Komplex homeopátiás szerek fogzás idejére

Többféle komplex homeopátiás szer kapható, amit fogzás idején használhatsz a baba nyugtalanságának megszüntetésére, a fájdalom mérséklésére, nehéz azonban eldönteni, hogy ezekre, vagy pedig monokomponensű szerekre van inkább szüksége a babának. Nézzük, hogyan tudod eldönteni!

Homeopátia és fogzás

A komplex homeopátiás szerekben több összetevő található, míg a monokomponensű szerekben csak egy. Akkor érdemes komplex szert használni fogzásra, ha nem tudod egyértelműen eldönteni, melyik alkati típusba tartozik a baba a tünetei alapján. Azonban ezek a készítmények sem univerzális csodaszerek, itt is oda kell figyelni arra, milyen tünetei vannak a babának és azt a szert kell választani, ami az ő alkatához való.

Emellett azonban tudni kell, hogy érdemes figyelmet szentelni annak, milyen típus a baba, mert később különféle betegségeknél, vagy betegségek megelőzésében segíthet az alkati szere.

A két többkomponensű szer fogzásra, ami Magyarországon kapható:

Viburcol kúp

Kinek ajánlott?
Ha a baba nyugtalan, lázas vagy hőemelkedése van (nem feltétlenül kell ennek jelen lennie), nyugtalan, sírós, álmatlan, hasi görcsök vagy puffadás lép fel.

Adagolása
A kúp már 1 napos kortól adható, 6 hónapos korig maximum napi 2 kúpot lehet adni (hasfájásnál is segít). 6 hónapos kortól fogzás esetén naponta 2-3 alkalommal 1 kúpot lehet adni a babának. A kúpot folyamatosan lehet adni, ameddig a tünetek fennállnak, ha gyengülnek a tünetek, akkor csökkenteni kell az adagolást, majd ha megszűnnek a tünetek vagy áttörik a fog (ha már áttört a fog, tehát a hegye már kilátszik, a fog növekedése nem jár fájdalommal)

Osanit

Kinek ajánlott?
Ha a baba kedvtelen, álmatlan, hasmenése van, hasi görcsök lépnek fel, itt is lehet hőemelkedés.

Adagolása
Az Osanit golyó formájában kapható, erős tünetek esetén fél óránként 8 golyót lehet adni belőle nappal, kevésbé erős tüneteknél óránként 8 golyót, majd a tünetek csökkenésekor az adagolás gyakorisága fokozatosan csökkenthető (2 óránként, majd 3 óránként lehet adni)

Nyelni még nem tudó babának vízben feloldva műanyag kanálban adjuk a golyókat.

Gyakori kérdés, hogy ha egyik vagy másik tünet nincsen jelen, akkor melyik is lehet a megfelelő szer. Érdemes megfigyelni, hogy a Viburcol esetében a puffadás és a nyugtalanság nagyon jellemző tünetek, az Osanit esetében a hasmenés és a kedvtelenség (tehát nem kifejezetten sírós, nyugtalan a baba, hanem csak nyűgös, unatkozik, nem mosolyog) a jellemzőek.

Érdemes tudni, hogy a homeopátiás szerek alkalmazásakor az első 2-3 napban erősödhetnek a tünetek, javulás ezután következik be.
A szereket folyamatosan lehet adni, nem lehet túladagolni és nincsenek mellékhatások, ha azonban nem észlelsz javulást 3 napon túl, akkor nem a megfelelő szert választottad. Ha a tünetek rosszabbodnak, magasra szökik a láz, erősödik a hasmenés, érdemes orvoshoz fordulni.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

56 Comments

  • Varga Krisztina

    2011. június 02. csütörtök

    Kedves Ági!

    Ismét a segítségedet szeretném kérni!
    Kisfiam 14hónapos lesz 2hét múlva. 8fogunk van kint. A fogzásra az Arsenicum albumot szedjük. Éjszakánként viszont állandóan felkel sírva utána 20perc múlva megint, és ez így megy kb.30percig. 2napja napközben is nyűgösebb, bár az is inkább késő du. Este elalvás elött, mint aki nem találja a helyét, össze-vissza forgolódik. Ja és szedjük a coffea tosta-t de nem igazán használ, mert ugyanúgy felkel éjszaka. Ez már legalább 4hónapja. Hozzáteszem, hogy még nem járunk önállóan. Mit tudnék csinálni, hogy aludjon éjszaka? Lehet, hogy jönnek az őrlőfogak? Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Nézz be a szájába, ha azt látod, duzzadt az ínye, nyálzik, rág, akkor valószínűleg a hátsó fogai jönnek, erre elalvás előtt kaphat éjszaka Nurofent.

  • Adrienn

    2011. május 30. hétfő

    Kedves Ági

    a 6,5 hónapos kisfiú fogzási tüneteihez eszembe jutott még egy tünet: állandóan dörzsöli a fülét, szemét orrát, ami persze lehet az álmosságtól is de olvastam,hogy előfordul a fogzás miatt is.

    előre is köszönöm ha tapasztalatod alapján tudsz javasolni valamilyen homeopátiás szert.

    üdv

    Adrienn

  • Adrienn

    2011. május 29. vasárnap

    Kedves Ági

    a megfelelő fogzási homeopátiás szert keresem a 6,5 hónapos fiamnak. Eddig a chamommilla és a vibucrol kúp nem vált be.
    A többi szernél leírt tüneteknél mindegyikből igaz egy kicsi.

    Petire a következők jellemzőek:
    – állandóan nyűgös sír
    – mindent megrág,a ruháját is a szájába tömi
    – néha hőemelkedése van
    – piros a posija. de nincs hasmenése. éppen ellenkezőleg. kevesebb és száraz a széklete, néha nyúlbogyós és sötét.

    előre is köszönöm a visszajelzést

    Adrienn

  • Elektra

    2011. május 11. szerda

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 7,5 hónapos.A két alsó fogacskája kint van.Most a felsőkkel nyüglődünk.Napközben szépen elvan, este 9 körül eszik utoljára utána gond nélkül elalszik.Éjjel viszont többször fájdalmasan felsír,ilyenkor van amikor némi forgolódás ,sirdogálás után visszaalszik , van, hogy elég ha megfogom a kezét (olyankor egy kicsit rágogatja az ujjamat majd visszaalszik), de van olyan is , hogy fel kell vennem és ringatás után alszik csak vissza.Éjjel 2 körül eszik kb. 140 ml tápszert.Utána reggel kb. 5-6 körül kel , majdnem mindig sírva.Kicsit hígabb a széklete, naponta 2-3 szor át kell öltöztetnem annyira folyik a nyála, nem meleg a feje, nem piros és dagadt az arca sem.3 hónapos korig hasfájós volt.Szeretném megkérdezni, hogy te milyen homeopátiás szert ajánlasz neki.Köszönöm válaszod . Üdv. Elektra

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Ha nem piros az arca, akkor valószínűleg a Cina lesz az ő alkati szere.

  • Betti

    2011. május 04. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom pár nap múlva lesz 4 hónapos, de máris a fogacskájával küzdünk. Eddig is tömte befelé a játékokat vagy az öklét és nyálzott, de most mindez látványosabb. A fogínye meg van duzzadva, tehát biztosra tehető, hogy jön a foga. Kb 1 hete éjszakánként felsír, pedig előtte gond nélkül végigaludta az éjszakát. Napközben általában mosolygós, jókedvű, bár egy kicsit bújósabb, mint azelőtt. Aludni 2-3 napja alig alszik napközben is, max. 2xfél órát (bár az időjárás sem kedvez neki, megérzi a szeles időt). Éjjel mielőtt felsír, dobálja a fejét egyik oldaláról a másikra, majd a fejét emelgeti, mindeközben az esetek 95%-ában a szeme csukva van. A chamomillát próbálom neki adni, eddig 3 napja napi 3-4×1 golyócskát adtam, de éjjel semmi változást nem tapasztaltam, ugyanúgy felsírt.
    A kérdéseim: változtassak-e az adagoláson annak érdekében, hogy kislányom az éjszakát végigaludja, mennyi ideig lehet folyamatosan adni ezt a szert a picinek, kell-e várni fél órát a szer beadása előtt ill. után az evéssel.

    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      A Chamomillából napi 6 golyót lehet adni, napközben óránként egyet. Folyamatosan kaphatja, amíg át nem törik a fogacska. A golyó beadása után fél órán át nem szabad enni adni neki.

  • Georgina

    2011. március 24. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    Kisfiam 5 hónapos. Éjszaka még mindig 3szor felébred. Már két hónapja a fogzás tüneteit gyakorolja.
    A 4hónapos oltása óta még nyűgösebb. Csak kézben, vagy a közelemben nyugodt. Nappal nehezen alszik. Az oltás óta 2szer volt láza-hőemelkedése. A fogzás kezdete óta szürcsög, szívnom kell az órát. Az orvos szerint nincs baja.
    Az arca néha délután kipirosodik.
    Ön szerint mi lenne az ő alkati szere?

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      Ha csak az arca egyik fele piros, akkor a Chamomilla CH15 a szere, ha mind a kettő fele, akkor a Belladonna C30 (ez utóbbi valószínű, mert hőemelkedése is volt)

  • Nagy Attiláné

    2011. március 12. szombat

    Kedves Doktornő!
    Nekem a következő lenne a kérdésem, hogy van egy másfél éves kisfiam.Nagyon nyugodt baba volt.Eddig 8 foga van. Mindegyik foggal megküszködtünk.Amikor fogzik a feneke piros, savanyú szagú a széklete, folyik a nyála, az ökle folyamatosan a szájában van.
    Most nagyon nyűgös lett, éjszaka fájdalmasan felsír, az egyik arca beszokott pirosodni. A viburcol kúpot használtuk, nem használt. Tudna-e javasolni valamit amit még ki lehetne próbálni. Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      Ha az egyik arca piros, akkor a Chamomilla CH15 az ő alkati szere, napi 6×1 golyót lehet adni belőle.

  • Ildikó

    2011. március 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom egy hete töltötte be a 4. hónapot. Nagyon has fájós baba volt, 1 hónapos korától már tápszert kap. Körülbelül a 3. hónap után abba maradt a hasfájás. Úgy egy hete éjszaka nyugtalanul kezdett el aludni és dobálta magát, azóta volt olyan éjszakánk, hogy csak fél-egy órát aludt. Orvosi javaslatra Germicid-C kúpot adtam neki éjszakára, de még ettől is nyűgösen dobálta magát. Napközben a Dentinox fogíny gélt használjuk 2-3-szor . Napközben is nehezen alszik el és még fel sem ébred, de sikítva kezd el sírni. Ha cumit adok a szájába, akkor még rosszabb, így ölben altatom tovább. A másik aggasztó dolog, hogy míg has fájós volt, úgy kellett várni a napi egy kakinak, hogy sikerüljön, de most, egy nap 4-5-ször is volt. A széklete mustársárga, híg, nagyon nyálkás és emésztetlen tejdarabok is vannak benne. Elkezdtem neki Smectát adni, de nem történt nagyon változás, ezért átálltunk a Normaflore-ra. Ebből napi egy ampullát adok, kétszer egy felet. A széklet száma lecsökkent napi 2-3-ra a tejdarabok is eltűntek, de a nyálka megmaradt. Kértem széklettenyészetet, de csak egy hét múlva lesz eredmény. Pluszban a doktor nénink fülgyulladást állapított meg nála, ezért kaptunk Panadolt és fülcseppet. Tegnap már nem adtam sem a fülcseppet, sem a fájdalomcsillapítót és éjjel 2-kor sikerült elaltatni.
    Melyik homeopátiás alkati szert javasolja, hogy alkalmazzuk?
    Segítségét előre is köszönöm!
    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Valószínűleg az összes problémátokat a fülgyulladás okozza, ezért sírdogál napközben és ébred sírva, ezért nem nyugszik meg a cumitól (mert miközben szopizza, a füle fáj), tehát elsősorban ezt kéne most kezelni és megvárni, amíg ez teljesen rendeződik.

  • bataanyu

    2011. március 09. szerda

    Kedves Ágnes!

    Már februárban írtam kisfiam fogzási problémájáról, de azt elfelejtettem kérdezni, hogy fogzástól lehet-e száraz fejbőr, viszketés, hajtépés, mert a kisfiam ezeket már hat hetes korától kezdve műveli!
    Más oldalakon olvastam, hogy ekcémás tüneteket is okozhat a fogzás, akkor neki is ezért ilyen a fejbőre hat hetes korától, amióta koszmós lett (egyébként az már elmúlt, csak az ekcéma maradt meg).
    Amikor nyűgösebb, jobban is vakarózik, és jobban pirosabb az egész feje (ekcémás.)
    Erre esetleg tudnál-e homeos szert írni, ami legalább enyhítené a pirosságot és a viszketést, a fogzás mellett!

    Köszönettel

    • bataanyu

      2011. március 16. szerda

      KEDVES DOKTORNŐ!

      Most már ott tartunk, hogy 3 hónapos a kisfiam, de már délelőtt hasmenése is van, elég nagy adagban. Valószínű, hogy fogzás miatt, és napközben csak 2* 20 vagy fél órákat alszik, öklözik ezerrel és nyáladzik.

      Kérem írja meg ,ilyenkor melyik szer javasolt!
      Eddig chamomilla 9ch-t szedett néha-néha

      Batáné

      • Vida Agi

        2011. március 18. péntek

        Hasmenésről akkor beszélünk, ha nagyon gyakran van széklete a babának és minden alkalommal nagyon híg. Ha csak lazább a széklete, az lehet fertőzéstől, az anyatej megváltozásától (mondjuk valami olyat ettél), de akár oltás után is előfordulhat. A nyálzás és az ökölrágás éhségtől is lehet ebben a korban: ilyenkor van a 3 hónapos növekedési ugrás, amikor pár napig sokkal éhesebb a baba, folyton enne. Az alvásproblémák is lehetnek a kor velejárói (ilyenkor pár hétig éberebb a baba, tovább tud fentlenni, változnak az alvási szokásai, ezért ritkábban és rövidebben alszik, nehezebben lazul el elalvás előtt)
        Tehát szerintem először ezeket kéne kizárni és csak utána a fogzásra gondolni. Mivel nála nincs más specifikus tünet, ezért a Chamomillát lehet kipróbálni CH15 higításban (napi 6-8×1 golyót lehet adni.

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Viszketés és száraz fejbőr nem lehet fogzástól, ez inkább alkati dolog, az ekcéma sem lehet fogzástól (kiütések lehetnek a száj környékén és popsin, de fejbőrön ekcéma nem), ezzel forduljatok bőrgyógyászhoz.

  • Anikó

    2011. február 27. vasárnap

    Kedves Ági!

    A kislányom 15 hetes, valószínűleg beindultnála a fogzás. REttentően folyik a nyála, folyamatosan rágcsikálja az öklét, ujjait, vagy épp amit talál. Nekünk a gyógyszertárban a Chamomilla Ch15-öt ajánlották. De az oldaladat olvasva elbizonytalanodtam. Tudnál segíteni.
    Kislányom délután kezd el nyűgös lenni, este pedig egyre rosszabb, éjszaka gyakran felsír, és sokkal többször kér cicit, de van amikor csak rágcsikálja:)A széklet állagán változást nem vettem észre, van olyan este mikor az arca kipirosodik, de van amikor nem. Általában ha felveszem se javul mindig a hangulata és nem marad abba a sírás, ez főleg éjszaka jellemző.
    És még egy kérdés: lehet az hogy a felső szemfogai fognak először kinőni neki, ugyan az egész íne fehér, de a szemfogaknál függőleges fehérséget is látok benne és ott rágcsikálja a kezét.
    Válaszodat és segítségedet köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      A leírtak alapján tényleg a Chamomilla lehet az ő alkati szere.
      A szemfogak csak 1 éves kor után jönnek ki, de az előfordulhat, hogy nem a két középső metszőfog, hanem a két szélső metszőfog törik át először, ezt szokták sokszor tévesen szemfognak nézni.

  • Éva

    2011. február 25. péntek

    Kedves Ági!

    A fiam 7 hónapos, már 3 hónaposan jelentkezett nála a nyálzás, de még mai napig sem bújt ki a foga. Már 1 hónapja éjjel többször sírva ébred ( ha vissza adom a cumit, akkor kis idő múlva magától elalszik). Nappal nagyon rág mindent, már a fejét is idegesen rázza rágás közben jobbra-balra. A hütőrágókákat nem szereti, a cumi és a keményebb müanyag csörgőket rágja leginkább, meg az öklét. Estefelé már nagyon nyügös, különben napközben eddig mosolygós és jókedvű baba volt, de 2 napja már akkor is sokat sír és kézben szeretne lenni. 2 napja 4-szer van széklete ( reggel kemény, de estefelé már nagyon laza, sárgás-barna és savanyú szagú). Étvágya jó.
    Szeretném megtudni hogy melyik szer volna jó a kisfiamnak és mennyit kellene belőle szedni, mennyi ideig , mennyi szünetet kell tartani a szedésnél.
    Előre is köszönöm válaszát!
    Éva

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      A leírtak alapján az ő szere a Calcium carbonicum D30, amiből óránként 1 golyót adhatsz, max. naponta 8-at egészen addig, amíg a fog át nem törik. Szünetet nem kell tartani, ha folyamatosan jönnek a fogak, akkor folyamatosan lehet szedni.

  • Edit

    2011. február 23. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, még nincs fogacskája. Kb. két hete beteg volt, köhögött, folyt az orra, sokszor orrszívóztuk,még éjszaka is, mert sokszor sírva felébredt és úgy gondoltuk, hogy biztosan eldugult az orra és az bántja. Közben észrevettük, hogy nappal is többet pukizik, de ilyenkor ez könnyen megy (gondolom attól, hogy mozgásban van a bébi), éjszaka viszont felsírt és nehezen sikerült pukiznia, és nem mindig nyugodott meg utána, hanem felébredt, sírt, sokszor csak mellettem az ágyban tudott csak elaludni újra, de sokszor kellett ringatni így is. Azt gondoltam az antibiotikumtól fáj a pocija és majd elmúlik, ha kiürül a szervezetéből. De nem múlt el. Azóta ugyanúgy felébred éjszaka, előfordul, hogy többször is. (Kisebb volt átaludta az éjszakát 6-7-1/2 8-ig is.) Ilyenkor sok vizet iszik, aztán nem tud visszaaludni, kiveszem büfizni, elalszik a karomban, de ha visszateszem újra sír. Ha magamhoz veszem ott is nyugtalan, sokszor keserves sírásban tör ki és csak akkor hagyja abba, ha felültetem és teljesen felébred. Alkalmanként folyik a nyála, a kakija is hol ilyen, hol olyan, mindent a szájába vesz, az ínye inkább ki van fehéredve, (nem piros és nem duzzadt),sok vizet iszik napközben is, nem mindig fogadja el az ételt, még a megszokottakat sem, pedig nem volt válogatós, mindig evett volna. Nagyon sokat vagyunk a levegőn, a délelőtti alvása mindig kint van, eddig sokszor 2-3 órát is aludt, de mostanában vagy csak 20 percet alszik és utána nyűgös, vagy többször is vissza kell ringatni. Ez után szinte egész délután piros mindkét pofija. (Eddig én azt gondoltam a friss levegő okozza)
    A kérdésem:
    Ezeket a tüneteket mind okozhatja a fogzás és ha igen, milyen alkati szer javasolt nekünk és milyen adagolásban?
    Vagy talán mivel már több mindent eszik az új ételek zavarták meg ennyire?
    Egyébként általában jó kedvű, mosolygós baba.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Az antibiotikum tönkreteszi a bélflórát, ezért pukizott annyit, Normaflore szedésével tudjátok mérsékelni ezeket a tüneteket.
      A leírtak alapján előfordulhat, hogy emellett a fogzás is problémákat okoz nála, ha mindkét pofija piros szokott lenni, akkor az ő szere a Belladonna D30, amiből óránként 1 golyót kaphat napközben (max. 8-at naponta)

  • Ági

    2011. február 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos kora óta nagyon nyálzik, bár ahogy én látom még most 5 hónaposan sem kezdtek el kibújni a fogai.
    1-2 hetente azonban mintha rosszabbodnának a tünetek, amelyek aztán néhány nap nyűgösködés után enyhülnek. Gondolom, ilyenkor csinálják a helyet a fogacskák készülődve az áttörésre..
    Kipróbáltuk a Viburcol kúpot, de javulást csak akkor tapasztaltunk, amikor egyébként is a nyűgös időszaknak vége lett..
    Szeretném segítségedet kérni az alkati szerünk azonosítására, mert mindegyik leírásában van valami, ami a babára nem jellemző:
    -baba ilyenkor ingerlékeny, semmivel nem lehet lekötni, egész nap kézben lenne;
    -éjjel szinte óránként felsír, nehezen alszik el este;
    -a szokásosnál kevesebbet eszik;
    -a cicit szopás közben 3 hónapos kora óta tépi;
    -naponta akár 5-6x is kakil, én azt mondanám hogy elég hígat, nevezhetjük hasmenésnek is, aminek kellemetlen savanyú szaga van;
    -legutóbb a popsiját is jól kimarta(piros volt és kiütéses, ami csak egy hét alatt múlt el);
    -mindent rág, de leginkább az ujjamat:-)

    Láza, hőemelkedése nincs, hidegre, melegre nem javul az állapota, arca nem piros.
    Az alkati szereket egyébként folyamatosan a fogak áttöréséig is lehet akár szedni?

    Előre is köszönöm a segítségedet!

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      A leírtak alapján az ő szere a Calcium Carbonicum D30, amiből óránként 1 golyót kaphat max. 8-at/nap

      • Ági

        2011. március 03. csütörtök

        Sajnos csak C30-as higításút sikerült találnom, ezt milyen adagolásban lehet alkalmazni? Ha jól tudom, hogy ebben még kevesebb a hatóanyag, mint a D30-ban.
        Köszönöm.

  • vikoca

    2011. február 18. péntek

    kedves Ági!

    nekem olyan problémám lenne hogy az 1 éves fiam mostanában pontban fél 5 kor sírva kell fel és csak tea segítségével tudom vissza altatni.már van 7fogunk eddig ilyet még nem tapasztaltam nála használjuk a chamomillát de nem tudom hogy mi lehet ennek az oka. köszönöm előre is a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Ha már van 7 foga, akkor elképzelhető, hogy jön a 8., de nem csak emiatt kelhet sírva. Ebben a korban általában a járástanulás miatti szorongás miatt lehetnek plusz ébredések. Ezen segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea, vagy a Mesélő Hold nevű illóolaj, amit a szobájában párologtathatsz éjszakára.

  • bataanyu

    2011. február 16. szerda

    Tisztelt doktornő!

    Szeretnék segítséget kérni a következőkre;

    Kisfiam születésétől kezdve 2-3 óránként szopizik, vagy igénye szerint, ami éjjel folytatódik. Jelenleg 8 hetes, kb. 5 napja vettem észre, hogy öklözik, habzik a szája, éjjel nem 2-3 óránként, hanem hajnal egy órától szinte óránként felébred, szájával csattogó hangokat ad ki, dörzsölve az ínyét. A gyógyszertárban vettem camomilla 9ch szert, amit 2* 5 golyónként javasoltak beadni.

    Kérem írja meg, alkatilag milyen szert javasolna kisfiamnak ez mellé vagy helyett, mivel több helyen is olvatam, hogy nem mindig ez a szer a legjobb.

    Segítségét előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      A leírtak alapján úgy tűnik, hogy ha ez fogzás, akkor a Chamomilla lehet a legjobb, azonban -mivel még csak 8 hetes, szerintem inkább éhes lehet, talán egy növekedési ugrás miatt. Próbáld meg néhány napig estefelé óránként szoptatni, ezzel nő a tejmennyiség is, és jobban jóllakik éjszakára a baba.

  • Csilla

    2011. február 07. hétfő

    Tisztelt Doktornő !

    Kislányom 7 hónapos, nincs még foga. 3 hónapos kora óta nyáladzik, mindent megrág, szájába vesz. Az utóbbi 1 hónapban nagyon rosszul alszik, sokat forgolódik, óránként többször ébred,felsír, nehezen alszik vissza. Napközben általában jókedélyű baba, étvágya jó. Kb. 1 hónapja Chamomilla 15 adunk este 4 golyót. Azt veszük észre, hogy az utóbbi időben már nem használ. Szeretném megkérdezni, hogy meddig lehet alkalmazni, hogy nem baj, hogy már 1 hónapja adjuk neki vagy lehet, hogy már mást kénne adni ? Nem tudjuk eldönteni melyik szer lenne jó neki.

    Válaszát előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Nyugodtan lehet akár hónapokig is adni, nem okoz gondot, azonban az adagoláson lehet változtatni, hatékonyabb, ha napközben 8×1 golyót kap a baba összesen nagyjából óránként (ha alszik, nyilván nem kell emiatt felébreszteni)

  • Cilike

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 15 hónapos. 8 foga van, 85cm és 13,5kg.
    Jó alvó. Általában d.e. alszik 1 órát és d.u. kb 1.5 órát. Este kb fél8-8 órakor alszik. Pici sírás, de 2 perc múlva már alszik is.
    Kb 1 éves koráig így végig is aludta az éjszakát.
    Azóta időnként felsír (áll és ordít) kiságyában. Én ekkor átviszem magunkhoz ahol édesen tovább alszik azonnal. Eleinte ez heti 1 alkalom volt aztán mindig gyakrabb most már naponta. Ez nem is lenne baj, de 1-2 hete csak dobálja magát közöttünk, korán hajnalban kel (kb fél 5-kor).
    Hozzáteszem duzzadtak az ínyei. Lehet ez az egész történet a fogzástól?
    Időnként 37,1-37,4 a hőemelkedése.
    A háziorvos szerint neki ez a normális hője biztosan, mert egyébként hál istennek nem beteg.
    Mit adhtok neki homeopátiát, meddig hányszor naponta?
    Esetleg elrontottam? De nem akarom hogy sírjon sokat, mert nem szeretnék neki lelki törést, viszont az apukának meg kell az éjszakai pihenés. Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Igen, ebben a korban kezdenek jönni a kisőrlők hátul és ez nagyon fájdalmas lehet. Homeopátiát is kaphat rá, a Viburcol kúppal kéne próbálkozni, mert az fájdalomcsillapító hatású is, minden este lefekvés előtt kaphatja, ameddig a tünetek el nem múlnak teljesen.

  • S.Eliza

    2011. január 24. hétfő

    Kedves Doktornő !
    8 hónapos a kisfiam . Születésekor fokozott izomtónust állapítottak meg nála. Sokat sírt , nem tudott csak hason aludni , hasfájós volt . Féléves koráig szopott, azóta tápszert és főzelékeket kap. 5és fél hónapos korában már felállt , azóta is szeret ácsorogni a kiságyban . Nagyon rossz alvó volt mindig . Több mint 3 hónapja állandóan folyik a nyála , mindent a szájába vesz. A kis pofija is ki van pirossodva . Széklet 1x van naponta , de igen csak van „illata”. Éjszaka 1/2-1 óránként felriad és áll a kiságyban. Akkor kiveszem cumit adok a szájába és visszaalszik. 1x eszik éjszaka hajnal 1-2 óra körül . Nagyon kimerítő ez a fajta éjszakázás . Nem gond , hogyha csak enni kell fel , de ne óránként kelljen ugrálnom hozzá . Mit tudna javasolni Doktornő ? Előre is köszönöm válaszát !Elia

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Mivel neki az arca piros, ezért ha csak az egyik fele szokott piros lenni, akkor az ő szere a Chamomilla D30, ha mind a kettő, akkor az ő szere a Belladonna D30.

  • Csabianyu

    2011. január 19. szerda

    Azt nem írtam,hogy semmilyen más tünet nem kapcsolódik a hasmenéshez. Láza nincs, étvágya jó, kedélye változó.
    Köszönöm még egyszer!

  • Csabianyu

    2011. január 19. szerda

    Kedves Ági!

    Újra a segítségedet kérném. Kisfiam 8 hónapos. Nagyon nehezen indult neki a fogzás, viszont bő 2 hét alatt kibújt 4 foga. Az utolsó után pár nappal (6 napja) napi 3-4 hasmenéses széklete van. Nagyon bűzös zöldes nyálkás. Az alvása sosem volt túl jó, de amióta fogzik… Chamomillát próbáltuk, nemigen volt hatása.
    Még nem tudjuk pontosan mitől van. Azt szeretném kérdezni, lehet-e a fogzás miatt, ha igen mit ajánlasz nekünk és mennyit. A doktornénink azt mondta tenyészthetünk de bármi lesz az eredmény nem tudunk sokmindent kezdeni mert az antibiotikum még rontaná a helyzetet. Smektát iszunk és Normaflor-t kap, de egyenlőre nem eredménnyel. Kérlek segíts hogy milyen homeopátiás szert próbáljunk szedni.
    Előre is köszönöm!
    Kati

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      A zöldes hasmenést valóban okozhatja fogzás is, elég jellegzetes tünet, az alkati szere: Aconit D30, amiből óránként 1 golyót lehet adni napközben, maximum 8 golyót naponta.

  • Skrut Zoltánné

    2011. január 18. kedd

    Nagyon szépen köszönöm a gyors szakértői válaszát!
    Köszönettel: Skrut Zoltánné Ibolya

  • Zsuzsa

    2011. január 17. hétfő

    Kedves Ági!

    A segítségét szeretném kérni, mert lassan a végkimerülés határára jutok, és nem tudom, mit is csinálok rosszul. Kisfiam 6,5 hónapos, néhány hete szinte alig alszik éjszaka, illetve ha alszik, akkor is nagyon nyűgös, nyöszörög, dobálja magát. Fekvés 9 óra körül van, cicin alszik el, minden gond nélkül be tudom tenni az ágyába. Általában 20-30 perc múlva kezdi a nyöszörgést, ha nem veszem fel, ordítás lesz belőle, cicin visszaalszik, de ismét felriad néhány perc múlva. Amikor felveszem, nem mindig kell neki a cici, sokszor csak hozzámbújik, húzza össze magát, mint mikor hasfájós volt. (Vacsorára rizspépet kap, utána szopizik.)
    Az első felriadások után alszik kb 2 órát egyben, majd ismét kezdi az óránkénti nyöszörgést, sírást, felriadást. Ilyenkor, ha megszoptatom, visszaalszik, de pl. szopi közben is hadonászik, nyöszörög. (Tejem van bőven).
    Egyébként napközben is keveset alszik, 2X1-1,5 órát, de ez inkább a 3 éves nővére miatt van; mindamellett jókedvű, mosolygós baba. Egy foga bújt ki, mellette is meg van duzzadva az ínye. Az arca nem piros, nem lázas, nincs hasmenése, sőt, viszont nagyon nyáladzik, tömi a szájába, ami a keze ügyébe kerül. A Chamomillát próbáltuk, több napon keresztül, nem használt.
    Segítségét előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Mivel ő hasfájós volt, ezért az ő szere a Magnesium phosphoricum D6, amiből óránként 1 golyót kaphat napközben, max. 8 szemet naponta. Legalább 4 napig kell folyamatosan adni, mire hatni kezd, utána addig lehet adni, ameddig a tünetek el nem múlnak teljesen vagy a fog át nem törik.

  • Skrut Zoltánné

    2011. január 16. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!
    Skrut Zoltánné vagyok, én már írtam Önnek csütörtökön amire megkaptam a válaszát, amit nagyon szépen köszönök. A tüneteink ezek voltak (idézek az előző levelemből: Először is míg nem jöttek a fogai addig soha nem kelt fel éjjel mióta jön a foga többször is fel kel de vissza adom neki a cumit akkor általában visszaalszik de van mikor nem (ekkor valószínű jobban megindul neki a foga mert van mikor nincs fogzási panasza egy pár napig aztán újból jelentkezik). Nappal nyűgösebb, sírdogál szinte egész nap tartani kell. A széklete nem mindíg folyós.)De most két napja kicsit hasmenése és nagyon kivörösödik a popsja. De a széklete nem zöldes nem is nyúlós, semmilyen rendellenes dolg nincs vele csk hogy hígabb. De ez nem állandó tünet, csak időközönként. A válasza az volt a tüneteinkre hogy Cina D30 amiből napközben óránként 2 golyót kaphat, max. 10 golyót naponta.Maradjon így vagy vmi más ajánlott akkor. És ezeket a golyócskákat meddig lehet szedni?Válaszát előre is köszönöm.
    Ibolya

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Mivel hasmenés is jelentkezett, ami kicsípi a popsiját, ezért az ő szere a Kreosotum D30, amiből 4 óránként 3 golyót kaphat napközben. Addig kell szedni őket, amíg a tünetek teljesen el nem múlnak.

  • Skrut Zoltánné

    2011. január 13. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    Hasonlók a tünetek mint ugye általában a fogzáskor de minden babának más-más lehet a szere ezért leírnám én is hogy nekünk mi a panaszunk.
    Kislányom 9 hónapos és most akar kibújni neki a 3. foga.
    Először is míg nem jöttek a fogai addig soha nem kelt fel éjjel mióta jön a foga többször is fel kel de vissza adom neki a cumit akkor általában visszaalszik de van mikor nem (ekkor valószínű jobban megindul neki a foga mert van mikor nincs fogzási panasza egy pár napig aztán újból jelentkezik). Nappal nyűgösebb, sírdogál szinte egész nap tartani kell. A széklete nem mindíg folyós.
    Szeretném megtudni hogy melyik szer volna jó nekünk és mennyit kellene belőle szedni, mennyi ideig , mennyi szünetet kell tartani a szedésnél.
    Előre is köszönöm válaszát!
    Ibolya

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      A leírtak alapján az ő szere a Cina D30, amiből napközben óránként 2 golyót kaphat, max. 10 golyót naponta.

  • Bernadett

    2011. január 03. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Kislányom 5 hónapos,3 hónapos koráig szinte minden nap át aludta az éjszakát(néha persze felkelt enni).
    Kb. másfél hónapja minden este elalvás után felsír,azóta nem tud hason aludni(addig így aludt)meg van duzzadva az alsó két fogánál az ínye.Ilyenkor megitatom,cumit kap és vissza is alszik,de óránként ismétli ezt.Mostanában a kis hasa puffadt,elég kemény(bogyós) a széklete,elég sokszor pukizik éjjel is.Az étvágya elég jó,tápszeres de már kap délben kevés főzeléket is.Eddig semmi baj nem volt a hasával,pedig 4 hónaposan már evett főzeléket.
    Éjjelre Germicid-c kúpot adok,de így is felébred,próbáltam a Viburcolt is..de semmi.Nagyon sajnálom,mert fájdalmasan sír fel,és nem értem nappal miért nem jelentkeznek a tünetek,mert egész nap mosolyog,játszik és magától alszik el a kiságyában.Kérem segítsen,mit tegyek!Mit javasol!Nagyon szépen köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

      Emellett az éjszakai ébredéseket a fogzás is okozhatja. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • anna

    2010. december 30. csütörtök

    folyttom az irast, nem piros az arca,feher boru, nem csipi ki a szeklet a feneket, csak nagyon ritkan, nem meleg a feje, altalaban kedves, mosolygos baba, csakhogy vannak ezek a nyugolodesek, meg az ejjeli nem alvasok, ebredezesek..remelem jol valasztottam a gyogyszert,hisz nalunk nem kaphato, ugy hozattam 🙂
    Igen, es folyamatosan meddig adhatom,ha most nekifogok adagolni?
    nagyon koszonjuk 🙂

    • Vida Agi

      2011. január 07. péntek

      napközben óránként kaphat 1 golyót, amikor ébrenvan, naponta max. 8 alkalommal.

  • anna

    2010. december 30. csütörtök

    megvettuk a chamomilla vulgaris 15 ch-t, csak azt nem tudjuk hogyan adagoljuk, a 2 gyogyszertarban kulombozot mondtak…
    10 ho-s, ejjel rengetegszer felkel, most bujt ki az elso foga, nincs laza, hasmenes sem, csak neha egyhe laza szeklet, nappal is nyugolodik, koszonjuk a segitseget!

  • Monik

    2010. december 27. hétfő

    Kedves Ági! Először is nagyon köszönöm a szülésfelkészítőt, a babastartot és a gyógyító játékokat. Már eddig is rengeteget tanultam belőlük. Kislányom 4,5 hónapos, két hónapos korától beindult az erőteljes nyálzás, az ökle folyamatosan a szájában…. igazából nem találom az alkati szerét, kipróbáltuk már a camomillát, amitől úgy vettem észre még jobban bepörgött, mint akit felhúztak, aztán a chinával próbálkoztam, de szintén semmi eredmény. Mindegyik homeós szert egy hétig adtam, a reverzió miatt. Most a viborculnál tartunk, ma adtam be a 10.et estére. Igazából ettől is először bepörög, de valamivel jobb a helyezet. De úgyanúgy szépen ahogy tőled tanultam, leteszem aludni, elalszik majd fél- egy óra múlva, kipattannak a szemei, jár keze lába, rettentő nyugtalan. Néha még fálálomba vissza tudom altatni, néha viszont 11 éjfélig fent van, sehogy se sikerül neki megnyugodni. Még mindig hasfájósak vagyunk, bár mióta semmi tejterméket nem eszem a görcsök elmúltak, maradt viszont a sok-sok gáz. Folyamatosan szerintem azért kelti fel magát, ahogy távoznak a szelek. Éjszaka is 2 óránként fent vagyunk, kis hasmasszirozás után vissza tud aludni. Szopizi csak 4-5 óránkét adok neki éjszaka, nappal még 3 óránként eszik. A legjobban a viburcolnál leirt tüneteket produkálja, de valahogy nem akar neki hatni. Jó lenne már 3 óránál hosszabb ideig aludnom éjjel. Tudsz valamit javasolni, amit esetleg még ki lehetne próbálni? Köszönöm előre is!

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      4,5 hónaposan már nem szoktak hasfájásos tünetek lenni, mert ekkorra már megszokja a baba a szeleket és ez nem kelti fel. Az alkati szerek listájában a puffadt pocakra hajlamos, sokat pukizó baba alkati szere a Magnesium phosphoricum D6, amiből napközben óránként 1 golyót kaphat.

  • Puskas Nikoletta

    2010. december 13. hétfő

    Kedves Agi!Nekem a kovetkezo lenne a kerdesem,egy eves kislanyom a mai napig felebred ejszaka enni, mitevo legyek hogy vegig aludja az ejszakat.Valaszodat elore is koszonom.

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      1 éjjeli evés másfél éves korig meg szokott maradni, ezellen nem kell tenni semmit, magától elhagyja majd. Ha többször kel fel, annak viszont már nem az éhség az oka, hanem valami megzavarja, ami miatt felriad ilyenkor és csak evéssel tud visszaaludni. Tehát két dolgot lehet tenni:
      1. megtalálni, mi miatt riad fel (pl. fogzás, zajok a sötétben, ha együtt alszotok, most tanul járni, szeparációs szorongás) és ezt orvosolni ha lehet
      2. megtanítani egyedül visszaaludni

      A fogzás általában az első 6 fogig okoz folyamatos nyűgösséget, éjjeli éberséget, homeopátiás szerekkel lehet segíteni rajta.
      A járástanulás miatti alvásproblémák néhány hét alatt maguktól rendeződnek.
      A szeparációs szorongás okozta éjjeli ébredéseken segíthet, ha este Apa fekteti a kicsit és éjjel is ő megy be néhány napon át (csak vizet ad neki, nem enni).
      Az önálló elalvást pedig vagy az „Apa altat” módszerrel lehet megtanítani vagy pedig így: Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.