Besárgulás

A kismamákat szülés után a kórházban általában azzal szokták ijesztegetni, hogy ha hazamennek hamarabb, akkor „jaj, mi lesz!”, mert be fog sárgulni a baba és vissza kell majd jönni a kórházba. De vajon mi az a besárgulás és mit tehetünk ellene?

BesárgulásAz újszülöttnek születésekor több vörösvérsejtje van, mint amennyi szükséges. A megszületés után elindul egy lebontási folyamat, ennek folyományaként a bilirubin szint magasra szökkenhet és sárga színanyag képződik, ettől lesz sárga színű a baba. Az ilyen csecsemők általában aluszékonyak, ami pedig probléma, mert a színanyag kiürülését a szervezetből éppen az emésztés gyorsításával, azaz szoptatással lehet elérni. Sok kórházban emiatt elkezdik vízzel vagy tápszerrel itatni a babákat, mondván, az anyatej az első napokban még kevés ahhoz, hogy elegendő legyen a sárgaság ellen, de ez nem igaz. A természet jól kitalálta a dolgot: az a néhány kortynyi előtej bőven elég szokott lenni.

Ha nagyon besárgul a baba (sőt egyes kórházakban már a sárgaság gyanújának felmerülésekor is) kék fény alá teszik, ami szintén meggyorsítja a lebontási folyamatot. A sárgaság gyakrabban lép fel kis súlyú újszülötteknél és koraszülötteknél.

Egy ismertető videó minderről:


About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Ildikó

    2014. június 05. csütörtök

    Kedves Ági!
    2 hónapos kisfiam sajnos még mindig sárga. A gyerekorvos antibiotikumot írt fel neki, mert szerinte húgyúti fertőzése van. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen homeopátiás szert lehetne alkalmazni nála? Ha nem muszáj, akkor nem szeretnék antibiotikumot adni neki. Előre is nagyon köszönöm a választ!
    Üdvözlettel: Ildikó