Miben hasonlít? Miben más? (JÁTÉK)

Miben hasonlít rád a gyermeked egyénisége és miben más? Írd le, mit tapasztaltál vele kapcsolatban szeptember 26.-án hétfőn déli 12 óráig ide a hozzászólások közé és nyerj belépőt Vida Ágnes legújabb Egyéniség Születik című online tréningjére 6900 Ft értékben!

A feladat

Írd le a hozzászólások közé mi az, amiben úgy látod hasonlít rád a gyermeked természete és mi az, amiben más!

Ne feledd! a hozzászólásod felett mindenképpen add meg a teljes nevedet és azt az e-mail címedet, amin elérhetünk, ha nyertél.

A nyeremény

Ha válaszolsz a kérdésre, sorsoláson veszel részt, amelyen a 3 legszerencsésebb válaszadó belépőt nyerhet az Egyéniség Születik című 2 hónapos online tréningre 6900 Ft értékben. Ezen a tréningen olyan módszereket adok majd át, melynek segítségével megismerheted a gyermekedet és önmagadat, mint szülőt, és a gyermeked személyiségének megfelelő nevelési módszereket alakíthatsz ki. A tréning során végigvezetlek a gyermeked lelki fejlődésének első 5 évén, és megmutatom, hogyan kell kezelni az első 5 év során felmerülő nevelési helyzeteket úgy, hogy a gyermek ne sérüljön, az egyénisége érvényesüljön, és az általad felállított nevelési célok is megvalósuljanak.

A határidő

Hozzászólásokat beküldeni legkésőbb szeptember 26.-án hétfőn délig lehet.
Sorsolás: szeptember 26.-án hétfőn 18 órakor.

A JÁTÉKOT LEZÁRTUK!
A nyerteseket holnap e-mailben értesítjük.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

246 Comments

  • Várkonyi Éva

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Az én kisfiam két és fél hónapos.
    Rám hasonlít az arcformája az orra a nevetése az alvási szokásai, a haja színe
    Minden másban az apukája
    De még nagyon kicsi sokat fog még változni…
    Nagyon jókedvű vidám baba csak akkor sír ha „muszály”:) (éhes,álmos,vagy a hasa fáj)
    Sokat beszélget a maga nyelvén

  • Radovics Tokár Melinda

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Szia!
    Két tündéri kislány anyukája vagyok.
    A nagyobb kislányom Jázmin 5 éves. Néhány dologban hasonlítunk,mindketten szeretjük a zenét és a társaságot, a kézügyességünk nem kiemelkedő:), szeretünk aludni, türelmetlenek vagyunk. Ő nagyon sportos-mozgékony, én kevésbé, Neki az evés kötelező dolog, én szeretek főzni és enni is:)
    A Picikém, Kamilla 8 hónapos. Neki remek az étvágya és mindent nagyon szeret:) Türelmetlen Ő is ez már egész biztos. A zenét szereti szintén. Nagyon rossz az alvókája, ezt nem tudom kitől örökölte, de reméljük ez még változik. Ő is kis mozgékony, ezt egész biztosan az Apukájuktól örökölték:)

  • Ági

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Az előző hozzászólásban persze teljesen elfelejtettem magunkról , mint szülőkről is írni. Abban mindkettőnkre hasonlít, h érzékeny és introvertált típus. Én is félelem-vezérelt vagyok, bár indulatos is és gyakran tagadom az indulatokat, amíg ki nem buknak belőlem, de akkor nagyon. Tehát ezekben hasonlítunk talán. Mert ő is indulatos is tud lenni. Köszönöm. (A mi kisfiúnk 3 éves kezdetű hozzászóláshoz)

  • Szalai-Tuza Timi

    2011. szeptember 25. vasárnap

    szia Ági,

    az én kislányom még csak 2 és fél hónapos, de már most is pontosan látszik rajta néhány olyan tulajdonság, melyet tőlem örökölt. Imád a szabadban lenni, nézelődni a természetben, vigyorogni mindenre és mindenkire, nagyon nem szereti, ha korlátozzák (pl. a mózeskorsár már most unalmas neki)… meglehetősen akaratos. Ha evésről van szó, akkor nem ismer türelmet, azonnal kell neki a cici, „anya ne szórakozz még pelenkázással” 🙂 a nap fénypontja a fürdés, hihetetlen vízmániás, folyamatosan „dumál” és eláztatja a teljes fürdőt. Az utóbbi időben hatalmas mormota lett, az éjszakát is végigalussza már (10 óra), majd 2 órás reggeli show & etetés után ismét 4 óra alvás… ezt a nyugodt oldalát apukájától örökölte. Nagyon kiváncsian várjuk milyen irányba fejlődik tovább a személyisége 🙂

  • rita

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Szia Ági!

    Kisfiam, Tomi 21 hónapos. Főleg abban hasonlítunk, hogy mindketten nagyon szeretjük a könyveket. Persze, olvasni ő még nem tud, de nézegeti és sokat kérdez (mi ez?- korszak), én persze meg sokat olvasok neki. Még abban hasonlít rám, hogy idegenekkel először tartózkodó, de később feloldódik. Amolyan későn érő típusnak vélem, mint amilyen magam is vagyok. Ő is szereti a mókázást és minden érdekli a világból.
    Talán ami ellentét, hogy én sokáig cumiztam pici koromban, ő viszont 10 hónaposan úgy döntött, nem kell a cumi, hanem inkább két ujját is szopja egyszerre.(Sajnos, elég sokat). Ami még ellentét közöttünk, ő türelmetlen, én türelmes vagyok.

    Üdvözlettel: rita

  • Ági

    2011. szeptember 25. vasárnap

    A mi kisfiúnk 3 éves, most kezdte az óvodát. Érdekes tapasztalat volt látni a fokozatos beszoktatás során, h mennyire máshogy viselkedett annyi gyerek közt egy idegen környezetben, mint eddig. Ez annak is köszönhető, h két kis barátja is van a csoportban, így elég bátornak és erősnek érezték magukat együtt. Annak ellenére, h nem ez a jellemző rá…..Így most leht, h kicsit nehezebb erről a kérdésről írni, de megpróbálom.

    Az alaptermészetét tekintve egy introvertált típus, idegen környezetben bátortalanabb, szégyenlősebb és nem mindig tudja megvédeni az érdekeit. Egy nagyon érzékeny kisfiú, talán azt is lehet mondani, h a félelem a fő mozgatója a cselekedeteinek. Ebből talán az is kicsit következik, h alapjában véve elég szabálykövető, bár én (mi) meg inkább engedékeny típusúak vagyunk a párommal. Ez persze nem azt jelenti, h ne keresné gyakran a határait, ne akaratoskodna.
    Ezek mellett az indulatosság is jellemző rá, m már a kezdet kezdetén is elég hangosan sírt és kitartóan, bár, sokszor odafordulással, dédelgetéssel meg lehetett őt vigasztalni azért (amennyire emlékszem). Ugyanakkor a mai napig igaz rá, h ha vm nem sikerül neki, hamar feladja és nagyon kiakad tőle, frusztrálja a sikertelenség.
    Alapjában véve azt hiszem ingerkereső, ált hamar v „időben” csinált mindent, rendkívül érdeklődő, jól tud koncentrálni már elég fiatal korától kezdve. Ugyanakkor, ha olyan hangulatban van, el tud bíbelődni ezzel- azzal most már persze viszonylag hosszú ideig is….. A játékban talán kezdeményező, de van amikor kényelmes típus ( pl építésnél „építsd meg te a házat, én majd játszom vele…”)
    Most már igényli a kortársai társaságát, de régebben inkább nem mentünk be egy játszótérre, ha ott gyerekek voltak. A neki szimpatikusakkal barátságos és vidám, de nem mindenkivel közvetlen. A kortársai nagy befolyással lehetnek rá, szereti utánozni őket. (Ez persze lehet átmenet is..)
    Nem örökmozgó, hanem inkább szemlélődőbb típus.
    Elég erős akarata van, megpróbálja kivívni amit csak lehet, (főleg ha érzi, h erre van mód), de lehet rá hatni.
    Nagyon röviden összefoglalva ennyit tudok írni és köszönöm a feladatot.

  • Barcsak Ildi

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Sziasztok!

    A 14 hónapos kisfiam egész másként vélekedik a világról, mint én: a saját akaratát szeretn érvényesíteni tűzön-vizen át, még négykézláb is átgázol mindenen, ami az útjában van. Én sokak véleményét meghallgatom, utána olvasok egy-egy témának, majd a kialakítom a saját álláspontom.
    Az alvás tekintetében hasonlóak vagyunk: sem ő, sem én nem vagyunk nagy alvók. Én szülői hozzájárulással eljöhettem minden nap az óvodából, amikor a többiek aludni mentek, mert én soha nem aludtam napközben (hisz a felnőttek sem alszanak nappal). A kisfiam is csak a minimumot alussza, néha csak 30 percet napközben, de legfeljebb 1,5 órát.
    Én nagyon szófogadó gyerek voltam, míg ő lázadó. Bizonyos korlátokat fel kell állítani a biztonság és a higiénia miatt, amit nehezen vesz tudomásul. A felnőtteket és a gyerekeket szereti, de csak ha nincsenek a terhére – ebben teljesen egy hullámhosszon vagyunk. Ő nagyon szereti az állatokat, én semleges vagyok velük. Mindketten sokat tudunk apró dolgokkal szöszmötölni.
    Még rengeteget lehetne írni Róla…. 🙂

  • Laki Elvira

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Én egy 4 éves kislány és egy kettő éves kisfiú anyukája vagyok.

    Mind a ketten nagyon akaratosak, -főleg a kisfiú- abban rám hasonlítanak hogy amit el szeretnének érni, azt kitartóan addig teszik, amíg meg nem tudják csinálni,vagy el nem érik a céljukat.A kisfiú kitartóbb, a kislány már hamarabb feladja, ekkor egy kis biztatás, segítség
    kell neki, és utána örömmel visszazökken
    és örül, a sikerének.

    Én nagyon nehezen ébredek,ők mindketten könnyen, ebben mindketten az apukájukra hasonlítanak.

  • Harayné Oláh Ágnes

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Szia Ági!
    Kristóf 2 éves múlt. Amiben hasonlít rám:
    -Ébredés után képesek vagyunk még fél óráig „ébredezni”.
    -Ha azt mondom neki, hogy „ne”, már csak azért is…ugyan ilyen vagyok.
    – Csak a saját kárán tanul, hiába figyelmeztetem.
    – Akkor csinál meg valamit, ha kedve is van hozzá.
    – Ha valami nem sikerül neki feladja, ezért ott kell lenni mellette, bátorítani és támogatni kell
    – Imádja a zenét és a ritmust – egész nap tudnék táncolni.
    – Változó a hangulata
    – Szereti felhívni magára a figyelmet

    Amiben különbözünk:
    – Szereti az új arcokat, a megszokott emberek egy idő után unalmassá válnak neki, és felcsillan a szeme egy-egy ismeretlen ember láttán (felnőttekre igaz)- én a megszokott emberekkel szeretek együtt lenni.
    – Tud hízelegni

  • Kádár Orsolya

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Az én kisfiam Balázs 6 és fél hónapos. Még nem nagyon tudom hogy kire hasonlít. Az biztos,hogy az összhang megvan közöttünk. A frontérzékenység biztos,h közös. És az is,hogy társasági emberek vagyunk. Viszont a kis görcsössége az apukájától van.

  • Knap Kinga

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Sziasztok!

    Vajon kire ütött ez a gyerek? 🙂
    19 és fél hónapos kisfiammal sok hasonlóság mutatkozik. Első ránézésre is már tiszta anyja, örökölte kék szemeimet, amivel szinte mindent képes magának kikönyörögni. Kitanult már most, ilyen picinek, tudja, hogy mit tud az embereknél elérni és mit nem. És ezzel az apukáját mindketten nagy feladat elé állítjuk 🙂 Makacs, mint az öszvér, ha valami nem úgy történik, ahogy elképzelte, hisztizik, ideges lesz és sokszor félbe is hagyja, amivel éppen foglalatoskodott. Mintha magamat látnám, sajnos… Aludni nagyon szeret, és mi is 🙂 Hangulata nem olyan gyorsan változik, mint az enyém, neki csak naponta, és nem percenként, viszont hamar jókedvre lehet deríteni, igazi mosolygós baba 🙂 Szereti a társaságot, mint én. Viszont szeret egyedül is lenni, bolyongani csak úgy a természetben, egyszerű dolgokkal játszani (kavics, fa, levél…) és az állatokat is imádja, mint az apukája. Vagy pörög, mint én, vagy nyugodt, mint az apukája. 2 in 1 🙂

  • Horváth Móni

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Kedves Ági és Olvasók!

    Én a 3 hetes Marci anyukája vagyok. A legfőbb különbség, hogy Ő fiú, én meg lány :), Marci csecsemő, én felnőtt. Úgy gondolom már most is, de később még inkább megmutatkoznak ezek az eltérések. Marci egyszerre egy dolgot csinál: Ha érzi jön büfi, puki, kaki, abbahagyja a szopizást és várunk, megkönnyebbül örül neki, nyújtózkodik, de azután azonnal rácuppan a cicire, mint egy hörcsög. Míg én sok dolgot próbálok egy időben elintézni, kapkodok is néha. Ezen már most változtatnom kellett és Marci révén egyéb tulajdonságaim is változáson mennek át. Figyelem Őt türelemmel, örömmel és azt ahogy Ő a maga tempójában fedezi fel a világot.
    Magzatként is volt már akarata, amit érvényre is juttatott, ha túl sokat vállaltam vagy nem tudtam elég időt rá fordítani. Nem szerette másoknak produkálni magát ( akkor rugdosott, ha Ő akart ) Ezekben hasonlítunk és a világra jövetelünkben is. Marci, a Nagypapája és én is farral születtünk természetes úton. Hogy miért?! Hogy figyeljenek ránk jobban, lássák, hogy mások vagyunk, makacsságból? Nem tudom pontosan.
    Még csak ismerkedünk egymással és mindketten az előttünk feltáruló új világgal.
    Ja, mindketten szeretünk Apához odabújni.

    Szép napot!

  • Piroska

    2011. szeptember 25. vasárnap

    A mi kislányunk természetében inkább az apukájára hasonlít, kissé akaratos, makacs, de tud nagyon hízelgő is lenni. Tőlem úgy tűnik a zene és ének szeretetét örökölte, mert nagyon szeret dúdolgatni játék közben és ha zenét hall, rögtön táncolgat rá. Abban viszont egyikünkre sem hasonlít, hogy ő nagyon barátkozós, nyitott, mindenkivel kommunikál. Én és a férjem inkább zárkózottabbak vagyunk.

  • Mátyás Anett

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Szia Ági! Sziasztok!

    Nekem van egy 20 hónapos fiam és egy 7 hónapos kislányom!Mind ketten különböző egyéniségek.A kisfiam valamiben rám hasonlít valamiben Apára,de vélek felfedezni olyan dolgokat is amit nem tudok hova tenni.Neki van egy kispárnája ami nélkül nem lehet aludni,nekem egy plédem volt,én kirágtam a csücskét ő most a párnának :).
    A zene szeretettét és hallását az Apukájától örökölte.Azt,hogy nem finnyás mindent megeszik szintén Apától!Vannak tulajdonságok amit a nagyszülőktől örökölt,de még szerintem sok titkot rejt amit meg kell ismerni.
    A kislányom aki még csak 7 hónapos nagyon türelmes,ami inkább az én tulajdonságom ,bár azt mondják a 2. babák alapól azok és amit szeretne azt el is éri ezt már most látni rajta ,szerintem ezt mindkettőnktől kaphatta.7 hónapos múlt és már felállt és ügyeskedik ,Anyukám mondta,hogy én is így tettem.Két különböző egyéniség hol kis ördög hol egy angyal!Remélem jó testvérek lesznek!

    Üdv.:Anett

  • Stéger Dóri

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Berci 15 hónapos, és hihetlen fantasztikus kisember!(Persze , minden szülő a saját gyermekével elfogult, és azt hiszem ez egy bizonyos határig így is van jól!)
    Nehéz kérdés ez, miben hasonlít, miben más…..mivel most aztán jó alaposan magamba kellett nézzek..amit mostanában nem igen gyakoroltam..
    nos hát, mikor megfogant éreztem, hogy állapotos vagyok, pedig még a teszt sem mutatta ki, nagyon rövid ideje tartó szenvedélyes szerelem nem tervezett gyümölcse lett ő. Nemét nem mutatatta meg még 4D ultrahangon sem, de elejétől fogva biztosan érzetem, szóval tudtam, hogy fiú.Nevét sem mi választottuk, rajta sem volt a mi általunk összeállított listán…ő sugallta olyan erősen, hogy nem tudtam kiverni a fejemből, pedig szinte senkinek, eleinte nekem sem tetszett: Bertalan.
    ezt a hosszú bevezetőt azért írtam, mert hozzá tartozik a válaszomhoz: hasonlít rám érzéknységében, nyitottságában, érdeklődő, közvetlen,de nagyon önálló szeretne lenni, kíváncsi.Amiben viszont nem hasonlít rám, hogy Ő mérhetetlenül és szinte meglepően türelmes, és kiegyensúlyozott, néha azt érzem, mintha egy bölcs buddhista szerzetes lenne.( azért persze életkorából adódóan vannak kissebb nyafik, és dacoskodás, de nem ez a jellemző rá)
    külsőre édesapjára hasonlít a megszólalásig, de belső tulajdonásgaiban magamat fedezem inkább fel.Vagy csak azért gondolom ezt, mert szeretnék fele olyan csodálatos személyiség lenni, mint a fiam, akivel kapcsolatban úgy érzem amióta csak megfogant, hogy Ő tanít engem, hogy általa jobb emberré váljak.

  • Tangl Klaudia

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Szia Ági!

    A kislányom egy hét múlva lesz 1 éves.
    Sokban hasonlít rám.Egész nap pörög! Nagyon szeret táncolni akárcsak én.A mosolyát is tőlem örökölte.Viszont huncutságban apára ütött.Szereti először felmérni a terepet és csak utána merészkedik közelebb az új dolgokhoz.Nagyon bújos kislány és csak úgy szórja a puszikat.Egész nap igényli a társaságot és a törődést.Szereti az állatokat, egész nap játszana a nyuszijával.

  • Ildikó

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Szia Ági!

    Kisfiam Ádám 19 hónaposan, nagyon sok mindenben hasonló egyéniség, mint a szülei voltak ilyen korban. Anyukám szerint én rengeteget aludtam és az apukája is,nem kapkodtuk el a járást sem míg a kisfiunk nem rossz alvó de nagyon mozgékony, aktív, hihetetlenül érdeklődő. A környezetében mindenkit levesz a lábáról kedvességével-ez a szüleire is igaz volt-, szereti megosztani a dolgait, de ha nem az van, amit ő szeretne nagy csetepatét rendez. Ez utóbbi gyorsan elmúlik, figyelemeltereléssel könnyen túllendülünk a kritikus helyzeten. Ezzel szemben én nagyon nyugodt gyerek voltam.Mi szülők jó evők voltunk, míg a fiunkra ez nem jellemző. Teljesen egyéni az arckifejezése, ami néha egy bölcs öregemberére hasonlít, mintha értené mi folyik körülötte és ezzel egyfajta magabiztosságot is tükröz.

  • Plesérné Szőlősi Klára

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Szia Ági!

    14 hónapos a kislányom, Kinga. Elég sokat gondolkodtam a feltett kérdésen, igaz, eddig még nem tettem föl egyszer sem magamnak. Külsőleg mindenképpen rám hasonlít, bár az apukája is felfedezhető benne. Inkább a belső tulajdonságairól írnék, azt hiszem ez a legfontosabb. Nyugodt, békés, mosolygós, kiegyensúlyozott baba, de olykor akaratos, (feszegeti a határokat)és időnként hisztis is. Eleinte nagyon félénk, visszahúzódó volt, sokszor sírt az idegenektől, mára már nagyon barátságos, szereti a társaságot (annyira szereti, hogy alig lehet hazahozni a játszótérről). Jól érzi magát mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek között. Ebben nagyon hasonlít rám, mert Én is szeretem a társaságot, a nyüzsgést. Az édesapja kevésbé. 🙂 Amiben viszont egyértelműen az édesapjára hasonlít, az a türelem. Szerencsénkre nagyon jó alvó, (igaz, mindössze két foga van) így ki tudom magam pihenni, nem vagyok fáradt és nappal jókat tudunk játszani. Minden nap mutat valami újat, valami vicceset, fantasztikus látni ahogy napról-napra fejlődik, ügyesedik. Nagyon sokat beszél (ebben is inkább rám hasonlít) babanyelven, de alapvetően a vau-vaut hallgatom egész nap. 🙂 Egyezik a horoszkópunk is, mindkettőnké rák. Továbbá nagyon szeret bújni, simogatni, megölelni és persze enni – ebben is olyan, mint Én. Egy szó, mint száz, egyelőre inkább az Édesanyjára hasonlít. Köszönöm a lehetőséget.
    Klára

  • Bori Alíz

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Sziasztok!

    Az én kislányom 16 hónapos és a szüleim szerint ugyanolyan, mint én voltam ennyi idősen. Élettel teli, vidám, közvetlen, állandóan pörög, mint egy Duracell nyuszi. Imádja, ha a középpontban lehet első gyerek és unoka, úgyhogy rendesen el is van kényeztetve. Ha nem kap meg valamit, amit szeretne jön a hiszti, de szerencsére hamar le lehet szerelni. Utálja a bezártságot akár csak én. Mindenkire mosolyog és pápázik az utcán, ezt nagyon szeretem benne, mert látom, hogy az embereknek szerez vele néhány kellemes pillanatot. A férjem és én sok mindenben hasonlóak vagyunk, ezért mindkettőnkre nagyon hasonlít, sőt még a nagyszülők tulajdonságai is megjelennek benne (anyósom állandóan mosolyog)okos, értelmes, érdeklődő, könnyen tanuló kislány és nem utolsó sorban gyönyörű, akár csak a szülei. 🙂

  • Animánia

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Sziasztok!

    Az én kisfiam nemrég múlt el 1 éves, és „sajnos” sok tulajdonságát vélem felfedezni benne, magamból. Arakatos, hamar dühbe gurul, ha valami nem úgy van ahogy ő akarja. Nem szeret aludni. Ha alszik, is, azt is rosszul. Folyamatosan „dolgoznia” kell valamivel.
    De ezeken felül nagyon tud hízelegni, okos, és ügyes is. (Mondjuk szerintem minden anyuka így van ezzel. :))

  • Dudás Bernadett

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Sziasztok!

    Az én Kisfiam 4 hónapos lesz.Mivel még most alakul ki az egyénisége,azért elég sok mindent elárult már magáról.
    Nagyon jó alvó,délelőtt nagyon szeret lustálkodni mint én.. 🙂 Iszonyatosan nagy türelemmel rendelkezik,ebben inkább az apukája természete mutatkozik meg.
    Nagyon tud balhézni ha éppen nem az történik amit ő szeretne,ebben is rám ütött 🙂
    Remélem sikerül neki a jövőben kiteljesednie és a saját kis egyéniségét a legjobban megmutatni,akármilyen is lesz az. 🙂

  • Fenyvesi Krisztina

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Az én kicsim mindjárt 1 éves, már nem olyan pici, de még nem is olyan nagy!
    Viszont pontosan látszik, hogy milyen akaratos, mint az anyja! 🙂 Társasági ember, és szeret a középpontban lenni, mint én! Viszont az is biztos, hogy túl hosszú távon nem köti le semmi a figyelmét, hamar átvált másik játékra, én sem bírom a monotonitást. 🙂 És természetesen én imádom őt, bújok hozzá és ő meg imád engem, bújik hozzám! 🙂

  • Teri

    2011. szeptember 25. vasárnap

    A kisfiam totálisan az ellentétem. Már a külseje alapján is az apjára hasonlít. Persze minden szülő keresi a gyermeke külsejében önmagát, és szeretné ha a rossz tulajdonságait gyermeke nem örökölné, de majd az idő dönti el mit dobott a gép.
    Én szerencsés vagyok. A fiam nyugodt, kedves, mosolygós, érdeklődő, alkalmazkodó, amíg én pont az ellentéte. Állandóan pörgök, naponta 1000szer robbanok fel, de amikor vele vagyok…azt hiszem én tanulok tőle.

  • N. B. Anna

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Az én lányom 1,5 éves. 1 éves koráig teljesen olyan volt mint én kiskoromban. Visszahúzódó, nehezen nyílt meg, a társaságtól elfordult. Viszont ha valaki a közelébe férkőzött, akkor nagyon barátságos, óvatos, simogatós, puszilkodós lett. Aztán amint megtanult járni, kinyílt a csipája, nagyon nagy hangja lett. Folyamatosan jár a szája, mondja a magáét, mint az apja. Azóta elég neki 5-10 perc, hogy idegen környezetben is felszabadultan viselkedjen. Nagyon barátságos kislány lett, vadidegnek is messziről integet, mindenkire mosolyog és aki nem integet vagy köszön neki vissza, akkor utána fordul értetlenül. Akár mindenféle előzmény nélkül osztja a puszikat a családtagoknak, barátainak, babáinak egyaránt. Ölelgeti őket, simogatja. Ez mindkettőnkre jellemző. Nagyon szereti ha kényeztetik, pl. odadugja a talpát, vagy a kezét, hogy csiklandozzuk a végtelenségig. Apja ettől frászt kap, viszont nekem is ez a gyengém. Sokat viccelődik, ami mindkettőnkre jellemző. Nagyon hamar felhúzza magát ha nem sikerül megvalósítania az adott dolgot. Türelmetlen. Pl. amint meglátja a kaját rögtön enni akar, mert különben hisztis, ideges lesz. Én pontosan ugyanilyen vagyok. Viszont ha igazán érdekli vmi és belelendül, akkor nagyon türelmes és kitartó tud lenni (én szintén). Nagyon ragaszkodik hozzánk, mindkettőnkhöz, főleg az utóbbi 1-2 hónapban. Amikor olyan kedve van, akkor imád öltözködni, próbálgatja a kalapokat, ha új ruhát kap és ráadjuk, akkor rohan a tükör elé megnézni (én is). Rengeteget alszik, vagy legalábbis aludna, ha hagynánk. Én ugyanilyen vagyok. Ő korán fekszik korán kel, engem alig lehet kiverni reggelente az ágyból és későn fekszem. Apja rossz alvó, már hajnalban kukorékol, de ő is későn fekszik. Minden házimunkában részt szeretne venni, ha lát egy foltot, vagy kiömlik vmi, már szalad a rongyért, megy feltakarítani. Ez inkább rám jellemző.

  • Lorincz Kinga

    2011. szeptember 25. vasárnap

    15 honapos Tamasom rendkivul makacs (amit a magam vonatkozasaban kitartasnak nevezek), hangoskodo (en csak vitazok), szeret enni, vasarolni menni es eles esszel, jo memoriaval rendelkezik. Noha azt mondjak az edesapjara hasonlit en egeszen magamra ismerek.

  • Kocsis Anikó

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Kislányom 10 hónapos múlt. Külsőleg szinte egyöntetűen mindenki az apját látja benne (kivéve az öcsémet, aki szerint rá hasonlít;). Úgyhogy már csak remélni tudom, hogy a belső tulajdonságaiban a szülőanyjára is üt;)Nagyon figyelmes, sok minden érdekli. Ha valami leköti a figyelmét, nagyon sokáig bír foglalkozni vele. Derűs, kedves, huncut teremtés. Sokat nevet és a jó hangulata nagyon ragadós tud lenni. Rendkívül mozgékony (ezért imádkoztam, hogy nehogy nyünyüke legyen!), secc perc alatt végigszánt az egész lakáson (ok, nem túl nagy…). Nem fél az ismeretlentől, sőt! Legszívesebben az egész napot a szabadban töltené. Könnyen a bizalmába fogad mindenkit, nagyon sok szeretet van benne, nyitott az ismerkedésre, a barátságokra, nagyon jól érzi magát társaságban. Szeret „beszélni”:)Ha valamit nagyon akar, tűzön-vizen át véghezviszi. Jó szíve van, a játékait megosztja, sokszor kérés nélkül is nyújtja a másik gyerek felé. Remélem, hogy a későbbiekben is könnyen megtaláljuk a hangot egymással, eddig többnyire sikerült.

  • Veresné Molnár Melinda

    2011. szeptember 24. szombat

    Egy 9 hónapos kis hölgy büszke anyukája és egy remek apuka boldog felesége.
    Hogy miben hasonlítunk? A szeme és a nézése az enyém. A többi az apjáé. Úgy alszik ahogy apa: a kezét csuklóban maga alá gyűri. Ha nevet akkor én nevetek: kezdetben sejtelmesen, aztán kitörő erővel, teljes szívből. Ha huncutkodik, akkor tiszta apja, a szeme csillogása és a huncut vigyor az arcán. Türelmetlen, akaratos,jókedvű, kiegyensúlyozott, mint mi ketten.
    Miben különbözik? Este jó alvó (apa nem), napközben képes akár 2*20 perccel beérni, úgy hogy nem is nyűgös (na mi erre tuti nem lennénk képesek). Már most képes a kompromisszumokra (nekünk egy idő azért kell hozzá).

    Hát most így ennyi. Ahogy mondani szoktuk egy kicsi én, egy kicsi apa, egy jófajta keverék. Egy jó alap és idővel elválik milyen egyéniség lesz.

  • Antalné Papp Emília

    2011. szeptember 24. szombat

    Iker fiaim 10 hónaposak. Teljesen különböznek egymástól, nem csak külsőleg, de természetükben is.
    Dominik akaratos, kacagós, kis zsivány. Mindig van célja, és addig nem nyugszik, amíg el nem éri, pl.: apukához menni. Ott tud igazán megnyugodni. Képes „átgázolni” a tesón is. Mindenre kíváncsi és mindent kikutat. Hozzám a mindig kicsattanó jókedvében, barátságos lelkületében és a huncutkodásában hasonlít. Minden ember felé nagyon nyitott már az első pillanattól kezdve, ebben viszont különbözünk egymástól.
    Danika a nyugodtabb, megfontoltabb verziót képviseli. Nagyon kedves, szelíd, de tud vagány is lenni. Szeret együtt játszani, különösen gyerekekkel , figyelmes, nem veszi el más játékát, inkább lemondó. Az ilyen helyzetekben látom magamat benne. Azonban megnyugtató, hogy néha harcolni is kész, főleg az én ölelésemért + az ajtónál állva, mert ki szeretne menni a szobából! Sokszor várja a visszajelzésemet, figyeli a reakciómat a tetteire. Szereti a biztonságot és természetesen az állatokért is rajong, akárcsak én.
    De a lényeg: mindkét lurkót egyformán szeretjük, ők nagyszerűek!

  • sitkei szilvia

    2011. szeptember 24. szombat

    A kisfiam aug. 7-én töltötte az első életévét.
    Miben hasonlít? Külsőben többek szerint tiszta anyja, de szerintem a tekintete, ami „tiszta anya” benyomást kelt. Olyan mély és szúrós tekintete van mint nekem, minden érzése gyönyörűen tükröződik benne.
    Nagyon jó humora van és szeret is bohóckodni, na ez is anyai motívum :-).
    Szavakat nem találok rá, hogy leírjam, milyen boldog vagyok, hogy ránk talált ez a „csöppnyi” lélek. Szeretek az anyukája lenni és remélem Ő is szereti, hogy az anyuja vagyok 🙂

  • Vulman Zsuzsanna

    2011. szeptember 24. szombat

    Szia!

    Kislányom két éves. Türelmetlen, rettenetesen mozgékony, alig tud egy helyben ülni. Szereti az állatokat, a növényeket, az embereket, főleg a gyerekeket. Rossz evő, pont, mint én voltam kicsinek. Akaratos, hisztis, mint az anyukája:-) Szereti a motorokat, autókat, én kevésbé. Szereti a könyveket, én már nem annyira:)És nagyon szeret aludni. Kicsiként nagyon rossz alvó voltam.

  • Budinszky Orsi

    2011. szeptember 24. szombat

    A kisbabám, Ádámka hozzám hasonlóan türelmetlen és akaratos, viszont velem ellentétben könnyen lenyugszik, ha nyűgös és kicsit lustácska, nem akar megdolgozni a tejecskéért.

  • Szabóné Gergely Gabriella

    2011. szeptember 24. szombat

    Szia Ági!

    11 hónappal ezelőtt két kisfiúval lett teljes a családunk és az érdekesség kevéért teljesen különböző személyiségűek. Ez már rögtön ébredés után látszódik, mikor Patrik rögtön a reggeliért reklamál (Apa) míg Dávid vigyorogva ébred és időre van szüksége mielőtt reggelizik (én). Dávid kíváncsi minden újra és ismeretlenre (én), Patrik lassan oldódik idegen helyen (Apa is előnyben részesíti a megszokottat). Dávid nagy mókamester, rengeteget kacag miközben nevetteti a környezetét (egyikőnk se:)), könnyen barátkozik, Patrik zárkozott baba, de ha v.kit megszeret… úgy dörgölőzik mint egy kiscica (mi:)). Dávid zene és ritmus imádó (én), szereti a zajkeltést, amit Patrik nem értékel (Apa), Ő inkább a csendes szerelő. Rettent érdeklik Dávidot a tiltott dolgok (Apa) Patrik sajnos tanul és egyre kevésbé szófogadó (én). Dávid türelmetlen és olykor hirtelen, ha kell erővel oldja meg az adott helyzetet (Apa), Patrik kiegyensúlyozottabb viszont hamarabb elsírja magát mint hogy harcba szálljon (én). Dávid nagyon tud örülni a sikereinek de a kudarc nagyon megviseli (én) míg Patriknak semmi nem szegi kedvét és kitartását (Apa).
    Hát hirtelen ennyi, szia
    Gabi

  • Emese

    2011. szeptember 24. szombat

    Nos, akkor ide irom: Eszter lanyom akaratos es csokonyos. Egyforma nezesunk van. Mozgatja a labfejeit mikor boldog vagy/es koncentral. Egy ujjal szet tud kenni barmit. Koveteli ami neki jar. Ne vegyetek el tole ami az ove. Szeret aludni, de ugyanugy szeret kirandulni is, akar kocsiban, akar maskepp. Reszket a kutyakert, macskakert es a tobbi allatert. Simogatja a fenyo agat. Szereti a motorokat, autokat, nezi es fordul utannuk az utcan. Sokszor bizony olyan, mint en 🙂

  • Szilágyi Beáta

    2011. szeptember 24. szombat

    A kisfiam 4,5 éves, a kislányom ma 2 éves. Mindketten erős egyéniségek, tudják mit akarnak, ugyanakkor társaságkedvelők, nyitottak, barátságosak, s nem igen félnek semmitől. Igaz, apjukra is sok mindenben hasonlítanak (leginkább, hogy nehezen engednek a 21-ből), de én úgy látom, az is formálható bennük (rugalmasabbak legyenek dolgokkal kapcsolatban, ill. bizonyos helyzetekben). Sajnos a rám hasonlításnak vannak negatív jelzői is, eléggé türelmetlenek, különösen, amikor nem sikerül valami, ill. elég heves vérmérsékletűek. De nem is hagyják abba addig, amíg meg nem csinálják!

    Ugyanakkor szeretik az összebújást, a szeretgetést, az érintést. Ja, és be nem áll a szájuk! A kislány is összetett mondatokban beszél, már hónapok óta (ezt ugyan már írtam).

    Hű, de furcsa most ezeket leírni… Biztos van jócskán még negatív, pozitív, de most ennyi jut eszembe.

  • K. Szabó Gabriella

    2011. szeptember 24. szombat

    Az én 9 hónapos kisfiam kívülről tiszta apja! Rám abban hasonlít, hogy barátkozós, mosolygós, nagy dumás. Imádja a társaságot, a többi babának is nagyon örül!

  • Trungel Anna

    2011. szeptember 24. szombat

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam épp két éves, nagyon életvidám, boldog kisgyerek. Amikor megszületett nagyon hasonlított rám, egyedül egy kis vonalban a homlokán, ha csodálkozott, és a hosszú szempilláiban hasonlított apukájára. Akkor első ránézésre mindenki azt hitte, hogy lány. Most már ha el akarnám hitetni, akkor se nézné senki annak, igazi fiú.
    Belsőleg az én nyugalmamat örökli, de egyébként a külsőben megjelenő kevés azonosságot az apukával a belső tulajdonságokkal pótolja. Lehet annak köszönhető, hogy majdnem egy napon születtek.
    Türelmetlen, főleg ha a hasáról van szó. Sokszor reggel felébredve azonnal éhes, és természetesen nincs reggeli… akkor nagy hiszti van. Ebben teljesen mások vagyunk. Én gyerekként se tudtam reggel azonnal enni. Ha új játékkal játszik, akkor ahhoz nem szabad hozzányúlni, amíg tüzetesen át nem vizsgálta. Ez teljesen az én örökségem… Ha a játék kézügyességet vesz igénybe, lázasan beletemetkezik, közben hangosan szuszog, és ha nem sikerül neki összerakni, a földhöz csapja mérgesen, visongva. Pár perc után visszatér rá, és megpróbálkozik, vagy odaadja valakinek, hogy mutassa meg, hogyan kell. Egyébként rendszerint kitartó. Ez az apjára jellemző.
    Rendkívül beszédes, közlékeny, akárkihez odamegy, akárkihez hozzászól, ez se az én tulajdonságom. Viszont akaratos, önfejű, ebben egyezünk.
    Minden érdekli… ha mosogatok, akkor előszedi a szekrényből a lábasokat (hadd mosson el Anya még többet… 🙂 ), és zörgeti őket. Nagyon szereti a társaságot, legtöbbször jelen kell lennie valakinek, amikor ő játszik, és ha egyedül marad, hamarosan követi – anyja fia.
    Szereti azzal ébreszteni reggel Anyát és Apát, hogy a szemhéjunkat felhúzza, már ha a látványos és hangos mocorgás illetve a hangos beszéd nem keltett volna még fel minket – különösen Anyát szereti eme kellemes módon ébreszteni, ez Apára vall.

  • Molnár Monika

    2011. szeptember 24. szombat

    Sziasztok!

    Kisfiam 8 hónapos.
    Amiben hasonlít rám: örökmozgó, még alvás közben sincs nyugton, járni még nem tud, ezért ‘alvamászó’. kíváncsi, az új dolgokra fogékony. türelmetlen, mindent azonnal akar. Alvás előtt szeret a legjobban zenét hallgatni, akár mulatóst, akár rockot – én is.
    Amiben más: rossz alvó, minden kis zajra felébred, nem tud visszaaludni. Engem nem zavar alvásnál sem a lámpafény, sem a kutyaugatás, ha felébredek, könnyen visszaalszok. Nem szereti sem a kézmosást, sem az öltözködést, én viszont mindkettőt, főként az utóbbit 🙂

  • Tőke-Szabó Rita

    2011. szeptember 24. szombat

    Én 3,5 éves kisfiú és 20 hónapos kislány édesanyja vagyok.Igazából mindkét gyermekem egy egyéniség.
    Kisfiam nagyon rossz alvó,érzékeny,szeretetre éhes kisfiú.Ezek a jellemzők többségében bennem vannak.
    A lányom, kemény,határozott jellem,hietetlen jó alvókája van.Ezek a tulajdonságok apára jellemzőek meg.
    A szülő boldog hogy egy kicsit magunkból átadhattunk a gyermekeinknek.

    Rita

  • Kiss Bea

    2011. szeptember 24. szombat

    Én egy 23 hós kisfiú és 2 hós kislány anyukája vagyok! A nagyfiam nem szereti a középutat, csak akkor beszél ha akar, nem szereti, ha vmit erőltetnek neki és azt már csak azért sem csinálja meg, ezek mind rám is jellemzőek! Türelmetlen,nagyon hangoskodó amit igazán nem értek mert apja és én sem vagyunk ilyenek! Jól eszik (ez apára is igaz) A pici lányom még alig múlt 2 hónapos, igazi nyugalom szigete, viszont nagyon rossz alvó, ez én is vagyok! Az apukájára inkább kívülről hasonlít, de úgy meg nagyon (vékony, pici pocakkal)

  • Marosi Kinga

    2011. szeptember 24. szombat

    Kedves Agi, egy majdnem 11 honapos kisfiu serencses anyukaja vagyok, amugy ovono a szakmam 🙂 Egyedul nevelem kisfiam, mert ferjem fulfoldon dolgozik, ezert minden idomet csemetemmel s a haztartassal toltom. Leveleidet ez uton is koszonon, igazan feluditoek szamomra.
    Hat nem konnyu amit kertel, hiszen ez az idoszak tenyleg azzal telik el, hogy probalok rajonni gyermekem szemelyisegere s azt megismerni, s kozben nem raeroltetni olyan dolgokat amik az en egyeisegembol fakadnak ,de ezt ugy csinali, hogy kozben en nevelejem a gyermekem s ne forditva legyen. 15 evi palyafutas utan , nem gondoltam volna, de le kell irnom, hogy nem konnyu feladat mindezt jol csinalni.
    Armin eddig egy nyugodt,kiegyensuljozott manocska volt, aki jol evett(par nap kivetelevel), jol aludt, nem igazan voltak nagy problemaim vele. Visszon nalunk is bealt a dackoszak, s most kezdni kinyilvanitani az O akaratat , velemenyet dolgokkal, szituaciokkal kapcsolatosan. Szerintem makacs es akaratos mint en, ha valamit akar, akkor megprobal kuzdeni a sajat modszereivel erte, amit ertekelek nala, persze nem mindig jon ossze neki 🙂 Ha valamit szeretne megkaparintani, addig kuzd erte,s meg akkor sem adja fel , ha tudja, hogy esetleg ra szolok miatta.
    Ugy gondolom abban hogy kenyelmes, komotos a ferjemre hasonlit, en inkabb a „besozott” fajta vagyok.O nagyon jol alvo gyermek, sokat is alszik es nyugodtan is, en az ellentetje vagyok, keveset es rosszul.Napkozben en sosen szoktam aludni, de azert mostanaban meg neha le-le pihizek vele en is. Egy nagyon jo kedeju gyermek, szeret sokat kacagni, ami nekem is jot tesz, mert miota egyutt vagyunk, sokkal tobbet nevetek, nagyon jo a humor erzeke, ez paromtol orokolhete.jo lelku, konnyen megosztja dolgait masokkal,en is ilyen vagyok,a pocakjat is nagyon szereti, ebben is hasonlituk, azzal a kulombseggel, hogy en szinte barmit megeszek, de O kinyilvayitja ha valami nem tetszik.Nem mondhatom, hogy valogatos, de vannak izek amiket nem szeret. Persze miutam megkapom a neki megfelelo elkeszitesi modott, akkor zoldagra vergodunk ezzekkel is. Nekem eleg nehez volt egy rendszert beepiteni a mindennapi eletunkbe, nehezemre is esik szokszor ezt betartani, de latom , hogy neki ez jot tesz, igy hat vegul is, O is nevel engem. Sokat „beszel” mint en :), Szereti a tarsasagot, ha van mellette valaki akivel szorakozon , ebben is hasonlitunk.Szereti ha simogatjak, dedelgetik, cirogatjak, babusgatjak,en is ilyen vagyok.
    Ellentet kent felsorolhatom azt is, hogy manocskam sokkal nyugodtam mint en. En amiota varondos lettem vele, azota probalok sokkal nyugodtabb eletet elni,sokan modjak is, hogy az anyasag jot tett nekem 🙂
    Szerintem nagyon fontos, hogy jol lassam a gyermekem, mert ha megismerem ot,az O szemelyiseget, az O igenyeit akkor nekem konyebb az O nevelese.

  • Tóth Anita

    2011. szeptember 24. szombat

    A kislányom most 9 hónapos. Nagyon ügyes és rendkívül gyorsan megjegyez mindent. Fogékony az új dolgok iránt. Ebben rám is és apukájára is hasonlít. Már kezd egy kissé dacos lenni, ha valami nem tetszik neki, akaratos és hisztis. Lehet, hogy ezt tőlem örökölte? Mindenesetre nem engedünk meg neki mindent, mert akkor azzal senki nem járna jól. Állandóan mozgásban van. A tárgyakba kapaszkodva körbejár a lakásban, mindig pakol, minden érdekli. Persze a tiltott dolgok leginkább. 🙂 Kinézetre a legtöbben azt mondják, hogy apukájára hasonlít, bár szerintem ez nem teljesen így van. Én látom benne magamat is. Imád táncolni és énekelni. 🙂 Ebben rám hasonlít. De pont úgy csikorgatja a fogait, mint apa…

  • Era

    2011. szeptember 24. szombat

    Az én kisfiam 19 hónapos.Amiben sajnos rám hasonlít,hogy türelmetlen,minden azonnal kell neki.De nagyon jószívű mint én,és szeret ölelgetni,ami az apukára sajnos nem jellemző.Nagyon házias mint az anyukája,imád söprögetni,felmosni,porszívózni.(remélem ez így is marad):)Hihetetlenül közvetlen,legyen az felnőtt vagy gyerek,nagyon könnyen teremt kapcsolatot bárkivel,ez rám és apára is jellemző.Amiben apukára hasonlít,hogy válogatós,rossz étvágyú,mindig rettentően elfoglalt ,nem ér rá enni.Egy kis sajtkukac.:)

  • b. nora

    2011. szeptember 24. szombat

    22 honapos leanyzomnak 10x annyi turelme van, mint nekem 🙂 Ebben apara hasonlit.Ami igaz, szukseguk is van a turelemre az en hirtelen termeszetem mellett.Amiben erosen ram hasonlit,az az etvagy es az alvas: barhol, barmikor, barmennyit 🙂

  • Anita

    2011. szeptember 24. szombat

    Nos…surun rabolom az idodet,igy most igazan probalok rovid lenni.Kisfiam lassan fel eves…az elso nap,mikor beementem a csecsemoosztalyra,meg feltem,h felismerem-e egyaltalan a kincsem…a nevtabla tobbszori attanulmanyozasa utan nyugodtan fogtam magamhoz…azota tulajdonkeppen nemigazan valtunk el:) A lenyeg,h amennyire aggodtam a felismeresenel,a megismerese annyira osztonosen jott.Most annak tulajdonitom,h jol ismerem magamat es a ferjemet,es o kettonk kevereke,kics csaladi fuszerrel.A babam,sajnos,nem sajnos tulajdonkeppen szaz szazalekos kepmasom,a haja vonalatol a szemen at a terdhajlatan at a labkormeig igy nezek ki:) Ami viszontv teljesen Apukam:))) De belul szoges Ellenntetemnek ismerem,gondolom…esvelso gyermekeskent pedig nehez meg babafejjel gondolkozni is:) En imadok a enekelni,o ha meghallja a zenet elhallgat es figyel…rossz alvo,engem fel se lehet ebreszteni:) Nem fogadja el a cumit,en oviban is cumiztam:) Latszik a szemein,h folyamatosan mindent furkeszik! En inkabb egyvalamit jol megnezek,majd jon a kovetkezo amit jol megnezek…osszegezve:belul tiszta apja! Barhogyis van,halat adok az egnek,olyan egy kis csoda,teljesen egyeni!:)

  • Panka

    2011. szeptember 24. szombat

    11 hónapos kisfiú anyukája vagyok. Örökbefogadtuk őt 4 hónapos korában és nagyon-nagyon szeretjük.
    Ezért eleinte nem is nagyon foglalkoztunk vele, hogy hasonlít-e valamelyikünkre,de ahogy telik az idő, azt vesszük észre, hogy egyre jobban hasonlít mindkettőnkre. Külsőleg és belsőleg is, sőt a nagyszülők tulajdonságait is felfedezni véljük benne. Olyannyira hasonlít, hogy aki nem tudja ezt a tényt, az azt mondja, hogy tiszta apja vagy tiszta anyja.
    Én úgy éltem meg, hogy nagyon nehéz dolgunk volt az elején mivel alig ismertük egymást a kisfiunkkal. El kellett telni sok hónapnak ahhoz, hogy odáig eljussunk,ahol most tartunk. És szerintem csak az idő múlásával volt lehetséges.
    De most nagyjából egy mosolyából, kézmozdulatából vagy a sírásából sejtem/tudom, hogy mire gondol.Na persze
    nem mindig. Olyankor nagyon elszomorodom, mert magamat hibáztatom, hogy nem jövök rá, mit szeretne…
    Nagyon szeretnénk, ha boldog gyermek- majd felnőttkora lenne, amit mi örömmel teljesítenénk. Ezt szeretnénk nem majomszeretettel, hanem szerető és felelősségteljes szülőként megadni neki. Ehhez szeretnénk minden segítséget megragadni.

  • Irisz

    2011. szeptember 24. szombat

    Sziasztok!

    Kb. egy napja gondolkodom a válaszon, ami azért is furcsa, mert első gyerekes szülőként igen gyakran keresem magam vagy a párom az 5 hónapos kisfiamban, illetve fedezek fel valakit a felmenők, testvérek közül egy-egy pillanatában, helyzetben.

    Bevallom, meg is kérdeztem a húgom erről, és meglepett egy-két észrevétele, amire vhogy nem volt rálátásom. Úgy látszik, annyira természetes volt számomra, hogy az azonosulás teljesen lefedte. Ilyen például az akaratossága. Ha valamit el akar érni akár fizikai akár átvitt értelemben, addig koncentrál, amíg nem sikerül. Az összpontosítása apáé, az a kreativitás – már amennyire lehet erről ebben a korban beszélni – viszont az enyém, amivel új helyzetre kombinálja az eddigi kis tapasztalatait. Ebből látszik, hogy egyetlen kis életeseményében jelen vagyunk voltaképpen mindketten, s ami hasonlít és ami nem, az ki is egészíti egymást. Biztosan vannak, lesznek olyan helyzetek, amikor talán éppen keresztezi a két hozott oldal egymást, s a belső konfliktus inkább hátráltathatja őt, azonban remélem, hogy fel fogjuk tudni fedezni ezen tulajdonságok nagy részét, és segíteni őt az összehangolásukban.

    Amiben hasonlít még rám:
    Reggelente ő is nehezen keveredik ki Álomországból, olykor 15-20 percig is nyújtózgat, mire éberré válik. (Ez spec. apánál is így van.) Viszont ahogy magához tér, azonnal fülig ér a szája, aktív, gagyog nagyon hangosan, helyre rakja a „barátokat” a kis ágyában,s egyszer csak elér az „anya” hívó jelzésig is. Ficánka, kíváncsi, mindent észrevesz, érdeklődő, hihetetlenül kommunikatív. A saját kis nyelvezetén – lehet, túlzásnak hat -,de tartalmasan beszélgetünk máris, gyakran 20 percen át is „énekeljük” együtt a kedvenc Palya Bea zenéimet. 🙂
    Szereti a társaságot, de nem mindenkit – s ez nem hangulatfüggő nála. Ugyanazokat a személyeket „kerüli”. A játszótéren ha ott van bizonyos gyerek, akkor addig nyugtalankodik, míg el nem viszem inkább kettesben sétálni. Megválogatja szinte már most a környezetét.
    Fogékony a szépségre, amolyan „vénuszi” kisfiú, nagy örömömre. Hangos óóóó-kkal fedez fel egy-egy még nem látott fülbevalót, vagy szép színű pulóvert. Ő maga is vonzza az embereket, kicsik és nagyok is vhogyan „körbedongják”. Nem tesz érte semmit, csak „van”, és jó kedéllyel nézeget a világra, nagyokat mosolyogva.
    Kiegyensúlyozott, de temperamentumos, viszont ez utóbbit leginkább csak otthon, hármasban mutatja meg, amikor nagy határozottsággal reklamál tejcsiért, vagy újabban azt fejezi ki, h ő aztán nem akar még egyet aludni a fürcsiig, inkább menjünk sétálni. Valahogyan mindig a tudtunkra adja, h mi baja, s mit akar. Már a pociban is jelezte, h ideje nyugovóra térni, és ma is ezt az alvásidőt részesíti előnyben.
    Jó vele beszélgetni, mert figyel rám.

    Nagyon tanulékony, szeret autózni, örül, mikor meglátja a hordozót.

    Amiben más:
    …ezt nehéz megtalálnom, mert nagyon szeretem a kis tulajdonságait, és azt gondolom, azt könnyebben tudjuk be másnak, ami tőlünk idegenebb. Talán a hatalmas alvásigénye az apáé. Ha hagyom, akkor átmegy extra lustába. nyilván hagyom őt pihenni, azonban ha éppen dolgom van, s mindenképpen vinnem kell őt is, ki tud zökkenni ebből is. (apa dettó)
    Ragaszkodik a megszokott napirendjéhez, tulajdonképpen ő állította be a sajátját, nekünk csak követnünk kellett, elfogadni, figyelni. Így alussza át 10 hetes korától az éjjeleket. (Nem mondom, próbáltam a Suttogó rendszerét bevinni nála, de két alkalom után feladtam, amikor nyűgös lett tőle. Nem bánom, hogy hallgattam őrá.) Heves reklamálás van, ha másképp esnek a dolgok, mint megszokta, azonban pár alkalom után el tudja fogadni azt is, hogy változás áll be valamiben. Ehhez képest én nagyon rugalmas vagyok, s önnevelésként fogom fel, hogy a gyermekem megtanít bizonyos rendszerességre is.
    Kevésbé izgága, sokkal inkább el tudja magát foglalkoztatni – amolyan elmélyedős kisbaba, akár apukája.

    Biztosan van sok minden még ami idevághat, ám ezeket tartottam a legfontosabbnak. 🙂

  • K. Szilvia

    2011. szeptember 24. szombat

    Letti a második babám sok mindenben hasonlít rám,és ezt már pocakosan is éreztem,hogy így lesz.
    Harcias természet,mint én,amit akar eléri,ha mással nem,hát sírással.Kiharcolja magának a játékokat akkor is,ha azok máséi 🙂
    Nagy hangjával keresztülviszi az igazát – ebben is rám ütött.
    Bátran odamegy bárkihez,könnyen teremt kapcsolatot,barátságos,nem félénk – ez egyáltalán nem közös vonásunk,én visszahúzódóbb vagyok és nehezebben barátkozom.
    Szeret ölelni,puszilni,és nagyon bújós kislány,akárcsak a család minden tagja,tehát én is. 😀
    Sokat beszél,ebben is rám ütött. :DD
    Mindketten nagyon jó alvók vagyunk,átalusszuk akár az egész délelőttöt is.

  • Eszter

    2011. szeptember 23. péntek

    A lányom ugyanolyan makacs és hisztis, mint én 😀 és ugyanúgy tud stresszelni dolgok felett. Remélem, hogy sok jó tudlajdonságot is átörökítettem :)pl.a nyelvek szeretetét és nyelvérzéket, a jó énekhangot.
    Nem hasonlít hozzám viszont az extravertáltságával. Én inkább befeleforduló vagyok.

  • Harcsa-Baricz Emilia

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia Agi!

    Hamarosan 14 honapos kislanyom sokban hasonlit ram, de leginkabb meg engem is messze tulszarnyal (nem jo hir nekem ;o)). Porog, egy pillanatra sem marad nyugton, mondjak is sokan, hogy biztos felhuztam. Rosszalvo, mint en (nehezen alszik el es konnyen felebred). Tarsasagkedvelo, szeret ismerkedni, baratkozni. Nagyon nagy akarat van benne, celtudatos es kitarto is. Nem birja a bezartsagot (etetoszekben, autosulesben, stb. nehezen birja), es teljesen meg tudom erteni, en is ilyen vagyok.
    Ugyanugy tud mosolyogni, mint hisztizni is :o) Egyikbol sem szenvedunk hianyt :o)
    Pici kora ota erosen tud ellenkezni, ebben is ram utott…
    Apjara egyelore meg abban hasonlit, hogy ebredes utan rogton felkel, es porog (en olyankor meg lustalkodnek). Illetve az arca is tiszta apja.

    Udv,
    Emi

  • Móni

    2011. szeptember 23. péntek

    Én egy 6 hónapos kisfiú anyukája vagyok aki a születésekor teljesen rám hasonlított.De ahogy az idő telik, egyre inkább apukája vonásai kezdenek kirajzolódni rajta.A szeme és a szemöldöke teljesen apáé, és a fej formája is már apa, de a nózi,a szájacska és sajnos a tokája is anyáé:o)
    Nyugodt kiegyensúlyozott baba, mosolygós kis maki.
    Tipikus pasi amikor éhes és álmos akkor van sírás rívás de hamar megoldható.
    Szereti a pocakját, imád enni, és ebben rám is és apukájára is hasonlít.Mi egy zabagép család vagyunk,nincs mit kertelni.
    Nagyon tudományosan szokta szemügyre venni az új dolgokat, és ebben a tudományos pillanatban apa szemöldökét húzza fel, és apa szemével nézeget, anya turcsi orrát huzigálja, anya száját mozgatja.És dumál-dumál mint mint anya, és olyan okosakat mond babanyelven mint apa.
    Nagyon elfárad a házimunkában, és amikor anya porszívózik, el is tud aludni, mert hát nagyon fárasztó ám mozgatni a szem izmokat amikor megy a meló,és anya föl alá tologatja azt a hangos dolgot.Mosogatni nem szeret,ahogy anya se,de az énekléssel párosított sikálás már érdekesebb.