A baba lelki fejlődése 3 éves korig 3. Fél évesen valami „elromlik”

A paradicsomi állapot, melyben az anya és a baba egyek voltak 5-6 hónapos korban egyszercsak felborul: a kicsit most már annyira érdekli a külvilág, a tárgyak, az emberek, hogy felismeri ő és anya nem egyek. Ennek látható jelei vannak: eltol minket magától, keresi a külvilág és a saját maga közti határait, amit az jelez, hogy a hajunkat, orrunkat húzgálja, játszik vele (ez nem rossz szokás, hanem emiatt van)

A baba lelki fejlődése 3 éves korig 3. Fél évesen valami “elromlik”Ebben a korban kezd el mindent megfogni és időnként a szájába is tömni, ezért fél szemmel mindig rajta kell lenni a kis kópén, ráadásul a kíváncsisága a mozgásfejlődését is ösztönzi: fokozatosan elkezd különféle módokon közlekedni a lakásban. Emellett azonban túlságosan messzire sosem mer menni, kíváncsi, de közben szeretné velünk is tartani a kapcsolatot, mert mi jelentjük számára a biztonságot.

Mivel most tanul meg a testével bánni, ezért ez az igazi jó kis gyömöszölések ideje, lehet tornásztatni, hancúrozni, csiklandozni, mert ez segít neki megismerni a saját testrészeit (és emellett nagyon élvezetes is egyben :))

Nagyjából 10 hónapos korig egy erőteljesebb lélektani időszakon esik át a baba: szeretne tőlünk elszakadni, de még fél az új dolgoktól, ráadásul a sok új élményt nem tudja olyan tempóban feldolgozni, mint ahogyan azok érik, ezért az alvás és az evés terén is nehézségek adódhatnak. Nehezen alszik el, nyugtalanul alszik, sokat forgolódik, gyakran felébred – ezek mind ennek az időszaknak a jellemzői, amik (ha nem szoktatjuk rá semmi rossz szokásra) 10 hónapos kor körül részben vagy egészben eltűnhetnek.

Ekkor egy új korszak kezdődik, amelyről majd legközelebb mesélek.

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

  • Zsofi

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Agi!

    A neten keresgeltem a problemamra valaszt es igy bukkantam erre az oldalra!A segitsegedet szeretnem kerni,masodik gyermekunk most 19,5 honapos fiu.A delutani alvasanal semmi gond nincsen,pici kora ota egyedul alszik el.Amig szopizott addig szopi utan tettem a kisagyaba,most pedig egy negyed cumisuveg kefirrel alszik el a kisagyaban.Delutan is es este is.Delutan nincs is semmi gond a mai napig, viszont egy hete estenkent jelzi, hogy nem szeretne ha betennem,mutogat a novere (5 es fel eves) agyara (kozos szobaban vannak), hogy oda fekudjunk le.Eddig az volt a menet, hogy a fiunkat fel nyolckor tettuk le aludni, a lanyunkat pedig a haloszobankban az agyunkban altattuk el, hogy a kicsit ne zavarja a meseolvasas meg a beszelgetes,majd mikor elaludt a lanyunk, atvittuk a szobajukba es igy nyolc negyed kilenckor mar aludt mind a ket gyerek.Most viszont megbomlott a rend es a fiunk este nehezen alszik el es eljel tobbszor felsir, de nagyon keservesen es mikor probaljuk megolelgetni, vigasztalni, ugy kapaszkodik a nyakunkba mintha valami nagyon eros felelem elol keresne biztonsagot.Ilyenkor setalunk vele az olunkben majd visszatesszuk az agyaba.De egy ora mulva kezdodik elolrol.Ugy gondoljuk nem a foga okozza,tudomasunk szerint nem erte semmilyen trauma,semmi olyan valtozas nem volt az eletunkben ami esetleg kibillentene.Ez az allapot mindenkinek nehez,mert senki nem tudja kipihenni magat,se o se a lanyunk, se pedig mi.Ha tudnam, hogy pl a foga, akkor megnyugodnek, elfogadnam,hogy most ez az allapot van,es ha kell orankent vigasztalnam ameg ki nem bujna a fogacska.Persze igy is vigasztalom, csak nem tudom mi az oka ennek a hirtelen valtozasnak,nem latom a veget,nem tudom hogy mit kellene tennem, hogy neki a legjobb legyen, de mindekozben nehogy kialakitsak benne egy rossz szokast ami kesobb plusz nehezsegkent rakodna rank.Ez lehet valami fejlodesi szakasz sajatossaga?Kulfoldon elunk, minden evben nyaron toltunk Magyarorszagon masfel honapot,ket honapja jottunk vissza de semmi gond nem volt idaig.Ez a valtozas esetleg lehet az ok es letezik,hogy ket honap mulva jelentkezik a „gond” addig semmi?
    Valaszod elore is nagyon koszonom!Szep napot Neked!

    Válasz: Nem az utazás okozza ezt, hanem életkori sajátosság, hogy ebben a korban nehezen élik meg a gyerekek az esti elválást a szülőktől és ilyentájt kezdődnek az éjszakai félelmek is. Szerintem az lenne a legjobb, ha mostantól kettőjüknek együtt olvasnátok este azt a közös összebújós mesét és ő is a nagytestvérrel együtt a nagyágyon aludhatna el. Éjjel, ha megriad, az a legjobb, ha mellétek feküdhet, de ha ezt nem szeretitek, akkor kaphat egy kislámpát éjjelre a szobába az éjszakai félelmek ellen, valamint egy alvósállatot, aki „vigyáz rá” éjszaka (lehet róla mesélni, hogy „Anya most lefekszik az ágyába, de ittmarad veled a maci és együtt alszotok”)

  • Andy

    2010. július 20. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 hónapos,nagyon mozgékony kis csaj,szinte egy perc nyugta nincs.Végigmássza a lakást,ahol csak tud megkapaszkodik és feláll.Pár hete el kezdett nagyon hisztizni,tisztába szeretném tenni hisztizik,rugdal a lábával,szinte dobálja magát.Minden fürdés után hisztizik (fürödni nagyon szeret).Kiabálni is szokott, van amikor olyan mint egy „méregzsák” , idegesnek és feszültnek látom.Ha nem az van amit Ő szeretne akkor is hisztizik.Miért van ez?És meddig tart?Sokszor már nem tudom, hogy hogy kezeljem a helyzetet.Mit csináljak ilyenkor?

    Válasz:Ez a dackorszak 🙂 legyél vele türelmes ilyenkor, te ne legyél feszült, mert akkor azt látja, hogy az a jó megoldás, legyél nyugodt és ő is átveszi majd.

  • moncsi

    2010. április 19. hétfő

    Szia Ági!

    szeretem olvasni a kismamablogot, sokat tanultam már belőle.
    most nagyon nehéz kérdésem lenne hozzád
    kicsi babám most múlt 7 hónapos. minden perc vele élmény. tanulékony nagyon vidám nagyon aktív kisbaba. barátságos, mindenkivel bizalommal van. bár első baba még felkapatni se sikerült nagyon, hiába nem tudtuk soha hallgatni ha sokáig sír. most már a világ nagyon érdekli, remekül elvan a játékaival a kiságyban vagy a földön. már kúszik és mászik, és minden ételt imád amivel idáig megkínáltuk. szopni már csak reggel, este és hajnalban, (ha felébred) szopik.
    viszont életünk olyan nehéz helyzetbe került, hogy lehet hogy olyan 9 hónapos korában 1-2 hónapra el kellene hogy hagyjam. az apukájával és a szüleimmel maradna, akiket imád. milyen hatással lenne ez rá? és az anya-gyerek kapcsolatra. az én szivem máris darabokra tört emiatt, elfelejtene ennyi idő alatt? az ő kis lelke is megtörne örökre? nem fogadna el többet engem, mint az anyukáját?
    kérlek mondd el a véleményed erről!
    köszönettel előre is.

    Válasz: 9 hónaposan a kicsi éppen a szeparációs szorongás időszakát éli, ezért nehezen válik meg anyától, ugyanakkor egyre jobban önállósodik is. Nagy gondot nem okoz ez nála, de ennyi idősen bizony 1 hónap alatt „elfelejt” a kicsi. Elfogadja, hogy te vagy anya, de kell majd 1-2 nap, mire elfogadja megint, hogy anya megkerült. Fel kell rá készülnöd, hogy ez esetleg okoz néhány nehezebb napot (alvásproblémákat pl.) majd és pár napig nem fog úgy kötődni hozzád, mint amikor elmentél.

  • Annamamája

    2010. március 24. szerda

    Szia Ági!

    A kislányom 8 hónapos duracell-baba. Egész nap fáradhatatlanul csattognak a tenyerei a padlón, és persze mindenhol ott akar lenni. 😀
    Mostanában látok nála valamit ami figyelni kezdtem: ha nagyon nyűgös, pl éhes vagy türelmetlenebb vagyok, néha harapdálja a csuklóját. Jelezhet ez olyat hogy feszült, vagy szorong és nem tud mit kezdeni vele. Esetleg csak a fogzásához kacsolódó jelenség, hiszen most jön a harmadik pár foga?

    Válasz: Igen, ez azt jelenti, hogy feszült, mert álmos vagy éhes, nyűgös és ezt a helyzetet nem tudja kezelni, de ugyanakkor a fogzás is okoz ilyet. Általában, amíg elfoglalják magukat, addig nem jön rájuk az ínypiszkálhatnék, de ha a felfedezőutat megszakítja valami (pl. álmos lesz, éhes, nyűgös), akkor rögtön eszébe jut piszkálni az ínyét.

  • Helgi

    2010. március 03. szerda

    Kedves Ági!

    A kislányom most lesz 6 hónapos és a tündéri kisbaba egycsapásra ordibáló méregzsákká változott. Nagyon ügyesen fordult hátról hasra és vissza, de most egy ideje a „vissza” nem nagyon akaródzik. Ilyenkor „repked” (jártunk masszázsra, de nem változott semmi) és kiabál. Ha hátra fordítom szintén zokon veszi, azonnal hasra vágja magát és kezdődik minden elölről. Emellett rengeteget hangoskodik, rettenetes hangon kiabál. Nem kellene már ilyenkor gügyögniük? Mert tudott Ő már elég hamar, de ez most átváltott a kiabálásba. Mit lehet tenni? Egy lépést sem tudok tenni tőle…

    Válasz: Kis méregzsák 🙂 Azért kiabál, mert már sok mindent szeretne elérni, ami még nem megy neki. Ez tart pár hétig, aztán ahogy egyre hatékonyabban kúszik-mászik, úgy fogja teljesen elhagyni. Addig türelem.

  • szilvia

    2010. február 04. csütörtök

    Kedves Ági!
    A kisfiam 6 hónapos és hasonlóan viselkedik, mint ahogy írtad. Nyűgösködik, hangoskodik, ha a járókába rakom, és kézben is csak akkor nyugszik meg, ha fel alá járkálunk és nézelődhet. Hasra, és vissza forgolódik, hason már rugózik a lábával, ha ki támasztja, de még nem ült fel és nem mászik. Én eddig nem is ültettem. Lehet, hogy kellett volna?
    Gondoltan a rugós hintára, hátha tetszene neki, de nem tudom nem ártok-e neki, ha beleültetem, tekintve, hogy még nem tud ülni. Mit javasolnál?

    A másik megfigyelésem, hogy egyre többet alszik a kisfiam. Néhány napos kora óta nagyon hasfájós volt, 4 hónapos koráig egyáltalán nem aludt nappal. Azóta max. 3-szor 30 percet aludt nappal. Néhány napja azonban egy napközbeni szoptatás után (délelőtt vagy délután) újra elalszik újabb fél vagy akár egy órára. Éjjel általában 7-8 órát alszik összesen. Úgy gondoltam, hogy a mozgásfejlődéssel egy időben majd kevesebbet fog aludni a kicsi. Vagy ennyi az alvásigénye ebben a korban?

    Válaszaidat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szilvia

    Válasz: A rugós hinta jó, fél évesen már lehet használni. A fiaim órákat eltöltöttek benne nézelődve.

    Az alvásmennyisége pont jó, az éjszakai még kicsit kevés is. De mivel most többet mozog, ezért többet is alszik. Később az alvások összevonódnak majd, 2x 1-1,5 órát, aztán meg 1×2-3 órát fog aludni.

  • Vikica

    2009. szeptember 09. szerda

    Köszi Ági az ötletet, kaptunk kölcsön rugóshintát. Még nem használom mert nem tudmég ülni a picink. Ugye csak azután szabad, mert megterheli a gerincet?
    Viszont a helyzet nem javult: valószínűleg fogzik, mert éjszaka felületesen alszik, sírva ébred, nem tudom megnyugtatni, ált. csak cicivel. de nem tudom melyik szer kéne neki. csak nyűgös, ingerlékeny, és savanyú szagú a kakija, de a gyerek nem, nincs szorulása, se hasmenése. Az arca sem mondhatni pirosnak, csak néha picit, ált. mind2 fél, de volt egyszer hogy csak az egyik. de más tünete nincsen. tudnál segíteni?
    Bár én azt hiszem a savanyú kaki a gyümölcstől van: lehetséges, hogy nehezem emészti meg a barackot? Felfújja? sokat pukizik, jókorákat, van hogy éjjel is: felsír, futok hozzá, mikor odaérek jöna nagy puki, mocorog a kis zsákjában és jóesetben alszik tovább. de van, hogy felébreszti a hasa és folytatja a sírást. néha segít ha simizem masszírozom a pocit, néha nem, akkor megint jöna cici. Van erre valami mód, hogy segítsük az emésztést, vagy várjak türelemmel.
    szóval szerintem ahhoz képest, hogy 2 hós korátol aludt éjszaka, elég sok lett az éjszakázás, szoptatás. Persze, nekem a szopi a legkönnyebb, mert akkor egyből csend van, nem veri fel a házat, de lehet hogy ezzel elrontoma gyerekem? Mit kéne vele csinálnom?
    A másik meg, hogy elnézőbb vagyok most, mert költöztünk és hát gondoltam, szegény mennyi mindenen keresztülmegy, hadd szopizzon. Annyira elfárad nappal az új élmények feldolgozásában, hogy a napirendenek annyi: kb. 1,5 óra ébrenlét után megy aludni, nem én altatom, hanem egyszercsak játék közben leteszi a fejét, szopja az ujját és alszik. akkor berakom a kiságyba. picit alszik. félórát, aztán szopizik. Tehát kb. 2 óránként! Túl gyakori, nem? tegnap is olyan fáradt volt estére, hogy a fél hetes szopi után elaludt éjszakára, fürdés, esti rituálé nélkül: 10ig aludt, akkor felébredt, átöltöztettem megszoptattam és visszaaludt, de utána éjjel rengetegszer ébredt, meg volt zavarodva szerintem. De én is bezavarodok ha igy haladunk: nekem kéne a napirend!
    ne haragudj, hogy minden bajomat rádzúdítom, de úgy érzem összecsapnak a hullámok!
    Válaszaid előre is köszönöm!

    Válasz: Ha megtámasztva tud ülni, használhatod a hintát. 5-6 hós kortól lehet használni.
    Igen, a barack puffaszthat. Adj neki Gripe Watert barackevés előtt vagy édeskömény teát napközben egy csészével, ez segíthet a puffadáson. Ha nem, akkor pár hétig ne adj barackot, aztán 1-2 hónap után újra elővehetitek.
    Az ilyen nagy alvások általában átmenetiek, el fog múlni néhány nap után. Viszont azt ne hagyd, hogy teljesen felboruljon a napirend, tehát este már ne hagyd hosszan aludni az esti alvás előtt, hogy az éjszaka a megszokott módon telhessen.

  • Vikica

    2009. augusztus 31. hétfő

    Mi is ebben a cipőben járunk 🙂 Hat hónaposak vagyunk és úgy látszik minden a feje tetejére állt! Minden nagyon érdekes, mindent meg kell fogni, szájbatömni, mindenfelé szeretne eljutni a picur, de hát nem nagyon sikerül. Próbálkozik, próbálkozik, hasra fordulni már rutinosan tud, de utána jön a nyögés fennhangon, addig, amíg fel nem veszem, vagy ölbe nem veszem: mert nem sikerül elindulni. Pedig hátrafele, oldalfele, körbe-körbe már halad, eléri a köré rakott játékokat, de alig kötik le a figyelmét, már menne is tovább, ami nem sikerül és már sikít is. Szóval nem nagyon tudom magára hagyni, hogy picit ellegyen egyedül. Ezzel az érdeklődéssel párhuzamosan az alvás és az evés is elromlott. 2 hónapos kora óta mukk nélkül aludt reggelig, most felületesen alszik, néha felsir, de közben csukva van a szeme. Van hogy mire odaérek már el is csendesedik, de van hogy belelovalja magát: csukott szemmel. Ilyenkor megnyugtatni is alig lehet. 5 órától mint egy pacsirta: első ébredésnél megszoptatom, de utána nem alszik vissza mélyen és 10 pecenként felsir picit. Ilyekor megunoma futkozást, áthozom magunk közé, ott picit nézeget, mocorog, aztán alszik velünk még egy nagyot kb 8-ig. Mondjuk azt nem tudom, hogy ez nem vezet-e rossz szokáshoz. Nappal is sokkal hosszabban kell lenyugtatni alvás előtt mint eddig. Nagy, már alig birom cipelni, úgyhogy ölbe veszem és simizem a kis hátát, fejét. sokszor sir is ilyenkor, de egy idő után elalszik. Kb. 30 percre:) Háromszor mindig alszik, de van, hogy este babkocsizunk a meleg miatt, abban is elalszik egy negyedikre! Pedig azt el kéne kerülni, mert akkor este forgolódik sokat lefekvés után. Evés téren is vannak gondok: gyümölcspüré köszöni nem kell, a száját sem nyitja ki, elfordítja a fejét. Talán még várni kéne vele. Szopizás pedig rém unalmas, úgyhogy gyorsan végez vele, és nyöszörög, húzza fel magát az ölemből, hogy hagyjam már őt békén. Sőt, van hogy majd kidurran a cicim, és ő elutasítja. Szerintem sokkal kevesebbet hizott mint eddig, de már nem tudom úgy etetni mint régen mert akarata lett:) Fogunk sincs még, csak nyálzunk, meg rágunk rendesen. Nem tudom adjak-e homeos szert, mert eddig annyira nem borított ki minket a nyűgösségével. Meg olyan nagyon nincs más tünet, amik az alkati szerek közt vannak leirva. Ilyenkor a chamomilla lenne jó? Napirendünk is lassan romokban hever. Segíts kérlek, hogy tudnám picit rendezni a helyzetet. Igyekszem mindig a baba igényeit nézni, úgy alakítani a napirendet ahogy ő kivánja, betartva az alvás, evés, játék ritmust. Nem bir viszont 3 órát fent lenni, csak nagy nyüglődések árán: ő is elfárad, meg én is, hogy még egy picit ébren tartsam. Tényleg tetszenek neki a mondókák, a dögönyözés, a kukucs, de ezekhez mindig kellek én is. utána leteszem a járókába 5 percig birja. Sokat van kézben is, járkálunk vele: nem én, nem birom el sokáig, hanem mami, papi, apa stb. Egyébként nincs semmi baj, normális, okos, vidám.
    Köszönöm ha irnál pár sort Kedves Ági!

    Válasz: Úgy tűnik a csemetéd rendeltetésszerűen működik 🙂 Nálunk két csodaszer vált be, ha folyton unatkoztak: az első a rugós hinta, amiben imádtak ellenni, volt, hogy 20 főre megfőztem az ünnepi ebédet, és addig a fiam elugrált benne, sőt annyira imádta, hogy néha el is aludt benne, mert kiszállni nem akart 🙂
    A másik „csodaszer” az etetőszék volt, ami jó magas, imádott ebben a korban nézelődni benne, mert onnan mindent jól látott, és elég volt csak mellém ültetni a konyhába, ott tudott nézelődni, 7-8 hónaposan pedig kölesgolyót rágcsálni, amíg én a dolgomat végeztem.

  • Enikő

    2009. július 30. csütörtök

    Sziasztok!
    Az én kislányom 6 hós és ha lerakom játszani ordít! Ez kb egy hete megy. Csak akkor nem sír ha én is ottvagyok vele vagy társaságban vagyunk! Képes addig sírni, amíg fel nem veszem! Mi ez és meddig tart, mert így elég nehéz a házimunkát is csinálni!

    Válasz: Váltogasd a játék, helyszíneket, ez szokott segíteni, valamint vidd magadddal hordozóban, amikor házimunkázol. De ha ezek nem válnak be, akkor is általában ezek csak 1-2 hétig szoktak tartani, mindig egy nagyobb fejlődi ugrás előtt vannak ilyen korszakok.

  • Vida Agi

    2009. április 24. péntek

    Niki, köszi a témajavaslatot, írok is róla gyorsan egyet 🙂

  • Niki

    2009. április 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 hónapos és kb. 1 hónapja nagyon nyűgös (magához képest, mert egyébként nagyon jó kisbaba), folyton csak velem akar lenni, ha kimegyek a szobából sír, éjszaka is többször felébred és csak ringatással alszik vissza. Ezek korábban nem voltak jellemzőek. Ha jól tudom, ez a szeparációs félelem időszaka.
    Ha esetleg lehet, szívesen olvasnék erről is Tőled, gondolom sok más anyukát is érdekel a téma (mikor alakul ki, meddig tart, hogyan kezeljük stb).

    Előre is köszönöm!

    Niki

  • Marsi Erika

    2009. április 17. péntek

    Szia Ági!
    Köszönöm a válaszodat. Annácska elkezdett kúszni hátra felé. Még nem látványosan csak egyszer -egyszer, a kis lábat maga alá húzza és a karjával megtolja magát hátra.
    Szép napot!

  • Marsi Erika

    2009. április 14. kedd

    Kedves Ági!
    Remélem jó helyen járok ezzel a kérdéssel.
    Babám Anna ma 6 hónapos és egy hete hangosan kiabál és mérgelődik de folyamatosan kivéve amikor alszik. Este alszik szépen. Hátról már átforog hasra. Hason nyúl a tárgyakért. Talán dühös hogy nem tudja megcsinálni testileg amit ő szertne? Viszont akkor is kiabál ha háton van. Vagy most próbálgatja hogy meddig mehet el nálunk? Mert ha járkálok vele a lakásba szobáról szobára abba hagyja. De nem akarom hogy folyamatosan kézbe legyen. A fejem már egy kicsit zsong. Ez meddig fog tartani? A figyelmét nem lehet túl sokáig lekötni max: 5 percig

    Válasz: Igen, ezt eltaláltad, van egy ilyen korszak, amikor fejben már sok mindent tud a baba, testben pedig nem és emiatt mérgelődik. Ez általában eltart néhány hétig, aztán megtanul kúszni és megoldódik a dolog. Ne cipeld ilyenkor, hanem próbáld meg játékkal elterelni a figyelmét. Főként a mozgásos játékok jók, babatorna, mondóka stb. mert most a mozgásfejlődés a legfontosabb a számára.