Borostyánlánc tapasztalatok

Számos jót hallottunk már a borostyánláncról, többek között, hogy tőlünk nyugatabbra még a gyerekorvosok is ezt ajánlják a fogzásra, most azonban, hogy egyre többen vásárolják, sok anyukától hallom, hogy ők kipróbálták és nem hatott. Mikor érdemes borostyánláncot használni, hogyan hat és miért van az, hogy néhány babánál teljesen hatástalan?

Borostyánlánc tapasztalatokMi az a borostyánlánc és hogyan hat?

A borostyánkő gyógyító hatását már az Ókorban ismerték: fájdalomcsillapító hatása miatt amulettként viselték, de olajat is készítettek belőle. A borostyán a helyi fájdalmak kiváló gyógyítója és a nyugtalanságra, szorongásra is jó hatással van, ezért ajánlják szívesen a természetgyógyászok már csecsemőkorban is. A borostyán segít megelőzni a vírusfertőzéseket is.

Sokan azt hiszik, hogy a borostyánt rágni kell és ezáltal csillapítja a fájdalmat, de ez nem igaz: egyszerűen csak a baba nyakába kell tenni a láncot és kész.

Biztonságos? Nem fogja elszakítani és lenyelni a láncot a baba, ha kifejezetten csecsemők számára fűzött láncot veszünk, aminek minden szeme közé egy csomót tesznek, így egy esetleges szakadáskor nem tudnak szétguruni a gyöngyök, valamint a lánc két végét tekerős kapcsolóval látják el, hogy a baba ne tudja kikapcsolni a láncot. A babának olyan láncot válasszunk, ami nem túl hosszú, így nem tudja rátekerni a nyakára.

Működik? Nincs olyan tudományos kutatás, ami alátámasztaná, hogy a borostyán tényleg bír a fenti hatásokkal, érthető, hogy emiatt sokan kételkednek benne. A saját tapasztalatom az, hogy a fogzás idején mérsékelte a nyűgösséget és javított az alvásproblémákon is (de nyilván ez a saját szubjektív tapasztalatom és nem minősül ajánlásnak). Az évek során több száz szülővel együtt dolgozva azt tapasztaltam, hogy közülük is van, aki megtapasztalta a lánc hatását a gyermekén és van, aki nem.

Ennek az is lehet az oka, hogy sok esetben a borostyánt is hamisítják, ezért lehet, hogy vásárolsz borsos áron egy láncot és borostyán helyett műanyag van rajta, így aztán nem is lesz semmilyen hatással a babára. A valódi borostyán tapintása meleg és puha, az a jó, ha a tetejét megkaparászva nyomot tudsz rajta hagyni a körmöddel.
A másik ok, ami miatt nem használ a borostyánlánc, hogy nem jól teszed fel. Ahhoz, hogy a hatását kifejtse, egész nap a babán kell lennie és a nyakába tedd. Sokan nem merik a baba nyakába tenni a láncot, a csuklójára helyezve, vagy az ágy fölé lógatva azonban nem tud segíteni.
Az sem mindegy, hol szerzed be a láncot. Érdemes féldrágaköveket áruló üzletben beszerezni, vagy megbízható márkákat (pl. Popolini borostyánláncot) választani.

27 Comments

  • Pacsuta Tímea

    2011. március 03. csütörtök

    Kedves Ági! Nemsokára szülni fogok és szeretném megkérdezni, hogy újszülött korban már lehet-e használni a borostyán láncot. Hiszen az előző gyermekem nagyon hasfájós volt és ezt is szeretném elkerülni. Még annyit, hogy van egy oldal, ahol 1000-2000 ft-ig lehet venni, saját készítésűt és azt írja, hogy garantáltan eredeti. Meg szabad az ilyet venni? Válaszod előre is köszönöm. Üdv.: Timi

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Elvileg rá lehet adni, de újszülött korban még azért nem adnám rá, mert érzékeny a bőre és nyomni fogja a lánc. A hasfájásra viszont nagyon jó a homeopátia (Chamomilla CH30), ha a hagyományos szerek nem használnak. A borostyán nem olcsó dolog, tehát kicsi rá az esély, hogy az ilyen nagyon olcsó láncok tényleg eredetiek legyenek.

  • Spirit

    2010. november 19. péntek

    Sziasztok!
    Az én kislányom 7 hetes és most kaptunk egy borostyán láncot. Postán kaptuk és mire ideért két szem darabokba törve volt a borítékban. Aztán egy szem eltört itthon, kibontás után -nem is értem hogyan, talán meg volt repedve eleve. Így már nem nagyon merem rárakni… 🙁 vélemény?? Köszi!

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      online rendelt árut 30 napon belül vissza kell cserélni, küldd vissza és cseréltesd ki.

  • Zsuka

    2010. június 06. vasárnap

    Sziasztok!!

    Bátran használjátok a láncot! Nagyobbik lányom majdnem 2 éves koráig viselte(éjjel-nappal), nekünk bejött! Kevésbé volt nyűgös, mint mielőtt elkezdtük használni! Kisebbik lányom most 5 hónapos kb. 2 hete elszakadt a lánc, azóta nyüglődik éjjel-nappal!
    Üdv.: Zsuka

  • Nagy Anna

    2010. május 19. szerda

    Szia . Az én kislányom 10 hónapos és vettem neki egy borostyán nyakláncot mert jön a foga. Egy hete hordja és azóta nagyon nyűgös és többször van széklete vagyis hasmenéses . Lehetséges hogy a nyaklánc váltja ki ezt. Előre is köszönöm válaszod . Minden jót . Szia .

    Válasz: A lánc ilyet nem vált ki, de a fogzás igen.

  • ivi

    2010. február 01. hétfő

    Sziasztok!
    Sokan aggodtok a fulladas miatt, pedig letezik olyan babaknak valo borostyanlanc, ami magnesesen zarodik, igy egy kisebb rantasra is szetkapcsolodik, de a mindennapos hasznalatban jol birja. Nekunk csak most lesz szuksegunk ra, igy nem tudom hol lehet ezt a fajtat megvenni, de azt hittem csak ilyet gyartanak. Ha csak angliaban lehet kapni, el kezdem az importalast :).

    • Ágnes

      2011. március 16. szerda

      A Müller drogériákban lehet mágneses zárral rendelkező borostyán láncot kapni! 🙂

  • Kira Violetta

    2010. január 20. szerda

    Kedves Ági!

    Pár napja megvettem 4 hónapos kisfiamnak a borostyánláncot, de nagyon bizonytalan vagyok, nem merem ráadni, főleg nem benne altatni….nagyon félek hogy véletlenül beleakad valamibe és baj történik. Pedig nagyon jól jönne a segítsége, elkezdődött a fogzás, talán ezért, picike számtalanszor felébred éjjel.
    Én is a szemenként csomózott láncot vettem, kisbabára valót.
    De biztos nem veszélyes egy csecsemőnek?
    Kérlek adj tanácsot!
    Segítségedet köszönjük!

    Válasz: Nem veszélyes, én mindkét gyereknél használtam éjjel-nappal, még soha nem hallottam olyanról, hogy valamilyen baj történt volna emiatt.

  • Varga Edit

    2009. november 18. szerda

    Kedves Ági!

    Vettem a kislányomnak borostyán nyakláncot, az eladó felhívta a figyelmemet, hogy fürdés idejére vegyem le és hetente 1x mossam folyó vízben. Itt azt olvastam, hogy a fürdéskor is maradhat a baba nyakán. A lánc cérnából van és minden egyes szem között csomó van. Kérdésem az lenne hogy valóban le kell venni fürdéskor, plusz én még járok babaúszásra is?!

    Válasz: Szerintem nem kell levenni, nekem azt mondták, mindig a nyakában lehet, úszásnál se vettük le soha.

  • suvegne

    2009. október 18. vasárnap

    sziasztok irországban lehet kapni borostyánláncot???? kisfiam is a fogzásal szenved

    Válasz:Ha nem lehet kapni, rendelj az internetről. kekpanda.hu vagy http://www.babanatura.hu/

  • Zsuzska

    2009. október 18. vasárnap

    Endi! Úgy tudom, Németországban patikákban árulják. Ha káros lenne, már rég betiltották volna. Itt szerintem inkább a fulladás miatt lehetnek fenntartások.

  • Endi

    2009. október 15. csütörtök

    Semmilyen bizonyíték nincs, hogy hatékony a módszer, de arra sincs bizonyíték, hogy nem ártalmas, így felelőtlenség kisgyereknek adni. De ezen túl, tegyük fel nem ártalmas, elgondolkozott már valaki azon, aki ilyet tesz a gyereke nyakába, hogy az a gyerek meg is fulladhat tőle? Mondjuk csakúgy játékból jól meghúzza egy másik gyerek, vagy éjszaka beleakad valamibe.
    Ez lelkiismeretlenség.

    • Edy

      2011. március 24. csütörtök

      Kedves Endi!!!
      Nem kéne minden anyukát lelkiismeretlennek nevezned..azért,mert te nem adnád a gyerekedre,a te dolgod…nem hinném,hogy a fél éves gyerekem nyakában bárki is meghúzná…

  • Zsuzska

    2009. október 14. szerda

    Kedves Ági!
    A kisfiam most 1 éves, de igazán csak most kezdenek előbújni a fogacskái. (Eddig 2 volt.)Kb 4 hónapos korában kapott egy borostyánláncot, ami rajta is volt éjjel-nappal, de a gyerekorvos levettette, mondván, hogy „történt már miatta fulladás”! A láncot most a kiságyra tettem, de itt azt olvastam, hogy úgy nem hat. Ha visszateszem a nyakába, félek, hogy történik vele valami. Mit tegyek??
    Válaszodat előre is köszi
    zsuzska

    Válasz: Én nem hallottam még ilyen fulladásról. Ha nem túl hosszú a lánc, téphetetlen fonálon van és biztonsági csomózás is van rajta, akkor nincs miért aggódni.

  • Vass Izabella

    2009. július 22. szerda

    Kedves Ági! Hol vehetek a neten borostyánláncot,ami biztos,hogy eredeti?Mert vettem az egyik oldalon,de amellett,hogy 8 cm nyúlott még nem is hatott,pedig 2 hétig viseltük.És a törmelékes nem nyomja a picimet?Ő hason alszik (hihi-nem alszik) főleg.Köszönöm.Iza

    Válasz: Én a babanatura.hu oldalról rendeltem mind a két gyerkőcnek és nem volt gond vele. Az enyémek is hason aludtak, de nem nyomta őket.

  • Vida Agi

    2009. március 17. kedd

    Fric, köszi 🙂

  • FriC

    2009. március 17. kedd

    Én csak annyit szeretnék mondani,hogy a keresztlányom is használja a láncot pici korától kezdve,most 11 hónapos. És sok mindenen segitett neki.ha meg volt fázva,ha jöttek a fogai,ha fájt a pocija,szóval mindenben.én hiszek benne,mert tényleg segit. Csak ennyit akartam irni…
    Vida Ági,köszi hogy ilyen jó cikkeket is felraksz nekünk.Én ezalatt az egy év alatt amióta ide járok fel,sok mindent megtanulhattam tőled,és el tudok látni kismama barátnőimet is kisebb tanácsokkal .Köszönöm : )

  • K. Hajnalka

    2009. március 09. hétfő

    Kedves Ági!
    Érdeklődnék,hogy használhatjuk-e a nagymamától örökölt eredeti csiszolatlan borostyánláncot?
    Persze elég hosszú ezért rövidíteni is kellene.Mire célszerű felfűzni?
    Használat előtt elég ha lemossuk?-vagy egyéb tisztítást is igényel a jótékony hatás érdekében?Éjjelente is a baba nyakában kell hagyni?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    köszönettel Hajnalka

    Válasz:Olyan zsinórra kell fűzni, amit nem lehet elszakítani és minden szem közé kell egy csomó. A zárja csavarós legyen, hogy ne tudja levenni. Nem kell tisztítani, ha nem használjátok vászontasakban kel tartani. Éjjelre is a nyakában kell hagyni, ezért nem szabad hosszúra fűzni.

  • kata

    2009. február 19. csütörtök

    Kedves Ági!
    Köszönöm válaszod, de még mindig van kérdésem. Esti alvásnál nálunk eddig nincs gond, simán bealszik Bercike reggelig. Ekkor is tegyük rá éjszakára? Ezzel a lánccal a napközbeni nyügösség csökken? Az a baj, hogy nem is tudom ezért nyűgös-e v. csak ilyen korszakát éli. Ha mondjuk 1-2 évig hordja, az nem befolyásolja a kedvét, tehát hogy a nyaklánc miatt jó alvó és nem nyafi, és egyszercsak ha leveszem, akkor ez megszűnik… Igaz, hogy erősíti az immunrendszert? Főleg azért is, mert mi tápszeresek vagyunk. És ha leveszem, akkor visszaesik az eredeti állapotára a szervezet? (nem mintha bármi gondunk lenne)
    Ne haragudj az ilyenfajta kérdésekért, csak azt az egyet nem szeretném, hogyha ezzel a személyiségét „elnyomnám”, „lefolytanám”.

    Válaszaidat köszönöm

    Válasz: A borostyánláncnak fájdalomcsillapító hatása van, tehát a személyiséget nem változtatja meg, hanem a fogzási fájdalmat csillapítja (illetve minden egyéb fájdalmat pl. torokfájás, fülfájás stb.) Én is hallottam róla, hogy erősíti az immunrendszert, ebben lehet is valami. Az immunrendszer nem „esik vissza” korábbi állapotra, mert egyébként is a kor előrehaladtával erősödik, ahogy újabb és újabb kórokozókkal találkozik a gyerkőc. Tehát ha leveszed a láncot, akkor annyi történik, hogy ha jön a foga még, akkor erősebben fogja érezni a fájdalmat, de a fájdalomtűrő képesség is változik a korral, mert amíg egy újszülött még minden kicsi fájdalomra üvölt, addig egy kétéves már esetleg csak nyűgös olyankor.

  • kata

    2009. február 19. csütörtök

    Kedves Ági!
    Borostyánlánccal kapcsolatban kérdezném, hogy nem kerül e „függőségbe” a baba, ha használja. Tehát azonkívül hogy segít a fogzásban, nem szokik-e hozzá, hogy csak ezzel alszik el, vagy ha egy idő után elhagyjuk a lánc használatát, akkor mi történik.
    Meddig kell használni a láncot, míg az összes foga kibújik? Ha tudsz összetetten és részletesen válaszolni, megköszönném.
    Köszönettel, Kata

    Válasz: Nem kerül függőségbe tőle a baba, nyugodtan használhatjátok. Semmi nem történik, amikor leveszitek a láncot. Ameddig ki nem jönnek a fogai használhatjátok folyamatosan a láncot. Mi 2 és fél éves korig folyamatosan hordtuk.

  • Marianna

    2008. szeptember 05. péntek

    Sziasztok!
    Nekünk is működik a borostyánlánc. Már két fogunk kibújt és észre sem vettük 🙂
    Ajánlom mindenkinek!

  • Heni

    2008. május 29. csütörtök

    Még annyit hogy ásványos boltban megvehető.

  • Heni

    2008. május 29. csütörtök

    Sziasztok!

    A borostyán nyaklánc nagyon jó, legalább is nekünk bevált, egésznap , sőt még éjszaka is a kislányom nyakában van.Abszolút nem zavarja, sőt már rég meg is szokta, úgy működik, hogy a nyaklánc a testhőmérsékletétől felmelegszik és így elkezdi kipárologtatni a hatóanyagot, ezt a baba belélegzi és kész. Volt olyan baba az imerőseim között akinek feltették és rá 5 percre már aludt is :).
    Szóval nekünk is nagyon bevált és a fogzás nem viseli annyira meg a Kislányomat, sőt nagyon nyugodt baba.
    Én csak azt tudom mondani, hogy ajánlom mindenkinek, az ára kb.4500 ft.
    Remélem sgitettem.

  • Horváth Bernadett

    2008. május 09. péntek

    sziasztok,én Betti vagyok,és van egy 12hónapos kislányom,és igen nyügős!jőnnek a fogai,és már 1hete nem alszik éjjel,sírókázik,stb.mivel kezeljem le?jó rá a dentinox?

    Válasz: Megpróbálhatod a Dentinoxot, az elalvás biztosan megkönnyíti, de a felkelést általában nem előzi meg. Arra érdemesebb homeopátiás kezelést alkalmazni. Ki kell választani a korához leginkább illő alkati szert és azzal kezelni. A szerek leírását itt találhatod meg: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • admin

    2008. április 17. csütörtök

    Például a babanatura.hu és a kekpanda.hu oldalon

  • Nagy Katalin

    2008. április 17. csütörtök

    Jó napot kívánok!
    Szeretném megvenni az ibolyagyökeret és a borostyánláncot,de nem találom a termékek közt.
    Hol vásárolhatom meg a neten keresztül?
    Fontos lenne!!
    Válaszát előre is köszönöm!!
    Tisztelettel:Nagy Katalin