Folt folt hátán

Minden kismama rémálma a maszatos, foltos ruhahegyek mosása. A drága folttisztítók a foltok egy részét kihozzák ugyan, de az igazán makacs étel (és kerti játék) nyomokat eltüntetni szinte lehetetlen próbálkozásnak tűnhet. Lássunk néhány bevált módszert!

Folt folt hátánÚjszülöttkorban a legnagyobb kihívás az anyatejes kaki eltávolítása. Ezt legegyszerűbben közönséges házi mosószappannal lehet kivitelezni (a Vanish szappan nem hozza ki). A nedves foltot mosás előtt át kell dörgölni jó habzósra a szappannal és a szappanhabbal együtt betenni a mosógépbe a többi ruha közé.

A gyümöcsfoltoktól hasonló módon lehet megszabadulni, mosás előtt benedvesíteni és Vanish szappannal, vagy kevés mosóporral (folyékony mosószerrel) kell jól megdörgölni a foltot.

Ha nem jött ki teljesen a folt, érdemes a tűző napra kitéve szárítani, mert a nap szépen eltünteti, kiszívja a foltokat (színes ruhánál ezzel vigyázni kell, mert a ruha színét is kiszívhatja).

Nagyon praktikusak és hatékonyak a golyós, illetve kefés folttisztítók. Ezek úgy néznek ki mint egy golyós dezodor és a végén golyó vagy kis kefe található, ezzel kell megdörgölni a foltot (a kefésnél a kefe segít a szálak közé juttatni a szert). Ezek gazdaságosak, mert csak annyi folttisztító kerül a ruhára, amennyi szükséges, nem tud túlfolyni. Kétfélét sikerült eddig felfedeznem belőle az egyik a DM-ben kapható drBeckmann, a másikat bioboltokban lehet kapni, Ecover névre hallgat.

Nagyanyáink mindentudó folttisztító szere volt a mosószóda, ami nemcsak hatékony, hanem környezetbarát megoldás is egyben (és nem utolsósorban olcsó, 300 Ft között szoktam venni egy több hónapra való adagot). Áztatásnál gyönyörűen kiveszi a gyümölcsfoltokat, előmosásra, illetve mosószerhez adagolva használva csodálatosan fehérít.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Anita

    2010. július 25. vasárnap

    Szerintem igenis kulon kell mosni a babaruhat a felnotteketol. Hogy kerul apa alsogatyaja vagy koszos farmerja a par honapos kisbaba bofizteto pelusa vagy a par eves kislany kis bugyija melle?!
    Mar a kozos szennyestartoban csak ugy szaporodnak a bacik, a mososzer sem visz ki mindent….
    Es ha a gyerekorvos megallapitja hogy huvelygombaja van a kislanynak, az elso kerdese az hogy egyutt mosod-e a szennyeset a tietekkel.

  • Anita

    2010. július 25. vasárnap

    Szerintem a foltok eltavolitasanal a legfontosabb faktor az ido! Legjobb azonnal levenni es mosni, de legkesobb aznap. En a nap vegen mikor a gyerekekrol leveszem a ruhat, ami foltos, azt azonnal Vanish szappanozom es aztatom be vizbe, reggel csak atdorzsolom, kioblitem, kiveszem es kesz. Kiteritem aztan ha megszaradt mehet a szennyesbe.
    Persze tudom erre nem mindig van lehetoseg, de igy a legegyszerubb.

  • Szatimy

    2010. április 13. kedd

    Kedves Ági!
    A gyümölcsfoltok tisztítására nagyon jó módszer az is, ha a foltot tejbe áztatjuk, majd kicsit megdörgöljük. Teljes a siker minden gyümölcsfoltnál, legyen az alma, barack, meggy, bármi. Még ha kicsit beleszáradt a folt, akkor is hatásos. Utánna természetesen ki kell mosni a ruhát egyszer, de a foltnak nyoma sem lesz. 😀

  • Orsi

    2010. április 10. szombat

    Kedves Ági!

    A babaruhát tényleg külön kell mosni, más mosószerrel, mint a miénket? Öblítőt szabad használni? Magamtól nem izgulnám túl a dolgot, de annyi mindent hallottam/olvastam…

    Válasz: Bőrkímélő mosószerrel mosd, de 1 éves kortól már együtt is moshatod. Öblítőt inkább ne használj, vagy csak olyat, ami bőrkímélő.

  • ko.da

    2008. december 28. vasárnap

    Szia Ági!

    Mosószódát hol lehet kapni? Hogyan kell használni?

    Válasz: Nagyobb drogériákban és hipermarketekben is van, gyakran az egyéb tisztítószerek közé teszik a mosószerek helyett. Fehéreknél az előmosáshoz szoktam tenni, nagyon foltos színes ruháknál pedig a mosószerhez adagolva teszek egy kicsit, de áztatásnál is jó hatása van.