Kinövi vagy sem?

Vannak olyan korszakok a baba életében, amikor nem tudod eldönteni, vajon kinövi vagy sem az adott furcsa szokást. Honnan tudom eldönteni, hogy valami hosszasan tart majd és nehezen megszüntethető rossz szokás lesz belőle vagy csak röpke hóbort az egész, ami elmúlik? Biztosan benned is felmerültek már ilyen kérdések. Ehhez próbálok most segítséget adni.

Kinövi vagy sem?Elöljáróban elmondanám, hogy a legtöbb rossz szokást idővel kinövi a baba, csak azt nem tudhatod, hogy mikor. Gyakran mi magunk vagyunk az okai annak, hogy a baba megtart egy bizonyos rossz szokását, sőt még erősíti is. Hol ronthatod el?

1. Túl gyorsan alkalmazkodsz
Gyakori, hogy az anyuka, szimpla jóindulatból kapásból elfogadja a baba új, esetleg számára kényelmetlen szokásait, és kompromisszumot köt, csak azért, hogy a babának jó legyen (bízva abban, hogy úgyis kinövi majd). A legszélsőségesebb eset, amit ezügyben hallottam, amikor az egyik baba csak úgy tudott aludni, ha közben ment a porszívó, ezért állandóan jártatták a szülők a porszívót, hogy a gyerek aludjon, egészen 1 éves koráig!
Nagyon fontosak a baba szempontjai, de tudnod kell, hogy a kicsi mindenhez gyorsan hozzászokik, és fél éves kora után már nagyon nehéz változtatni a szokásain, ezért ne vállalj be olyasmit, ami kényelmetlen, fájdalmas, elfogadhatatlan a számodra (pl. csak a hajadat csavargatva alszik el, sétálgatni kell vele a lakásban éjszaka stb.)

2. Erőlteted
Gyakori probléma, hogy az anyuka kétségbeesésében erőlteti az új viselkedésmódot és csakazértis rá akarja venni a babát, hogy ezt így kell csinálni. Az evésnél szokott ez leginkább előjönni: a kicsi már nem éhes, vagy nincs kedve enni, vagy inkább maga enne, ő fogná a kanalat, vagy kézzel fogná az ételt, te meg próbálod rátukmálni, törölgeted a kezét-száját és ezzel épp az ellenkezőjét váltod ki: elveszed a kedvét az evéstől.

3. Megkavarod
Ilyen helyzetet is sokat láttam már: a baba nem alszik, vagy nem úgy és nem annyit alszik, amennyit a szülők gondolnának, ezért az anyuka kísérletezgetni kezd, egyik nap az egyik, másik nap a másik módszert próbálja ki. Ezzel az a gond, hogy a szokások átalakítása nem egyik percről a másikra történik, legalább 3-4 nap kell, amíg bármilyen alvásra szoktató csodamódszer meghozza az eredményét, vagy ameddig hatni kezd a fogzásra adott homeopátiás szer.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

16 Comments

  • Kolosy Dóra

    2009. december 07. hétfő

    jaj, a vége lemaradt véletlenül:)
    szóval nem akarom őket leszoktatni a szoptatásról, de jó volna, ha többet aludnánk. MI lehet az oka, hogy még mindig ilyen sokszor felsírnak? Kint van 6 és 8 foguk, állnak, másznak, eszegetik a pépecskéket és mégis.
    Köszönöm, Dóri

  • Kolosy Dóra

    2009. december 07. hétfő

    Szia Ági,
    ikerlányaim 9 hónaposak, azt hiszem a fogzással kezdődött az alvási kálváriánk kb 5 hónapos korukban. Előtte 2X keltek éjszakánként, vagyis csak ettek álmukban és aludtak tovább. Most elalvás után kb 1 órával felsírnak, azonnal ülésbe és állásba pattannak és semmilyen módon nem tudom őket rávenni a visszafekvésre csak, ha a teljes ébredést meg nem várva azonnal cicire kerülnek. Az éjszaka is ennek jegyében telik, van, hogy óránként, jobb esetben 2 óránkénti felsírással. Mivel ketten vannak a gyorsaságomon is múlik, hogy egymást felébresztik-e, ezért aztán mással nem nagyon merek kísérletezni. Néha persze így is felébresztik egymást, akkor több órás sétálásra lehet számítani. Tulajdonképpen az egészben az zavar a legjobban, hogy így sokkal többször esznek éjjel, mint kellene? mit tehetek? nem akarom őket leszoktatni

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Mivel ők ketten vannak, ezért érdemes a szoktatás idejére különköltöztetni őket, hogy ne ébresszék fel egymást. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Hanna

    2009. november 18. szerda

    Kedves Ági
    A mi problémánk a következő: kisfiam 2 hét múlva lesz féléves és a napközbeni alvása szerintem nem igazán elég neki, mivel alkalmanként csak 40 perceket (sokszor percre pontosan) alszik. Szépen beállt a napi 3x alvásra (délelőtt 40 perc, ebéd után 40 perc és még a fürdés előtt ált. 30 perc), de 3 hónapos kora óta szinte soha nem aludt ennél többet napközben.
    Az éjszakákat általában átalussza (kb este 8-tól alszik, reggel 5 és 6 között eszik és utána általában még alszik fél7, 7-ig).
    A másik problémám, hogy napközben csak ringatva hajlandó elaludni, igaz 10 perc alatt elalszik.
    Kérdésem az lenne, hogy elég-e neki a 2-3x 40 perc napközben, illetve, hogy baj-e, ha nap közben ringatva alszik el (vajon lehetséges, hogy éjszaka nem ébred vagy éjszaka képes vissza altatni magát?).
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz:Ez a nappali alvásmennyiség éppen az életkori átlagnak megfelelő. Ebben a korban kicsit kevesebbet alszanak a babák napközben, mert a megszokott játékok már nem fárasztják le őket annyira, fizikailag pedig még nem fárad el, mert nem kúszik-mászik olyan intenzíven.
    A ringatás egyáltalán nem gond, hiszen éjjel vissza tud magától aludni és ez a lényeg. Ameddig számodra is elfogadható a ringatás, addig maradhat.

  • Várkonyi Rita

    2009. november 03. kedd

    Köszönöm a választ!! Egyébként hogy alakul a babák éjszakai ébredése/evése? Mennyi idős korára alussza végig az éjszakát egy átlagos baba?

    Válasz: 2 éves korára.

  • Várkonyi Rita

    2009. október 31. szombat

    Kedves Ági!
    A tanácsodat kérném: kislányom most volt 6 hónapos, éjjel 3x ébred, óramű pontossággal 3 óránként, olyankor én bemegyek hozzá, nem veszem ki a kiságyból, hanem fekve üvegből megetetem. (Ő sajnos elutasítja a cicit, mert elég nehezen lakott ciciből jól és lusta is volt sokáig szopizni.) Szeretném ha végigaludná az éjszakát, de van egy olyan érzésem, hogy éhes éjjel, ugyanis napközben alig eszik. A súlya sem éri el azt az értéket ami optimális lenne, a 3-10-es percentil között van. Egyébként egy teljesen kiegyensúlyozott, életvidám gyerek, de étvágytalan. Azt szeretném nála elérni, hogy napközben egyen rendesen és éjjel viszont ne ébredjen föl. Hogyan tudom ezt megtenni? Van összefüggés a nappali „nem evése” és az éjszakai ébredései között?
    Köszönöm
    Üdv.
    Rita

    Válasz: Van összefüggés a nappali nem evés és az éjjel evés között. Ebben a korban annyira élénk és érdeklődő a baba nappal, hogy gyakran kevesebbet eszik, rövidebben, aztán pedig éjszaka „bepótolja”. Az azonban, hogy 3 óránként ébred éjszaka, teljesen normális ebben a korban, hiszen még gyors az emésztése, kicsi a gyomra, 3-4 óránként megéhezhet. Ezen tehát nem szabad változtatnod. Amit megpróbálhatsz, hogy nappal etetéskor nyugodt körülmények között eteted, karbavéve, félhomályban, hogy ne vonja el semmi a figyelmét az evésről.

  • Bíró Brigitta

    2009. augusztus 20. csütörtök

    Kedves Ági
    1 nem hét múlva 5 hónapos lesz a kisfiam és óriási problémám, hogy éjszaka sűsűn felkel és a cicin akar visszaaludni. Ha nem adok cicit , akkor hisztizni kezd. A súlya lassan 9 kiló és nem tudom, hogyan szoktassam le az éjszakáról. Nappal alig akar cicizni és aludni. Este már 1/2 8 kor álmos és alszik. Közöttünk alszik,mert nem alszik a helyén. Próbáltam üvegből vizet adni , de nem veszi el és a cumit sem tudja használni. Mivel nyugtassam meg? Hogyan szoktassam le az éjszakai ciciről?
    Már 3 hónapos korától igen nyáladzik és harapdálja az öklét.
    Kérem segítsen

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

    Napközben ebben a korban a legtöbb baba 3×30-60 percet alszik, vagy 2x 1-1 órát. Ilyenkor alszanak nappal a legkevesebbet, mert nem tudnak még annyit mozogni, hogy elfáradjanak, a játék pedig már önmagában nem fárasztja el őket. 7-8 hósan növekedni szokott ennek a mértéke, amikor mászni kezdenek, mert akkor már fizikailag lefárasztják magukat.

  • Anett

    2009. július 20. hétfő

    Szia Agi,

    Megint lenne 1 kerdesem 🙂
    Kislanyom(7 honapos) altalaban cicin alszik el.Nagy ritkan sikerul a kisagyaba berakva elaltatnom,de ez eleg ritka mert allandoan forog,porog es egyszeruen nem lehet elaltatni,ami nekem fel ora az a ferjemnek 5-10 perc,neki nem forog vele nem harcol csak velem,nem ertem miert van ez es mit tudnek csinalni??Az esti altatassal nincsen gond csak a nappalival.
    Ha ringatom akkor meg rugdal probalja elkapni a labujjait,csip vagy utogeti a mellemet vagy magat(neha ugyanezt csinalja a cicin is)
    Koszonom a valaszodat elore is!!

    Válasz: Veled azért csinálja, mert tudja, hogy az Anyukája vagy és te többet megengedsz neki 🙂 A nappali elalvás nehezebb, ilyenkor mindig élénkebb a gyerek. Próbáld meg, hogy soha nem altatod cicin, hanem mindig az ágyba lerakva, mert a sokféle altatási mód csak összekavarja a gyereket.
    A csípés, ütögetés azért van, mert így ellenkezik az altatás ellen. Az ütögetés egy rítus, amit azért csinál, mert így altatja magát, ez teljesen normális. Ne ringasd, inkább próbáld meg az ágyban altatni, ha következetesen csinálod, idővel rövidülni fog az altatási idő.

  • szkafi

    2009. június 01. hétfő

    Kedves Ági!

    Megint a segítségedre lenne szükségem ,hogy tudnám rászoktatni a 9 hónapos kisfiamat arra ,hogy egyedül elaludjon.Egyszerüen nem megy neki ha otthagyom az ágyában egy darabig elvan aztán elkezd nyöszörögni sirni amig be nem megyek hozzá kiveszem ringatom egy kicsit és elalszik jó esetben.A másik dolog meg az,hogy most 2 hétig vidéken voltunk a maminál és a mami mindig zenehallgatás közben ringatva altatta el ,félek ehez nagyon hozzászokott le lehet még ilyen idős korban szoktatni őket erről?
    Válaszod előre is köszönöm
    Üdvözlettel

    Válasz: Le tudod szoktatni, de nehezen. Ne hagyd ott az ágyában, hanem dédelgesd meg, ringasd és amikor már félálomban van, akkor tedd le, aztán pedig simizd a hátát, amíg el nem alszik. Ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, aztán tedd vissza megint. A környezetváltozás sokat változtathat a kicsi szokásain is, idő kell, amíg visszaszokik.

  • Niki

    2009. március 21. szombat

    Kedves Ági!

    Kérdésem a kislányom autóban való alvásához, ill. nemalvásához kötöődik. A problémánk az, hogy szinte sohasem hajlandó elaludni az autóban. Egy ideig nézelődik, játszik, de ha elálmosodik, nem tud elaludni és rettenetesen sírni kezd. Csak úgy tudom megnyugtatni, hogy az ölembe veszem és ringatom, de ez ugye az autóban nem mindig megoldható. Egyébként 7,5 hónapos és mostanában szokott át arra, hogy este a kiságyában alszik el, úgy, hogy simogatom. Nappal is sikerül néha, de nem mindig. (Korábban ringatva aludt el. ) Az éjszakát is mostanában kezdi teljesen átaludni (ezelőtt 1x mindig felkelt és szopizással aludt vissza). Ezért nem értem, hogy ez az autóban miért nem sikerül.
    Kinövi?
    Kérlek segíts, hogyan tudnánk neki segíteni. Soha máskor nem hagyjuk sírni és ilyenkor is mindent elkövetünk, de hasztalanul.

    Előre is köszönöm.

    Niki

    Válasz: Igen, ezt majd kinövi. Nem gond, ha néha az autóban ringatva alszik el, hiszen ő is tudja, hogy ez egy más környezet. Majd később megszokja az autózást.

  • Vica

    2009. március 03. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a gyors választ! Azt hiszem jól elvagyunk a cicizéssel, mert mióta szedi a homeopátiás szert csak egyszer-egyszer kel fel. Azt azért jelezném, hogy a gyógyszertárban nagyon furán néztek rám, a tünetek alapján ugyanis nekünk a cina tűnt megfelelőnek, a gyógyszerésznő viszont még sose hallott arról, hogy ezt fogzásra is lehet adni. Szerintük csak a chamomilla jó. Örülök, hogy nálad megtalálható ez a lista, sokat ültünk felette, melyik lenne a megfelelő, mert nehezen azonosítottuk be a tüneteket, de végül jól választottunk.
    Az evéssel/nem evéssel kapcsolatban lenne még egy kérdésem (még mindig :)). Kislányom ha felébred esze ágában sincs enni, így a korábban bevált, átalad leírt módszert nem tudjuk az utóbbi időben alkalmazni. Ez is azóta van, hogy úgy elkezdett mozogni, csak akkor kér cicit / enni, ha már elfáradt a játékban, sokszor 2 órával ébredés után. Olyankor is gyakran két-három részletben, mert közben nézeget, hallgatózik, forog, rugkapál stb. Hogy érdemes ilyenkor időzíteni a szoptatásokat?
    Előre is köszönöm a segítséged.

    Válasz: Ahogy nő a baba, egyszercsak eljön a pillanat, amikor már nem akar felkelés után enni. Ilyenkor át kell térni arra, hogy akkor adsz neki enni, amikor valóban éhes és elfogadja.

  • Vargáné Kati

    2009. március 03. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányunk alvásával van gond.Most lesz 1 éves és kb. 3 hónapja nagyon szenved a fogaival.Próbáltunk sok mindent(homeopátia,borostyánlánc,Dentinox),de igazából egyik se segített,max.enyhített a dolgon.7 hónapos koráig velünk aludt és csak cicin aludt el,akkor elszántam magam és két hét alatt kiságyban aludt és egyre ügyesebben elaludt és visszaaludt éjjel(tanácsaid alkalmazva).Aztán kezdődött a fogzás és egyre rosszabbul aludt,átmenetileg csökkent a tejmennyiségem és beteg is lett,szóval összejöt minden és szépen visszakerült mellénk és lőttek az önálló alvásnak.Tudom,hogy én rontottam el…de mivel csak így tudom csökkenteni a fájdalmát,elfogadtam…egy ideig.Csak most már nagyon fárasztó.
    Nappal se alszik jól,általában fél-1 órán belül felsír és csak cicin alszik vissza,éjjel ugyanez a helyzet.Általában éjfél körül odaveszem magunk mellé,mert nem bírom az 1 óránkénti ébresztőket.
    Tudom,hogy csökkenteni kéne a fájdalmát,de mivel?
    MÁr 8 foga van és elég régóta látszik egy kisörlő,meg is van duzzadva az ínye.Nincs hasmenése,sokszor csak dörzsöli az orrát,szemét,rágja az ujját és sír közben.
    Kérlek adj tanácsot,hogy mit tegyek?
    Előre is köszönöm:
    Kati

  • Vica

    2009. március 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Ismét (vagy még mindig) a segítségedre szorulok. Néhány hete írtam, hogy kislányunk óránként ébred és szopizni akar, azt írtad fogzáz az ok. Azóta kipróbáltunk egy homeopátiás szert, úgy néz ki bevált, mert ritkultak az ébredések. A kérdésem az altatási szokásainkkal kapcsolatban lenne. 6 hónapos koráig már egész szépen elaludt hogy egy kis cicivel vagy ringatással megnyugtattam, aztán betettem az ágyba. Amióta elkezdett kúszni és forogni, minden felborult. Akármilyen álmos, ha leteszem az ágyba egyből forogni és mászni kezd, sokszor félálomban is úgy jár a lába mint a rugó és képtelen elaludni magától. Szoptatni vagy ringatni kell míg teljesen el nem alszik. Mit tegyek ilyenkor? a Babastartban sem igazodom ki teljesen. Az altatásnál, a „mit tegyünk ha éjszaka felébred” részben az áll, hogy a megszokott módon altassuk vissza (pl. cici) ha éjjel felébred. A „megoldások nem alvásra” résznél a 10-es pontban pedig az van, hogy ha éjjel csak cicivel alszik vissza akkor az azért van mert azt szokta meg és ezen javítani kell? Akkor most végül is jó a cicis visszaaltatás vagy sem? Elnézést, hogy ilyen értetlen vagyok…

    Válasz: Jelentősen különbözik egymástól mit tegyünk 6 hónapos kor előtt és mit 6 hónapos kor után. Az a lényeg, hogy ha megszokta, hogyan alszik vissza, akkor éjjel, ha felébred, és másként próbálod visszaaltatni, akkor nem fogja elfogadni. Ha mindig cicin altatod, akkor cicin akar majd visszaaludni, mert ezt tanítottad meg neki. egészen kicsi korban, amíg még enni ébred éjjel, akkor természetes, hogy ilyenkor enni kap.

    Fél éves kor után viszont már nem enni kel fel, hanem valami baja van és az zavarja meg (hacsak nem eszik eleget nappal, ilyen is előfordul). Ha nektek jó a cicin visszaalvás, akkor nem kell ezen változtatni. Ha viszont már elviselhetetlen az ébredések gyakorisága és szeretnéd, ha ilyenkor magától aludna vissza, akkor változtatni kell rajta.

  • Csilla

    2009. február 27. péntek

    Kedves Ági,

    7 hónapos kislányom szinte első perctől cumizza két középső ujját. Elalváshoz mindig, és napközben is gyakran, megnyugtatásul, unalomból, bármikor. Még tízóraizás közben is, két falat között….Eddig úgy gondoltam nem baj, úgysem tudok ezzel mit kezdeni, és majd kinövi. Most viszont talán a fogzástól az egyik ujja kisebesedett, piros, kicsit hólyagos lett. Nem tudom mit tudnék csinálni, hogy meggyógyuljon. Amikor elindulunk sétálni bekenem vmi krémmel és kesztyűt húzok rá, akkor szépen javul még egy óra alatt is. De sajnos ha ébren van, nem megoldás a kesztyű, lehúzza simán, vagy ordít amíg le nem veszem. Mennyire tud romlani a helyzet? Mikor kell tényleg közbeavatkozni, akár drasztikus „cumimegvonással”? Van valami ötleted, hogyan gyógyíthatnám meg?

    Nagyon köszönöm

    Válasz: A szopási inger kb. 6 éves korig van meg a gyerekeknél, az ujjszopás azért jó, mert amikor már ügyesen játszik, akkor egyre kevesebbet fogja szopni az ujját, mert másra kell a keze 🙂 Szóval nem kell aggódnod, szépen ki fogja nőni majd.

  • Szabó Andi

    2009. február 21. szombat

    Nekem is van hasonló problémám a 15 hónapos kislányommal,habár nekem a hajhuzogatós dolog jutott!És mit mondjak nagyon nem jó dolog!Mikor rászokott csak simogatta,mára már borzalom amit csinál,és ha nem adom oda akkor üvőlt addig amíg nem kapja meg!Képtelen elaludni a hajam nélkül,és ha éjszaka felkell,akkor is oda kell adnom!Senki nem tudja elaltatni,csak én,mert más személynek a haja nem jó Neki!Nemtudom mit tegyek,szerencse éjszakánként 1-2 alkalommal kell fel,de ha fogzási időszak van,akkor…… semmit nemtudok aludni,hiszen egész éjjel huzogatja a hajam(mint például most is)! Kérlek adj tanácsot,hogy mitévő legyek,hogyan szoktassam le a hajamról! Előre is köszönöm

    Válasz: Nehéz helyzetben vagy, mert a dackorszak közepén bármiről nehéz a makacs gyerkőcöt leszoktatni. Elsőként neked kell tisztába jönnöd magaddal és elhatározni, hogy bármi áron szeretnéd leszoktatni erről, vállalva azt is, hogy néhány alkalommal hisztizni, sírni fog, felkel éjszaka és eltart egy darabig, amíg visszaalszik. Ezután találd ki, mivel helyettesíted számára ezt a szokást. Tehát, hogy altatáskor mit kínálsz fel a hajad helyett. Nyilván elsőre ezt nem fogja elfogadni, de még másodikra sem, de ha kitartóan ajánlgatod, akkor idővel el fogja fogadni (vagy elalszik másként).
    Egész egyszerűen azt kell tenned tehát, hogy megakadályozod, hogy a hajaddal aludjon el (vegyél fel sapkát, vagy kösd át egy kendővel) és adsz neki helyette valami mást. Jó ha ez olyasvalami, ami hozzád kötődik, pl. a kispárnád vagy egy pólód.

  • Vida Agi

    2009. február 15. vasárnap

    Tímea, szerintem nem ez a legjobb pillanat, hogy változtass ezen a szokáson. Most sokszor kel, aminek elsődleges oka a fogzás lehet, ezért először a felébredések számát kell csökkenteni.

    A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    Két lehetőséged van: drasztikusan változtatni ezen a helyzeten, vagy egyelőre hagyni a ventillátort.
    Az első esetben fel kell készülnöd arra, hogy sok gondod lesz, 4-5 éjszaka rá fog menni, mire megtanul ventillátor nélkül elaludni, ezért nem javaslom most ezt, mert most eleve kimerült vagy.

    Ki lehet próbálni azt is, hogy Apa vállalja be azt a pár éjszakát, este ő altatja el és ő megy be éjjel, ez nagyon gyorsan 1-2 éjszaka alatt változást szokott hozni.

  • Korosi Timea

    2009. február 14. szombat

    Hat ugy latszik, hogy en akarva akaratlanul is mindig a leheto legrosszabbat teszem. De azert jo hir a rosszban, hogy nem vagyok egyedul:)
    A porszivos dolog meglepo, de nagyon kozel allunk hozza. Nalunk ugyanis a gond az, hogy egy kis futo ventilatort hasznaltam a nagyon hideg ejszakak alkalmaval. Mai napig odaig jutottunk, hogy kislanyom, aki most 6 es fel honapos, ha ejszaka folebered akkor csak arra hajlando vissza aludni. Egy ideig ez nagyon kenyelmes volt, mert nem kellett kivennem a kisagybol. De mostmar barmit megtennek, csak hogy leszoktassam errol a rossza szokasrol. Csak kerdes…..HOGYAN???

    Mar sokszor elszantam magam, hogy igen, akkor matol egy percre sincs ventilator. De mostmar annyira faradt vagyok, hogy alig hiszem, hogy par orat alvassal tudjak tolteni. Es mivel altalaban 4-5-szor is felkel ejszaka igy most az az erzesem, hogy soha nem fogja vegig aludni az ejszakat. En meg kesz vagyok, hetek ota par orat alszom csak, mert mire O elalszik…kikapcsolom a ventit…lefekeszem..de masfel ora mulva ismet kezdodik elorol minden.Persze errol en tehetek.

    Mit tegyek?? Tudsz, segiteni??
    Koszonom NAGYON!!!!!!!!!!!!!!!