Csak vízzel alszik el a babám: Mit tegyek?

Mindenkivel előfordul, hogy megszomjazik éjszaka, azonban mi a helyzet akkor, ha a babád éjszaka rengetegszer ébred és csak ivás közben alszik vissza? Ha állandóan teli a pelus, mert éjjel akár hatalmas adagokat is megiszik? Mi állhat ilyenkor a háttérben? Meddig normális ez és hogyan változtassunk rajta?

1. Száraz a lakás levegője

Ha a nagymértékű vízivás, állandó szomjúság a fűtési szezonban jelentkezik, jó esély van rá, hogy száraz a lakás levegője és a babád emiatt szomjazik meg éjszakánként. Párologtatással lehet ritkítani az ébredések számát, ezt a legegyszerűbben úgy oldhatod meg, ha a fűtőtestre helyezel egy vízzel teli tálat (kerámia vagy fém, semmiképpen sem műanyag, mert az megolvadhat!), de lehet vásárolni is profi párologtató gépeket, amikkel beállíthatod az ideális páratartalmat a szobában.

2. Szomjas

Nagy melegben a felnőttek is többet izzadnak és gyakrabban kelhetnek fel inni éjszaka, azonban a babák és a kisgyerekek hőszabályozása még nem olyan jó, mint a felnőtteké, ők könnyebben túlhevülnek, kevesebbet izzadnak és, amikor alvás közben melegük van (akár normál szobahőmérsékletnél is, ha egy kicsit vastagabb a takaró vagy túl meleg a ruhájuk), nem takaróznak ki ösztönösen (vagy nem tudják levenni magukról a ruhát) ezért felébrednek és vízivással hűtik le magukat. Ügyelj rá, hogy a baba ne legyen túlöltöztetve éjszakára sem, alaposan szellőztesd ki a szobáját esténként és nem kell túlfűteni sem a szobáját.
Ha a kisgyereked már megbízhatóan, önállóan alszik, nyugodtan oda tehetsz az ágya mellé, számára is elérhető helyre egy adag vizet éjszakára, hogy tudjon inni, amikor megszomjazik.

Biztonsági okokból (ne tudja félrenyelni vagy kiönteni) jobb szelepes üveget választani erre a célra, amiből nem folyik túl gyorsan a víz. Másfél-2 éves kor között már képesek megtanulni a kisgyerekek önállóan inni éjszakánként.

3. Nem a víz kell, hanem Anya

Előfordulhat, hogy a gyermekednek nem a vízre van szüksége igazán, hanem az általad nyújtotta biztonságra. Ilyenkor csak néhány kortyot iszik (vagy azért iszik sokat és sokáig, mert tudja, hogy csak addig vagy vele) és elutasítja az önálló ivás lehetőségét, mint ahogyan azt is, hogy éjszakánként más menjen be hozzá, csak te vagy a jó. Ilyen esetben általában az ébredések hátterében valamilyen más zavaró körülmény van, a hozzád való ragaszkodást pedig a szeparációs szorongás okozza.
Erősödhet ez a szokás olyankor, amikor sok változás veszi körül (szobatisztaságra szoktatás vagy a szobatisztasággal kapcsolatos szorongás, bölcsikezdés, ovikezdés, testvére születik stb.) a kicsit, ilyenkor a megoldás nem az éjszakai vízivás visszaszorítása, hanem az új élmények, a számára nehézséget okozó helyzetek megoldása, az érzései feldolgozása játékos módon.

4. Éhes

Előfordul, hogy a baba szimplán csak éhes és emiatt ébred fel. Különösen az 1 év alatti babáknál fordul elő (de nagyobbakkal is megesik), hogy korábban éjjel többször ébredt enni, aztán elmaradnak az éjjeli etetések és amikor újra ébredni kezd a baba vagy nem megszokott időpontban kel, akkor az anya azt hiszi, hogy csak szomjas és vízzel kínálja meg. A baba elfogadja a vizet, majd visszaalszik, de rövid idő (gyakran akár 45-60 perc) elteltével újra ébred és megint sír, ekkor ismét vizet kap, amivel gyorsan eltelik, de mivel nem lakik jól újra hamar felébred és így tovább. Aztán, amikor elkövetkezik az etetésidő, anya megeteti és onnantól hosszabban alszik a baba.

Hogy lehet ez? Hát úgy, hogy már az első ébredésnél éhes volt!

Ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is megnő (pl. egy 7 kilós test fenntartása, mozgatása több energiát kíván, mint egy 5 kilósé, ráadásul a kor előrehaladtával a babák egyre aktívabbak, egyre többet mozognak, ezért is igényelnek több táplálékot), ezért előfordulhat, hogy a korábban éjjel már nem vagy csak 1-2 alkalommal étkező baba ismét megéhezik egy új időpontban. Ha ilyenkor megetetjük és jóllakik, utána már nem fog felébredni és elmarad a rengeteg vízivás is.

5. Szopizni vágyik

A szopómozgás megnyugtató a baba számára, ezért szeretnek a babák szoptatás közben aludni vagy a cumisüvegen, cumival a szájukban szunyókálni. Sokan alkalmazzák a szopiról vagy az éjszakai tápszerről leszoktatásra azt a megoldást, hogy helyette vizet adnak a babának, azonban arra nem gondolnak, hogy a kicsik erre is rá tudnak szokni, különösen, ha az éjszakai szopi nem a táplálék, hanem a biztonságérzet, az összebújás miatt volt fontos a számukra.
Néha ilyenkor segít, ha víz helyett cumit kezdesz adni neki, vagy ha megkapja az éjszakai összebújást, testközelséget vagy egyszerűen csak magad mellé veszed a éjszakai ébredés után és együtt alszotok tovább, de nem adsz neki innivalót (kivéve, ha tényleg szomjas).

6. Jön a foga

Amikor jönnek a fogak (különösen a hátsó kisőrlők), a hűs víz átmenetileg csillapíthatja a fájdalmat és utána könnyebb a visszaalvás. Ha a babád nappal is a fogzás jeleit mutatja (nyálzik vagy sokat piszkálja a száját, masszírozza az ínyét, esetleg más fogzós tünetei vannak) és éjjel is gyakran, rendszertelenül és nyugtalanul ébred, akkor jó eséllyel a fogzás zavarja meg az álmát és ezen kell segítened ahhoz, hogy jobban aludjon. Víz helyett a visszaalvásban segíthet a fogzáskönnyítő gélek használata is.

Lehet, hogy ez tényleg csak egy rossz szokás?

A fentiekből látszik, hogy az éjjeli vízivás nem rossz szokás, hanem valami más ok van a hátterében. Azonban előfordulhat, hogy a kisgyermek már jó ideje mindig iszik éjjel és minden igyekezeted ellenére nem csökken az éjszakai ivászatok száma. Mi állhat ilyenkor a háttérben?
Gyakran az, hogy az ivás, ami a szomjúság, éhség vagy más ok miatt került be az éjszakai menetrendbe mostanra szokássá szilárdult.

A kisgyerekeknek a szokások, az állandóság biztonságérzetet, kapaszkodót ad, ezért valahányszor felébred, mindig inni szeretne majd.

Ha tehát úgy érzed, a fenti okok ellen már mind tettél, de a gyermeked még mindig sokat iszik éjjelente, azt tudod tenni, hogy elkezdesz változtatni a visszaalvás módján. Elvenni, hirtelen teljesen megtiltani soha nem szabad, mert az általában visszaüt és később még jobban ragaszkodik ahhoz a kisgyerek, amit el akartak venni tőle, így még nehezebben szokik le róla. Amit tehetsz, hogy más módon adod oda a vizet, pl. egy pohárban kínálod meg (mert ebből másként kell inni, nincs szopómozgás egyáltalán), ezért elsőként csak a szopizás szokásától kell megválnia a kicsinek, a víztől nem és utána már az ivás iránti igénye is könnyebben elmarad majd. Azoknál a gyerekeknél, akik még nem tudnak pohárból inni vagy nagyon ragaszkodnak a cumisüveghez, a szívószálas pohár használata javasolt, ezt könnyebben el szokták fogadni, mint a merev csőrű itatópoharakat vagy a sima poharat, viszont ugyanúgy nem lehet belőle szopizva inni, ezért könnyebb az elhagyása a későbbiekben.

Mi állhat még a túl sok ivás hátterében?

Bár sokan pusztán rossz szokásnak hiszik, előfordulhat, hogy a sok ivás hátterében egészségügyi probléma áll, ezért ha nem csak átmeneti, néhány hétig tartó dologról van szó, vagy a gyermeked nappal is nagy mennyiséget iszik, érdemes kivizsgáltatnod őt, hiszen veseproblémákra, anyagcserezavarra vagy akár cukorbetegségre is utalhat az állandó ivás!

Fontos azt is tudni, hogy ha nem vízből, hanem például kakaóból vagy teából iszik meg nagy mennyiséget éjjel a kicsi, az önmagában is okozhat problémát, ezekben ugyanis cukor és/vagy koffein is található, ami önmagában okozhatja az egyre gyakoribb ébredéseket és a nyugtalan alvást.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.