Kutatások hete: Stresszes anya – beteg baba

Már régen volt itt a blogon olyan hét, amikor friss gyermekneveléssel, anya-gyermek kapcsolattal kapcsolatos kutatásokat mutatok be, tehát ismét itt az ideje 🙂 Elsőként egy olyan kutatásról számolok be, amely az anya stressz szintje és a gyermek egészsége közti kapcsolatot vizsgálta.

Kutatások hete: Stresszes anya – beteg babaAzt eddig is gyakran hallhattuk, hogy az anya idegeskedése, stresszes életmódja, feszültsége kihatással van a babára, de most kutatók be is bizonyították. Sőt, a vizsgálatok szerint nem csak feszültebbé teszi a gyermeket, ha az anya idegeskedik, hanem még súlyosabb tüneteket is okozhat.

A japán kutatók által végzett 1 éves kutatásban 274 anyát és 2-12 év közötti gyermekeiket figyelték meg.

A vizsgálat bizonyította, hogy a 7 év alatti kicsiknél az anya stresszes életvitele és dühös viselkedése asztmatikus tüneteket okozott, vagy a meglevő tüneteket súlyosbította, míg a 7 év feletti gyerekeknél ezek a tünetek csak akkor jelentkeztek, ha az anya nem hagyta őket önállóan tevékenykedni, túlzottan védelmezte őket. Ez utóbbi jelenség teljeseb egybevág azzal a megfigyeléssel, hogy az önállótlanabb gyerekek, a túlzott anyai gondoskodással körbevett gyerekek gyakrabban betegek az iskolában.

Sok anya találkozik azzal a jelenséggel, hogy ha ő feszültebb, akkor a kisgyermek, a baba is átveszi ezt a hangulatot és ő is sírósabb, elégedetlenebb lesz. Ez a stresszes állapot a gyermek egészségére is kihatással van – rontja a gyermek immunrendszerének teljesítőképességét – állapították meg a vizsgálatot végző japán kutatók.

Nyugodt mama – kiegyensúlyozott baba. Szeretnél úrrá lenni a feszültségen, a dühön és mosolygósan nevelni kisgyermekedet? Tudok segíteni, katt ide >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

 • Tami

  2010. november 16. kedd

  Utánanéztem a törvényeknek:

  http://www.koloknet.hu/?1232

  1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről

 • Tami

  2010. november 11. csütörtök

  Kedves Ági!

  Én az iránt érdeklődmék, hogy nem elég-e az orvoshoz járni, kell-e feltétlenül a védőrendszerbe is járni. Én nem érzem jól magam benne, kiugrik a vérnyomásom és kifejezetten nyomaszt.

  Köszi

  • Vida Agi

   2010. november 13. szombat

   Igen, enélkül nem kapsz anyasági támogatást, sőt később is köteles vagy tanácsadáson résztvenni és évente 1x kötelező vizsgálatra elvinni a gyereket.

 • Szatimy

  2010. október 22. péntek

  sziasztok!
  indulunk lassan. ja 1 órás késéssel a terveim szerint. 🙁
  Mindenkinek kellemes hetet kívánok. okt 30-án érünk haza, de akkor még suliba is megyek, szóval nem hiszem, higy akkor írok majd.
  Puszi!

 • niki

  2010. október 21. csütörtök

  sziasztok
  köszönöm hogy ezt fel raktad/tok nagyon jó érzés