 07. péntek

    Még azt elfelejtettem, hogy nem tudom gyerek társaságba vinni, mert ha valamelyik baba sikít, hangos vagy kacag rögtön vigasztalanul sírni kezd. Ez nem a szeparációs szorongás óta van így, hanem már 6 hónaposan félt a többi babától, főleg ha azok elsírták magukat.Most egy hónapja már az idegenektől is megijed, de ez gondolom normális. Viszont a más babáktól való megijedés ellen mit tehetek?
    Még egyszer köszönöm!
    Judit

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      A gyerekek viselkedése kevésbé kiszámítható, ezért ijed meg tőle. Vigyed nyugodtan babák közé, legyél ott vele, nyugtasd meg, idővel megszokja majd.

  • Judit

    2011. január 07. péntek

    Kedves Ágnes! Nagyon köszönöm tanácsaidat és az olvasnivalókat sok hasznos dolgot találok bennük. Nekem a kisfiam jan.3-án volt 10 hónapos. Már 7 hónaposan felállt, 8 hónaposan több mint 10 kg volt, szóval szépen fejlődik. Bútor mellett oldalazva megy, kapaszkodás nélkül áll és leguggol, de most már pár lépést megtesz magától is. Négykézláb persze utol se lehet érni olyan gyors. Szóval ezzel nincs is gond, viszont a viselkedése nagyon megváltozott. Ha olyan helyre mászik vagy olyat fog meg amit nem szabad, akkor előtte hátranéz ránk és utána természetesen megfogja. Többször mondjuk neki, hogy nem szabad, de csak azért is csinálja. Persze közben nevet és kacag ránk, és így elég nehéz szigorúan rászólni. 🙂 Kérdésem az lenne, hogy hogyan taníthatnám meg neki, hogy mit szabad és mit nem? Mert a különböző logikai játékokban is nagyon ügyes, és szerintem sok mindent már megért, de olyan mintha direkt mindig az csinálná amit nem lehet. Ja, és persze pelenkázás közben is szeretne felállni, ami kicsit nehézkessé teszi a dolgot. Válaszodat előre is köszönöm!
    Judit

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Ez a huncutkodás az életkor velejárója, nagyon aranyos dolog, de tulajdonképpen arról szól, hogy a kicsi teszteli, mit reagáltok egyik vagy másik „húzására”. Ebben a korban nagyon fontos, hogy már nem szabad elnézőnek lenni bizonyos dolgokban: ami nagyon veszélyes, azt teljesen meg kell tiltani (vagy el kell zárni, hogy ne kelljen állandóan a baba nyomában járni a lakásban) Amiben kárt tehet, azt meg kell neki tanítani, hogy hogyan használja (erre jó módszer az, hogy pl. ha az a gond, hogy valamit mindig ledob, amiben ez kárt tehet, akkor amikor látod, hogy piszkálja, megfogod a kezét és szépen együtt elteszitek a helyére, így pár alkalom után megtanulja, mit kell csinálni az adott tárggyal), amit pedig nem akartok a kezében látni (dísztárgyak stb.), azt jobb egyelőre eltenni jó magasra. Ami egyértelműen tilos, arra higgadt hangon meg kell mondani, hogy „Nem szabad” és elhozni onnan a kicsit, ebből néhány alkalom után megérti, hogy nem szabad.
      Fontos azonban, hogy az arányok rendben legyenek: legyenek olyan dolgok, amit szabad csinálni neki, amit nyugodtan megnézhet, kipróbálhat, ne csak tilalmi zónák legyenek a lakásban.

      Pelenkázáskor költözzetek le a pelenkázóasztalról, mert ebben a korban már egy pillanat alatt leeshet róla a kicsi, pelenkázzatok a földön inkább és ott nem akkora gond, ha feláll, 1-2 hónap múlva már úgyis csak állva tudod pelusozni, ezért felesleges küzdeni, hogy most még maradjon fekve.

  • Niki

    2010. december 27. hétfő

    Szia Ági!

    Köszönöm a havi hírleveleket, nagyon sok hasznosat olvasok belőle.
    A kérdésem az lenne, hogy kislányom most fogja január 1-jén tölteni a 10. hónapot, és az alvással elég sok gondunk van. Még soha nem aludta át az éjszakát! Sőt, mostanában kb. éjjel 11 és hajnali 3 között akár óránként is megébred elég, ha csak a cumisüveget (víz van benne)oda adom neki, iszik két-három kortyot, és már alszik is tovább. Sajnos már kicsi kora óta csak cumisüveggel alszik el, vagy a vállamon, dudolva, de ha leteszem akkor is egy pár korty kell az üvegből, hogy rendesen el tudjon aludni. Foga még csak kettő van alul, igazából akkor nem is volt nyűgös mikor ezek kibújtak, így a fogzásra nem tudok gondolni. Nappal megvan a két alvása, egy hosszabb, egy rövidebb, ott minden ok. Az evéssel sincs gondunk, szinte már mindent kanállal eszik, csak reggel és este van tápszer cumisüvegből. Szépen fejlődik már 9,5 kg és 74 cm.
    Mozgás terén, inkább csak forog és tolat a hasán, még nem kúszik, nem mászik, viszon pár napja egyedül már szépen felül. Remélem még nem vagyunk lekésve semmiről? Tudom, hogy lassan már másznia kéne, de még inkább hasrafordul, ha ülésből előre döl. A pelenkázón már kapaszkodik rajtam, hogy állítsam fel, de egyedül még nem áll, összerogyik a kis lába:)
    Vettünk neki rugós hintát is, azt nagyon szereti, sokat ugrál benne.
    Igazából a kérdésem csak annyi lenne, hogy minden rendben van e a mozgásfejlődésével? És mit tehetek az éjszakai alvással, hogy ne ébredjen fel? Le kéne szoktassam a cumisüvegről, és ha igen, hogy tegyem?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Niki

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Ha már kúszik hátrafelé, akkor hamarosan mászni is fog, nincs elmaradva semmiben. Azonban, ha sokat ül, akkor ez is állhat lassabb mozgásfejlődés hátterében, így ugyanis sok mindent elér és semmi nem ösztönzi mozgásra.

      Az éjszakai ébredés oka ebben a korban általában a szeparációs szorongás, ha ez csak egy alkalomra szorítkozik, akkor nem kell különösebben aggódni miatta, szépen rendeződni fog magától. A felső 4 metszőfog áttörése általában sokkal többször okoz nyűgösséget, fájdalmat, mint az alsó két középső metsző, ezért a fogzást se zárd ki teljesen , különösen, ha nappal azt látod, hogy a keze sokszor a szájában van, mindent a szájába tesz, láthatóan masszírozgatja az ínyét.

  • Brigshe

    2010. december 02. csütörtök

    Kedves Ági!
    Igazából nem tudom eldönteni,hogy az éppen 10 hónapos kisfiam jól fejlődik-e? Az lenne a kérdésem,hogy normális-e,hogy nem mászik? Úgy kúszik mit a villám, a pocakját felemeli közben, feláll mindenhol, lépeget az ágy mellett, átfordul hasról és vissza. Néha látom,hogy légykézlábba megy, de csak felveszi a pózt és már rakja is le magát. Bár amikor felhúzza magát az ágy szélén, akkor egyik keze fent a másikkal meg feltolja magát,tehát ereje lenne hozzá,de mégsem csinálja. Szóval segíts kérlek,hogy most mi van? Köszönöm

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Ha már kúszik és néha felemeli a pocakját, akkor hamarosan mászni is fog. Teljesen korának megfelelő a mozgásfejlődése.

  • csáki zsuzsanna

    2010. november 25. csütörtök

    Kedves Ági!
    Köszönöm szépen az ujabb hirlevelet.Kisfiam 10hónapos,és kb.két hete elindult.Szépen megteszi 3-4lépést,de akár 10-15lépést is.Napokban vetem észre hogy nagyon hisztis tud lenni.Most mindenáron az ágyra akar felmászni,felis tud,ha ott a párna,arra rááll,és felmászik.Ha nem tud,mert nincs ott a párna a földön nagyon hisztizik.Ilyenkor mit csináljak vele?Valamint nem akar enni kanálbol.csipegetni akar.szinte már mindent eszik,8foga van,de nem fogadja el a kanalas ételt,elfordul,és nemez a fejével.ő maga megeszik mindent amit megfog a kezével.fött zöldségeket…zsömlét,sajtot,párizsit…tejpéppel csak ugy tudom megetetni,hogy fürdés közbe.amugy még cicizik napi 4szer.alvásunk kétszer van nappal.egy rövidebb,egy hosszabb.

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Ha nem tud felmászni párna nélkül, akkor vagy add neki oda a párnát, vagy pedig mutasd meg neki, hogyan tud nélküle felmászni (told felfelé a popsiját), így idővel párna nélkül is megtanulja. Vagy azt is megmutathatod, hol van a párna, hogyan tudja odahozni magának.

      Ha szépen csipeget magától, akkor ne adj neki kanalasat, hagyd, hogy magától egyen darabosakat. És ne etesd fürdés közben, ezzel csak egy rossz szokást alakítasz ki. Semmi baja nem lesz, ha nem eszik főzeléket, hanem darabosat eszik, néhány hónap és kanállal fogja őket enni egyedül, ha most hagyod kísérletezni.

  • Erika

    2010. október 07. csütörtök

    Kedves Ági,
    Köszönöm a tájékoztató leveleket.Az én kisfiam a napokban múlt 10 hónapos és jellemzök rá a leirtak. Ami aggaszt engem a fiammal kapcsolatban az, hogy nem tud mászni. Lustaság is lehet a dologban, mert segitséggel is(probálom tanitani)csak nyafog hasra fekszik és addig nyafog amig felemelem. Még a hátára sem hajlandó fordulni (csak né ha)de ha segitek átfordulni a hátára onnan már egyedül felül. A kezét fogva ügyesen megy,és ha van amibe kapaszkodnia egyedül is tesz pár lépést. Az a kérdésem, hogy jelent-e valami rosszat, hogy a kisfiamnak még nem sikerült megtanulni mászni? Köszönöm a segítséget !

    Válasz: Az lehet a gond, hogy nem a megfelelő ütemben fejlődött, hiszen átfordulni sem tud még teljesen, ezért a mászás is korai még, ráadásul rászokott a kézen vezetésre, emiatt nincs ami a mászásra ösztönözze. Ez önmagában nem baj, a gond az, hogy a mászástanulás során olyan izomcsoportok fejlődnek ki, amire később szüksége lesz majd a járáshoz, valamint az idegrendszer is fejlődik közben. Ha kimarad a mászás, az később tanulási nehézségeket (mivel hiányoznak bizonyos idegrendszeri kapcsolatok) és mozgásrendszeri problémákat (pl. gerincferdülés) okozhatnak majd. Éppen ezért nem szabad vezetgetni, és hagyni kell, hogy ő küzdjön a felállásért, a járásért, az átfordulásért, kúszásért. Valamint az átfordulás miatt érdemes lenne orvosnak is megmutatni, mert ezt már tudnia kellene.

  • Melcsi

    2010. szeptember 18. szombat

    Kedves Ági!
    Elöször is köszönöm szépen a hírleveleket, mindig nagyon érdekes dolgokat olvashatok bennük.
    Nekem is van egy 10 hónapos kislányom, aki nagyon ügyes, integet, süti-süti pogácsázik 😀 puszit ad , mászik mint egy villám, a komppal is nagyon jól megy és egy hete már egyedül is megtesz egy pár lépést!!!Szóval tényleg nagyon ügyes és nagyon büszkék vagyunk rá!!!Persze a cikkben lévö dolgokban is jeleskedik…..mert ha tényleg nem úgy történik valami, ahogy azt Ö szeretné, akkor aztán van hiszti, de rendesen!(hátra feszíti magát és úgy tesz, mintha sírna, de persze könny egy csepp sincs)Ilyenkor megmosolygom és halkan nevetek rajta, akkor persze rájön hogy ez a hiszti dolog nem is bosszantja fel Anyát, és már velem együtt mosolyog.(persze van amikor nem müködik).
    Naponta 3szor alszik, 1 órákat, és kell is neki, mert látni rajta, hogy álmos, ha kimarad egy alvás nagyon nyügi lesz és akkor este is megébred. (Amúgy ha nincs éppen fogzásos ideje, akkor az éjszakákat is végig alussza.)
    De mégis van egy dolog, ami engem nagyon zavar…. Egy ideje nagyon fura velem. Ha együtt vagyunk napközben, akkor jól elvan velem, sokat játszunk és tanulunk új dolgokat, de mihelyst haza ér Apa a munkából, vagy valaki jön hozzánk, akkor azonnal el akar menni tölem és egyáltalán nem is akar visszajönni hozzám, söt ha rám néz, el kezd úgy csinálni, mintha sírna, hogy nem akar hozzám jönni és ha visszaveszem magamhoz, akkor meg sír is…..már pár napja puszit sem hajlandó adni nekem….Nagyon elkeserít ez a dolog, hiszen nagyon imádom öt, soha nem bántottam és nem is bántanám, igaz néha rászólok kicsit erélyesebben, de tényleg csak akkor, ha már valamit elmondtam neki sokszor, hogy ne tegye és mmár csak azért is. Nem tudom miért ilyen velem, de nagyon bánt…mintha nem szeretene velem lenni.
    Egy pár hónapig iskolába jártam mostanában, és hetente kétszer anyósom vagy apukája vigyázott rá de mindig csak 3 órát. Már arra is gondoltam, hogy lehet, hogy haragszik rám, mert elmentem otthonról és ennyivel kevesebb idö jutott rá. Pedig megpróbáltam mindig este tanulni, amikor Ö már elaludt és a suli is este volt 17-20 óráig, ami szerintem nem egy hoszzú idö. Szóval nem tudom mi lelte a kislányom. Esetleg van ötleted, hogy mi lehet? Vagy tudnál tanácsot adni?
    Nagyon megköszönném!!
    Üdvözlettel: Melcsi

    Válasz: Nem kell aggódnod, ez normális. Egyre jobban érdeklik más emberek, és mivel te vagy neki a természetes, téged már megszokott, veled van a legtöbbet, ezért téged már természetesnek vesz, nem tart annyira érdekesnek, és ezért rajong másokért. Ez normális dolog, de csak átmeneti, a fő kedvenc mindig is te leszel 🙂

  • Móni

    2010. augusztus 21. szombat

    Sziasztok! Mi 10,5 hónaposak vagyunk. Naponta 3* alszunk.Ha nem,nagyon nyügös. Az altatás egy rémálom.Mindig szenvedünk.Nehezen alszik el.100* vissza kell fektetnem mindig elmenne.Csak úgy alszik ha melette vagyok.A mi ágyunkban altatom,nappal benne is alszik.Éjszaka ha elaludt akkor beteszem a kiságyba,de álltalában 11 vagy 2 között ki kell vennem közénk.A köztes időkben nagyon pörgős,de nem lehet mellette semmit csinálni,mindig mellette kell lenem,ha én nem vagyok vele,mással van,jól elvan,de ahogy meglát sírni kezd és le sem tudom tenni.Mit rontottam el? Egyébként nagyon okos.Sokmindent csinál.Mondd.És folyamatossan csak tanul.Ha új dologhoz nyúl, húncutúl mosolyog mikor szólok rá. Csak az altatás ne lenne ilyen nehéz. De ha nem alszik nagyon síros.Mit csínáljak?

    Válasz: Ebben a korban napközben 2 alvásra van szüksége a babának és a kettő között kb. 4 óra ébrenlétre. Ha nem tud elaludni, annak az lehet az oka, hogy még nem volt fent elég ideig, nem elég álmos. Csináljatok mindkét alvás előtt szabadtéri programot, legyen a levegőn, ez is fárasztja. A másik gond, hogy nehezen tudja kikapcsolni a külvilágot, ezért nehezebben alszik el. Abban, hogy ez sikerüljön neki, neked kell segítened. Elalvás előtt kicsit húzzátok le a redőnyt, bújj mellé, dúdolj neki, mindig ugyanúgy, ebből tanulja meg, mikor kéne aludnia és ellazulni alvás előtt.

    Az, hogy veled akar lenni, a szeparációs szorongásból adódik, ez ebben a korban általános, ki fogja nőni.

  • Anita

    2010. július 24. szombat

    A leírtak nagy részével egyetértek, bár az alvásidővel pl. nem. Kisfiam, aki jelenleg 10,5 hónapos alszik délelőtt is és délután is. Nagyon szeret mászni és gyakran addig sír amíg le nem rakom a padlólapra vagy a parkettára ill. mászható felületekre. Kihúzza a fiókokat és általában a papucsokkal szeret játszani csak az gond, hogy előbb-utóbb a szájába veszi aztán szólok neki hogy nem szabad, szerintem érti is de mégis újra bekapja. Hisztis és akaratos tud lenni. Még nem jár, de segítséggel lépeget. A pelenkázás és az öltöztetés kész macera, és nagyon nehezen bírok Vele, mert akkor is mászni akar forgolódik ill. a bodyt amikor próbálom ráadni elkezd sírni. Nagyon édesek ilyenkor a babák, gyorsan fejlődnek, de nem könnyű Velük!!!

  • Brigi

    2010. május 18. kedd

    Kedves Ági!
    Az Én kisfiam 10,5 hónapos és abszolult jellemzők rá a leírtak. Akaratos, hisztis ha nem úgy van ahogy Ő akarja. Viszont nem igazán szeretne kommunikálni, csak ha azt akarja, hogy vegyem fel. Meg ha eszik nyújtózik, hogy neki is az kell amit mi eszünk. Viszont nem tudom, hogy érti-e már hogy mi az igen és a nem között a különbség. Pl. ha ebédnél kérdezem, hogy kérsz még? nem reagál semmit, csak feláll, ficánkol, játszik, ha már nem éhes. Vagy ha fürdésnél kérdezem, hogy kijössz a kádból, csak feláll, ha ki akar jönni. Nem tudja mi az hogy nem és igen??
    A másik meg, miért van, ha a párom vagy Én becsukjuk magunk mögött az ajtót, persze úgy hogy a másikunk vele marad egy másik helyiségbe mindig sírni kezd. Odaül az ajtó elé, vagy kaparja is az ajtót. Csak kíváncsi, vagy valami rosszat teszünk ezzel, ha ritkán becsukjuk magunk mögött az ajtót?
    Még egy dolog lenne. A férjemnek néha nagyon fura grimaszt vág, már azt gondolja a férjem, hogy valami nem stimmel vele. Hátrahajtja a fejét és felakasztja a szemét meg a száját is húzza közbe, mintha mosolyogna, de ez nem az. Ez mit jelent, miért csinálja? Lehet valami idegi baj vele? Vigyem el orvoshoz, vagy csak produkálja magát? Egyébként szerintem szégyenlős a kisfiam. Nem akar integetni sem tapsolni, csak mosolyog ha kérem. Egyszer a játszótéren integetett a gyerekeknek ill. egyszer a plüss majomnak:-) Az apukájával sajnos keveset van, este 1 órát, mikor hazaér munkából, utána a kisfiam megy aludni. Lehet valami baja van az apjával a grimaszt azért csinálja?
    Köszönöm!!
    Brigi(32)

    Válasz: De: pontosan tudja, mi a nem és az igen, csak még mondani nem tudja, viszont reagál és érti.
    Ajtó: szerintem csak kíváncsi, mi van az ajtó mögött.
    A grimasz normális dolog, nem kell miatta aggódni. 10 hónaposan még nem kell integetnie, de majd fokozatosan elkezdi használni ezt is.

  • Sipos Györgyi

    2010. május 08. szombat

    Kedves Ágnes!
    Nagyon köszönöm a sok érdekes olvasnivalót, amit rendszeresen kapok.
    A Nagy Babaszakácskönyv már konyhánk gyakran forgatott darabja, kezdettől fogva abból főzök minden nap (kivéve, ha sűrű program van) a Kisfiamnak, aki már 10 hónapos. Ez az olvasmány különösen igaz a kis Csemeténkre, az „akaratos” jelző már igencsak igaz rá…A mozgékonyságról annyit, nálunk az etetőszékben történő felállás már-már mindennapos jelenség.
    És persze gyorsabb a kis Sprinter, mint a szülei!!!
    Még egyszer köszönök mindent!
    Üdvözlettel:Sipos Györgyi

  • Gal Noemi

    2010. április 26. hétfő

    Hihetetlen!Eppen tegnap este beszelgettunk a ferjemmel,hogy a 10 honapos kisfiunk mar inkabb kisgyerek mint baba.A leirtak teljesen illenek ra!Nalunk is minden rendbe van addig amig maszkalhat szabadon a lakasba de ha nem akkor nagy baj van:).
    Nem csak tiltakozik ha valami nem tetszik neki de mondja is azt,hogy NEM-NEM-NEM.
    Lehet nala ez mar tudatos?

    Válasz: Persze, hogy tudatos 🙂 Ebben a korban már hihetetlen mennyi szót megértenek a gyerekek és ha tudják, akkor már mondják is 🙂

  • Betty

    2010. március 27. szombat

    Nekem 10 hónapos kisfiam van és pontosan rá illik ez a leirás :)! Ő is már szereti kimutatni az akarát és szeret hisztizni! Az alvással csak annyi,hogy most 2 napja már csak 1et aludt napközben!
    Kérdésem a következő lenne: Nem baj ha csak 1szer alszik napközben? Reggel 7körül kel és 9.30tól alszik 11.30ig!
    Ezután már csak este 8kor!
    Nem igazán nyügös csak néha kapja el! 😀

    Válasz: Egyáltalán nem baj, ha már csak 1x alszik.

  • Marcsi

    2010. március 22. hétfő

    Én is egyetértek a leírtakkal!Az én Picim most tölti be a 11 hónapot és mindent csinál!Semmi félelem érzete nincs így néha szívrohamot tudok kapni.Zafi is ha kimegyek sír utánam,ha meglátja az ajtót folyton kimászna.Érdekli minden,mindent megtanulmányoz és imádja a babákat.Tévét néz kifejezi akaratát már mindennek úgy kell történnie ahogy ő elképzelte ha nem jön a hiszti.Ha meglátja az unokatesóját rárikkant meg megfeszül, ha mondjuk hogy simogassa meg akkor inkább csapkod puszit imád adni újságban a babiknak de élőben ez nem igazán megy neki.Imádom őt és minden porcikáját!Sajnos a környéken nem sok kismamát ismerek, pedig nagyon szeretném babák társaságába vinni!Valaki egyet ért velem?

  • Viki

    2010. február 16. kedd

    Maximálisan egyetértek az irással, nagyon jól sikerült összefoglalni egy 11 hónapos ” baba vagy kisgyerek” egy napját! Kislányom 11 hónapos és pontosan így viselkedik! De így is imádni valók! Olyan gyorsan nagyok lesznek!

  • Aliz

    2009. október 24. szombat

    Kisfiam a napokban tolti a 10 honapjat es szinte tokeletesen illik ra a leiras. Kivetelt kepez az ettermes resz, O jol elvan, felteve, ha megkaparinthatja a penztarcat es a bankkartyat….
    Kerdesem viszont lenne, megpedig, hogy O igazan akkor jatszik el jol, ha en ott ulok mellette, de ha kimegyek a szobabol, legyen akarmilyen elmelyult a jatek, masodpercek alatt a nyomomban van. Tudok valamit segiteni neki, hogy ne fuggjon ennyire tolem? Vagy egyszeruen majd csak kinovi? Fozes kozben igazan lab alatt tud lenni, mivel mindig a felallast gyakorolja, a labamon. 🙂

  • Szilvi

    2009. augusztus 15. szombat

    Az én kisfiam 5 nap múlva lesz 10 hónapos.Nagyon tud elégedetlenkedni,ha valami nem úgy van ahogy szeretné,vagy nem sikerül valami,mert pl:útban van a lába.2 kézzel nyújtozkodik 1-1 tárgy irányában,ha kézben van,amit feltétlen meg akar vizsgálni.Ha elég a kaja,vagy valami nem tetszik neki felhúzza az orrát,összeszorítja az ajkait,és fujtat.Veszekedni is tud már.A másodunokatesóját,aki 4 nappal idősebb,rendszeresen kiosztja,amolyan babanyelven,de lehet tudni a „hangsúlyból,hogy kiosztást tart,és csóri másik gyerkőc mindíg sírva fakad.Én meg mindíg mondom Domikának,hogy mit mondtál nem szabad így beszélni az unokatesóddal.Ebből látszik,hogy már van önnáló véleményük,amit ki is fejtenek,csak kár,hogy mi felnőttek nem értjük.

  • Arti

    2009. július 28. kedd

    Hát ez a cikk remek nagyon! A kislányom aug 21 én lesz 1 éves kis hölgy 😀
    Minden úgy néz ki ahogy a cikkben le van írva, kivétel az alvás az sajnos még nem megy rutin szerint ebéd és alvás?!?! Néz rám amikor ebéd után lerakom aludni hogy anya én játszani akarok eszem ágában sincs aludni 😀
    Mi alszunk de is és du is még! De sajna az éjszakákat nem alusszuk végig 🙁 Csak cumisüveggel tud elaludni és éjjel is igényli a tápszert a tea nem jó! Ezzel mit tudok tenni hogy végre 1 év után aludjunk éjjel és ő is?
    Amúgy imádom a szemem fénye 🙂 Még akkor is ha hiszti közben csapkodja magát a földhöz mert nem az van amit ő akar 😀

    Válasz: 1 éves korban még teljesen normális, ha éjjel 1x enni akar. 2 éves kortól képesek teljesen átaludni a 10-12 órát (és még 5-6 éves korig felkelhet inni 1-2x, pláne nyáron)

  • Vica

    2009. június 03. szerda

    Nagyon jó a cikk, ilyenkor mindig fellélegzik az ember, hogy „na, nem csak mi vagyunk így” 🙂
    Nekem csupán egy dolog hiányzik, az a mutogatás. Vannak babák akik később kezdenek mutogatni? Kislányunk most 10 hónapos, tudja jelezni, ha azt akarja, hogy felvegyem, élvevezettel nyújtózkodik a lámpák felé, de más dologra nem nagyon mutat rá. Inkább a tekintetével „mutogat”. Az se mindig érdekli, ha én mutatok neki valamit, pedig szorgalmasan csinálom, de sokszor egyáltalán nem hajlandó megnézni, hogy „ott a cica”. Kellene ezért aggódnom?
    Egyébként nagyon szeret mindent részletesen megfigyelni, szemmel láthatóan gyűjtögeti az információkat.

    Válasz: Nem kell aggódnod miatta, változó, melyik baba mikor kezd mutogatni, és végülis, ami neki fontos (felvétel, lámpa), azokat már mutatja, tehát képes rá.

  • Melinda

    2009. február 17. kedd

    Én csak picit értek egyet:-)Az én 10 hónapos lánykámmal, 1 hónappal ezelőtt elmentünk egy étterembe,hogy megtartsuk a házassági évfordulónkat:-)Ő ha idegen helyen van akkor húúú nagyon jól tud viselkedni:-)Szépen üldögélt az etetőszékben,persze vittünk neki játékot és mindig frissítettük,amit már ledobott azt nem kapta meg,persze egyszer elfogyott,de akkor jött a kávéskanál:-)))Szépen meg tudtunk vacsizni,el voltak ájulva tőle:-)Bezzeg amikor hazaértünk:-)Itthon már nem szégyenlős:-)
    Amúgy vannak időszakok,amikor nem jön a foga és nem álmos akkor akár 1 órát is elvan a járókában.Imádom!!!

  • Tóth Ildikó

    2009. január 20. kedd

    húúú ez tényleg így van bár a mamának akinek kisfia 1 órát alszik napközben neki üzenem ne aggódjon az én kisfiam max fél órát alszik!
    a hisztizésről viszont jó tapasztalataim vannak már ha lehet tapasztalatnak nevezni….nagyon érdeklődő a kisfiam természete sőt annál is érdeklődőbb és ha felfedez valami újjat akkor azt akár 1 órán keresztül képes vizsgálgatni így ha mondjuk takarítanom kell akkor csak szerzek valami újjat és egészen jól el van vele….azért hiszti nálunk is van…de mindentől függetlenül akármennyire is hisztizzenek mi imádjuk őket!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Némethné Fazekas Zsuzsanna

    2008. december 22. hétfő

    Az én legkisebbik fiam Vilmos aki 10 hónapos pontosan úgy viselkedik, mint a leírásban szerepel. Csak annyit írnék még, hogy nálunk az alvásával van gondom, mert nagyon keveset alszik napközben max. egy órát.

  • Jné Büki Krisztina

    2008. december 21. vasárnap

    Teljesen egyetértek ezzel az írással. És megnyugtat, hogy más kisbaba/gyerek is pont így viselkedik ennyi idősen -10 hónaposan. Leánykám elképesztően akaratos, viszont remekül elvan, ha engedem mászni a lakásban, amerre ő akar menni. 24 órás szolgálat!

  • Móni

    2008. december 14. vasárnap

    Tökéletesen illik a 10-11 hónapos korosztályra. Az ember szaladgálhat utána egész álló nap. De minden fáradságot megér amikor odabújik egy kis szeretgetésre.

  • Réka

    2008. november 23. vasárnap

    Mintha a kisfiamról írták volna. Most lesz egy hét múlva 11 hónapos és hihetetlen patáliák vannak már ha valamit nem engedek neki, mert nem szabad. Egy egyszerű kis szösz-mösz miatt krokodil könnyeket tud potyogtatni, ha arról van szó. Mostanában én is azt érzem, hogy mindenre csak „nem”-et mondok és ezért próbálom inkább hagyni is hogy felfedezze a világot, csak hát ez még több odafigyelést igényel, mert nagyon-nagyon sokat mellette kell lenni.
    Minden nap meglep valamivel, hogy mit megért, csinál és tud. Csodálatosak a gyerekek és igazából el sem tudjuk képzelni, hogy mennyire szívják magukba a tudást, amíg hirtelen valamit meg nem csinálnak amiről nem is gondoltuk volna hogy szép csendben elsajátították.

  • Dia

    2008. október 23. csütörtök

    Egyet értek a leírással,az én kislányom 10 hónapos de pont ezeket a dolgokat csinálja. Sőt most már ha a tesója elvesz tőle játékot hát bizony olyankor már megvédi a játékot,vagy ha a nagyobb elveszi tőle akkor jön hozzám és ” panaszkodik „.

  • Krisztike

    2008. október 22. szerda

    A cikkel teljesen egyetértek. Kisfiam 10 hónapos lesz nemsokára és mindent kipakol, minden elmutogat, napról-napra okosabb. Mindent megfog, megrág, megszagol, mindig az kell neki, ami nálam van, beleeszik az ételembe. Szóval kész kis önálló lény. Még nem ebszél, de a pici ujjával és a gagyogásával mindent megmagyarás, és nagyon nem szereti ha korlátozzuk 🙂

  • Cin

    2008. október 06. hétfő

    Benu – fiam- 11 hónapos múlt, de csak egy kicsit ilyen, mint a leírás. Felfedez, de ha megmagyarázom, hogy arra vagy azt nem, és mutatok mást vagy más irányt, elfogadja. Azért van, amire nem érti azt, hogy nem. Ilyen a függöny rángatás, a szúnyogirtó – világít- és a tányér borogatás, ledobás. Egyetlen kritikus pont a pelusozás. Az sokáig tart és körülményes. Felkéretszkedik, de elég egy puszi, megy tovább. Órákig elvan a játékaival, ha kellek neki, jön, ad egy „puszit” és továbbáll.
    Napjában még 3x alszik, úgy, hogy 10-11 órát éjjel!
    Én így szeretem. Később majd biztos más lesz. 🙂

  • Ercsi

    2008. szeptember 23. kedd

    Pontosan 🙂 Bár 10 és fél hós fiamra nem minden illik,de nagy része,annál inkább 🙂 Hihetetlen mennyi mindent tudnak már. Örületes változásokon mennek át az első évben! ŐK CSODÁK!!!!

  • Szőllősi Enikő

    2008. szeptember 21. vasárnap

    Geri pont ma töltötte be a 11. hónapját és teljesen úgy viselkedik, ahogy a „Még baba vagy már kisgyermek?”-ben írtátok. Ami persze már egyre nehezíti a mama és a papa dolgát 🙂

  • Ildika

    2008. július 11. péntek

    Teljesen egyet értek ezzel a leírással. Az én 11 és fél hónapos lányom pont ilyen, így viselkedik. A „Folyton rohangálni kell utána” pontosan leírja a napjainkat 🙂