Kullancs a gyerekben!

Noha a legtöbben csak nagyobb gyerekeknél foglalkoznak a kullancs-témával, bizony már az egészen kicsiket is megtámadhatja a kullancs, akár a babakocsiban ülve is! Összeszedtem mindent, amit kullancsokkal kapcsolatban tudni érdemes.

Kullancs a gyerekben!Mi is az a kullancs?

Magyarországon kétféle kullancsfaj létezik, közönséges és kutyakullancs. A kullancsok 1-4 mm közötti nagyságú rovarok, és mivel szemük nincsen (legalábbis az emberre veszélyes fajoknak), ezért a hőkibocsátást, a szén-monoxid kibocsátást és a szagokat követve találnak rá “áldozatukra”. Többségében a nedves, nyirkos aljnövényzetben szeretnek élni, innen másznak rá áldozatukra, ritkábbak azok a fajok, amik a fáról (általában max. 1,5 méter magasból) pottyannak le. Éppen ezért fényes, napos, száraz helyen nem kell tartani a fűről a gyermekre átmászó kullancstól, inkább erdőben, tartósan nyirkos, árnyas helyeken

A kullancs úgy támad, hogy először végigmászik az áldozatán megfelelő behatolási pontot keresve, majd 4-6 órán át először a nyiroknedvet szívja és csak ezután kezdi el a vért szívni. Általában ott támad, ahol puhább a bőr, leggyakrabban a testhajlatokban, nyakon, hónaljban stb.

Fertőzésveszély!

A kullancs különféle fertőzéseket terjeszt, amelyek közül néhány veszélyes az emberre, ezek közül a legsúlyosabb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ez utóbbi ellen már van védőoltás, az előbbi ellen azonban nincs, éppen ezért nagyon fontos, hogy a kullancsot szakszerűen távolítsuk el, különben a teljes béltartalmát a bőr alá ürítheti, és így fertőzheti meg a gyereket!

Nem szabad
– hegyes tárggyal (pl. tűvel) eltávolítani
– csavargatni
– kapargatni
– dörzsölni
– nyomkodni

Nem gond, ha a kullancs feje eltávolítás után a bőr alatt marad, nem kell piszkálni, mert néhány nap alatt a szervezet kilöki magából.

Ehelyett használjunk kullancs eltávolító csipeszt, vagy ennek híján erős cérnát:

Mikortól támad?

A kullancsok már február végétől megjelennek a kertekben és egészen október végéig előfordulnak.
Magyarországon jelenleg Budapest és Pest megye a leginkább fertőzött vidék, emellett a Dunántúl bizonyos területein lehet még sok kullancs felbukkanására számítani.

Megelőzés

Krém 6 hónapos kortól használhatunk gyermekeknek való kullancs elleni krémet (Protect márkájú), ez szúnyog ellen is véd. Tudni kell, hogy a krém csak 2-3 órán át hatásos, ezért érdemes az öltözködéssel is távoltartani a kullancsokat: erdőben a nadrágszárat a zokni alá gyűrni, magasan végződő felsőt adni a gyerekekre.

Kullancs elleni védőoltás Az oltás csak a vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás ellen véd, a Lyme-kór ellen nem, ez utóbbi azonban antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.
A kullancsenchephalitis elleni oltást 1 éves kor után lehet beadni. Az első oltási csomag 1 hónap alatt két oltásból áll, majd 1 év múlva ismételni kell, utána pedig 3 évente kell emlékeztető oltást adni. Az oltás nem jelenti azt, hogy a kullancs nem mehet be a bőr alá, hanem azt, hogy nem fertőz meg a vírussal, tehát még így is ki kell szedni a kullancsokat a bőr alól. Az oltás bármikor beadható az év folyamán, de a legpraktikusabb februárban a kullancsszenzon kezdete előtt beadni.

Ha kerted van… és sokat játszanak kint a gyerekek a fűben, akkor csökkenthető a kullancsok száma, ha ősszel összegerebléyzed és elégeted az avart, a kullancsok ugyanis ez alatt telelnek át. Nyáron a rendszeres fűnyírással és a levágott fű elégetésével csökkenthető a kullancs előfordulása a kertben. Ha kiirthatatlannak látszik a kertből a kullancs, vagy sok a nagy árnyas fa, bokor a kertben, akkor érdemes kihívni egy rovarirtó céget.

A Lyme-kór

A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegség a Lyme-kór. Ha legalább 72 órát a gyermekben volt a kullancs, akkor 100%, hogy átadta a fertőzést a kicsinek, ezért nagyon fontos kirándulás után azonnal ellenőrzést végezni (én minden este átnézem őket a nyári időszakban, mert felénk sok a kullancs).
A Lyme-kór első tünete a csípés helyén jelentkező piros folt, majd étvágytalanság, fáradékonyság, görcsök jelentkeznek. Gyerekeknél gyakran tünet a fülcimpán jelentkező vörös csomó. Amennyiben a tüneteket észleled a gyereken, azonnal orvoshoz kell fordulni, praktikus, ha egyből kullancs-ambulanciát keresel meg, mert a Lyme-kór antibiotikumokkal gyógyítható, kezelés híján azonban súlyos rendellenességek léphetnek fel!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

 • kisorion

  2010. június 07. hétfő

  Nekem eszembe sem jutott a kullancs dolog, amíg egy séta során nem találtam a kisfiam ruháján egy kullancsot. Azóta minden séta után alaposan átnézem a gyerköcöket. Jelenleg 4 hónaposak az ikreim és megnyugtatna, ha lenne valami szer ami elriassza a kullancsokat. Amit találtam az 6 hónapos után ajánlott. Létezik egyáltalán valami ilyen kisbabáknak?

  Válasz:Sajnos az ilyen szerek többsége tényleg csak 6 hónapos kor után használhatóak, viszont a 100% növényi szereket használhatod, mint pl. az Effitan Alva Bio kullancs elleni spray.

 • Martonné Nagy Mónika

  2009. október 14. szerda

  Móni

  Van egy 6éves kisfiam a kis hátán és a derekán találtam fürdéskor egy 2cm körüli foltot nem tudom igazán mi lehet kullancsot nem találtam benne szerintem nagyobb sem lett a folt mire lehetne gondolni.Körübelül 4napja észleltem nála.
  Lehet ez is Lyme kór tünet?
  Várom válaszod, köszönettel:
  Móni

  Válasz: Ha nem volt kullancs, akkor valószínűleg nem, de érdemes lenne megmutatni bőrgyógyásznak, okozhatja pl. ekcéma vagy macskától szerzett fertőzés is.

 • Csilla

  2009. szeptember 14. hétfő

  Kedves Ági,

  7 hónapos kislányom fülcimpájának teteje kicsit megduzzadt (kb. 5 mm) és piros volt, kb. 2 napig, aztán elmúlt. Én azt hittem, hogy egy pattanás v. szúnyogcsípés volt.
  Lehet ez is Lyme-kór tünete?

  Várom válaszod, köszönettel:
  Csilla

  Válasz: Nem.

 • Holle Anyu

  2009. június 15. hétfő

  Nekünk sikerült az ovis kiránduláson begyűjteni egy kullancsot, amit szerencsére könnyedén el tudtam távolítani. Ennek kapcsán én is utána jártam a kullancs-témának az ovis gyerekek szempontjából és írtam egy bejegyzést az immuninfo.hu-n. Hasznos kiegészítéseket találtam Nálad is. Csak annyit még, hogy a kullancs-enchephalitis elleni oltást felülvizsgálták és már csak 5 évente kell ismételni a gyerkőcök nagy örömére – HURRÁ!