Az a fránya napirend

A napirend az a dolog, amit mi szeretnénk, a baba meg nem úgy gondolja 🙂 Ha egyszer végre úgy érezzük, most végre beállt és már így is marad, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a következő nap meg is változik. És, ha azt hitted, az első 6 hétben a legrosszabb, akkor jó, ha tudod, hogy később még rosszabb lesz :o)

A napirend az egyik levitatottabb téma a csecsemőkkel kapcsolatban. Nem is olyan régen 15-20-30 éve még úgy tartották, pontos napirendet kell tartani. A baba 3 óránként éhezik meg, tehát kapjon 3 óránként enni, ha előbb éhes vagy még nem éhes (ez a ritkábbik eset), akkor ne kapjon enni, húzzuk ki az időt teáztatással, nyugtatással, tanulja meg, hogy még nincs etetési idő. Ha 3-kor kell felébrednie délután és még nem kelt fel, fel kell ébreszteni, ha hamarabb kel fel, vissza kell altatni. Az akkori (20-30 éves) könyvekben több helyen tudományos magyarázatot is találsz arra miért így a jó. Persze az ok egyáltalán nem tudományos volt: valójában az anya dolgát könnyíti meg, ha kiszámítható a baba napirendje, illetve akkoriban sok anyuka hamar visszament dolgozni, a babák egészen kicsi korban bekerültek a bölcsődébe, és mivel egyformán voltak szoktatva, kevesebb volt a gond velük. Az ilyen típusú rendhez szoktatás hátránya, hogy letöri a kicsi akaratát, és megszünteti a világba vetett bizalmát, hiszen ő nem azért sír, hogy minket bosszantson, hanem mert bízik benne, hogy segíteni fogunk.

Ha nem kap segítséget, amikor sír, ha éhes és helyette cumit kap, mert még nincs itt az ideje az evésnek, akkor ugyan idővel elhallgat majd, de egyre kevésbé fog bízni a világban, ahonnan nem kap segítséget, ha kéri, pedig az ösztönei azt diktálják, hogy bízzon. Ez az egész életére rányomja a bélyegét: felületes kapcsolatokat alakít ki, önzővé válik, nem bízik az emberekben.

Ha egy kicsit durvának érzed ezt a módszert, akkor jobb ha tudod, hogy a mi generációnk többségét, akik ma vagyunk kismamák, bizony eszerint neveltek. Talán az akkori „babanevelés”, erőszakos napirendre szoktatás, alvásra szoktatás az egyik oka annak, hogy a mi generációnkban annyian nem találják meg a párjukat, ilyen sok a szakítás, a válás, kevés a házasság és nem szívesen vállalnak gyereket?

A mai szemlélet szerencsére egészen más. A legtöbb anyuka igyekszik a baba igényeit, ösztöneit figyelembe venni, és megtalálni az arany középutat a normális életvitel és a baba bioritmusa között. Ami nem egyszerű, hiszen ehhez nincsen pontosan leírt vezérfonál, csak a saját megérzéseidre hagyatkozhatsz.
Mindeközben meg kell küzdeni a régi típusú elvárásokkal is: „Mikor alussza már át az éjszakát?”, „Miért nem adsz neki cumisüveget?” és „Nem kell mindig felkapkodni, ha sír.”

A családok mostanában sokkal mozgalmasabb, kiszámíthatatlanabb életet élnek, mint 30 évvel ezelőtt. Ismerek olyan családot, ahol a vállalkozásba a kismama is besegít, könyvel, ha kell, kiszállítja a megrendelőknek az árut, és bizony ilyenkor a babát viszi magával. De ha nincs vállalkozás, akkor is ott a bevásárlás, a hivatali ügyintézés, a posta, a testvérek napirendje és mindennek a baba ritmusához, napirendjéhez is igazodnia kell.

Hogyan lesz rugalmas, de mégis kiszámítható a napirend?

A régieknek igazuk volt abban, hogy a babának szüksége van kiszámítható napirendre. A csecsemő azonban még nem ismeri az órát, az időérzéke pedig meglehetősen szubjektív. Nem arra van szüksége, hogy délután 3-kor kapjon uzsonnát hanem, hogy akkor kapjon, amikor éhes (és ahogy fejlődik, idővel kialakul, hogy nagyjából ugyanazokban az időpontokban lesz éhes és álmosodik el, persze mindig a korának megfelelő mértékben és néha eltérésekkel, pl. ha fáradtabb, hamarabb álmosodik el, ha többet mozog, hamarabb lesz éhes stb.)

A jó napirendben tehát nem az időpontok a fixek, hanem a teendők sorrendje. Alvás után mindig evés jön, evés után játék, este lefekvés előtt anya megfürdet stb. Az, hogy mennyi időt tud a baba ébren tölteni minden életkorban nagyjából kiszámítható (érdemes vezetned egy naplót, amibe feljegyzed, hogy nagyjából mennyi idő után álmosodott el a babád az egyes napokon és utána mennyit aludt, pár nap után fogod látni a rendszert benne, ehhez érdemes igazodni).

Ha megfigyeled a gyermeked saját ritmusát, az első hetek zűrzavara után nagyjából 6 hetes korra kezd rendszeressé válni az etetések és alvások ritmusa: a babák egy része ritkábban hosszabbakat alszik, mások többször kevesebbet, de estefelé már hosszabban tud ébren lenni a kicsi, mint nappal két alvás között, már tudja, hogy jön az esti „hosszú” alvás.

3 hónapos korra nagyjából másfél órát képes két alvás között ébren lenni nyűgösködés nélkül, utána már álmosodik, sírdogál.

5-6 hónapos korra már 2-3 órát is ébren tölthet és nem álmosodik el. Persze lehetnek közte olyan napok is, amikor egész nap csak alszik, vagy amikor nem alszik annyit, mint szokott.

6-9 hónaposan már 3-4 órát is simán ébren van, este akár 4-5-öt is, 1 évesen pedig már 5-6 óra is eltelhet két alvás között.

Közben az etetési idők is változnak, az újszülött még másfél-2 óránként éhezik meg, 2 hónapos korra ez már 2-3 óra is lehet (tápszeres babáknál inkább 3, anyatejeseknél az is lehet, hogy 1,5-2 óránként éhezik meg még a 2 hónapos baba, ez az emésztési sebességétől is függ, nem szabad erőltetni, hogy mindenképpen átálljon a 3 óránkénti etetésre, ha magától még gyakrabban kéri). 3 hónapos korra általában már kialakul, hogy a kicsi 3-4 óránként eszik (növekedési ugrásoknál gyakrabban) és ez a későbbiekben is így marad.

Ebbe a rendszerbe belefér a rugalmasság is: talán alvás után néha még nem éhes a kicsi és csak 1 óra múlva akar enni, egyik nap hamarabb elálmosodik játék közben, a másik nap később.

Az esték rendje ettől kicsit eltérően alakul, hiszen este a baba hosszabb ideig van ébren, és a lefekvés előtt kap vacsorát, de ez nem is baj: abból, hogy a dolgok sorrendje megváltozik, tudni fogja, hogy jön az éjszaka és a hosszú alvás, ezért van nagy jelentősége az esti rutinnak.

Jelentős változás a napirendben, amikor a kicsi áttér a napi kétszeri, majd az egyszeri alvásra. Ilyenkor már nem feltétlenül jelzi azt sem, ha éhes, lekötik a világ dolgai, ezért néha nehéz kitalálni, hogyan is szervezzük a napot: elalvás előtt ebédeljen vagy inkább utána? Fontos, hogy itt is a baba igényeit vegyük figyelembe. Nem kell mindenáron ahhoz ragaszkodni, hogy délben ebédeljen, ha akkor még nem éhes, sem ahhoz, hogy mindenáron este 8-kor feküdjön le, ha akkor még nem álmos.

1-2 éves kor között, amikor a baba egyre inkább kisgyermek, egyre önállóbb és egyre akaratosabb, sokkal nehezebb kordában tartani a napokat. A pici már nagyon ügyesen tudja húzni az időt és hát annyi minden érdekli, annyi mindent kéne felfedezni: egyre többször van, hogy felélénkül, túlpörög, egyre később sikerül az ágyba kerülnie, egyre nehezebb elérni, hogy időben megkapja az ebédet. Azt hihetnénk, most már nincs is szüksége a napirendre, hiszen ő akarja mindig átvariálni a dolgokat. Ezzel szemben az igazság az, hogy éppen ilyenkor van igazán szüksége arra, hogy rendszer legyen az életében, mert ebben a korban utánzással tanul a gyerek, most tanulja meg, hogyan is működnek a hétköznapok, mikor mit csinálunk és hogyan csináljuk, mik a szokások. Most a legfontosabb számára, hogy megértse, hogyan működik a világ.

Ellenáll néha? Akaratoskodik? Csak azért teszi, mert ezzel „teszteli”, mennyire fontos neked az adott dolog, mennyire szigorúak a szabályok. Ha azt tapasztalja, hogy mindig engedsz neki, akkor szétborul a napirend, a csemete pedig átveszi az irányítást. Ha néha nemet mondasz, ha látja, hogy egyes dolgokban nincs vita, ha megérti és megérzi, mi a fontos, azt elfogadja majd.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

150 Comments

Comment navigation

 • Kiss Fanni

  Reply Reply 2023. szeptember 21. csütörtök

  Kedves Ágnes!

  Lányom 4 hetes lett ma, az utóbbi 3 napban éjszaka hosszabbat alszik, én keltem hajnalban 4 óra alvás után,hogy egyen.Ön szerint hagynom kéne, hogy aludjon, ameddig szeretne, és hagyni hogy magától keljen vagy ehhez még túl kicsi? Hány hetes korától lehetne hagyni mondjuk 5 órát aludni éjszaka?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. szeptember 23. szombat

   Ha hosszabban alszik, lehet hagyni aludni, mivel már 4 hetes, ébresztgetni csak az első 1-2 hétben kell.

 • Marianna

  Reply Reply 2022. július 03. vasárnap

  Kedves Ági
  Kislányom 9-hónapos
  3-4oránkènt szoktam etetni napközben illetve már kap hozzátáplálást
  Viszont èjszaka 4-5 óránként szoktam etetni van mikor önmagától èbred fel viszont ha nem akkor pedig èn èbresztem fel hogy megetessem a kèrdèsem az lenne hogy tartsam neki ezt a 4-5oránkènti etetèst vagy pedig csak akkor kell megetetnem ha önmagától èbred fel ???
  Előre is köszönöm a Választ 🙂

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. július 15. péntek

   Mivel már 9 hónapos csak akkor etesd meg, ha magától is kéri, ebben a korban már nem kell 4 óránként mindenképpen enni, ha a baba éhes: szól.

 • Biró Orsoly

  Reply Reply 2021. július 21. szerda

  Kedves Agi,

  Napirend dzempontjabol fontos, hogy mindig ugyanabban az idoben vigyuk a babat setalni?vagy egyszer lehet 2 korul egyszer 5 korul a fontos h mindjuk mindig etetes utan legyen? Koszonom

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2021. július 25. vasárnap

   Nem, a séta időpontjának nem muszáj fixnek lennie.

 • Vera

  Reply Reply 2021. február 13. szombat

  Kedves Agi!
  Kislanyom most 4 honapos, 3 hettel elobb szuletett kis sullyal. A Neonatal osztalyrol csak ugy engedtek ki 1.5 nap utan ha tapszer kiegeszitest adunk szopi utan. ( itt szuletett Ausztraliaban) Emiatt szuletese ota vegyes etetesen volt 3 honapos koraig, amikor elkezdte elutasitani a cicit es az uveget preferalni. Azota sajnos mar nincs tejem, igy tapszert kap. Mivel eleg hosszu szoptatasok voltak utana meg jott a tapszer top-up, igy kialakult, hogy az uvegen altatja el magat ami megmaradt azota is. Ez az esti altatasnal nem problema, mert amugy is enne es szepen hamar megy az altatas. Az olemben fekve eszik, majd a vallamon van meg 1-2 percig hatsimogatassa. Utana teszem be a kis agyaba, ahol egyet kettot fordul, nyujtozik es alszik is.
  A problemam az, hogy nappal is igy alszik el, igy nem tudom teljesen kovetni az eves- jatek-alvas programot mivel sokszor tobbet eszik lefekves elott, igy mar nem ehes mire felkel 45 perc utan. Van, hogy rendes mennyiseget eszik 1-2 oraval utana vagy felkeles utan ha kisebb adagot evett lefekves elott, de van hogy elutasitja ha meg akarom etetni 30 perccel lefekves elott es csak lefekveskor hajlando enni. Van, hogy fele mennyiseget megeszi felkeleskor,a masik felet ha megyunk lefekudni. Altatasokkal nincs problema, igy teljesen lenyugtatja magat es konnyen elalszik, csak igy mintha az altatas reszenek tudna be az etetest. Valtoztatnunk kellene?Okozhat ez problemakat kesobb?
  Ejszaka jol alszik, egyszer ebred csak. Nappal kell neki segitseg a deli hosszabb alvasnal ha megebred egy alvasciklus utan, egyebkent szepen alszik napkozben is.
  Elore is koszonom,
  Vera

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2021. február 14. vasárnap

   Ha nektek ez így jó, nem kell változtatnotok rajta, az csak akkor szükséges, ha hasfájós a baba és az emésztés miatt felriad álmából, de ő már túlvan ezen a korszakon.

 • Flóra

  Reply Reply 2019. október 30. szerda

  Kedves Ágnes!
  Kislányom egy hét múlva lesz 7 hónapos. Sajnos nagyon tanácstalan vagyok az éjszakákkal és a nappalokkal kapcsolatban is. Félek, hogy nagyon elrontottam a dolgokat. Anyatejes baba, másfél hónapja kezdtük a hozzátáplálást, az ebédet már kiváltotta. Forog, hátrafele kúszik, négykézláb hintázik.
  Kb 3-4 hónapos koráig 3 óránként kelt éjszaka, cicin vissza is aludt. Az első ébredés után viszont már általában mellettem maradt, mert ha át tettem felébredt.
  3-4 hónapos kora óta viszont káosz minden éjszaka. 8-kor fürdetünk, fél 9 kor elaludt cicin vagy büfi közben, de szinte pontosan óránként felébred. Ilyenkor vagy cicin alszik vissza vagy nyűglődve sétálva/ringatva. Magától egyáltalán nem tud elaludni, hiába próbálom simogatni nyugtatni. Cumit nem fogadja el. Egyébként mellettem alszik és fogzik is. 4 foga van már. Szeretném kiságyba szoktatni, és hogy megtanuljon magától elaludni. Ott “ronthattam” el, hogy rögtön cicit kapott? (Apát akartuk hagyni aludni munka miatt)
  Nappal is 2-3 szor alszik. Viszont a 2 kevés neki, de sokszor délután nem tud elaludni. Hossza is változó 0,5 vagy akár 2 óra. (De csak ha segítek neki visszaaludni cicivel) A napirendet nem tudom beállítani. Változó, hogy mennyit bír, eszik alvás előtt vagy utánna, így mindig csúszik minden. Az óraállítás is bekavart, így 6- kor kel, este 6 kor pedig már nem bírunk vele.
  Egyszerűen nem tudom hogy mivel és hol kezdjem rendbe tenni a napjainkat/éjszakáinkat. Én is nagyon kimerült vagyok és félek hogy ő sem kipihent.
  Ebben kérek tanácsot. Köszönöm szépen!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. november 02. szombat

   Nem rontottál el semmit, egyszerűen csak fogzik és emiatt most ingerlékenyebb, gyakrabban ébred. A szopira nem szokik rá a kicsi (nem emiatt ébred), hanem a fogzás miatt ébred, a szopi megnyugtatásnak kell neki. A fogzásra érdemes megpróbálnod a tüneteinek megfelelő homeopátiás szereket adni erről bővebb leírást itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf a többivel meg most várj egy kicsit, mert általában a hatodik fog kibújása után van pár hét szünet a fogzásban és akkor rendeződni szokott az alvás.

  • Dorottya

   Reply Reply 2020. január 04. szombat

   Kedves Ágnes!
   Korábban az éjszakai alvással kapcsolatban kértem segítséget, viszont most a napirendünk és a nappali alvásokkal kapcsolatban lenne problémám.
   Kisfiam 6 hónapos múlt, csak anyatejet eszik, illetve megkezdtük a hozzátáplálást kb. 3 hete. Délelőtt már egész szép adagot is megeszik püréből,lassan kiváltjuk a „tíz órai” szopit.
   A nappali alvások mennyiségével és hosszával van problémám, mert szerintem keveset alszik. A napjaink kb. úgy néznek ki, hogy 6 és 7 óra között ébred reggel, utána evés és egy kis játék majd 1,5 nagyon maximum 2 óra múlva alszik is. Viszont ez már az elmúlt egy-két hétben csak 30 perces, ilyenkor igyekszem visszaaltatni, de nem mindig sikerül. Utána szoktunk tíz óraizni, majd megint alszik és így tovább a nap többi részében az előző alváshoz képest 2 órára. Általában így már rövidek az alvások, az első kettőnél igyekszem visszaaltatni, akkor plusz 1-1,5 órát is alszik még. Este 7-kor fürdetem, majd evés és alvás olyan 20:00-20:30 között alszik el mostanában önállóan.
   Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám hosszabbítani a nappali alvásait, hogy ne csak 30 perceket aludjon? (korábban szépen aludt 1-1,5 néha 2 órát is).Mivel mindig szépen elalszik, amikor aludni viszem, így eddig nem kísérleteztem az ébrenléti idő tolásával, mert tartok tőle, hogy akkor meg túlfárad és nehezen alszik el. Mégis esetleg próbáljam meg, hogy bírna többet is? Szeretném ha maximum 3-szor aludna egy nap, mert így van hogy 3-szor van, hogy 4-szer alszik, ha korán kelt és röviden aludt előzőleg.Illetve lassan a többi étkezés is átalakul majd, bár már most is napközben kb. 5-ször szopizik, éjszaka pedig átlagosan 2-szer eszik.
   Illetve hogyan tudnám a reggeli 6-7 órai kelést 7-8 közé csúsztatni? Olyan 3-4 hónapos koráig leghamarabb 7-kor ébredt mindig, most ez egyre hamarabbra tolódott, reggel is igyekszem visszaaltatni, de nem mindig sikerül. Mindezek ellenére vidám, jókedvű baba és sokat mozog.
   Köszönöm szépen előre is a segítséget!

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2020. január 05. vasárnap

    Próbáld meg, hogy kicsit később altatod el, de nem kell túl sokkal, csak figyeld meg, hogy mikor álmosodik el úgy igazán (amikor már karba véve se lehet elterelni a figyelmét, ott is nyűgös, álmos), így fáradtabban feküdne le és kicsit tovább aludna.
    Ha ez már rendeződött valamelyest és beálltak a nappali alvások, akkor lehet a reggeli ébredésen változtatni. Ezt úgy tudod megtenni, hogy nappal minden alvásnál elkezded 20 perccel később fektetni, mint a megszokott, 4-5 napon keresztül, amíg a napirend későbbre nem csúszik 20 perccel és mind este később fekszik le, míg reggel el nem kezd magától 20 perccel később kelni (ez az első pár napban még nem szokott kialakulni, de 4-5 nap után már igen). Ha ez megvan, akkor lehet további 20 perccel eltolni a napirendjét, megint legalább 4-5 napon át egészen addig, amíg el nem éritek a kívánt reggeli ébredési időpontot (este viszont ennyivel később kell majd fektetni)

 • Judit

  Reply Reply 2019. május 18. szombat

  Üdvözlöm. Epp a napirend kialakításán vagyok ha eves utan alvas jon es jatek ez a rendszer mennyire működhet? A kisfiam 11 hetes es nagyon nehez elaltatni ezert gondoltam hogy etetes kozbe ugyis mindig belefáradt es igy talan konnyebb lenne az altatas is. Koszonom elore is a valaszt☺️☺️

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. május 20. hétfő

   Működhet ez is, a babának az a lényeges, hogy a sorrend egyezzen, kiszámítható legyen, mi történik.

 • Katalin Kincsesné Huszár

  Reply Reply 2019. május 16. csütörtök

  Kedves Ági!
  4 hónapos kisfiúnk 100% iszsz baba. Sajnos még mindig nincs napirendünk. Egyedül a fürdés az, ami ugyanabban az időpontban történik minden nap 7-8 óra között. Aztán eszik, és alszik kb éjfél-1 óráig. Utána 3 óránként, de mostanában inkább 2 óránként felkel. A pocakja fáj ilyenkor, de fel sem ébred teljesen, csukott szemmel üvölt addig, amíg nem kap cicit, de közben pukizgat, ezért gyanakszom hasfájásra. Általában a tejcsi megnyugtatja és elalszik, de 2 óra múlva kezdjük elölről. Így mindig máshogy jön ki a reggeli ébredés is. Napközben ugyanez a helyzet. Teljesen változóan éhezik meg, 1 és 4 óra is eltelhet két evés között. Aludni sem szokott sokat napközben. Fél órákra, órákra alszik el, de ritkán. Van, hogy 3-4 órát is fent van egyben. Amit nem szeretek, hogy sokszor kihúzza az időt a következő evésig, de akkor már olyan álmos, hogy szopi után alszik is, ezért sokszor ébred büfire, pukira. Hogyan tudnám beállítani, hogy sűrűbben aludjon és hogy ne evés után közvetlenül?
  Mostanában olyat is sűrűn csinál, hogy ordítva ébred, vígasztalhatatlan. Néha segít, ha nagy nehezen sikerül felébreszteni, de ez sem válik be mindig. Nem húzza a lábát sem fel mindig, szóval nem a pocak fájhat. Amikor fent van kiegyensúlyozott, nyugodt, mosolygós baba, szépen fejlődik, de azért ezek a dolgok aggasztanak.
  Válaszod és segítséged előre is nagyon köszönöm!
  Üdv: Kati

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. május 26. vasárnap

   Lehet, hogy növekedési ugrása van és ezért kéri gyakrabban a tejet. Próbáld meg, hogy pár napig nappal a szokásosnál sokkal gyakrabban szoptatod, akár óránként is megkínálhatod, ettől megnő a tejmennyiség, a baba is átesik a növekedési ugráson és az éjszakák is javulhatnak. Emelett egyébként lehet az is, hogy már az első fogacskák is készülődnek kibújni és ezért is nyűgösebb éjjel.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. május 26. vasárnap

   Lehet, hogy növekedési ugrása van és ezért kéri gyakrabban a tejet. Próbáld meg, hogy pár napig nappal a szokásosnál sokkal gyakrabban szoptatod, akár óránként is megkínálhatod, ettől megnő a tejmennyiség, a baba is átesik a növekedési ugráson és az éjszakák is javulhatnak. Emellett egyébként lehet az is, hogy már az első fogacskák is készülődnek kibújni és ezért is nyűgösebb éjjel.

 • Käsmayer

  Reply Reply 2019. január 13. vasárnap

  Szia Ági! A mi kislányunk most 10.hetes. Kb. egy-másfé hete változott a napi rendünk. Eddig működött a 4É, de az utóbbi időben az evés már nem mindig a felkelés után van, mert most már csak 4-szer eszünk egy nap, de még nappal kab csak egy óra hosszat tud egyhuzamban fent lenni. Igazából az esti elalvással van a bajunk. Eddig 6 körül fürdettük utána evés alvás, majd egy utolsó ébredés kb 8 fele, de csak enni kelt fel. Aztán reggel 4-5 fele ébredés. Innen szépen simán megy a nap. A gondunk a fürdés utáni alvással lett, illetve itt már nem eszik lefekvés előtt. Itt már csak jó ha 30 percet alszik, de ezt sem igazán akarja. Álmosnak pedig már annyira álmos, hogy leragad a szeme, már nem igazán köti le semmi. Ahogy ebből az alvásból felébred, jön a nyűgösség. Itt próbálom nem felpörgetni, mint nappal, azaz pl. nem csikizem. Bohóckodni szoktunk, meg beszélgetni. Itt is elfárad mint a nap többi részén, de elkezd nyűglődni, meg közbe-közbe keservesen sírni. Aludni is akar, meg ébren is akar maradni. Ez tart kb annyi ideig, mint amennyit amúgy napközben fent tudna lenni. Mit tudnék tenni, hogy ez is simábban menjen, mint napközben?
  Arra gondoltam, hogy a fürdést átteszem későbbre, mert szerintem korán van. Lehet, hogy akkor az jobban ellazítaná, és az utolsó fentléten segítene? Mit tegyek, hogy könnyíteni tudjak neki?
  Nem zavarja össze a napirendet, hogy nem mindig közvetlen felkelés után eszik?
  Hasfájást egy homeopátiás cseppel megoldottuk, ez bevált. Tápszeres baba.
  Válaszodat elöre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 20. vasárnap

   A problémát az okozza, hogy már tudja, mikor van az este és mikor jön a hosszú alvás és ilyenkor tovább szeretne ébren lenni, mint nappal két alvás között, de még nem tud. Mindenképpen fürdesd később, azért alszik már csak 30 percet ilyenkor, mert ő ezt még délutáni alvásnak veszi és utána ébren szeretne maradni megint. Tehát fektesd le kora este nyugodtan, aludjon egy kicsit, ahogy szokott, utána legyen ébren és csak ezt követően jöjjön a fürdetés és az alvás. Ilyenkor játsszatok ugyanúgy, mint napközben, de ha nyűgös, dédelgesd, hordozd, sétálj vele a lakásban és mesélj neki arról, mit láttok, mondj neki mondókákat, de a fürdés is nyugtató hatású. Amikor már nagyon álmos akkor jöhet a fürdés, az evés és az alvás.

 • Reira

  Reply Reply 2018. október 29. hétfő

  Kedves Ági.

  Remélem tudsz segiteni a problémánkon. Egy mindig mosolygos 12 hónapos kislány anyukája vagyok aki nem tudja hogyan is kellene kinézni egy ilyen idős kislány napirendjének. Születése óta 4x kellet költözködnünk mire végre le tudtunk telepedni. Az utolsó lakásba 10 hónapos kora óta élünk de még mindig nem sikerült kialakitani a napi rendjét. Egésznap nap alszik egy szemhunyásnyit se ezért délután már teljesen nyügös, hisztis de nem birjuk sehogy se elaltatni az apukájával. Reggel 8tól este 10-11ig fent van. Mostanra az esti rutin is teljesen romokban hever mert nem akar vacsorázni, a kádból se akar kiszálni mert ő még mindig pancsizna múltkor egy teljes órán keresztül bent volt mert nem unta még mindig meg. Anyával a közös mesélés se érdekli már se az összebulyás és apával se jó ezek igy miutan megisza a langyos teáját legalább 1 óra huzza vonna mire elalszik. Az se vált be hogy ha etetéshez akarom igazitani a napi rutinját mert mióta megtanult járni az evés se nagyon érdekli. Az egész egy kész katasztrófa mert látja és tudja hogy anya nem enged a 3 fő étkezésből de ő akkor is mocorog és menne a saját dolgorá és felfedezné a világot. Ilyenkor mit tudok tenni hogy meglegyen a biztonságot nyújtó rendszer az életében?

  Remélem tudsz segitenite mert teljesen elvagyok keseredve. Válaszodat előre is köszönöm.

 • Kata

  Reply Reply 2018. május 18. péntek

  Kedves Ági!

  A segítséged szeretném kérni 3 hónapos babám mapirendjével kapcsolatban!
  Ő félig tápos,mert nincs elég tejem! Éjszaka csak cici van,most már csak 1x 3:30kor ébred mindig!és reggel 7 körül is cici,ezután még vissza alszik!utána cúcivel kezdünk és kap tápi pótlást!Próbálom tartani az ébredés, evés, pelus,játék,alvás sorrendet,de az a baj,hogy néha kel és megetetem, és evés közben már alszik is el!ilyenkor mit tegyek? Keltsem fel egy pelus cserével? Így Vegyesen elég hosszúra,kb 40 percesre nyúlik egy etetés,de próbálom szaporítani a tejem,nem akarok csak tápit adni!másik kérdésem az lenne, hogy baj az,hogy néha,amikor látom hogy a kislányom nagyon fáradt,és már nyűgös,nem tud elaludni,akkor cicin altatom el?lehet ehhez szokott hozzá,és ezért alszik el evés közben? Neki kb mg 1,5 órát kéne ugye ébren tölteni,és hányszor kell aludni egy nap?estére néha borzalmas nyűgös,a doki hasfájásra fogja,szerintem csak rossz a napirendünk!
  Kerlek segíts, hogy kéne kinéznie most a napirendünknek?séta például alvás vagy játék időben jobb?
  Köszönöm előre is a segítséget!
  Kata

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. május 19. szombat

   Nincs kötelező recept a napirendre. A legjobb, ha követed őt és minden nap felírod mikor álmosodott el, mikor evett, mennyit evett. Ha 1-2 hétig írod, meg fogod látni, hogy van benne rendszer. Ha evés közben elalszik, ami sok babával megesik, tedd le nyugodtan aludni. A 40 perc hosszú etetés nem gond, legyél türelmes, ha hagyod hosszan szopizni, egyre ügyesebb lesz majd. Nem gond, ha cicin altatod el, ezt úgy is lehet, hogy ébredés után mindig eszik, aztán játék és amikor jön az alvás cicin altatod el, idővel ez a szopi rövid lesz majd, nem „rendes” evés, csak ellazulás elalvás előtt. Ebben a korban valóban 1,5 óra körüli ébrenlétek vannak és általában 3 nappali alvás, de ha gyakrabban alszik, akkor lehet, hogy estefelé igényel még egy rövidebb alvást vagy már nagyon álmos, de elaludni nem tud. Ilyenkor segíteni szokott, ha gyakrabban szoptatod estefelé, így éjszakára is jobban jóllakik és nyugodtabb lesz, mert a cicizés közben is pihen egyet. Ha a babakocsiban könnyen bealszik, lehet alvásidőben sétálni, ha nem, akkor mehettek játékidőben sétálni, vagy a játékidő vége felé és akkor a kocsiban alszik.

 • Gabriella

  Reply Reply 2017. október 27. péntek

  Kedves Ágenes!

  Kislányunk kis súllyal született. Be is sárgult. A kórházban azt mondták keltegessem 1,5-2 óránként, amíg sárga. Ezt megtettem. Aztán beallt kb. 3 óránkénti evésre. Sajnos a táplálkozása vegyes. Az étrendjének 3/4-ét teszi ki a tápszer. (Hamarosan 3 hónapos lesz.) Közben kialakult neki egy köldöksérve és az is kiderült, hogy a laktózt a kis szervezete nem tudja (még) lebontani. (Megjegyzem én laktóz erzékeny vagyok, amiről szóltam a szülés után, de csak legyintettek. Magán úton vittük el a kislányunkat egy gyermekorvoshoz, aki az elmondottak alapján – az én intoleranciámat nem említve – mondta, hogy valószínűleg ez a probléma, így speciális tápszert kap.) Szóval mondták, hogy a sérve miatt nem nagyon jó ha sír. Hál’ Istennek, nyugodt baba. Azt, hogy éhes az esetek többsegében úgy jelzi, hogy sírdogál és közben tömi az öklét a szájába. A minap állt át a kb. 4 óránkénti evésre. Ilyenkor 130-140 ml-t eszik, de van, hogy csak 90-et. (Elinte zavart, hogy nem eszi meg a napi mennyiséget, a 150 grammot testtömeg kilógrammonként, de rajottem, hogy ő tudja neki mennyi kell és így is napi 20-70 grammokat gyarapszik.) Kérdésem: most, hogy ő 4 óránként eszik napközben de éjjel nem kel fel, fel kell őt kelteni enni? Ha nem kel fel és az esti 11 órás etetés után csak reggel 7-kor igényli, az nem baj? Marmint az, hogy közel 3 honaposan nem 6, hanem csak 5 alkalommal eszik egy nap. A férjemmel az a legnagyobb bajunk ezekkel, hogy beszéltünk több orvossal, a lakóhelyükön mind a két védőnővel meg a családtagokkal, de mindenki mást mond. Ami „bosszantó” az az, hogy a szakemberek körében sincs egy egységes nézet/álláspont/gyakorlat 1-1 kérdésben. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Gabriella

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. október 29. vasárnap

   3 hónaposan, ha már magától nem kel fel éjjel enni, nem kell felkelteni. Az sem gond, ha csak 5x eszik, a lényeg, hogy amikor kéri, akkor kapjon. A tápszer laktatóbb, ezért elegendő ritkábban ennie.

 • Kovács Lajosné (Anett)

  Reply Reply 2017. október 01. vasárnap

  Kedves Ágnes!

  3 hetes a kisfiam,kis súllyal született 2330g,nem akar cicizni ezért fejem a tejem,de muszáj hozzá táplálnom tápszerrel is,mert maximum 200 ml-t tudok kifejni egy nap. Mióta itthon vagyunk az első héten 37dkg,a második héten 32dkg hízott. Próbálom cicire tenni,de nem mindig sikerül úgy tűnik nem termelődik 3óránként a tejem. Pedig mindent megteszek, hogy legyen. Két fajta tápszert kap Milumil HA start és AR optima, napközben,ha nincs tejcsi a HA startot este, éjszaka az AR-t. Viszont espumisan cseppet is adok neki, hogy ne fájjon a hasa,de mégis úgy tűnik, hogy az ARtől nehezebben kakil. Folyamatosan eszi az öklét mintha éhes lenne. Mindenki jön a 3óránkénti etetéssel,de nekem úgy tűnik ő hamarabb éhes. Elméletileg most még csak a 60 mlt kellene megennie,de van hogy muszáj vagyok még neki adni egy kicsit. Akkor nyugszik meg. De a sok okos szerint túl ettetem. Nem szeretnék bajt a picinek. Ön szerint mit tegyek? Kezdek kétségbe esni lassan.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. október 21. szombat

   Az anyatej nem 3 óránként termelődik, hanem folyamatosan. Ha gyakran és igény szerint szoptatsz, idővel több tejed lesz majd. Fejni sokan nem tudnak eleget, mert a tejelválasztás a baba közelségétől indul meg, ez nem jelent semmit. A baba ráadásul sokkal hatékonyabban ki tudja szopizni a tejet, mint a tejszívó. Az ökölrágás nem csak éhséget jelenthet, gyakran egyszerűen csak a baba szopizási ösztöne erősebb és több komfortszopira lenne szüksége. Néhány napig szoptasd gyakrabban, igény szerint akár 1-2 óránként is és addig, ameddig csak szeretné. Ne félj, ezzel nem eteted túl, hamarosan egyre ügyesebb lesz ő is és te is jobban fogod érezni mikor éhes és mikor nem.

 • Istvan

  Reply Reply 2017. augusztus 10. csütörtök

  Kedves Ági!

  12hónapos anyatejes babánknak az esti alvás nagyon nehezen megy.
  Reggel 8 kőrül kell és napközben kétszer alszik kb 11től 13ig és 17-18tól még egy órát, de este van hogy éjfélig nem lehet lefektetni. Feszíti magát sír, ha elalszik kb 2 órát alszik egyhuzamban és utána van, hogy óránként kér segítséget, hogy visszatudjon aludni. Most fogzik és biztosan vannak fájdalmai amit próbálunk mindenféle géllel esetleg fájdalomcsillapítóval csillapítani. A véleményedre lennék kíváncsi, hogy mit tehetünk, hogy többet aludjon éjszaka. A délutáni alvást próbáltuk kihagyni, hogy jól elfáradjon ,de mikor felébredt az éjszaka közepén akkor nem értette szegényke, hogy miért nem játszhat még, mert a második alvás után mindig szokott.. 🙂
  Előre is köszönöm válaszodat!

  köszönettel:
  Istvan

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. augusztus 14. hétfő

   Azért nem lehet lefektetni, mert még nem álmos. Ebben a korban estefelé 5-6 órát tudnak egyhuzamban ébrenlenni a babák, mire elálmosodnak, ha ő 17-18 óra körül alszik, akkor este 11 előtt nem igazán lesz még álmos. Első körben kezdjétek el, hogy este nem huzavonáztok vele, hanem eleve csak 11 felé viszitek fürdeni és utána fektetitek le. Már önmagában ez a rutin is segíthet benne, hogy az éjszaka többi része is nyugodtabban teljen. Nagyjából 4-5 nap kell, mire átáll a bioritmusa erre az új rendszerre és megszokja a változást. Utána el lehet kezdeni reggel 30 perccel korábban kelteni és ezzel lassan a teljes napirend kb. 30 perccel korábbra csúszik majd. Megint kell várni 4-5 napot, mire biztosan beáll a rendszer és már nem a megszokott időpontokban akar aludni a kicsi. Ha ez megvan, megint lehet 30 perccel korábbra tolni a napirendet.

 • Rujsz Erika

  Reply Reply 2017. július 26. szerda

  Kedves Ági!
  Kérlek segíts a tanácsoddal, mert már teljesen elfáradtam lelkileg és testileg is.
  2 hónapos a kislányom és egyszerűen nem sikerül az éjszakai alvást illetve a napirendet beállítanunk.
  Általában a napirendünk az lenne, hogy ő felkel olyan 5-6 órakor délután szopizik, és utána már nem teszem le aludni, ha fáradt is akkor is rajtam hagyom aludni kb. 15 percet. A nővére most 2,5 éves és 7.45 körül fürdik így a kicsi is vele 8 körül szopi és meseolvasás a nagy el is alszik 5 perc alatt, de a kicsi hiába előtte hulla fáradt volt, a fürdés és a szopi után teljesen felélénkül és egyáltalán nem akar aludni, bármit csinálok. Azt csinálom, hogy mivel ne keltse fel a nővérét lehozom a nappaliba ahol sötétet csinálunk, kikapcsoljuk a tv. és itt megbüfiztetem és megptóbálom elringatni, mivel Ő nem mutat a legkisebb hajlandóságot se arra, hogy aludjon 30-45 perc után beteszem a járókába és csak akkor veszem fel újra ha már nagyon nyekereg. Így megy ez kb. 22-23 óráig amikor már elalszik ringatva és le tudom tenni, de mivel 20-kor szopizott már kel is nemsokára. És általában még 2x utána éjszaka és hajnalban már nehezen alszik vissza és nagyon ritka ha le is tudom tenni. De ez után szinte az egész délelőttöt végig alussza, csak enni kel fel és egyszerűen nem tudom ébren tartani. Szerinted mit csinálok rosszul a nővérével ilyen idős korunkba olyan szépen kialakult a napirendünk, evés játék , alvás és az éjszakák is beálltak ezzel szemben most még a sorrendet se sikerül nem hogy az éjszakákat. Már teljesen elfáradtam az éjszaka max. 2,5-3,5 órát tudok több huzamban aludni , nappal meg semmi esélyem a pihenésre a nagy miatt. Még annyi lenne, hogy lehet hasfájós, de nem vagyok benne biztos, mert nem sír csak ritkán, inkább csak tekereg nyekereg és álmában is sokszor ezt csinálja, nyugtalanul alszik. Kérlek adj tanácsot mit csinálok rosszul most, hogy lehetne beállítanom a napirendet vagy csak a sorrendet és az éjszakát……Köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. szeptember 10. vasárnap

   Próbáld meg azt, hogy esténként először a kicsit fekteted le és csak, amikor már elaludt, akkor viszed fürdeni a nagyot. Így mindkettőnek lesz egy kis külön anya-ideje és nem ébresztik fel egymást sem. Ha a kicsi tekereg, annak az az oka, hogy még éretlen az emésztése, ezért a kakiláz, pukizás nehezen megy, fáj a pocakja, feszítik a gázok. Ilyenkor fektesd hanyatt, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd a térdeit, ez segít a pukiban.

 • Laci

  Reply Reply 2017. július 06. csütörtök

  Szia Ági!
  Olyan problémával fordulok hozzád hogy a 3 hónapos kisfiúnk esti alvása nagyon zavaros. Átlagban olyan fél 8 fele jön ki neki a fürcsi, aztán kaja. Majd 2 verzió van. Vagy cicin brutálisan bealszik 10-15-20 perc alatt. Ekkor sokszor még csak az első mellen van.(2 mellből etteti a párom). Persze az esetek nagy részében amint leteszük fel kell. De pici popsiringatásra elalszik. Vagy a másik amikor normálisan végig eszi majd bealszik,de ugyan úgy popsiringatás ha leteszük. Ezek után úgy 2-3 óra múlva csukott szemmel de nagyon nyugtalanul elkezd forgolodni a fejével, néha egész testtel. Anya ilyenkor add még neki cicit de csak beleszopozik párat(gondolom nyugtatás céljából)nagyon nem eszik belőle. És ez így megy 2-3 óránként. Tudnál adni valami tippet? Hatalmas türelme van a páromnak de nagyon ki van már merülve. Köszönöm a válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. július 24. hétfő

   Ilyen esetben mindig meg kell nézni, hogy is alakul a napirend. Gyakran az a helyzet, hogy nappal is összevissza vannak az alvások, talán este fél8-kor még nem is eléggé fáradt és emiatt lesz zűrzavaros az éjszaka is. Pár napig vezessetek naplót arról, napközben mikor álmosodik el, mikor és mennyit aludt és éjszaka is ugyanez, aztán nézzétek meg, hol lehet a gond (pl. hamarabb próbáljátok altatni, mint ahogyan igazán elálmosodna)

 • Reni

  Reply Reply 2017. február 01. szerda

  Igazából kíváncsiságból írok ide a védőnőnk szerint minden rendben van a picivel és egészséges de megdöbbent mikor megtudta hogy annyit eszik mint egy másfél éves gyerek…
  Azt mondta 4-5x kéne ennie naponta.
  A babám most volt 3 hónapos és éjjelente már egyáltalán nem kel fel nagyon jó alvó volt mindig is talán csak a két legelső héten volt fent többet aztán egyre kevesebbet és aztán 2 hónaposan már kezdte átaludni fokozatosan többet az éjszakát..
  Jelenleg a babám 1 evésre megeszik 260ml.
  Tápszeres baba + kap anyatejet de nem tőlem és akitől kapjuk (persze ingyen és a védőnői segítséggel,bevizsgáltatott)annak a gyereke már van legalább 6 hónapos biztos és a teje a mi babánknak nem elég tápértékű de mégis a védőnő szerint kapnia kell azt is…De ha csak azt kapná 1 óra múlva éhes lenne…Igy a védőnővel megbeszélve felesbe kapja nagyon régóta fele tej fele tápszer persze külön készítve..Fokozatosan haladtunk és mostanra elértük a 260ml…
  De a kicsi csak 4x eszik egy nap persze van hogy kevesebbet eszik napközben meg este de ált.ban megeszi a 260ml (anyatej – 80 ; tápszer -180ml)
  Am.pedig elég kis súllyal született (2770g) és hamar elapadt a tejem…:/
  Jelenleg 6 kg a pici:)és a védőnőnk is elégedett
  Eleinte volt csak hasfájós kapta az Infacolt aztán később az Espumisant.

  Hogyan etessen hogy többször egyen egy nap mondjuk 5x?Biztos jó ez így?Nem etetem túl?Hogyan alakítsam ki a neki való napirendet?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Nem kell aggódnod emiatt. Ha ő 4x kér és akkor ennyit eszik meg, hadd tegye! A babák ösztönei jól működnek, annyit esznek amennyire szükségük van és nem követik a táblázatokat 🙂 Ha túletetnéd, nem fogadná el vagy nagyokat bukna és fájna a hasa, tehát nem eteted túl.

 • Lívia

  Reply Reply 2017. január 10. kedd

  Kedves Ágnes!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy van egy 7hónapos kisfiam (császárral született a kiírt napra)a hazajövetelt követően 2hónapos koráig végig aludta az éjszakákat a saját ágyában nappal nem nagyon akart aludni (kifekezetten úgy viselkedett mintha direkt kínoznánk azzal,hogy aludjon közben nyügős volt mert fáradt)napirendet is folyamatosan változtatni akarta aztán az egyik napról a másikra nem volt hajlandó aludni az ágyában és az éjszakákat sem aludta át probáltunk elég sok módszert ringatás fehérzaj stb. nem segítettek később köztünk altattuk el de így sem aludta végig fél óránként kell fel sírva csak cicin nyugszik meg aztán hagytuk köztünk aludni elalszik de mindig éjfélkor felkel és utána reggelig kell fel fél óránként,így nappal fáradt és félek hogy nem fog rendesen fejlődni mert még nem kúszik mászik az üléssel és az állással probálkozik inkább. Mostanában nappal alszik kétszer. A napirendet folyamatosan változtatja. Mit tehetnénk a manónkért hogy az éjszakai alvásai is meglegyenek,mert már 5hónapja nem alusszuk ki már mi sem magunkat.
  Előre is köszönöm válaszát és segítségét!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 14. szombat

   Mivel a problémátok hamar jelentkezett és folyamatosan tart, valószínűleg nem csak egy átlagos alvászavarról van szó. Érdemes lenne ezzel a problémával mihamarabb alvásambulanciához fordulni és kivizsgáltatni a babát. Gyakran észre nem vett reflux vagy megnagyobbodott orrmandula áll az ennyire gyakori ébredések hátterében.

 • Csilla

  Reply Reply 2017. január 04. szerda

  Kedves Ági!
  Nem hagy nyugodni a napirend kérdése (illetve főleg a környezetem nyugtalan, hogy még nincs). Babánk 12 hetes lesz, és mostanra szinte teljesen kinőtte a hasfájást. Eddig a sok sírás miatt nappal csak ad-hoc aludt, főleg ha teljesen kimerült már a sok sírásban (persze nem hagytuk magára, kézben nyugtattuk, igény szerint evett és komfortszopizott). Az éjszakai alvással szerencsére sosem volt gond, az esti fürdés után elaludt, és nagyon szépen minden éjjel ugyanakkor kel enni, majd minden további nélkül visszaalszik. Nappal, ha elalszik (most már ügyesen megtanulta elaltatni magát pár perc nyöszörgéssel kézben), minden további nélkül le tudom tenni az ágyába, viszont 20-30 perc után konzekvensen felébred (akkor is, ha nem közvetlenül előtte evett). Az ébrenléttel nincs gond, 60 perc után elálmosodik, és ezt szépen jelzi is. Azonban ezek a rövid alvások nem hagynak nyugodni, főleg, hogy néha sikerül 1-1.5 órát is aludnia.
  Most, hogy elmúltak az órákig tartó sírások, szeretnék rendszert is hozni az életünkbe, és az alvását is picit „tankönyviesebbre” venni. Nagyon inspiráló, amit és ahogyan írsz, holnap reggel kezdjük is az ébrenléti ritmust megtanulni.
  Kérdések merültek fel bennem, és remélem, tudsz benne segíteni.. 🙂
  Először is cca mennyi idő lehet, amire egy ilyen korú kislány megszokja az újat?
  Ha plusz napi tennivalókat is bevezetnék, mint pl. séta kint, azt is kezdjem ezzel együtt, vagy előbb a ritmus legyen meg?
  Mennyit árt, ha a folyamatot megszakítja pl egy hétvégi mamánál alvással? Várjunk azzal is egy kicsit?
  Van esetleg valami, amire figyelmen kell így, hogy kvázi utólag próbálom kialakítani a napirendet?
  Előfordulhat,hogy tényleg elég neki a 30 perc alvás alkalmanként? Néha egészen kipihentnek tűnik ébredés után, ritkábban álmoska.
  Válaszodat előre is köszönöm szépen! Csilla (és Izabella)

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 14. szombat

   Új napirendet megszokni általában 4-5 napig tart. Természetesen a napirend része a séta is, ezért kezdettől fogva tervezd bele és csináljátok. A mamánál is aludhat nyugodtan, a lényeg, hogy ott is a megszokott napirend legyen.
   Ha pihenten ébred, elég neki a 30 perc.

 • Hajni

  Reply Reply 2016. december 28. szerda

  Kedves Ági!

  Először is köszönöm, hogy legutóbbi kérdésemre olyan gyorsan reagáltál. Időközben újabb kérdések merültek fel bennem a napirenddel kapcsolatban, és nem tudom, mitévő legyek.

  1. Valamelyik kommentben olvastam, hogy jó, ha a baba megtanulja a nappal és az éjszaka közti különbséget. Nálunk sincs megkeverve, de valahogy úgy érzem, többet is kellene tennem, hogy ez nyilvánvaló legyen. Kisfiam 7 hetes,34+1 napra született császárral és az első perctől a kiságyában alszik, féláomban teszem le, kivárva, hogy ellazul, és az esetek 98 %-ban el is alszik. Napközben egyedül vagyok otthon, nem tudok olyan nagy zajt csapni, rádiót, tévét kapcsolok, hogy „hangzavar” legyen nappal. Ki kellene hoznom a babát a szobából, amikor alszik? Van egy bölcsőm a lakás kellős közepére állítva, de még soha nem aludt benne… Vagy csak etetni hozzam ki? Esetleg büfizni? Sajnos, mostanában még csak ott tartunk, hogy büfi után, ha nem közben, el is alszik, így nem nagyon részesül a nappali életből. A hordozóban csak ideig-óráig van el, a hintában szintúgy. Valójában ugyanúgy zajlik a nappal és az éjszaka, ha az alvás-evés-büfi dolgot nézzük. Nappal félhomályt kell csinálnom, mert a nap pont besütne a szobába, akkor az meg az alvás rovására menne. Igyekszem addig nem lehúzni a redőnyt, amíg kellemesen világos van, és nem szikrázó napsütés+meleg. Ha a nap már ott van, akkor sem húzom le teljesen a redőnyt. Mit tehetnék, hogy jobban elválasszam neki a nappalt az éjszakától?

  2. A következő gondom a fürdetés. Hogyan jó a sorrend? Eddig úgy csináltuk, hogy alvás-fürdés-evés-büfi-alvás. Egyszer sikerült játék után elfáradva fürdeni, de többször nem. Holott éreztem, hogy így lenne a helyes. Ráadásul eddig pár napig kimaradt a késő délutáni alvás, ennek 2 napja vége, most végig alszik, igazából nagyobb szünetek nélkül.

  3. Emellett éjjel még legalább 4x felkel, egész napra elosztva kb. 9-10x eszik. Ez attól függ, hogy kimarad-e valami miatt az alvás (hasfájás, játék).
  2 napja írom az evés-alvás időpontjait:
  00.00-00.30 között ébred, majd evés (szinte minden etetés, büfi, altatás majdnem 1 óra időtartamú)
  02.30-03-00 ébredés, majd evés-büfi
  05.30-06.00 ébredés, majd evés-büfi
  08.00-08.30 ébredés, majd evés-büfi
  Itt kihozom a babahordozóban, de hamar elunja vagy elalszik. Általában ha ügyeket intézek, akkor ezután az evés után megyünk ki. Általában átalussza.
  10.30-11.30 ébredés, majd evés-büfi
  13.00-14.00 ébredés, majd evés büfi
  16.00-17.00 ébredés
  Itt szokott kimaradni a következő alvás, de újabban megint elalszik evés után. Ha alszik, akkor megvárom, amíg felkel, és megyünk fürdeni. Ha fennvan, akkor eszünk, büfi, játék és utána fürdünk.
  19.30-20.30 ébredés, majd evés-büfi
  22.00-22.30 ébredés, majd evés-büfi

  Nagyjából 2, 2 és fél óránként eszik. Jól van ez így? Bele kellene szólnom a napirendbe vagy hagyjam, hátha magától átáll?

  4. Mi a helyes sorrend? Alvás-peluscsere-evés-büfi-alvás, így mutatták a kórházban. Igazából azért nem hiszem, hogy ez jól van, mert evés után elalszik, így nincs játékidő, hosszabb ébrenlét. Megtehetem, hogy nappal csak büfi után pelenkázok, éjjel meg evés előtt? (Mindig van valami a pelusban, minden étkezésnél csere van). Így nappal aktív lesz egy kicsit, éjjel meg evés után úgyis elalszik 🙂

  Egyelőre ennyi kérdés feszeget belülről…
  Remélem, másoknak is segítek vele, mivel az én bajomra még nem találtam meg a választ a hozzászólásokban 🙂
  A választ előre is köszönöm!
  Hajni

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 03. kedd

   1. Semmi gond nincs ezzel, vannak olyan nyugodtabb babák, akik akár 3 hónapos korig is inkább csak esznek és alszanak, nem kell kihoznod őt a kiságyból. Hidd el, ha majd ébren akar maradni etetés után, azt észre fogod venni 🙂

   2. Jó ez így, majd akkor lehet változtatni rajta, ha már többet van ébren és evés után magától is ébren marad és játszani szeretne.

   3. Mivel ő korababa ezért nyugodtan ehet gyakrabban, később, majd magától is ritkulni fog ez, ahogy nő a gyomor űrtartalma.

   4. Sok baba pont evés közben vagy közvetlenül utána kakil, ha ő is így csinálja, akkor jobb evés és büfi után pelenkázni. Ha inkább alvás közben szokott megjönni a „termés”, akkor evés előtt is pelenkázhatsz. A másik ok, ami miatt esetleg érdemesebb lehet evés után pelusozni, ha a baba nagyon nyugtatlan, éhes és teli torokból sír alvás után a szopiért, ilyenkor jobb inkább megetetni.

 • Timi

  Reply Reply 2016. október 01. szombat

  Kedves Agi!

  Nekem az lenne a kérdésem hogy gond az ha ritkán nem ragaszkodunk a napirendjehez? Ezt ugy ertem hogy a 1,5 éves kisfiam néha csinál olyat hogy ebéd előtt alszik el de nekem mégis azt mondják hogy keltsem fel es egyszer kétszer ezt így csináltam de nagyon sírt es azóta nem keltem fel ha ebéd előtt alszik el mert mondjuk reggel 6-kor kelt fel akkor szerintem néha lehet hagyni hogy előbb aludjon el utána ha felkelt majd eszik… hozzáteszem mindig egy fel órával a megszokott előtt alszik el. Nem tudom mennyire teszek ezzel rosszat neki ha nagyon néha aludni? Vagy ragaszkodnak még jobban a napirendjet és keltsem fel akkor is ha fel ora múlva kéne mennie aludni? Előre is koszonom a valaszat! Udvozlettel Timi 🙂

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. október 14. péntek

   Nem kell ezen a téren túl merevnek lenni. A kisgyerek nem ismeri az órát, neki fontosabb, hogy a napi teendők a megszokott sorrendben történjenek. Ha tovább alszik vagy korábban kel, ott kezdődik a nap, ahol felébredt.

 • Mónika

  Reply Reply 2016. augusztus 11. csütörtök

  Kedves Ági.Nekem az a kérdésem lenne,hogy a kisfiam aki 5 hónapos nem egy időbe kell fel reggel.Hogy állítsam be neki a fix napirendet?Sajna tápszeres és így a tízórai is mindig csúszik.Mindig költsen fel reggel hogy meg legyen a napi rutin?Előre is köszönöm a választ.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. augusztus 14. vasárnap

   Nem gond, hogy nem mindig ugyanakkor kel. A napirendnek nem fix időpontokra kell épülnie, hanem az ébredéstől számítva a nagyjából azonos sorrendre. Pl. ébredés után evés, aztán büfi, játék, aztán alvás, ébredés után evés, büfi, játék, alvás stb. A napi rutin ettől lesz meg, nem attól, hogy minden ugyanakkor ébred a kicsi és ugyanakkor eszik.

 • melinda

  Reply Reply 2016. február 05. péntek

  Bocsánatot, még egy dolgot kérdeznék. A séta nem mindig ugyanabban a napszakban van. Ez befolyásolja a napirendet? Koszonom. Melinda

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field