Karácsonyi készülődés egy örökmozgó babával

A karácsony csodálatos élmény babával, kisgyerekekkel, azonban a karácsonyi készülődés okozhat némi fennakadást. Hogyan nagytakaríts, ha a baba 5 percenként elunja magát? Hogyan intézd a bevásárlást, ha a kicsi már unatkozik a hordozóban? Hogyan főzz ünnepi vacsorát egy totyogó mellett, aki folyton bajba keveredik, amint leveszed róla a szemed?

Az első szabály: nem kell mindennek tökéletesnek lennie. A karácsony nem attól szép ünnep, hogy tiszták az ablakok és csillog a csempe a fürdőszobában 🙂 Semmi nem történik, ha csak a szokásos heti takarítást végzed el és majd nagytakarítasz januárban, amikor úgyis minden tele lesz fenyőtüskével a lakásban. Helyette helyezd arra a hangsúlyt, ami az ünnepet igazán ünneppé teszi: a sütés-főzés, a díszek, az illatok, a közös játékok, beszélgetések, mesélések, a nagy családi séták…

Apránként haladva sok mindent meg lehet oldani. Használd ki azokat az időket a házimunkára, főzésre, amikor tudod, hogy a babád biztosan elfoglalja magát és ezekkel az időszakokkal számolj. Például, ha reggel mindig eljátszik magában 10-20 percig, akkor erre az időre tervezz be egy feladatot. Ha délután alszik egy órát, akkor addigra tervezd be a következőt és így tovább. Ezeket előre le is írhatod magadnak 3-4 napra előre, így máris kész a terved, hogyan haladj egyik feladattól a másikig.

Mindig tervezd be azt is, hogy a babának lehetnek rosszabb napjai, amikor a megszokott 1 órás alvás csak fél óra, vagy a szokásos 10-20 perces önálló játék helyett nyafogással töltitek az időt. Ha a 3-4 napos tervbe legalább 2 ilyen üresjáratot betervezel, akkor nem lesz stressz, ami miatt nem tudsz haladni a feladataiddal, ha pedig minden ideálisan alakul, örülni fogsz neki, hogy bőven van időd mindenre.

Váltott műszak A bevásárlás megszervezése sarkalatos pontja szokott lenni a karácsonyi készülődésnek. A babának nem tesz jót a több napig tartó huzavona, a kisebbek még jobban bírják, ők elnézelődnek, majd alszanak a babakocsiban, de a napirendjüket felboríthatja a sok jövés-menés, a már kúszó-mászó babák és a totyogók viszont kifejezetten tiltakozhatnak a babakocsiban ülés és a sok “kötelező” program ellen. Segíthet, ha a bevásárláshoz magatokkal visztek egy családtagot vagy barátot és felváltva szórakoztatjátok a kicsit, amíg a másik vásárol, így a kicsi is jól szórakozik, és ti is el tudjátok intézni a dolgaitokat.

Amit közösen is lehet, azt a házimunkát közösen is elvégezhetitek. Az egészen kicsiket hordozóban magaddal viheted, vagy hordozókendőben magadra kötheted, amíg teregetsz vagy szekrényt pakolsz, a nagyobbaknak pedig adhatsz kisebb feladatokat: portörölgetés, nedves szivaccsal törölgetés, közös sütés-főzés, mosógép-ki-be pakolása, szárító lerámolása – mind olyan feladatok, amiket a totyogók is szívesen csinálnak, a 2-3 évesek pedig akár még a porszívózásban is segíteni tudnak. Talán lassabb így haladni a munkával, de addig is jól szórakoztok.

És persze az igazán élvezetes részekből se hagyd ki a gyerekeket: segítsenek díszíteni a karácsonyfát, rajzoljanak ajándékkísérő-kártyát a családtagoknak, készítsenek levegőre száradó gyurmából ajándékot a nagyszülőknek – ha közösen kialakítjátok a saját karácsonyi szokásaitokat és együtt élitek át a karácsonyi készülődés örömeit, sokkal nagyobb élmény lesz mindenkinek a karácsony.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.