Ezt tedd, hogy együttműködjön

Hiába kérem, a gyerekem nem akar rendet rakni a szobájában, este nem lehet lefektetni, a reggeli elindulás minden nap kiabálásba torkollik… Mit lehet tenni? Íme néhány hasznos tanács:

1. Hegyibeszéd helyett

Ezt tedd, hogy együttműködjön a gyerekSokan úgy gondolják, hogy meg kell győzniük a gyermeket az igazukról, ezért ha azt szeretnék, hogy megtegye, amit mondanak, érvelni kezdenek neki. Pl. a kicsi piszkálja a konnektort, mire jön anya és elmagyarázza, miért is veszélyes az, mi történhet vele, kórházról és doktorbácsiról mesél. Az 1-2 éves totyogó ebből annyit érzékel, hogy „ha odamegyek a konnektorhoz, anya hosszan magyaráz”. A hosszas magyarázat gyengíti a határozott rászólás erejét. Ha rászólsz, mert valami veszélyes, mondd egyszerűen és egyértelműen. Például: „Ne menj oda! Veszélyes!”

Magyarázni, megértetni vele bizonyos dolgokat, tanítani őt máskor kell, mesével, rajzzal, bábozással, beszélgetéssel, akkor, amikor nincs vitahelyzet, így sokkal könnyebben megérti a veszélyeket.

2. A hangnem számít

Gyakran van olyan helyzet, amikor az ember szeretne aranyos lenni, jó fej maradni a gyerek szemében, ezért rosszul érzi magát a szigorú szülő szerepében. Ilyenkor hiába próbál ki a szülő akármilyen praktikát vagy előre begyakorolt szöveget pl. a kicsi esti elaltatására, a kisgyerek nem fog együttműködni, mert érzi az ellentmondást a szülő viselkedése és a mimikája, gesztusai, hanghordozása között. Ha tehát szeretnél valamit elérni nála, akkor legyél először te tisztában magaddal.

És: hajlamosak vagyunk néha viccesen vagy szarkasztikusan megfogalmazni a kéréseinket a gyerek felé, pont azért, mert jó fejek szeretnénk maradni a szemében. Pl. „Fiatalember, legyen szíves elpakolni a játékait a helyére.” – ez nagyon aranyos kérés, csak éppen egy 2-3 éves kisgyerek még nem feltétlenül érti meg, mit szeretnél.

3. Miért nem működik együtt?

Megkéred valamire, de ő nem teszi meg. Mi lehet ennek az oka? Az egyik ismerősömnél például állandó probléma, hogy ha elindulnak otthonról a gyerekek nem akarnak öltözni, nyafognak, piszmognak, ezért minden indulás szülői ordításba és noszogatásba torkollik. És a szülő nem érti, miért nem akarnak menni, amikor úgy szeretik az edzést, amire járnak, a játszóházat, a szülinapi partit, a játszóteret, a gyerekangolt, ahova mennek, akkor hát miért nem akarnak elindulni? Azért, mert mindenre van idejük, csak szabad játékra nem. Egy kisgyereknek naponta több órát kéne szabadon játszani anélkül, hogy bárki is programokat szervezne neki, megpróbálná szórakoztatni és lekötni a figyelmét. Persze minden kisgyerek unatkozik néha és jó megoldásnak tűnhet telezsúfolni programokkal a napot, hogy ne tegye, de valójában unatkozásra szüksége van ahhoz, hogy rájöjjön, mit szeret igazán csinálni.

Mielőtt dorgálni kezdenéd és azon aggódni, miért nem csinálja, nézd meg, miért nem működik együtt:

– Esetleg fáradt?
– Több figyelmet szeretne szerezni? (az esti lefekvéssel kapcsolatos problémák egyik gyakori oka ez)
– Elmélyülten foglalkozik valamivel te pedig félbeszakítottad?
– Nem képes még megtenni, amire kéred?
– Nem érti, mit szeretnél tőle? (pl. a beszédfejlődésben még nem tart ott)
– Nem egyértelműek számára a határok, mert néha így, néha úgy kéred tőle?

Néha csak a helyzeten kell változtatni kicsit, hogy a gyerekek együttműködőbbek legyenek. A reggeli elindulásnál például nálunk sokáig az volt a gond, hogy az egyik fiam piszmogott, a másik meg feszült lett. Aztán rájöttünk, hogy az egyiket hamarabb kell felkelteni és ha kényelmesen megreggelizhet, utána már szívesen és gyorsan öltözik, a másik viszont nem szeret rögtön ébredés után enni, viszont nehezen ébred, neki ebben kell segíteni. Amint sikerült ezt a kettőt összehangolni, megszűntek a reggeli viták.

4. Korának megfelelő, egyértelmű feladat

A kicsi akkor fog tudni együttműködni veled, ha a korának megfelelő bonyolultságú feladatot bízod rá. Pl. másfél évesen még nem érti, mit kell tennie, ha arra kéred, „tegyél rendet a szobádban”, és a több tagból álló feladatokat sem érti még, „a mackókat tedd a polcra, a legókat a dobozba, és aztán az egészet ide a sarokba”, de ha megkéred rá, hogy „azt a három kisautót tedd a dobozba”, azt készséggel végrehajtja, mert érti, miről van szó. A túlságosan nagy és komplex feladatokkal még 3-4 évesen sem tud igazán mit kezdeni, rövid, de konkrét kéréseket viszont szívesen megcsinál.

TIPP: Sokat segít, ha nem csak mondod a feladatokat, hanem felveszed a kicsivel a szemkontaktust előtte, esetleg meg is érinted, sokkal együttműködőbb lesz, mintha csak „diktálod” neki a feladatokat. A gyerekek számára a példa, a testi kontaktus sokat jelent, ha azt látja te is csinálod és kéred, hogy csinálja veled, szívesebben csinálja, mint ahogyan a kérést is jobban megérti, ha előtte felvetted vele a kapcsolatot.

5. Ritmus, szokások

Azt gondolnánk, amikor a gyermekünk már nem csecsemő, hanem totyogó, akkor lazábbak lehetünk az altatási szokások, a napirend tekintetében. De nem. Ebben a korban még érzékenyebb arra, hogy a napjai kiegyensúlyozottan, kiszámíthatóan történjenek. Nem óraműpontossággal, hanem kialakult szokások mentén. Legyen rituáléja a reggeli elindulásnak, az ebédnek, a lefekvésnek, a sétának, a közös vacsorának, a pelenkázásnak: mindennek. A kisgyerek szívesen beilleszkedik ezekbe a rituálékba, sőt számon is kéri rajtad, ha nem tartod be. Sokkal kevesebb a fürdéssel, evéssel, altatással, elindulással kapcsolatos konfiktus, ha mindegyiknek megvan a maga menete, amit következetesen mindig betartasz.


Hisztikezelés

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

  • Anikó

    2014. május 19. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom a napokban lesz 18 hónapos.
    Az étkezések, etetések körül vannak problémáink elsősorban.
    Egy ideig szépen eszik /etetem vagy közben ő is próbálkozik/, majd kiköpködi az ételt és leszórja a földre. Gyakori nála, hogy csak valamilyen elfoglaltság mellett hajlandó enni, le kell kötni a figyelmét.
    Próbáltam már sokféle módon megértetni vele, hogy ezt miért nem szabad csinálnia. Higgadtan magyarázva, egy alkalommal rácsapva a kezére, étkezés végén összeszedetve vele. Hiába! Újra és újra ez a nóta minden nap.
    Reggelit és vacsorát közösen fogyasztjuk el, igyekszünk alkalmat teremteni a közös étkezésre.
    Hogyan tudnám megértetni vele végre, hogy nem dobálhatja le az ételt?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Anikó

    • Vida Ágnes

      2014. május 25. vasárnap

      Unatkozik evés közben, mint sok más kisgyerek ebben a korban. Te ne etesd már egyáltalán, hanem egyen ő egyedül kisasztalnál. Evések közben semmilyen nasit ne kapjon, hogy mire eljön az evés ideje, akkor elég éhes legyen. És akkor enni fog. Pont annyit, amennyire szüksége van. A maradékot vedd el tőle, hogy ne tudja leszórni. Utána pedig takarítsatok fel közösen.

  • Andrea

    2014. május 04. vasárnap

    Kedves Agi!
    Van egy 17 honapos kisfiam.
    Szeretnem a tanacsat kerni,hogy mit tegyek,mert ha nem az van ,amit o akar ,akkor veri a fejet a falba, a szekrenybe, a parkettaba, a csempebe,az agyba,vagy eppen ,ami a kozeleben van.De legtobbszor leterdel es a taposoba,parkettaba.Addig csinalja,mig fajdalmas nem lesz az utes,es akkor sir,abbahagyja.Nem tudom leszoktatni rol,idegileg kikeszit mar.Es rettegek attol,hogy kesobb ebbol nehogy baj legyen a kisfejevel,agyaval.
    Legyen szives segiteni,mert ezt igy nem birjuk tovabb.Akaratos,az biztos.Ja es ha olbe vesszuk ilyenkor,akkor vagy hanyat dobja magata kezunkben,vagy minket csip,mar,ut.

    Varom mileobbi valaszat!
    Koszonettel:
    Andrea

  • Judit

    2014. április 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Én egy 4 éves és egy 4 hónapos kislány anyukája vagyok. A nagylány viselkedésével vannak gondjaim. A kistestvér születése előtt is voltak problémái az akarat érvényesítéssel, de mióta megszületett a hugica, nagyon nehéz vele. Éjszakánként kitalálja hogy az „oviból ellopják a hercegnős ágyneműjét azonnal menjek az oviba az ágyneműjéért, medve van a takaró alatt, farkasokkal álmodik, a rendőrbácsik a rossz embereket megbüntetik? stb.” Képes az éjszaka közepén hisztirohammal ébredni,mert valami a fent említett dolgokból eszébe jut és nehezen tudom megvígasztalni és kizökkenteni a kitalált álomvilágából. A kistesóval egy szobába alszanak, ezzel többször felébresztve a kicsit…Én már álfeküdtem a nagylány mellé,mert sokszor hányásig hisztizik és szinte elborul a szeme. Ha sötétebb szobába egyedül merem hagyni, akkor rögtön kiabál hogy „nem szeretek egyedül lenni,gyere vissza” és már kezdi is a hisztizést. Képes többször visszakérdezni ugyanazt a mondatot akár 7-8 alkalommal is egymás után, akár megválaszoltam, akár nem a kérdést. Pl.: Az oviban anyáknapi verseket tanulnak,amit elő is adnak. Ő már alkudozik velem, hogy ő az ölembe ül, nem akar a többiekkel kiállni a szülők elé stb. Erre akármit feleltem hogy odaülhet-e vagy sem, elborult a kis arca és azért amiért nem azt feleltem amit ő hallani akar, rögtön hiszti akár egy órán keresztül is. Ha nincs ilyen hisztis fejezete, akkor tényleg egy ügyes, sok helyzetben okos, nagylányosan önállóan viselkedő kislány, aki önfeledten játszik akár egyedül, akár társaival. A kishugát látom hogy szereti, sokszor játszik vele, beszél neki, puszilgatja és gagyog neki… Mindig adok neki feladatot a tesóval kapcsolatban,főleg ha fürdetem a kicsit…Kérlek Ági, hogy próbálj meg pár mondatban rendet tenni a gondolataim között, hogy mit is csináljak. Próbáljak meg minden hisztikor nem rá figyelni, ne beszéljek meg vele dolgokat szinte nagylányosan, vagy éppen ez az hogy mindent beszéljek meg vele és türelmesen nyugtassam meg? Forduljunk szakemberhez mert baj van? Hogy csinálom jól??? Tisztelettel és köszönettel: Judit

  • Laczy Renáta

    2014. április 25. péntek

    Üdvözlöm!
    Van egy 2 éves és egy 1 éves kisfiam! nagyobbikkal nagyon nehéz mert nagyon akaratos,mindenért hisztizik még álmában is van,hogy fel kell ébresztenem mert nem akarja abba hagyni a tombolást hiába simogatom vagy puszilgatom kínálom innivalaóval!Többnyire olyan dolgokat csinál amit nem szabad.Hiába mondom el minden nap hogy nem szabad minden nap megcsinálja!Attól tartok,hogy az alvás közbeni hiszti idegalapon van nála!Megycsinálja minden éjjel legalább 3szor hogy átjön a mi szobánkba felkelt csak azért,hogy vegyem fel és vigyem vissza az ágyába és adjak neki inni!Szeretnék valami tanácsot,hogy mit lehet ezzel a viselkedéssel kezdeni?

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      A nagyobbik fiad szorong. Korán érkezett a testvére, ő pedig igényelné a figyelmet, a szeretetet, az összebújást és mivel nincs más eszköze, mint éjszaka átmenni, rosszalkodni, hisztizni, ezért ezeket alkalmazza. Ahelyett, hogy fegyelmezni akarnád, inkább dédelgesd sokat, foglalkozz vele, szeretgesd, így megtanulja, hogy nem hisztivel és rosszalkodással kell felhívni magára a figyelmet.
      Az éjszakai alvás közbeni hiszti az ún. pavor nocturnus nevű jelenség, ami 8 éves korig gyakori kisgyerekeknél. Olyasmi ez, mint az alvajárás, ilyenkor nincs ébren a kicsi, csak álmában kiabál, sír, beszél. Az oka nem ismert, de az biztos, hogy gyakran előfordul a dackorszakban, amikor a kicsi eleve sok minden miatt felzaklatja magát, és gyakori akkor is, ha a kicsi nagyon fáradtan feküdt le este, túlfáradt napközben. Azon kívül, hogy időben fekteted le, segíthet rajta este, lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

  • mery eva

    2014. március 10. hétfő

    Szia. Az lenne az én kérdésem hogy mit tegyek ha a gyerek hallani se akar a pohárbol valo ivásrol. minden nap probálkozunk. de ha meglátja a poharat már ellenkezik is.

    • Vida Ágnes

      2014. május 26. hétfő

      Tanítsd meg itatópohárból inni! Sokkal hamarabb meg szokták kedvelni, aztán már később megy a pohárból ivás is. Olyan poharat válasszatok, aminek puha a csőre, mert azt könnyebb használni.