Az a 12 hónap…

Aki várandósan olvasta az „Az a 9 hónap” című könyvet, az biztosan szívesen forgatja majd a folytatást is, ami „Az első 12 hónap” címmel jelent meg. Nekem személy szerint sok hasznos információt adott az „Az a 9 hónap”, ezért izgalommal vettem kézbe az első életévről szóló igen vaskos kötetet is. És egyáltalán nem csalódtam benne: a jól megismert átlátható, problémaközpontú szerkesztés, a sok hasznos információ ennek a könyvnek is a sajátja.

Az a 12 hónap… Csecsemőápolási útmutató és egészségügyi könyv sok létezik. A többségét elismert szakemberek írják általában orvosi szempontból magyarázva meg a csecsemőkkel kapcsolatos kérdéseket. Ez a szemléletmód annak a következménye, hogy régebben úgy gondolták, a baba csupán eszik és alszik, a vele kapcsolatos gondok mind csupán egészségügyi problémának számítanak.

Ez a könyv azonban más. Nem orvosok és védőnők írták, hanem írók, akik egyben szülők is, ezért hétköznapi, gyakorlatias szemszögből, saját tapasztalataikat, megfigyeléseiket is megosztva avatják be a szülőket a baba első életévének rejtelmeibe. Mindemellett a szokásos csecsemőápolásról és táplálásról szóló információkat is megtalálhatjuk benne, azonban a hangsúly nem ezen van.

Rögtön az első fejezetet javaslom már várandósan átolvasni. Elsőként a szoptatásról van szó, illetve a tápszerről. Nos, a mai hazai szoptatásbarát szemmel talán zordnak tűnhet a tápszerről szóló rész, azonban mindez megnyugtató lehet annak az anyukának, akinek minden igyekezete ellenére sem sikerült a szoptatás.
Az új életstílusról szóló meglátások egy része is kissé távol állhat a hazai szemléletmódtól (a hazai anyukák többségénél az első hetekben még nem merül fel, hogy visszamenjenek-e már dolgozni), viszont eközben sok olyan problémáról is szó esik, ami viszont tényleg változást hoz a család életébe. Mit tegyünk például, ha a lelkes nagymamák folyton a baba körül akarnak segédkezni, vagy ha mindenbe beleszólnak a baba körül? És mi a teendő, ha nincs „kéznél” egyetlen nagymama sem, akitől segítséget remélhetnénk?

A második fejezet az egyik kedvenc témámat, a babakelengye kérdését öleli fel. Az első babánál még én is szentül hittem, hogy mindent meg kell venni a babának, egy csomó apróságot összeírtam, amit mások is hasznosnak találtak, hetekig rendezgettem, alakítottam a saját listámat, míg végre tökéletesnek találtam. A második babánál már tudtam, hogy egy újszülöttnek szinte semmi extrára nincs szüksége, leginkább az anyukájára (de őrá nagyon), a dolgok többsége pedig a háztartásban található eszközökkel is megoldható.
Szerencsére ezt a könyvet is hozzám hasonló gondolkodású szülők írták, a kelengyelista valóban csak a legszükségesebbekre szorítkozik és ha valamit másként is meg lehet oldani, akkor az oda van írva. Külön kiemelném a gyermekülésekről szóló részletes leírást. Ezt a területet a legtöbb könyv nem, vagy csak nagyon felületesen tárgyalja, itt viszont alaposan elmondják, melyik ülés mire való, milyen kortól, súlytól használható, milyen előírásoknak kell megfelelniük.

A szoptatásról szóló fejezet elég részletes, tetszettek benne az ábrák, mert sokszor nehéz elmagyarázni, milyen a kereszttartás, vagy a bölcsőtartás és a fényképeken sem mindig látszik jól, itt viszont átlátható rajzokat találhatunk. A szoptatásról írott részek korszerűek, a WHO ajánlásainak megfelelnek, szoptatásbarátak és a leggyakrabban feltett kérdésekre is választ adnak. Külön örültem neki, hgy egy csomó félreértést és tévhitet is értelmesen megcáfolnak, ezek a legtöbb könyvből kimaradnak, itt viszont nagyon részletesen szó van pl. a szoptatás alatti sportról, a betegen való szoptatásról és a fogamzásgátlásról is és azokról az anyukákról sem feledkeztek meg, akik vegyesen táplálják a babájukat.

Az egyes hónapok leírása nagyon alapos és lényegretörő. A szokásos babaápolási gondokat, hogyan pelenkázzunk, hogyan ápoljuk a köldökcsonkot stb. elintézik már az újszülöttek bemutatásánál és ez nagyon jó! A legtöbb könyvben ugyanis ez teszi ki a tartalom javarészét és az anyuka azt hihetné, hogy ebből áll az egész babázás: csak szoptatás, pelenkázás meg köldökcsonk az egész, holott ezek a dolgok néhány hétig tartanak csak, a lényeg pedig ezután következik.

Folyt.köv.

A könyvet a Park Kiadó adta ki.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

10 Comments

  • Bella

    2008. november 17. hétfő

    A könyv valóban nagyon jó, nekem angolul van meg (What to Expect the First Year).
    Ajánlom mindenkinek, pontos, lényegretörő, nincs benne önismétlés. Eddig minden kérdésemre választ kaptam benne, pedig sok volt.
    Csak sajnálni tudom, hogy nem tudtam lézetik „előzménye” is.

  • Tünde

    2008. november 17. hétfő

    köszi a tippeket, Ági.Sikerült megrendelnem a könyvet, ha minden igaz, ma már megkapom.Majd megírom, mennyire tetszik!

  • Vida Agi

    2008. november 14. péntek

    Tünde, építőkockázás, dohányzóasztal alatt átbújás, éneklés, mondókázás, lovagoltatás, képeskönyvben mutogatás mi micsoda, hangutánzás (egyszerűbb állathangokat megmutathatod neki 13-14 hónapos korára -vagy még hamarabb- már fújni fogja mindegyiket pl. kutya vauvau cica miau stb.)

  • Tünde

    2008. november 14. péntek

    Klarissz és Ági: köszönöm a válaszokat.Amíg nem tudok a könyvhöz hozzájutni, adnátok 1-2 ötletet? Szoktunk dalos- és mondókáskönyvet nézegetni, szoktam neki énekelni, négykézláb fogócskázni…Köszi:)

  • Bee

    2008. november 14. péntek

    Ez nagyon jó könyv lehet!

  • Vida Agi

    2008. november 13. csütörtök

    bettibea, az enyém is csinálta. Kinövik. Az a jó (bár ezt nehéz megcsinálni) ha nem csinálsz ilyenkor semmit, nem reagálsz, mert ha sikítasz, vagy kiabálsz vagy más látványos dolgot csinálsz, annál érdekesebbnek találja és annál inkább fogja csinálni, csak a reakció miatt.

  • bettibea

    2008. november 13. csütörtök

    Sziasztok!

    Én azt szeretném megtudni, hogyan szoktassam le a 8 hónapos fiam a marásról. Amikor játszunk és az ölemben ül elkezdi piszkálni az arcomat, eleinte szépen, aztán hirtelen bedurvul és belém mar. Nem akar bántani, az látszik rajta, ő azt hiszi ez jó mulatság, pedig nem az. Hiába mondom neki hogy nem szabad, csak símogatunk, megmutatom hogyan kell….de semmi. Mit tehetnék még? Vagy kinövi majd? Ő egy nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott, és vidám baba.
    Várom válaszod! Köszönöm

  • Vida Agi

    2008. november 12. szerda

    Klarissz és Tünde, a Deákné féle könyv tényleg nagyon jó, én is sokat tanultam belőle. Ha figyeled a saját gyerekedet és tisztában vagy vele, hogy éppen milyen fejlődésen megy keresztül, mire képes, mi érdekli, akkor sok mindent ki tudsz találni magad is.

  • Klarissz

    2008. november 12. szerda

    Rengeteg dolgot ki tudsz otthon is találni, de ehhez az kell, hogy „ráálljon az agyad”. Szóval hogy láss pár jó ötletet, és akkor beindul a Te fantáziád is. Nekem ilyen ötletadó volt a Deák és Tsa Kiadó gondozásában megjelent Anya, taníts engem! (Deákné Bancsó Katalin a szerző) Nagyon részletes (napi bontásban vannak feladatok!), nagyon jó ötletek vannak benne (persze ebben is van, ami szerintem messze van a valóságtól, de elenyésző). Kb. 2.5e Ft-os befektetés. Van egyébként nyolcvanas évekbeli kiadása is. Hivatalos honlapja: http://www.tudatosszulo.hu Nem tudom, Áginak mi a véleménye róla, de szerintem Ő is ismeri, és szereti. Ági?

  • Tünde

    2008. november 12. szerda

    Azt kérdezném h milyen fejlesztő játékokat tudnék a 10 hónapos kislányommal játszani anélkül hogy pénzt kellene költenem?