Mi a gond a napirenddel?

baba napirendNapirend: néhány évtizede még azt jelentette, hogy 6-9-12-15-18 órakor van etetés, este 8-kor lefekvés a babának és ezt kell betartani. Ha a baba hamarabb kezd sírni, akkor teát kap. Később ez a rendszer fellazult és kiderült, hogy mind a tejtermelésnek, mind a babának jobbat tesz, ha az ő igényeit is figyelembe veszik. Szükség van egyáltalán napirendre? Ha egyáltalán nincs szabály, akkor mi alapján alakítsuk ki a napirendet?

Az első kérdésre könnyű válaszolni: igen, szükség van rá. Szükség van rá, mert a babának még nincs időérzéke és szüksége van fogódzókra a világban, támpontokra, határokra, ami alapján el tud igazodni a nap történései között és ki tud alakulni az időérzéke. És szükség van rá azért is, mert az anyukának is lennének tennivalói, amiket szeretne elintézni és jó lenne előre tudni megtervezni a nap történéseit.

A jó napirend tehát mindenkinek tud az igényeihez igazodni: a babához, az anyához és a családhoz is.

1. Az igények A legtöbb anyukának azért okoz problémát a napirend, mert nem ő alakít ki napirendet, hanem a babára hagyja, tőle várja, hogy kialakítsa. Csakhogy a baba egyrészt gyorsan változik, másrészt nincs időérzéke, ez olyan, mintha GPS nélkül bolyonganál a sivatagban. Persze a kicsinek idővel kialakulnak a fix időpontjai, amikor éhes, kialakul, mennyi ideig tud önállóan játszani és mikor kezd el unatkozni, kialakul, nagyjából mennyit alszik 1-1 alvásnál, de ez hétről hétre, hónapról hónapra változik, ezért aztán nem elég csak arra várni, hogy a baba majd kialakítja a saját napirendjét, hanem neked is kell formálgatnod az időbeosztást és tervezned az idődet, hogy ne csak arra tudj hagyatkozni, mikor alszik el végre a kicsi, hanem be tudd előre tervezni a feladataidat a napba.

2.Az óra nem számít A napirend nem abból áll, hogy szigorúan nézzük az órát és 8-kor akkor is esti lefektetés van, ha a gyerek 1 órája ébredt fel.

Lazábban kell kezelni az időt és inkább időtartamokat nézni. Sok családban bevált pl. hogy megfigyelték, hogy amikor felébredt a baba, evett, akkor utána 10-20 percet szépen elnézelődik magában, tehát ezzel az időszakkal lehet számolni. Az első 6 hét után általában kialakulnak az alvási időpontok és időtartamok is, amik az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkennek: egyre ritkábban és egyre rövidebben alszik a kicsi, mire 1 éves kor környékére kialakul az egyszeri hosszabb nappali alvás.

Az óra figyelésénél sokkal fontosabb, hogy akkor kapjon enni a baba, amikor tényleg éhes, akkor játsszunk vele, amikor tényleg unatkozik és akkor fektesd le aludni, amikor álmos – ez nagyon egyszerűnek tűnik, mégis sok babával találkoztam, akivel játszottak, amikor álmos volt, ezért mindig túlpörgött, amitől persze nem tudott elaludni, ezért nyűgös lett és sírt, ezért szórakoztatták, mert akkor abbahagyta – és senki sem értette, miért nem akar tulajdonképpen aludni ez a baba?!

3. Ne napirendi pontok: időszakok legyenek a napban. Mit csináltok reggel, délelőtt, délután, este? A baba érkezésével úgy tűnhet, összefolyik az egész nap, de ha elhatározod, hogy reggel elkészíted a reggelit és rendet raksz a konyhában, délelőtt bepakolod a mosógépet és kiporszívózol, délután pihensz egyet, este pedig megfőzöd a vacsorát, akkor csodák csodájára a napirend szépen köré fog rendeződni. Ha tudod, mi történik az egyes napszakokban a babával: pl. reggeli után általában jól eljátszik magában egy darabig, délelőtt és délután 1-1 órát aludni szokott, kora este általában nyűgösebb stb. akkor nem csak a házimunkát, de a programjaitokat is eszerint lehet alakítani: amikor kora este nyűgösebb lehet sétálni egyet közösen, amikor alszik, akkor tudsz pihenni, vagy haladni a házimunkával stb.

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • Judit

    2011. november 15. kedd

    Kedves Ági!
    Próbálom kialakitani a napirendünket a mi kis Lili babánkkal,de nem nagyon sikerül.Ö még csak 7hetes és anyatejes.A reggel é s a de. álltalában jól sikerül a többi már nem annyira.Reggel felkelünk eszünk,pelus csere,játék,alvás.Du már nem megy ilyen egyszerüen. Elalszik a cicin 10perc után ha kiveszem a szájából a cicit sír,ha vissza teszem alszik.ébreszgessem,hogy meg egye az adagját?de valamikor már szopi közben is ordít és összehuzza magát,talán hasfájos?
    a büfi nem mindig sikerül,de próbálunk kitartoak lenni.Játék:nagyon nehéz lekötni a figyelmét,ha a szopi nem jól sikerül akkor a játék sem megy,mintha álmos lenne,de ha lerakom túl korán akkor keveset alszik,ha meg nem akkor sír.
    A du.-ni alvással kezdödnek a gondok,hiába tudom,hogy teli a poci és álmos,nem a hasija fáj csak egyszerüen kimerült,de még sem tud olyan egyszerüen elaludni.(Igaz észre vettük,hogy akkor csinálja ezt amikor a Papija haza ért a munkából,minden áldott nap)Na jó,gondoltuk:Semmi gond,maradj ébren és fürdetés után jobban elalszol,de nem mert ha ébren van végig sír és elöbb sem alszik el este mint éjfél és ilyenkor már teljesen felborult a napirend,mert ha fent van akkor 2óránként etetem.Kérlek segíts,hogy a du is jól sikerüljön neki!Mit javasolsz,mikor fürdessük,hogy kb 11fele tudjon aludni.Sajnos nálunk a lánc etetés sem jött be,mert inkább felzaklatta és egész éjjel 2óránkánt akart enni.(de ez nem gond,mert szívessen felkelek inkább 3 óránként,minthogy felzaklassam.)éjjel viszont nagyon keveset eszik(idöben)talán 20-30 kortyot és elalszik,talán ezért is kel fel 2 óra múlva?Vagy mert nem volt büfi és a hasa felébreszti?Sajnos éjjelre elég jól bekeményedik a cicim és nehezebben megy a szopi,néha még fullad is töle,mert félremegy vagy éppen levegöt nyel.Semmi esetre se büfiztessem éjjel?
    kérlek segits nekünk!!Várjuk a válszod!
    Nagy tisztelettel:Sz.Judit

    • Judit

      2011. november 15. kedd

      Azt el is felejtetem írni,hogy néha úgy elalszik,hogy két evés között eltelik 4óra 45perc,ilyenkor nem tudom,hogy ébresszem vagy hadjam aludni?!
      Sokan írták hogy a 4kg fölötti babákat nem kell ébreszteni,de azt is írták,hogy ez az éjjeli alvás rovására mehet.
      most ébresszem vagy nem??????

      köszönöm!

      • Vida Agi

        2011. november 28. hétfő

        Akkor ébreszd fel, ha 3 óránál hosszabban alszik egyhuzamban, mert az már tényleg az éjszaka rovására mehet.

    • Vida Agi

      2011. november 28. hétfő

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Szabina

    2011. augusztus 23. kedd

    Kedves Ági!

    Ismét a segítséged szeretném kérni. Az éjszakák eddig sem voltak túl nyugodtak de most 3 napja nem tudom mi történt a Picivel. Most 11 hónapos eddig reggel este szopizott és 3hete kap tejpépet este szopi előtt mert nagyon sűrűn kelt így gondoltam nem elég a tejem már nem is volt semmi gond ez idáig. 3 napja mint minden nap elalszik 8 körül és kel éjjel 1körül de nem alszik vissza mint eddig hanem fennt van 4ig. Ha a férjem megy be hozzá akkor ordít ha én megnyugszik de csak úgy hajlandó aludni ha ott fogom a kezét a kiságy mellet. Ha kimegyek felébred és sír.

    Mit lehetne csinálni mert már nem igazán tudom a megoldást azt gondoltam azért kelt eddig mert éhes most már nem igazán tudom.

    Köszönöm a segítséget.

  • eszter

    2011. augusztus 20. szombat

    Kedves Ági!

    Kérlek segíts nekem, mert kezdek elkeseredni. Kislányom most volt 17-én 8 hónapos, és már egy hete a nap nagy részét heves sírással tölti, és csak akkor nyugszik meg, ha felveszem, vagy fekszem mellette, és testkontaktusban vagyunk (hozzám ér, rám mászik). Ilyenkor biztos nem éhes, szomjas, nem a foga kínozza. Olyan hevesen sír, hogy a haja tiszta víz, a pofija vörös, és olyan hangosan üvölt, ahogy csak tud. Lassan már egy szendvicset sem tudok csinálni magamnak, mert ha olyanja van, akkor még akkor is üvölt, ha egy méterre vagyok tőle, de nem ér hozzám, nincs a kezemben. A házimunka elvégzése is kezd lehetetlenné válni. Éjszaka 20tól reggel 6-ig alszik, délután 13-15-ig. Ekkor tudok kicsit fellélegezni.

    Kérlek adj tanácsot, hogy okozhatja-e ezt szeparációs szorongás, ha igen, MITÉVŐ LEGYEK!

    Nagyon el vagyok keseredve!!!

    Köszönettel várom válaszodat: Eszter

    • Vida Agi

      2011. augusztus 23. kedd

      Ennyire intenzív állandó sírást a szeparációs szorongás nem szokott okozni, esetleg a fogzás igen, de más baja is lehet, vidd el orvoshoz.