Mikor és hogyan mossunk hajat?

A babahaj még egyáltalán nem koszolódik erősen, ezért az anyák gyakran elbizonytalanodnak, érdemes-e minden este hajat mosni a babának, ahogyan a csecsemőápolási könyvek írják, és, ha igen, akkor hogyan: Vízzel? Samponnal? Fürdetőkrémmel?

Mikor és hogyan mossunk hajat?Miért? A baba hajmosásakor tulajdonképpen nem a haját mossuk meg, hanem a fejét, tulajdonképpen a fejbőre az, ami koszolódhat: a kiságyban fekve megizzad, szopizáskor ráfolyik az anyatej, lebukizza… Éppen ezért fontos a mindennapi tisztítás annak ellenére, hogy szemmel láthatóan nem tűnik koszosnak a feje. A fejbőr tisztítását emellett puha babakefével is elősegíthetjük.

Mivel? A mindennapi tisztításhoz nem szükséges sampont használni, bőven elég, ha vízzel mossuk meg a fejét, és bőven elég áttörölgetni utána törülközővel, ameddig nincs sok haja a babának, a hajszárítás szárítja a hajat, a fejbőrt és a legtöbb baba nem szereti. A sampon használatát bőven elég akkor elkezdeni, amikor már valóban sok és sűrű a kicsi haja, illetve nagyon összekoszolja (pl. homokozik)

Nagyhajú babák Előfordul, hogy egy babának már születésekor sok haja van, ilyenkor macerának tűnhet a hajmosás, azonban ez a hosszú haj általában nem annyira sűrű még mint később, ezért ilyenkor is minden nap kell mosni és elég törülközővel áttörölni, mert a puha babahaj gyorsan megszárad magától is. Fiúknál másfél-két éves korra lesz igazán sűrű a haj, lányoknál már 1 éves kor körül.

Koszmó A babák hajlamosak a koszmósodásra, ami gyakran meleg időben lép fel, de a még napközben sokat alvó babáknál is gyakori. Ameddig kevés a haja a kicsinek, addig babaolajjal kenjük be ilyenkor a fejét, majd 5 perc után egy puha ronggyak le tudjuk kapargatni a koszmót. Ha ez nem működik, vagy már nagyon sűrű a kicsi haja, akkor koszmó elleni samponnal érdemes megmosni. Nem ritka, hogy 1,5-2 éves korban jelentkezik csak először koszmó, mert a sűrűbb haj alatt a fejbőr nem tud szellőzni, ilyenkor a koszmó elleni samponnal való mosás megelőző hatású is. Koszmó még 4-5 éves korban is jelentkezhet, főként meleg időben. A rendszeres fésüléssel is megelőzhető.

Ha fél tőle… Sok baba nem szereti a hajmosást, azonban a közhittel ellentétben nem a csípős sampon miatt, hanem azért, mert a víz az arcukba folyik és ez kellemetlen. Ez megelőzhető, ha a kicsi hajlandó hátrahajtani a fejét, ezt azonban ők nem szeretik, úgy érzik, kiszolgáltatottak lesznek általa, ezért ha nem szereti, nem kell erőltetni.

Amíg igazán kicsi, addig bőven elég, ha egy mosdókesztyűt megnedvesítesz, és azzal áttörlöd a fejét, így nem folyik a szemébe.
Amikor kicsit nagyobb, akkor kancsóból öntheted a fejére a vizet (a zuhanytól általában félni szoktak, illetve ott a vízhőfokot sem tudod annyira szabályozni). Másfél évesen már meg tudod rá kérni, hogy egy kis kendőt tartson az arca elé, így nem folyik a szemébe a víz.

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Körözsi Barbara

    2011. január 25. kedd

    Sziasztok!

    Én csak megosztom veletek, hogy végre vége a több hetes hajmosás körüli mizériának.
    20 hónapos a fiam és nem hajolt hátra, előre stb.stb mindig sírt. Kipróbáltam, amit Ági javasolt, hogy a szeme elé tegyek egy kis törülközőt, de attól is félt.
    Kitaláltam, hogy a homlokához teszek egy kis mosdókesztyűt, mikor leöntöm a fejét vízzel, így lát is, de nem megy a szemébe víz. Siker! :)) Végre-végre.
    Hátha nektek is beválik.

  • Zsófi

    2010. június 22. kedd

    Kedves Ági!

    A kislányom egy éves, sűrű hosszú hajjal született (elől már kétszer is kellett vágni a hajából, mert annyira belelógott a szemébe). Kb. 7-8 hónapos korában lett koszmós a feje, azóta folyton ezzel küzdünk. Hol jobban, hol kevésbé koszmós a feje, de teljesen nem tudjuk eltüntetni.

    Próbáltam az olajas módszert, de olyan sűrű a haja, hogy igazából a fejbőrre nem is jut belőle, a haja viszont teljesen összeáll tőle, aztán meg nem tudom a hajáról teljesen lemosni.

    Van esetleg valami más megoldás is a koszmó ellen?

    Köszönöm!
    Zsófi

    Válasz: Igen, létezik koszmó sampon is, Bebe néven a patikában lehet kapni.

  • zsuzsi

    2010. június 05. szombat

    Kedves Ági. 2 honapos kisbabanknak koszmos lett a feje.Szeretnem meg kerdezni,hogy ez azt jelenti nagy koraba korpas lesz, aki kis koraba koszmos?

    Válasz: Nem, a kettő között nincs összefüggés, felnőtteknél is vannak időszakok, amikor jobban korpásodnak, aztán meg magától elmúlik az egész.

  • Nikola

    2010. május 29. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 7 hetes, és a fülecskéjén koszmó szerű lerakódás van. Kérdeztem a védőnőt, és mondta, hogy olajos vattával dörzsölgessem, de úgy tűnik, csak egyre romlik a helyzet.
    Lenne valami tanácsod,amit kipróbálhatnánk?

    Köszönettel,
    Nikola

    Válasz: Kevés babaolajat tegyél rá, hagyd rajta fél órát és utána egy tetrapelus csücskével le tudod tisztítani.

  • Renáta

    2010. április 30. péntek

    Kedves mamatársak,
    gondoltam, megosztom Veletek, hogy a kisfiam fejéről mivel sikerült levarázsolnom a koszmót, hátha Nektek is segítek vele. Az olajozós módszer leszedi ugyan, de másnapra újratermelődik, a bőrműködést ugyanis nem gyógyítja meg (a gond az, hogy valamiért túl sok bőrsejt termelődik ahhoz képest, amennyi kopik). A homeopátiás Schüssler-sók közül a 11. számú, a Silicea a bőr regenerálására való. Szerencsére gyártják krémzselé formájában is (keress rá a guglin). No, ez a krém 3-4 nap alatt rendbeszedte a babánk buksiját. Még a homeopata gyermekorvosunk is szorgosan felírta 🙂

  • Detti

    2010. április 13. kedd

    Szia Virgi! Az én kisfiamnak is koszmós volt a fejbőre 1 hónapos korában,ráadásúl hatalmas hajjal születtet.sok mindent kipróbáltunk,nem használt semmi.Végül a babaolaj(johnsons aloe vera kivonatos) vált be.fürdés előtt fél órával vastagon lekentem és maszírozgattam,máris rengeteg levált.2-3 nap ismételtem meg 1,5 hónapja színét sem láttam a koszmónak.

  • endzsi

    2009. június 12. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányomnak (négy és fél hónapos) pelenkakiütése van (az orvos mondta). A pelenkával fedett hajlatokban megvastagodott a bőre. Kaptunk rá kenőcsöt, de semmi mást nem mondott a doki. Az interneten olvastam, hogy jó, ha a levegőn van. És sűrűbben cseréljük a pelust. Most két és fél, három óránként kap tiszta pelust, és 20-30 percet „meztelenkedik” előtt. Sajnos így is nagyon lassan múlik el.
    Lehet még valamit tenni ellene? Talán másik krém jobb lenne?
    Mitől alakult ki? Előtte is minden evés után tisztába raktam, és fürdetés előtt szellőztettük. Vagy esetleg a krémtől van? Az unguentum infantum-ot használtuk, ami ugye hámlasztó. Talán túl vastagon kentem be vele?
    Előre is köszönöm!
    Endzsi

    Válasz: A legjobb pelenkakiütésre a Sudocrem, attól egy éjszaka alatt elmúlik az egész, minden mással akár 1-2 hétig is eltarthat.

  • Király Andi

    2009. május 21. csütörtök

    Szia Ági!

    Tanácsot kérnék Tőled a fürdetéssel kapcsolatban.
    Nálunk eddig – most 15 hónapos – nagyon élvezte a babám a fürdetést, pancsolt, nevetett, nagyon tetszett neki, de pár napja a párom a zuhanyrózsával a vizet a feje tetejére irányította, a víz az arcába csorgott. Ettől a rossz élménytől(valószínűleg váratlanul érte és megijedt)most már ha csak az esti vetkőzés után a fürdőszobába bemegyünk, már akkor elkezd sírni. Ha a kádban hanyatt fektetem a hajmosáshoz, az sem tetszik már neki. Ez most már mindig így lesz, amíg kicsit nem lesz nagyobb, vagy rövid időn belül elmúlik? Úgy sajnálom, mert annyira szerette az esti fürdést. Jó volna, ha visszaállna a régi rend. Nyugtass meg, hogy elmúlik a „pánik” 🙂

    köszönöm
    Andi

    Válasz: Vissza fog állni a régi rend. Pancsizzatok, nyugtassátok meg, hogy nem lesz megint leöntve a feje. A hátrafekvést a legtöbb baba nem szereti, mert bizonytalannak érzik magukat ebben a helyzetben. Próbáld meg inkább egy pohár vízzel leönteni a fejét, az kevésbé ijesztő.

  • virgi

    2009. május 18. hétfő
  • Vali

    2009. május 16. szombat

    Szia virgi!

    Megírod nekem, hogy melyik ez a bevált sampon?
    Köszi! Vali

  • virgi

    2009. május 13. szerda

    Sziasztok!

    A Kibbbabámnál kb. 2 hónaposan (most 3 hónapos) kezdődött a koszmó. Eleinte használtuk a gyógyszertárban kapott olajat, amivel szorgalmasan kentük a fejbőrét fürdetés előtt, fürdetés után pedig mindig gondosan átfésültem és masszíroztam a fejét, de hasztalannak tűnt, ráadásul másnapra nem tudtuk mitől bűzlik szegény gyerek. 🙂 Sajnos, a melegtől a még rajta maradt olajmaradék elkezdett avasodni. 😀 A fürdetőkenőccsel nem sikerült maradéktalanul eltávolítani az olajat, ez lehetett az oka. Úgy döntöttünk, inkább legyen a gyerek feje koszmós (előbb-utóbb úgyis elmúlik magától…), minthogy szegény gyerek szagolja magán egész nap az avas olajat. Szóval, nem kentük tovább. Magától is elkezdett hámlani (titkon megjegyzem, néha – szoptatás közben – szemldökcsipesszel szedegettem, a már fellazult bőrdarabkákat, de egy idő után ez sem tűnt jó megoldásnak…). Végül, a gyógyszertárban javasoltak nekünk egy sampont. Azóta minden fürdetéskor megmosom a haját és úgy tűnik ez lesz a megoldás. Már csak a kutacsnál marad egy kis koszmó, de valószínűleg csak azért, mert itt nem merem nagyon dörzsölni a törülközővel.

    Nálunk a fürdetés fénypontja a haj- és arcmosás. 🙂 Amikor a fejét masszírozom, a nagy üvöltés megszűnik, az arc mosásánál pedig rendszerint el is alszik. Ilyenkor persze előfordul, hogy a szemébe vagy a szájába megy a víz, de őt kevésbé zavarja mint az apukáját, aki fürdeti. 🙂

    Hisztimentes fürdetést!
    virgi