Immunerősítés

ImmunerősítésAmikor a gyermek elkezd bölcsődébe-óvodásba járni, sokan szinte természetesnek tartják, hogy az első pár hónapban szinte folyton beteg. Arról azonban már kevesebben hallottak, hogy sokat tehetünk az immunerősítés érdekében, mégpedig a homeopátia segítségével.

Jellemző az a helyzet, hogy a kicsinek már a második óvodában/bölcsődében töltött héten elkezd folyni az orra, majd belázasodik, felsőlégúti panaszok, köhögés jelentkeznek. A gyermekorvosok többsége erre antibiotikumot ír fel, ami a kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is megöli, az immunrendszer legyengül, így a kicsi hamarosan megint beteg lesz, és minden alkalommal egyre nehezebben lábal ki belőle.

Immunerősítésre lehet különféle multivitamin-készítményeket szedni az őszi-téli időszakban, 2 éves kor alatt a Cebion cseppeket (C-vitamin), ezután a Cebion multivitamin és a Béres csepp is adható, de jótékony hatásúak lehetnek azok a készítmények is, amelyek segítenek visszaállítani az antibiotikum szedése után a megfelelő bélflórát. A különféle vitaminforgalmazó cégek által árusított külföldi készítmények összetételéről alaposan tájékozódjunk, mielőtt adni kezdenénk a kicsinek, mert ezek közül jópár úgy kerül forgalomba, hogy nem kapott magyar engedélyt.
A Marslakócskák és az egyéb szopogathatós multivitaminok 3 éves kor felett adhatóak, ha a kicsi már képes lenyelés nélkül elszopogatni őket.

Fontos a megfelelő táplálkozás is: sok zöldség-gyümölcs, ezek közül is az idénygyümölcsök és zöldségek fogyasztása javasolt. Felesleges a gyerekkel narancsot, mandarint és banánt etetni télen, ezeket ilyenkor mesterségesen érlelik vitamintartalmuk nem sok van. Déligyümölcsöket nyáron és ősszel érdemes adni, november után már nem igazán. az őszi időszakban, a körte, szilva, szőlő, télen az alma, répa, sütőtök, cékla, gesztenye, káposzta, zöldségdús húslevesek, spenót, télálló vagy mirelit alapanyagból készült főzelékek, befőttek, aszalt gyümölcs fogyasztása javasolt.

Jó edzés az immunrendszernek a rendszeres séta, testmozgás is. Télen is vigyük ki csecsemőkorától kezdve minden nap a picit legalább fél órára. Járjunk babaúszásra, menjünk sokat sétálni, használjon lábbal hajtós motort, tanítsuk meg triciklizni, biciklizni, rollerezni. Nyáron a nap nagyrészét töltsük a szabadban! Sokat segíthet az is, ha már kiskorától kezdve jár heti rendszerességgel gyermektársaságba: a játszótér, a játszóház, a babaúszás, a baba-mama torna, a zenebölcsi mind alkalmasak erre.

Az immunerősítés igen hatékony módja a homeopátia. Már az óvodába járás előtt 2 héttel elkezdheti szedni a kicsi az Echninace 5Ch nevű szert naponta 2*5 golyót 2 héten át, majd két hét szünetet kell tartani, aztán újra kezdeni a kúrát. Ez a kúra segíti az immunrendszert, hogy felkészülten várja a fertőzést. Fontos, hogy ezt a szert nem szabad folyamatosan adagolni, a két hetes szünet betartása nagyon fontos!!!

Ha megfertőződik a gyermek, folyik az orra, belázasodik, már az első tünetek jelentkezésekor elkezdhetjük adagolni az oscillococcinumot.

A homeopátiás szerek előnye, hogy -szemben a hagyományos szerekkel – nem a tünetek elfedésére valók, hanem az immunrendszert aktivizálják, ezáltal a szervezet maga küzd meg a betegséggel, így a beteg nem legyengülten, hanem épp ellenkezőleg: erősebb immunrendszerrel mászik ki a betegségből.

Amennyiben a gyermeknél egymást követik a folyamatos fertőzések és folyton antibiotikumot kap rájuk, akkor a fent leírt kezelés mellett fel kell keresni egy homeopátiás szakorvost, aki segít a megfelelő szer kiválasztásában.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Orban Ildiko

    2011. április 06. szerda

    Lenne egy kerdesem, lehet e 9 honapos babanak Grapefruit mag cseppet adni(ökonet termek), ha igen milyen adagban?

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Igen, lehet adni, de csak akkor, ha már kapott más citrusfélét (pl. narancsot) és nem allergiás a citrusfélékre.

      A leírásában ez áll: „A cseppek szedését célszerű kis adagban (napi 3 × 3-5 csepp) elkezdeni, majd szükség esetén naponta, kétnaponta 2-3 cseppel emelni. 3 hétnél tovább ne használjunk folyamatosan grépfruitmag-kivonatot, különösen ne nagy adagban.”

  • A Lacibácsi

    2011. március 09. szerda

    Sok gyümi sok zöldség, húst is kell enni, és napra is kell menni. Hál’istennek engem anyám nem táppal etetett kiskoromban, nem is vagyok „tápos”.

  • Kisjuhászné Kapuvári Edina

    2010. november 29. hétfő

    Szia Ági
    Kisfiam 9 hónapos, koraszülött volt(36 hétre született 1780gr). Ahogy bejött A rossz idő szinte folyamatosan „szurtyog”, és pár nap kihagyással szinte folyamatos a köhögés is. Nem szívesen adnék neki újra gyógyszert. Ő kaphat már Echinaceát, vagy elég az oscillococconum?Ezek bármelyikét milyen adagolásban adhatom? Válaszod előre is köszönöm, Edina

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Igen, kaphat 3×3 Echinacea 5CH-t és heti 1 oscillococcinumot.

  • Gerda

    2010. november 25. csütörtök

    Szia Ági!

    A kisfiam 10 és fél hónapos. Elkezdtünk bölcsödébe járni, de persze gyakran megbetegszik. 1 hét bölcsi, 3 hét otthon. Folyik az orra, tüszős mandulagyulladás, hörghurut. Persze ezekre antibiotikumokat kapott. Segítséget szeretnék kérni az immunerősítésben tőled.
    Az orvos azt mondta, hogy kaphat homeopátiás echinacea 5 ch-t, naponta 1×5 golyót, de a gyógyszertárban azt mondták, hogy csak napi 1 golyót kaphat.
    Nyilván túladagolni sem akarom, de aluladagolni sem.
    Ilyen pici babának hogyan lehet szedni? 5 ch-t, vagy 9 ch-t?
    Hogy lehet szedni megelőzésre, illetve lehet-e szedni és hogyan, ha kezdődő orrfolyása van? Van-e ekkor ennek hatása, vagy inkább mást kell szedni ilyenkor, hogy hamarabb legyőzze a betegséget?

    Még 2x szopizik, és ha beteg adunk neki normaflore-t 2x felet, és cebion cseppet is mindig.

    Előre is köszi a választ.

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Az orvos által előírt adagolást tartsd be az 5CH-ból. Emellett kaphatja a Cebion multivitamint folyamatosan, valamint influenzás időszakban hetente egy oscillococcinumot.

  • Nagyné Pál Angéla

    2010. augusztus 11. szerda

    Kedves Ági!

    Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdésemre. Elmentem a gyógyszertárba, a gyógyszerész olyat tudott adni, hogy Echinacea angustifolia 9ch. Azt mondta, hogy ez ugyanaz, mint az Echinacea 5ch, viszont semmi tájékoztató nincs hozzá. Sőt, azt mondta, hogy adjak a gyerekeknek napi 3*5 golyót, és nem kell szünetet tartani, mehet folyamatosan. Még rá is kérdeztem, hogy megelőzésre??? Azt mondta, hogy igen. Nem sok ez egy kicsit?

    Válasz: A két szer tényleg ugyanaz. Tényleg lehet ekkora adagot folyamatosan adni.

  • Nagyné Pál Angéla

    2010. augusztus 10. kedd

    Kedves Ági!

    Két kisfiam van, az egyikük 5,5 éves, a másik 3 éves lesz nemsokára. A kicsi most kezdi az ovit, a nagy már jár régóta. Az elején a nagyobbnál is sok volt a betegség, most már ritkább jóval. Terveztem, hogy adok nekik echinaceat vmilyen formában. A homeopátiás szert a kéthetes szünet után ismét két hétig kell adni, majd ismét két hét szünet, és így tovább? Ez mehet így a teljes téli időszakban? A kicsi most lesz csak 3 éves, ő is kaphatja már? Felnőtteknek is ugyanígy kell adagolni, és ugyanennyi szünetet kell tartani megelőzés céljából? Mellette lehet még multivitamint adni a gyerekeknek? Több kérdésem nincs. 🙂 Előre is köszönöm a válaszodat.

    Válasz: Igen, adhatod 2 hetente és felnőtteknek is ugyanígy (de a tájékoztatóban pontosan le van írva hogyan szedd megelőzésre) Kaphat mellette vitamint is.

  • Székely Magdi

    2008. október 10. péntek

    Szia ,Ági!

    Kislányom 2 hónapos és 2 hetes,nekem pár napja megfájult a torkom,most meg tüsszentek is!Úgy vettem észre,a kis manó is elég sokat tüsszent és köhög,bár orrocskája nem folyik,mégis mintha hallanék valami zürt,mikor köhögés vagy tüsszentés után levegőt vessz?Mit tehetek ilyenkor,meg hogyan kerülhetem el,hogy ő is elkapja az én betegségem?

    Válasz: Sehogy nem tudod elkerülni, de szerencsére az anyatej sokat segít ebben. Ha esetleg bedugulna az orra vagy nehezen veszi a levegőt BabyLuuf balzsammal kenheted be a hátát, ez segít kitisztítani a légutakat.

  • Szabó Mária

    2008. szeptember 28. vasárnap

    Szia Ági
    Egy kérdésem lenne. Erdélyből vagyunk, kisfiam Dávid 9 és fél hónapos mostanába nagyon sokat volt beteg és sok antibiótikumot kapott nem tudok itt a közelbe homeopátiás szakorvost. Úgy gondolom jó lenne a fiamnak is valami immunerősítő.
    Egy ismerősőm ajánlott egy gyógyszert de nem tudom merjem-e adni. Leírom a nevét ha véletlenül ismered BRONCHO-VAXOM.Azt írja hogy 6 hónapos kortól lehet adni de nem tudom mit csináljak?
    Vagy ha ajánlani tudsz valamit csak nem bíztos hogy itt nállunk is van.

    Válasz: Én nem vagyok az immunerősítők híve. Természetes módon jobban tudod erősíteni az antibiotikum kúrától elgyengült immunrendszert. Ilyenkor az a baj, hogy az antibiotikum a természetes bélflórát tönkreteszi, ezért a vitaminok nem szívódnak fel rendesen, valamint a szervezet kevésbé ellenálló az újabb betegségekkel szemben. Azt tudod tenni, hogy vásárolsz bifidust tartalmazó joghurtot vagy tápszert és azt adod neki napi rendszerességgel. Emellett add neki az anyatejet, ha még szoptatsz (mert abban is megtalálható a bifidus), valamint a korának megfelelő gyümölcsöket is kapja (lehetőleg friss gyümölcsöt, ne bébiételt, mert a frissben több a vitamin) mellé.
    Ha nagyon alapos akarsz lenni, akkor babáknak való multivitamint is kaphat, pl. Cebion Multivitamin formájában.