Kirándulás a város szívében: Hova menjünk a babával?

Elfoglalt hétköznapokon vagy mozgalmas hétvégéken néha nincs időnk messzebbre elutazni, de azért még érezhetjük a kirándulás-élményt, ha pár órára meglátogatjuk valamelyik nagy fővárosi parkot a kicsikkel. De melyikben mit találhatunk?

Budapesten nincs túl sok nagy park, azonban a 3 legnagyobb zöldfelület számos remek programlehetőséget nyújt kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt:

Margit-sziget

A Duna közelsége miatt még forró nyári napokon is van egy kis légmozgás, ezért ilyenkor ideális választás a Margitsziget. A legtöbben a nagyrétre látogatnak el, ahol a kicsik szabadon szaladgálhatnak és remek piknik helyszín is egyben.

De jó program lehet a szökőkút és az állatkert meglátogatása is. Ez utóbbit különösen a kisebbek szokták szeretni, mert 1-2 éves korban még inkább a háziállatok és a kisebb termetű állatok nyűgözik le a kisgyerekeket és itt inkább ezeket találhatják meg.

A szigeten számos játszóteret találhatunk bár ezek egyike sem elzárt és néha bizony a tisztasággal is akadnak problémák, árnyékos helyekben azonban nincs hiány, ezért nagy melegben is ideális játszóhely lehet.
Bár a mosdók kulturáltak, kisgyermekes anyaként hiányoznak a pelenkázó helyiségek és a játszótéri csapok sem mindig működnek, ezért érdemes egy palack csapvízzel is készülni kézmosási és egyéb célokra.

Óbudai-sziget

A belvárostól kicsit távolabb esik ugyan, azonban tömegközlekedéssel és autóval is jól megközelíthető, a csúszdás játszótér pedig az óvodások és kisiskolások nagy kedvence.

Ha többféle életkorú gyerekkel látogatunk ki, mindegyik korosztály talál magának megfelelő játékokat, hiszen a játszótér valójában két játszótérből áll, az egyik a kisebbeknek, a másik nagyobbaknak való játékokat tartalmaz.

Az egészen kicsiknek való minicsúszda, minimászóka, bölcsőhinta és egyéb totyogók számára is alkalmas játékok miatt már az egészen kicsikkel is érdemes kilátogatnunk ide. Ha pedig a gyerekek kijátszották magukat, a Duna parton is sétálhatunk egyet. Sajnos itt sincs pelenkázó helyiség, azonban a játszótér mellett nemrégiben építettek új nyilvános vécéket.
 

Városliget

Ha változatos programot szeretnénk, talán ez az a hely, ahol a legtöbb lehetőség közül választhatunk. Számos játszótér kisebbeknek és nagyobbaknak való, amik között találunk zárt játszóteret is, így a gyerekek biztonságosan játszhatnak.

A sportpályák és a KRESZ pálya is a gyerekek kedvencei. Az eddig a Petőfi Csarnok közelében található sportpályák a felújítással elköltöznek majd a Vakok Kertje szomszédságába, ahol frissen felújítva várják majd a családokat. Természetesen itt is van rét piknikezéshez és a Királydomb, ahonnan a fiaim mindig lelkesen legurulnak, valamint a tó, ahol a kicsik kedvükre „kacsázhatnak”.

Sokan nem tudják, hogy a Vidámpark régi körhintáját még most is lehet használni, ez is jó családi program lehet.


Hamarosan megújul a Hermina út környéke is, a régi Állatorvosi rendelő helyén több mint 1000 négyzetméternyi új parkot látogathattok majd meg.
Pelenkázó helyiséget a Műcsarnok és a Széchenyi fürdő mellett találhattok.

Bár most éppen zajlik a park felújítása, azért nem építési terület az egész, a programok nagy része most is elérhető, csak 1-1 kisebb rész van lezárva, a többit szabadon élvezhetitek. A felújítás után pedig előreláthatólag még színvonalasabb lesz a liget. A felújított Páva-szigeten például különféle korosztályoknak való játszótereket találhattok majd, a meglevő játszóterek is megújulnak és akadálymentesítik is őket, így babakocsival is könnyebb lesz a közlekedés. A Városligetben rengeteg eseményt is szerveznek, ezeket itt tudjátok megnézni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.