A baba lelki fejlődése 3 éves korig 2. Fél éves korig

6 hetes korban a kicsi már tudja, hogy ő és a világ nem egy és ugyanaz a dolog, és megismeri az édesanyját is már. Ezt a kort nevezik szimbiotikus korszaknak: azt gondolja ő és az édesanyja egy és ugyanaz a személy.

A baba lelki fejlődése 3 éves korig 2. Fél éves korigFelismeri, hogy anya mindig ott van vele, ő ad enni, inni, ő altatja, ő dédelgeti, ezért gyorsan rájön, hogy ha valami gond van, akkor csak hívni kell anyát… Fokozatosan megtanulja azt is a hónapok múlásával, hogy a tárgyak tőle különböző dolgok, bár itt is vannak érdekes részfolyamatok: nagyjából 3 hónaposan felfedezi a saját kezét, erről azonban még azt hiszi, tőle különálló tárgy, és éppen úgy játszik vele, mint a játékokkal.

Érdekli már a külvilág, a játékok, de temperamentumától függően csak legfeljebb 15-20 percig köti le magát és ha bármire szüksége van, akkor azonnal anyát hívja. Sokan ezt tévesen úgy értelmezik, hogy ilyenkor a fizikai szükségleteit kell kielégíteni vagy testközelségre vágyik, holott általában arról van szó, hogy felismeri: anya nincs ott és hívja, hogy jöjjön (gyakorlatilag csak leellenőrzi, megvagy-e még :)) Ilyenkor, ha új helyre tesszük át, más játékokat adunk, vagy a közelünkbe helyezzük, ahol minket látva-hallva játszhat, akkor megint elfoglalja magát egy darabig.

Gyakori ebben a korban, hogy a kicsi még nagyon vágyik a testközelségre, nem érzi jól magát idegen helyen, vagy a babakocsiban, ezért ha hosszasan sétálunk, idegen emberek közé, új helyre megyünk, vigyünk magunkkal kengurut vagy hordozókendőt is.

Kb. 6 hónapos korig tart az a rendkívül nyugodt állapot, amikor a kicsi teljes mértékben megbízik az anyában és tudja, hogy rá mindig számíthat, ekkor azonban megbomlik valami, de erről majd csak a sorozat következő részében írok.

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő “nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • Timi

    2009. június 23. kedd

    Sziasztok
    Azt szeretném kérdezni, hogy egy három hónapos 5130 grammos babának mennyit kell ennie egy nap ha már átalussza az éjszakát így csak 5-ször 6-szor eszik??

    Válasz:Testsúlykilogrammonként kb. 150 grammot, tehát kb. 800 grammot kell ennie egy nap, és igen: ha átalussza az éjszakát, akkor ez 5-6 evést jelent.