Elrontottam, rászokott, de hogyan szoktassam le róla?

Csak kakaóval alszik vissza éjszaka, csak akkor eszik, ha közben szórakoztatják, csak anya haját csavargatva alszik el, csak a kertben, a babakocsiban tud aludni… – egy sor olyan rossz szokása lehet a babának, ami számára sem jó, és anya számára is kellemetlen. Hogyan szoktassuk le ezekről?

A legtöbben tudják, hogy a baba magától nem szokik rá ezekre a dolgokra. Nincs olyan újszülött, aki „gyárilag” csak kakaóval tud elaludni vagy csak tévénézés közben tud enni. Ezekre mi szoktatjuk rá őket. Most ne legyen lelkiismeretfurdalásod, hiszen ez tökéletesen érthető. Mindenki elgyengül néha 🙂 Abban a pillanatban jó lehetőségnek tűnik: a tévé megy, a baba végre eszik, mindenki boldog. Gyors és kényelmes. Csak arra nem gondolunk, hogy a kicsi nagyon ragaszkodik a szokásaihoz és emiatt nehéz ezektől a kellemetlen szokásoktól megszabadulni. Szóval, ha egy mód van rá, akkor ne keresd az instant megoldásokat. Ne az legyen a cél, hogy végre csendben maradjon a baba, hanem az, hogy hosszú távon is működő szokásokat alakítsatok ki!

A „rossz szokás” fogalmát sok félreértés övezi, gyakran rossz szokásnak tartanak olyan dolgokat is, amik a csecsemők természetes viselkedéséhez tartoznak.

Mi az, ami NEM rossz szokás?
– az, hogy egy baba éjjel 3-4 óránként felébred enni, nem rossz szokás,
– az, hogy csak anyamellen alszik el, nem rossz szokás,
– az, hogy egy kis segítségre van szüksége az elalvás előtti ellazuláshoz, nem rossz szokás,
– az, hogy csak testközelben tud megnnyugodni, nem rossz szokás.

A rossz szokás olyasvalami, ami
– egészségtelen a baba számára (pl. cukros italok éjszaka, csak cukrozott ételeket eszik meg)
– későbbi rossz szokások alapja lehet (pl. csak akkor tud enni, ha megy a tévé, vagy ha szórakoztatják közben – ez még egészségtelen is!)
– kényelmetlen a számodra, fájdalmas (pl. ha csak a hajadat fogva tud elaludni, vagy harap)
– csak egy bizonyos életkorig/testhelyzetig tartható (pl. csak babakocsiban tud elaludni, csak hintában tud aludni)

Mi a megoldás?

1) Először is: ne legyen lelkiismeretfurdalásod, ha valamit elrontottál. Mindenkivel megesik. Annyi nehéz helyzet van a gyermeknevelésben, annyira fárasztó mindenért megharcolni, hogy olykor az ember kényelmesebb megoldásokhoz nyúl. Például odaadja a cukros tejet éjszaka, mert annyira fáradt, nincs ereje éjjel huzavonázni a kicsivel. Vagy beteszi a babakocsiba és tologatja, csak végre elaludjon. Mindenkivel előfordul, hogy aggódik a gyermeke miatt, ha nem eszik, és inkább bohóckodik neki, csak lenyelje a falatot.

2) A következő lépés: határozd el magad! Ha bizonytalan vagy, te sem tudod, jó döntés-e változtatni a szokásokon és félsz, hogy mi lesz, ha majd sír, hisztizik a baba és átkopognak a szomszédok, ezért legszívesebben inkább bele se vágnál, akkor a bizonytalanságodat a gyermeked is érezni fogja. És innentől kezdve nem leszel túlságosan meggyőző a szemében. Szóval a változtatásba csak akkor vágj bele, ha teljesen biztos vagy benne, hogy változtatni szeretnél, akkor is, ha ez hosszú időbe telik és hisztivel jár majd. Készülj fel a legrosszabbra és szorozd meg kettővel! Ha így is eltökélt vagy a változtatás mellett, akkor azt a gyermeked is érezni fogja.

3) Gondolkodj! Mi lehet ennek a szokásnak az oka? Mit lehet csinálni helyette? Például, ha a gyermek csak szórakoztatva eszik, annak a hátterében leggyakrabban az áll, hogy unatkozik evés közben. Valószínűleg már egyedül enne, a korának megfelelő darabos ételeket önállóan. Ha önállóan enne úgy, ahogy tud (elsőre nem fog kanállal enni), akkor az lekötné és nem unatkozna.

A csak babakocsiban elalvó gyermek azért tud ott elaludni, mert az kuckósabb, „anyaméh-szerűbb” a számára és, ha még tologatni is kell hozzá, akkor valószínűleg ennek az az oka, hogy ő igényli a mozgatást altatáskor (ahogyan anya járt, amikor a kicsi még a pocakban volt). Tehát a kiságyát is ki lehet alakítani hasonlóan kuckósra, puhára, és altatáskor lehet kicsit ringatni vagy a hasára fektetve a popsiját finomat ütögetni, ez segíthet az elalvásban. Az is lehet, hogy a kiságyba nem tud átszokni, viszont (1 éves kor után) már gond nélkül rászokik arra, hogy a családi ágyon aludjon napközben. Ettől semmi baja nem lesz, de könnyebben elfogadja a babakocsi után.

A türelem, a testközelség, a dédelgetés – mint minden más esetben – itt is sokat segíthet.

4) Tervezz! Gondold végig, pontosan milyen más szokással szeretnéd helyettesíteni a rossz szokást! Mit várnál el a gyermekedtől, pontosan hogyan kéne ennie? Pontosan hogyan kellene elaludnia? Mi az életkorának megfelelő elvárható viselkedés? (ha még nem érett meg rá, hogy átaludja az éjszakát, nem várhatod el, hogy átaludja)

5) Ne félj! Ha eddig a gyermeked csak úgy evett, hogy szórakoztatták, ne ijedj meg attól, hogy ha ezenetúl nem szórakoztatod, akkor kevesebbet fog enni. Igen, első alkalommal talán valóban kevesebbet eszik majd, de hidd el, hogy ha igazán éhes lesz, akkor a következő étkezésnél eleget eszik majd. Akkor sem történik semmi, ha elsőre csak nagyon hosszadalmasan alszik el az új módon vagy éjjel nem tud visszaaludni és hisztizik, mert a megszokott kakaóját követeli. Semmi nem történik, ha kicsit elcsúszik a napirend és később alszik el a baba, vagy ha éjjel csak másfél óra huzavona után tud elaludni. Ezek kellemetlenségek és jó eséllyel be is következnek. De ne feledd: te vagy a felnőtt, neked kell vezetned a kicsit, neked kell kitartónak és következetesnek lenned lenned.

6) Légy következetes! Ha már nekifogtál, akkor hajtsd is végre! Ne add fel az első alkalommal, hanem következetesen tartsd magad az új szokáshoz. Általában 3-4 nap alatt bármilyen új szokást elsajátítanak a babák, de fontos, hogy ne variálj állandóan, hogy könnyebb legyen! Ha folyton változtatsz, az összezavarja a babát.

7) Hagyj rá időt! Minél idősebb a gyermek, annál több időre van szükség ahhoz, hogy egy szokását megváltoztassa. Számára (anya személyén túl) a szokások jelentik a biztonságot a mindennapokban, ezért ragaszkodik hozzájuk annyira és ezért van az, hogy a szeparációs szorongás időszakában még inkább kapaszkodnak mindenbe. Ilyenkor még nagyobb türelemre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy új szokásokat vezess be. Sokat segít ilyenkor, ha nem csak a szokást akarod megváltoztatni, hanem ugyanakkor sok foglalkozással, szeretgetéssel, testközelséggel biztosítod a gyermekedet arról, hogy bízhat benned, akkor is, ha a szokások megváltoztak.

Hogyan kerüld el a rossz szokásokat és mit tegyél, ha már kialakultak? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

108 Comments

Comment navigation

  • Cseri Zsuzsi

    2014. január 18. szombat

    Tisztelt Ági!

    Én eléggé fiatal anyuka vagyok és megfogadtam, hogy az én gyerekem nem lesz elkényesztetve, csinálja amit mondok és megbeszélünk és elég korán ,,kudarcot” vallottam. 7hónapos és sehol nem tudom egyedül hagyni, ezt úgy kell érteni, hogy a szobából nem tudok kimenni itthon mert ordít, nem sír csak ordít. Sehol nem ül meg egy helyen. Nagyon aktív már 6hónaposan felállt és akaratos rettentően. Kérdésem a következő lenne. Vásároltam egy járókát, hogy legalább a mosdóba ki tudjak menni egyedül, úgy hogy nincs a kezembe. Mit tegyek? Hogyan szoktassam le magamról, legalább hogy egy 10percig eljátszon egyedül? Ha véletlen valamivel elfoglalja magát meglát közbe vagy meghallja a hangom rögtön üvölt. Lehet nem jó helyre írtam, de nem találok hasonlót. Köszönöm a válaszodat előre is.

Comment navigation