Ha ellenkezik a gyermeked: így vedd rá az együttműködésre játékos neveléssel!

Oldja a gyermek feszültségét, oldja a szülő idegességét: játékos nevelési megoldások, amikkel a vitából, veszekedésből jóízű nevetés és együttműködő gyermek lesz.

#1 Ne rosszalkodj, kicsi láb!

A 2 éves unokahúgomat kellett felöltöztetni egyik este és most, hogy itt a hideg, bizony jópár réteget rá kell adni a gyerekre, mire kimehet. Neki pedig nem volt türelme ehhez. A nadrágig még hősiesen bírta, de a sálat, a kabátot, a csizmát, a sapkát már nem volt kedve felvenni. Sokszor ilyen helyzetekben az is gond, hogy a gyerek nem akar elindulni, pláne egy olyan napon, amikor egyik vendégségből a másikba kellett menni. Ő nyafogott, a fáradt szülők pedig vitatkoztak vele.
Ekkor vettem elő a fiaimnál anno jól bevált, „ne rosszalkodj, kicsi láb”-játékot, megfogtam a lábát és ezt mondtam: „Ne rugdosódj kicsi láb! Ne rosszalkodj! Irgum-burgum.” A kicsi meglepődött, jót kacagott és tartotta is a lábát, felvettük a csizmát.

Aztán azt mondtam: „Mit csinál ez a kicsi kéz? Rosszalkodik?! Ne rosszalkodj kicsi kéz!” és már fel is varázsoltuk a kabátot.
A sapkánál viszont már végleg elfogyott a cérna, ezért bevetettem a következő játékot, ez volt az:

#2 Akkor én csinálom – játék

Elkezdtem felvenni a fejemre a kabátot és megkérdeztem: „Jól veszem fel a kabátot, ide kell felvenni?” Mire ő kacarászva tiltakozott. Akkor elkezdtem felhúzni a lábamra: „Jól veszem fel a kabátot, ide kell felvenni?” – ismét nagy kacarászás volt a válasz. De akkor hova tegyem a kabátot?
Mire ő már tartotta is a kezét és lelkesen mutatta, hogy rá kell feladni a kabátot.

Küldetés végrehajtva 🙂

De persze játszhattunk volna más játékot is a cél érdekében, például ezt:

#3 Enyém!

Egy hasonló „nem akarok felöltözni” vagy „nem akarom a pelenkát”-típusú helyzetben meg lehet fogni a pelust és azt mondani játékosan: „Oké, akkor ez az enyém és én veszem fel!” és eljátszani, hogy már bújsz is bele a pelusba.
A gyerkőc ezen nagyot nevet, ez oldja az ellenállását és máris együttműködőbb lesz.

#4 Ne csináld! helyett

Mit lehet tenni, ha a totyogó csapkod, rugdos, 1000x rászóltál már, de nem hallgat rád?
Egy megoldás: fogd meg a kezét (lábát) és mondd neki „Lábacska, állj!” VAGY „Hallod te kéz, ideje megállni!”
Ettől a kicsi meglepődik és nem kellett sokadszorra is azt mondanod, hogy „nem”, „nem szabad”, „ne csináld”. Azzal, hogy megfogod a kezét egyértelművé teszed, mit ne csináljon, azzal, hogy kimondod a testrész nevét, megérti melyik testrészével mit nem szabad csinálnia.
A humortól pedig elillan az indulat 🙂

#5 Fordított szerepek

Néha, amikor a gyermek ellenkezik, valójában csak szeretne részesévé válni a folyamatnak. Gondolj bele, a gyerekkor jelentős része azzal telik, hogy ide-oda visszük a gyerekeket, oviba, rokonlátogatásra, orvoshoz, programokra – és ezek jelentős részébe neki nincs beleszólása. Pedig felnőttként sem különösebben szeretünk elindulni otthonról, ha nincs kedvünk. Amikor ő az elindulás ellen ellenkezik, valójában csak szeretne ráhangolódni, szeretne kapaszkodókat találni az élet sodrásában.

Ezen segít, ha egy pillanatra szerepet cserélünk vele, például:
– Oké, nem szeretnél elmenni itthonról és mit szeretnél?
– Kérek egy kis sütit!
– Rendben kapsz egy kicsit.

Azzal, hogy egy pillanatra megkaphatja az irányítást, dönthetett valamiben, megnyugtatja őt és együttműködőbbé teszi, utána már sokkal jobb hangulatban telik a készülődés.
Mondhatnánk, hogy nincs erre idő, ugyanakkor tízpercekig vitatkozni a gyerekkel pont ugyanolyan sok idő, mint beszélgetni vele pár percet és teljesíteni egy kívánságát. Az eredmény ugyanaz, csak kiborulás és veszekedés nélkül.

#6 Indul a mama-taxi!

Nem akarunk fürdeniii! – kiáltották kórusban a gyerekek, akik éppen elmélyülten építkeztek a gyerekszobában és úgy tűnt, soha nem fogják abbahagyni. Csakhogy másnap óvoda, iskola, reggel fel kell kelni, mit lehet tenni?
Persze vitatkozhatsz is velük, érvelhetsz amellett, hogy holnap is lesz nap, be tudják majd fejezni, de ez többnyire csak kimerítő és hosszadalmas szócsatát szokott eredményezni, aminek a végén valahogy mégiscsak bejutnak a csemeték a kádba, te pedig úgy érzed magad, mint egy maratoni iszapbirkózó meccse vesztese.

Szóval nem álltam le velük vitatkozni csak négykézlábra ereszkedtem és felajánlottam, hogy jöhetnek taxival is a fürdőszobába. Naná, hogy mindketten akartak jönni, így aztán jó kis városnézést csaptunk a lakásban, melynek végén megtekintettük a fürdőkádat is, aki pedig szépen megtörölközött és megmosta a fogát végül bónuszutat kapott egészen az ágyáig. Így fordítottunk jó hangulatúvá egy játszmahelyzetet, ami megmérgezhette volna az esténket.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field