Mit egyen a gyerek, hogy egészséges foga legyen?

Az egészséges táplálkozáshoz nem csak a test számára megfelelő, vitamindús ételek tartoznak hozzá, hanem a fogak számára egészséges ételek is. Mit egyen a gyerek, hogy a fogai is egészségesek legyenek?

A tejfogak csírái magzati korban alakulnak ki, ezért már ekkor is fontos, hogyan táplálkozik az anya. Ezt követően a hozzátáplálás megkezdését követően kell ügyelni a helyes táplálkozási szokások kialakítására, valamint a maradandó fogak előbújása után, kiskamasz korban, hiszen az itt kialakuló étkezési és fogápolási szokások többsége élethosszig tart.

A fogak egészséges fejlődéséhez nem csak megfelelő ásványianyagokra van szükség, hanem elegendő rágásra is. Sok olyan étel van azonban, amit egészségesként reklámoznak, azonban túl sok finomított szénhidrátot és cukrot tartalmaznak és ezzel ártanak a fogaknak. Ennek 2 oka van:
az édességek, péksütemények, rágcsálnivalók energiában gazdagok, de tápanyagokban szegények, ezért a feldolgozásukhoz szükséges anyagokat a szervezetnek a saját raktáraiból (vitaminok és ásványi anyagok) kell biztosítania, ezek az ételek a fogakon plakkot képeznek és savas közeggé alakulnak, ezáltal károsítva a fogzománcot.

Fontos tehát, hogy a gyermek elsősorban nyers gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszon édességek helyett, ezek ugyanis magasabb víztartalmúak, ezért nehezebben tapadnak a fogakra. A legjobb, ha minél több nyers, feldolgozatlan étel van a gyermek étrendjében, gyakran ugyanis még azokban az ételekben is van cukor, amiről nem is gondolnánk (például száraz tészták, szószok, salátaöntetek, felvágottak, egészségesként reklámozott joghurtok stb.)

Fogfejlődés szempontjából a legfontosabb ásványi anyag a kalcium. 1 és 3 éves kor között napi 700mg, 3-8 éves kor között napi 1000mg, 8 éves kor felett napi 1300mg kalciumra van szüksége a gyermek szervezetének, azonban kutatások szerint a legtöbb gyermek túl keveset fogyaszt belőle. A legjobb kalciumforrások a tejtermékek, de a brokkoli, a spenót, a sóska, a salátafélék, a gomba, a narancs, az eper, a málna, a dió, valamint a tojássárgája is sokat tartalmaz.
Ha mégis édességet eszik a gyerek, lehetőség szerint ne szopogassa, tartsa túl sok ideig a szájában, valamint jobb, ha a főétkezéseket követően desszertként kap édességet a kicsi, hiszen ilyenkor nagyobb a nyáltermelés, ami segíti a fogak tisztántartását.

Meg kell tanulniuk a gyerekeknek azt is, hogy étkezések után mihamarabb mossanak fogak, különösen, ha édességeket fogyasztottak. Amennyiben nincs lehetőség fogmosásra, kaphat cukormentes rágógumit is, ami segít semlegesíteni a savas folyamatokat a szájban, ezáltal a fogfelszín nem károsul és emellett a rágógumi tisztítja a fogak felszínét is.
Mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy a gyermek cukormentes rágót kapjon, a cukros rágógumik ugyanis épp az ellenkező hatást fejtik ki: ilyenkor cukorban áztatjuk a fogainkat.

Minden csomag rágó segít megóvni gyermekeink mosolyát!

Az Orbit idén május 4. és június 30. között újra széles körű társadalmi összefogásra szólít fel Gyermekmosoly kampányának (www.szajharmonia.hu) keretében. Ugyanis minden ebben az időszakban megvásárolt Orbit rágó árának 1%-a az SOS Gyermekfalvakat támogatja. Ezáltal nem csak a saját, de a rászoruló gyermekek mosolyáért és önbizalmáért is tehetünk.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.