4É módszer

A Suttogó titkai című könyv leír egy remek módszert, amivel már az első napoktól kezdve ki lehet alakítani egy olyan rugalmas napirendet, ami a mamának és a babának egyaránt jó. Az anyukának innentől kezdve nem nőnek a fejére a tennivalók és a baba is könnyebben kiigazodik a mindennapok rendjében, még sincsenek pontos etetési időpontok, szigorú szabályok és sírás.

 4É módszerA módszer lényege, hogy a tennivalók sorrendjét kell betartani.

1. Evés (ő Étkezésnek hívja, innen van a módszer neve: 4É) Mindegy, hogy szopizik vagy tápszert kap a baba, evés után először hosszú böfi következzen, majd némi ébrenlét. Sok baba álomba szenderül a szopizástól, főként az első időkben, de ez még nem igazi mély álom. Ilyenkor ne tegyük még le őket aludni, mert akkor kimarad a böfizés, bennmarad a levegő a pocakjában és hasfájós lesz a baba!

2. Ébrenlét Ha a vállunkon böfiznek egy jót, utána már fel fognak ébredni és koruktól függően nézelődnek vagy játszanak kicsit. Már az első hetekben is megtehetjük, hogy ilyenkor letesszük egy kicsit őket a hordozóba, kiságyba vagy járókába és egy kis önálló nézelődés vagy közös játék következik.

3. Édes álom Amikor elálmosodtak, akkor jöhet az alvás! 4-6 hetes korig sokszor a 10 percnyi böfi meg 10-20 perc játék után már valószínűleg elálmosodik a kicsi. Az első napokban érdemes kitapasztalni, hogyan szeret aludni a csecsemő: hason vagy háton? el tud aludni magától vagy valamilyen segítséget igényel? Ha minden rendben van, a legtöbb baba egy kis dédelgetés után magától álomba szenderül, de az is előfordulhat, hogy csak cumival vagy cicin tud elaludni. Most kell eldönteni, melyik módszert választjuk, mert ami mellett most döntünk, az fogja akár 2-3 éves korig is meghatározni a kicsi elalvási szokásait, amin később már csak nagy sírások révén változtathatunk!
A csecsemőnek kb. 20 percig tart, amíg elalszik, ezt tartsuk tiszteletben, ne zajongjunk, ha cicin alszik el, vagy ringatjuk, ne várjuk el, hogy 5 perc után már aludjon. Ha valami megzavarja, akkor újra kezdődik a folyamat.

4. Én Amikor a baba elalszik, akkor következik az Én, azaz végre jut idő magadra is :o)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

72 Comments

Comment navigation

  • Edomanci

    2010. október 12. kedd

    Kedves Ági!
    Bár a tejem a menzesz után csak „félig” jött vissza, az összes tanácsot és segítséget köszönöm neked! Mostanra már esszük a szilárd ételeket, szoptatok és némi tápszert is kap a babám! Nem is tudod, hogy a bizonytalankodó kismamának milyen nagy segítséget nyújtasz! A 4É nálunk tökéletesen bevált. Már két hetesen ráálltunk erre a módszerre, Leó pedig hat hetes kora óta átalussza az éjszakákat. A hozzátáplálásnál kaptunk egy löket homeopátiás segítséget az esti Vibrucol-októl, de biztos vagyok benne, hogy a három szó: rendszeresség, biztonságérzet és szeretet a fő támasza a 4É-nek! Mindent köszönök kedves magyar Tracy! (a későbbi tanácsokért pedig előre is hálás vagyok neked!)

    Szép napot!
    Üdv.,
    Edó

    Válasz: Szívesen 🙂

    • FG Rita

      2010. november 15. hétfő

      Kedves Ági,
      csatlakozom az előttem szólókhoz. Kezdő kismamaként próbálok napirndet kialakítani. Az evést nem mindig követte böfiztetés. Meg is fizetünk érte. Manókánk hasfájós. Most már betartom a ritmust, és javulgat a helyzet. Fájó látni, amikor szenved. A napi ritmusba olyat is beiktattam, hogy evés, böfi, pelusozás, játé kis tárgyakkal fókuszálgatunk (2 hetes baba). Aztán cicin elalvás az ágyban, így én is pihenek, még ha futkosni akarnék is. Vagyis van kötelező kikapcsolódási időm. 🙂
      Kérdésem volna, hogy a cicin elalvás jónak tűnik most, mindketten szeretjük, viszont ha nagyobb lesz, ez nem okozhat gondot majd? Pl. kirándulás, séta a városban, stb? Válaszodat előre köszönöm!
      Rita

      • Vida Agi

        2010. november 20. szombat

        Nem fog gondot okozni később sem, általában kiránduláson, nyaraláskor simán elalszanak másként is a babák, a jó levegő megteszi hatását.

  • Gabi

    2010. szeptember 12. vasárnap

    szia Ági!

    kisfiam nemrég múlt 5 hónapos. Kérdésem, hogy meddig lehet alkalmazni a felébredés utáni etetés módszert? Pl. ha már nem fog minden ébrenlét után aludni, mikor iktassam be az etetéseket? Egyelőre szopizik, pár napja kezdtem az almapürét nála. Várjam meg, amíg majd jelez, hogy éhes, vagy kb fix időpontokban legyenek az étkezések?

    köszönöm
    Gabi

    Válasz:Amikor már csak 2 alvás van nappal, akkor nem lehet ezt a módszert követni, olyankor fix, de a gyerek alvásához igazodó etetési időket kell tartani (tehát pl. ha többet alszik, akkor az etetés miatt nem szabad felébreszteni)

  • Nikola

    2010. augusztus 02. hétfő

    Kedves Ági!

    3.5 hónapos kisfiunknál mi is törekszünk egy saját napirend kialakítására, a 4É módszert hasznájuk.Babánk igen keveset alszik napközben (3×45 percet általában), és 3-4 óránként szopizik. A napirend szerint ez az időszak a következőképpen telik: Ébredés, pelusozás, szopikázás, kb 1 óra játék, alvás(45 perc), játék, és ha látom, hogy álmos visszaaltatom, aztán pelus szopi stb.
    Kérdésem, hogy szerinted jó-e így a napirend, nem zavarja-e meg babánkat, hogy felborul a 4É?
    Sokszor elég nyűgös amikor felkel, ezért gondolom, hogy változtatni kellene rajta.
    Kiváncsian és köszönettel várom tanácsaidat

    Üdv,Nikola

    Válasz: A módszer lényege, hogy MINDIG ugyanaz a sorrend legyen, nem pedig az, hogy mindenképpen a 4É sorrendet tartsd.

  • nmlss

    2010. június 11. péntek

    Nekünk nagyon bevált a Suttogó, a 4,5hós kislányom 2 hónapos kora óta nem kelt fel éjjel…
    Akármiben bizonytalan vagyok, megnézem, mit javasol, kipróbálom, és rendszerint beválik.
    Persze azért a Suttogó sem kocka módon, rugalmatlan szabályokkal működik jól, úgy ugyanolyan keserves és kényszeres gondozáshoz juthatunk, mint más merev szabályokkal (óra szerinti napirend pl…).
    Kitartás, és menni fog. Nekem annyi más volt pl., hogy nem mindig 3 nap alatt változtak az épp kipróbált dolgok, hanem pl. 1hét alatt..

  • perl anett

    2010. május 02. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nagyon szeretem a hírleveleidet, sok jó tanáccsal szolgálsz! Az én pici Katám 4 és fél hónapos kiegyensúlyozott baba, akit nagy szeretetben nevelünk a férjemmel. Én is olvastam a Suttogót, a lényege, hogy kialakítsd a rugalmas napirendeteket, hiszen ez a babának a legoptimálisabb és ami neki jó az a szülőknek is nyílván. Én ezen annyira nem feszültem, a gyermekemre hagyatkoztam. Eleinte csak cicin aludt el, mózeskosárban a mi szobánkban. Mondták is a rokonok, hogy majd mogszokja a gyermek és nem tudjuk átszoktatni a kiságyába. 2 hós kora után fokozatosan szoktattam át Katát a szobájába. Eleinte csak napközben aludt a kiságyban, majd éjszaka is. Ez zökkenőmentes a mai napig, éjszaka 1x ébred fel max.15 percre szopizni, majd alszik tovább. Szerintem elhatározáson és következetességen alapul a napirend ill. a napi rituálék kialakítása. Egyébként a szülők feladata kialakítani a napirendet, de sokan inkább a bölcsödére, majd az óvodára hagyatkoznak! Sajnos, mint Óvónő megtapasztaltam, hogy manapság mennyire nem dominál a napirend!!!!!!!!!!
    Ezt itt akkor tovább nem is boncolgatnám! Üdvözlettel: Perl Anett

  • Ági

    2010. április 19. hétfő

    Sziasztok!

    Én nagy híve vagyok a Suttogónak, és igyekeztem is mindent betartani, kivéve az altatást. 4 hónapos a Manó, és hol így, hol úgy altatom. Ha épp ráérek, és én is alvásra vágyom, akkor cicin alszik el, és ilyenkor jóval többet alszik, mintha csak úgy letenném. Esténként viszont fürdés után jön az evés, utána míg böfizik, addig egy lágy zenére elnyugszik, és irány az ágy. Kicsit nyöszörög, de ez belefér a 15 perces elalvási fázisba.
    Igaz, mindez 3 hónapos kor után akult ki, ugyanis hasfájósok voltunk.
    Szóval ne keseredjetek el, és főként ne vegye el az önbizalmatokat az, ha nem tudjátok betartani, amit a könyv ír. Minden gyermek más és más.

    Üdv.

    Ági

  • Ágnes

    2010. március 05. péntek

    Kedves Ági! Pár hónappal ezelőtt már megfogadtam egyszer azt a tanácsodat hogy ne hagyjam elaludni a babámat evés után, és bevált, gyakorlatilag a 4É szerinti napirendünk lett, bár ezt a cikket csak most olvastam. Most négy hónapos, és kiicsit több mint egy hónapja hirtelen elkezdett sokkal többet enni. Mondták hogy ez a három hónapos növekedési ugrás miatt van, és teljesen normális. Viszont ez azt jelentette, hogy evés, ébrenlét, evés, alvás, evés stb. napirend alakult ki. Még ezt se bánnám, mert mindig megszoptatom ha éhes, de azt sajnálom, hogy eddig énekeltem, ringattam, még ébren beraktam a kiságyba, és ujját szopva nyugodtan elaludt, most viszont kizárólag cicin alszik el, és úgy tudom csak berakni a kiságyba ha már elaludt. Tudok ezen valahogy változtatni
    És még egy kérdés: éjszaka felébredek rá hogy nagyon szopja az ujját, nyöszörög, forgolódik, ilyenkor kiveszem, megszoptatom, visszateszem, mindeközben nem ébred fel. (megpróbáltam h felébred e ha úgy hagyom, igen, csak akkor sírva) Én ezt egy jó módszernek gondoltam, de az orvosom azt mondta h volt olyan baba akit kórházban kellett leszoktatni, mert kizárólag alvás közben tudott enni. (nappal természetesen ébren eszik) Mi a véleményed erről?

    Válasz: Úgy tudsz rajta változtatni, hogy nem altatod el cicin, hanem a régi módszerrel. Amikor már nagyon álmos, ne szopizzon. Ha többször eszik az ébrenléti ciklusban az nem gond, ha úgy érzed, erre szüksége van és tényleg éhes, nem pedig csak unatkozik, azonban az alvásidő előtti időszakban már ne szopizzon, mert akkor biztosan elalszik.
    Éjszaka nem kell megetetni, ha magától nem kéri, azaz nem sír érte. Csak akkor, amikor megébred és kér enni. Tényleg előfordul olyan, hogy a baba egész éjjel csak cicivel a szájában tud aludni, nappal meg alig szopik már, de ez azért ritkább eset.

  • Tirinke

    2010. március 04. csütörtök

    Sziasztok! Szerintem a szülői ösztönök csak akkor élednek fel ha van hozzá egy harmónikus család, anyai és apai szerepek. Az én gyerekkorom nem volt egy mesébe illő időszak, sőt a páromé sem. 4 hónapos kislányunknak viszont próbálunk mindent megadni /érzelmekre, közös programokra gondolok/ami a mi életünkből kimaradt.Talán úgy néz ki hogy ez sikerül is, hiszen sokszor mondják hogy nagyon kiegyensúlyozott a bébink/még a drbácsi szerint is/. Sokan irigykednek hogy a mi bébinknek milyen hamar kialakult a napirendje és bárhova el tudunk vele menni.Remélem a továbbiakban is ilyen harmóniában tudjuk nevelni a kis bébinket, és kívánom hogy ez törjön elő mindenkiből!!!

  • Kicsimari

    2010. február 24. szerda

    En bizony talalkoztam olyan anyaval a korhazban aki minden nyekenesre kapta fell a babat es nyomta mellre es a 3-ik nap oda jutott,h a kicsi,szo szoros ertelmebe 10 percenkent sirt es az anyuka ujra szalad es hamar mellre.Vagy masik aki meg csak fell sem merte venni olbe a picurkat es a nagymama jart oda nap mind nap segiteni es babat elatni.Szerinted nekik hol vannak az osztoneik?Es akinek nincs ki segitsen?Es nem rossz anyukak csak egyszeruen nagyon megjednek es tanacstalanok.Es olyan ismerosom is van akinek a fia most 4 eves es meg mindig egyut alszik a szulokkel es amig kicsi volt jaj de jo,de most mar legyen eleg valahogy.Es o sem rossz anyuka mert a gyereket ki akarja tenni a hitves agybol!Vagy igen?Atol fug kinek mi a jo!Ha olyan a baba nagyon is konyen el lehet kenyeztetni ez sem csak teves hit.Amint irtam nem csak az anyukan mulik az egesz gyerekneveles sot nagyobb aranyban a baban mulik.Az ilyen anyukaknak viszont szukseguk van egy Tracy Hoggra vagy egy Vida Agira vagy barmien mas szemelyre(sot meg nekunk is) aki segit abban,h ne igy csinaljak a dolgokat.Ezert szerintem nem kell ugy venni,h ha nekunk nem tetszik az o modszeruk az mar alapvetoen rossz mert sok ilyen anyukanak nagyon sokat segit.Nekem peldaul baratnoim akik mar elottem anyukak lettek,segitetek nagyon sokat de azert a Suttogoban,mas konyvekben,Agi hirleveleiben, is talalok nagyon sok hasznos dolgot.Nem mindennel ertek egyet mert az en gyerekemnel nem valt be de atol meg nem alitom,h nem jo mert lehet holnap a baratnoim gyerekeinel bevalik.Es nem hiszem el senkinek aki azt alitja,h a Suttogoban egyetlen egy hasznos infot sem talaltalt.Mindenki nevelje ugy a gyereket ahogy tudja es ahogy akarja es ne iteljunk el olyan embereket akik megprobalnak segiteni,mert lehet nekunk nem valt be de van akinek igen.Tehat kinek a pap kinek a papne.

  • Alborozado

    2010. február 24. szerda

    Természetesen nekem sem szándékom megbántani senkit. De ugye, akinek nem inge, az nem veszi magára. Sajnos az anyai ösztönöket elnyomja az anyákban a társadalom elvárása, miszerint, ne vedd fel a síró babádat, ha úgymond, minden kerek körülötte, mert elkényezteted. Minél hamarabb tanuljon meg egyedül elaludni, rákd járókába, vagy száműzd egy távoli szobába, rácsoságyba, hagy legyen el magába. 20 perc után vedd le a melledről és 3 órán belül vissza ne rakd, mert ezzel is elkényezteted. Ha ilyen és ehhez hasonló „hasznos” tanácsok nem lennének, mindenkinek működne a helyes ösztöne. Fel mernék venni, mernék ringatni, szoptatni, akkor és annyit, amennyit igényli.
    Ha nem így lenne, kihalt volna az emberiség, hiszen trészi-néni könyve is felnevelődtek a babák:), egyszerűen úgy, h. „csak” oda kellett figyelni az igényeikre.

  • Kicsimari

    2010. február 23. kedd

    Sziasztok.Nem szeretnek senkit megserteni de sajnos igen is vannak olyan anyak akiknel nem mukodik az anyai oszton es igen is nagy segitseg a Suttogo.Most az ilyen anyukakot nem fogja egy olyan anyuka megerteni akinel mukodnek az anyai osztonok.En nekem ezt most sikerult megerteni mikor szembesultem egy ilyen anyukaval is.Ugyhogy kedves Alborozado senkit nem szabad azert elitelni mert nem mukodik az anyai osztone es probalja a legjobb modszert megkeresni az o babaja nevelesere.Minden gyerek mas,mint ahogy mi sem vagyunk egyformak es van akinek ez jo masiknak meg mas a jo.
    Masadik babaval voltam terhes amikor elolvastam a Suttogot es rajottem osztonosen mennyire jol csinaltam a dolgokat az elsonel,de masadik babam megszuletese utan arra is rajottem,h a baban is nagyon sok mulik.Ami akkor bevalt most sehogy se volt jo es ujra osztonosen probaltam cselekedni,de azert volt olyan helyzet,h mar nem tudtam mit tenni es akkor en is olvasgatam es probalkoztam ezzel,azzal mert bizony mar 6 kg babaval szakadt le a kezem a cipelestol mert nagyon gorcsos volt es csak ugy aludt ha kozbe jarkaltam vele es egesz ejjel ringattam.Es sok keresgeles es kiprobalt modszer utan(ami masoknal vagy elso fiamnal bevalt) baratnom meselte,h nala bevalt a talp maszazs,kiprobaltam es hala Istenek bevalt.Tehat senki nem szabad elitelni azert,h nem azt csinalja a gyerekevel amit mi,mert lehet nala egyebb mukodik.Es ,,kedves” Treszi nenit(ahogy te nevezed) sem kell lehurogni mert o is csak segiteni akart es o is igy latta jonnak a dolgokat ugyan ugy ahogy te a sajat dolgaidat latod jonnak a te babadnak,csak annyi a kulombseg,h o le is irta.
    Udv. kicsimari

  • Alborozado

    2010. február 22. hétfő

    Nem tudom, valószínűleg szüksége van a gyerekeknek a következetes biztonságra, de h. ez lenne a legfontosabb, azt nagyon kétlem. Soha nem gyúrtunk a 4é-re és mégis az este 8 utáni időszak, ha úgy akarom, a férjemé, nem hiszem, h. a 4é-n múlna bármi is.
    Ha vki csupán „csak” figyel a gyerekére, rájön, h. a Suttogó módszere nélkül is ugyanígy működik….Elég szomorú, ha vkinek könyv, vagy bármilyen módszer kell ahhoz, h. felnevelje a gyermekét. Az ösztöneink minek vannak akkor????

  • B.CS.D.

    2010. február 19. péntek

    Nekünk is tökéletesen bevált a 4É módszer, bár így leírva hidegen hangzik. Nevezhetjük következetes biztonságnak is, amit nyújtottunk a kisfiúnknak és ugye a gyerekeknek állítólag ez a legfontosabb. Természetesen rugalmasak voltunk mindig és mindenben, semmi sem volt kőbe vésve. Esténként mi 20 órától egymással törődhetünk, mert a kisfiúnk azóta is tökéletesen tartja a napirendet, sőt, időnként fogja a kedvenc kis takaróját és szól, hogy indulás fürdeni és aludni….! És nem egy mormota típus, sok nehéz szituáció volt, míg ide eljutottunk…

  • Alborozado

    2010. január 25. hétfő

    Szerencsés az ismerősöd, h. babája Őt igényli elalváshoz és nem Bözsi nénit a szomszédból:) De a viccet félretéve, miért kellene egyedül elaludnia? Csak azért, mert a szülőnek hosszabb távon úgy kényelmes? Ez az egyedül elalvás semmi más, mint az anyák paráztatása, h. jujj, mi lesz, ha a gyereked nem tud már x hónapos korában egyedül elaludni. Gondolom hallott már mindenki sztrokiat arról, h. ne aludj a gyerekeddel, mert X, Y is hogy járt….Érdekes, azzal nem rémisztgetnek senkit, h. ne használj rácsos ágyat, babakocsit, stb.-t, mert babakocsin megy érettségizni is szemed fénye és a hitvesi ágya is a rácsos ágy lesz. Azért ezen elgondolkoznék, h. akkor miért csak a szülővel alvás / ami messzemenőkig a legtermészetesebb/ a mumus. Ez semmi más, csak a modern, civilizált társadalom elvárása, semmilyen más alapja nincs. Egyszer megtanulja majd azt is, ha megérett rá. Ez is agyi érési folyamat része. Megtanulja majd ugyanúgy, mint az egyedül evést,-öltözködést,-játszást. Felesleges rajta agyalni. A természet jól kitalálta ezt is, felesleges siettetni, ne adj’ Isten, mindenféle alvástréninggel belerondítani. Végre elterjedni látszik már az is, h. a kibőgetésnek milyen káros hatásai vannak az agy egészséges fejlődésére, a lelki fejlődésről nem is beszélve.

  • crysocol

    2009. december 29. kedd

    Kedves Alborozado!

    Tényleg jó anyának tartalak aki törődik a kicsinyeivel, semmi iróniát nem rejtettem szavaimba 🙂 Csak szerettem volna ha már elejétől fogva tudod hogy nem feleselni akartam Neked 🙂
    Amúgy elgondolkodtam én is azon hogy lehet a babák maguktól „átprogramozódnak” egy idő után, különösebb segitség nélkül… Lehet azért nem működött első perctől a „4É” 🙂 El kellett telnie annak a bizonyos időnek amiben a pici megszokja a kinti világ menetét. Dehát akkor miért vannak olyan babák is akik még 9 hónapos korukban is ringatásra szorulnak, vagy csak akkor alusznak el ha anyu mellettük van? Egyik ismerősöm így járt…

    Szeretettel üdvözöllek 🙂

  • Alborozado

    2009. december 29. kedd

    Crysocol, még csak annyit, bocsánat, az előbb kimaradt. Köszönöm a bizalmat, amiért úgy véled, h. remek anya vagyok, bár, érzek némi iróniát is benne. Ami pedig a hozzállásomat illeti, az teljesen természetes és semmiféle hálát nem várok érte a gyerekeimtől, sem most, sem később, sem soha. Nem tudnám másképp csinálni, ha akarnám se…persze, amit nem akarok, azt nem is tudom, tehát, ez egy ördögi kör:)

  • Alborozado

    2009. december 29. kedd

    Kedves crysocol!

    Először is, nem hiszem, h. a „kedves” trészi-néni bárki védelmére is rászulna. Nem értem egyébként többek között azt sem, h. miért kellene egy pár hetes,-hónapos babának egyedül elaludnia. Csak azért, mert később a szülőnek nehéz, fárasztó és kényelmetlen? Ha emiatt, akkor mégis ki van előtérbe helyezve, kivel szemben? Az én olvasatomban ez azt jelenti, h. jó, ha már kicsinek ezt megtanulja, h. később nehogymár gondom legyen a büdös kölke altatásával. Azt sem várja el senki egy picitől, h. egyedül öltözködjön, egyen, az önálló alvást akkor mégis miért erőltetjük? Azért, mert a modern társadalom ezt várja el?
    A tápszerrel kapcsolatban pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha az orvosok a tápszer-recepct helyett inkább a legkönnyebben elérhető, szopis tanácsadó elérhetőségét adnák meg. Sajnos a sokáig szopizó babák/gyerekek száma azért olyan kicsi, mert nagyon kevés információ jut el az anyákhoz, a szoptatással kapcsolatban. Megfelő mennyiségű tej nem a homeós bogyóktól, teáktól, meg akármiktől lesz /kétség kívűl segíthetnek vmit az ügy érdekében/, hanem a megfelelő szopási technikától, a gyakori mellrehelyezéstől, az igény szerinti és nem az órára beállított szoptatástól, a cumi, cumisüveg száműzetésétől, bár van, aki cumisüvegezés mellett is hatékonyan tud szopizni. Kétség kívűl jót tesz a tejtermelésnek az éjszakai szopi. Meg lehet nézni, h. a Suttogós-modszeres babák, meddig szopiznak, nagyon kevés éri meg az egy éves kort szopizva, olyan meg szerintem nincs is, aki 1 éven túl is anyatejhez jutna, íly módon.
    Lányom mostanra lassan 8 hónapos. Sosem játszottunk felvesz-letesz-t. Mégsem kell ölben ringatnom, sétálgatnom Vele, babakocsiban tologálni /nincs is babakocsink/, mégis gyönyörűen elalszik.Látom, h. álmos, bevonulink a kis szobácskába, lefekszünk, hozzámbújik és 3 percen belül alszik. Ott maradok még kb. 2 percet, betakarom és kijövök. Nappal 2x alszik 2-2.5 órát az ágyban, 1x valamennyit, séta közben. Ébren töltött idejében ellomoszol bármivel, bárhol, míg én elvégzem azt, amit esetleg nem tudtam addig, míg Ő alszik. És ezt mindenféle idomítás nélkül. Kialakult egy fajta napirend, amit ha lehet így mondani, Ő alakított ki. Bárhová elmehetünk, bárhol, bárhogyan elalszik, nem ragaszkodik semmilyen rituáléhoz, vagy megszokott környezethez, „csak” vmelyikünkhöz, arra a pár percre, míg elalszik. Vmiért nem érzem, h. ez teher lenne, vagy, h. örökké tartana, sőt örülök, h. hozzám/hozzánk, a szüleihez ragaszkodik. De persze nem vagyunk egyformák, ahogy a gyerekek sem, /mondjuk vmiért mindhárom gyerkőcőm ugyanezen módon „működik vagyis, a nagyobbak csak működtek”/ és ez csak az én meglátásom, véleményem. Lehet rajta puffogni, egyet nem érteni vele, nem oszt, nem szoroz semmin. Csak azért írtam le, h. ha vki idetéved és elolvassa, láthassa, h. lehet másképp is. Csupán „csak” szeretettel, odafigyeléssel, mindenféle trükközés és idomítás nélkül, az ösztöneinkre hallgatvas és a kicsikre hangolva. Bízom benne, h. senki sem veszi magára, nem bántódik meg, mert nem ez volt a célom az írásommal. Köszönöm mindenkinek, aki vette a fáradtságot és elolvasta:).
    Még egy szösszenet a 4é-ről. Ha vkinek kisbabája van és ráhangolódik teljesen, észreveheti, h. maguktól is így „működnek”, így lettek „kitalálva”, nem kell hozzá senki, h. ezt leírja, főleg nem egy olyan vki, akinek nincs és nem is volt soha gyereke, tehát, semmiféle személyes tapasztalata nincs gyerek”nevelés” terén….
    Amúgy meg érdemes rákeresni a neten, mennyire káros a kicsiknek a sírni hagyás, hogyan hat az agyukra, annak fejlődésére és későbbi működésére. Van egy blog az együttalvásról, ott gyönyörűen le van írva. Bízom abban is azért, h. végre itt talán választ kapok arra, amit az írásom elején is említettem, h. miért is kellene egy csöppségnek tudnia egyedül elaludnia. Mert tényleg nagyon érdekel.

  • crysocol

    2009. december 22. kedd

    Kedves Alborozado,

    Legmélyebb tisztelettel szeretném védelmembe venni Tracy Hogg-ot (Isten nyugosztalja). Tökéletesen egyetértek a gyermekhez való hazzáállásoddal, biztosan remek anya vagy és gyermeked meg is fogja ezt hálálni :o).
    Olvastam Tracy könyvét, néhány szakaszát többször is, és nekem nagyon sok lelkierőt adott. Sajnos azon anyák közé tartozom akik már nem tudják szoptatni kicsinyüket. Rengeteg tejszaporító teát ittam, fejéssel is próbálkoztam, de tejem egyre kevesebb lett, mígnem csak pár csepp maradt. Végképp át kellett állnom tápszerre, amire egyáltalán nem vagyok büszke, főleg mikor minden ismerősöm cicegve szörnyűlködik: „Már nem szoptatsz??!!” Bűntudatom van amiért nem tudtam 3 hónaptól tovább adni kicsimnek anyatejet… Dehát nem hagyhatom a babámat élelem nélkül! És mi mást adhatnék neki, ha nem tápszert? Természetesen én sem értek azzal egyet hogy „önmegkímélésből” vagy „kényelemből” a babát tápszerre itéljük. De ha nincs más választás… nem szabad elítélni a tápszert használó anyákat sem (a „Suttogó…” nekem ezt „sugallta”).
    Visszatérvén a könyvre, nekem egyáltalán nem az volt a benyomásom hogy az író az anyát helyezi előtérbe, vagy hogy a saját gondolatait cáfolná meg (és itt „alma” szavaira gondolok aki észrevette hogy a könyvben egyszer az áll hogy „tiszteljük a gyermeket, hiszen ő is egy kicsi ember, önálló igényekkel, a következőben pedig szinte kioktatva, lekezelően mondja: “nehogy már a gyerek döntse el mit akar, hiszen csak egy csecsemő az ég szerelmére!””. Azzal hogy Tracy megállapítja hogy gyermekünk „egy csecsemő az ég szerelmére” azt huzza alá hogy ő még túl pici és kiszolgáltatott ahhoz hogy tudja hogy mi az igazán jó neki, a saját alapszükségletein kívül, ezért van ráutalva a mi bölcs gondozásunkra. Attól még hogy nem mindíg azt tesszük a babával amit kíván, nem azt jelenti hogy nem tiszteljük! Mi, felnőtt emberek is, csak akkor tudunk szabad életet élni, ha betartjuk a törvényeket. Képzeljük csak el, ha mindenki azt csinálná ami épp per pillanat eszébejut… Az ember csak rendezett, rendszerezett környezetben tud igazán élni és ezt jó ha már egész pici korában megtanulja.
    Lehet ti nem estetek depresszióba szülés után, de nekem nagyon nehéz volt. Másfél hónapig 24 órából ha aludtam 3-at, sokat mondok! Nagyon kimerűlt voltam, minden olyan feketének tűnt, sokat sírtam, nagyon rossz anyának tartottam magam. Sokat sírt a baba, volt hogy hajnali 4kor aludt el. Nekem a könyv nagyon sokat segített, sokat tanultam belőle, visszanyertem az önbizalmam. Elsőre nekem sem működött a 4É rendszer, de mára már bevált (lassan 4 hónapos a kisfiam).
    Szerintem Tracy egyáltalán nem az anyát helyezi előtérbe, induljunk ki csak a „4É” rendszeréből, a könyv lényegéből: 1É: étkezés (baba), 2É: ébrenlét (babával játszunk), 3É (babát altatjuk több tíz percen keresztül), és végül 4É: én (anya – utolsó hely).
    A második dolog az, hogy nem hagyjuk a babát sírni, de mivel minden sírásnak más jelentése van, meg kell figyelnünk melyik mit jelent, nem mindíg cumival vagy cicivel „betömni” kis száját. Ez szintén azt bizonyítja hogy nem a mama van előtérben, hiszen ahányszor sír, meg kell nyugtatni (lásd 291-292 old.). Ugyancsak Tracy meséli hogy egyik alkalommal egy csecsemőt le kellett szoktatni arról hogy ölben aludjon („segítek neked megtanulni, hogyan aludj el egyedül”): „Az első éjszaka 126-szor kellett ölbe vennem és letennem, a másodikon 30-szor, a harmadikon 4-szer. Soha nem hagytam hogy „kisírja magát”” (lásd 293 old.).
    Szerintem a babának is sokkal jobb ha megtanulja hogy biztonságban van a kiságyában is, ezért, ha véletlenül egyedül ébred, biztos nem fog megijedni hogy idegen helyen van (nem pedig anyu ölében), és akár egyedül is visszaalszik. Itt sem az anya van előtérben, hiszen nem épp kellemes dolog 126-or ölbevenni, majd visszatenni a babát az ágyába. Valójában az lenne kényelmesebb ha egyszer vennénk ki és hagynánk hogy ölünkben mélyen elaludjon és csak utána tennénk a kiságyba. De másfél éves korban is ugyanígy vélekednénk, mikor már 10 kilót nyom a picuri? Valóban „mindent meg lehet szokni”, így az „ölben alvást” is.
    Senkit sem szeretnék megbántani a gondolataimmal, jó hogy a saját véleményemet is megoszthatom valakivel. Sok mindent nem tudok még, remélem továbbra is tanulhatok a történeteitekből.
    Nagy szeretettel ölelek mindenkit. Kellemes ünnepeket MINDENKINEK!

  • crysocol

    2009. december 19. szombat

    Három és fél hónapos a kisfiam, nagyon jó baba, szeret nézelődni, hangokra figyelni, zörgővel, csengővel játszani. Úgy tudom hogy ebben a korban már a babák átalusszák az éjszakát, az enyém viszont megébred éjjelente 2-3 alkalommal. Este 10-11kor alszik el (utolsó etetés után), aztán fél kettő, vagy fél három körül nyöszörög, ilyenkor teát adok neki, aztán visszaalszik egészen ötig. Ilyenkor ismét teát kap, de van hogy már csak a tejtől nyugszik meg. Nappal 2-3 alkalommal alszik fél órát, esetleg egyet, aztán, többnyire ébren van és „beszélgetünk”, játszunk, énekelünk.
    Mi az oka annak hogy nem alussza át az éjjelt? Éhes? Mert nappal sem alszik sokat…

    Válasz: 3 hónaposan még az éhség miatt ébred a baba éjjel és teljesen normális, ha emiatt 3 óránként megébred éjjel. Szoptasd meg már az első ébredésnél, lehet, hogy akkor a második el is marad. A nappali alvása sem kevés, teljesen normális, az életkorának megfelelő.

  • Kata

    2009. december 19. szombat

    Az én kisfiam most 4 és fél hónapos.Én is elkezdtem vele a 4É módszert alkalmazni, ami félig meddig sikerült is, bár egy kicsit engedékeny voltam vele. 5 hetes volt amikor kórházba kerültünk kivizsgálásra 1 hétre, hát ott megrendszabályozták a gyereket. Sokat lehettünk velük de volt időszak mikor nem tudtuk mit csinálnak velük, biztos hagyták őket sírni is. De a tény ami tény mióta hazajöttünk a kórházból a babám végigaludta az éjszakát és pontosan mint az óramű 3 óránként evett. Tehát én úgy gondolom, hogy azért igenis van alapja egy rendszernek, amit megszoktatunk a babával. Én sokat foglalkozom a babával mikor ébren van de van időm arra hogy hajnalban elmenjek takarítani (mert nagyon jól jön az a kis plusz pénz) és délutánonként még próbálok tanulni is egy kicsit na és persze a háztartást ellátni. Persze néha nagyon fáradt vagyok, de tényleg muszáj csinálnom és ezt nem tudnám megtenni, ha nem egy rendszerető babám lenne.

  • szilvia

    2009. november 23. hétfő

    Kedves Ági!

    Jelenleg a kisfiam (16 hetes) napközben mindig elalszik max. 2 órával evés után, de én a kezemben ringatom el, vagy cicin alszik el. Ha felébred általában nem hagyom magára, kiveszem és megetetem, mert legtöbbször, ha felébred és egyedül van elkezd sírni. Ja és sokszor a babakocsijában alszik napközben, vagy a nagyágyunkon (ha szopi közben altatom el). Ez a szokás azért alakult ki, mert korábban a kiságyában mindig felkelt 10 perc után.

    Este egy-két alkalommal már elaludt magától (leraktam a kiságyba és simogatás mellett elaludt). Mindig így próbálom, de ha nagyon sír vagy nagyon nyűgös – és legtöbbször így van – megszoptatom és cicin elalszik. Nagyon hasfájós volt, még ma is kínozzák szélgörcsök. Este 9.00-10.00 körül alszik el, éjjel kétszer kel és meg is szoptatom olyankor (1.00 körül és 4.00 körül), reggel 6 után pedig már nem tudom visszaaltatni.

    Az elolvasottak alapján lenne néhány kérdésem feléd, bízom benne válaszaid segíthetnek (miután 3 hónapig szinte állandóan sírt a babám, nem nagyon alakult ki eddig rendszer nálunk):
    – úgy kéne a kisfiamnak elaludnia, hogy a kiságyában fekszik (vagyis ne hagyjam, hogy ringatás közben vagy szopizás közben aludjon el)?
    – ha felkel napközben fél óra után, hagyjam még magára hátha visszaalszik?
    – éjjel még szükséges a kicsi megetetése?

    A 4 E módszer tekintetében pedig annyit szeretnék hozzáfűzni a fentiekhez, hogy én megpróbáltam az újszülött kisfiamnál ezt a módszert alkalmazni, de a hasfájása miatt szinte soha nem aludt nappal, éjszaka pedig sokszor felkelt. Másrészt a 3 óránkénti szoptatás sok szempontból szerencsétlen megoldásnak látszott. A kicsi állandóan sírt etetések között, én nem tudtam, hogy éhes, vagy a hasa fáj, így hamar feladtam az elveket. Másrészt nem segítette a tejtermelésemet sem, a kisfiam lassan gyarapodott, a 4. héten az orvos tápszert irt fel neki (amit persze nem adtam oda neki), így komoly erőfeszítést kellett tennem, hogy legyen elég tejem.
    Mára a szélgörcsök csitultak, bár nem szűntek meg, de a kisfiam már a 4E elvek szerint „működik”, igaz egyenlőre kézben ringatva vagy cicin, és nem a kiságyában, de elalszik nappal is.

    Nagyon várom válaszaidat.
    Köszönettel:
    Szilvia

    Válasz:Idővel valóban jó lenne, ha magától aludna el, de ha ez így bevált és jó nektek, ha téged nem zavar, akkor nem kell erőltetni.
    Ha felkel fél óra múlva és kipihent, majd megint hosszasan és jókedvűen ébren tud lenni, akkor nem kell visszaaltatni, ennyi alvás is elég volt neki.
    Igen, ennyi idősen még teljesen normális, ha éjjel felkel és enni szeretne.

  • lukacs edit

    2009. október 13. kedd

    az en kis Luca kislanyom 4honapos.nagyon nyugis kisbaba de ejszaka nagyon sokat költöget.23 orakor szopizik utoljara de mar 3kor ebred es 6kor is.hagyhatom sirni(meg nem probaltam)?vagy az is lehet hogy napközben sokkat alszik?de szopizik es alszik is vissza ejszaka.köszönöm

    Válasz: Nincs itt semmi gond, a kislányod egész egyszerűen éhes. Tökéletesen jól alszik, ebben a korban teljesen normális, ha 3-4 óránként eszik éjjel, hiszen az emésztése még gyors, hamarabb megéhezik. Ebbe nem szabad beavatkozni, ki fogja nőni.

  • Laura

    2009. október 01. csütörtök

    És köszönöm Vida Áginak a hasznos tanácsokat a napirenddel és egyebekkel kapcsolatban is! Más baba fórumot nem is olvasok.

  • Laura

    2009. október 01. csütörtök

    Nem olvastam a könyvet, de a napirendes módszer evés – ébrenlét – alvás – evés stb. nagyon bejött. Igaz a három hónap hasfájós korszak után látszódott igazán, hogy működik, mert pocakfájás, kimaradó kaki stb. fel tudja borítani a rendet. Sokkal könnyebb így kitalálni mikor mi a baja. Egyébként semmi kényszerítő nincs benne, mert 4 hónapos Ágim dönti el mikor jön a következő fázis. (Igény szerinti szoptatás: este-reggel sűrűbben, a nappali alvás mennyisége is változó)Egyedül is tud játszani, elaludni is tud egyedül, van hogy nézeget egy kicsit az ágyban elalvás előtt, de kéri hogy tegyem le, ne cipeljem. Az állandó törődés, babusgatás, hurcolászás, beszélgetés is nagyon fárasztó neki! Ja, és a cumi nagyon biztonságot nyújtó, nyugtató, de csak ha kéri, általában elalváshoz, ha már nem kell kiköpi. Még a pelenka cseréért is külön „szól”. Kiegyensúlyozott, alig síró, nyugodt baba – nem hinném, hogy lelkibeteg lesz, mert nem töltöm vele minden percem…

  • Alborozado

    2009. szeptember 07. hétfő

    Sziasztok!

    Én sem értek egyet a Suttogóval. Szörnyű, ahogyan ír és vélekedik a picikről. A szoptatáshoz való hozzáállásáról nem is beszélve. A tápszert egyenértékűvé teszi az anyatejjel. Egyáltalán nem gyerekcentrikus. Sokkal jobban előtérbe helyezi az anya szempontjait, a gyerekével szemben. Az anyának legyen jó, ne a gyereknek. Persze, h. az e módszer szerint nevelt gyerekek megszokják, hisz mindent meg lehet szokni…., de milyen áron? Az én lányom most 4 hónapos. Élete első 3 hónapját szinte ölben töltötte, hasfájás miatt. Úgy aludt el, ahogy éppen Neki volt kényelmes és nem úgy, ahogy nekem. Lehet, h. olyan voltam, mint egy zombi, de nem érdekelt, mert én vagyok a gyerekért és nem Ő értem. Mostanra, h. „kinőtte” a hasfájást, bárhogy képes elaludni, ha álmos. Nem kell altatnom sem, igaz, h. ott vagyok Vele míg elalszik. Ha éppen úgy alakul, magában is eljátszik. Igaz, h. ez ritka, mert nem azért szültem, h. jól ellegyen magában is és nekem jusson időm magamra. Azt meg végképp nem tudnám elviselni, h. úgy alakítsam ki a napirendjét, h. egy kutyának jó legyen. Ekkora merhaságot.

  • tatuli

    2009. augusztus 11. kedd

    Sokan szidják a 4É módszert! Én nagyon sajnálom, hogy csak jó pár hét után fanyalodtam rá, hogy változtassak azokon a szokásokon, amik a kórházban még beváltak az újszülött Marcimmal (vagyis evés-alvás-evés-alvás), de rá kellett jönnöm, hogy egy 6-10 hetes baba már nem alszik el közvetlenül a szopi után. Ez jó sok sírást okozott babának-mamának egyaránt. Kb. 3 napba telt, amíg a 4É-t bevezettük, s már több, mint 2 hónapja nagyszerűen működik. Attól függően, hogy reggel mikor kel a picim (ugyanis a 4É mellett megtartottam az igény szerinti etetést, ezért nem keltem fel az éjszaka közepén, vagy hajnalok hajnalán, mert üt az óra), mindig totálisan kiszámítható, hogy mikorra várható a következő evés ideje (szinte percre pontosan tartja a 3 órát), és ehhez mérten mennyi időt lesz fent, és mikor fog elfáradni és aludni. Amióta a 4É-t alkalmazzuk, teljesen tervezhetővé váltak a napjaink. Néha persze becsúszik, hogy Marcipán „bealszik”, s 1 óra helyett előfordul, hogy 2-3 órát is szunyál, vagy hamarabb elfárad. Ilyenkor nem fogom felkelteni, mert evésidő van, vagy bármi áron ébren tartani; kellő rugalmassággal lehet kezelni ezeket a „borulásokat”. Viszont tudom, és ő is tudja, hogy ha felkel, akkor enni fog, amit játék követ, s a végén, ha elfáradt, megint szunyálhat.
    A nap során egyetlen teljesen fix dolog van, hogy minden este pontban 8-kor elkezdjük a fürdetést (esetleg negyed óra csúszás ide-oda belefér). Ez egy nagyon szabott időpont a kis életében, amihez könnyen tud igazodni. Amióta ezt is nagyon szigorúan betartjuk, azóta a nappali evések is nagyjából hasonló időben zajlanak, és semmiféle cirkusz nincs az esti elalvással kapcsolatban!!!

    Első hallásra ellentmondásosnak tűnhet, hogy tiszteld a gyereket, de ne hagyd, hogy ő irányítson, pedig teljesen logikus. Nekünk kell megteremteni számára a szabályokkal és a kiszámítható sorrendekkel a kapaszkodókat a mindennapok során. Ezek nélkül egy egybefolyó kaotikus rendetlenség lenne az egész napja. Sosem tudná, mikor mi következik, mihez hogyan alkalmazkodjon. Elsősorban az ő szempontjából van szükség a kiszámíthatóságra, s másodsorban ez nekem is segít megtervezni a napot, beosztani a házimunkát, elintézni a bevásárlást, stb. úgy, hogy mindenre maradjon idő, ne kelljen semmiről sem lemondani, s emellett a baba is nyugodt.

    Ha elölről kezdhetném, biztosan már a 4É szellemében kezdeném az újszülött babám rendszerhez szoktatását. Hálistennek, még időben eszméltünk, és meg tudtuk szoktatni vele ezt az új, és igen ésszerű rendszert. Azóta én is pihentebb vagyok és nyugodtabb, s ez mindenképpen jó hatással van Marcira is.

  • Ferencz Judit

    2009. július 18. szombat

    Az említett könyv módszerei szerintem a természet rendjét teljesen figyelmen kívül hagyva terelik az emberi kapcsolatok leggyönyörűbbikét a hierarchikus, úr-szolga viszonyt beváltó , csöppet sem a tiszteleten és az elfogadáson alapuló viszony felé.

    Három gyerkőcöm van. A legkisebb holnap lesz 4 hónapos. És igen, vannak nehéz napok, órák, amikor fáradt és türelmetlen vagyok, de zsigeri szükségletem a babám és a kisgyerekeim alapvető, ösztönös igényeit kielégíteni hordozással , szopival, ringatással, állandó testközelséggel.Mindhármat a maga ritmusában, hajlamaival összhangban.A nap 24 órájában.
    Előre eldöntött elvek vagy szabályok nélkül.

    Ha felmerül egy nehézség, én leginkább arra gondolok, vajon mit tesz egy bennszülött asszony ilyenkor? És követem a bensőmben élő ősanya útmutatását.
    Igen, legtöbbször nincs időm magamra vagy másra, csakis rájuk. És még ez is kevés olykor…

    Miért is fosztanám meg magunkat e legsorsdöntőbb, legszebb pillanatoktól?Csak mert a társadalom vmiféle buta elvárást támaszt felénk, adatok, számok és egyéb lelketlen mutatókkal deffiniált egyének felé?!

    És hálás vagyok az Életnek minden tapasztalatért, örömért, fájdalomért, amit velük és általuk élhetek meg. Hasfájósan, cicin szundizva, sírdogálva, kacagva.

    Majd ÉN SUTTOGOK nekik – szeretetteljes, gyengéd meséket, ha félnek vagy fáj valamijük, vagy egyszerűen csak jó, ha összebújhatnak velem és az Apukájukkal. Mert én ismerem őket, és ők minket választottak szüleiknek.

    Befejezésül pedig csak annyit: minden gyerek leválik előbb- utóbb a szüleiről, addig kell eltelni mindenkinek a szoros kapcsolat minden oldalával. Ha ez így történik, boldogan, bizalommal lép a gyermek a világba, mi pedig büszkén és nyugalommal segíthetjük őt a későbbiekben. Hagyjuk őket szárnyalni !

  • alma

    2009. július 14. kedd

    Andi?!
    Egyedül otthon hagyni a babát?!
    SOHA SOHA SOHA!!!

    A könyvben a legvisszatetszőbb számomra az volt, hogy az egyik mondatban arra szólít fel, tiszteljük a gyermeket, hiszen ő is egy kicsi ember, önálló igényekkel, a következőben pedig szinte kioktatva, lekezelően mondja: „nehogy már a gyerek döntse el mit akar, hiszen csak egy csecsemő az ég szerelmére!”
    Na ez nekem nem jön össze…

    Ja és ahogy a szoptatást kezeli… no comment

    (pl. a LaLecheLigát teljesen dilettánsnak tartja.)

  • Judit

    2009. június 02. kedd

    Szia! Mind a három fiamnál bevált ez a módszer, persze figyelembe véve egyéni igényeiket. Amikor már ismered, hogy mikor hogyan sír, az segít, hogy ne minden nyösszenésére nyomd a cicit a szájába…mert, nem biztos, hogy azért sír, mert éhes, hanem csak altatja magát. Sok baba elalszik cicizés közben, anyu meg lerakja ilyenkor aludni őt, csakhogy az ébrenléti periódus miatt felsír a baba, hogy hol az anyu, előbb még itt volt, anyu meg rohan, felveszi, ringatja, ….így tovább. Ebből lesz a jó kis alvászavar.
    Figyelni kell a babára, hogy mi az igénye,és emellett az anyunak is mit szerene elérni.

  • Jurák Kata

    2009. április 10. péntek

    Nálunk maximálisan bevált mindkét gyermekemnél, talán ezért sem voltam zombi-üzemmódban a szülést követő hetekben, hónapokban:)A sógornőm nem tartotta jónak a könyvet, momentán azt mondta, hogy hülyeség, és csak most, hogy a gyereke két évesen is nonstop üvölt ismerte el, hogy lehet, nem volt olyan jó ez a mindent a baba igényeinek alárendelés- akkor eszik,, amikor akar, akkor alszik el, amikor akar, nincs megszokott fürdésidő, és csak cicin lehet megnyugtatni, elaltatni.
    Szerintem igen is fontos a rendszeresség a gyerek életében, legalább van kapaszkodója a rutin által, tudja, hogy fürdés, utána vacsi, aztán alvás. Mindennek meg van az ideje.

  • Andimama

    2009. április 06. hétfő

    sziasztok!
    Szerintem a legfontosabb, hogy úgy tanítsd a gyermekedet ahogy a te napirended már kialakult.
    Nálunk például van egy kiskutya akinek a napi 5 séta fontos és elengedhetetlen. Így a Picur etetés és böfi után megy a saját ágyikójába és ott várja meg (ébren játszva vagy szuszogózva) amíg a kutyussal sétára kell menni.
    Persze ez csak akkor alkalmazható ha a baba egyedül hagyható, tehát semmilyen átmeneti „rendellenessége” sincs. (visszanyelés, bukás….).
    Nálunk ezt gyönyörűen megtanulta, így nekem az etetések után mindig van 30-60 percem arra, hogy elvégezzem azokat a teendőket amiket a baba mellett nehéz lenne megcsinálni.
    Jelenleg 4 hónapos és ezt a rendet gyönyörűen megtanulta.

    Sok sikert mindenkinek.

  • Zita

    2009. március 13. péntek

    Ja és még annyi: nekem nincs időm semmire! sem házimunka, sem magamra…

  • Zita

    2009. március 13. péntek

    Szia!!
    Ismét én!! Azt írtad, hogy 2,5 órát ha fent van akkor alszik jót a gyerek!! Hát ez mostanában nem így van!! Hiába van fent ennyit sőt akár 3 órát is alig alszik (kb20-30 percet)! Sokszor van úgy, hogy már álmos én altatnám el,.mire ő hisztibe megy át! De olyan színten, hogy már visít!!! (a hiszti nem csak az alvásnál van) Nem tudom mit csináléhatnék még!! De ez így nem jó!! Egyre nehezebb!!
    Remélem tudsz segíteni!!!!4
    köszi

    Válasz: Sok baba annyira élénk, annak ellenére, hogy álmos már, hogy segíteni kell neki az ellazulásban elalvás előtt. El kell kapni azt a pillanatot, amikor már álmos, de még nem pörgött túl és ilyenkorra bevezetni egy rutint, ami segít neki az ellazulásban. Félig besötétíteni, megbabusgatni, ringatni, cumit adni neki stb., ami segít neki az ellazulásban, hogy ne a zajokra, a fényekre figyeljen, hanem el tudjon lazulni és utána gond nélkül elaludjon. A kiságyba akkor kell letenni, amikor már majdhogynem alszik, de még nem mélyen. Ha felriad a letételre, akkor meg kell nyugtatni és megint visszatenni.

    Ha csak 20-30 percet alszik annak az is lehet az oka, hogy valami megzavarja és a felületes alvási szakaszban felébred. Pl. fogzás okozhatja ezt.

  • zita

    2009. február 23. hétfő

    Sziasztok!
    Még azt szeretném kérdezni, hogy azzal is „elronthatom” agyerket, ha reggel azaz hajnalban magunkhoz teszem? Napközben általában kb.45 percet csucsul a gyerek!! Nem szoktam hamar altani, látom rajta ha elálmosodik, nem erőltetem rá. Nem szeretném elrontani a dolgokat!! Igyekszem az ágyában altatni, tényleg csak reggel teszem magunkhoz, de nem akarok kitólni magunkkal!!! Ha azt mondod, hogy ez nem helyes, akor megprobálom nem betenni az ágyunkba! De néha biztos igényli a közelségemt. Legalább is én így gondolom.
    Köszi mégegyszer!!!

    Válasz: Ez nem gond, ha így jónak látod, nyugodtan odaveheted hajnalban magatokhoz.

  • zita

    2009. február 22. vasárnap

    Sziasztok!!
    Nekem is megvan a könyv, de még nem volt módom elolvasni!! Az én kisfiam most lesz 4 hónapos. Éjszaka remekül alszik, sőt könnyen el is csucsukál, de viszont napközben nem hajlandó az ágyában maradni, ha elalszik az ölemben, ahogy leteszem, max 10 perc és már fent is van!!! Sőt úgy sem alszik el napközben mint este, azaz, elég ha csak az arcához teszem a kezem és ő megfogja, majd hamar el is alszik. Attól félek, hogy éjszaka sem fog elmaradni az ágyában. Napközben a levegőn alszik jókat,
    köszi

    Válasz: Miért az öledben alszik el napközben? Az ilyen esetek hátterében az szokott állni, hogy túl korán próbálod elaltatni, akkor, amikor még nem elég álmos. Ebben a korban legalább 2,5 órát ébren kell lennie egyhuzamban ahhoz, hogy eléggé elfáradjon a kicsi. Ezután lehet elaltatni. Ne altasd el teljesen, hanem amikor már ellazult, de még nem alszik teljesen, akkor tedd le a kiságyba. Ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, aztán megint tedd vissza. Ezt játszátok, amíg el nem alszik. 4 hónaposan kb. 3×1 óra a nappali alvásigény, ennél többször ne próbáld altatni, különben csak ilyen 20-30 perceket fog legfeljebb aludni.

  • Ildikó

    2009. február 03. kedd

    Én is olvastam a Suttogó titkai és a Suttogó mindent megold c. könyveket, ajánlom mindenkinek. Nekünk bevált. Csak azt sajnálom, hogy nem találtam rá már a terhességem alatt. Kb. 1 hónapja került a kezembe. A kisfiam 5 és fél hónapos és neki az alvással és a visszaalvással voltak gondjai. Ahogy azokat megoldottuk, magától beállt a napirend.
    Sok hasznos dolog van a könyvben, amit szerintem nem minden kezdő szülő tud. A védőnőnek lenne a feladata, hogy ezeket elmondja. De ha már nálunk nem ilyen hatékony a védőnői szolgálat, legalább ebből a könyvből meg lehet tudni minden hasznos dolgot akár a szoptatásról vagy a baba igényeiről.

  • Ancsa

    2009. január 17. szombat

    Olvastam a Suttogó titkai c. könyvet (és még mellette két hasonlót ) és nálunk bevált a módszer. Bár be kell valljam, hogy nagyon sok praktikus dolgot és jó tanácsot egy régebbi könyvböl merítek amelyet az anyukámtól kaptam és aki szintén ezt használta az én nevelésemnél. Valószínü, hogy mégsem olyan elavultak azok a dolgok amik ebben szerepelnek, hiszen az én kislányom 6 hetes kora óta végigalussza az éjszakákat és még soha nem kellett ringatni, hogy elaludjon. És ami a legjobb, hogy saját magamra is jut idö és a férjemre is. Ezen sok barátnöm csodálkozik mert közülük valaki délben még pizsiben rohangál. És ami a legfontosabb a következetesség amit nagyon sokan elfelejtenek. Mi roppant szerencsések vagyunk mert valóban nyugodt, kiegyensúlyozott babával telnek napjaink.

  • Éva

    2008. december 18. csütörtök

    Kisfiam, Balázs most négy és fél hónapos. Eddig nem volt különösebb hiszti az alvás körül: szopi, 10-15 perc után büfi, aztán már aludt is. Így aztán nem volt szükség különösebb szaktanácsra. Most viszont pár hete egyre gyakrabban előfordul, hogy este elalvás előtt nyűgösködik, nehezebben alszik el. Az éjszakát ennek ellenére átalussza. Nappal talán kétszer ha elszunnyad egy -egy fél órára. Akkor is sokszor igényli, hogy ringassam, énekeljek.
    4É ? Hát igen, a negyedék „É” -nél felhívjuk a bejárónőt, majd az rendet rak. Úgy gondolom, az anyukák nagy többsége ilyenkor végez azzal, amivel tud a háztartásban. Mert mikor máskor? Nekem bevett szokásom, ha este a baba elalszik, megcsinálom még, amit tudok és nem túl zajos. Így nálunk az ötödik É is megvan. „É” mint éjszakázás 🙂

    Válasz: Ez a fogzás kezdete. Ha most leszoktatod róla, hogy segítséggel aludjon el, akkor később nem lesz gond, de ha marad a ringatás, akkor egyre nehezebb dolgod lesz.

  • POrtik Piros

    2008. november 28. péntek

    Kedves Mindenki!

    Bizony elkövettem azt a hibát – bár még nem érzem annak – hogy a kisfiam, aki közel 4 hónapos csak cicin alszik el … Tehát nálunk nemigen működik a 4É. Iszonyú ordítás van, ha csak leteszem az ágyikóba. Az eszem azt mondja, ezen változatni kell. Szerintetek van erre még esély? S ha igen, hogyan?
    Válaszaitokat/ tippjeiteket előre is köszönöm! 🙂

    Válasz: Van rá esély, még csak 4 hónapos, most még könnyebben változtathatsz (fél éves kor után nehezebb). Első körben meg kell figyelned, mikor álmosodik el. Azok az anyukák, akik elaltatják a babát valamilyen módon, hajlamosak rá, hogy hamarabb altassák el a kicsit, mint amikor már igazán álmos lenne (magától elaludna). A baba persze elalszik, mert a megszokott rítusból tudja, hogy alvásidő van (meg persze cicin könnyen el is alszik), csak éppen rövidebb ideig alszik ilyenkor,hiszen még nem volt elég fáradt, amikor lefektetted.
    Ebben a korban az átlagos alvásmennyiség kb. háromszo 45-60 perc szokott lenni, ennyi, amit elvárhatsz tőle (ha magától többet alszik, akkor az nem gond persze és a kevesebb sem, ha jókedvűen ébred és nem fárad ki hamar). 4 hónaposan kb. 2-3 órát képes egyhuzamban ébren lenni a baba, az esti elalvás előtt kb. 1 órával többet.

    A következő dolgod, hogy megtanítsd magától elaludni, mert így ha megébred, akkor gond nélkül vissza tud majd aludni egyedül. Ehhez azt kell tenned, hogy elalvás előtt megdédelgeted, megszeretgeted, segítesz neki ellazulni, de nem altatod el teljesen, hanem félálomban leteszed a kiságyba. Ha sír vedd ki, nyugtasd meg, aztán megint amikor félálomba kerül, tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Első alkalommal akár 1 órát is eltarthat mire így elalszik, de ez minden alkalommal egyre csökkenni fog, mert megszokja, hogy ez az elalvás új módja. Este, napközbeni altatásnál és éjszaka is ezt kell tenni. Ha következetesen csinálod, akkor 2-3 nap alatt eredményre szokott vezetni ez a módszer.

    A másik jó megoldás, ha 2-3 napig Apa fekteti le este és ő megy be hozzá éjszaka. Az a helyzet, hogy neked tejszagod van, ezért nem fogadja el tőled a vizet, mert tudja, hogy kaphatna tejet is… Apának viszont nincs, illetve tudja, hogy ővele azért nem lehet akármit megtenni (ez egyébként nem Apa személyes varázsa miatt van, nagymamával is jól szokott működni a dolog :)) Az első alkalommal nehéz dolga lesz Apának, erre készítsd fel lelkileg, lehet, hogy egy órát kínlódnak, mire elalszik majd a kicsi, de általában már első éjjel éreztetni szokta hatását a dolog és ritkábban ébred fel a baba. A legtöbb esetben 2 éjszaka elég volt és megoldódtak a problémák (nálunk már az első éjjel megoldódott minden gond)

  • mirmur

    2008. november 12. szerda

    Azt hiszem a hozzászólóknak furcsa lesz amit kérdezek – van olyan, hogy egy gyerek túl sokat alszik? Lányunk három hónapos és két hetes, későn fekszik és korán kel, éjjel csak egy-kétszer ébreszt, a délelöttöt viszont rendre átalussza. Reggel egy órát játszik, utána még esetenként felkel még egy órára délelött, de általában csak eszik egyet úgy, hogy ki se nyitja a szemét, és a végén alszik is tovább. Gyakran tartom még egy darabig, gyakran még álmában böfizik is egyet. Fel kellene ilyenkor ébresztenem? Délutánonként már hosszan játszik, 2-3 órát is. A hozzászólásokat előre is köszönöm.

    Válasz: A lányod nem túl sokat alszik, hanem délelőtt pótolja be az éjszakát. Éjjel 10-12 órát kéne aludni. Ha ő mondjuk este 11-kor fekszik és reggel 6-kor kel, akkor csak 7 órát aludt, a maradék 3-5 órát délelőtt pótolja be.

  • TNT

    2008. október 29. szerda

    Nálunk 7 hetes korig szintén hasfájás uralta az életünket, szó sem lehetett semmiféle napirendről. Kisfiam csakis ölben tudott elaludni, de nem ám ülve, hanem sétálgatni kellett, napközben csak akkor tudott elaludni, amikor már hullafáradt volt.
    Aztán kb. másfél hónapja. kaptam egy könyvet (magyar szerzők írták), mely egy módszert vázolt, hogy miként lehet megtanítani a babát az ágyában elaludni, ami 2 nap után már javulást hozott.
    Most lassan 4 és fél hónapos a kisfiam. Mióta megtanult az ágyikójában aludni, azóta teljesen magától beállt nálunk a 4É, pedig én csak most hallottam róla először. A negyedik É persze nálam sem a körmeim lakkozásával, hanem házimunkával telik… 🙂

  • szftimi

    2008. október 13. hétfő

    Bevallom, én nem olvastam a könyvet, több rosszat hallottam róla, mint jót. Csak részeket itt-ott.
    Fura, ez a 4É. először is egy ujszülött és kicsi baba többségében elalszik evés után, ha a könyv mást is ir.. jó hogy nem fogom felkelteni játszani…
    Az én lányom ujszüött korától nem aludt nappal, max 1-2 alkalommal 20-30 percet. Nesze neked, nem olvsasta a könyvet bizti…:-)
    És hogy amíg alszik, van idő magamra? Igen, persze, abban a napi 1-2 fél órában gyorsan mosogatok, mosok főzök, vasalok, takaríotk, ellátom az állatokat, és még pihenek is.-)
    Hát szerintem , ez a valóságban nem így van….
    De örülök, ha van, akinek beválnak ezek a dolgok:-)

  • Zsu

    2008. szeptember 16. kedd

    Én is olvastam,és még olvasom a könyvet.Sajnos a babám 3 hónapos korába került ez a könyv a kezembe.Jobb lett volna, ha még terhességem alatt el tudtam volna olvasni.Nekem tetszenek a módszerek amiket olvastam.Én rugalmasan használom őket.Ahogy a babának és nekem jó.
    És még annyit,hogy nekem bevált.Ha valaki kitartó és a baba is hajlik ezekre a dolgokra akkor semmi gond.
    Én a 4É-t nem annyira követem. Nekem az altatós módszerek váltak be és arra volt csak szükségünk, hogy egyedül el tudjon aludni,és 4 nap alatt meg is szokta.Persze vannak nyűgösebb napok is.

  • Csóti Edit

    2008. szeptember 15. hétfő

    Én is olvastam a Suttogó titkai című könyvet. Különösebb eröltetés nélkül szuperül bevált a módszer. Kiegyensúlyozott nyugodt, boldog kisbabám van. Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet.

  • mazsola

    2008. szeptember 10. szerda

    Én is olvastam a Suttogót a terhesség alatt és azt gondoltam jól fogom tudni használni. Az én babám is hasfájós volt, volt hogy órákat sétáltam vele egy böfiért, vagy tornáztattam, hogy ne fájjon a hasa. Nem tudtam tartani a Suttogóban leírtakat, és már nem is akartam. Mikor fájt a hasa addig tartottam az ölemben míg el nem aludt, akkor mindig nyugodt volt. Korábban mindig csak ringatással aludt el. De 3 hónap után csak úgy, mindeféle erőltetés nélkül kezdett kialakulni egy napirend. Ma 5 hónapos, már ébredés után szopi, bőfi, játék, és ha látom, hogy kezd álmosodni kiságyába teszem. Előfordul nyűgösebb napokon, hogy ringatni kell és énekelni, de már inkább magától elalszik. A ringatást nem bánnom, úgy látom ilyenkor csak az anyukája közelében szeretne lenni, és olyan jó látni azt az édes, hálás tekintet amikor ringatom és éneklek neki elalváskor. S mikor alszik jöhet a takarítás, főzés, vagy egy jó könyv olvasása. Az esti fürdés időpontja is csak 3 hónapos kora körül állt be.
    A Suttogót az amerikaiknak írták elsősorban, mert ott 6 hét után vissza kell menni melózni és azért szükséges hamar napirendre szoktatni a babákat. Mi évekig itthon vagyunk, szerintem mereven ne ragaszkodjunk a benne leírtakhoz, előbb utóbb úgy is kialakul magától. Addig is élvezzük hogy itthon lehetünk vele, és csak vele foglalkozunk.

  • Heni

    2008. június 30. hétfő

    Nekem is nagyon tetszett a könyv, bár nem tudtam mindent megvalósítani belőle – lehet, hogy nem is kell… De most, hogy 5 hónapos a babám, ez a 4É módszer nem megy olyan simán, hiszen kevesebbszer és kevesebbet alszik, ritkábban eszik, vagy ebben a nagy melegben pont gyakrabban szopizik. Szóval míg az első három hónapban kiválóan bevált a módszer, utána felborult, és csak nagyjából tudom tartani a sorrendet, messze nem katonásan.

    Válasz: Hát idővel fel szokott borulni a rend, a 4É módszer nagyjából addig jó, amíg még 3szor alszik a baba napközben, ha már kétszer, akkor már nem jön ki a sorrend, hiszen pl. az ebéd pont a délutáni alvás elé esik, de akkor már nincs is annyira szükség rá.

  • admin

    2008. június 08. vasárnap

    Evelyn, hát bizony hasfájós babánál csak ez a megoldás van, különben 20-30 perc múlva felébred a büfizésre és nem tud visszaaludni.
    A kisebbik fiam nagyon hasfájós volt és nála csak az vált be, ha evés után azonnal alaposan megbüfizetettem, megvártam amíg kakil, masszíroztam a pociját, és csak utána tettem le aludni. Ilyenkor nagyokat és mélyen aludt, nem sírt.

    Ki mondta, hogy sírni kell hagyni? Én sehol nem írtam ilyet.

  • Evelyn

    2008. június 08. vasárnap

    Én nem értek egyet azzal, hogy, ha elalszik ébresszül fel büfizni. Ez felesleges. Nekem a kislányom a cicimen alszik el és nem hinném, hogy ez 3 éves koráig így marad:)
    Soha, de soha nem hagyom sírni, és ez ezután is így marad.
    Kiegyensúlyozott, boldog baba.
    Így sem szalad a lakás.

  • Walter Hédi

    2008. június 04. szerda

    Tisztelt Cím!
    A módszer valóban működhet abban az esetben, ha nem hasfájós a bébi (pedig böfiztettük, nem váltottunk cicit szopizás közben, volt tej bőven,éhes nem maradt, stb.) aki két és fél hetes korától szinte minden nap órákig sír, megfeszülve hídban, összegörnyedve, sikítva. Több orvosnál is voltunk, az orvosok szerint minden rendben a babával… Sajnos a napirend 3 hónapos korára alakult ki, mert kezdetben nappal csak 40-60 percet aludt,(a kimerültségtől) még a fürdés is nehezen állt be. A sírások miatt minden össze-vissza volt. Néha még most sem tudjuk tartani magunkat a tudományos és számomra is jónak tartott dolgokhoz. Most 3,5 hónapos, még mindig küzdünk, egyenlőre az esti alvás és a reggeli utáni alvás a biztos, tolódva, ha fáj a hasa. Ehhez a helyzethez is kéne vmi. „jótanács”…

    Válasz: Nem tudom milyen módszereket próbáltatok már (gondolom homeopátiát, babamasszázst és Gripe Watert már próbáltatok a hasfájásra). Ennyi idősen már nem kéne hasfájásnak lennie, gasztroenterológusnál jártatok már?

  • Fábián Ildikó

    2008. május 22. csütörtök

    Olvastam a Suttogó titkai című könyvet, és ajánlom másoknak is, tényleg jó dolgokat ír és nem ítél el senkit sem, ha nem tud, vagy nem akar szoptatni. Nekem nagy kínok, rengeteg próbálkozás után a kisfiam kajájának 1/3-át tudtam szoptatással biztosítani, és erre ma a szoptatásra biztató szakemberek csak annyit tudnak mondani, hogy akinek nincs elég teje az béna, vagy nem akar szoptatni. Ezeket nem is engedném emberek közelébe, majdnem belezizzentem, hogy miért vagyok ennyire béna, hogy nem tudom 100%-osan biztosítani a szoptatást. Na de ez egy másik téma. A Suttogó tényleg jó, nekünk bevált, és szerencsések vagyunk, hogy olyan kis aranyos, napirendes kisbabánk van.

Comment navigation