Hasfájás

Ha egy kisbaba az első 3 hónapban sokat sír, azt általában a hasfájásra szokták fogni. De vajon mikor beszélhetünk hasfájásról és mikor nem? Mit tehetünk a szinte vigasztalhatatlannak tűnő sírás ellen?

HasfájásA kisbabák a kórházban még meglehetősen csendesek, amikor azonban hazavisszük őket, gyakran végeláthatatlannak tűnő sírásba kezdenek, ilyenkor a tapasztalt nagymamák és védőnők legyintenek, hogy ez „csak” a hasfájás. Pedig nem minden hasfájás, ami annak látszik.

Az igazi hasfájás

Az igazi hasfájás kétféle lehet:

  • Az első típus az emésztéssel függ össze, azaz a baba akkor sír, amikor elkezd enni, illetve közben vagy utána. Ennek az az oka, hogy a picinek az emésztése akkor indul be, amikor eszik, azaz szopizás közben szeretne kakilni is, de ez nem sikerül. Emellett az evés közben levegőt is nyel, a légbuborék nyomja a pociját és ez fájdalmat okoz. Ha mindemellett még enni is szeretne, mert éhes, de nem tud, folyton abbahagyja, mert közben a nyomásra és a pocifájásra is figyel, ettől egyre idegesebb lesz és egyre jobban sír. A megoldás ilyenkor az, hogy evés közben is meg kell büfiztetni, ha látjuk, hogy kakilni készül, masszírozhatjuk a pocakját (a köldöknél az óramutató járásával megegyező irányban körbe-körbe), ezáltal megszabadul a zavaró tényezőktől és tovább tud enni, most már nyugodtan.
  • A második típusnál nincs köze a sírásnak és az etetés időpontjának egymáshoz. A baba tekereg, felhúzza a térdét. Ennek több oka lehet: az anyuka evett valamit ami nem jó a babának vagy az előző etetésnél légbuborék maradt a pici pocijában. Ilyenkor sokszor egy kis masszírozás elegendő, hogy egy jókora puki távozzon, és minden etetésnél érdemes odafigyelni, hogy a pici rendesen kibüfizze magát. A helyes büfitechnika az, ha a babát arccal hátrafelé a vállunkon átvetjük úgy, hogy a karjai a hátunk irányába lógjanak lefelé. Ekkor a váll nyomja a pocit, így könnyebben kijön a légbuborék.

    Mit lehet enni és mit nem? Ebben a témában eléggé megoszlanak a vélemények. Egyes védőnők és orvosok szerint a szoptatás első heteiben (vagy az első félévben) tilos a tej és tejtermék fogyasztása, mert az hasfájást és tejallergiát okozhat a babánál, mások szerint a zöldségekkel vagy éppen a gyümölcsökkel kell vigyázni, megint mások a „K”-betűs ételek fogyasztását nem javasolják, mint amilyen a káposzta, karfiol, karalábé stb.
    Véleményem és személyes tapasztalatom szerint mindent lehet enni, de oda kell figyelni rá, mire érzékeny a babánk. Ha a baba sír és a többi kategóriába nem sorolható a helyzet, akkor végig kell gondolni mit ettél és kihagyni az étrendedből, esetleg 1-2 napig csak kímélőbb ételeket enni, hátha attól javul a dolog.

    Nagyon gyakori eset, hogy a szoptatós tea váltja ki a hasfájást, erre figyeljünk oda! Az édeskömény a felelős az ilyen problémákért, ezért ha úgy látjuk, a tea abbahagyása után javult a helyzet, de mindenképpen szeretnénk a továbbiakban is teát inni, térjünk át egy másik változatra, amiben kisebb az édeskömény tartalom (pl. Laktorherb helyett Fitolac)

    Csodaszerek Többféle hasfájásra való csodaszer kapható, ezek között van gyengébb és erősebb hatású is, mindenki másra esküszik. Az Espumisan csepp és az Infacol már 1-2 hetesen is adható. A Gripe Watert 1 hónapos kortól lehet adni, ez általában jóval hatékonyabb.

    Homeopátiát is alkalmazhatunk, ez általában az esetek 95 százalékában megoldja a problémát:

    • Ha a baba élesen sír, nyugtalan, dühös, nehezen viseli a fájdalmat, csak odabújással, ringatással, kézben nyugszik meg: a Chamomilla D6-ból óránként 1-1 golyócska adható. Egy műanyag kanálkában forralt lehűtött vízben oldjuk fel a golyókat és úgy adjuk be.
    • Ha a fájdalom görcsös, erős, és masszírozásra, illetve a baba térdeinek hashoz húzásával javul, a Colocynthis D6 adható a Chamomillánál leírt módon.
    • Ha a fájdalom hirtelen lép fel, összegörnyedve erősödik és hátradőlve, illetve a hát masszírozására enyhül, a Dioscorea D6 alkalmazható.
    • Ha a has puffadt, ha fennáll a gyanú, hogy az anya evett valami olyat, ami a hasfájást okozza: a Lycopodium D6 szüntetheti meg a tüneteket.

    Jó megoldás lehet a Tummy Tub, a füdetővödör, amiben a baba ööszegömbölyödhet, ezáltal a pocakfájás is csillapodik, és az alkalmazkodási zavarokon is átsegíti a picit, hiszen feleleveníti a pocakban eltöltött időt.

    Ha nem hasfájás, mi lehet még?

    Alkalmazkodási problémák A kicsinek odabent a pocakban remek dolga volt, folyamatos táplálékutánpótlásban részesült, jó meleg volt, szűrten kapta a külvilágból a fényeket és a zajokat. Ehhez képest kibújva egy sor olyan ingerrel szembesül, ami igen kellemetlen számára: erős zajok, vakító fények, ide-oda pakolásszák, a környezetében változik a hőmérséklet, hol meleg van, hol hideg, a kajáért keményen meg kell küzdeni: egyszóval van miért panaszkodni. Erre a problémára a természet kiváló megoldást biztosít, hiszen az anya testmelege, a veleszületett szopási ösztön, amit már a pocakban is szorgalmasan gyakorolt vissza tudják idézni a pocak biztonságos melegét. Ezenkívül finom langyosvizes fürdetéssel, hordozókendőben hordozással, kellemes babamasszázzsal segíthetünk a sírdogáló csöppségen.

    Születési trauma Egyes babáknak különösen nagy születési traumát kellett elszenvedniük, például vajúdás nélkül azonnal kellett császározni, programozott császármetszéssel születtek stb. Az ő számukra különösen nehéz az alkalmazkodás, hiszen nem járták végig a megszületéssel járó természetes utat. Számukra nagyon jó megoldást jelenthet a babaúszás, ahol a merülések által újra és újra átélheti a megszületés pillanatát, mégpedig a maga természetes módján.

    Légúti problémák Fűtési időszakban született babáknál igen gyakori, hogy a fűtés miatt száraz a lakás levegője (sőt sokszor már a kórház levegője is), emiatt kiszárad a nyálkahártya és eldugul az orr, a kicsi köhögni kezd. Ez önmagában is zavarhatja a babát, de az is lehet, hogy az eldugult orr miatt nem tud rendesen szopizni. Ha ilyet tapasztalunk, párologtassunk a szobában párologtatóval, vagy a fűtőtestre helyezett vizes ruhával, edénnyel.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

41 Comments

  • Klaudia

    2011. május 07. szombat

    Azt elfelejtettem leirni, hogy rendszeresen kakil, legalabb naponta egyszer, de szinte minig segiteni kell neki terd felhuzassal sokszor a lazmerovel is az emlitett szeklet allag miatt.

  • Klaudia

    2011. május 07. szombat

    Tanacsot szeretnek kerni. Kisfiam most 9 hetes. Sajnos a 7. het utan abba kellett hagyjam a szoptatast. Mar a masodik bio tapszert probalom ki, de ugy tunik a vas tartalom miatt mindegyik szorulast okoz neki. Nagyon nehezen kakil, es sokkal kemenyebbet mint az normalis lenne. Mivel segithetnek ezen?

    Klaudia

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Fordulj az orvoshoz és ő javasolni fog megfelelő gyógymódot.

  • Finta Adrienn

    2011. április 27. szerda

    3 hetes kisfiam nagyon sokat sír, kézben sem hallgat el. Megfeszíti magát, gondolom hasfájós. Mi a teendő ilyen esetben. Remélem tényleg a hasa fáj vagy vigyem el az orvoshoz? Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ez tényleg hasfájásnak tűnik, a fenti cikkben találsz rá többféle megoldást, valamint az Infacol is sokat segíthet.

  • T.Ági

    2011. március 27. vasárnap

    Szia Ági,
    két hónapos a kisfiam, és gyak. amióta kijöttünk a kórházból állandó problémánk van a hasfájással. Császáros szülés volt és kapott egy csúnya tüdőgyulladást, amire 10 napig kapott antibiotikum kúrát (3 félét), amikor hazajöttünk Normaflórt kapott bő egy hétig.
    Azóta a hasa rendszeresen fáj, van amikor órákon keresztül sír miatta. A görcsös, lábfelhúzós és az éles, hirtelen fájások vannak neki. Böfiztetni böfiztetem, csak a hasfájás mellé még nagyon sokat is bukik, igy a böfiztetés közben visszabukja a kaja egy részét is. Amúgy kiegészítésként kap tápszert olyan fele-fele arányban. (Most a Milumil Pepti 1-est – ez a laktózérzékeny babáknak való-de ez már a 4. tápszer, amit kipróbáltunk.)1 hónapos kora óta rendszeresen adom neki a Gripe Watert, van amikor használ, van amikor nem. Arra már nagyon figyelek, h mit eszek.
    Amivel igazán problémám van az a kakilás: magától nem kakil, csak laevolaccal, azt adok neki 4 naponta, mert annál tovább nem merek várni vele. Olyankor egy pelust nagyon telerak sűrű, képlékeny masszával, de aztán annyi. A gyerekorvos szerint ez normális, h nem kakil annyiszor…de ő magától nem is, csak hashajtóval! Tisztán anyatejes babáknál láttam, h irtad, h valóban normális ha 7-10 napig nincs széklet, de ő tápszeres is (sőt inkább abból kap többet).
    Kérdéseim:
    1) kihez forduljak, ill forduljak-e azzal, hogy magától egyenlőre nem kakil? (a gyerekorvosunkban már nem bízok..)
    2) a laevolachoz hozzá lehet-e szokni? Ill tudsz-e javasolni egy másik hashatót, ami adható 2 hónapos korban és nem tesz „függővé”?
    3) A gripe Watert adhatom-e minden etetésnél (mert napi 6x-it irtak az üvegre max?

    Köszönöm a választ: Ági

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      1. Gasztroenterológushoz fordulhatsz ezzel a problémával, de valószínűleg ártatlan dologról van szó (tápszeres babáknál is lehet 4 napnál ritkábban széklet)
      2. Minden hashajtóhoz hozzá lehet szokni, mert nem a szerhez szokik hozzá a kicsi, hanem azt nem tanulja meg, hogyan kakiljon magától. Éppen ezért előnyben kell részesíteni a „kézi” megoldásokat a kakilásnál: ha kakilnia kell a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez élénkíti a bélmozgást és segít neki kakilni. Ha ez nem segít, akkor szélcsővel lehet segíteni neki (patikában kapható)
      3. a Gripe Water minden étkezésnél adható.

  • Hajni

    2011. március 15. kedd

    Kedves Ági,

    A tanácsát szeretném kérni. A kisbabánk most 6 hetes, sajnos nehéz születése volt, az intenzíven egy fertőzés miatt volt ahol 10 napig kapott antibiotikumot. Az első két hétben minden rendben volt az etetéseknél, majd miután hazajöttünk elkezdett fájni a hasa, 3-4 hétben minden nap volt egy óra amikor nagyon rángatta a kis lábát is sírt, de az 5 héten egyre rosszabb lett már minden etetésnél üvölt a fájdalomtól, tépkedi az arcát rángatja a lábát,vörösödik néha nagyon nyom (kivéve éjszaka, egyszer felkel és minden fájdalom nélkül eszik)sajnos volt olyan nap hogy nem is fogadta el a mellemet sem a cumisüveget, ezért pohárból itattunk vele anyatejet hogy ki ne száradjon (mivel sem teát, sem a vizet nem issza).
    Próbáltuk az általad javasolt Chamomillat, de az orvosunk eltiltott tőle hogy 1 éves kor alatt ne használjuk, sajnos ő nem tudja mire vélni a problémát és az időjárásra fogja.
    Elkezdtük keresni az interneten a tünetekre a megoldást, és a laktóz érzékenység tűneteit tudtuk beazonosítani a kislányunkon. Lehet hogy a szomjoltó tejben lévő laktóz miatt nem tud rendesen enni a baba, van valami probiotikum vagy bármi amivel segíthetünk neki. Vannak napok mikor ezek a tünetek 2 etetésnél jelentkeznek és rendesen tud enni és aludni, de vannak napok amikor minden etetésnél szenvedünk és aznap nem alszik és nem is eszik. Ezeken a napokon ha nem próbáljuk etetni akkor nyugodt de látszik hogy nagyon éhes, viszont ahogy a mellemhez emelem keservesen sír és nem tudja még a mellbimbómat sem bekapni,vagy pedig hirtelen 2 rángás között ráharap idegesen szív belőle 3-at és tovább sír.
    Ajánlottak egy laktóz lebontásához szükséges szert (www. colief. com) nem tudom érdemes megrendelni vagy van rá más megoldás?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Az tényleg normális, ha 7-10 napig nincs széklete az anyatejes babának, de ha közben ő puffad és nyom, ha fáj a hasa, akkor azt kezelni kell. Segíthet a Gripe Water is, illetve végső esetben szélcsővel lehet neki segíteni a kakilásban, a szelek távozásában.

  • Laura

    2011. március 07. hétfő

    Kedves Ági!
    Azt kérdezném, hogy mennyire normális az, ha 9 hetes kislányom hetek óta nem tud kakilni, csak segítséggel. Bár a védőnőnk azt mondta,hogy az is teljesen normális, ha az anyatejes babáknak 8-10 napig nincs kaka a pelusban, merthogy olyan jó az emésztésük, hogy nincs salakanyag. Az én babámnak 3-4 nap után már nagyon fáj a hasa, és többször is erőlködik eltorzult arccal, de nem sikerül neki kakilnia. Ilyenkor szoktam neki adni 1 kis laevolac szirupot, és még így is sokszor csak az esti hasmasszírozásnál tudja kipréselni magából az anyagot, ami olyan sűrű, mint a fogkrém. És nem igaz, hogy kevés a salakanyag, mert egyszerre ilyenkor annyi jön, hogy a pelenka pereméig ér, vagy kifolyik belőle… Emellett még mindig elég sokat fáj a hasa. Fájhat csak ettől, hogy keveset kakil? Rengeteget pukizik, éjjel-nappal, pedig evés után általában böfizik rendesen. Már szinte mindent kiiktattam az étrendemből, de semmi változást nem vettem észre. Néha napokig semmi, néha meg nagyon fáj neki, aludni sem tud. És semmiféle étellel nem tudtam kapcsolatba hozni. A Gripe wateren kívül már mindent kipróbáltam, de azt hiszem, most az következik már.
    köszi, Laura

  • T.Andrea

    2011. február 26. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos, már kevesebbet fájdogál a hasa. De sajnos a büfizés nagyon nehezen megy neki. A szoptatás közben is megbüfiztetem ( néha akkor sikerül is) de az evés végén sokszor 30-40 percig kínlódik mire megkönnyebbül. A vállamon fekszik az általad említett pozícióban. Nappal még csak-csak sikerül de éjjel amikor elalszik a mellen, akkor 20 perc szoptatás után 40 percet várok a büfire. Lefektetni nem merem, ugyan van légzésfigyelőnk de nem alszik hason. Hiába próbáltam rászoktatni a hason alvásra, nem szereti, azonnal felébred. Napközben már többször van hason és olyankor könnyebben távozik a levegő is. Az éjszakai evés után hogyan tudnám könnyíteni a plusz 40 perces szenvedést? Tanácsodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Éjjel általában sokkal kevesebb levegőt nyel a baba, mert félálomban szopizik, ezért ilyenkor nem kell büfiztetni sem.

  • Linda

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ági!

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy az én kislányomnál (aki 8 hetes) leginkább a sírás délután 4-5 körül jelentkezik. Van, hogy egy órát is sír, azután megnyugszik és elalvás előtt újra kezdődik a sírás. Általában etetés közben kezdődik a sírás. Összehúzza magát, hasfájásra gyanakodom.
    Próbáltam cumival és szopizással megnyugtatni, de mind a kettőre sírással reagált. Kipróbáltam az Infacol-t, egy hete adom a kislányomnak, de 2 napja újból jelentkeznek a délutáni sírásos időszak.
    Van esetleg valamilyen ötleted, hogy ez mitől lehet?
    Lehetséges, hogy a hasfájás csak délután jelentkezik?
    Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Igen, ez hasfájás. Ilyenkor, amikor sírni kezd, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít a szelek távozásában, valamint segíthet a Gripe Water is, amiből minden étkezés előtt egy kiskanállal kaphat. Tényleg van olyan, hogy este jelentkezik a hasfájás, mert addigra terhelődik le annyira az emésztőrendszer (a másik változat az, amikor hajnalban jelentkezik)

  • j-ju

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszodat, és azt szeretném kérdezni, hogy ez az evés közbeni „hasfájás” el fog-e múlni, mert már 3 hónap és 12 naposak vagyunk, de még mindig ezzel küszködünk. Köszönöm.

  • Kriszti

    2011. január 19. szerda

    én babám 1 hónapos és hasfájos.ki probáltam nála az espomisalt és az édes köményt is de nem látok javulást.Egyépként fonra is érékenyek a babák??

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Igen, lehet frontra is érzékeny, de télen, ha sokat vagytok szobában, ez nem jellemző. Próbáld ki hasfájásra a Gripe Watert, ez a leghatásosabb.

    • Timcsi

      2011. február 07. hétfő

      Szia!

      Próbáld ki az infacolt. A greep water felszívódik az infacol nem. Korlátlanul lehet adni és az adagolása is egyszerűbb, mert benne van a pipetta. Ne felejtsd el felrázni. Etetés előtt kell oda adni a babának, legalább 4-5 napig.

  • j-ju

    2011. január 18. kedd

    Szia Ági!

    A kisfiam 3 hónapos és 4 napos, még mindig fáj a pocink, bár inkább csak evés közben jelentkezik. Már csak tápszert eszik, most 2 napja nem volt már széklete. A gyerekorvosom azt mondta, próbáljak meg adni neki egy kis őszibarackot, mert az hátha segít neki. Szerinted ez jó ötlet? Én nem akartam neki még semmi más ételt adni, mert a tápszer még szerintem fedezi a szükségleteit (6300g-os és 66cm). Azt is hallottam, hogy inkább igyon vizet, és az segít a kakilásban, de abból mennyit kéne innia, hogy azért még egyen is, és mikor adjam neki? Köszönöm előre is a válaszodat.

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Ha evés közben jelentkezik, az nem „valódi” hasfájás, hanem ilyenkor indul be az emésztése, ezért lehet ilyenkor nyűgösebb. Segíthet, ha menet közben is büfizik, illetve ha a lábát húzkodja ilyenkor, akkor a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ezzel beindul a bélmozgás és távoznak a szelek. Utána folytathatod az etetést.
      Vizet tápszeres babánál evés után lehet adni.

  • Edina

    2011. január 16. vasárnap

    Kedves Ági!
    Mennyi idős kortól kezd el fáni a baba pocakja. Az én kisfiam holnap lesz 1 hónapos, és rettegve „várom” az időt, mikor neki is elkezd fájni. Mivel eddig semmi probléma nincs vele, eszik, alszik. De viszont az összes vele egyidős babának már 2-3 hete fáj a pocija. Hogy van ez?
    Köszönettel: Edina

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Nem kell aggódni, ez nem „kötelező”. Vannak olyan babák, akiknél kimarad a hasfájós időszak.

  • Viki

    2011. január 15. szombat

    Sziasztok!
    Két babával vagyok túl a hasfájásos időszakon.
    Nekünk segített a csodaszereken kívül az is, ha néha( amikor húzta a lábát és sírt)meghőmérőztük(ami annyit jelent, hogy a térdeit a hasához húztuk,majd mintha lázat mérnénk,az enyhe inger hatására jött a szél a gyerekből, vagy a kaki:)
    Ha viszont egész nap nem tudott kakilni, este egy fél glicerines kúp(gyógyszertárba recept nélkül kapható),egy meleg fürdő és már meg is indult a bélműködés. Nálunk bevált,4-5 hetes korukba nagy segítség volt.

  • Gábor

    2011. január 12. szerda

    Szia,

    Meglepve olvasom, hogy az óramutató járásával ellentétes irányban kell masszírozni. Ez nem elírás?
    Más forrásokból bármit nézek, olvasok, hallok óramutatójárásával megegyező irányt javasolnak.

    Másik észrevételem.
    Itt úgy hangzik, hogy az édeskömény a felelős a hasfájásért, viszont úgyszintén több helyen kifejezetten javasolják az édeskömény teát.

    Mi a helyes álláspont?

    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      1. Korábban úgy tanultam és úgy is használtam, hogy ellentétes irányban kell masszírozni (ez egy 4 évvel ezelőtti cikk), azóta számos szakembertől hallottam, hogy az óramutató járásával megegyező irányban kell masszírozni, mert a bélmozgások is ezzel egy irányban haladnak, ezért javítottam ezt most ebben a cikkben is, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet.

      2. Ez egyéni érzékenység függvénye. Vannak babák, akik érzékenyek rá, vannak, akiknél pedig javulást hoz. Előfordul az is, hogy az anya szoptatós teát iszik, amiben édeskömény van, és emiatt fáj a baba hasa, vagy a meglevő hasfájásos tüneteket fokozza, ilyenkor a tünetek mérséklésére el kell kerülni az édesköményteát.

  • Nóra

    2010. december 17. péntek

    Mi másfél hónaposak vagyunk és mindkét hasfájási tünet nállunk is gyakori már mi is használtuk az espumizánt de sajnos nem használt!Mia leghatásosabb szer?Még annyit szeretnék kérdezni h a szeklete nem kemény mégis nezen tudja kinyomni és közben nagyon sír!Mit tehetek ennek megkönnyítésére?

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      A leghatásosabb a Gripe Water. Kakiláskor úgy tudsz neki segíteni, hogy a két térdét a pocakjához felhúzod és lassan kifelé körözteted.

  • Anna

    2010. augusztus 26. csütörtök

    Másfél hónapos a babánk, időnként hasfájós, ajánlották nekünk az Aloe Activátort. Tanácstalan vagyok, adhatjuk-e neki, ha igen, hogyan?
    Köszönettel várom a válaszát.

    Válasz: testsúlykilogrammonként egy cseppet lehet belőle adni minden étkezés előtt, de az a tapasztalat, hogy nem mindenkinél hatásos, hasonlóan a többi hasfájásra adható szerhez.

  • szandi8424

    2010. augusztus 10. kedd

    Üdv!
    Mi két hónaposak vagyunk és azt szeretném kérdezni hogy a gripe water-t használjuk,de a dobozon az van hogy 3-4 napig adjam.Lehet tovább is mert azt olvastam hogy igen.Ha lehet akkor meddig?Meg azt szeretném még hogy a kávéskanál ami rá van irva az nem 5ml,pontosan mennyit adjak neki(kávéskanál,teáskanál..)?Még annyit hogy lehet-e egyidőben adni az Espumisan-nal,és hogyan?Köszönöm

    Válasz: Egyszerre a kettőt ne add. Egy kávéskanállal lehet adni és akár a tünetek teljes elmúlásáig folyamatosan, azaz hetekig adható.

    • Timcsi

      2011. február 07. hétfő

      Óvatosan az adagolással! A gripe water felszívódik, így bármivel kölcsönhatásba léphet. Én az infacolt szerettem a legjobban. Nem szívódik fel, benne van az adagoló és már 1 napos babának is adható. Bármeddig lehet használni és nálunk megszüntette a kakilásos sírást is!
      Sok sikert!

  • Szandi8424

    2010. augusztus 01. vasárnap

    Sziasztok.Nekem 1hét múlva 2 hónapos a babám,de mi is kipróbáltuk az Infacolt,semmit nem ért,most az Espumisan-t használjuk.Egy fokkal jobb.Nem sír sokáig,csak olyan mintha benyilalgatna a kis pocija.Azt szeretném megkérdezni,hogy nekünk az első két hasfájás fordul elő(élesen sír,nyugtalan..meg görcsös,erős..)akkor melyik gyógyszert adjam neki?Előre is köszönöm.

    Válasz: A leghatékonyabb szer a Gripe Water minden étkezés előtt lehet adni.

    • Timcsi

      2011. február 07. hétfő

      Akkor nem jól használtátok az infacolt! Fel kell rázni és egy teli cseppentővel kell adni a picinek, minden étkezés előtt!

  • Enikő

    2010. július 23. péntek

    A Gripe Water-ből nem sok az 5 ml? Mennyit adjak a babának,hogy hatásos legyen? Köszönöm!

    Válasz: egy kiskanálnyit kell adni minden étkezés előtt.

  • barica

    2010. május 16. vasárnap

    Látom, nem túl frissek már a bejegyzések, de amit ajánlani tudnék, ha valaki mégis szeretne szoptatós teát inni az édesköményes, ánizsos teák helyett, az a KECSKERUTAFŰ tea. Gyógyszertárban is lehet kapni, kb 200 ft, semmi íze, vagy kb olyan, mint a málnalevéltea, de cukorral citrommal egész finom 🙂 Nálunk nincs gond a hasfájással, vagyis csak néha, én magam miatt iszom ezt, mert az ánizst nem tudom meginni. Remélem segítettem, szép, hasfájás mentes napokat!

  • Anna

    2010. május 02. vasárnap

    Érdeklődni szeretnék, hogy a kisbabámon mind a két hasfájási tünet megtalálható. Valamikor órákat sír és már tiszta vörös és feszült. Sehogy nem lehet megvigasztalni. Már mindent kipróbáltam (Espumisan, Infacol……..) egyszerűen nem használ. A doktornő felírt papaverin kanalas készítményt. Én napi 4szer adok neki 1ml-t, mert a 2ml nekem soknak tűnt.
    Kérdésem az lenne, hogy igaz-e az, hogy hozzá lehet szokni? Nekem azt mondta a doktornő, hogy ebben nem található nyugtató. Ő mondta a gyógyszertárban mit tartalmazzon és azt kihagyták belőle, mert nyugtatót semmiféle képpen nem akartam adni a picinek.
    Tehát a kérdésem, hogy nem-e árt a babának? És hosszú távon lehet-e használni? mert sajnos más nem hat és nagyon szenvedünk mindannyian a pocakfájástól.

    Válasz: Ne aggódj, nem fog hozzászokni.

  • Judit

    2010. április 17. szombat

    Érdeklődni szeretnék, hogy 6 hetes kisbabám szintén hasfájós, és fenti mindkét hasfájási tünetek nálunk elég gyakoriak. A sok levegőnyelés miatti hasfájás is elmúlik-e idővel vagy csak az emésztéssel kapcsolatos hasfájás szűnik meg átlagosan 3 hónapos korra?

    Válasz: A hasfájás 2-3 hónapos kor között teljesen elmúlik minden formájában.

  • Szilvia

    2010. április 17. szombat

    Szeretnék érdeklődni, hogy a 6 hetes babámnak az gripe watert tényleg csak 3 napig lehet adni?

    Válasz: Nem. Folyamatosan adható.

  • Fogd Gáborné

    2010. február 15. hétfő

    3-4 hetes baba hasfájás miatt kap Espomisal cseppeket.

    Szeretném pontosan tudni, hogy mikor és pontosan mennyit kell adni belőle.

    Több véleményt is olvastam, és nem lehet eligazodni pontosan.
    Köszönettel várom a válaszát!

    Válasz: Minden evés előtt 25 cseppet kell adni.

  • Anna

    2009. december 30. szerda

    Ez nagyonnagy segítség volt! Köszönjük!!!!!!! 🙂 .

  • Borbala

    2009. november 18. szerda

    -nagyon jo!Legalabb most rajovok hogy mit csinaltam jol es hogy hol tevedtem 🙂