Kutatások hete: Stresszes anya – beteg baba

Már régen volt itt a blogon olyan hét, amikor friss gyermekneveléssel, anya-gyermek kapcsolattal kapcsolatos kutatásokat mutatok be, tehát ismét itt az ideje 🙂 Elsőként egy olyan kutatásról számolok be, amely az anya stressz szintje és a gyermek egészsége közti kapcsolatot vizsgálta.

Kutatások hete: Stresszes anya – beteg babaAzt eddig is gyakran hallhattuk, hogy az anya idegeskedése, stresszes életmódja, feszültsége kihatással van a babára, de most kutatók be is bizonyították. Sőt, a vizsgálatok szerint nem csak feszültebbé teszi a gyermeket, ha az anya idegeskedik, hanem még súlyosabb tüneteket is okozhat.

A japán kutatók által végzett 1 éves kutatásban 274 anyát és 2-12 év közötti gyermekeiket figyelték meg.

A vizsgálat bizonyította, hogy a 7 év alatti kicsiknél az anya stresszes életvitele és dühös viselkedése asztmatikus tüneteket okozott, vagy a meglevő tüneteket súlyosbította, míg a 7 év feletti gyerekeknél ezek a tünetek csak akkor jelentkeztek, ha az anya nem hagyta őket önállóan tevékenykedni, túlzottan védelmezte őket. Ez utóbbi jelenség teljeseb egybevág azzal a megfigyeléssel, hogy az önállótlanabb gyerekek, a túlzott anyai gondoskodással körbevett gyerekek gyakrabban betegek az iskolában.

Sok anya találkozik azzal a jelenséggel, hogy ha ő feszültebb, akkor a kisgyermek, a baba is átveszi ezt a hangulatot és ő is sírósabb, elégedetlenebb lesz. Ez a stresszes állapot a gyermek egészségére is kihatással van – rontja a gyermek immunrendszerének teljesítőképességét – állapították meg a vizsgálatot végző japán kutatók.

Nyugodt mama – kiegyensúlyozott baba. Szeretnél úrrá lenni a feszültségen, a dühön és mosolygósan nevelni kisgyermekedet? Tudok segíteni, katt ide >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

 • Tami

  2010. november 16. kedd

  Utánanéztem a törvényeknek:

  http://www.koloknet.hu/?1232

  1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről

 • Tami

  2010. november 11. csütörtök

  Kedves Ági!

  Én az iránt érdeklődmék, hogy nem elég-e az orvoshoz járni, kell-e feltétlenül a védőrendszerbe is járni. Én nem érzem jól magam benne, kiugrik a vérnyomásom és kifejezetten nyomaszt.

  Köszi

  • Vida Agi

   2010. november 13. szombat

   Igen, enélkül nem kapsz anyasági támogatást, sőt később is köteles vagy tanácsadáson résztvenni és évente 1x kötelező vizsgálatra elvinni a gyereket.

 • Szatimy

  2010. október 22. péntek

  sziasztok!
  indulunk lassan. ja 1 órás késéssel a terveim szerint. 🙁
  Mindenkinek kellemes hetet kívánok. okt 30-án érünk haza, de akkor még suliba is megyek, szóval nem hiszem, higy akkor írok majd.
  Puszi!

 • niki

  2010. október 21. csütörtök

  sziasztok
  köszönöm hogy ezt fel raktad/tok nagyon jó érzés