Chamomilla kúraszerűen

 Chamomilla kúraszerűenSok anyuka csak elalvás előtt ad Chamomillát a fogzásra, pedig sokkal hatékonyabb, ha kúraszerűen adjuk és az adagolás sem mindegy.

Fogzásra Chamomilla CH15: manapság már mindenki kívülről fújja ezt. De nem mindegy, kinek, mikor és mennyit adunk belőle.

Alkati szer kell Nagyon fontos, hogy nem minden babának jó a Chamomilla: fogzásra mindig alkati szert válasszunk, olyat, ami a mi gyermekünkhöz illik, erről a Homeopátiás szerek fogzás idejére című írásomban már részletesebben írtam. Ha a picink Chamomilla-típusú, akkor adjuk csak neki a Chamomillát.

Nem mindegy a potenciál Ha nagyobb vagy kisebb potenciált választunk egy homeopátiás szerből, akkor az akár ellentétesen is hathat, mint szeretnénk, tehát ahelyett, hogy megnyugodna a baba, még izgatottabb lehet vagy pedig egyszerűen hatástalan lesz a szer. Chamomillából a 15CH való fogzásra.

Nem mindegy, az adagolás A homeopátiás szereket kúraszerűen érdemes adni, ez működési elvükből következik, mivel ezek lényege, hogy fokozatosan áthangolják a szervezet működését. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Rövid távon lehet fájdalomcsillapító hatása a Chamomillának (tehát pl. lehet, hogy nem fog egy óra múlva felsírni a kicsi a fájdalomtól), de tartós hatást csak akkor érhetünk el vele (pl. azt, hogy 1-2 éjszakai ébredés kimaradjon), ha kúraszerűen adjuk. Ha tehát látjuk, hogy a kicsi napközben rág, nyálzik, nyűgösködik, illetve szemmel láthatóan is be van dagadva az ínye, akkor adjunk neki 1-1 golyót napközben is. Az óránkénti adást én sűrűnek tartom, de mondjuk 3 óránként 1-1 golyócskát nyugodtan kaphat és este elalvás előtt is elég 1 golyócska. Szükség esetén éjszaka is kaphat a pici 1-1 golyócskát, ha még vízben feloldva kapja, érdemes este előre odakészíteni a kiskanalat benne a golyóval és a vízzel, így nem kell éjszaka 20 percet várni, mire feloldódik a bogyó. Ettől nem veszít hatékonyságából.

Nem mindegy, hogyan adjuk A homeopátiás szereket nem szabad mikrosütő, mobiltelefon közelében tárolni és nem szabad fémmel érintkezniük! Ha pl. gyűrű van a kezeden, amibe beleszórod a golyókat, az már pont elég ahhoz, hogy a golyó felületét borító védőréteg megsérüljön és a hatóanyag hatástalanná váljon. Fémkanálba sem szabad beletenni a golyókat!
A legjobb az, ha műanyag kanálban kevés vízben feloldva kapja a baba. A golyócskák kb. 20 perc alatt oldódnak fel, erre számoljunk.
Ha már ügyesen rág a pici, kaphatja a golyót egészben is, 1 évesen már ügyesen elszopogatják, arra azonban ügyeljünk, hogy ne harapja el, és ne nyelje félre.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

38 Comments

  • Ági

    2016. október 13. csütörtök

    Szia Ági!
    8 hónapos kisfiamnak lefekvés előtt adtam Viburcol kúpot, mert szörnyen sokszor ébredt sírva. Napkozben mosolygos, bar omlik a nyala, tom mindent a szajaba. Mennyi ideig lehet használni a kúpot, nem szokik hozzá? Vagy térjek át a Cahmomillára, leírás alapján az lenne neki jó. Vagy adhatom nappal a bogyokat, kupot lefekves elott? Nagyon koszonom!

    • Vida Ágnes

      2016. október 14. péntek

      Nem szokik hozzá, amíg a tünetek fentállnak, folyamatosan adható a kúp. Mellette napközbenre lehet adni Chamomillát is, ha úgy látod, szükséges.

  • Emese

    2016. február 08. hétfő

    Kedves Ági!

    1,5 éves a kislányom és nagyon nehezen viseli a fogzást. Tanácsot szeretnék kérni, hogy melyik fogzáskönnyítő szert alkalmazzam nála. Jelenleg az első őrlők jönnek. Éjszakánként felkel, szopi után nehezen alszik vissza (1-2 óra) – akkor is csak köztünk alszik be. Napközben alig eszik valamit, széklete lágy, de sokszor 2 napig nincs széklete. Nyála folyik, keze a szájában van. Dentinox-ot és Doló gélt kap, néha Nurofent. De még így sem eszik. Napközben nyűgös.

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2016. február 18. csütörtök

      Homeopátiás alkati szert tudsz választani tünet alapján. Válaszd ki azt, ami a leginkább jellemző rá és azt add neki! Itt találod a teljes listát: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Török Eszter

    2015. augusztus 25. kedd

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék!

    Kisfiam 26-án 7 hónapos!

    Kezdettől fogva nehézkes az alvása.A 3-4. hónaptól jobb lett,nappal is aludt,elfárad a sok mozgás miat gondolom..Mindig altatni kellett,most sem megy ez másképp,félálomban teszem le,néha 1-2x visszaveszem ls újra kiságy.Éjjel kétszer szokott kelni,és enni is,viszont akkor nem kell altatni.2 hónapos korától csak tápot kapott sajna.
    Viszont 3 hete maximum 2 órát alszik éjjel egy huzamban,enni kér,vissza alszik,vagy nem…ha igen,akkor is óránként vissza ébred,néha sírva.Időnként elég a cumi és a símogatás,tea,de van hogy 1 óra múlva alszik vissza,1 órára.Többször tettem már magunk mellé,de még ott is ölelnem kell,és nem alszik el csak úgy.
    Nagyon intenzíven nyálzik,megőrül annyira rág,a fejét sebesre kaparja elalvás közben.Van dENTINOX GÉLÜNK,Viburcol kúpot is elkezdtük és ma vásároltam Chamomilla ch 15-öt,mert már nem bírom alvás nélkül.Így nappal is nyűgös és fogni kell legtöbbször.
    Biztosan a pocak is zavarja,mert napközben soszor kap főzeléket,mivel a tápot szinte egészében kihányja,sőt ha főzelék után kapja,azt is megzavarja még.
    Szóval összetett a probéma.Sok időm nincs olvasni mit kéne tennem,csak próbálkozom.
    Szeretnék egy kis útbaigazítást kérni,valamint a chamomilla adagolását,mert több verziótis olvastam.
    Köszönöm
    Eszter

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Elsősorban a fogzással lesz a gond. A Chamomillából, ha napközben is nyűgös, óránként 1 golyót lehet adni, max. 8 golyót naponta (egy műanyag kiskanálban vízben feloldva, elég lassan oldódik fel, kb. 5 perc). Ha nappal nyem nyűgös, csak éjjel, akkor lefekvés előtt 5 golyót vízben feloldva.

  • Poór Adrienn

    2012. április 20. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos és fogzás miatt már hetek óta 4-5 alkalommal felsír éjszakánként, nappal nem volt nyügös csak rágott és sok volt a nyála . Viburcolt kezdtük el, ami hatásos volt, de 2 hete visszatértek az éjszakai tünetek. Ekkor elkezdtük a Chamomilla CH15 szert 5 bogyó lefekvés elött. Az éjszakáink rendezödtek (9-6ig alszik max. 7ig) de most már nappal is nyügös, ingerlékeny. Most úgy adom a Chamomillát hogy 5 este a maradék 3 nappal elosztva, de a nappalok nem változnak. Esetleg máshogy adagoljak? Válaszodat elöre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. május 05. szombat

      A Chamomillából nappal, ha nyűgös a baba, óránként 1-1 golyót lehet adni, és ha így adagolod, ez éjszakára is kihat, tehát próbáld meg a napi 8 golyót a nap folyamán elosztani.

  • Dávidanya

    2012. április 13. péntek

    Kedves Ági!
    Tanácsaid mindig nagyon sokat segítettek!!És ezért nagyon hálás vagyok.Most ismét lenne hozzád egy kérdésem amire talán tudsz adni megoldást.Kisfiam 8 hónapos múlott.Az alvásával vannak „problémák”.Szépen gyarapodó időre született kisfiú.Viszont az alvása lassan katasztrófa (számunkra is.)Most már 1 hónapja hajnali fél5 és 5 körül kelünk.Előtte legalább elaludt olyan 6-ig.A lefekvés körül minden ugyanúgy zajlik.Vacsora (ami tejpép) aztán fürdés és utána el is alszik.Olyan fél 9 körül szokott elaludni.Egyedül a kiságyában.Egy szobában alszunk.Hajnalban olyan 4 körül fel ébred inni és utána már elég nyugtalan mocorog olyan hangot ad ki mint aki szenved.Nyögdécsel de nem sírósan csak olyan érdekesen.Szerencsére szervi baja nincs.(Legalábbis nem tudunk róla)Napközben összesen 2,5-3 órát alszik.De ilyenkor úgy kell ébresztenem.Viszont látom rajta hogy reggel amikor felkel még fáradt.A hozzátáplálás már 3 hónapja simán megy.A 2 alsó foga már 1 hónapja kint van.Kapja a chamommil ch 15-öt minden este 1×5 golyót.Nem nagyon értem hogy mi lehet a probléma.Kérlek ha van erre megoldás írd meg nekem.
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. április 14. szombat

      Ebben a korban annyira „pörögnek” a babák, hogy nehezen tudnak lenyugodni, „bekapcsolnak”, amikor felébrednek és nehezen lazulnak el megint. Ez normális. Amikor hajnalban ébred, vedd magad mellé és aludjatok együtt tovább, így látni fogja, hogy ilyenkor alvás van még és könnyebben vissza is alszik majd melletted.

      • Dávidanya

        2012. április 17. kedd

        Kedves Ági!

        Köszönöm a tanácsot de sajnos nem vált be. 🙁 Így még rosszabb volt mert semennyire nem aludt vissza.Sajnos nem nagyon tudom mit tudnék még tenni.Lehet hogy az a baj hogy amikor felébred mindig adok neki inni?Bár iszik de nem sokat.Ha van esetleg más ötleted amivel segítenék neki a jobb alvásban azt megköszönném.Sőt meg is köszönöm. 🙂

        • Vida Agi

          2012. április 18. szerda

          Amikor megébred, adsz neki enni?

          • Dávidanya

            2012. április 18. szerda

            Már próbáltam de nem kellett neki.
            Csak inni.

            • Dávidanya

              2012. április 22. vasárnap

              Kedves Ági!
              A problémánk megoldódott.A kisfiam zavarta hogy egy szobában vagyunk.Átköltöztünk a saját szobánkba így 1x max 2x kel éjszaka.És szépen alszik 6-7-ig. 😀

              Viszont egy olyan kérdésem lenne hogy tejterméket hány hónapos kortól lehet bevezetni?A védőnönk azt mondta hogy 10.Nálad azt olvastam hogy 8.Nem nagyon tudom mikor kezdjem el.És mivel.A családban nem fordult elő tej érzékeny.
              Köszönöm válaszod további szép napot.

              • Vida Agi

                2012. május 05. szombat

                Tejtermékeket (túró, joghurt, sajt) 8 hónapos kortól lehet bevezetni, először a joghurtot, túrót lehet adni (pl. főzelékbe, pépbe keverve), aztán a sajtot belekeverni főzelékbe, vagy ha már a kicsi eszik darabosat, akkor felkockázva adni neki.

  • Maria

    2012. április 11. szerda

    Kedves Agi!

    Kisfiam 4,5 honapos, ket honapja nyalzik, mindent megrag. Kethete kezdett ejjelente tobbszor felsirni, par napja napkozben eros sirogorcse van. Voltunk orvosnal fule, torka rendben van, nincs laza, nincs hasmenese (2hetente 1szer kimarad a szeklete), a tunetek alapjan csak a fogzas lehet. A tunetek: eros eles siras- naponta tobbszor, arca kipirosodik, altalaban hidegek a kezei/labai, a sirogorcsokon kivul jokedvu/mosolygos. Milyen homeopatias szert adhatok es milyen adagolasban.
    Valaszodat elore is koszonom!

    • Vida Agi

      2012. április 14. szombat

      Ha csak az egyik oldalon pirosodik ki az arca, akkor Chamomilla CH15 óránként 1 golyó (max. 8/nap), ha mind a kettő piros, akkor Belladonna D6 napközben óránként 1 golyó (max.8/nap)

  • Márta

    2011. április 16. szombat

    Kedves Ági!
    Április 19.-én lesz 5 hónapos a kislányom,egy hete kezdte el,hogy éjszakát nem alussza végég és nyugtalan.Sokat nyálzik,rág,tehát jön a fogacskája.Nappal nincs semmi gond,nem nyűgös.Ha reggel 5 golyót és elalvás előtt adok 5 golyó chamomilla vulgaris-t,az jó?És amíg tart a fogzás adhatom? Köszönöm előre is

    • Vida Agi

      2012. április 14. szombat

      Ha csak éjszaka van gond, akkor este elég 5 golyó, ha nappal is, akkor nappal óránként 1 golyó adható (max. 8 golyó/nap)

  • Bartalus Niki

    2011. április 14. csütörtök

    Szeretném megkérdezni,hogy egy 5 hónapos babának hány bogyócskát adhatok egy nap?Nekem azt mondták,hogy elég ha a nyelve alá teszem,nem kell feloldani vizben,ez igaz?

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      6-8×1 golyót lehet adni naponta, a nyelve alá is lehet tenni, ha nem nyeli le azonnal.

  • Máté Anita

    2011. február 27. vasárnap

    Szia Ági
    Szeretném kérni a segítséged.Kisfiam 3 hónapos és már egy pár hete nyüglődünk a fogzással.Pár dolgot kipróbáltunk már,sikert aratott nálunk a viburcol kúp,de nem nagyon szeretnék kúpozni félek,hogy ez hosszú távon nem jó.Ezért a próbálkozunk mással is,nem volt a patikában a chamomilla c15(azt mondják készlethiányos)ezért a d12-t adták helyette,olvastam róla,de nálunk ezek a tünetek nincsenek(éjszakai alvászavar,piros arc stb.)Napközben nyűgös,sír,rág,nyáladzik,de hála istennek éjszaka alszik.Kérdésem:adhatom neki a chamomilla d12-t?Köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Meg lehet próbálni a Chamomillát, mivel más specifikus tünete nincs a kicsinek, ezért lehet, hogy a Chamomilla jó lesz. De mivel a Viburcol hatott, meg kell nézni, hogy az összetevői közül melyik az, ami alkatilag illik a kisfiadra, ezt az alkati szerek leírásának alapján meg tudod nézni: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • mani76

    2011. január 18. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 10 hónapos és egy hetes múlt. Már hat fogacskája kint van, négy fent (a metszők) és kettő lent, (a középsők).
    Nem volt egyszerű időszak míg kibújtak a fogacskák, de próbáltuk mindennel csillapítani kellemetlen érzéseit. Néhány nyugodtabbnak mondható nap után azonban hatványozottan jelentkeztek a fogzás jelei, sőt, már a fogát is csikorgatja a pici; gyakran, és nagyon hangos, vagyis rettenetes erővel dörzsölheti össze őket. Az a legkevesebb, hogy a hang hallatán hidegrázásunk van, de amitől tartok, hogy baja lesz az egyébként is gyenge kis fogaknak – megsérül a zománc, sérülékenyebb, érzékenyebb, kevéssé ellenálló lesz a foga.
    Megállt a tudományom mit is kellene most tenni, mert neki még hiába magyarázom, hogy mit, miért ne csináljon.
    Nagyon várom a választ, és előre is köszönöm a segítséget!
    Üdv: B.-G. Anett

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Nem kell aggódnod, ezt minden baba csinálja, amikor felfedezi a fogait, semmi baja nem lesz tőle.

  • Kovács Nelli

    2010. december 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    a kisfiam 15 hónapos és sajnos születése óta alvás problémával küszködünk.
    Az első 3 hónapban hasfájós volt és éjszakánként 4 óránként tápszerrel tudtam vissza altatni. Most hogy már a fogai is elkezdtek kibújni a helyzet ugyan az. Forgolódik az ágyban dobálja magát majd 3és 4 óránként fel sír és csak úgy alszik vissza ha tápszert adok neki. Minden este más fajta fájalomcsillapítót kap. Cataflamot vagy Nurofent de nem segít.
    Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne segíteni neki a nyugodt alvásban. Milyen homeopátiás szert lehetne adni neki?

    Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Ennek két oka lehet:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      Az éjszakai tápszerről úgy tudod leszoktatni, hogy következetesen vizet adsz csak neki helyette, akármennyire is hisztizik. Ez néhány napig azt eredményezheti, hogy nem alszik majd olyan gyorsan vissza, de ebben szigorúnak kell lenni, mert nagyon egészségtelen (a még íny alatt levő fogakat is roncsolja!)

      Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Györgyi

    2010. november 18. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam nov 9én született 36. hétre császárral, toxémia miatt.
    Ma már itthon vagyunk, növögetünk is, de rendszeresen vannak görcsös összehúzásai. Vagyis össze-összerántja magát, közben sír, nyögdicsél. Dokinéninek említettem, azt mondta, hogy ez természetes még. Nagyon rossz látni, hogy valami bántja.
    Kap anyatejet, kb. napi 100 ml-t, a többi tápszer. Naponta 1-2x van széklete (általában este, éjjel).
    Mitől lehet ez a rángatózása? Alvás közben is elő-előfordul, hogy összerántja magát, illetve alvás előtt is (mikor nagyon álmos és küzd, hogy el tudjon aludni).
    Segítségét köszönöm,
    Györgyi

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Ebben a korban még teljesen természetesek ezek a dolgok, nem kell semmi rosszra gondolni, a kicsi számára ilyenkor még nagyon új a környezet, a saját emésztése is kellemetlen a számára, az éhségérzetet, a fájdalmat, a fáradtságot, a hideget is nehezen éli meg, ezért van a rángatózás.

  • Orsolya

    2010. július 10. szombat

    Kedves Ági!
    kislányom 6 hetes és nagyon hasfájós, már mindent kipróbáltunk(infacol,espumisan, sab simplex, gripe water) de asajnos semmi nem segített. Amikor már nagyon fája a hasa akkor szoktam neki adni Chamomilla vulgaris 15 Ch és lycopodiumot, ezek részben segítenek. Olvastam a Colocynthis és Dioscorea bogyókról amit kimondottan hasfájásra írt. AZ lenen a kérdésem, hogy a 3 bogyó (chamomilla, colocynitis és dioscore adható-e mind a három egyszerre???
    Köszönöm válaszát!

    Válasz: Adható, de meg kell nézni, pontosan milyen tünetekre való, mert a hasfájás is többféle formában jelentkezhet.

  • Zsuzsi

    2010. április 07. szerda

    Kedves Ági!

    9 hónapos kislányomnak most kezdenek előbújni a felső metszőfogai és ehhez Chamomillát adnék neki mert éjjel sokszor felkel.
    Eltérő adagolási módszereket olvastam: láttam 2x5golyó, valamint naponta többször 1 golyó ajánlásokat.
    Melyiket tanácsolja a kúraszerú adagoláshoz?

    előre is köszöm a segítséget

    Válasz:Én a 2×5 golyós adagolást javaslom, ha elsősorban csak éjszaka vannak tünetek. Ha nappal is nyűgös, akkor akár óránként-kétóránként kaphat 1-1 golyót.

  • B. Ildikó

    2010. március 05. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányom 4 és fél hónapos, már látható jelei vannak a fogzásnak, de még nem tört elő egyelőre egy fogacska sem. Egyébként nagyon jó baba, de ha rátör a fájdalom, vadul kotorászik a szájában, és sikongat. Éjszaka is gyötrődik, de nem ébred fel, csukott szemmel nyögdécsel, tekereg. A patikában a Chamomillát adták nekünk, viszont a patikus hölgy azt ajánlotta, csak akkor adjak belőle, mikor épp jelentkezik a „kínlódás”, máskor ne, és akkor 3 darab golyócskát. Az a kérdésem, hogy valóban ki kell várni, míg szenvedni fog, és nem lehet „csak úgy” adagolni neki naponta többször? Eléggé soká tart, míg feloldódnak a golyók. Valamint: ha óránként jelentkezik fájdalom, akkor óránként adjak neki? Nem lesz az sok?

    Válaszodat előre is köszönöm,

    B. Ildikó

    Válasz: Igen, ez is az adagolás egy módja és valóban ilyenkor óránként lehet neki adni, ha nyűglődik. A másik lehetőség, hogy 3×5 golyót adsz, ez a kúraszerű szedés is segíthet.

  • kiscsiga

    2009. augusztus 29. szombat

    Kedves Ági!
    5 hetes a kislányom és a „szokásos” hasfájós panaszaink vannak. A tünetek reggel jelentkeznek de este a legerősebbek (éjszaka semmi…), görcsösen összehúzza magát, erőlködve, fájdalmasan pukizik és közben borzasztó dühösen sír, egyedül a teljes súlyával hason való ringatózás válik be néha-néha. Az Infacolt már próbáltuk, de mintha még nehezebben pukizna azóta. ezért most Chamomilla Vulgaris ch15-öt próbálnám ki. Hogyan adagoljam? Lehet mellette esetleg Sab Simplexet vagy édeskömény teát is adni, vagy egyszerre csak egy szerrel próbálkozzunk?

    Válasz: Egyszerre csak egy szerrel próbálkozzatok. Az Infacol a legenyhébb. Evés előtt adjatok Gripe Watert, ez a leghatékonyabb. Ha ez sem segít, akkor evés előtt 3 szem Chamomillát kaphat vízben feloldva.

    • Niki

      2011. január 14. péntek

      Szia.
      Ha tápszeresek vagytok akkor először álljatok át a Millupa Komfort 1 vagy Komfort-ra ….Nekünk is ilyen panaszaink voltak és áttértünk a Komfort 1 tápszerre és semmi bajunk nem volt azóta….

  • mmandy

    2009. augusztus 05. szerda

    Kedves Ági!

    Először is köszönöm a korábbi válaszodat.

    Most újból lenne egy pár kérdésem.
    Kisfiam 4,5 hónapos, anyatejes baba, akinek a fogzási problémáinak enyhítésére a Chamomilla Vulgaris CH 15-t szedjük, naponta 4×1 golyócskát.
    A szedése során jelentkezhetnek székrekedési problémák?
    Esetleg ettől felerősödhetnek hasi panaszok?
    A patikában a Vulgárist kaptuk a fogzásra.
    Vizsont egy homeopátiás könyvben (Hom. napjainkban) azt olvastam, hogy a Chamomilla Vulgáris főleg a hasi görcsök, kólika szere, viszont a másik az ún. „sima” Chamomilla CH 15 a fogzás témaköre alatt szerepel

    Azóta amióta ezt a szert szedjük, azóta többször hangosan felnyög ill. láthatólag „nyom” a babánk (4,5 hónapos). Miután megérkezett a várva-várt széklet (a 3. napra), az eléggé anyatejdarabos volt. A színe az továbbra is narancssárga, úgy ahogy eddig is.
    Pukizás után meg szokott könnyebbülni, de a puki az nagyon bűzös.
    Ugyan a szer adása előtt is voltak a széklettel problémák (bár eddig csak 2-3-szor volt, hogy nem naponta volt széklet!), de hangos nyögés, erőlködés eddig nem kisérte.
    A fogzási tünetek viszont úgy néz ki, hogy enyhültek.

    Egyik kismama ugyan már korábban rákérdezett erre, akkor azt válaszoltad neki, hogy ezek a készítmények azonosak, de ennek ellenére elbizonytalanodtam.
    Rossz lenne, ha a fogzás tüneteinek enyhítése helyett, egy másik tünetet (hasi görcsök, széklet problémák) erősítenénk fel.

    Véleményed szerint melyiket szedjük?
    A Chamomilla CH 15-t vagy a Chamomilla Vulgáris CH 15-t?

    Vagy esetleg a székrekedés csak egy átmeneti fogzási tünet lenne?
    Amikor már nagyon kínlódik, akkor Infacolt adunk neki.

    Várom válaszod, amit előre is nagyon köszönök!

    Válasz: A Chamomilla és a Chamomilla Vulgaris teljesen ugyanaz a két szer. A székrekedést viszont nem ez okozza, mert a Chamomilla, azaz kamilla inkább hashajtó hatású, kifejezetten szoktuk javasolni székrekedéssel küzdő babáknak.
    A székrekedés oka az, hogy ebben a korban már tökéletesen meg tudja emészteni az anyatejet, ezért nincs olyan rostanyag, ami távozhatna. AZért erőlködik, mert rostanyag hiányában nincs ami kellőképpen ingerelhetné a beleket, ezért nehezebb a kakilás neki. Infacol helyett adjatok Gripe Watert, az erősebb, vagy megpróbálhattok napi 1x édeskömény teát adni, ez is szokott segíteni, hogy könnyebben menjen a kakilás.

  • szkafi

    2009. július 10. péntek

    Kedves Ági!
    Azt szeretném kérdezni ,hogy a chamomillát hogy adjam a kisfiamnak mert a gyógyszertárba azt mondták 5 golyót oldjak fel kicsi vizbe és azt itassam meg vele ,idáig 2x kapott éjszaka .Viszont az egyik foga már kint van a másik szerintem nemsokára előtör akkor is adjam neki vagy ekkor már nem szükséges?
    Váalszodat előre is köszönöm .

    Válasz: Ha már kint van a 2 foga, abbahagyhatod, de ha visszatérnek a tünetek, akkor előfordulhat, hogy máris jön a következő fog. Az első 6 fogacska ugyanis gyakorlatilag 2-3 hetes szünetekkel bújik ki egymás után.

  • Pénzes tímea

    2009. június 26. péntek

    Azután érdeklődnék, hogy a chamomilla, és a chamomilla vulgaris azonos-e,vagy két teljesen különböző készítmény.
    Válaszod előre is köszönöm .

    Válasz: Ugyanaz a kettő.

  • Krisztina

    2009. február 14. szombat

    Kedves Ági!

    Azt szeretném kérdezni, hogy kúraszerűen a Chamomillát meddig szabad adni fogzás idején? Ugyanis az én 14 hónapos kislányomnak már több mint 1,5 hónapja jön egy fenti metszőfoga, és van mikor nyűgös miatta, van, mikor nagyon fáj neki 1-1 éjszaka, és csak a Nurofen segít, de van, hogy egyáltaán nem sír fel éjszaka, viszint a fogacska csak nem akar kijönni. Amikor nyűgös, vagy felsír éjszaka, akkor adom neki kúraszerűen a Chamomillát, ettől jobban alszik, illetve ha felsír a fájdalomtól utána jobban visszaalszik. Egyfolytában eddig 1 hétig adtam neki, de amikor abbahagyom, akkor nagyon rosszul alszik délután és éjszaka is. Túl sokáig adtam neki? Hozzászokott? Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz:Egészen a fog áttöréséig adhatod nyugodtan, akár hónapokig is szedhető kúraszerűen.