Karácsonyi készülődés egy örökmozgó babával

A karácsony csodálatos élmény babával, kisgyerekekkel, azonban a karácsonyi készülődés okozhat némi fennakadást. Hogyan nagytakaríts, ha a baba 5 percenként elunja magát? Hogyan intézd a bevásárlást, ha a kicsi már unatkozik a hordozóban? Hogyan főzz ünnepi vacsorát egy totyogó mellett, aki folyton bajba keveredik, amint leveszed róla a szemed?

Az első szabály: nem kell mindennek tökéletesnek lennie. A karácsony nem attól szép ünnep, hogy tiszták az ablakok és csillog a csempe a fürdőszobában 🙂 Semmi nem történik, ha csak a szokásos heti takarítást végzed el és majd nagytakarítasz januárban, amikor úgyis minden tele lesz fenyőtüskével a lakásban. Helyette helyezd arra a hangsúlyt, ami az ünnepet igazán ünneppé teszi: a sütés-főzés, a díszek, az illatok, a közös játékok, beszélgetések, mesélések, a nagy családi séták…

Apránként haladva sok mindent meg lehet oldani. Használd ki azokat az időket a házimunkára, főzésre, amikor tudod, hogy a babád biztosan elfoglalja magát és ezekkel az időszakokkal számolj. Például, ha reggel mindig eljátszik magában 10-20 percig, akkor erre az időre tervezz be egy feladatot. Ha délután alszik egy órát, akkor addigra tervezd be a következőt és így tovább. Ezeket előre le is írhatod magadnak 3-4 napra előre, így máris kész a terved, hogyan haladj egyik feladattól a másikig.

Mindig tervezd be azt is, hogy a babának lehetnek rosszabb napjai, amikor a megszokott 1 órás alvás csak fél óra, vagy a szokásos 10-20 perces önálló játék helyett nyafogással töltitek az időt. Ha a 3-4 napos tervbe legalább 2 ilyen üresjáratot betervezel, akkor nem lesz stressz, ami miatt nem tudsz haladni a feladataiddal, ha pedig minden ideálisan alakul, örülni fogsz neki, hogy bőven van időd mindenre.

Váltott műszak A bevásárlás megszervezése sarkalatos pontja szokott lenni a karácsonyi készülődésnek. A babának nem tesz jót a több napig tartó huzavona, a kisebbek még jobban bírják, ők elnézelődnek, majd alszanak a babakocsiban, de a napirendjüket felboríthatja a sok jövés-menés, a már kúszó-mászó babák és a totyogók viszont kifejezetten tiltakozhatnak a babakocsiban ülés és a sok „kötelező” program ellen. Segíthet, ha a bevásárláshoz magatokkal visztek egy családtagot vagy barátot és felváltva szórakoztatjátok a kicsit, amíg a másik vásárol, így a kicsi is jól szórakozik, és ti is el tudjátok intézni a dolgaitokat.

Amit közösen is lehet, azt a házimunkát közösen is elvégezhetitek. Az egészen kicsiket hordozóban magaddal viheted, vagy hordozókendőben magadra kötheted, amíg teregetsz vagy szekrényt pakolsz, a nagyobbaknak pedig adhatsz kisebb feladatokat: portörölgetés, nedves szivaccsal törölgetés, közös sütés-főzés, mosógép-ki-be pakolása, szárító lerámolása – mind olyan feladatok, amiket a totyogók is szívesen csinálnak, a 2-3 évesek pedig akár még a porszívózásban is segíteni tudnak. Talán lassabb így haladni a munkával, de addig is jól szórakoztok.

És persze az igazán élvezetes részekből se hagyd ki a gyerekeket: segítsenek díszíteni a karácsonyfát, rajzoljanak ajándékkísérő-kártyát a családtagoknak, készítsenek levegőre száradó gyurmából ajándékot a nagyszülőknek – ha közösen kialakítjátok a saját karácsonyi szokásaitokat és együtt élitek át a karácsonyi készülődés örömeit, sokkal nagyobb élmény lesz mindenkinek a karácsony.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.