Hajnalban felkel és játszani szeretne

10-14 hónapos kor között gyakori jelenség, hogy a baba éjjel vagy hajnalban felébred, kipihentnek érzi magát és játszani szeretne. Mi ilyenkor a teendő? Kinövi a baba? Le lehet szoktatni róla?

Hajnalban felkel és játszani szeretneA hajnali felkelés általában úgy kezdődik, hogy a baba felébred, mert valami baja van (pl. fogzik stb.) és kipihentnek érzi magát. Tavasszal és nyáron, amikor hamarabb világosodik, gyakrabban fordul elő ilyesmi, mert a baba bioritmusát megzavarja a hajnali világosság. Ilyenkor a megszokottnál nehezebben alszik vissza, vagy egyáltalán nem sikerül neki, ami a szülők számára nagyon nehéz helyzet, mert nem tudják, hogy most erőltessék a visszaalvást vagy nem. A kicsi teszteli is a szülőket: vajon hogyan reagálnak arra, ha felébresztem őket? Vajon megengedik-e, hogy fennmaradjak? Lehet-e ilyenkor játszani?

Mivel a baba még nem aludta végig a megszokott alvásmennyiséget, az éberség ilyenkor csak rövid ideig tart, általában 1 órát, utána elfárad és könnyen visszaalszik a baba.

Mit tehetünk?
Az egyik megoldás, hogy le kell szoktatni a dologról. Ha felkel és játszani akar, meg kell neki mondani, hogy most éjszaka van és ti alszotok. Nem szabad felkelni hozzá, lámpát kapcsolni. Ha akar kijöhet az ágyból, játszhat magában, de ti ebben ne legyetek partnerek. Lehet, hogy bemászik hozzátok az ágyba és próbál rávenni a közös játékra. Ezt hagyni kell neki, de nem szabad felkelni, beszélgetni vele, szórakoztatni. Rövid időn belül rájön, hogy nincs ebben semmi érdekes, és magától visszaalszik. A következő éjjel már lehet, hogy fel sem kel, vagy ha igen, 1-2 nap után megtanulja és elfogadja, hogy ilyenkor nincs játék és kész.

A másik megoldás a homeopáita. A Cypripedium golyócska C12 vagy CH15 potenciálban segíthet a babának az éjszaka átalvásában és felkelés esetén a könnyebb visszaalvásban. Esténként, lefekvés előtt kell 5 golyócskát vízben feloldva adni belőle a babának. Ha pedig éjszaka felkel, ismét kapjon 5 szemet. Az esetek többségében a baba néhány nap múltával végigalussza majd az éjszakát.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

10 Comments

  • Borsi

    2011. május 15. vasárnap

    Kedves Ági!

    Problémám a következő: Kisfiam 22 hónapos. kb. 6 héttel ezelőtt hajnalban kezdett felkelni 4:30-6:00 között. Először a nyári időszámításra gyanakodtam, de óraállítás után is korán kelt. Ebből kifolyólag a napirendünk is felborult. Délelőtt is képes akár játék közeben elaludni (olyan 8-9 tájban). Délután ugyanúgy alszik másfél-két órát. Sokat vagyunk szabadban. Gondoltam az utolsó 4 foga jön. Nem bezsél még 🙂 Visszaaltatni nem tudom hajnalban. Kijön a szobából és nem lehet visszavinni… Sajnos nem tudok az okára rájönni miért történt. Előtte este 8-tól reggel fél8- fél9ig aludt. Az esti rituálé nem változott. Apja fürdeti fél8-8 között és negyed 9kor alszik. (éneklés, mese, simi) Változás az életünkben, hogy várandós vagyok a kistesóval már a 22. héten. kb 8 hetes voltam amikor elválasztottam őt. Addig napi 3x szopizott még.Mit tegyek, hogy visszaálljunk a 7 óra körüli kelésre? kérlek segíts!
    Köszönöm
    Orsi

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Amikor felébred hajnalban tedd magad mellé az ágyba és aludjatok tovább együtt.

      • Borsi

        2011. május 18. szerda

        Köszönöm a válaszod. Próbáltam, de nem megy… 🙁 Kéri a reggeli tejet és indul neki a nap.

  • SEmi

    2011. április 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam a héten tölti a 9 hónapot. 3 hónapos korában kezdődtek a fogzásos problémák, amit folyamatosan „kezelgettünk” homeopátiás szerekkel (chamomilla és viburcol) valamint nappalra borostyánláncot tettünk a nyakába. 8 hónapos volt, amikor a felső 3 foga kibújt. Én viszonylag problémamentesnek ítélem ezt az időszakot, leszámítva az elég gyakori éjszakai ébredéseket és a nappali nyűgösséget. A probléma az alsó (negyedik) fog kibújása után sokkal rosszabb lett. Belázasodott a gyerek, nagy fájdalmai voltak, amit sem a nurofen szirup, sem a germicid kúp nem enyhített. Sikítva sírt órákon keresztül. Visszakerült a lánc éjszakára is a nyakába és kibújt az ötödik fogacska is, viszont az éjszakai ébredések megmaradtak. De nem nevezhetném megszokásból ébredésnek, hanem inkább talán most valami egyéb probléma lehet, amit nem tudok megfejteni. Azt érzem, hogy ez most nem fog, mert teljesen máshogy viselkedik, annak ellenére, hogy nappal azért rág mindent és folyik a nyála egyfolytában. Kb a betegséggel egy időben kezdte azt, hogy hasra fordul az ágyában és abban a pillanatban keservesen kezd sírni. Ilyenkor bemegyünk visszafordítjuk, kap cumit, de az esetek 99%-ban ez nem segít. Ki kell venni az ágyból, mert a simogatás nem használ, a ringatás sem, sőt még van amikor a szoptatás sem. Az ágyunkban sem alszik el. Rázza a kis fejét, amikor megpróbálom visszatenni az ágyba, de akkor is, ha a karomban van. Megfeszíti magát és próbál kifordulni a kezemből. Ha véletlenül elalszik cicizés közben és visszateszem az ágyba, akkor kb 5 perc és kezdődik minden elölről. Gondoltam, hogy esetleg szeparációs szorongás, de akkor nem értem, hogy miért nem nyugszik meg a kezemben. Gondoltam még új ételre, de az sem lehet, mert minden nap mást kapott és csak bevezetett ételt evett. Gondoltam rá, hogy esetleg a füle fájhat, de azt is megnézte az orvos és nem látott semmit. Egyébként magával az alvással, altatással is vannak gondok már a kezdetektől, ezért megvettem az álomba ringató praktikákat. Az abban lévő teszt szerint a kisfiam abba a kategóriába sorolható, ahol csak a kis lépések hatásosak -ezt eddig is tudtam, mert elég akaratos baba ezt még a védőnőm is megjegyzi minden alkalommal- ha volt pár nyugodt napunk, amikor nem fogzott, nem volt beteg, akkor próbáltunk új dolgokat az altatásnál, amiben volt előrelépés, de mostanában semmit nem tudok alkalmazni. Nap közben még 3-4X szopizik és éjszaka is kb. ennyiszer.
    Azt hiszem minden információt leírtam velünk kapcsolatban.
    Kérlek segíts megérteni, hogy most mi történik a babánk életében és miben tudok neki segíteni.

    Nagyon köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Ez nem szeparációs szorongás, mert akkor a kezedben megnyugodna. A fogzás valószínű, mert általában az 5. fog után kis idővel szokott jönni a 6. fog is.
      Mivel a keserves sírás akkor kezdődik, amikor hasra fordul, ezért még a mozgásfejlődés miatti nyűgösségre gyanakszom (bár nem írtad, mostanában kezdett-e mászni, vagy kúszni). Ezen segíthet, ha hálózsákban vagy egy takaróba bebugyolálva altatod, mert így nem a saját mozgása ébreszti fel.

      • SEmi

        2011. április 12. kedd

        Kedves Ági!

        Köszönöm a választ! Az az igazság, hogy a gyerek kezdetektől fogva hálózsákban alszik, de így is tud forogni. Még se nem kúszik, se nem mászik. Mostanában kezdte, hogy intenzíven maga körül forog. Ezt ugyan korábban is csinálta (csak akkor sokkal „lustábban”) de egy időszak volt, amikor egyáltalán nem gyakorolta. Most elég intenzíven űzi ezt ismét.

  • szilvia

    2011. január 26. szerda

    Kedves AGI ,kisfiam most 8.5 honapos es az ejszakai alvassal kis gondunk van szuletesetol 8 kor furdetunk, eves es alvas el is alszik ,de mar 10-11 korul ebred 2-3 alkalommal sirva ,mihelyt felveszem a vallamra borul es mar is alszik ,ahogy a kisagyba teszem mar is maszik kel fel.Meg mindeg nem jott ki 1 fogunk sem . korulbelul 12 kor eszik majd 3 ig alszik akkor ujra sir megetetem elalszik vagy nem es ebred sir sir sir ,ha athelyezem a haloagyra kozenk akkor 7 ig szepen alszik.Nagyon faraszto ,8.5 honapja nem aludtam at 1 ejszakat is es gondolom,hogy jol esne minkettonknek .
    Mi tevo legyek?
    Elore is koszonom
    Szilvia al…

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Az teljesen normális, ha egy ekkora baba éjjel még 3-4 óránként kel enni. A nyűgösség, a korábbi ébredés, a sírás azért van, mert fogzik. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Nóri

    2010. április 27. kedd

    Kedves Ági!

    A véleményedre és a tanácsodra lenne szükségem. A kisfiam most 4 hónapos és kb. 1 hónapja nagyon rossz alvó lett. Még soha nem aludta át az éjszakát evés nélkül pedig már 7300 gramm /2 hónapja tápszeres /, ami a korához képest bőven jó. De eddig, nyolckor elaludt 3-4 között kelt , evett és 7-8.ig aludt tovább. Egy pár hete, este kilenc előtt nem nagyon alszik el, éjjel 1-2 körül már kel, hogy éhes, aztán 3-4 körül de legkésőbb 5-kor újra felkel és nem akar visszaaludni, vagy ha vissza is alszik, fél óránként kel. Ennek persze az a vége, hogy reggel kilenckor már megint álmos. Nem tudom, mit tegyek már mindent kibróbáltunk, volt, hogy kapott már hajnalban is egy kis kajcsit,/persze felét otthagyta tehát nem az éhség kelti/ volt, hogy teát, volt, hogy hagytuk sínri, aztán leszedtem, a feje felöl a játékot, hogy ne vonja el az alvás elől a figyelmét. Volt olyan, hogy hatszor keltünk hozzá éjszaka. Egyébként nappal kétszer, max háromoszor alszik összesen 3 órát. Teljesen tanácstalan vagyok, gondoltam a fogzásra, de a doktornő állítja még nem jön neki, mellesleg ez nem fájdalmas sírás, hanem unatkozós. Próbáltuk még a Viburcol homeopátiás kúpott éjszakára de ez sem segített. Egyépként nappal jókedvű baba. Válaszodat előre is köszönöm. Nóri

    Válasz: A másik bejegyzésnél válaszoltam.

  • KKriszta

    2009. június 26. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam most 9 hónapos, szinte az első pillanattól – viszonylag korai keléssel – végigaludta az éjszakát. Sajnos a korai kelés (5, fél 6, legkésőbb 6 óra) azóta sem múlt el, pedig napközben keveset alszik, ebből 25-40 perc reggel 8 – fél 9 között, és egy délutáni. Este 9 körül, inkább 9 után kerül ágyba … Ébredés után egyszer-egyszer visszaalszik ugyan, de nem ez a jellemző! A reggelit az ébredést követő másfél – 2 óra múlva kapja, tehát nem az éhség kelti fel.
    Mit tehetek, hogy reggel egy kicsit később keljen? Ha megébred etessem meg, hátha teli pocakkal könnyebben alszik újra el?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Igen, az első a, mit megpróbálhatsz, hogy ilyenkor hajnalban kap egy enni, lehetőleg anyatejet vagy tápszert és utána visszafekteted még aludni, a legtöbb baba ugyanis még 1 éves koráig igényli hajnalban a szopit, illetve tápszert.

    Ha ez nem működik, akkor fokozatosan 15-20 percenként egyre kijjebb tolhatod az esti lefekvés idejét, nagyjából 4-5 nap után az ébredés is későbbre tolódik majd, ekkor lehet megint 15-20 perccel odébb tolni a lefekvést.