Kutatások hete: A tévétől nem tanul meg beszélni a gyerek

Nem csak a szakemberek tanácsa, hanem friss kutatások is bizonyítják, hogy túl sokat tévéznek a gyermekek már egészen kis korban és a szülők által jótékonynak hitt hatások sem érvényesülnek, például nem tanul meg a tévénézéstől beszélni a gyerek és nem javul a szókincse sem.

Bár az amerikai gyermekgyógyászok ajánlása szerint 2 éves kor előtt egyáltalán ne nézzen a gyerek tévét és utána is csak naponta 2 órát több szakaszra elosztva, a hazai szakemberek közül többet pedig a 3 éves kor előtti tévénézést nem ajánlják egyáltalán, egy idén nyáron megjelent kutatás eredményei szerint a 2 évesek többsége naponta több, mint 2 órát tölt a képernyő előtt. A szülők többek között azzal védekeznek, hogy a gyermek „szereti” a képernyő előtt tölteni az időt, valamint, hogy „így legalább fejlődik a beszéde és a szövegértése.

A tévétől nem tanul meg beszélni a gyerekManapság egyre több csatorna kínál az 1 éven aluliak számára is műsorokat, ezért a washingtoni egyetem kutatói az egészen kicsi babákat vizsgálták, akik mellett rendszeresen szólt a televízió csak úgy háttérzajként. A vizsgálatban 329 kisgyermek vett részt, ahol egy kis kártya-szerű szerkezetettel rögzítettek minden hangot, amit tévénézés közben és anélkül rögzítette azokat a hangokat, amiket a baba hallott és kiadott, mégpedig 2 éven keresztül havonta egy alkalommal, így nyomonkövethető volt a kicsi fejlődése.

A kutatók megfigyelték, hogy akár aktívan nézte a baba a tévét, akár csak passzívan szólt mellette az adás, a tévé előtt töltött időszakban átlagosan 770 szóval kevesebbet hallott a kicsi, mint a tévé nélküli időszakokban.

Ez a felmérés egyértelműen kimutatta azt is, hogy az állandó televíziózajban felnövő gyerekek később kezdenek el beszélni, beszédfejlődésük elmaradt kortásaikétól.

Ezeket az eredményeket egy másik felmérés is megerősítette: a Temple University kutatüi arra voltak kíváncsiak, mit lehet elsajátítani a képernyő előtt ülve. Az eredményekből egyértelműen kiderül, hogy a gyerekek a főneveket megértik és megtanulják ugyan a műsorokból, az igéket azonban egyáltalán nem, ezért nem értik igazán a mesék cselekményét sem. Éppen ezért a kutatók azt javasolják, amikor a gyermek tévézik, üljünk mellé és beszéljük meg a történéseket, mert a gyermek csak akkor érti meg az igék jelentését, ha azokat több oldalról is látja, értelmezi, megmutatják neki, mit jelent.

Ha a gyermeked túlmozgásos és csak a tévében bízol, ha hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Kata

    2011. január 01. szombat

    Kedves Ági!
    Nekem is sokáig az volt az elvem, hogy ” az én gyerekem nem fog korán elkezdeni tv-t nézni…..”, persze azt nem mondtam, hogy soha, de mi, szülők abszolút nem vagyunk tv-nézős család. Vagyis nem ezt fogja a gyerek látni tőlünk. Kisfiam 17 hónapos itt a tél, keveset tudom kivinni levegőre, és igazából egy-két olyan barát van a közelünkbe ahol van gyerektársaság. De nem is ez a baj. Gondolom ebben a korban még a gyerekek nem sokat játszanak el magunkban, egyedül. Én nagyon sokat játszom vele, rengeteget nézegetünk képeskönyveket , ugyanezeket szokta az apukájával. Énekelek neki, sok mondókát felismer, tudja, együtt énekeljük , baba-mama klubba járunk hetente stb.Tényleg rengeteg készségfejlesztő játékunk van, könyv még az én gyerekkoromból is. De úgy érzem, hogy a gyereknek nem elég, vagy más ingerre van szüksége, mert mindent viszonylag rövid időn belül megun. Egyedül a tv (a Digi-n belül van a baba-tv, ott is egy-két mese) és a Vuk amit IMÁD.

    Tanácstalan vagyok mennyi időt hagyjam tv-t nézni (szívem szerint keveset), de egyszerűen egy idő után mindent megun, amivel játszik vagy mutatok neki .Figyelemzavarra is gondoltam nála, mert nem köti le Őt semmi sem hosszabb időre.
    Köszönöm és nagyon várom a tanácsod!
    Üdv.:
    Kata

  • hannus

    2010. november 18. csütörtök

    Teljesen egyetértek.
    Sok helyen tv van a gyerekszobában. Minek???
    Nem kell az egy ovis, vagy általános iskolás gyereknek. Egyrészt, hanyagolja mellette a tanulást – ha sulis-, másrészt, amiket ma a tévében lehet látni… hát az mindent csinál, csak nem fejleszt.
    Nálunk csak olyan meséket nézhetnek a gyerekek, amiket dvd-re ráírunk. Természetesen ezek a klasszikus mesék, mint a Vuk, Hamupipőke, stb. Hogy manapság milyen mesékkel hülyítik a gyerekeket?? Elképesztő!
    Szóval az én véleményem az, hogy egyáltalán nincs jó hatással a tv egy gyerekre, és nem is értem azokat a szülőket, akik tv-t tesznek a gyerekszobába!
    Bár, ez általában csak arra jó, hogy a szülőnek addig se kelljen a gyerekkel foglalkoznia… sajnos!

  • kismamatitkok

    2010. november 13. szombat

    az utolsó hozzászólóval értek egyet. mindig csodálkozom (vagy inkább megdöbbenek) azon, amikor azt mondják, hogy azért kell a tévé, mert így legalább „elvan” a gyerek valameddig, amíg az anyuka házimunkát stb végez. hiszen igazából egy gyereknek a játékaival is „el kellene lennie” egy ideig… nekem furcsa az, hogy a tévé kell ahhoz, hogy a gyerek egy kis időre lekösse magát. sokat foglalkozom én is a kislányommal, de minden nap szokott egyedül is játszani, azt hiszem, erre szükségük is van a kicsiknek. ilyenkor teljesen elmélyül az adott játékban. persze aztán megunja, és jön hozzám… de a házimunkába bevonom, pl együtt főzünk. Timea írta, hogy kell a gyereknek a szórakozás. nekem erről más a véleményem, szerintem 2-3 éves kor alatt a tévé nem kell még.
    A fő dolog viszont, amit kifejezetten ellenzek, az az, amikor bármit nézhet a baba, amit a család. nem véletlenül vezették be a karikákat(12, 16 stb év korhatár..)

    • Kerikené

      2011. január 08. szombat

      Csak egy felvetésem van ebben a témában. Az a család mit csináljon, aki egy szobába lakik a picivel? A tv-t soha na kapcsolja be, mert a gyerek is ott van?!Szerintem azért nem kell teljesen felborítani a család szokásait, főleg, ha már van nagyobb testvér is. A párom bőven elmúlt 3 éves, amikor elkezdett beszélni, pedig náluk nem volt jellemző a tv.

      • Vida Agi

        2011. január 14. péntek

        Éppen most volt olyan kliensem, akiknél komolyan alvászavaros volt a kicsi, mert egy szobában laknak és kiderült, hogy mindig megy a kicsi mellett a tévé…

  • Reni

    2010. november 12. péntek

    Sziasztok!

    És mi a helyzet a rádióval? Ha nem zenét hallgatunk rajta, hanem mondjuk a beszélgetős műsor szól.
    Az is háttérzaj a gyereknek nem?

    Válasz: Igen, de ez kevésbé zavaró a gyermek számára, mert nincs hozzá képi hatás és közel sem olyan pörgősek a hangok, mint a tévében.

  • Racz Judit

    2010. november 12. péntek

    Sziasztok!

    Szakdolgozatot irok a bolcsis koruak tevezeserol es szamitogep hasznalatarol, de nem nagyon talalok hozza szakirodalmat, inkabb csak ovodas kortol. Ha van vmi jo otletetek, hogy hol nezzem meg, az jol jonne.
    Koszonettel: Racz Judit

  • Kőrösi Timea

    2010. október 27. szerda

    Sziasztok!

    A kislányom 2 éves múlt és pici korától néz televiziót. Én is tisztában vagyok és voltam azzal, hogy a tv nem a legjobb dolog arra, hogy a kicsi figyelmét épp ezzel kössük le. Nagyon sokat foglalkozom én is a család többi tagja is vele, kiskorától olvasunk neki meséket és mondókákat és a szókincse hihetetlen. Számtalan mondókát tud már és szépen beszél. Esténként nincs lefekvés mese nélkül és bár hangsúlyozom…nem vagyok a tv mellett…azért mértékkel ugyan, de nem bánom ha néha tévét néz. Van néhány kedvenc amit nagyon szeret és addig én is kicsit tudok tenni-venni mellette. Ez főleg akkor jó, mikor bejönnek a nagyon hideg napok és már nem tudunk órákat kint lenni, pedig Ő nagyon szeret kint játszani. De kell egyéb játék mellett néha egy kicsit más szórakozás is. Ez az én véleményem. Köszönöm, hogy elmondhattam!
    Üdv: Timea

  • apuka

    2010. október 22. péntek

    Nézzétek milyen jó kis gyermekalbumot találtam! És félig felnőtteknek szól, éppen hasonló témában, mint a fenti cikk!

    http://kulturgyom.blogspot.com/2010/10/kardos-horvath-janos.html

  • kata

    2010. október 20. szerda

    Köszönöm Ági! Végre „hivatalosan” is le van írva, amit gondolok. Az pedig hogy sok mindenre a szülő azt mondja, hogy „ezt szereti a gyerkőc”, annak az alapja az hogy ők megismertetik vele. A gyerek nem nézne tévét ha a szülő nem rakja le elé és ő maga se nézi, vagy nem enne kakaószcsigát vagy csak túrórudit, ha a szülő nem veszi meg. Bocsánat, a kommentért, csak nézzük mindig 2 oldalról a dolgokat.