A 3 hónapos baba

3 hónaposan a babák egy része megduplázza születési súlyát, de ez inkább csak a gyorsan gyarapodó csecsemőkre érvényes, a többiek 3-6 hónapos kor között dupláznak (koraszülöttek nem ritkán tripláznak).

A 3 hónapos babaA duplázás után általában lelassul a hízás üteme és gyakran akár hetekre is megállhat a hízás. Ennek hátterében nem az áll, hogy kevesebb az anyatej (vagy tápszeres babánál több tápszerre van szükség), hanem az egyre tökéletesebb emésztés okozza. Ugyanez az oka annak is, hogy a csecsemők egy részének egyre ritkábban van széklete ebben a korban. Gyakran akár csak hetente egyszer sikeredik. Ameddig a kicsi naponta pukizik, nem puffadt és nem esik nehezére a ritkábban való ürítés. Vannak olyan babák, akiket viszont zavar, mindennap egy darabig erőlködnek, nyűgösek, nehezen és fájdalmasan kakilnak, náluk szükséges, hogy segítsünk néhány naponta az ürítésben.

A 3. hónap elején általában van egy növekedési ugrás, amikor a kicsi hirtelen több tejet követel. Ez általában jobban megviseli az anyát, mint a 6 hetes növekedési ugrás, hiszen ilyenkor már kialakult napirendje van a babának, de a megnövekedett tejigény általában csak néhány napig tart, és ha ilyenkor igény szerint szoptatsz, 3-4 nap alatt visszaáll a napirend.

Nappali alvás, evés 3 hónapos korra a legtöbb baba napközben háromszor alszik 30-90 perc közti időtartamot és 1-1 alvás között 2-3 órát van ébren.

Az átlagos csecsemő mostanra már a játékok után nyúl, a fölé lógatott játékokat megfogja, a mellé letett játékokat maga mellé nyúlva próbálja megfogni.

Átalussza az éjszakát? Sokan úgy tartják, 3 hónaposan már kötelező átaludnia a babának az éjszakát. Nos, a közhiedelemmel ellentétben nincs ilyen szabály. Az igaz, hogy ennyi idősen már jobban alszik a gyerekek többsége és gyakran egy éjszakai étkezés kimarad, azaz egyben 5-6 órát átalszik a kicsi. Ennél többet ne is várjunk el tőle, ha pedig gyakrabban ébred, az is normálisnak mondható, mivel -különösen a kisebb súlyú babák- még éjszaka is megéhezhet a kicsi (de a jól gyarapodó babáktól se vitassuk el az éjszakai étkezés fontosságát).

Néhány baba már tud hangosan kacagni is:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

92 Comments

Comment navigation

  • Lőrincz Szimonetta

    2011. március 04. péntek

    Kedves Ági
    A problémám amivel hozzád fordulnék többrétű 🙂

    Napirend
    Úgy néz ki most már nagyjából beállt a kisfiam napirendje, háromszor alszik egy nap és különösebben az esti fektetéssel sincs baj most már. Pár napja újra a kiságyban alszik – beteg volt és ezért magam mellé vettem az ágyba – tudom hiba volt :). A reggeli ébredés után azonban nem mindig akar enni, vagy csak nagyon keveset és akkor kér enni amikor az első nappali alvása jönne, és így elalszik utána. A kérdésem az, hogy amikor ilyenkor felkel (az első nappali alvása után) akkor is etessem meg pl. ha csak fél órát aludt? Van hogy elfogadja a cicit de csak nyammog rajta vagy ismét nagyon keveset eszik. Így a 3 órás etetéseket sem lehet betartani és a napirendet sem….

    Éjszakai etetés,alvás
    Mint írtam beteg volt és 2-3 hétig velem aludt a kisfiam, de kedd óta visszatettem a kiságyba mivel már a kimerülés határán voltam, ugyanis volt hogy óránként vagy félóránként böködött a gyermekem – igaz csukott szemmel – és láttam hogy rágja az öklét. Erre én arra következtettem hogy lehet hogy éhes, mivel amikor nagy nehezen elfogadja a tápszert (többségében anyatejet kap) max 40-90 ml eszik meg. Ez az ő korában nagyon kevés, és lehet ezért „kelt fel” olyan sűrűn?
    A 3 hónapos státuszon a doki azt mondta fogjam vissza az etetéseket (nálunk igény szerinti szopizás van/volt), mivel Marci 63 cm és 6510 gramm volt. Azt mondta szép formás baba, de hogy neki már 3-4 óránként kellene ennie, és szerinte éjszaka mivel olyan gyakran etetem inkább a hasa fájhatott mivel folyton ráevett a még meg nem emésztett táplálékra.Egy kicsit tanácstalan vagyok, mivel anyatejes babát nem lehet túletetni nem? 🙂 (van hogy napokig nem kap tápszert…)

    Fogzás
    Úgy vettem észre, hogy 2 és fél hónapos kora körül a fogzás elindult nála. Kicsit szeszélyes lett, az addig nyugodt kisfiam elég síróssá vált, főleg estefelé, csak kézben nyugodott meg. Akkor még nem nyálzott, de most már igen és az öklét rágja elég gyakran. (lehet hogy éhes volt?) Az elején azt hittük, hogy a hasa fáj, de csodálkoztunk is hogy ekkor már nem igazán lehet hasfájós, mivel ez korábban kezdődik a babáknál. Elkezdtünk neki chamomilla ch 15- t adni (remélem a jó szert választottam ki – minden tünete azért nincs meg, csak a nyálzás, a rágás és a sírdogálás)
    Köszönettel: Szimi

    • Lőrincz Szimonetta

      2011. március 04. péntek

      bocsánat azt elfelejtettem írni, hogy olyan is van napközben hogy szopizna, de közben keserves sírásba kezd és hol bekapja a cicim hol kidobja, ez is fogzás miatt lehet?

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Etetés: Ha elfogadja, etesd meg, ha nem akkor nem kell erőltetni.

      Éjszakai etetés: anyatejes babát nem lehet túletetni, nem kell foglalkozni ezzel, ez egy tévhit, hogy emésztetlen és nem emésztetlen tej, ennek igazából csak a hasfájás esetén lehet jelentősége, egyébként nem kell vele foglalkozni csak azért, mert jól hízik a baba, örülj neki 🙂 1-2 hónap múlva már nem fog ilyen szépen hízni, lelassul majd a hízás.

      Együttalvásnál gyakori, hogy azért ébred a baba, mert érzi a tejszagot (ott vagy mellette), tehát nem feltétlenül biztos, hogy éhes volt.

      Fogzás: Igen, ebben a korban már lehet fogzás. Ha élesen sír, akkor a Chamomilla lehet a szere, ha inkább csendesen szokott sírdogálni, akkor a Silicea.

      • Lőrincz Szimonetta

        2011. március 12. szombat

        köszönöm 🙂

  • Mony

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Agi.

    Tegnap volt 3hos a kislanyom 2.7el szuletett az elso meresnel (6het)4kg volt aztan 2hettel kesobb mar 4.720kg.A kovetkezo 2hetben a merleg „szerint” nem hizott egy dekat sem.A legutobbi meresnel pedig csak 160grammot.A vedono nem mondta hogy baj lenne csak jovo honap 23an kell menjek.Normalis ez?Enni eszik rendesen kb 6szor,egesz este alszik 8hetes koratol.Este pancsi etetes 8korul alszik es nem kel fel csak 7korul.Mindenhol azt olvasom 400grammot kellenne egy honap alatt.Ez megvolt az elsoben sot a duplaja de aztan szinte semmi.Nem nyugos etetetesek kozott jatszunk „beszelgetunk” napkozben ritkan alszik max 2orat.Elore is koszonom valaszod.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Felesleges hetente méregetni, elég havonta. Ha eleget eszik, napi 5-6 pisis-kakis pelusa van, kiegyensúlyozott, akkor nincs ok az aggodalomra, ráadásul az előző hónapban jól hízott, tehát most sem lesz gond.

  • Tarkovacs Greta

    2011. február 26. szombat

    Kedves Agi,

    A kislanyom most 3 honapos. Eddig kivaloan evett, alkalmankent 200ml anyatejet ( szopizott, majd a lefejt tejet uvegbol). 3500gr-al szuletett, es most 7kg. Par hete hasfajos lett, es azota nem akar rendesen enni, azaz nyuglodik, sir, beszel a cicin. Volt egy hanyas is ezzel egyidoben, de semmilyen mas tunete nem volt igy tuletetesre gyanakodtam. Kaki is ritkabban van, sot neha zold.Mara adagja lecsokkent 4X 100ml-re. Alvassal nincs gond, ejjel egyszer kel fel, szepen mosolyog, sokat gugyog.Nagyon aggodom, hogy nem eszik eleget, meg akkor is ha van tartaleka. Prevenair oltast kapott 2 honaposan a kotelezo mellett.
    Koszonettel!

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Ezen segíthet, ha minden etetés előtt kap egy kiskanál Gripe Watert, ha etetés közben nyűglődik, nyomni próbál, tekereg, a két térdét a pocakjához húzd fel és lassan kifelé köröztesd, majd ha sikerült pukizni vagy kakilni, folytassátok az etetést. A problémához az is hozzájárulhat, hogy cumisüvegből kapott pótlást, ezért cumizavar alakult ki: a ciciből nehezebb szopizni, ezért ehhez nincs türelme, ezért nyűglődik rajta, az üvegből viszont gyorsan jön a tej. Ezért hagyd el teljesen a cumisüveget, és ha szükséges a pótlás, akkor kiskanállal, csőrös pohárból vagy az ún Szoptanít készülék segítségével add.

      A zöld székletnek a zsíros anyatej is lehet az oka, de a 2 hónapos oltás következményeként is kialakulhat.

  • Jáksó Tünde

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom most 3 hónapos, 4400 gramm és 57 cm. Mivel kis súllyal született (2080 g a 39. terhességi héten), ezért 2,5 hetes kórházi hizlalás után hozhattuk haza, 2520 gramm-mal. Eddig az evéssel nem volt gondunk, valóságos kis zabagép volt, szépen hízott és nőtt a testhossza. Az utóbbi héten azonban mintha elromlott volna valami, nemhogy többet, egyre kevesebbet eszik. Sajnos tápszeres baba, nekem egyáltalán nem volt tejem, ezért Milumil HA-t kapott, majd a hasfájások miatt a gyerekorvos BEBA Sensitive-et írt fel. 6-8 alkalommal evett, ahogyan igényelte, éjjel is mindig felébredt, 4-5 órát azonban végigaludt. Az elfogyasztott mennyiség 80-100 ml között volt. Újabban már maximum 80 ml-t hajlandó megenni, de inkább kevesebbet, azt is több részletben. (585 ml heti átlag után most 550 jött ki. Félek tőle, hogy ez egyre kevesebb lesz.) Az evések kezdetén korog a hasa, jönnek a pukik is néha. Vagy 50 ml után megáll, tekergeti a fejét, kiköpi a cumit, esetleg sírni kezd, vagy 70 ml után kész, nem hajlandó többet enni, inkább nézelődik. Büfizni vagy szokott, vagy nem, bukni nagy ritkán, akkor is minimálisat. Már az is előfordult, hogy az evés folytatásakor már az evő testhelyzet felvételekor is sírásra fakadt. Egyéb téren minden rendben, korának megfelelő a fejlettsége. Hasi UH-ra megyünk, hogy a refluxot kizárjuk. A védőnőnknek a spenótzöld kaki sem tetszik (napi 1-3 alkalommal van), szerinte valami emésztési probléma lehet. (Mikor a Milumilt kapta, akkor első időben sárga, majd libazöld volt a széklete.)
    Teljesen tanácstalan vagyok. Lehet, hogy eddig evett túl sokat, mert a fejlődése nagyon gyors volt, és most belassul? Aludni jól szokott, ezzel nincs gond, ha ébren van, igényli, hogy foglalkozzunk vele, szeret nézelődni, mosolygós, nem sírós.
    Ne aggódjak, mert eszik annyit, amennyit kíván a szervezete? A 120 ml/ testsúlykg-mal vagy 150-nel számoljak?

    Köszönöm előre is a választ:
    Tünde

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      5 kiló alatt 150-el kell számolni, de ez nem az egyik napról a másikra lesz 120, hanem fokozatosan, tehát 4400 grammnál már lehet, hogy csak 130-140. Igazából most 125 körül eszik a leírásod alapján, ami egyáltalán nem kevés. A gondot több dolog okozhatja:

      1. amikor eszik, akkor kakilnia kell, mert az evés kiváltja belőle az ingert, ezért kezd el tekergőzni, ezért türelmetlen, ezen segíthet evés előtt egy kiskanál Gripe Water, illetve, ha ilyenkor megálltok, büfizik, esetleg, ha azt látod, hogy erőlködik, húzza fel a lábait, akkor a két térdét a pocakjához felhúzod és lassan kifelé körözteted – ez segít a bélgörcsökön.
      2. nagyon érdekli a világ és nincs türelme enni: ezen segíthet, ha félhomályos szobában a megszokottól eltérő testhelyzetben eteted.

  • Gréta

    2011. február 22. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam most töltötte a 3. hónapot. 3300g-mal született, jelenleg 6000g. Az első hónapban min. 100g-ot evett alkalmanként (napi kb. 6x), volt hogy heti fél kg-t hízott. A 2. hónapban ugyanilyen mennyiségeket evett. A 3. hónap folyamán viszont örültem, ha 90-100g-ot evett alkalmanént. A súlygyarapodása is lelassult, az utóbbi 3 hétben össz. 260g-ot hízott (40-40-180). Az utolsó héten egyáltalán nem kakilt (korábban napi 2x).
    Másfél hónapja az utolsó evés mindig egy kínszenvedés, alig tudom megetetni, függetlenül attól, hogy 3 v. 4 órája evett azelőtt. Borzasztóan sír, alig tudom megnyugtatni. Talán a nap eseményei csapódnak le nála ilyenkor…? Mit tanácsolsz, hogyan tudnám kikerülni ezt a hisztériás viselkedést lefekvés előtt?
    Az utóbbi héten már a nappali szopizások is problémásak voltak, pár perc után abbahagyta és elfordította a fejét, így próbálkoztam a lefejt tejet üvegből adni, ha az nem volt, akkor tápszert, egyiket sem akarta cici után elfogadni. Néha sikerült üvegből megetetni, de csak úgy, ha előtte nem raktam cicire. Előfordult olyan is, hogy üveggel kezdtem de nem kellett neki, a cici viszont igen.
    Tanácstalan vagyok, mert az utóbbi napokban már alig eszik, a korábbi 3 óránkénti etetés teljesen felborult. Össze-vissza keveseket eszik.
    Összezavarja, hogy üvegből próbálom kipótolni, amit ciciből nem kap meg? Arra gondoltam, hogy lefejem a tejet ami van és azt tápszerrel kiegészítve csak üvegből fogom etetni …mit gondolsz ez beválhat?
    Gyerekorvosnál voltunk, nincs semmi eü. problémája.
    Válaszodat előre köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Sajnos ebben a korban gyakran előfordul, hogy az utolsó etetésnél már nagyon nyűgös a baba. Ennek sokféle oka lehet, például az, hogy addigra már nagyon fáradt, vagy hogy addigra fáj a hasa, kakilnia kéne, de nem tud (mert anyatejes babánál ebben a korban néha már csak heti 1-2 széklet van, mert a szervezete szinte teljesen képes megemészteni az anyatejet). Segíthet, ha estefelé gyakrabban, akár óránként szoptatod, így minden szopinál kipiheni magát és biztosan eleget eszik, vagy ha nyugodt szobában félhomályban fekve szoptatod ilyenkor.

      A babának 5 kg súly felett 120 gramm tejre van szüksége naponta testsúlykilogrammonként, tehát egy 5 kilós babának 600 grammra/nap, de ez nem úgy oszlik el, hogy minden evésnél ugyanannyit eszik, hanem általában reggel többet, estefelé sokkal kevesebbet eszik. Ráadásul 3 hónapos korban van egy növekedési ugrás is, amikor hirtelen több tejre van szüksége a babának, ilyenkor pár napig gyakrabban kell szoptatni, hogy nőjön a tej mennyisége. A tápszer és a lefejt tej nem jó megoldás, mert cumizavar alakulhat ki (ráadásul ő a leírásod szerint el sem fogadja, tehát nem az a baja, hogy éhes)

  • Évi

    2011. február 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam február végén lesz 3 hónapos, 2,5 hete a saját ágyában alszik és általában 21-05-ig nem kel föl. Elég sokszor fúj napközben nyálbuborékokat és a kis kezeivel a szájában matat. Esetleg megindult a fogzás? 6x eszik naponta 40-160 ml között, nagyon változó. Most 5980 gramm, 3300 g született. Nem baj ha ilyen szélsőségesen étkezik? Elég sokszor van olyan, hogy többet is bukik, akár órákkal etetés után is. Miért? Mosolygós baba egyébként és hízik is szépen szerintem. Széklete naponta van és sötétzöld. Mikortól lehet adni neki almát vagy a levét? 2 napja 2 kikanállal adtunk neki és megette, láthatóan jóízűen. Nem volt problémája utána semmi.Olyan érdekes hangokat ad ki néh meg arckifejezések, hogy a frászt hozza rám. Sokszor azt hiszem, hogy amit bukik visszafolyik és az van a torkán és azzal gargalizál. De akkor köhögnie is kéne nem? Vagy csak gyakorolja a hangját? Még egy kérdésem lenne, hogy nem csinálunk e bajt neki ha ül (tartjuk) és pacizik? Szereti de nem tudom, hogy ülhet e a kis gyenge gerince miatt már? Sokszor úgy feszegeti magát mint aki fel akar ülni. Természetes ilyen korban? Elnézést a sok kérdéséert 🙂

    Köszönöm válaszod
    Évi

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Nincs miért aggódnod, a babák általában reggel többet esznek, aztán a nap folyamán egyre kevesebbet és este már csak nagyon keveset, ez nem gond.
      A fogzás általában már 3-4 hónaposan megindulhat, de amíg nem okoz különösebb tüneteket, nem kell foglalkozni vele.

      Almát 6 hónapos kortól lehet adni, addig teljesen felesleges, mert nem képes megemészteni teljesen a baba, túlterheli az emésztőrendszerét, ami később allergiához, emésztőrendszeri betegségekhez vezethet.

      Ebben a korban minden baba csinálja, hogy felhúzza magát az ujjadba kapaszkodva, de ez nem számít valódi önálló felülésnek és nem szabad még huzamosabb ideig ülnie. Megtámasztva lehet paciztatni, illetve 150 fokban döntve már fektethető

  • Ildikó

    2011. február 02. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 3 hónapos volt múlt héten, egy két hete éjjelente többször felkel (eddig már csak egyszer kelt fel, de volt, hogy átaludta az éjszakát). Tudom, hogy van ilyenkor növekedési ugrás és éhesebbek is, viszont neki valószínű, hogy beindult a fogzás is, mert örökké nyálzik és rágja az ujjait. Éjjelente is mikor felébred félálomban a szájában vannak az ujjacskái és rágja. Most a gondom az, hogy honnan tudjam, hogy mikor ébred a fogzás miatt és mikor az éhség miatt? Jelenleg úgy csinálom, hogy ha cumival visszaalszik rögtön akkor nem etetem, de ha nem akkor megetetem. Ezen felül is van, hogy egy óra múlva újra felébred. Hordja a borostyán nyakláncot, de ennek ellenére ilyen rosszul alszik, pedig éjjel nagyon jó alvó volt. Próbáltam este adni neki egy két kanál citromfűteát, egyik éjjel aludt tőle (csak egyszer kelt fel enni), másik éjjel már attól sem aludt jól.
    A másik problémám a délutáni alvás. Régebben másfél órát aludt délután fél 2 fele. Mostanában viszont úgy alszik, hogy fél óra után felébred, de aztán visszaalszik kb 20 percre, ezután megint felébred viszont akkor már nagyon sírva és akkor már nem tud visszaaludni, de nincs is még teljesen ébren és látni rajta, hogy nem volt elég az alvása. Amúgy ő sírva soha nem ébred, reggelente is gagyarászva, jó kedvűen ébred fel és a délelőtti alvásból is jól ébred. Miért van ez a keserves sírás akkor a délutáni alvásánál? Ha felveszem sokszor még elbóbiskol a vállamon, tehát egyértelműen nem azért ébred fel, mert kialudta magát.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Mindkét problémát a fogzás okozhatja. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Viki

    2011. január 28. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom most múlt 3 hónapos és nagy gondban vagyok vele az altatással.Első perctől kezdve kézben aludt el,úgy hogy ringattam és énekeltem neki.Mostanában ezt elég nehéz megvalósítani,ugyanis a kis csöppség 7kg.Ráadásul egyre többet követel.Amíg nem alszik el nem lehet vele leülni.A kiságyában nem alszik,hanem velünk,amiről szeretném már leszoktatni,de teljesen tanácstalan vagyok.Éjszaka 3-4szer kel fel,olyankor szopizik,ez normális ilyen korban??A cumit nem hajlandó a szájába venni,mert öklendezik tőle.Kérlek adj tanácsot,mert én már nem tudom,hogy mivel teszek jót neki és mivel ártok.Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      3 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel 3-4x eszik a baba, ez nem gond.

      Nappal akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 2-2,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

      Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Tóthné Tóth Nikolett

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági!
    Légyszi küld el az e-mail címemre a baba fejlődését az elejétől mert véletlenül kitöröltem őket.
    Előre is köszi.

  • Katalin

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági!

    Megint gondban vagyok!
    Talán az első levelemben írtam,hogy sokat bukott Krisz és elküldtek hasi uh-ra de szerencsére semmit nem találtak azt mondták majd kinövi,hát ez még a majd 6 hónap alatt nem sikerült,remélem fog.A teát is ha iszik is egy kicsit rögtön vissza is jön.Speciális bukós babáknak való tápszert eszünk,az nem jön ki belőle vagyis nem annyira mint a sima tápszerek vagy a tea.
    Már elkezdtem hozzátáplálni és a főzelékek amik még a sűrű tápszernél is sűrűbbek,abból is szokott bukni!
    Ez nem baj?Nagyon aggódom!
    Hízni hízik,úgy ahogy,de akkor is elkeserítő.

    Várom válaszod!
    Katalin

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Ez nem baj, mivel a főzelék is pépes, ezért ez is könnyen visszajön, ráadásul ebben a korban sokat mozognak a babák, ezért könnyen „visszatornásszák”, ami bement. Ez nem gond, minden babánál van ilyen.

  • Marcsi

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 hónaposan 8 kiló (3,5 kilóval született). Kizárólag anyatejet kap. A napi elfogyasztott menniység 800 ml körül van. A védőnő és a gyermekorvos véleménye szerint „jól hasznosítja” a szervezete a táplálékot. Újabban újra felkel éjszaka – nappal 6szor eszik -, ilyenkor megszoptatom. A hízás üteme az első hónapban hatalmas volt – volt olyan hét, amikor átlagban is 400 grammot hízott -, ez jelenleg „csak” heti 200 körül van. Vártam, hogy majd lassul, vagy megáll a hízás üteme, de hiába..

    A család lesajnálóan kövérnek tekinti a kisfiamat, és már most sajnálkoznak, hogy kövér felnőtt lesz, akinek a szervezete már most küzd a sok zsírral. Véleményük szerint a szíve, az érrendszere sínyli meg a túlsúlyt. Engem pedig hibáztatnak, hogy éjjel miért szoptatom meg, adjak neki teát. Egyébként valóban a nagy súly lehet az oka, hogy nem olyan mozgékony a kisfiam, pl. még nem fordul, csak hanyattfekvésből olalra.

    Az anyai ösztöneim azt diktálják, hogy megetessem ha éjjel enni kér, és nem szeretném, ha a tejem elapadna, mert teát öntök helyette a gyerekembe.
    Én egyébként vékony vagyok, fiatalon sokat szenvedtem azért, hogy hízzak, ezért is szánnám rá magam nehezen, hogy a jó étvágyú gyermekemtől megvonjam azt, amit szívesen fogyaszt, pláne ha az az értékes anyatej. Emellett természetesen nem szeretném, ha már kicsi kora óta a túlsúllyal kellene küzdenie a szervezetének.

    Ön szerint lehet túlsúlyos egy ilyen kicsi gyermek? Változtatnom kellene a evési szokásainkon?

    Köszönöm a segítségét.
    Marcsi

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      Nincs miért aggódnod, vannak ilyen jól hízó babák és az a helyzet, hogy a testsúly növekedésével a tápanyagigény is megnő, ezért teljesen normális, ha egy baba gyakrabban kel fel éjjel enni, mint korábban. A csecsemőkori hízásnak semmi köze nincs a későbbi testalkathoz, vannak olyan babák, akik az elején ennyire szépen híznak, utána pedig, amikor már mozogni kezdenek, szinte semmit. A nagyobbik fiam is ilyen volt, fél évesen 10 kilót nyomott, 1 évesen 11 kiló volt, tehát fél év alatt alig hízott. Most 5 és fél éves és 19 kiló, zörögnek a csontjai 🙂

  • Katalin

    2011. január 15. szombat

    Kedves Ági!

    Megint a tanácsodra lenne szükségem!
    Kisfiam 5 hónapos múlt 2.án.
    8300gramm és 65cm.
    De csak napi 4x200ml tápszert eszik meg egy kis gyümölcsöt alma-babán,ilyeneket.
    Szerinted ez nem kevés??
    1-2-3 hónapos koráig másfél kilókat hízott,most az elmúlt 2 hónapban 80-80dekát.
    És inni viszont SEMMIT NEM AKAR!!!

    Várom válaszod.
    Katalin

    ui:ezt a levelet már elküldtem csak valamiért nem kaptam választ!

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      lejjebb válaszoltam.

  • Katalin

    2011. január 11. kedd

    Kedves Ági!

    Pár napja kértem tanácsod,de akkor elfelejtettem egy elég fontos dolgot,gondot megkérdezni.
    Ahogy írtam kisfiam 5 hónapos,és kb 1 hónapja az a szokás alakult ki nála,hogy csak az autós ülésbe a 0-13kg-ig hajlandó aludni.Az előtt csak hason aludt de még sosem aludta át az éjszakát de legalább a kiságyba volt éjszaka.
    Nappal próbálom a játszó szőnyegen tartani sokat hogy a hát izmai fejlődjenek és ha nappal elalszik a kiságyba teszem de csak fél-1 órákat alszik maximum.
    Ha éjjel az ágyba teszem vagy átteszem az ülésből az ágyba,rögtön vagy 10perc múlva felkel sír és csak az ülésbe alszik el.
    Nem lesz ebből baj,a gerincének ez hosszú távon nem fog ártani?

    Köszönöm
    Katalin

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Egész éjszaka semmiképpen ne aludjon az autósülésben, mert ez árt a gerincének, a másik probléma meg az, hogy hamarosan ki fogja nőni, akkor már nehezebb lesz a kiságyba szoktatni. Próbáld meg visszaszoktatni a kiságyba, hogy ott aludjon el. Az első 1-2 nap nagy sírás lehet emiatt, akár 1-1,5 órát is eltarthat, mire elalszik, de ha kitartasz amellett, hogy ott kell aludni, akkor megszokja majd.

  • Júlia

    2011. január 09. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam nemrég múlt 3 hónapos, szépen fejlődik, csak anyatejet kap. 3,8 kg-val született, most kb 6,5 kg.
    2 hónapos kora óta szépen átaludta az éjszakát (este 8-9-től reggel 6-ig), de az utóbbi 2 hétben ismét felkel éjjel enni. Gondoltam növekedési ugrásra is, de napközben nem tűnik éhesebbnek és mint írtam, már 2 hete tart.
    Mostanában nagyon sokat nyáladzik és folyton rágja az öklét, úgyhogy gondoltam a fogzásra is – lehetséges hogy emiatt kel fel éjjel? Az a kérdésem hogy mindig adjak neki enni ha kér? Van hogy 2-kor is felkel és 4-5-kor is és csak akkor alszik vissza ha enni kapott.
    Köszi előre is

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

  • Katalin

    2011. január 06. csütörtök

    Kedves Ági!

    Megint a tanácsodra lenne szükségem!
    Kisfiam 5 hónapos múlt 2.án.
    8300gramm és 65cm.
    De csak napi 4x200ml tápszert eszik meg egy kis gyümölcsöt alma-babán,ilyeneket.
    Szerinted ez nem kevés??
    1-2-3 hónapos koráig másfél kilókat hízott,most az elmúlt 2 hónapban 80-80dekát.
    És inni viszont SEMMIT NEM AKAR!!!

    Várom válaszod.
    Katalin

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Egyáltalán nem kevés, amit eszik, ráadásul jó nagy baba, tehát érthető, ha már nem hízik olyan ütemben (1 éves korra egy átlagos kisfiúnak 9 kiló körül kell lennie), 3 hónapos kor után egyébként is lelassul a hízás üteme, ha a havi 400 gramm hízás megvan, akkor nincs ok aggodalomra.

      Ivás: mivel 800 ml tápszert iszik, ezért elég folyadék jut a szervezetébe, de mivel a tápszer nem túl jó szomjoltó meg lehet próbálkozni vele, hogy pl. kiskanálból adsz neki utána vagy a tápszer után kb. fél órával vizet.

  • Ildi

    2011. január 05. szerda

    Kedves Ági!

    Az én babám 3.5 hónapos és mostanában nem tudok kiigazodni rajt,mikor éhes és mikor nem!eddig 3 óránként evett kb.120-150ml-t,de most nem kell neki!Próbáltam 4 óránként etetni hátha már elég neki kevesebbszer enni,de néha még akkor is kitolja a nyelvével a cumisüveget meg finytorog!Kicsit tanácstalan vagyok!Az lenne a kérdésem,hogy egy ennyi idős babának mennyit kell ennie?Tegnap pl.6szor eevett és olyan 9dl-t,de tegnap előtt csak 7.5dl-t!Ő tápszeres baba!Születési súlya 3200g volt és most 5250g.Ez jó?Előre is köszönöm a válaszod!Ildi

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Az evés mennyisége nem életkortól, hanem testsúlytól függ. Testsúlykilogrammonként 120 grammra van szüksége/nap, tehát neki valamivel több, mint 600 grammra naponta. Ezek alapján most pont eleget eszik, néha kicsit többet is.

  • Gabi

    2011. január 04. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 4,5 kg-al született, most 8 hetes. Az éjszakát kb. 6-7 hetes kora óta tulajdonképpen átalussza. Általában elég későn, este 22-23 óra körül alszik el, és kezdetben 5-fél 6-ig, de most akár már reggel fél 9-ig is alszik , ébredés nélkül. Kérdésem, hogy ez normális ebben a korban? Félek, hogy rosszat teszek azzal, ha ennyi ideig nem etetem.. de a babámon nem látom, hogy reggel rosszul érezné magát, csak az átlagos napi adagjánál olyankor valamivel többet kér. Hagyjam így, vagy ébresszem korábban? Másik kérdésem a nappali alvással kapcsolatos, mert azt viszont „rosszul tűri”. Az oldaladon korábban olvasottak szerint ébredés után eszünk, pelust cserélek, és játszunk, beszélgetünk, majd kb. 1-1,5 óra múlva elalszik. Viszont nagyon sokszor előfordul, hogy csak fél órára szunyókál el, után felébred és sír, nyűgösködik, csak a karomban, ringatva, hordozva van el egy darabig. A következő etetésig így elfárad, és evés után rögtön aludna, de a pocija miatt pelusozással felébresztem. Itt borul megint az egész, mert ezután kb. fél órát bír ébren, és megint elalszik kb. fél-háromnegyed órára, utána az egész kezdődik megint. Valamit bizonyára rosszul csinálok, tudnál segíteni? Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Igen, ez normális, hadd aludjon, ameddig tud. Ha majd éhes lesz, fel fog kelni.

      Nem csinálsz semmit rosszul a napirendjében, esetleg megpróbálhatod ébredés után azonnal megetetni, amikor hamarabb ébred, mert így nem keveredik össze a napirend.

  • Andrea

    2010. december 19. vasárnap

    Kedves Ági!Szeretnék segítséget kérni öntől!Kisfiam 4 és fél éves. Az orvosok szerint legalább ötször volt idáig középfülgyulladása,amit antibiotikummal kezeltek.Vannak dolgok amiket nem hall illetve nem úgy hallja(érti meg) ahogyan én azt mondom.Mintha átmenetileg süket lenne.A füle nem fáj,nem érzékeny,nincs megfázva,nem köhög, csak átmenetileg nem hall.Erre mondják az orvosok mindig,hogy középfülgyulladása van,ami ugye hatalmas fájdalommal járna.Már fel akarták szúrni a fülét és söntöt ültettek volna be.Én nem hiszem ,hogy az a baja.Kérem segítsen megtalálni a problémát!Mitől nem hall részlegesen ön szerint?

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Sajnos előfordul, hogy a sok középfülgyulladásból visszamarad váladék a fülben és emiatt nem hall rendesen a gyerek, ezt ki kell kezelni, és bizony a felszúrásra is szükség lehet.

  • bevi

    2010. december 10. péntek

    Kedves Ági!

    December végén lesz három hónapos a kisfiam. Kb két hete kezdődött nála a következő: éjszaka szépen alszik, 3,5-4 óránként felébred enni (este rendszer van, 7kor fürdés, evés, picit fent van és alvás…napközben is 3-3,5 óránként eszik, kétszer van séta, a délelőttit általában átalussza, délután néha nézelődik, néha alszik) A probléma ebéd után van… Kb félórát elnézelődik (hinta, játszószőnyeg, majd kezdődik a „hiszti”, a délutáni sétáig, a délutáni séta után fürdésig ugyanez a „program”. Üvölt folyamatosan, kb 10 percig lefoglalja valami (zenélő forgó, rázom a csörgőket, stb.) utána folytatódik. Ha felveszem és a karomban van, az esetek 80%-ában abbamarad az üvöltés, néha még el is alszik így. Sajnálom szegényt, de egyszerűen semmit nem tudok csinálni így mellette. Az nyugtat, hogy ha valami fájna neki, vagy komolyabb gondja lenne, akkor a kezemben sem hagyná abba a sírást. Néha muszáj hagynom sírni, de képes rá akár egy órán keresztül is. Kérlek segíts!
    Üdvözlettel: bevi

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Szerintem az a baja, hogy unatkozik. Ilyenkor ne vedd fel, hanem ülj le mellé, játssz vele egy fél órát. Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Kaphat etetőszéket vagy babafotelt (a hordozó is jó) is, amiben megtámasztva ülhet és ott lehet melletted. Ha nem az az alap, hogy mindig kiveszed és cipeled, hanem megszokja, hogy néha csak szóval nyugtatod, de azért ott vagy mellette, akkor megszokja, hogy nem tudod mindig azonnal kivenni.

  • Kinga

    2010. december 03. péntek

    Mivel még nem válaszoltál a kérdésemre, szeretném pontosítani a tapasztalataimat a reggeli nyűglődéssel kapcsolatban. Ma éjszaka 4-kor evett a kisfiam. 6-kor kezdődött a nyöszörgés, feljforgatás..stb. 10 percekre visszaaludt, most sem ébredt fel teljesen. Segítséggel sem tudott jól visszaaludni. 7-kor viszont teljesen visszaaludt, egészen 8.15-ig. Akkor mosolygósan ébredt. Megetettem, nem volt nagyon éhes, szóval szerintem nem éhséggel bajlódott 6 és 7 között. Hasfájásra vagy fogzásra gondolok. Lehetséges ez? Az angol víz használt neki korábban, de antibiotikum szedése miatt hagytuk abba (hasmenése volt a gyógyszertől, nem akartam az angol vízzel fokozni…). Úgy láttam, már nem hasfájós. Lehet, hogy tévedtem. Egyébként napközben semmi hasfájásra utaló jel nincs. Fogzás lehetséges már ilyenkor?
    Köszönöm előre is a tanácsaidat!

  • Enci

    2010. december 02. csütörtök

    Kedves Ági!
    Tanácsodat szeretném kérni. Kisfiam 12 hetes, 3400-al született 51 cm(3100al hoztuk haza), most 5 kg és 62-63 cm körül van. A problémám az hogy másfél hónapos kora óta napi 1000-1300-akat eszik(azelőtt 750-1000-eket), rendszerint este 7kor lefektetem és hajnalba kezdi 300-330(!) grammal és kb 5-7 evéssel(kizárólag szopizik igény szerint)fokozatosan lemegy 100 körülre. Hihetetlennek tűnik számomra is meg a doktornő számára is hogy ennyit eszik és hogy ez belefér, a mérleg tökéletesen mér, 1kg-os lisztpróba volt:). Természetesen pisi-kaki probléma nincs,bár mostanába 1-3 kaki van csak. Egész nap ébren van és gőgicsél, kacarászik, nagyon jókedvű baba, csak akkor sir ha éhes. Hogy létezik hogy ennyit eszik és mégse hizik úgy ahogy ennyi zaba mellet szerintem kellene? Első hónapba 500 g-ot, másodikba 700-at és idáig még 700-at(1 hét múlva 3 hós)hizott.Mi lehet a baj?
    Válaszod előre is köszönöm,
    Enci

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Nem kell aggódnod, nincsen semmi baja, gyönyörűen eszik, tökéletes a hízása (az első hónapban 500-1000 gramm között szokott lenni, a másodikban 600-700 körül, a harmadikban 600 körül, tehát ő még felül is teljesítette a „normát”.

  • Kinga

    2010. december 01. szerda

    Kedves Ági!
    3 és fél hónapos kisfiammal kapcsolatban kérem a segítségedet.
    Nappal 3-szor alszik, a délelőtti alvása a leghosszabb (2-3 óra), a két délutáni rövidebb. Az esti lefekvés előtt 3 órát ébren tölt. Magától el tud aludni a kiságyában és vissza is tud aludni. A problémánk a hajnali és a kora reggeli alvással van. Éjszaka 3-4 körül szokott enni, egész adagot (tápszeres, 130-150 ml-t eszik egyszerre). Majd visszaalszik. 5 és 6 óra között szokott kezdődni a nyugtalansága. Forgatja a fejét, nyögdécsel..stb. Nem ébred fel teljesen, csukott szemmel csinálja. Van, hogy 10 percekre visszalaszik, van hogy egy órára is. Miután fél órát végignyűglődött. Próbáltam magam mellé tenni, ugyan az történt. Éhségre gondoltam, de nem szeretném 1,5-2 óra elteltével megetetni. Ez kb. 2-3 hete tart. 3 hónapos oltását csak tegnap kapta meg, nem az miatt van. Hasfájós volt, de már elmúlt neki, már nem adom az angol vizet.
    Szerinted mitől van ez a reggeli nyugtalanság és mit próbáljak meg?
    Köszönöm előre is!

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      A reggeli nyugtalanság lehet emésztési probléma (amit éjjel evett, azt pont ilyentájt kezdi megemészteni). Ha nem sír, akkor nem kell kivenni, magad mellé tenni, különösen, mivel félálomban csinálja.
      Ami esetleg segíthet, ha az éjjeli etetés előtt kap egy kiskanál Gripe Watert.

  • Katalin

    2010. november 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    Már kértem tanácsot,utólag is köszönöm.
    Most az lenne a gondom,kérdésem,hogy eddig kisfiam aki most december 2.án lesz 4 hónapos havi másfél kilókat hízott,de ez annak köszönhető/sajnos/ hogy nem kaptunk bukós babáknak való tápszert és tejpéppel sűrítettem a tápszerét hogy ne bukjon annyit és ez nagyon hizlalta.De most 3 hét alatt csak 20dekát hízott!Ez nagyon aggaszt!
    3300grammal született,most 7kiló 20deka.Most már a bukós babáknak való tápszert kap,de akkor is nem kellett volna többet híznia?

    Várom válaszát!

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      3 hónapos kor után lelassul a baba hízása, különösen, ha már megduplázta a születési súlyát, ami nála megtörtént már. Tehát nem kell aggódnod emiatt.

  • Betti

    2010. november 21. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 3100 gr-mal született , most 12 hetes és a súlya 4600 gr. Kezdettől fogva kellett tápszeres kiegészítés, 8 hetes kora óta pedig kizárólag tápot eszik. Az elmúlt hetekben 2 alkalommal volt beteg, másodszorra antibiotikumot is kapott.
    Egyik problémám, hogy a napi elfogyasztott tápszer mennyisége 500-530 ml között van (ezt keveslem és ugyanígy a testsúlyát is) ill. az egyes étkezésekkor (napi átl. 6x) a mennyiségek is rapszódikusan változnak (60-160 ml).
    Másik aggodalmam, hogy az utóbbi 4-5 napban evés közben sír (korábban is volt már ilyen, közvetlenül a betegségek előtt), tekereg és hallhatóan „morog” a pocakja. Sokat köhécsel az evések közben és evés után. Ha morog a pocakja, elkezd sírni, kiköpi a cumit, a büfik szabályszerűen kirobbannak és hatalmasakat pukizik. Mindeközben nagyon sír és ha vízszintes testhelyzetbe fektetjük, akkor még vigasztalhatatlanabbá válik a sírás.
    Napirendet szinte képtelenség beállítani nála, mert nem hajlandó szabályos 3-4 óránként enni, csak akkor fogadja el a cumisüveget ha ő akarja (változó időközönként, van hogy 3-4 óránként, de olyan is előfordul, hogy 2 óra elteltével megéhezik). Csak a reggeli első és esti utolsó evések időpontjai fixek többé-kevésbé.
    Egyébként rendkívül nyugodt baba, rengeteget mosolyog, nagyon mozgékony és élénk. Sokat gőgicsél, éjszaka nyugodtan alszik, többnyire este 10-11-től reggel 5-6-ig. Szinte csak akkor sír ha éhes illetve ha egyéb pocigond van.
    Széklete míg anyatejet kapott rendben volt, az első tápszernél azonban csak 3-4 (!) naponta kakilt. Doktor nénink ekkor laktóz pótlást írt elő, ami nem javított a székelési gyakoriságon, így az ő beleegyezésével tápot váltottunk. Az új tápszerrel már sokkal jobb a helyzet, 1-2 naponta van kakis pelus. Az új tápszer bevezetése óta láthatóan kisebb a pocakja (feltehetően a gyakoribb kakik miatt)és a korábban tapasztalt bukások is megszűntek, el-elvétve még azért bukik néha (de ez nem számottevő). Egyúttal megmeltük az ágyának fejrészét is, mert korábban gyakran láttuk, hogy visszabüfizi az elfogyasztott táp egy részét, amit azonnal vissza is nyelt. Ez a jelenség az új táppal szintén ritkult.
    Aggódom, hogy a pici lányom nem megfelelően hízik (az utóbbi hetekben volt hogy csak 7-8 dekákat hízott a korábbi 15 dkg helyett) és tartok attól, hogy esetleg enyhe reflux-szal küzd. A hasi UH-n semmit nem mondott a doktornő, a leletei negatívak…
    Doktor nénink most újabb gasztroenterológiai vizsgálatra szeretne irányítani bennünket, hátha ott kiderülne, hogy mi okozza az evés közbeni sírást. Nagyon aggódunk párommal az evés közbeni sírások és tekergőzés miatt, mert láthatóan éhes még a picúr, de (feltehetően hasfájás miatt) mégsem fogad el több tápot. Gyakran előfordul, hogy 60 ml után sírás van, majd másfél óra elteltével ismét enni kér és megint sír étkezés közben.
    Érdekelne bennünket a véleményed és javaslatod az étkezésekkel – étkezés közbeni sírással, a súlygyarapodással és a napirend beállításának lehetőségeivel kapcsolatban.

    Köszönettel,
    Betti

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Ez a rapszodikusnak tűnő változás valójában normális: reggel többet, estefelé kevesebbet eszik a baba általában. testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie, azaz 4,6*120 grammot, tehát összesen kb. 552 grammot naponta, azaz most nagyjából a súlyának megfelelően eszik.

      Mivel nemrégiben antibiotikumot kapott, ez is okozhat emésztési gondokat, étvágytalanságot, Normaflore-t lehet adni neki rá. Ez a sírást is megoldaná. De hozzáteszem, a sírás lehet attól is, hogy nincs rendszer az életében. Ez magától nem alakul ki, neked kell kialakítanod a kicsi igényeinek figyelembevételével. Ezt ne hagyd rá, mert akkor rendszertelen lesz az élete.

      Csináld úgy, hogy alvás után mindig egyen, majd pedig játsszon (ebben a korban két alvás között kb. 1,5-2 órát tudnak fentlenni, délelőtt kicsit kevesebbet, 1,5 órát, délután többet, 2 órát), utána, amikor látod, hogy már nagyon álmos, akkor fektesd le aludni. Ha felébredt, megint kapjon enni és így tovább. Ezzel naponta általában 3x fog aludni napközben és átlagosan 3 óránként eszik majd.

      A sírást ezenkívül az is okozhatja még, hogy evés közben indul be a baba emésztése, kakilnia kell, de nem tud, ezért erőlködik és ez megzavarja az evésben. Ilyenkor büfiztesd meg, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít a szelek és a kaki távozásában és utána nyugodtabban tudjátok tovább folytatni az evést.

  • szissz

    2010. november 12. péntek

    Kedves Ági!
    Nagyon sokat olvasgatom az oldaladat és nagyon hasznosnak találom. És eljött az idő hogy szoptatással kapcsolatos kérdéssemmel hozzád forduljak.
    Kisfiam nov.24-én lesz 4 hónapos 3250 gr-al született és most 6300 gr.
    A szopi körül vannak gondok vagyis én úgy gyanítom. A lényeg hogy nagyon sűrűn szopizik de csak keveset.Szerintem a tejem se túl sok sajnos pedig a nagyobb fiamnál még hordták is tőlünk, mostmeg…
    Visszatérve tegnapelőtt rászántam magam és mértem hogy mennyiket eszik, nem kellett volna mert majd frászt kaptam.Leírom hogy hogyan is nézett ki a napunk: Hajnalba 2 órakkor evett 170 ml (ez tökéletes is este fél 8 kor evett utoljára) utána reggel fél 8-kor: 110 ml majd fél 10 kor 100 ml és innentől kezdve káosz. fél 12-kor 70 ml fél 2-kor 70 ml fél 4-kor 50 ml 17-kor 50 ml és utána még 2 x evett az esti lefekvéssel együtt de azt már nem is mértem mert… 🙁 De szerintem azok is csak csak ilyen 50-max 70 közöttiek voltak. Igazándiból azért nem tudom hogy most a tej a kevés vagy csak ő igy eszik, mert a kedve jó jókat alszik napközbe is és este is, nem sír, eljátszik. És sokszor van az hogy szopizik az egyik ciciből (nem sokat csak ezeket a kis mennyiséget) és utána adnám a másikat és nem kéri inkább addig sír amig piszkálom vele hogy egyen ha békénhagyom abbahagyja.A súlya okt.21-én volt 6 kiló és most 6,3 kg. Pisis pelenka van kaka is 1 nap 2x-3x is. Tegnap próbáltam neki a fagyasztott tejből adni, hát hallani se akart róla csak most azt nem tudom hogy a tej nem tetszett neki vagy a cumisüveg volt idegen. És az igazság az hogy hiába szoptatom ilyen sűrűn a tejem mégsem akar szaporodni pedig iszok laktoherbet, szedem a more milket, ittam karamalzot, homeopátiás bogyót tényleg mindent kipróbáltam és semmi. Hogyan lehetne rászoktatni -és érdemes e -hogy többet egyen egyszerre és legyen valami rendszerünk mert igy elindulni is elég nehéz vele bárhova is.
    Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Egyáltalán nem kevés a tejed és pont eleget eszik a kisfiad. Estére mindig csökkennek a mennyiségek. A testsúlyához képest naponta nagyjából 720 grammot kell ennie, ez nagyjából meg is van, mivel gyakran eszik és nem írtál minden mennyiséget. Mivel nem fogad el többet, eleget pisil-kakil ezért elég, amit eszik. 3 hónapos kor után egyébként is csökken a hízás, ha fél éves korig megvan havonta a 400 gramm az jó, ő 3 hét alatt 300 grammot hízott, és már majdnem megduplázta a születési súlyát, ezért nem kell aggódnod.

      Ameddig bizonytalan vagy benne, hogy eleget eszik-e, inkább ne akard mindenáron rendszerre szoktatni, mert ez mindig a tejmennyiség rovására megy. A titok nyitja egyébként az, hogy most akkor is megeteted, ha nem éhes, ezért egyszerre mindig csak kevesebbet eszik. Ahhoz, hogy rendszer legyen benne, össze kell hangolni az evések és alvások rendszerét. Mindig evés-játék-alvás-evés legyen a sorrend. Ebben a korban nagyjából 2,5-3 órát tudnak ébrenlenni két alvás között, tehát ha 8-kor kel reggel, akkor egyen, utána legyen ébren, ameddig bír (kb. 10-fél11-ig) utána jöjjön az alvás. Ha felébredt akkor az evés és így tovább.

  • Csilla

    2010. november 09. kedd

    Kedves Ági,

    Ezuttal is szeretném megköszönni az eddigi válaszait és szeretnék gratulálni a bloghoz – nekünk sokat segitett,

    A napirenddel kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni: 13-án lesz 3 hónapos a kislányom. Pavlik kengyelt visel és az ortopéd orvos azt mondta hogy csak 2-3 naponta fürdessük. Sajnos ez igy nagyon felrúgja a napirendet. 7-kor kel, kb 2,5-3-4 óránként eszik attól függően hogy mennyit evett az előző etetésnél (kb 100-130 mili között eszik, de olyan is van hogy 170 milit). Humana anti-reflux táppal pótolunk mert refluxos baba – azt annyira szereti hogy 70-80 mili anyatej után képes 100-130 milit megenni belőle. Este 8,9-kor fekszik és reggelig nem is kel fel.
    A kérdéseim a következők:
    1, Nem fogja összezavarni hogy nem minden este ugyanaz a program? Inkább fürdessem napközben, hogy az esti program maradjon mindig ugyanaz? Délelőtt szoktam mosdatni azokon a napokon amikor nincs fürdés.
    Általában csak szopizni szokott lefekvés előtt, van amikor bele is alszik, de van amikor pótolni kell. Ha nem alszik bele a szopizásba, nagyon nyűgös és csak ringatással alszik el (kb 5-10 perc után le lehet tenni az ágyba, nem szokott felébredni).
    2, Át tud fordulni a Pavlik kengyellel, vagy csak azután fog, amikor leveszik róla? Mi ugy látjuk hogy átfordulna, csak nem tud mert fel van kötve a lába.

    Előre is köszönöm a választ.
    Tisztelettel,
    Csilla

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      1. Nem fogja megzavarni. Fürdetés helyett azokon a napokon, amikor nem fürdik, vigyétek be a fürdőszobába, törölgessétek át nedves szivaccsal, így megvan az esti fürdős program. A lényeg, hogy a helyszín ugyanaz legyen.

      2. Van olyan baba, aki képes így is átfordulni. Az igaz, hogy 3 hónaposan már próbálkozhat vele, de többnyire csak 6 hónaposan szoktak átfordulni a babák, így még bőven ráér ezt megtanulni.

  • Katalin

    2010. október 30. szombat

    Kedves Ági!

    Több kérdésem is lenne!
    Kisfiam augusztus 2.án született,3 nap múlva 3 hónapos lesz.3300grammal született és 3040grammal hoztuk haza.Most 6kiló 30deka.Múlt hónapban 1 kiló 60 dekát hízott,és most csak 60 dekát.Ezt a nagy vissza esést mi okozhatja?Tápszeres baba, sajnos csak 10 hetes koráig volt tejem és akkor is pótolni kellett mert 40ml-t tudott szopni evésenként.5x-6x eszik egy nap,2x-3x sima tápszert,de 120ml-nél többet nem hajlandó enni belőle.Ez mitől lehet? És 3x pépes tápszert abból 200ml-t.At hogy a tápszerét tejpéppel sűrítsem a védőnő tanácsolta mert nagyon sokat bukott és még most is előfordul de sokkal jobb a helyzet.Kértem hogy írjanak fel direkt bukós babáknak való tápszert de nem tette a dr. nő.Csak ha elvittük volna egy tb által nem támogatott 15ezres uh vizsgálatra.Így kb. napi 800-900ml-t eszik a kicsi.Elég ez a súlyához képest?Az alvása elég össze vissza van.Este 10körül eszik,utána leteszem aludni és 4-kor kel fel enni.Utána vissza szokott aludni 7-ig ,de mostanában mivel náthás,és köhög egy kicsit,már hajnal 5-kor fenn van és vissza sem alszik csak nyűglődik.Napközben nagyon keveset és éberül alszik.2x,3x 1-2órát de van hogy csak fél órát.Ez normális?A hasfájással is szenvedünk már 3 fajta „gyógyszert” is kipróbáltunk de nem nagy sikerrel.Masszírozni szoktam neki a hasát az úgy látom jól esik neki.Sajnos úgy látom a fogzás is bejött a napirendünkbe.Patakokban folyik a nyála és az öklét majd le nyeli,valamit mindig rág.Ez nem nagyon korai?A hozzátáplálást mikor és mivel kezdjem el?Azt jól tudom hogy a babák nyitott gyomorszájjal születnek és emiatt is lehet a rengeteg bukás ami az orvos szerint nem gond amíg hízik.?A téli időben a csipkebogyó teán és a c vitaminon kívül mivel tudom még óvni,hogy ne üljünk 2 hetente az orvosnál?
    Különben egy nagyon erős,fejlett,okos csecsemő.Percekig tartja a fejét hason,hason is alszik,ez nem gond?De ha nappal hasra teszem és nem tetszik neki,átfordul rögtön hanyatt.Sokat mosolyog,sőt van hogy hangosan kacag.Mindent figyel ami csak mozog.Baba nyelven sokat „beszél”.De még nem akar megfogni játékokat,ez gondot jelent?És általában mindent a bal kezével csinál,főleg azzal kalimpál,hadonászik és azt tömi a szájába.Ez lehet annak a jele hogy bal kezes lesz?
    Előre is köszönöm és várom válaszát!

    Válasz: Nincs miért aggódnod, tökéletes mennyiséget eszik. A hízás azonban a harmadik hónapban lelassul, ezért hízott most kevesebbet. A minimum hízás 400 gramm, ha ennél többet hízik az jó.
    A hozzátáplálást tápszeres babánál is ráér 5 hónapos kor után elkezdeni.
    A téli hónapokban, amikor már majd hozzátápláltok, C-vitaminban gazdag változatos étkezésekkel tudod majd óvni, de nincs szükség külön védelemre (vitaminok stb.), ebben a korban még nem igazán kap el semmit a baba.

  • Laci

    2010. október 29. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 10 hetes. Naponta 6-szor eszik (tápszeres sajnos). Az alvási szokásaival kapcsolatban lenne kérdésem. Napközben 3-szor alszik, néha 1-2 órákat, de az is előfordul, hogy egyszerre csak 20-40 percet alszik. A napközbeni 3. alvásnál, azaz délután 5-6 óra körül gyakran előfordul, hogy akár éjfélig képes aludni, ha nem ébresszük fel. Éjjel még felébred enni, és hajnalban is eszik még. A hajnali (4-5) körüli alvása után már nehezebben alszik vissza. Az lenne a kérdésem, hogy miként lehetne „rávennünk” arra, hogy az esti órákban, fürdésig kicsit éberebb legyen, és a hosszabb alvása inkább az éjszaka első részére tolódjon át? Mert a hosszú alvás közben hiába ébresszük fel, utána nem alszik már több órát folyamatosan éjjel. Köszönöm a segítségét!

    Válasz: Az a gond, hogy el van tolódva az ébrenléti ciklusa, nála az éjszaka este 5-6-kor kezdődik és hajnalig tart. Ezen úgy tudtok változtatni, hogy néhány napon át az esti alvásból 1 óra alvás után felébresztitek és utána legalább 2-3 órát ébren marad a következő alvásig. Ezt kell tennetek folyamatosan napokon át, mire teljesen átáll a bioritmusa.

  • Tündi

    2010. október 18. hétfő

    Kedves Ági

    3hónapos a kisfiam és kb 3 hete próbálkozunk hogy pótlás kellene neki állítólag.Nem tudom semmilyen tápszerrel megetetni(én nem bánom).3500gr-al született 3350el jöttünk haza.1hónaposan volt 3980gr 2hónaposan 4660gr most 5200gr ez kevés?Nagyon sűrűn (sokszor óránként)szopizik.Akkor alszik többet ha sétálunk és az esti fürdés után 3-4órát.Sok pisis pelusa van és 4-5kakis.
    Figyel mindenre átfordul nevet stb.Tényleg kell neki pótlás?Baj hogy sűrűn eszik?Én 38éves vagyok van egy 18éves nagy fiam sajnos ő tápszeres volt de nem emlékszem hogy mentek a dolgok akkor.

    Előre is köszönöm a választ.Tündi

    Válasz: A súlya teljesen jó és a gyarapodása is norámlis volt, egyáltalán nincs szüksége pótlásra.

  • Ildikó

    2010. szeptember 22. szerda

    Kedves Ági!

    Balázs fiam holnap lesz 3 hónapos. Súlya, születési súlyának a duplája, az éjszakát átaludja és napközben 6x eszik. Mostanában kicsit kevesebbet. Jár keze-lába, mosolyog a kezébe tett csörgőt rázza, gügyög stb. Szóval szépen fejlődik. Egy gondom lenne, a kérdésem is erről szólna. Hason alszik, picinek hasfájós volt de az már elmúlt. Jelenleg nem tudjuk férjemmel eldönteni, hogy mi lenne a legjobb megoldás, arra ha felébred, és nyöszörög akkor mennyi idő után fordítsam meg, hogy lekösse magát. (fölötte lóg a sok figura és a falra is festettem színes képeket). Mivel még nem fordult át, nem tudom mikor kellene megfordítani. Más baba, aki hanyatt alszik annak, mikor megébred nincs ilyen gondja, szerintem. És még egy kérdésem lenne, az esti fürdés után van az utolsó szopi, de mivel nagyon aktív utána nem egyszerű elaludnia. Szeretnénk ha evés után hamar elaludna, ő ellenben még 1 órát képes „hancurozni”. Nem szeretném, ha órákig sírva aludna el, de azt sem ha a játékhoz szokna hozzá.

    Válasz: nem javaslom, hogy ébredés után a kiságyban játsszon, mert néhány héten belül nehéz lesz majd elaltatni, mert azt szokja meg, hogy az ágy játékra való. Vegyetek egy járókát és amikor felébredt az alvásból, játsszon abban, vagy tegyél le a földre egy vastag takarót vagy paplant és játsszon azon.

    Fürdés után valószínűleg azért nem alszik el, mert még nem álmos. A délutáni utolsó alvás és a fürdetés között legyen ébren legalább 2-2,5 órát, így elég fáradt lesz, mire le akarod fektetni.

    Előre is köszönöm a válaszát.

  • Judit

    2010. szeptember 07. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 3090gr-al és 48cm-el született,(2900grammal jöttünk haza).Most 12 hetes és 4860gramm és 55cm. A védőnő szerint kissé lassan hízik,hozzáteszem kb 1 hónapja tápszeres.Amúgy nagyon jó alvó,mindig mosolyog,gőgicsél,nem hasfájós hála istennek.Kaki is van minden nap.De én attól félek,hogy korához képest sokat alszik.Képes nappal 3-4 órákat aludni(ezt inkább úgy délután 15-16 óráig.),de 1,5-2 órát fent van közbe.Így viszont van mikor csak napi 5x eszik,és kb 130ml egy evés(reggel van hogy 150ml).Ezt kevesli a védőnő.De nem kíván többet,mert ha elég neki,magától kiköpi a cumit.Játszó cumit egyáltalán nem szereti.Este kb 22-22,30 ekkor elalszik és reggel 6-7-ig alszik.Mindenre figyel,fejét szépen tartja,nyúl a játékok után,és sokat gőgicsél,és mindig mosolyog.Nekem inkább az a gondom,hogy mikor játszunk,és izeg-mozog,sokszor büfizik vissza(ezt inkább csak késő délután és este).(Ez engem idegesít kicsit).Ebben szeretném a véleményedet kérni.
    Még az hozzátartozik,hogy ő késői baba,39 éves vagyok,de van már 3 szinte felnőtt gyermekem,de ők nem büfiztek vissza játék közben(lehet túlaggódjuk,mert mivel késői baba,jobban féltjük szerintem,mint kéne,én pedig mindenért jobban aggódom.
    Tehát ez jó ha ennyit alszik ilyen idősen?Illetve tényleg kicsi?Lehet hogy a visszabüfizés miatt nem hízik olyan gyorsan?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Nincs miért aggódni, a baba szépen hízik, jól fejlődik, tökéletes az alvása is, és az is normális, hogy játék után büfizik (ez azért van, mert sokat mozog és az ő gyomorszája még nem zár tökéletesen)

  • Krisztina

    2010. augusztus 10. kedd

    Kedves Ági!
    Ismét a véleményedet, tanácsodat szeretném kérni.
    Az esti program kicsit össze-vissza alalul nálunk, és szeretnék valami rendszerességet benne.
    Kisfiam (3 hó, 6,3kg) 3,5-4 óránként eszik. Evés után, büfi, pelus csere, játék, majd alvás a sorrend.
    Attól függöen, hogy éjszaka mennyit alszik, máskorra esik az esti programunk. Van, hogy este 6 körül eszik, de van, hogy 8-9 körül. Ha 6-kor eszik, akkor kétszer kelek hozzá éjjel, viszont ha 9 körül, akkor csak egyszer.
    Az esti program úgy zajlik, hogy eszik, aztán megfürdetjük, majd játszik még egy picit, és alszik.
    Az esti 6 órás fürdetés elég korai szerintem, főleg így nyáron. Hogyan tudnám ezt eltolni későbbre?
    Szabad ilyenkor a sorrenden variálnom?
    Mondjuk, ha evett 6-kor, akkor etessem meg 8-kor és utána tegyem le aludni?
    Van valami használható ötleted?
    (És ha 9-re esik az etetés…?)
    Másik kérdésem az lenne, hogy az éjjeli felkelés(eke)t majd egyszer csak magától fogja elhagyni?
    Segítségedet előre is köszönöm.

    Válasz: A sorrenden soha nem variálunk, csak az időpontokon. Az éjszakai evést magától el fogja hagyni, ezzel ne foglalkozz. Az estével azt tudod csinálni, hogy ha 6-kor eszik, utána legyen ébren, játsszon majd fürdés és utána evés, és ugyanúgy fél9-9 körül feküdjön le, mint a másik napon.

  • Edomanci

    2010. augusztus 08. vasárnap

    Kedves Ági!

    Két kérdésem lenne. 8 hetesek vagyunk, 6 kg a súlyunk és akárcsak apánk ebben az időszakban 64 cm a hosszunk.
    Átalusszuk az éjszakát és mindenben követjük a méltán népszerű „Suttogó titkait”. Egy dologban azonban nem vagyok biztos. A 4 É tökéletesen beállt: Étkezés, Ébrenlét, Édes álom, Én. Az esti elalvás előtt (fürcsi, masszázs, cici, zenélő játék, alvás) azonban mindig kiköveteli a babám a cicit. Nem lesz evés/cici függő a baba, ha este elalvás előtt még eszik? Napközben mindig játszik elalvás előtt. (Velem, vagy önállóan)
    A másik kérdésem, hogy a kiságyban történő lepedő „karmolászás”, „tépés” (ami gyakran alvás előtti totális behergelésbe és sírásba torkollik) nem lesz e negatív érzelmi hatással a babára az alvást illetően?
    Igyekszem nagyon odafigyelni, hogy ne lépje át a babám a fáradtság határát, amikor az alvásra kerül a sor, mert akkor szinte lecsillapíthatatlan és gyakorlatilag teljesen kifárasztja magát a sírással, alvás előtt…Szeretném, ha Lénárdnak pozitív élményei alakulnának ki az alvásról és a saját kis mikroklímájáról, a kiságyról!

    Nagyon köszönöm a tanácsot előre is!
    Üdv.,
    Edómanci

    Válasz: Egyáltalán nem gond, ha az esti elalvás előtt szopizik a baba, sőt: ez a normális, örülj neki 🙂
    A tépelődés az önaltatás része, sírásba akkor torkollik, ha nehezen tudja a kicsi kikapcsolni a külvilágot, ez számára nem rossz élmény, vannak olyan babák, akik így fárasztják le magukat alvás előtt.

  • Gálné Faragó Krisztina

    2010. július 26. hétfő

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném kérni, mert még mindig nem nagyon értem a napirendet…
    Kisfiam 11 hetes, kb. 6 kg, szépen fejlődik.
    Napközben 3 – 3 és fél óránként eszik. Evés után büfi, pelus csere, majd játék. Max. 1,5 órát tud (evéssel együtt) fent lenni, de inkább 1 órát, utána leteszem aludni. Már szinte magától elalszik. Napközben elég nagyokat alszik, van, hogy 2-3 órát is.
    Aztán jön az este, amikor kb. 17:30 körül eszik, majd 18:00 körül fürdik, picit játszik és 19:00 körül megy aludni. Aztán 21:00-kor, 1-kor, 4-kor eszik.
    Ez így 3 éjjeli felkelésnek számít?
    Nem kellene későbbre hoznom a fürdetést?
    Köszönöm.

    Válasz:A kisfiad napirendje tökéletes, ha úgy látod, este még tudna kicsit tovább is fent lenni, akkor inkább később tegyétek le aludni, mert ez később problémákat okozhat (egyre korábban fog felkelni reggel)

  • Livi

    2010. július 25. vasárnap

    Kedves Ági,

    A tanácsodat, véleményedet szeretnénk kérni.
    A kisfiúnk 3320 grammal, vesemedence tágulattal született. A kórházból 3080 grammal hoztuk haza.

    A kórházből hazatérvén egy hétig váltott ciciből szoptattam, ahogy a kórházban „tanították”. Naponta 8-szor evett 50-60 grammot. Majd a doktornő tanácsára egy ciciből kezdtem etetni, de ekkor a súlygyarapodása lelassult, ezért doktornő javaslatára visszatértem a váltott mellből való szoptatásra és ki kellett egészítenem tápszerrel az étkezését, ha nem evett 60 grammot. Naponta 1-2 alkalommal kellett kiegészíteni kb. három hétig.

    Egy hónaposan 3540 gramm volt.
    Két hónaposan 4060 gramm volt. Ekkor a doktornő beutalt minket hasi ultrahangra, amelynek az eredménye jó volt. A vesemedence tágulat csökkent.
    Ebben a hónapban nem adtunk neki tápszert, mindig mértük és napi 5-6 alkalommal 80-100 grammot evett.

    Most a 3. hónapi státuszon 4320 gramm volt a súlya. Ami a doktornő szerint kevés. Jeleztük a doktornőnek, hogy a rotarix vakcina utáni héten csak 30 grammot hízott. De mindig megette 5-6 alkalommal a 80-100 grammot.
    Most a doktornő kérte, hogy minden étkezést egészítsek ki tápszerrel. De legjobban annak örülne, ha csak tápszert kapna, de tudja, hogy mi „anyatej pártiak” vagyunk így, ezt mégsem kérte.
    De arra a kérdésünkre, hogy ha a gyermek 100 grammot eszik mennyi tápszert adjunk nem válaszolt.
    Két hét múlva kell visszamennünk. Ha nem lesz elég a gyarapodás, akkor kórházi kivizsgálást kér.

    Már hat napja egészítem ki a gyerkőc anyatejes étkezéseit. 30ml tápszerrel.
    Különben minden étkezés után nyugodt. Büfizik ügyesen. Mosolyog, rengeteget kommunikál velünk és rendkívül ügyesen alszik.
    Viszont észrevettem, hogy a „cicin” türelmetlenebb, kevesebb ideig hajlandó „dolgozni” a tejért. Félek, hogy kevesebb lesz a tejem, félek, hogy nem kell már neki a cicim. Ezt nem szeretném.

    Mit tegyek? Mi a legjobb a babának?

    Várom válaszod,

    Köszönettel és üdvözlettel,

    Livi

    Válasz: A babának a kizárólagos anyatejes táplálás a legjobb. Ha csak 20-30 grammot kell pótolni, akkor azt az adagot gond nélkül meg tudná enni ciciből is, tehát valószínűleg pótlásra sincs igazán szüksége. A hízási üteme valóban kicsit lassú, ez lehet alkati kérdés is, különösen, mivel akkor sem hízott jobban, amikor pótlást is kapott. A súlyához viszonyítva valóban 80-100 grammot kell ennie, tehát nem eszik keveset. Viszont most már megszokta, hogy a cici után a cumisüveg jön, amiből könnyebben folyik a tej, ezért egyre kevesebbet fog szopizni és egyre többet eszik az üvegből, kialakul a cumizavar. Éppen ezért, ha szeretnéd, hogy sokáig szopizzon, hagyd el a pótlást és pár napig szoptass gyakrabban a tejszaporítás érdekében, amit kiegészíthetsz Laktoherb teával is, így még több tejed lesz.

  • edina

    2010. július 18. vasárnap

    Kedves Agi.
    A kislanyom 2600 gr-al szuletett, most 14 hrtrs es 5250 gr.A keplet szerint 800 gr-ot kellene megennie, o viszont 650-nel nem eszik tobbet.
    Sajnos az utobbi ket hetben beteg volt, megfazas, majd fulgyulladas. Antibiotikumot is kapott.Most jol van, remelem ez igy is marad. Mar egy kicsit sok gyogyszert kapott az o korahoz. Lehetne e erositeni az immunrendszeret egy ilyen koru babanak.
    Saijnos csak tapszert kap, nem tudtam szoptatni.
    A masik nagy problema viszont az alvas az esti, legalabbis azt gondolom.Este kb 1-1,5 orat sir es nem nagyon tudjuk megvigasztalni.Olyan panaszkodos siras.Szerintem faradt, es nem tud elaludni.
    A napirendje
    ^kor kel, eves, aztan alvas 10-11-ig.Akkor eves , egy keves seta, es 12:30-k0r furdes utan(ugyanis este annyira sir hogy nem tudjuk furdetni ekkor meg rosszabba helyzet)ujra alvas kb 3-4orat alszik, de kozbe azert felebred sirdogal egy kicsit majd visszaalszik.5 oratol jatszas, nezelodes, es este kb 7 kor kivisszuk majd kilenckor bejovunk, ezalatt egy keveset szunyokal.Akkor eves es aztan meg egy fel orat minden ok, es kovetkezik a vigasztalhatatlan siras. Foleg ha leteszem a hatara meg jobban sir, az olemben meg megnyugszik , de ha el is alszik ujra felebred.Es ez igy megy kb 10:30-ig.Akkor elalszik, de most egy par napja ejszaka is felebred parszor de nem eszik, hasra kell forditani es akkor visszalalszik vag a cumija kiesett es ez a baj.Kerlek valszolj mert mar nagyon kimerit ez az esti sirasa. Es sirva ebred ejjel is es a delutani alvasbol is reggel nem. Egyebkent sokat mosolyog es gogicsel foleg reggele. Koszonom elore is Nagy segitseg lenne a valsz

    Válasz: Ebben a korban testsúlykilogrammonként 120 grammot kellene ennie, tehát most pont eleget eszik. Immunerősítés ügyben orvossal kéne tárgyalni, mit lehet neki adni, ebben a korban még nem adható akármi (Béres csepp és más immunerősítők). Ha van rá mód, menjetek el homeopátiás gyermekorvoshoz, ő tud adni olyan szert, ami kifejezetten neki való alkati immunerősítő.

    Alvás: úgy néz ki, a babád keveri a nappalt és az éjszakát, ezért alszik nappal egy hosszút, éjjel pedig gyakran ébred. Nappal most 3x kéne aludnia, előtte mindig legalább 2 órát ébrenlenni, az esti lefekvés előtt 2,5-3 órát (különben nem lesz elég álmos az alváshoz). A reggeli ébredés után egyen, 1-5-2 órát legyen ébren (játék stb), majd alvás (ez általában 1 óra szokott lenni ebben a korban), utána megint evés, megint 2 óra ébrenlét, megint alvás, majd megint evés, játék kb. 2 órán át és megint alvás. Mindig a saját ágyában aludjon, nappal ne hagyd 3 óránál hosszabban egyhuzamban aludni, mert az az éjszaka rovására megy. Ezt követően este egyen, kb. 2-3 órát legyen ébren, majd pedig következhet a fürdés, elalvás előtt még egy evés és ezután fektesd le. Azért kell ezt az ütemet kialakítani, mert ahogy nő, egyre rosszabb lesz a helyzet, és egyre rosszabbul alszik majd éjjel, ha most nem oldjátok meg.

  • Gabi

    2010. július 10. szombat

    Szia Ági!

    Kisfiam nemrég múlt 3 hónapos. Az utsó előtti esti szoptatás után általában másfél óra ébrenlét után fél 10 körül visszük fürdetni. Utána 10 körül próbálom szoptatni, de mostanában sír és feszíti, lerúgja magát a ciciről. Ilyenkor próbálom nyugtatgatni, van, hogy kivisszük még kicsit nézelődni, talán a fürcsitől kicsit felélénkül. De többnyire csak többszöri próbálkozás után fogadja el a cicit, ilyenkor ált. be is alszik rajta.
    Lehet, hogy nem akar enni lefekvés előtt? Próbáljam ki, hogy szopi nélkül teszem le aludni?
    Ágyba téve van hogy könnyen elalszik, van, hogy megébred és sír, pl. tegnap is vissza kellett tennem cicire, hiába simogattam. Ez majd be fog állni, könnyebben fog menni? Amúgy nálunk nincs rituálé, alvós játék, éneklés, ilyesmi. Szükséges ebben a korban? Csak berakom és ha megébred, nyugtalan, megsimogatom a hátát, fejét, van, hogy segít, de nem mindig.
    Mostanában 11 körül alszik el.
    Ez nem késő?
    5 körül ébred (de ez volt korábban 4, 6, 7, 8 óra is), majd még 3-4 órát általában visszaalszik.
    Mi a véleményed?
    A fürdetésre/esti lefektetésre vonatkozóan van-e valamilyen szabály? Hánykor ideális? Fürcsi előtt vagy után legyen-e az ébrenlét/játszás? Milyen hosszan? Vagy ezt nekünk kell kitapasztalni?
    Az utsó szopi a fürdetés után, közvetlenül ágyba tétel előtt legyen?

    köszönöm
    Gabi

    Válasz: Nincsenek ilyen szabályok, hogy mikor feküdjön este a baba. Amire figyelni kell, hogy 3 hónaposan már az esti lefekvés előtt legalább 2 órát ébren van a baba, tehát úgy kéne kinéznie a napirendnek ideális esetben, hogy felébred az utolsó délutáni alvásból, szopizik, ébren van játszik, amikor álmosodik, akkor fürdetés és fürdés után szopizás, amibe belealszik a baba.
    Az nem gond, hogy későn fekszik, általában a későn fekvő babák jobban alszanak, az éjszakai alvása tökéletes.

  • Dávid Zsuzsanna

    2010. július 04. vasárnap

    Azt szeretném meg tudni , hogy a kislányom 2010 április 12 született,4250dkg 53 cm. Három hete voltunk méreckedni és akkor5400dkg volt most Hétfői napon ismét mérték és 5335dkg volt.Elő fordul hogy időközönként sugárban kihány mindent, próbáltam nem egyből büfiztetni de akkor is.Tegnap éjjel pl még szerencse hogy ott voltam a szobába, szoptatás után (este nyolckor volt) letettem aludni úgy tíz óratájt lehetett mikor a gyermek egyet köhögött és hányt de olyan szerencsétlenül, hogy vissza nyelt és nem kapott levegőt,hozzá teszem a hasán alszik. Kirohantam a férjemhez, aki háromszor ráütött a kicsit a pici hátára aki ettől még háromszor hányt sugárba, de végre vett levegőt.4 napja napi egyszer van kaki.Csak az anya tejet fogadja el.Sem teát sem tápszert nem fogad el.Mit tegyek nöni nőtt most 62 cm.Kérem válaszoljon. Köszönöm.

    Válasz: A sugárban bukizás azért van, mert túl sokat eszik a kicsi egyszerre (a bukizás nem hányás, az anyatejes babák sokat bukiznak, ez teljesen normális, és akár nagy mennyiséget is bukhatnak, ezzel sincsen gond) Nem eszik keveset és nem kevés a tej, épp ellenkezőleg. Valamelyest segíthet a helyzeten, ha evés után alaposan megbüfizteted (legalább 10 perc), de a mozgástól, játéktól még így is lehet később bukizás

    Mivel ő nagy súllyal született baba, ezért ő lassabban hízik, ez teljesen normális. Ráadásul az előző mérésnél is lehetett elszámolás (pl. ha mérés előtt kicsivel evett, vagy nem kakilt előtte, most pedig nem evett és kakilt előtte, akkor lehetnek 100 grammnyi eltérések is akár, tehát fogyásról szó sincs). De a legmegnyugtatóbb, ha szereztek egy mérleget és minden evés után megméritek, így kiderül, ha keveset eszik (ekkora súlynál napi 6 szopizásnál átlagosan 100 grammot kell egy-egy alkalommal szopiznia). Anyatejes babánál ebben a korban már nincs naponta kaki, akár 7-10 nap is eltelhet két kakilás között.

  • kriszti

    2010. június 29. kedd

    Kedves Agi,

    lanyunk holnap lesz 14 hetes, csak anyatejes, es egeszen ket hettel ezelottig nem volt problema az evessel, sulya is ugy ahogy gyarapodott ( 3.35kg-val szuletett, most 5,05kg). az utolso ket hetben csak 0,04kg-t hizott, es az utobbi idoben nem akar rendesen enni. ejjelen kivul nem sir ha ehes, es sokszor meg 3 orankent sem tudom megetetni, csak 4-5 orankent ehezik meg. uveget nem fogadja el, ugyhogy azzal sem tudtuk potolni. kb. szinten ket hete minden este 5.30 es 7 kozott elkezd sirni, es alig tudjuk lenyugtatni, csak a furdovizben nyugszik le, de se a furdes elott, se utana nem lehet megetetni. Pisi van, kaki olyan 4 naponkent, de akkor mar elotte siras es hasfajas van- csak hizni nem igen akar.
    tanacstalan vagyok hogy mit csinaljak. folytassam a szoptatast, es ha igen hogyan? hogy lehetne vele megszoktatni az uveget? normalis a hizasa?

    Koszonom!

    Válasz: A hízása teljesen normális, 3 hónapos kor után már lassabban hízik a baba, előfordulhat, hogy 1-2 hétig csak nagyon keveset hízik, ezért nem is szabad hetente mérni, csak havonta. Ne adj neki cumisüveget, azzal csak tovább rontod a helyzetet, mert megszokja és nem fog tudni szopizni utána, ezért egyre kevesebb tejed lesz majd. 3 hónaposan már teljesen normális, ha csak 4 óránként akar enni a baba, szoptasd 4 óránként. Az esti sírást a kakigondok okozhatják, ezért nyugszik meg a fürdővízben, mert az jó hatással van az emésztésre. Valószínűleg eddigre kellene kakilnia, de nem tud, mert az anyatej rosttartalma kicsi és szinte már teljesen megemészti, ezért csak az inger van meg és nincs ami kijöjjön, csak 4 naponta. Normális esetben akár 7-10 napig is lehet várni a kakival anyatejes babánál, de ha nála ez gondot okoz, akkor segíteni kell rajta. Pl. segíthet a Gripe Water, amit minden étkezés előtt adj neki, illetve, amikor erőlködik a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé körözz vele. Ha ezek nem segítenek, akkor az orvossal konzultálj.

  • sabatinii

    2010. május 29. szombat

    Szia Ági!
    Azt ajánlotta egy ismerősöm hogy ha a babám már eléri a 3 hónapos kort adjak neki reszelt almát,főtt,turmixolt répát,stb.Tápszert eszik csak a kicsi,viszont én még nem hinném hogy kéne neki más.Mi a véleményed?köszi:sabatinii

    Válasz: 3 hónapos korban még nem szabad anyatejen vagy tápszeren kívül mást adni a babának, mert azok az enzimek a gyomorban, amelyek képesek mást megemészteni, csak 6 hónapos korban jelennek meg. Ha hamarabb elkezded mással táplálni, akkor túlterheled az emésztőrendszerét, ami később ételallergiát, táplálákozási zavarokat okozhat.

  • Gyöngyi

    2010. május 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam május 16-án volt 3hós(második babánk), kizárólag anyatejes. 3350g-mal született és 53 cm-rel, inkább vékonyabb alkatúnak mondanám. A heti súlygyarapodása eddig 15-33 dkg között változott, de az utóbbi 2hétben csak 10, ill. 9 dkg volt. Nem volt meg nála az ún. 3hós evési kiugrás sem, sőt a sokat emlegetett 150ml/tskg/nap/mennyiséget sem fogyasztotta el soha. Egy nap 530-680 között eszik, legalább 6 hete ezek között az értékek között mozog. A szopikat mérem, 80-150 g-ot eszik/alkalom, 6x eszik/nap. Pl. a tegnapi napja: 110,130,80,100,80,80. Nem kevés ez? IgazAz éjszakákat kezdettől fogva végigalussza, az utolsó szopi 20.45-21.30 között van, el is alszik rögtön utána. A reggeli ébredése 05.00 és 06.00 között van, mostanában egyre gyakrabban 6-kor. Igaz,csak tápszeres ismerőseim vannak, de a fiammal egykorú babák már mind 180-220 g-okat esznek. Ő ezekhez képest akkor semmi!Van okom vajon aggodalomra? Kakis pelus( sárga, krémes állagú) 4-7 naponta van, a gy.orvosunk szerint ez teljesen normális, a gyerek mindent beépít. Egyébként nem hasfájós. Amúgy nyugodt baba, sokat gőgicsél, nagyokat alszik, vizet nem fogad el, csak cicit. Várom a válaszodat, eléggé nyugtalanít a kisfiam evése.
    Válaszodat előre is hálásan köszönöm!

    Válasz: Egyáltalán nem kell aggódnod, ebben a korban a havi 400 gramm hízás a minimum, ezalatt kell aggódni, de ő ezt gond nélkül meghízta eddig és minden más paramétere is rendben van.

  • Anita

    2010. május 25. kedd

    Kedves Ági!

    Lányom ma töltötte be a 3 hónapot és szerintem túl sokat alszik. Az éjszaka 12 órát aludt megszakítás nélkül de amúgy is 10 órákat szokott aludni éjszaka. Napközben 1-2 órát van csak fönn szoptatás után és mindjárt elalszik van hogy napközben is 3-4 órát alszik egyhuzamban.Amúgy eszik rendesen 3,1kg volt amikor haza hoztuk most 5,54 kg.
    Ja és 3 hetes korától csak hason hajlandó aludni.
    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, ez így tökéletes. Ebben a korban 1,5-2 órát tudnak ébrenlenni és aztán 1,5-2 órát alszanak, egyáltalán nem gond, ha nála ez hosszabb, örülj neki.

  • Trion

    2010. május 15. szombat

    Kedves Ági!A következő kérdéssel fordulnák önhöz:május11.én született a kisfiam.Augusztusban lenne lehetőségünk egy Balatoni nyaralásra kb. egy hétre.Gondolja hogy elmehetünk a három hónapos babával?Ha igen akkor kérem írja meg mit tanácsol nekünk.Válaszát előre is köszönöm! Trion

    Válasz: Igen, nyugodtan menjetek el, ebben a korban nagyon alkalmazkodóak a babák.

  • Kovács Noémi

    2010. május 13. csütörtök

    Szia Ági!

    Május 9-én volt a kislányom három hónapos. Csak anyatejet eszik napi 6-7-szer. Arra lennék kíváncsi, hogy nem alszik-e túl sokat? Este 10-kor alszik el reggel 7-ig. (Ezt az éjszakai alvást egyszer megszakítja enni hajnali 4-5 óra körül.) Reggel 7-kor eszik, aztán átöltözünk, tisztábateszem, játék, nézelődés, majd a kötetkező 10-órás szopi előtt alszik kb 1 órát. Majd megint fenn van és egy kicsit 11-kor sétálunk akkor végig alszik a babakocsiban 2 órát. 13-kor szopizik, majd 14:00-14:30-ig ismét alvás, utána pedig jön egy hosszabb alvás 15:00-17:00-ig. 17:00-kor újabb szopika. Ezután sokáig fenn van (20:00-kor ismét szopika)csak fürdetés előtt alszik 20:40-21:10. Aztán jön a fürdetés, majd 22:00-kor szopika és alvás. Az éjszakai alvást is beleszámolva ez összesen kb 15 óra. Normális ez? Mennyi az ami nekik még „belefér”? Nekem soknak tűnik nem lehet valami gond? Amúgy vidám, érdeklődő, kiegyensúlyozott és már a hasfájása is elmúlt:)
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Egy aggódó anyuka:
    Noémi

    Válasz: Ebben a korban 3-4 alvás szokott lenni. Valószínűleg ebben belezavar, hgy elviszed sétálni, és séta közben a legtöbb baba el szokott aludni a jó levegőn. De csak emiatt ezt nem kell megszüntetni, mert összességében pont annyit alszik, amennyi ebben a korban ideális, tehát szerintem maradjon minden így és figyeld meg, ha már nem akar ennyit aludni, akkor majd tiltakozni fog ellene 🙂

  • P. Eniko

    2010. április 20. kedd

    Kedves Agi.

    Hal Istennek egy egeszen jol etkezo babam van ,200ml tejet iszik meg 3 oranken, 3 es fel orankent, majus 7 en tolti a 3 honapot.Kerdesem az lenn ,hogy 3 honaptol adhatok-e neki rendes etelt, persze atpaszirozva esha igen akkor mit ajanlassz, hogy mivel kezdjem ,hogyan.Bevallom narancslevet mar adok neki 4-5 kicsi kanalat naponta, imadja…Elore is koszonom a valaszod.

    Válasz: Nem igazán javaslom, hogy 3 hónapos kortól etetni kezdd, mert még nem tudja igazán megemészteni az anyatejtől eltérő táplálékot, és ez túlterheli az emésztőrendszerét, ami hosszú távon allergiához vezethet. Várj 6 hónapos koráig a kanalas ételekkel, addig kapjon csak anyatejet.

  • Judit

    2010. április 13. kedd

    Kedves Szerkesztőség.

    Mi 12 hetesek és 4 naposak vagyunk. Attól félek többet alszik a lányom mint kellene. Reggel 8 körül ébredünk majd 10 körül alszunk 11:30-ig. 12:30 körül megint alszunk (ilyenkor van a nagy alvás) Kb 15 óráig. Majd 18:30 körül ismét alvás 19:30-ig. Fürcsi, evés, és 22.00 körül de mostanában már 21:30 körül alvás hajnal 3-ig, itt szopizás és 4-5 körül ismét alvás.Nem sok ez? Szoptatom a lányom még semmit nem kap mellé. A védőnőm szerint még vizet se, mert elég az anyatej. Most 62 cm vagyunk és 6,70 kg. Nagy babaként született 4,21 kg-mal.
    Még egy kérdés: a kakija mostanában zöldes színű (akkor is ha nem iszom laktoherb teát)Mitől van ez?
    Válaszukat előre is köszöni: első gyermekes, izgulós anyuka 🙂

    Válasz: Az alvása szuper, nem kell aggódnod miatta.
    A zöld kaki 2 dolog miatt lehet: túl sok tejet eszik vagy zsíros a tej, de egyik sem baj és nem kell foglalkozni vele.

  • Marika

    2010. március 14. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam november 29-én született, 3500 grammal, most 5200 gramm Mostanába nem hízik csak heti 30 és 50 között. Amúgy nagyon jó kedvű baba és rengeteget mozog, 3 óránként eszik. A védőnőnk azt mondta hogy keveset hízik. Nem szeretném tápszerezni. Ez normális mármint a súlya? Köszönöm a segítséget!

    Válasz: A súlya teljesen normális. A heti hízással nem kell foglalkozni, ha a havi hízása megvan 400 gramm és jókedvű baba, eleget eszik, akkor semmi gond az aggodalomra, sem a tápszerezésre.

  • Éva

    2010. január 03. vasárnap

    KedvesÁgi!

    Kislányom szeptember 18-án született 3450 g súllyal. December 23-án volt 5580 g. Sajnos nincs elég anyatejem, ezért a szoptatás után tápszerrel pótlom. Általában 20 perc szoptatás ez egyik mellből,aztán tápszerrel pótlás. A legtöbb kismama arról számol be, hogy az ilyen korú csecsemője 8-kor már alszik és reggelig. Az én kislányom 22 órakor alszik el, ha hamarabb kapja a fürdetést és az utolsó etetést, ha később… Általában 2 óra körül etetem és 5-6 óra körül és ekkor egyből alszik is tovább 7.30- 8 óráig.
    Naközben délelőtt 30-60 percet alszik, délután egy 45-90 percet és az esti fürdetés előtt 20-60 percet. Mivel a családomban mindenki altatta a gyerekét én is ezt vettem át,áltlában 20 perc alatt álomba ringatom. Kivéve,ha sétálunk,a babakocsiban elalszik egyedül.
    Kérdésem az lenne,hogyan tudnám megtanítani az önálló alvásra? Illetve mi lehet az oka, hogy nem alussza végig az éjszakát?
    Valamint meddig érdemes ezt a vegyes táplálást folytatni, nem ezzel zavarom esetleg össze?

    Válasz: 3 és fél hónaposan még nem kell átaludnia az éjszakát, teljesen normális igénye, ha 3-4 óránként felkel enni, tehát 2-3 alkalommal éjszaka, mert éhes.

    A nappali alvásmennyisége teljesen normális. Az esti lefektetés időpontja nem attól függ, hogy álmos-e és mikor volt az evés, hanem attól, mikor ébredt fel az utolsó nappali alvásból. Ebben a korban napközben két alvás között 2-2,5 órát tudnak ébrenlenni a babák, utána már nyűgösek fáradtak, az esti lefekvés előtt azonban már hosszabban vannak ébren, akár 3 órát is. Ha tehát 8-kor szeretnéd lefektetni, akkor du. 5 után már ne aludjon (de előtte meg kell lennie a háromszori nappali alvásnak). Mivel ő reggel sokáig alszik a többi babához képest, ezért este is később fekszik és ez így jól is van. Ha 8-kor fektetnéd, akkor ahogy rövidül az éjszakai alvásigénye, idővel elkezdene hajnali 6-kor kelni, ezért én ezen nem változtatnék.

    A tápszerrel pótlás nem gond, ez nem zavarja össze, addig kell folytatni, amíg nem kezdtek el majd hozzátáplálni és a főzelékekből nem eszik már meg egy teljes adaggal, mert akkor szopi után kaphatja majd a kanalas ételeket.

    Az önálló elalvásra úgy tudod rászoktatni, hogy elalvás előtt egy kicsit meg kell dédelgetni, segíteni ellazulni, hogy ne teljesen éberen kerüljön az ágyba, hanem csak félálomban, majd le kell tenni a kiságyba. Ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik. Ezáltal megtanulja az önálló elalvást. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz, a lényeg, hogy következetesen minden alkalommal ugyanazt csináld.

  • Adri

    2009. november 02. hétfő

    Kedves Ági!

    A kérdésem hasonló lenne. A kisfiam a jövő héten lesz 3 hónapos, és egyre gyakrabban sír, előfordul az is, hogy felsír álmában. Ez korábban nem fordult elő, szerencsére nem volt hasfájós szinte soha. Most nyugtalanabbnak látom, ha mellre teszem sokáig szeret ott lenni, de főleg cumizni (érdekes amúgy, hogy a cumijáról viszont ennek köszönhetően teljesen leszokott). A sírások is intenzívebbek, mint korábban, alig lehet megvigasztalni.
    Egyébként anyatejes, 6,5 kiló (4 kilóval született), sokat mosolyog.

    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ez sok mindentől lehet. Legvalószínűbb a három hónapos növekedési ugrás. Szoptasd gyakrabban, főként estefelé, akár félóránként is megkínálhatod. Általában 3-4 nap alatt megnövekszik annyival a tejmennyiség, hogy vissza lehet állni a megszokott rendre. A 3. hós oltás miatt is lehet ez, ha már megkapta.

  • Noémi

    2009. november 02. hétfő

    Kedves Ági

    Kisfiam 3 hónapos lett és nappal meg éjjel is erősen sirni kezd amikor felébred, van amikor éhes, de pl. reggel 5 után óránként felébred sirva, miért lehet ez?????
    Amúgy anyatejes, este 8kor alszik el, kb 1-2-ig, majd 5ig mután jönnek az ébredések. Nappal 3óránként eszik, kb 3x alszik. Mosolygós baba.
    Még az is érdekelne, hogy ha hason alszik éjjel az mennyire veszélyes???

Comment navigation