IQ teszt babáknak

A legtöbb anyuka nagyon kíváncsi rá vajon a baba nemcsak szép, egészséges és aranyos-e, de vajon okos is? Megszámlálhatatlan babafejlesztési módszer, baba okosító program áll a gyermekük tudását, képességeit fejleszteni kívánó szülők rendelkezésére. A kérdés azonban nem az, hogy az amúgy átlagos képességű gyerekeket fejlesszük-e (bár ezen is el lehet vitatkozni egy darabig), hanem, hogy időben felismerjük, ha a gyermekünk átlagon alul teljesít, hiszen ilyenkor korai fejlesztéssel visszafordíthatóak a problémák, és még fejleszthetőek a hiányzó területek.

 IQ teszt babáknakAz első olyan tesztet, amivel már akár 6 hónapos korban is ki lehet szűrni a szellemileg visszamaradott gyermekeke Argentínában hozták létre 2005-ben. Egyszerű feladatokról van itt szó, amikkel azt vizsgálják, a korának megfelelő képességekkel bír-e a baba.

8-9 hónaposan például már tisztában van a kicsi a tárgyállandóság fogalmával, azaz ha eltűnik előle egy érdekes játék, akkor tudja, hogy azért az a tárgy még létezik és elkezdi keresni. Ezt úgy lehet tesztelni, hogy mutatsz neki valami érdekes tárgyat, amit akár meg is foghat, majd hirtelen letakarod. Ha keresni kezdi (még ha nem is a takaró alatt), akkor tisztában van a tárgyállandóság fogalmával (9 hónaposan ennek már meg kéne lennie átlagos fejlettségű babánál). 1 évesen, ha látta, hogy letakartad, leveszi róla a takarót, 16 hónaposan már elkezdi keresni akkor is, ha nem látta hova dugtad el és végignézi a lehetséges helyeket, ahol lehet.

Ez a terület még fehér folt a tudományban, de az elmúlt években sokat fejlődött. Argentína mellett Nagy-Britanniában is folynak ilyen kutatások, melyeknek alapja Jean Piaget fejlődéselmélete.

A BBC egy több, mint 21 éven át tartó dokumentumfilm sorozatban kezdte el dokumentálni, hogyan fejlődnek a különféle környezetből, családból, genetikai háttérből érkező gyerekek. Évről évre nyomonkövetik és dokumentálják a változásokat az anyuka terhességétől kezdve a gyerek 21 éves koráig. Megnézik, melyik korban mit tud a gyerek, milyen az intelligenciahányadosa, mit tudott kompenzálni a korábbi hátrányaiból, hova fejlődött, hogyan fejlődik évről évre. Ha figyeled a Spektrum TV nűsorát időről-időre műsorra tűzik az erről szóló sorozatot és folytatásait „Miből lesz a cserebogár?” címen (most is éppen vetítik az ismétlést szombat esténként)

A tesztelés lényege az, hogy felismerjék, milyen problémákat képes megoldani a baba, és milyen módon, és ebből kiszűrik, mely baba az, aki az életkori átlagtól elmaradt. Ilyen kicsi korban még nagyon fogékonyak a gyerekek, azért ha időben kiszűrik azokat a gyerekeket, akik alulteljesítenek, akkor egyszerű játékokkal remekül lehet őket fejleszteni. Nagyon fontos, hogy a baba, majd a kisgyermek szellemi fejlődését -még súlyos szellemi visszamaradást okozó betegségek esetén is- nagy részben befolyásolja a környzet. A kiegyensúlyozott családi légkör, a változatos ingerek, a sok beszélgetés, éneklés és mese, valamint az egészséges táplálkozás egyaránt befolyásolja a gyermek szellemi képességeit.

Hova fordulj, ha úgy látod, valami nem stimmel a babáddal ezen a téren? Fontos, hogy az ilyen jellegű panaszoknál először a betegségeket zárják ki, illetve ismerjék fel, ezért elsőként gyermekorvoshoz kell fordulni, majd pedig gyermek neurológiai szakrendelésre kell elmenni. Gyakran szükség van szemészeti és fülészeti vizsgálatra is, hiszen lehet, hogy a baba nem látja megfelelően az adott feladatot és azért nem sikerül neki, vagy nem hallja jól amit mondasz.
Ha ezeken átestetek, érdemes felkeresni a Gekko Játszóházak valamelyikét, ahol a fejlesztésben tudnak segíteni.

Végezetül álljon itt egy egyszerű házilag elvégezhető teszt, amit otthon is megcsinálhattok:

BABA IQ Teszt

Ez a teszt 6-12 hónapos babák tesztelésére készült. Minden kérdéshez 1 válasz tartozik, és minden válaszhoz egy pontszám. Minden kérdésre adj választ, aztán add össze a pontszámokat:
a=1 pont
b=2 pont
c=3 pont

1. Ha már nem akar enni a baba
a. Elfordítja a fejét, becsukja a száját,
b. Hisztizni kezd, sír
c. Leveri a tányért, ledobálja az ételt és jelzi, hogy vedd már ki a székből

2. Tudja a gyereked?
a. Elveszi a felé nyújtott játékot.
b. Valamilyen célra használja a játékot (nyomogatja, ütögeti, megnyomja rajta a gombot)
c. Össze tud illeszteni két legókockát

3. Ha olyan játékkal játszik, amin van egy kis ajtó
a. Nem tudja kinyitni az ajtót
b. Az ujjával kinyitja az ajtót
c. Gond nélkül kinyitja az ajtót és be is tudja zárni

4. Etetésnél
a. Neked kell őt etetned
b. A kisebb darab ételeket képes felcsipegetni az ujjával
c. A kezével fel tudja venni az ételeket és kanalazni is próbál egyedül

5. Szokta a gyermeked:
a. Élvezettel hallgatni a dalocskákat, mondókákat?
b. Ha zenét hall mozogni kezd rá?
c. Egy bizonyos zenére mindig táncolni kezd?

6. Ha leesik egy játék
a. A babádat nem érdekli
b. Utánanéz, ahova esett
c. Ő dobja le és megnézi hova esett

7. Tudja már a babád?
a. Ha beszélgetsz hozzá, gügyörészve vagy a mimikájával „válaszol” rá
b. Nézi, mit nézel
c. Utánozza, amit csinálsz (pl. iszik a pohárból, ahogy te is, vagy tologatja a partvist, ahogy te is)

8. Hogyan játszik a játék telefonnal?
a. Ugyanúgy, mint a többi játékkal
b. Nyomogatja, kíváncsi rá, mit csinál
c. A füléhez, szájához teszi, beszél bele

9. Ha letakarsz a szeme láttáre előle egy játékot
a. Miután eltűnt a játék, nem foglalkozik vele többé
b. Bekukucskál a ruha alá, amivel letakartad, ha a játék egy része kilóg alóla
c. Ha nem látja, akkor is leveszi róla a ruhát és megtalálja az eldugott játékot

10. Ha a nevén szólítod a babát
a. Nem érdeli
b. Feléd fordul
c. Tudja a nevét és ha meg kell mutatni, hol van anya és apa, akkor megmutatja őket

Eredmények
Átlagos 6 hónapos eredmény: 8-9 pont
Átlagos 9 hónapos eredmény: 13-15 pont
Átlagos 12 hónapos eredmény: 24-26 pont

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

21 Comments

  • Mira

    2010. november 01. hétfő

    sziasztok!

    nagyon jó ez a teszt, az én lányom nemrég mult 9 hónapos, és 23 pontja lett.Megprobáltam eltemetni minden csepp elfogultságomat!!

  • Kata

    2010. november 01. hétfő

    Kislányom 6 hónapos, és 18 pontja lett. Esküszöm, nem csaltam, sőt, ahol nem voltam biztos hogy melyik, ott a kisebb pontszámot érő választ jelöltem. Ez most normális?

    Válasz: Igen 🙂

  • britta

    2010. október 31. vasárnap

    az en fiam meg nincs 7 honapos es 25 pontja van mi mindketten atlagon feletti inteligenciaval rendelkezunk es ugy nez ki a fiunk orokolte. olyan lesz, mint mi, vagy okosabb, en fizikat tanitok az egyetemen, parom is fizikus, de o mernok.

  • bee

    2010. október 31. vasárnap

    Azt elfelejtettem megirni, hogy a fiam, amikor az apja kimegy megy utana a jarokaban es addig utogeti az ajtot amig ki nem tudja nyitni ez most + pont. En nagyon jo tanulo voltam, vagyis kituno es persze hiperaktiv atlagon feluli IQ-m van, a parom viszont atlag alatti akkor most a gyerek milyen lesz okos, buta vagy atlag.

    Válasz: Ezt nem lehet megmondani, számos tényező befolyásolja az IQ-t az öröklött képességeken felül.

  • bee

    2010. október 31. vasárnap

    7 honapos lesz a kisfiam es 24 pontot ertunk el, minden kerdesre egy valaszt adtam, akkor most 1 eves szinten van?

    Válasz: Igen.

  • Boma04

    2009. július 25. szombat

    Az első kérdéssel kapcsolatban, másfél éves kisbaba, nem sír, nem csukja be a száját, de nem is dobja le, hanem azt mondja „nem kérsz”, vagy „kiveszem!” Oda lehet négy pontot adni?:)

    Válasz: Igen 🙂

  • Anna

    2009. február 22. vasárnap

    Sziasztok!
    Jó a teszt, csak az első kérdést nem értem! Miért intelligensebb az a baba, aki hisztivel jelzi, ha már nem kér többet enni????Sőőt, ha ledobálja az ételt meg mindent, akkor még okosabb? Valaki magyarázza már el ezt!:) Köszi!

    Válasz: Ki tudja fejezni az akaratát, el tudja mondani, mit akar.

  • vhencsi

    2008. szeptember 25. csütörtök

    Kisfiam 9 hónapos múlt, 21 pont lett. Büszke vagyok rá. Igazi sajtkukac és közben nagy csibész.
    Jó az oldal! Köszi

  • jucó

    2008. szeptember 22. hétfő

    Kisfiunk 9 és fél hónapos, 17 pontja, lett. Örülök, hogy egy jó! átlagos lett! Nem szeretnék zsenit, de örülök, hogy szépen fejlődik! 🙂

  • Szőllősi Enikő

    2008. szeptember 21. vasárnap

    Geri ma lett 11 hónapos kicsi emberke és 25 pontot ért el – teljesen meg vagyok elégedve és örülök is 🙂
    Sokat játszom, beszélgetek Vele és tanítgatom (már amit ebben a korban lehet Neki). Örülök, hogy már van véleménye és akarata, aminek persze nem mindig engedek 😉

  • Vida Agi

    2008. szeptember 21. vasárnap

    Annamari, erről eszembe jut, hogy amikor a nagyobbik fiam kb. 7 hónapos volt meg volt őrülve a sörödobozokért. Egy nap sikerült egyet megkaparintania és lelkesen gurigázott vele a nappali közepén. Egyszercsak a párom letakarta a dobozt egy pulóverrel, a pici szeme láttára, a gyerkőc meg értetlenül nézett körbe, hogy hova tűnhetett a doboz 🙂 Utána párszor megmutattuk neki a „trükköt” és másnap már nem lehetett átrázni vele 🙂

  • Annamari

    2008. szeptember 20. szombat

    A tárgyállandóság kialakulásának segítéséhez nagyon jó játék a „kukucsozás”, amit sok szülő ösztönösen játszik a gyermekével. A kisfiammal a játék tárgya egy textilpelenka, amit korábban rövid időre az arcára, arca elé terítettem, majd levettem. Eleinte látszott, hogy „nincs képben”. Mára odáig tökéletesítette a játékot, hogy magának rakja az arcára a pelenkát, és veszi le, miközben keze-lába olyan sebességgel jár, mint a Tour de France-on a bicajosoké, úgy örül. :)))
    Ági, érdekelne, hogy mit gondolsz „az amúgy átlagos képességű gyerekek” fejlesztéséről. Megérne egy misét (bejegyzést), nem?

  • Evy

    2008. szeptember 20. szombat

    Az én kislányom 23 pontot ért el és egy pár nap híján 10 hónapos. Eddig is büszke voltam rá és nem megerősítéstkerestem a tesztben, de jól esett a pozitív eredmény

  • T. Dia

    2008. szeptember 19. péntek

    Olyan büszke vagyok a Csibénkre! Anna kedden volt 9 hónapos és a teszten 20 pontot ért el! Hajrá Pipikém! Apa-anya szemefénye! – Csak ennyit szerettem volna megosztani Veletek!
    Jó éjt mindenkinek!

  • Vida Agi

    2008. szeptember 18. csütörtök

    Naomi, ez nagyon jó eredmény! 🙂

    Dia, igen, ha 28 pontja lett, akkor jobb mint az átlag.

    bettibea, gyorsan fejlődik, de ez nem gond.

    A gyors fejlődéssel kapcsolatban érdemes tudni, hogy minél többet foglalkozol a babával, annál nagyobb az esélye, hogy átlagon felüli eredményt produkál. Ti pedig gondolom nem azok az anyukák vagytok, akik egész nap rá se néztek a gyerekre 😉

  • bettibea

    2008. szeptember 18. csütörtök

    Szia Ági!

    Tök jó ez a teszt, az én fiam 6.5 hósan 13 pontot ért el, ami jó vagy rossz? Láttam az értékelést, majdnem egy 9 hós baba szintjén van. Nrm fejlődik túl gyorsan?

  • Zsuzsi

    2008. szeptember 18. csütörtök

    Szia!

    Az én kislányom 16 hónapos. Lenne az ő korosztályának is IQ teszt?
    Szívesen kitölteném.
    Üdv:
    Zsuzsi

  • Dia

    2008. szeptember 18. csütörtök

    Szia! Ezzel a teszttel azt is ki lehet szűrni, ha a baba kiemelkedően okos? Az én fiamnak 28 pontja lett, most múlt 1 éves.

  • Naomi

    2008. szeptember 18. csütörtök

    Szia,
    Az en kisbabam 10 honapot toltott. Megcsinaltam neki a tesztet es 18 pontot szedtunk ossze!
    Ugy gondolom ez mar eleg jo!Te mit gondolsz? Koszi!

  • Béresné Csóti ildikó

    2008. szeptember 18. csütörtök

    Szia kedves Ági!

    én tegnap iratkoztam fel a kismamablogodra,kapok is hírleveleket,köszi,csak az a gondom,hogy a kismamatévé miatt ne látom a cikkedet:( Persze aranyos a kismamatv,de nem tudod ,hogy kell úgy beállítani az oldalt,hogy el tudjam olvasni a cikket is?

    Köszi:Ildi

    Válasz: Van alul egy becsuk gomb a kismama tévés ablak alatt, azzal el tudod tüntetni a videó ablakot.

  • Dudásné Demeter Ildikó

    2008. szeptember 17. szerda

    Szia!

    Előszöris nagyon jók a hírlevelek, köszi.
    Az IQ teszttel az a problémám, hogy a kérdésekre adott válaszok közül több is jó, így hogyan értékeljem?

    üdv.

    Válasz: Egyszerre csak egy választ adjál. A válaszok a baba életkorának megfelelő tudást adják vissza, tehát normális, hogy 1 évesen már mindhármat tudja és csinálja néha. A lényeg, hogy a harmadikat már tudja, tehát akkor azt kell bekarikázni.