Porallergia, szőrallergia, asztma: Hogyan segíts gyermekeden?

Ha a gyermeked gyakran köhög, pedig nincs megfázva, esetleg sokat könnyezik, ekcémás vagy csalánkiütéses tünetei vannak és ezek télen erősödnek, felmerülhet a porallergia lehetősége. Mi ez és hogyan segíthetsz a gyermekeden?

A porallergia esetén a gyermek valójában nem a porra érzékeny, hanem a háziporban található háziporatka mikroszkópikus méretű beszáradt székletére. A poratka ürülék belélegezve és megérintve allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél.

A tünetek sajnos nem tipikusak, ezért nehéz fényt deríteni rá, hogy vajon tényleg porallergiáról van-e szó:

1. Légúti tünetek: köhögés, allergiás nátha vagy akár asztma
2. Bőrtünetek: csalánkiütés vagy ekcéma.

Jellegzetes, hogy a tünetek télen felerősödnek, mert ilyenkor többet vagyunk a lakásban és a fűtés miatt magasabb a belső páratartalom is, így jobban szaporodnak az atkák.

Az allergiát vérvételből (ún. Prick teszt) és alkaros bőrtesztből állapítják meg.

A porallergia teljesen nem gyógyítható, a tünetek azonban antihisztamin segítségével kezelhetőek, immunterápia segítségével pedig megszüntethetőek.

Emellett nagyon fontos az is, hogy ne csak orvosi kezelést kapjon a kicsi, hanem a környezetét is igyekezzünk megszabadítani az atkáktól:
– a lakásban minél kevesebb plüss, szőnyeg, falikárpit és egyéb szövet legyen,
– a szőnyegpadlót cseréljük le parkettára vagy járólapra,
– az ágyneműket (párnát, paplant) legalább havonta mossuk ki és nyáron napon szárítsuk, az erős fénytől ugyanis elpusztulnak az atkák,
– a kisebb tárgyakat, plüssállatokat legalább 60 fokon való mosással vagy a -20 foknál hidegebb mélyhűtőben való elhelyezéssel atkátlaníthatjuk,
– minden kárpitot és kárpitozott bútort évente több alkalommal mélytiszítsunk (ezt célszerű kifejezetten erre való porszívóval végezni, mint amilyenek például a Vorwerk eszközei).

Ezeket az óvintézkedéseket nem csak akkor érdemes betartani, ha a gyermekünk porallergiás, hanem az asztmás vagy más légúti allergiával (pl. pollenallergia) küzdő gyermekeknél és felnőtteknél is sokat javíthatnak az életminőségen és csökkenthetik a tünetek előfordulását.

A mélytisztításra alkalmas eszközök nemcsak az atkákat és ürüléküket, hanem a szintén allergiát okozó állatszőröket is eltávolítják. A Vorwerk Kobold nevű készüléke emellett nem csak a padlóról szívja fel a port, hanem a polcokról és más nehezen elérhető felületekről is képes felszívni azt és más porszívókkal ellentétben nem pöfögi vissza a port, hanem 99,9%-ban magába zárja, ezért segítségével elkerülhető a visszapöfögött por miatt kialakuló pormacskák gyors kialakulása is. Egy mélytisztító porszívóval gond nélkül kitakaríthatod a matracokat, kanapékat, fotelokat és más porgyűjtő helyeket is 🙂

Szeretnéd kipróbálni?

Most 1 napig teljesen ingyen megteheted!

Csak töltsd ki ezt az űrlapot és a Vorwerk munkatársai hamarosan megkeresnek a kiszállítással kapcsolatban!

Hogyan működik ez a lehetőség?
Az ingyenes kipróbálási lehetőséggel bárki élhet. Csak regisztrálnod kell és a Vorwerk munkatársai a veled egyeztetett időpontban kiviszik hozzád a Vorwerk Kobold takarítórendszert. A helyszínen megmutatják a kezelését és onnantól kezdve 1 napon át használhatod. 1 teljes nap alatt por- és atkamentesítheted az egész lakást!
Higiéniai okokból szükség van egy db porzsák megvásárlására is a teszthez, ami mindössze 1400 Forintba kerül.

Mindez nem jár semmilyen kötelezettséggel, nem kell vásárolnod, viszont a tesztlehetőséggel mindössze csak egy napig élhetsz. Ha szeretnéd kipróbálni (és csak akkor, ha tényleg élnél a lehetőséggel), kattints ide és jelentkezz az ingyenes próbalehetőségre!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.