A „csak anya”-jelenség

Apa végre hazajön a munkából, játszana a kicsivel, mire ő közli, hogy „csak anya” csinálhatja, csak ő fürdetheti meg és a többi. Mi ennek az oka? Miért taszítja el (látszólag) a kicsi az apát és ragaszkodik „csak anyához”? Apával lenne a gond? Vagy valami más?

A válasz meglepő: ez nem apa ellen szól.
De akkor mi van a háttérben?

A „csak anya”-jelenség általában akkor jelentkezik, amikor a kisgyerek már elkezdett önállósodni és érdekelni kezdik anyán kívül mások is. Leggyakrabban apával találkozik, ezért hozzá is kötődni kezd.
Csakhogy míg anya egész nap ott van vele, addig apa reggel elmegy, este megérkezik.
Apától minden nap el kell válni és az elválás bizony fájdalommal jár.
Ezért aztán, amikor apa megérkezik, el kell neki mesélni, milyen rossz is, amikor elmegy és ezt a kicsi így fejezi ki: „csak anya”.

Gyakorlatilag ez is egyféle szeparációs szorongás, csak most az apától való elválással kapcsolatban jelentkezik, hiszen most már nem csak hozzád, hozzá is kötődik a kicsi.

Mit lehet tenni?

A megoldás nem az, amivel a legtöbben próbálkoznak, hogy próbálják meggyőzni a kisgyereket, hogy márpedig apa is szereti őt vagy erőltetik, győzködik, hogy jó lesz ez így.

1. Mesélj neki Apáról!

A 3 év alatti gyerekek még nem képesek tudatosan felidézni a szüleik emlékét, amikor elmennek és nem tudják megnyugtatni magukat azzal, hogy anyára gondolnak (ezért is van szükségük átmeneti tárgyakra, plüssállatra, rongyira, cumira, ami megnyugtatja őket). Apa emlékét sem tudják felidézni, de mi felidézhetjük nekik napközben is, beszélhetünk nekik Apáról és arról, mit fogunk közösen csinálni, ha megjön, felhívhatjuk napközben is közösen Apát.

2. Mondjátok ki!

Az elválás fájdalmas dolog és egy kisgyerek még nem tud ezzel az érzéssel mit kezdeni, ezért csak annyit mond „csak anya”. Azon, hogy pontosabban ki tudja fejezni, amit érez, az érzelmi intelligencia fejlesztése segíthet. Nevezzétek nevén az érzelmet, amit átél a kicsi, akkor, amikor történik („Tudom, hogy szomorú vagy, hogy apa elment, de uzsonna után megjön majd” érdemes mindig valamilyen fix napi eseményhez kötni Apa érkezését, így könnyebben megérti a kicsi, mire is számíthat). Ezzel lassan tudatossá válik benne, mit érez és kifinomultabban fogja jelezni az érzéseit, nem csak annyit mond „csak anya”.

Sok apuka sérelmezi, hogy a gyermek őt nem szereti, ezért nem akar vele lenni és azt is furcsán fogadhatják, hogy a kisgyerek hisztizik, sír, amikor foglalkozni szeretne vele. Valójában ilyenkor a kicsi nem az apa ellen tiltakozik, hanem az elválás fájdalmát fejezi ki ilyen módon, ezt az információt érdemes megosztani az apukával is, hogy ő is értse 🙂

3. Hagyjátok felmelegedni!

Az első dolog, hogy miután apa hazaért, nem kell erőltetni, hogy a kicsi játsszon vele. Legyen ott a közelben Apa, lássa őt a kicsi, szokja meg, így kis idő múltán már Apa is be tud vonódni a játékba.

4. Játsszatok hármasban!

A közös játék hidat ver a családtagok között. Játsszatok hármasban rendszeresen (labdagurítást, építőzést stb.), így észrevétlenül is épül a családi kötelék és a kicsi kevésbé fogja úgy érezni, hogy csak anyára számíthat. A közös játékban ezek a letölthető, kinyomtatható „Nevelgető” játékok is segíthetnek.

5. Legyenek apa-gyerek programok is!

Apa is foglalkozzon sokat kettesben a kisgyerekkel, legyenek közös, rendszeres, elfoglaltságaik, amiket lehet várni, amit csak ők ketten szoktak csinálni. Ez lehet közös kismotorozás, focizás, kutyasétáltatás, építőzés, játszótér vagy bármi, a lényeg, hogy rendszeresen legyenek olyan programok, amiket csak ők ketten csinálnak. Így egyre inkább örömmel fogja fogadni a kicsi Apát, amikor hazajön a munkából.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field