Porallergia, szőrallergia, asztma: Hogyan segíts gyermekeden?

Ha a gyermeked gyakran köhög, pedig nincs megfázva, esetleg sokat könnyezik, ekcémás vagy csalánkiütéses tünetei vannak és ezek télen erősödnek, felmerülhet a porallergia lehetősége. Mi ez és hogyan segíthetsz a gyermekeden?

A porallergia esetén a gyermek valójában nem a porra érzékeny, hanem a háziporban található háziporatka mikroszkópikus méretű beszáradt székletére. A poratka ürülék belélegezve és megérintve allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél.

A tünetek sajnos nem tipikusak, ezért nehéz fényt deríteni rá, hogy vajon tényleg porallergiáról van-e szó:

1. Légúti tünetek: köhögés, allergiás nátha vagy akár asztma
2. Bőrtünetek: csalánkiütés vagy ekcéma.

Jellegzetes, hogy a tünetek télen felerősödnek, mert ilyenkor többet vagyunk a lakásban és a fűtés miatt magasabb a belső páratartalom is, így jobban szaporodnak az atkák.

Az allergiát vérvételből (ún. Prick teszt) és alkaros bőrtesztből állapítják meg.

A porallergia teljesen nem gyógyítható, a tünetek azonban antihisztamin segítségével kezelhetőek, immunterápia segítségével pedig megszüntethetőek.

Emellett nagyon fontos az is, hogy ne csak orvosi kezelést kapjon a kicsi, hanem a környezetét is igyekezzünk megszabadítani az atkáktól:
– a lakásban minél kevesebb plüss, szőnyeg, falikárpit és egyéb szövet legyen,
– a szőnyegpadlót cseréljük le parkettára vagy járólapra,
– az ágyneműket (párnát, paplant) legalább havonta mossuk ki és nyáron napon szárítsuk, az erős fénytől ugyanis elpusztulnak az atkák,
– a kisebb tárgyakat, plüssállatokat legalább 60 fokon való mosással vagy a -20 foknál hidegebb mélyhűtőben való elhelyezéssel atkátlaníthatjuk,
– minden kárpitot és kárpitozott bútort évente több alkalommal mélytiszítsunk (ezt célszerű kifejezetten erre való porszívóval végezni, mint amilyenek például a Vorwerk eszközei).

Ezeket az óvintézkedéseket nem csak akkor érdemes betartani, ha a gyermekünk porallergiás, hanem az asztmás vagy más légúti allergiával (pl. pollenallergia) küzdő gyermekeknél és felnőtteknél is sokat javíthatnak az életminőségen és csökkenthetik a tünetek előfordulását.

A mélytisztításra alkalmas eszközök nemcsak az atkákat és ürüléküket, hanem a szintén allergiát okozó állatszőröket is eltávolítják. A Vorwerk Kobold nevű készüléke emellett nem csak a padlóról szívja fel a port, hanem a polcokról és más nehezen elérhető felületekről is képes felszívni azt és más porszívókkal ellentétben nem pöfögi vissza a port, hanem 99,9%-ban magába zárja, ezért segítségével elkerülhető a visszapöfögött por miatt kialakuló pormacskák gyors kialakulása is. Egy mélytisztító porszívóval gond nélkül kitakaríthatod a matracokat, kanapékat, fotelokat és más porgyűjtő helyeket is 🙂

Szeretnéd kipróbálni?

Most 1 napig teljesen ingyen megteheted!

Csak töltsd ki ezt az űrlapot és a Vorwerk munkatársai hamarosan megkeresnek a kiszállítással kapcsolatban!

Hogyan működik ez a lehetőség?
Az ingyenes kipróbálási lehetőséggel bárki élhet. Csak regisztrálnod kell és a Vorwerk munkatársai a veled egyeztetett időpontban kiviszik hozzád a Vorwerk Kobold takarítórendszert. A helyszínen megmutatják a kezelését és onnantól kezdve 1 napon át használhatod. 1 teljes nap alatt por- és atkamentesítheted az egész lakást!
Higiéniai okokból szükség van egy db porzsák megvásárlására is a teszthez, ami mindössze 1400 Forintba kerül.

Mindez nem jár semmilyen kötelezettséggel, nem kell vásárolnod, viszont a tesztlehetőséggel mindössze csak egy napig élhetsz. Ha szeretnéd kipróbálni (és csak akkor, ha tényleg élnél a lehetőséggel), kattints ide és jelentkezz az ingyenes próbalehetőségre!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.