Kullancs a gyerekben!

Noha a legtöbben csak nagyobb gyerekeknél foglalkoznak a kullancs-témával, bizony már az egészen kicsiket is megtámadhatja a kullancs, akár a babakocsiban ülve is! Összeszedtem mindent, amit kullancsokkal kapcsolatban tudni érdemes.

Kullancs a gyerekben!Mi is az a kullancs?

Magyarországon kétféle kullancsfaj létezik, közönséges és kutyakullancs. A kullancsok 1-4 mm közötti nagyságú rovarok, és mivel szemük nincsen (legalábbis az emberre veszélyes fajoknak), ezért a hőkibocsátást, a szén-monoxid kibocsátást és a szagokat követve találnak rá „áldozatukra”. Többségében a nedves, nyirkos aljnövényzetben szeretnek élni, innen másznak rá áldozatukra, ritkábbak azok a fajok, amik a fáról (általában max. 1,5 méter magasból) pottyannak le. Éppen ezért fényes, napos, száraz helyen nem kell tartani a fűről a gyermekre átmászó kullancstól, inkább erdőben, tartósan nyirkos, árnyas helyeken

A kullancs úgy támad, hogy először végigmászik az áldozatán megfelelő behatolási pontot keresve, majd 4-6 órán át először a nyiroknedvet szívja és csak ezután kezdi el a vért szívni. Általában ott támad, ahol puhább a bőr, leggyakrabban a testhajlatokban, nyakon, hónaljban stb.

Fertőzésveszély!

A kullancs különféle fertőzéseket terjeszt, amelyek közül néhány veszélyes az emberre, ezek közül a legsúlyosabb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ez utóbbi ellen már van védőoltás, az előbbi ellen azonban nincs, éppen ezért nagyon fontos, hogy a kullancsot szakszerűen távolítsuk el, különben a teljes béltartalmát a bőr alá ürítheti, és így fertőzheti meg a gyereket!

Nem szabad
– hegyes tárggyal (pl. tűvel) eltávolítani
– csavargatni
– kapargatni
– dörzsölni
– nyomkodni

Nem gond, ha a kullancs feje eltávolítás után a bőr alatt marad, nem kell piszkálni, mert néhány nap alatt a szervezet kilöki magából.

Ehelyett használjunk kullancs eltávolító csipeszt, vagy ennek híján erős cérnát:

Mikortól támad?

A kullancsok már február végétől megjelennek a kertekben és egészen október végéig előfordulnak.
Magyarországon jelenleg Budapest és Pest megye a leginkább fertőzött vidék, emellett a Dunántúl bizonyos területein lehet még sok kullancs felbukkanására számítani.

Megelőzés

Krém 6 hónapos kortól használhatunk gyermekeknek való kullancs elleni krémet (Protect márkájú), ez szúnyog ellen is véd. Tudni kell, hogy a krém csak 2-3 órán át hatásos, ezért érdemes az öltözködéssel is távoltartani a kullancsokat: erdőben a nadrágszárat a zokni alá gyűrni, magasan végződő felsőt adni a gyerekekre.

Kullancs elleni védőoltás Az oltás csak a vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás ellen véd, a Lyme-kór ellen nem, ez utóbbi azonban antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.
A kullancsenchephalitis elleni oltást 1 éves kor után lehet beadni. Az első oltási csomag 1 hónap alatt két oltásból áll, majd 1 év múlva ismételni kell, utána pedig 3 évente kell emlékeztető oltást adni. Az oltás nem jelenti azt, hogy a kullancs nem mehet be a bőr alá, hanem azt, hogy nem fertőz meg a vírussal, tehát még így is ki kell szedni a kullancsokat a bőr alól. Az oltás bármikor beadható az év folyamán, de a legpraktikusabb februárban a kullancsszenzon kezdete előtt beadni.

Ha kerted van… és sokat játszanak kint a gyerekek a fűben, akkor csökkenthető a kullancsok száma, ha ősszel összegerebléyzed és elégeted az avart, a kullancsok ugyanis ez alatt telelnek át. Nyáron a rendszeres fűnyírással és a levágott fű elégetésével csökkenthető a kullancs előfordulása a kertben. Ha kiirthatatlannak látszik a kertből a kullancs, vagy sok a nagy árnyas fa, bokor a kertben, akkor érdemes kihívni egy rovarirtó céget.

A Lyme-kór

A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegség a Lyme-kór. Ha legalább 72 órát a gyermekben volt a kullancs, akkor 100%, hogy átadta a fertőzést a kicsinek, ezért nagyon fontos kirándulás után azonnal ellenőrzést végezni (én minden este átnézem őket a nyári időszakban, mert felénk sok a kullancs).
A Lyme-kór első tünete a csípés helyén jelentkező piros folt, majd étvágytalanság, fáradékonyság, görcsök jelentkeznek. Gyerekeknél gyakran tünet a fülcimpán jelentkező vörös csomó. Amennyiben a tüneteket észleled a gyereken, azonnal orvoshoz kell fordulni, praktikus, ha egyből kullancs-ambulanciát keresel meg, mert a Lyme-kór antibiotikumokkal gyógyítható, kezelés híján azonban súlyos rendellenességek léphetnek fel!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

 • kisorion

  2010. június 07. hétfő

  Nekem eszembe sem jutott a kullancs dolog, amíg egy séta során nem találtam a kisfiam ruháján egy kullancsot. Azóta minden séta után alaposan átnézem a gyerköcöket. Jelenleg 4 hónaposak az ikreim és megnyugtatna, ha lenne valami szer ami elriassza a kullancsokat. Amit találtam az 6 hónapos után ajánlott. Létezik egyáltalán valami ilyen kisbabáknak?

  Válasz:Sajnos az ilyen szerek többsége tényleg csak 6 hónapos kor után használhatóak, viszont a 100% növényi szereket használhatod, mint pl. az Effitan Alva Bio kullancs elleni spray.

 • Martonné Nagy Mónika

  2009. október 14. szerda

  Móni

  Van egy 6éves kisfiam a kis hátán és a derekán találtam fürdéskor egy 2cm körüli foltot nem tudom igazán mi lehet kullancsot nem találtam benne szerintem nagyobb sem lett a folt mire lehetne gondolni.Körübelül 4napja észleltem nála.
  Lehet ez is Lyme kór tünet?
  Várom válaszod, köszönettel:
  Móni

  Válasz: Ha nem volt kullancs, akkor valószínűleg nem, de érdemes lenne megmutatni bőrgyógyásznak, okozhatja pl. ekcéma vagy macskától szerzett fertőzés is.

 • Csilla

  2009. szeptember 14. hétfő

  Kedves Ági,

  7 hónapos kislányom fülcimpájának teteje kicsit megduzzadt (kb. 5 mm) és piros volt, kb. 2 napig, aztán elmúlt. Én azt hittem, hogy egy pattanás v. szúnyogcsípés volt.
  Lehet ez is Lyme-kór tünete?

  Várom válaszod, köszönettel:
  Csilla

  Válasz: Nem.

 • Holle Anyu

  2009. június 15. hétfő

  Nekünk sikerült az ovis kiránduláson begyűjteni egy kullancsot, amit szerencsére könnyedén el tudtam távolítani. Ennek kapcsán én is utána jártam a kullancs-témának az ovis gyerekek szempontjából és írtam egy bejegyzést az immuninfo.hu-n. Hasznos kiegészítéseket találtam Nálad is. Csak annyit még, hogy a kullancs-enchephalitis elleni oltást felülvizsgálták és már csak 5 évente kell ismételni a gyerkőcök nagy örömére – HURRÁ!