Limlomok a lakásban, avagy hogyan vegyük rá őket a rendrakásra?

Mert hát a gyönyörű magzataink idővel először négy, majd pedig két lábon totyogó, járó, szaladgáló kis rumligépekké lesznek, akik egyre apróbb és nagyobb tömegű mütyürökkel képesek beborítani a lakást. Mikortól, hogyan vonjuk be őket a romok eltakarításába és a rendrakásba? És mi a teendő, ha szépen kérjük, de meg sem hallja? Fenyegetőzés? Vagy valami más?

gyermeknevelés, rendrakás, játékok, dackorszak10 hónapos kor körül már elkezdheted bevezetni a rendrakás körüli szokásokat is: pl. játék után mindig eltesszük azt, amivel már nem játszunk és csak akkor vesszük elő az újabbat. Ezt minden alkalommal elmondhatod neki és kérheted a segítségét egyszerűbb feladatokhoz is: “Tedd be a kisautót a dobozba!”, “Tedd a babát a babakocsiba!” Rakodjatok el mindig közösen, ha pedig segít, akkor dicsérd meg érte!

1-2 éves kor között már tanítgathatod neki, minek hol a helye, ilyenkor egyébként is nagy érdeklődést mutat a kicsi a szekrények, fiókok és azok tartalma iránt. Mutasd meg, melyik fiókba mi tartozik, melyik dobozba melyik játék kerül. Mivel a játékokat hamar és gyorsan szétrámolja, ezért minden nap jelöjetek ki két rakodós időpontot, mondjuk a délutáni alvás előtt és az esti alvás előtt, amikor közösen pakoljatok el. Ne egyik pillanatról a másikra vess véget a játéknak, majd következzen a rámolás, ezzel ugyanis csak ellenkezést váltasz ki: előre szólj legalább 5 perccel, hogy hamarosan jön a pakolás ideje és mondd el neki azt is, hogy addig mit csináljon pl. “Told vissza a kisautókat addig a garázsba!”, “Már a baba is elfáradt, fektesd le a kiságyába és takargasd be.”

Ezt követően adhatsz neki egy kicsi bonyolultabb feladatokat is már, pl. “Tedd be a kisautókat a piros dobozba!”, de ne várd még el, hogy ezt maradéktalanul teljesítse is (minden kisautó a piros dobozba kerüljön). Dicsérd meg, ha segít és együttműködik veled.

Ha szétrámol a lakásban valamit, ami nem játék (pl. konyhai fiók), akkor legyen az az alap, hogy neki is segítenie kell a visszapakolásban. Ne szídd le, ne kelts benne rossz érzéseket azzal kapcsolatban, mekkora rendetlenséget csinált, hiszen a cél nem az, hogy bűntudata legyen, hanem, hogy ne csináljon feleslegesen rendetlenséget. Hatásosabb, ha ilyenkor közösen visszapakoljátok a dolgokat a helyére. Mondhatod neki ezt: “Megnézted, mik vannak a szekrényben, most akkor megnézzük azt is, minek hol a helye.”

2-3 éves kor között a dackorszak hevében előfordulhat, hogy a gyermeked úgy dönt, esze ágában sincs rendet rakni, nem akar segíteni neked, ha megkéred. A szülők első körben ilyenkor vagy ráhagyják a gyerekre a dolgot és inkább rendet raknak maguk, vagy kezdődik a fenyegetőzés, a “ha nem segítesz, akkor nem nézhetsz tévét”-típusú fenyegetőzések sora. Ez általában hatástalan. Helyette inkább mondd azt neki, hogy “Rendben, akkor én elteszem a kisautókat, de a legókat elől hagyom, azt majd neked kell eltenned uzsonna után.” A lényeg, hogy tűzz ki egy későbbi időpontot, amikorra már lemegy a durci és akkor hivatkozz a megállapodásotokra, valamint mondd el neki pontosan mit kell csinálnia (“Az a feladatod, hogy betedd a legókat a dobozba.”) és te se maradj tétlen, addig csinálj valamit, hogy azt lássa te is teszel az eredményért (“Anya addig elteszi a ruhákat a szekrénybe.”). Utána dicsérd meg, hogy segített és mutasd meg, milyen szép lett a szoba, hogy érezze, ő maga alakítja a környezetét széppé: ez az érzés lesz a későbbi igényességének az alapja.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • xdberes

    2012. február 24. péntek

    Nekem 15 hónapos lányom van és ennek hasznát fogom venni..:)